Αρχείο Κειμένων: Αρχαία Μυστήρια – Πολιτισμοί

Ποια είναι τελικά η Σοφία; Αυτή η µυστηριώδης θηλυκή µορφή µε τις θεϊκές ιδιότητες που ονονάζεται Χοχµά στα εβραϊκά; Mέσα από κείµενα της Παλαιάς ∆ιαθήκης, όπως οι Παροιµίαι, η Σοφία Σολοµώντος, η Σοφία Σειράχ, το βιβλίο του Iώβ και οι Ψαλµοί, τη βλέπουµε να ξεπροβάλλει ξανά και ξανά. Εµφανίζεται ως πρόσωπο που φτιάχνεται από τον Γιαχβέ πριν απ’ τον κόσµο, παίρνει µέρος στο δηµιουργικό του έργο και στέλνεται απ’ αυτόν στη Γη για να φανερώσει στους ανθρώπους τα µυστικά της θείας βούλησης.

Η καθηγήτρια Χαρίκλεια Τσοκανή αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο προωθημένες ελληνίδες ακαδημαϊκούς. Τα ιδιαίτερα ερευνητικά της ενδιαφέροντα της, σε συνδυασμό με το βάθος και την ποιότητα των μελετών της, αποκρυσταλλώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα συγγραφικά έργα που έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει. Στις επόμενες γραμμές έχετε τη δυνατότητα να λάβετε γνώσεις και πληροφορίες που σχετίζονται με ορισμένες άγνωστες -σε γενικές γραμμές- πτυχές της αρχαίας μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.

Για ποιον λόγο οι πρόγονοί μας θυσίαζαν βόδια προς τιμή των θεών; Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος συμβολισμός ή μια μυθική παράδοση πίσω από όλα αυτά τα τελετουργικά; Σε τι βάθος χρόνου συνεχίστηκαν οι θυσιαστικές πρακτικές στη χώρα μας; Και πώς συνδέονται όλα αυτά με τους τόπους δύναμης της πόλης των Αθηνών που μπορεί να συναντήσει κανείς μέχρι και τις μέρες μας; Ο Χρήστος Πανόπουλος πραγματοποιεί μια εις βάθος έρευνα και παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ελληνικής κοσμοθέασης.

Σε μια εποχή που και τα ειδεχθέστερα των εγκλημάτων έχουν πάψει πια να σοκάρουν την κοινή γνώμη, ο κανιβαλισμός μοιάζει να είναι το τελευταίο προπύργιο της φρίκης. Για μια φυλή –την ανθρώπινη- που σύμφωνα με την Βίβλο κατάγεται από τον αδελφοκτόνο Κάιν, ίσως να είναι και ο… τελευταίος πειρασμός!

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς μελετητές της εποχής μας, η Κάρπαθος, ένα νησί των Δωδεκανήσων στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, είναι ο τόπος με την πλουσιότερη λαογραφική παράδοση στη χώρα μας. Σήμερα σας παρουσιάζουμε το μοναδικό έθιμο των «Εφτά», που επιβιώνει μέχρι και τις μέρες μας. Κατά τη διάρκεια της τέλεσής του, οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού ζητούν, μέσω ενός πανάρχαιου μαγικοθρησκευτικού δρωμένου (στο οποίο έχουν προσκολληθεί και χριστιανικά στοιχεία), από τις τρεις Μοίρες να χαρίσουν καλοτυχία στο νεογέννητο βρέφος!

Ιστορικοί και συγγραφείς της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αναφέρονταν συχνά σε παράξενα πλάσματα με σώμα ανθρώπου και πρόσωπο σκύλου. Αργότερα η παράδοση αυτή πέρασε στην ανατολική χριστιανική βιβλιογραφία και εικονογραφία, για να επηρεάσει τους μετέπειτα αιώνες και τη δυτική παράδοση. Από πού προέκυψαν όμως οι ιστορίες για τους κυνόμορφους και ποια είναι η σύνδεση τους με τις περισσότερο σύγχρονες αφηγήσεις για τους λυκανθρώπους;

Από τον νεφεληγερέτη Δία στην Αρχαία Ελλάδα μέχρι το μεταγενέστερο έθιμο των Ανεμοταφίων στην Ικαρία, η στενή μυστικιστική σχέση του Ελληνα με τον Άνεμο πέρασε από πολλά στάδια, καταφέρνοντας να κρατηθεί ισχυρή μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, παρά τις προσπάθειες της νέας θρησκείας να θάψει οποιαδήποτε παγανιστική τάση στους μεταχριστιανικούς αιώνες. Με ποιον τρόπο «εξευμενίζονταν» τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνταν;
Η μυθική χαμένη ήπειρος των Πλατωνικών κειμένων συνδέεται διαχρονικά με θρύλους και ερμηνείες που συνήθως αγγίζουν τα όρια του φανταστικού και του ανέφικτου. Όμως στα τέλη του Ιουνίου, εξειδικευμένοι επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για ένα διήμερο στη μαγευτική Σαντορίνη με σκοπό να αποδείξουν ότι η υπόθεση της αναζήτησης της Ατλαντίδας αξίζει μεγαλύτερης προσοχής από τους ακαδημαϊκούς. Ο απεσταλμένος της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού παρουσιάζει τις εντυπώσεις του από το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ατλαντίδα.