Home » από Μέλος Gateway Team, Συνεντεύξεις
από Μέλος Gateway Team Συνεντεύξεις

Νίκος Αλεξάκος

alexakos

Μηνάς Παπαγεωργίου:] Κύριε Αλεξάκο, κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρχουν εξωγήινες μορφές ζωής με νοημοσύνη στο διάστημα; Αναφέρομαι φυσικά στο ζήτημα της εξωβιολογίας και στις βιολογικές συνθήκες που απαιτούνται για τη δημιουργία ζωής εκεί έξω…
[Νίκος Αλεξάκος:] Επιτρέψτε μου να σας πω ότι θεωρείται πλέον αδύνατο από την επιστημονική κοινότητα να μην υπάρχει νοήμων ζωή στο διάστημα!
Οι γνώσεις μας για το σύμπαν μάς επιτρέπουν πλέον να γνωρίζουμε όχι μόνο πως τα συστατικά της ζωής (υδρογονάνθρακες, νουκλεϊκά οξέα, αμινοξέα) υπάρχουν κι αλλού, αλλά και πως οι μορφές της μεταξύ τους συνεργασίας είναι αναρίθμητες.
Βεβαίως, η μορφή ζωής που γίνεται αντιληπτή και κατανοητή από εμάς θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί υπό συνθήκες παρόμοιες με αυτές υπό τις οποίες δημιουργήθηκε η δική μας. Δηλαδή θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί πάνω σ’ έναν πλανήτη που να προσφέρει σταθερότητα όσον αφόρα τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, πίεση κ.λπ.) και να έχει νερό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη των μικροσκοπικών αυτοσυντηρούμενων βιολογικών συστημάτων, των γνωστών μας κυττάρων.
Στον πλανήτη μας το στάδιο αυτό ολοκληρώθηκε σε 1 μόνο δισεκατομμύριο χρόνια, κάτι που αποδεικνύει πόσο εύκολη είναι η δημιουργία ζωής αν οι σωστές συνθήκες συνυπάρξουν.
Η αριθμητική όμως προσέγγιση στο ερώτημά σας δόθηκε το 1961 από τον ραδιοαστρονόμο Frank Drake με την περίφημη εξίσωση N= R x fr x Ne x fl x fi x fc x L.
Όπου Ν είναι ο αριθμός των ανιχνεύσιμων πολιτισμών στο διάστημα, R είναι το σύνολο των αστεριών που επιτρέπουν σε πλανήτες την ανάπτυξη ζώνης, fr το ποσοστό αυτών των αστεριών που πράγματι έχουν πλανήτες, Ne ο αριθμός των πλανητών που έχουν γήινα χαρακτηριστικά, fl το ποσοστό αυτών που φέρουν ζωή, fi το ποσοστό αυτών που φέρουν ζωή με νοημοσύνη, fc το ποσοστό αυτών που έχουν την απαραίτητη τεχνολογία (ραδιοτηλεσκόπια) και L η μακροβιότητα του δημιουργηθέντος πολιτισμού.
Για το γαλαξία μας μόνο έχουν υπολογιστεί 50.000 τέτοιοι πολιτισμοί. Η εξίσωση του Drake όμως έχει μια παράλειψη: Θεωρεί δεδομένο πως η γνώση και η τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ραδιοτηλεσκόπιων είναι αποκλειστικά προϊόν εξέλιξης της νοημοσύνης του εκάστοτε πλανήτη.
Όμως στη Γη υπήρχε νοημοσύνη για τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρονιά, χωρίς καμιά ένδειξη τεχνολογίας, γεγονός που εύλογα παραπέμπει στο ενδεχόμενο υπόδειξης της συγκεκριμένης τεχνογνωσίας από κάποιον εξωτερικό πολιτισμό!
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναλογιστούμε κάτω από ποια κριτήρια έχει παρθεί η απόφαση υπόδειξης. Έτσι, θα ήταν φρόνιμο να συμπεριλάβουμε στην εξίσωση τη δυνατότητα του αναπτυσσόμενου νοήμονα πολιτισμού να ανακαλύψει μόνος του την τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή ραδιοτηλεσκόπιων ή τουλάχιστον την παραδοχή της καταλληλότητάς του (κατά τους εξωτερικούς γνωσιοδότες), η οποία θα διασφαλίσει την αποστολή σε αυτόν και κατόπιν την ερμηνεία της εν λόγω τεχνογνωσίας.
Αν και η θεωρία εξωτερικής παρέμβασης είναι ακόμα υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα, αποτελεί ειδοποιό διαφορά ως προς την αυτοδυναμία του να έρθει σε επαφή με άλλους πολιτισμούς.

[Μ.Π.:] Το εξωγήινο ζήτημα μας απασχολεί τουλάχιστον τα τελευταία 60 χρόνια. Κατά καιρούς μάλιστα έχουν εμφανιστεί φωτογραφίες ιπτάμενων δίσκων, φιλμ με αυτοψίες εξωγήινων και άλλα «αποδεικτικά» στοιχεία, που σε τελική ανάλυση αποδείχθηκαν απάτες. Κι όμως, υπάρχει τουλάχιστον ένα θέμα που προβληματίζει σοβαρά όλους τους ερευνητές UFO: τα εξωγήινα εμφυτεύματα, ένα θέμα με το οποίο, όπως γνωρίζω, έχετε ασχοληθεί σημαντικά.
Πότε εμφανίστηκε όλη αυτή η φιλολογία περί εμφυτευμάτων και σε τι συμπεράσματα έχουν καταλήξει οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα;
[Ν.Κ.:] Αν και οι πρώτες αναφορές σε εξωγήινα εμφυτεύματα έγιναν το 1957, η επιστημονική τεκμηρίωση ήρθε πολύ αργότερα. Ο Dr. Roger Leir είναι γενικός χειρουργός στο Los Angeles της Καλιφόρνια. Το 1979, λοιπόν, του ανατέθηκε ένα ασυνήθιστο περιστατικό, όπου του ζητήθηκε να αφαιρέσει από το μπράτσο ενός ασθενούς (Tim Collins) ένα μικρό μεταλλικό αντικείμενο που είχε φανεί σε ακτινογραφία ρουτίνας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ασθενής ισχυριζόταν πως ήξερε για το αντικείμενο, καθώς του το τοποθέτησαν εξωγήινοι κατά την απαγωγή του στις 30 Μαΐου 1978!
Όσο δύσπιστος και αν ήταν ο Dr. Leir, το 1996 ανέλαβε μια δεύτερη περίπτωση, όπου του ανατέθηκε να αφαιρέσει ένα παρόμοιο αντικείμενο από το σαγόνι ενός αυτοαποκαλούμενου απαχθέντα.
Πέραν όμως των ιδιαίτερων ισχυρισμών του ασθενούς, ο Dr. Leir βρήκε μερικά ακράδαντα ιατρικά παράδοξα: Συνήθως, όταν βρεθεί ένα ξένο σώμα (π.χ. θραύσμα) στον οργανισμό μας, πάντα μπορούμε να ανιχνεύσουμε το σημείο εισόδου (επουλωμένη πληγή) και να εντοπίσουμε σημάδια της όποιας φλεγμονής περί του ξένου σώματος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν βρέθηκε ούτε σημείο εισόδου ούτε φλεγμονή, ούτε καν ουλώδης ιστός!
Αφού αφαιρέθηκε το τριγωνικό αντικείμενο των 6 mm, στάλθηκε για μεταλλουργική ανάλυση στα Los Alamos Laboratories, New Mexico Tech & UCLA, όπου επιβεβαιώθηκε πως: 1. το εμφύτευμα αποτελείται κυρίως από στοιχεία εξωγήινης προέλευσης, 2. ήταν τεχνητό κι όχι ένα τυχαίο κομμάτι μετεωρίτη και 3. ήταν συνδεδεμένο με κάποια πολύ ειδικά νεύρα του ασθενούς.
Τα νεύρα αυτά υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μας, είναι συνδεδεμένα με τους λεγόμενους ιδιουποδοχείς και η δουλειά τους είναι να μεταφέρουν πληροφορίες από αυτούς στον εγκέφαλό μας γρηγορότερα από οποιαδήποτε αλλά νεύρα στο σώμα.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα νεύρα αυτά όχι μόνο δεν φάνηκαν ανατομικά στην περιοχή του εμφυτεύματος αλλά ήταν και συνδεδεμένα με το εμφύτευμα! Ήταν προφανές ότι τέτοιου είδους χειρουργική επέμβαση ήταν αδύνατο να έχει γίνει από ανθρώπους που βασίζονταν στη δική μας τεχνογνωσία…

[Μ.Π.:] Εφόσον, όπως λέγεται, έχουν βρεθεί και αφαιρεθεί πραγματικά εμφυτεύματα, τότε γιατί η κοινή γνώμη διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις για το όλο ζήτημα; Ποια είναι η γνώμη σας;
[Ν.Κ.:] Πιστεύω πως, αν η κοινωνία το αποφάσιζε, θα συμφωνούσαμε όλοι ως προς την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών, διότι ενδείξεις και αποδείξεις για της επισκέψεις των κατοίκων τους υπάρχουν.
Δυστυχώς όμως μας διέπει ένας ανώριμος στρουθοκαμηλισμός και αυτό μας ωθεί στο να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στους αρμόδιους φορείς σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί η ύπαρξή τους.
Από την άλλη, η δυσπιστία οφείλεται σε μια ταλαιπωρία που έχει υποστεί η κοινή γνώμη όντας έρμαιο των αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ φανατικών και σκεπτικιστών-προπαγανδιστικών ρευμάτων.

[Μ.Π.:] Θα μπορούσε τελικά τα εμφυτεύματα να έχουν γήινη προέλευση; Μήπως δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα το εξωγήινο στην όλη υπόθεση παρά πρόκειται για κάποιο απόρρητο στρατιωτικό πείραμα;
[Ν.Κ.:] Είναι γνωστό πως ο στρατός, διατηρώντας την απαιτούμενη μυστικότητα, χειρίζεται αρκετά προηγμένη γνώση και τεχνολογία των περισσότερων επιστημών. Όμως στο χώρο της ιατρικής η ανάγκη προόδου είναι τόσο μεγάλη, που θεωρώ αρκετά δύσκολο να βρίσκεται κατά πολύ πιο μπροστά ο στρατός από τη μαχόμενη χειρουργική έρευνα.
Η μονή δυνατότητα να κατέχουν τέτοιες μικροσκοπικές χειρουργικές τεχνικές θα ήταν αν τους είχε υποδειχθεί από πολύ πιο προηγμένα από εμάς οντά…

[Μ.Π.:] Θα θέλατε να μας περιγράψετε πώς περίπου πιστεύετε ότι επηρεάζει ένα εξωγήινο εμφύτευμα τον ανθρώπινο οργανισμό;
[Ν.Κ.:] Μπορώ μονό να υποθέσω πως βάσει της συνδεσμολογίας και της λειτουργίας των νευρώνων, ο σκοπός του εμφυτεύματος είναι η άμεση πρόσβαση στον εγκέφαλο του απαχθέντος.
Εφόσον τα νεύρα αυτά είναι φτιαγμένα για να μεταφέρουν πληροφορίες μονό από την περιφέρεια του σώματος προς τον εγκέφαλο, θεωρώ πως το εμφύτευμα παράγει εντολές των οποίων τελικός αποδεκτής είναι ο εγκέφαλος. Βλέπετε, πουθενά δεν βρεθήκαν νευρώνες που να μεταφέρουν πληροφορίες προς το εμφύτευμα.
Έτσι υποθέτω πως το όλο εγχείρημα θα ήταν αρκετά χρήσιμο σε όποιον ζητούσε την άμεση επέμβαση στη λειτουργία του εγκεφάλου πριν φτάσουν σ’ αυτόν τα φυσιολογικά ερεθίσματα. Σίγουρα κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε τον απόλυτο έλεγχο από την πλευρά του απαγωγέα. Αυτό φυσικά θα ήταν ιδιαιτέρα χρήσιμο αν ο ασθενής έπεφτε κατ’ επανάληψη θύμα απαγωγής και αντικείμενο ιατρικών επεμβάσεων.

[Μ.Π.:] Βασισμένος στα περιστατικά που γνωρίζω πρέπει να σημειώσω πως ποτέ σε κανέναν επαφικό δεν παρατηρήθηκε μια εμφανής ουλή, που να αποδεικνύει πως κάποιοι τού είχαν τοποθετήσει μια μικροσυσκευή. Πώς γίνεται να τοποθετήσει κανείς ένα εμφύτευμα δίχως αυτό να αφήσει ίχνη στο δέρμα;
[Ν.Κ.:] Πολύ καλή ερώτηση! Στη μέχρι τώρα βιβλιογραφία πάντως δεν έχει καταγραφεί ανατροπή δημιουργίας ουλής. Η όποια τομή αγγείων συνεπάγεται ότι τα αιμοπετάλια χύνονται στο γύρω ιστό, προσκολλώνται στο γύρω κολλαγόνο και απελευθερώνουν σειρά ουσιών που επιβάλλουν το σχηματισμό ουλής. Έτσι, η απώλεια αυτής –στις περιπτώσεις των απαχθέντων– σημαίνει πως είτε τα αιμοπετάλια δεν προσκλήθηκαν στο κολλαγόνο είτε ότι δεν εγκατέλειψαν τα αγγεία.
Το πρώτο απαιτεί εξειδικευμένη γνώση βιοχημείας και φαρμακολογίας, κάτι που δύσκολα μάλλον κατέχει ένας περιοδικός (εξωγηινος) ερευνητής της ανθρώπινης φύσης.
Το δεύτερο απαιτεί πλήρη αναστολή της τοπικής κυκλοφορίας (π.χ. με ψύξη). Και στις δυο περιπτώσεις όμως χρειάζεται ανατομική αποκατάσταση με μικροσκοπική συρραφή των κομμένων αγγείων και του ιστού, κάτι που είναι απολύτως αδύνατο βάσει της σημερινής μας τεχνογνωσίας.

[Μ.Π.:] Σε ποιο σημείο του σώματος συνήθως τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;
[Ν.Κ.:] Μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί εννέα εμφυτεύματα από οχτώ ασθενείς. Όλα ήταν τοποθετημένα σε περιοχές όπου υπάρχει αρκετά χαμηλή κινητικότητα του γύρω ιστού. Έτσι ο ασθενής δεν ένιωθε καμία ενόχληση στις καθημερινές του δραστηριότητες!

[Μ.Π.:] Πρόσφατα στα γραφεία του περιοδικού μας εμφανίστηκε κάποιος άντρας που υποστήριζε πως το σώμα του μεταμορφώνεται εξαιτίας ενός πνεύματος που έχει εισχωρήσει σ’ αυτό! Θα μπορούσε άραγε ορισμένα περιστατικά επαφικών με εμφυτεύματα να εξηγηθούν ως… ψυχιατρικές περιπτώσεις;
[Ν.Κ.:] Υποθέτοντας πως δεν υπάρχουν υλικά ευρήματα που να ενισχύουν τους ισχυρισμούς του επαφικού, θεωρώ πως μια λεπτομερής εξέταση από έμπειρο στο θέμα ψυχίατρο θα ήταν ικανή να δώσει καθαρή εικόνα.
Πέραν του ερωτηματολογίου του γνωστού ψυχιάτρου John E. Mack, υπάρχουν πληθώρα τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ψυχίατρος προκειμένου να διαφοροποιήσει μια τραυματική εμπειρία (π.χ. απαγωγής) από μια συνήθη παθολογία (π.χ. σχιζοφρένεια).

[Μ.Π.:] Στην τηλεοπτική μυθολογία των X-Files τα εμφυτεύματα κατέχουν σημαντικό ρόλο. Πόσο πολύ πιστεύετε είχε αγγίξει την πραγματικότητα η «φαντασία» των σεναριογράφων;
[Ν.Κ.:] Οι σεναριογράφοι του Hollywood έχουν γενικά δύο ρόλους. Ο ένας είναι να σχολιάζουν την πραγματικότητα κι ο άλλος να προϊδεάζουν το κοινό για επερχόμενες αλλαγές (π.χ. πόλεμο στο Ιράκ). Ιδιαιτέρως με το θέμα των UFO είναι εύκολο να παρατηρήσουμε την ανάγκη των Αμερικανών παραγωγών να αποτρέψουν την όποια αφύπνιση του κοινού γελοιοποιώντας το αντικείμενο.
Από την άλλη πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις όσες παραγωγές παρουσιάζουν «εξοργιστικές αλήθειες» (X-Files και ντοκιμαντέρ), καθότι και αυτές είναι καθοδηγητικές.

[Μ.Π.:] Εδώ στην Ελλάδα έχετε συναντήσει αντίστοιχες περιπτώσεις επαφικών ή ανθρώπων με εμφυτεύματα;
[Ν.Κ.:] Όχι ακόμη!

[Μ.Π.:] Αν κάποιος από τους αναγνώστες μας έχει την υποψία πως μεταφέρει κάποιο εμφύτευμα, τι μπορεί να κάνει; Υπάρχει κάποιος διεθνής οργανισμός έρευνας που μπορεί να βοηθήσει; Κάποιες ιατρικές εξετάσεις που ίσως πρέπει να γίνουν για να διαγνωστεί η επικινδυνότητα της κατάστασης;
[Ν.Κ.:] Μπορεί να έρθει σε επαφή με το θεράποντα ιατρό της εμπιστοσύνης του. Μια απλή ακτινογραφία θα βοηθούσε στην αρχική διάγνωση του «προβλήματος».


[Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:]
Ο Νίκος Αλεξάκος γεννήθηκε το 1973 στην Αθηνά κι αφότου τελείωσε το ελληνικό σχολείο έφυγε για τη Βοστόνη της Αμερικής. Εκεί σπούδασε βιολογία στο πανεπιστήμιο Tufts University κι αργότερα ασχολήθηκε εκτεταμένα με την ερευνά στη φαρμακολογία και τη νευρολογία.
Συνέχισε τις σπουδές του μελετώντας ιατρική στο ίδιο πανεπιστήμιο, και, αφού ολοκλήρωσε το ακαδημαϊκό μέρος των σπουδών του, γύρισε στην Ελλάδα για να ιδρύσει την πρώτη εταιρεία παροχής κλασικών οχημάτων. Στη χώρα μας έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός από τις πρόσφατες τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε εκπομπές με θέμα το ανεξήγητο.


Σχολιάστε το κείμενο στο FORUM του Μεταφυσικού