Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Θαμμένη Ελλάδα (εκδ. Δαυλός)

book_34

Τίτλος: Θαμμένη Ελλάδα
Συγγραφέας: Ιωάννης Λάζαρης
Εκδοτικός Οίκος: Δαυλός

Περίληψη (κείμενο οπισθόφυλλου)
Η διαταγή των χριστιανών βυζαντινών αυτοκρατόρων ήταν ρητή: «ες έδαφος φέρειν» κι από τότε (δ΄ αι. μ.Χ.) και για πολλούς αιώνες μανιασμένα πλήθη ρασοφόρων ισοπέδωναν οτιδήποτε θύμιζε τον ωραιότερο Πολιτισμό, που γεννήθηκε ποτέ στη Γη.
Βασικός τους στόχος ήταν η Ελλάδα και οι ναοί της. Γκρέμισαν κι ισοπέδωσαν όσους ελληνικούς ναούς τους επέτρεπαν οι ελάχιστες μεσαιωνικές τεχνικές τους γνώσεις και στη θέση τους έκτισαν χριστιανικούς. Ολόκληρες πόλεις έχασαν την ελληνική φυσιογνωμία τους κι απέκτησαν μορφή βυζαντινότροπη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επί χιλιετίες κατοικούμενη Θεσσαλονίκη, στην οποία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα κατάλοιπο κάποιου αρχαίου ελληνικού ναού αντιθέτως όμως, υπάρχουν πάμπολλοι χριστιανικοί ναοί.
Για όσους ναούς δεν είχαν τις δυνατότητες να γκρεμίσουν, τους κατέστρεφαν μερικώς -όσο μπορούσαν- και τους μετέτρεπαν σε χριστιανικούς. Ούτε ο Παρθενώνας διέφυγε του μίσους τους, ο οποίος μετετράπη σε… Παναγία Αθηνιώτισσα.
Το βιβλίο αυτό, που περιέχει εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες από ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, αποτελεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό των θλιβερών καταστροφών των ελληνικών ναών από τους χριστιανούς. Σκοπό έχει την αφύπνιση των σε πνευματική αφασία και εθνικό κώμα ευρισκομένων νεοελλήνων.

Η Γνώμη
Όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου του Ι. Λάζαρη (και των εκδόσεων Δαυλός), τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Από τη μια ένιωθα ευχαριστημένος, έχοντας στα χέρια μου μια πολυσέλιδη πολυτελή έκδοση με 350 φωτογραφίες, εκτυπωμένη σε ακριβό χαρτί, συνθέτοντας στην ουσία ένα μοναδικό στο είδος του λεύκωμα. Ένα λεύκωμα που προέκυψε από ένα πολυετές οδοιπορικό του συγγραφέα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Και από την άλλη δεν θα μπορούσα παρά να νιώσω βαθύτατη θλίψη, συγκίνηση, έως και οργή θα τολμούσα να πω, για ένα ζήτημα το οποίο από λίγο έως πολύ είχαμε όλοι υπ’ όψιν μας. Η καταστροφική μανία των χριστιανών σε όλο της το μεγαλείο. Οι ισοπεδωμένοι ελληνικοί ναοί και η οικοδόμηση των χριστιανικών από τα υλικά τους, έρχεται αβίαστα σε άμεσο παραλληλισμό με τον ίδιο τoν αφανισμό της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων τους τελευταίους 17 περίπου αιώνες.
Πέρα από μια μικρή εισαγωγή, στη “Θαμμένη Ελλάδα” δε θα βρείτε μεγάλα σε έκταση κείμενα. Ο συγγραφέας αρκείται στην κατηγοριοποίηση των φωτογραφιών ανά περιοχή και στην λιτή (και ενίοτε καυστική) περιγραφή τους. Δε θα μπορούσε άλλωστε να κάνει και κάτι περισσότερο. Το έργο του αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο το ρητό “μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”. Η τιμή του βιβλίου (στα 28 ευρώ) θεωρείται ασήμαντη, αν υπολογίσει κανείς την ποιότητα της έκδοσης, τον κόπο του συγγραφέα, μα πάνω από όλα τα μηνύματα που περνά το πόνημα αυτό στις επερχόμενες γενιές σχετικά με το σεβασμό στον πολιτισμό και την αυθεντική κληρονομιά μας.