Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Νέα από Όλο τον Κόσμο
από Μέλος Gateway Team

Νέα (Διπλή) Διεθνής Αναγνώριση για Έλληνα στην Παραψυχολογία!

metafysikogr_vraveiaparapsixologias_seellina

Πριν από ένα χρόνο περίπου, μία ιδιαίτερη είδηση κατέκλυσε το ελληνικό internet, ξεκινώντας από το metafysiko.gr (όπου πρωτοδημοσιεύθηκε). Ένα Διεθνές Βραβείο Παραψυχολογίας δόθηκε σε Έλληνα, συντονιστικό μέλος μάλιστα της Κοινότητας του Μεταφυσικού (βλέπε Διεθνές Βραβείο Παραψυχολογίας σε Μέλος της Gateway!).
Παρά τις συνεχόμενες δεκαετίες παντελούς απουσίας ή μικρής συμμετοχής των Ελλήνων στα διεθνή παραψυχολογικά δρώμενα, η εν λόγω βράβευση έδειξε ότι το ελληνικό πνεύμα είναι ικανό να συνδράμει (ως ισάξιος εταίρος) στην επιστημονική αναζήτηση των λεγόμενων «ανεξήγητων φαινομένων» (είτε τα ονομάζουμε παραφυσικά φαινόμενα, είτε ψυχικές εμπειρίες).
Ένα μόλις χρόνο μετά, μία διπλή βράβευση-αναγνώριση στον ίδιο Έλληνα επιστήμονα, τον Νικόλαο Κουμαρτζή (μέλος της Gateway Team και συντονιστής της Κοινότητας του Μεταφυσικού), έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική παρουσία στον διεθνή κλάδο της Παραψυχολογίας δεν ήταν ευκαιριακή, αλλά ότι συνεχίζει ακάθεκτη, αναγνωρίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι πλέον υπάρχει ενεργή συμμετοχή (ως μέλος του administrative team) στον μεγαλύτερο επιστημονικό οργανισμό παραψυχολογίας παγκοσμίως, το Parapsychological Association!
Ας δούμε όμως τις εν λόγω βραβεύσεις-αναγνωρίσεις μία προς μία…

Η Σημαντικότερη Υποτροφία Παραψυχολογίας για Νεαρούς Επιστήμονες
Η αρχή έγινε με τη βράβευση του από το Parapsychology Foundation, αυτή τη φορά με την υποτροφία Annual Eileen J. Garrett Scholarship 2011, τη σημαντικότερη που δίνεται διεθνώς σε νεαρό επιστήμονα του κλάδου (βλέπε About the Scholarship).
Πρόκειται για μία βράβευση που προσφέρει πλέον στον Ν. Κουμαρτζή αρκετές «ευκαιρίες» εντός του κλάδου, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό αν κάποιος ανατρέξει στη λίστα με τους παλαιότερους αποδέκτες της εν λόγω βράβευσης από το 1984 έως και σήμερα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι με την ίδια υποτροφία βραβεύθηκαν: ο Dr. Ian Baker (διδάσκει πλέον στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Derby), η Dr. Nicola Jane Holt (ερευνητής στο Πανεπιστημίο του West of England), η Dr. Nancy L. Zingrone (διευθύντρια ακαδημαϊκών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Atlantic στις Η.Π.Α.) κ.ά.
Η εν λόγω υποτροφία δίνεται σε νέους επιστήμονες που προσφέρουν στον επιστημονικό κλάδο της Παραψυχολογίας και επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω την ενασχόληση τους αυτή. Συνοδεύεται από χρηματική υποστήριξη 3.000 δολλαρίων από το Parapsychology Foundation και δίνεται εις μνήμη της Eileen J. Garrett, ιδρυτή του οργανισμού και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου στα μέσα του 20ού αιώνα.

Ενεργό Μέλος στην Διοικητική Ομάδα του Parapsychological Association!
Λίγους μήνες μετά την εν λόγω βράβευση, μία νέα αναγνώριση έρχεται για τον Νικόλαο Κουμαρτζή, αυτή τη φορά από το Parapsychological Association (PA για συντομία), τον πιο αναγνωρισμένο (από συμβατικούς επιστημονικούς κλάδους) οργανισμό Παραψυχολογίας παγκοσμίως!
Πρόκειται για έναν διεθνή επαγγελματικό οργανισμό αποτελούμενο από επιστήμονες και ακαδημαϊκούς που πραγματοποιούν έρευνες πάνω στις ψυχικές εμπειρίες όπως την τηλεπάθεια, τη ψυχοκίνηση, την πρόγνωση κ.λπ. Βασικότερος στόχος του PA είναι να επιτύχει την κατανόηση των εμπειριών αυτών μέσα από ένα επιστημονικό πρίσμα. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1957 και από το 1969 είναι μέλος του συνασπισμού American Association for the Advancement of Science (AAAS) των Η.Π.Α.
Το PA λοιπόν επέλεξε το Νικόλαο Κουμαρτζή για να αποτελέσει κομμάτι του administrative team (ελληνιστί: διοικητική ομάδα) για το 2012, όντας υπεύθυνος για την καλλιτεχνική επιμέλεια των projects του οργανισμού. Τον Μάρτιο του 2012 κυκλοφόρησε υπό την καλλιτεχνική του επιμέλεια το επιστημονικό περιοδικό MindField του οργανισμού, έχοντας δεχθεί θετικότατες κριτικές μέχρι στιγμής.
Η εν λόγω θέση συνοδεύεται από υποτροφία της τάξεως των 1.200 δολλαρίων, ενώ ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012 όταν και θα κληθεί το PA να αποφασίσει αν η εν λόγω θέση είναι απαραίτητη στον οργανισμό ώστε να γίνει μόνιμη (με την παρουσία του Ν. Κουμαρτζή ή όχι). Για περισσότερα, διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του PA: The PA Welcomes Graphic Designer Nikolaos Koumartzis

Το Έργο του Ν. Κουμαρτζή εν συντομία…
Πέρα απο τα παραπάνω, ο Νικόλαος Κουμαρτζής είναι ήδη γνωστός στην Ελλάδα για το συνεχόμενο ενδιαφέρον του για την Παραψυχολογία, τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό κλάδο δηλαδή που ασχολείται με τη μελέτη των παραφυσικών φαινομένων.
Από το 2005 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δύο προσωπικά βιβλία (Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις ΔΙΟΝ και Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας από τις Εκδόσεις iWrite), έχει συμμετάσχει με σχετικά κεφάλαια σε πλήθος συλλογικών έργων, διατηρεί μηνιαία στήλη σε ελληνικά έντυπα (με τελευταίο σταθμό της το περιοδικό mystery), ενώ πρόσφατα (τον Ιανουάριο του 2012) παρουσίασε ένα σύντονο documentary για τον Άγγελο Τανάγρα και την Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών των αρχών του 20ου αιώνα (στα πλαίσια της ημερίδας MetaCON 2012 στην Αθήνα).
Επιιπλέον, έχει συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή projects του κλάδου, όπως το Le Livre Blanc de la Parapsychologie της Γαλλικής εταιρείας Institut Metapsychique International, δίνοντας πληροφορίες για την κατάσταση της Παραψυχολογίας στην Ελλάδα (βλέπε Η Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας).
Επίσης, σε συνεργασία με τον αναγνωρισμένο νεαρό Γάλλο Παραψυχολόγο Renaud Evrard ίδρυσε και συντονίζει την διεθνή προσπάθεια World of Parapsychology (βλέπε www.theWoP.org). Πρόκειται για έναν παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη με όλα τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά κέντρα που πραγματοποιούν έρευνες πάνω στα παραφυσικά φαινόμενα και τις ψυχικές εμπειρίες. Μάλιστα, παρουσίασε την εν λόγω προσπάθεια στο 53ο Διεθνές Συνέδριο Παραψυχολογίας στο Παρίσι, το οποίο έλαβε χώρα στις 22-25 Ιουλίου του 2010 (βλέπε Η Κοινότητα στο 53ο Συνέδριο Παραψυχολογίας).

Πέρα από την ενεργή ενασχόληση του με την Παραψυχολογία, πραγματοποιεί διδακτορικές σπουδές στο τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με θέμα τη διαδικτυακή λογοκρισία), ενώ παράλληλα εργάζεται ως Art Director στον start-up εκδοτικό οίκο iWrite.gr που έχει ο ίδιος συνιδρύσει.


Γνωρίστε
- Το Parapsychological Association στην επίσημη ιστοσελίδα του: http://www.parapsych.org/
- Το Parapsychology Foundation στην επίσημη ιστοσελίδα του: http://www.parapsychology.org/