Home » Forteana (Ανεξήγητα) Φαινόμενα, από Μέλος Gateway Team, Μελέτες
Forteana (Ανεξήγητα) Φαινόμενα από Μέλος Gateway Team Μελέτες

Φάκελος Εξωσωματικές Εμπειρίες: Μια Εισαγωγή στις ΕΕ

exosomatikes_empeiries

Σχεδόν όλοι μας έχουμε ακουστά για άτομα τα οποία έχουν νιώσει να φεύγουν πνευματικά από το σώμα τους και να επιστρέφουν αργότερα. Ακόμα, οι περισσότεροι από μας έχουν νιώσει στιγμές στιγμές χαλάρωσης ,όπου οι ίδιοι χάνονται σε αιθερικούς κόσμους! Σίγουρα όλοι μας έχουμε ονειρευτεί. Αρα λοιπόν οι εξωσωματικές εμπειρίες δεν είναι κάτι το πρωτάκουστο ,όυτε το πρωτόγνωρο για κανένα μας.

Εισαγωγικά:
Σκοπός του παρόντος άρθρου(ή μάλλον της παρούσας σειράς άρθρων) είναι η εξοικίωση του αναγνώστη με τις Εξωσωματικές εμπειρίες (ΕΕ) καθώς και η διαφώτιση του πάνω σε αυτές , γιατί σχετικές φήμες οργιάζουν!
Ξεκινώντας,θα ήθελα να δώσω τον ορισμό των ΕΕ. Μια Εξωσωματική Εμπειρία ,λοιπόν, είναι ένα βίωμα στο οποίο το συνειδιτό του ατόμου απομακρύνεται από το φυσικό του σώμα και ταξιδεύει σε άλλους κόσμους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει εκούσια ή ακούσια.Διάφορα παραδείγματα εξωσωματικών εμπειριών,είναι : η αστρική προβολή, ο σαμανισμός ,οι διάφορες «τηλε-αισθήσεις(clairvoyance, clairaudience, clairvision) καθώς και τα όνειρα (αυτοελεγχόμενα ή μη).

Η μεταφυσική εξήγηση για Εξωσωματικές Εμπειρίες , (ο άνθρωπος σαν μια πολύσωμη οντότητα):

Βασική αρχή των ΕΕ είναι ότι ο άνθρωπος είναι μια ολόκληρη οντότητα η οποία αποτελείται από διάφορα σώματα (τη συγκεκριμένη άποψη μπορούμε να τη συναντήσουμε και σε διάφορες θρησκείες της Ανατολής -Κομφουκιανισμός, Ινδουϊσμός, Βουδισμός – καθώς και σε Αφρικάνικες θρησκείες – Voodoo, Hoodoo, Σαμανισμός). Συνεχίζοντας στη θεωρία της «Πολυσωμικής Ανθρώπινης Οντότητας» , τα διάφορα σώματα του ανθρώπου συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς δεσμούς. Ο ισχυρότερος δεσμός που συγκρατεί τα άυλα σώματα με το υλικό ονομάζεται ασημένια χορδή (silver cord όσοι είναι οικείοι με την Αστρική προβολή υποστηρίζουν ότι ένα φωτεινό ασημένιο νήμα ξεκινά από την πλάτη τους και φτάνει στο άπειρο). Σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών η ασημένια χορδή σπάζει μόνο με το θάνατο του ατόμου , αφού πλέον τα άλλα σώματα δε χρειάζεται να είναι «αγκυστρωμένα» στο υλικό σώμα. Η ασημένια χορδή λέγεται ότι είναι πάρα πολύ ελαστική, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που επιτρέπει στα άυλα σώματα να αποχωρίζονται για λίγο το υλικό, η ελαστικότητα αυτή δε, μεγαλώνει όταν το σώμα κουράζεται. Θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές, όταν είσαστε κουρασμένοι και περπατάτε το βράδυ να μένει πίσω από κάθε αντικείμενο που βλέπετε μια «σκιώδης αύρα». Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία αυτό ερμηνεύεται με το ότι η ασημένια χορδή έχει «ανοίξει» και τα σώματα σας δεν συγχρονίζονται τελείως -ουσιαστικά φανταστείτε το υλικό σώμα να «σέρνει» τα υπόλοιπα με ένα ελαστικό σκοινί!-(βέβαια το παραπάνω φαινόμενο το ερμηνεύει και η σύγχρονη οφθαλμολογία λέγοντας ότι οφείλεται σε κούραση του αμφιβλιστροειδούς). Η θεωρία εξηγεί με παρόμοιο τρόπο και τα όνειρα , δηλ. υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τα αιθερικά σώματα(ή αν προτιμάτε το συνειδιτό) ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους όπου ζουν για λίγο. (Οι απόψεις δυίστανται στο αν αυτοί οι κόσμοι είναι πραγματικοί ή αν ουσιαστικά είναι δημιουργήματα των σωμάτων. Η ανάλυση όμως αυτού του θέματος δεν ταιριάζει στο παρόν άρθρο) . Τέλος , η ασημένια χορδή επανέρχεται στο κανονικό της «μήκος» με την ξεκούραση ή με την επιτακτική ανάγκη για αντίδραση εκ μέρους του υλικού σώματος.

Η επιστημονική πλευρά των Εξωσωματικών Εμπειριών (φαντασία ή πραγματικότητα)
Οι ΕΕ μπορούν να ερμηνευθούν και επιστημονικά. Η επιστήμη λοιπόν ερμηνεύει τις εξωσωματικές εμπειρίες λέγοντας πως είναι προϊόντα της «συνεργασίας» του συνειδητού με το ασυνείδητο. Αναφέρεται λοιπόν πως το συνειδητό σε περιπτώσεις έντονης ψυχολογικής ή και σωματικής πίεσης (υπερβολική κούραση, εγχειρήσεις κτλ) προσπαθεί να «αυτοψυχαγωγηθεί» δημιουργώντας παραστάσεις που είναι ευχάριστες γι αυτό (για παράδειγμα η αίσθηση της ανύψωσης και της πτήσης δημιουργεί μεγάλη ευφορία). Κάπως έτσι ερμηνεύονται και τα όνειρα. Ο εγκέφαλος για να κάνει κάποιες απαραίτητες πράξεις αυτοσυντήρησης απομακρύνει τη συνείδηση , χρησιμοποιώντας πολλές φορές τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχει δεχθεί. Όταν οι προαναφερθείσες ενέργειες τελειώσουν και η αυτοσυντήρηση έρθει εις πέρας τότε το άτομο καλείται να ξυπνήσει. Επιπλέον , η επιστήμη ερμηνεύει την εκούσια εξωσωματική εμπειρία σαν μια πολύ ζωντανή… φαντασίωση. Ουσιαστικά το άτομο που βιώνει μια τέτοια εμπειρία εκούσια , έχει προκαλέσει την εμφάνιση στο αίμα διαφόρων φυσικών παραισθησιογώνων (ενδορφίνες κ.α.). Η απελευθέρωση αυτή ,μάλιστα, έχει προκληθεί από την ειδική αναπνοή που απαιτείται σε για την πρόκληση εξωσωματικών εμπειριών

Εξωσωματικές εμπειρίες, κατά πόσο τις ελέγχουμε;
Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει εξωσωματικές εμπειρίες στον εαυτό του ,κάτι που δέχονται και οι δύο θεωρίες. Η πρόκληση ενός τέτοιου βιώματος απαιτεί μια κατάλληλη προετοιμασία (χαλάρωση του φυσικού σώματος, συγκεκριμένo ρυθμό αναπνοής κα). Αυτή η μέθοδος θα μας οδηγήσει σε πλήρως ελεγχόμενες (από την πλευρά μας) εξωσωματικές εμπειρίες.Στις πλήρως ελεγχόμενες εξωσωματικές εμπειρίες, λέγεται ότι το άτομο μπορεί να κινηθεί όπως θέλει (χωρίς περιορισμούς από τη φυσική) , να πεί ότι θέλει (χωρίς περιορισμούς από τη γλώσσα) και γενικά να κάνει ότι θέλει. (κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των ονείρων, αφού τις περισσότερες περιπτώσεις ο ονειρευόμενος μένει απλος θεατής των γεγονότων και μιλά λέγοντας προκαθορισμένες από το συνειδητό φράσεις. Υπάρχει όμως και τρόπος για έλεγχο και της εξέλιξης των ονείρων.

Κίνδυνοι από εξωσωματικές εμπειρίες:
Γενικά δεν έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις άσχημων αποτελεσμάτων από εξωσωματικές εμπειρίες. Δε συνιστάται σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (επιληπτικά κτλ) να επιχειρήσουν εκούσιες εξωσωματικές εμπειρίες, μιας και μπορεί να υπάρξει σωματικός κίνδυνος. Ακόμα, διάφορες θρησκείες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας μας από το σώμα μας αυτό μπορεί να καταληφθεί από άλλα πνεύματα/ δαίμονες, κάθε θρησκεία έχει δικά της τελετουργικά για την προστασία του άδειου υλικού σώματος (ορισμένα θα περιέχονται σε μελλοντικά άρθρα)

Σχόλιο του συγγραφέα:
Το παρόν άρθρο και οποιοδήποτε άλλο γραφτεί στο πλαίσιο του μεταφυσικού δεν έχει καμία σχέση με τον προσηλυτισμό σε κανένα δόγμα και σε καμία θρησκεία. Επιπλέον, o συγγραφέας δε φέρει καμία ευθύνη για την τέλεση οποιοδήποτε ενεργειών , πράξεων ή / και τελετουργικών που αναφέρονται στα παρόντα και μελλοντικά στα άρθρα του. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Τα συγκεκριμένα άρθρα αποτελούν μονάχα μια πηγή γνώσης χρωματισμένη από την προσωπική άποψη του συγγραφέα, και τίποτα παραπάνω. Με λίγα λόγια για ότι κάνετε θα είστε υπεύθυνοι εσείς και μόνο εσείς, η επιλογή είναι δικιά σας

Τι θα ακολουθήσει:
Στα επόμενα άρθρα της σειράς άρθρων «Εξωσωματικές εμπειρίες» θα ακολουθήσει σε βάθος ανάλυση των εξής φαινομένων: Αστρική προβολή, Τηλε-αίσθηση, Ελεγχόμενα όνειρα. Επιπλέον, θα περιληφθούν και αρκετές μεθόδους για πρόκληση των παραπάνω βιωμάτων καθώς και τελετουργίες από διάφορες θρησκείες ,αλλά και επιστημονικές μεθόδους σχετικές με την προστασία από τις κακές παρενέργειες της ελεγχόμενης εξωσωματικής εμπειρίας.
Μέχρι την επόμενη φορά σας χαιρετώ και σας εύχομαι καλή διαμονή στον κόσμο του ανεξήγητου.

Βιβλιογραφία
(Προσοχή, τα βιβλία του εκδοτικού οίκου Esoteric Press δεν κυκλοφορούν στην αγορά (ο εκδοτικός οίκος έκλεισε το 1993)
Human, a complex instance (Esoteric Press , 1980)
Out of Body Experiences (Esoteric Press , 1992)
Communicating with your astral self (Esoteric Press , 1990)
Sleep psychology (Usa Medical Press Association , 1998)


Σχολιάστε το κείμενο στο FORUM του Μεταφυσικού