Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Η Αρχαία Ελληνική Δημοκρατία και η Σημασία της για μας Σήμερα (εκδ. Ύψιλον)

book_35

Τίτλος: Η Αρχαία Ελληνική Δημοκρατία και η Σημασία της για μας Σήμερα
Συγγραφέας: Κορνήλιος Καστοριάδης
Εκδοτικός Οίκος: Ύψιλον

Περίληψη (κείμενο οπισθόφυλλου)
“Δεν βλέπω, όπως νομίζω ότι και κανείς δεν μπορεί να δει, εκτός αν είναι τελείως φαντασιόπληκτος ή προγονόπληκτος, την αρχαία Ελλάδα ως πρότυπο το οποίο θα αρκούσε να το αντιγράψουμε για να βρούμε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και παν το αγαθόν. Η αρχαία Ελλάδα δεν είναι πρότυπο, ούτε μοντέλο προς μίμηση, όπως άλλωστε δεν μπορεί να είναι κανένα ιστορικό έργο σε οποιονδήποτε τομέα. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να λειτουργήσει για μας σαν γονιμοποιημένο σπέρμα, δεδομένου ότι μας επιτρέπει να δούμε εν τη γενέσει τους πληθώρα στοιχείων πάντοτε επίκαιρων – μπορεί και πρέπει να είναι για εμάς κέντρισμα, έμπνευση και πηγή ιδεών.”

Κορνήλιος Καστοριάδης

Η Γνώμη
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Ταγμένος στις αμεσοδημοκρατικές ιδέες, ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά ενέπνευσε τη Γαλλική νεολαία στην εξέγερση του Μαϊου του 68′. Οι Γάλλοι τον τίμησαν με πανεπιστημιακή έδρα που φέρει μέχρι και σήμερα το όνομά του. “Η Αρχαία Ελλήνική Δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα” των εκδόσεων Ύψλον, είναι ένα μικρό βιβλίο 59 μόλις σελίδων, που εμπεριέχει μια διάλεξη του Καστοριάδη στην πόλη του Λεωνιδίου τον Αύγουστο του 1984.
Στη διάλεξη αυτή αναλύονται ζητήματα όπως η έννοια της αμφισβήτησης στην αρχαία Ελλάδα, η ελληνική σύλληψη του κόσμου και οι φαντασιακές σημαίες της, η εσωτερική σχέση δημοκρατίας και φιλοσοφίας, η αυτοθέσμιση μιας αυθεντικά δημοκρατικής πολιτείας και ο ρόλος του “δήμου” σε αυτήν.Αργότερα συγκρίνονται όλα τα παραπάνω με τις σημερινές αντιλήψεις και παράλληλα προτείνονται ριζοσπαστικές λύσεις για τα προβλήματα των ανθρώπινων κοινωνιών.
Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Καστοριάδης κλήθηκε να συζητήσει με τους παρευρισκόμενους και αυτή η συζήτησή του έχει επίσης απομαγνητοφωνηθεί. Παρατίθεται στο τελευταίο κεφάλαιο του πονήματος και δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να λύσει πολλές από τις απορίες που τυχόν του δημιουργήθηκαν στις προηγούμενες σελίδες.
Σε μια εποχή όπου το αμεσοδημοκρατικό πρόταγμα ηχεί στα αυτιά των συνειδητοποιημένων πολιτών, η ανάγνωση των κειμένων στοχαστών όπως του Καστοριάδη κρίνεται επιτακτική. Το μικρό του μέγεθος, όπως και η χαμηλή του τιμή (κοντά στα 8 ευρώ), το κάνουν ακόμη πιο προσιτό για αυτούς που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το όραμα (που μόνο ουτοπία δεν αποτελεί!) της αυθεντικής δημοκρατίας.