Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Η Άμεση Δημοκρατία στην Επικαιρότητα

103
Αρχικός Τίτλος: Η Άμεση Δημοκρατία και η Δύναμη των Λέξεων

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως όταν ονοματίζουμε κάτι το καθιστούμε και υπαρκτό. Tο προηγούμενο έχει ίσως να κάνει περισσότερο με τον ανθρώπινο ψυχισμό και με την ασφάλεια που νιώθουμε ως είδος, όταν προσπαθούμε να εκφράσουμε κάτι μέσω της γλώσσας μας. Αν όμως εξετάσουμε τα πράγματα ακόμα βαθύτερα και στοχαστούμε πάνω στο ζήτημα της γέννησης και εξωτερίκευσης των σκέψεων και των ιδεών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μια ιδέα, ένας στόχος, μια σκέψη, παύουν να είναι κτήμα μας από τη στιγμή που τα εκφράζουμε ως άτομα ή ως ομάδες ατόμων προς τα έξω.
Όλα τα παραπάνω τα επεξεργάζομαι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς παρατηρώ πως ο όρος “Άμεση Δημοκρατία” χρησιμοποιείται με καταιγιστικό -τολμώ να πω- ρυθμό μέσα στους κόλπους της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Ολοένα και περισσότεροι ζητούν πλέον αμεσότερη Δημοκρατία. Από την άκρα αριστερά και τον χώρο των αντιεξουσιαστών, μέχρι το χώρο της δεξιάς (βλ. δηλώσεις Σιούφα τη βραδιά της εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ) αλλά και της ακροδεξιάς. Αυτό που δεν μας έχουν εξηγήσει ακόμα όλοι αυτοί βέβαια, είναι το πως αντιλαμβάνονται την Άμεση Δημοκρατία. Κάτι μου λέει πως στο ερώτημα αυτό θα λαμβάναμε πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Κι όλα αυτά, ενώ πριν μερικά χρόνια η φράση αυτή θα έμοιαζε παντελώς άγνωστη και αόριστη στους περισσότερους Έλληνες.
Φυσικά δεν προτίθεμαι να υποστηρίζω πως ο όρος “Άμεση Δημοκρατία” αποτέλεσε ή αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου. Σαφέστατα όμως υπήρξαν και υπάρχουν μέχρι και σήμερα, άτομα ή και ομάδες ατόμων, που θυσίασαν πολλά τα προηγούμενα χρόνια έτσι ώστε να μπολιαστεί η ελληνική κοινωνία με αμεσοδημοκρατικές αντιλήψεις και εφαρμογές. Για παράδειγμα είναι καταγεγραμμένες οι προωθημένες ιδέες του μεγάλου φιλοσόφου και στοχαστή Κορνήλιου Καστοριάδη, οι δράσεις της Μ.Κ.Ο “Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών” και του συντονιστή της Γ. Κόκκα, το αμεσοδημοκρατικό “πείραμα” του Μ. Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου, το πρωτοπορειακό πρόγραμμα “ΠΕΡΙΚΛΗΣ” του καθηγητή Γ. Καμπουράκη και των συνεργατών του,το έργο του καθηγητή Τ. Φωτόπουλου για την Περιεκτική Δημοκρατία, τα βιβλία του καθηγητή Γ. Οικονόμου κ.ά.
Όπως όμως είπαμε παραπάνω, όταν παλεύεις για έναν σκοπό, όταν εκφράζεις έναν δημόσιο λόγο, ένα όραμα, οι ιδέες αυτές παύουν να είναι δικές σου. Γίνονται κτήμα των αποδεκτών της πληροφορίας και είτε συνεχίζουν την εξελικτική τους πορεία μέσα στο χώρο και στο χρόνο, είτε διαστρεβλώνονται και χάνουν το νόημα και την αξία τους, συμπιεζόμενες μέσα στα κοντόφθαλμα -συνήθως- μέτρα και σταθμά των κάθε λογής εκμεταλλευτών.
Και αυτή ακριβώς είναι πλέον η μεγάλη πρόκληση για τους αμεσοδημοκράτες αυτής της χώρας: Καλούνται ξαφνικά να προστατέψουν την αξία και τη “δόνηση” της ίδιας της λέξης και φράσης που έχουν επιλέξει να τους προσδιορίζει ιδεολογικοπολιτικά. Πρόκληση, βάρος και ευθύνη μαζί…

Σημείωση
Αξίζει να τονίσουμε πως η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού στηρίζει έμπρακτα από το 2005 τη διάδοση των ιδεών της Άμεσης Δημοκρατίας, τόσο με την ενεργή συμμετοχή μελών της σε σχετικές εκδηλώσεις, όσο και με την προβολή των εκδηλώσεων αυτών αλλά και την παρουσίαση σχετικών διαφωτιστικών άρθρων στις ιστοσελίδες της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν λόγω στήριξης αποτελεί το project των Αμεσοδημοκρατικών Συνεντεύξεων με βουλευτές του Ελληνικου Κοινοβουλίου, το μοναδικό στο είδος του στην ελληνική έντυπη και διαδικτυακή δημοσιογραφία. Τις συνεντεύξεις αυτές μπορείτε να τις βρείτε μέσα στην ενότητα Πρόσωπα του metafysiko.gr, αλλά και στο θεματικό παράθυρο της “Άμεσης Δημοκρατίας” στο blog του Meta-Journalist.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Meta-Journalist


Εκδηλώσεις για την Άμεση Δημοκρατία τον Δεκέμβριο του 2009

Ιδρυτική Διακύρηξη “Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών”
Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή η Ιδρυτική Διακύρηξη της “Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών”. Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού ήταν εκεί και κάλυψε φωτογραφικά το γεγονός, παρουσιάζοντάς σας αυτήν την νέα πρωτοπορειακή σύμπραξη αρκετών δεκάεδων ΜΚΟ της χώρας μας, με απώτερο σκοπό τον κοινωνικό έλεγχο και την αμεσότερη δημοκρατία!
Για περισσότερα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.koinoniamko.gr/

vouli1

Το κτίριο της Παλαιάς Βουλής που φιλοξένησε την
Ιδρυτική Διακύρηξη της Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών.

vouli6

vouli2

vouli3

vouli4
Μετά από σύντομες ομιλίες των εμπνευστών της ιδέας της Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών,
ένας-ένας οι εκπρόσωποι των δεκάδων συμμετεχόντων ΜΚΟ κλήθηκαν να υπογράψουν την ιδρυτική διακύρηξη.

vouli5 Αναμνηστική φωτογραφία εκπροσώπων των συμμετεχόντων ΜΚΟ
έξω από την Παλαιά Βουλή μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Εκδήλωση της ΜΚΟ “Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών”:  Επιστροφή στο Μέλλον της Δημοκρατίας
Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton εκδήλωση της ΜΚΟ “Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών” υπό τον τίτλο “Επιστροφή στο μέλλον της Δημοκρατίας”. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν 4 συντομες εισηγήσεις από μέλη του “Βήματος”.

Πιο συγκεκριμένα:
-  Ο κ. Αργύρης Μαρινάκης ξεκίνησε με μια αναδρομή στις ρίζες της αυθεντικής Δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα.
- Τη σκυτάλη πήρε ο Μηνάς Παπαγεωργίου (μέλος της ομάδας Gateway), που αναφέρθηκε στο αμεσοδημοκρατικό κίνημα της Ευρώπης, αλλά και στις δυνατότητες ανάπτυξη αμεσοδημοκρατικών θεσμών μέσω του διαδικτύου.
- Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχιτέκτονας και συντελεστής του προγράμματος “ΠΕΡΙΚΛΗΣ” κ. Γιάννης Πικροδημήτρης, ο οποίος και αναφέρθηκε στη σημασία εφαρμογής του ΠΕΡΙΚΛΗ στην τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας μας.
- Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο συντονιστής της ΜΚΟ “Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών” κ. Γιώργος Κόκκας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάδοσης της ιδέας της άμεσης δημοκρατίας στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολούθησε διαδραστική συζήτηση με το κοινό. Περισσότερα σχετικά με το καταστατικό του προγράμματος “Άμεση Δημοκρατία στην Πράξη” θα βρείτε εδώ.

hilton4
Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Μηνάς Παπαγεωργίου, Γιώργος Κόκκας,
Αργύρης Μαρινάκης, Γιάννης Πικροδημήτρης.

hilton2
Ο εμπνευστής του προγράμματος ΠΕΡΙΚΛΗΣ,
καθηγητής ΕΜΠ κ. Γιώργος Καμπουράκης.

hilton1 Το μέλος της ομάδας Gateway και
του “Βήματος για Δημοκρατία Πολιτών” Μηνάς Παπαγεωργίου.

hilton3 Ο συντονιστής της ΜΚΟ “Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών”
κ. Γιώργος Κόκκας.