Home » από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού, Προτάσεις
από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού Προτάσεις

Το Μυστικό/ The Secret: Μία “Σκληρή” Κριτική…

100_the_secret

(αρχικός τίτλος)
Ποιο Είναι Τελικά Το Μυστικό;

Τίτλος: Το Μυστικό/ The Secret
Συγγραφέας: Rhonda Byrne
Εκδοτικός Οίκος: Λιβάνης

Αν και συνήθως οι αναλύσεις-παρουσιάσεις βιβλίων προκύπτουν κατόπιν θετικών εντυπώσεων που αποκομίζουμε από αυτά, εδώ θα αναιρέσω λίγο τη συνθήκη και θα σας δώσω μία σύντομη παρουσίαση και στη συνέχεια την ανάλυση ενός βιβλίου, του οποίου το αντικείμενο που πραγματεύεται θεωρώ πως δημιουργεί περισσότερο αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα.
Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε κάποια βασικά ζητήματα της ζωής μας και κυρίως σε θέματα υγιούς (ποιοτικά αλλά και ποσοτικά) βιοπορισμού. Αναφέρεται σε κάποια τεχνική που όπως η συγγραφέας υποστηρίζει, έχει εφαρμογή σε θετικές εξελίξεις στους τομείς της υγείας, των επαγγελματικών, των οικονομικών, των αισθηματικών, των διαπροσωπικών σχέσεων κλπ, όλα αυτά ενδυόμενα ένα πέπλο από περίεργες συμπτώσεις και συγχρονικότητες αλλά και με κβαντική φυσική και αυτό που γενικότερα ονομάζουμε “δημιουργικός οραματισμός” και “θετική σκέψη”. Ο νόμος έχει μία δομή που συνοψίζεται στο τρίπτυχο “ζήτησέ το -> πίστεψέ το -> λάβε το”.
Σε καμία περίπτωση δεν ξεκίνησα αυτή την ανάλυση για να “σταυρώσω” το βιβλίο (ή το σχετικό DVD), άλλωστε τελική άποψη πρέπει να σχηματίσει κάποιος μόνον αν και όταν διαβάσει το βιβλίο ή δει το DVD. Ας δούμε λοιπόν όσο γίνεται πιο συνοπτικά τα όσα δεν μου άρεσαν σε αυτό το βιβλίο:

1. Η Λύση του “Αποκτώ Χωρίς να Κουράζομαι”
Σε μια μεγάλη πληθώρα προβλημάτων και αρνητικών ζητημάτων στη ζωή του ανθρώπου (όπως αυτά που ανέφερα πιο πάνω), η λύση που τελικά προτείνει το βιβλίο είναι η μη-δράση. Φαίνεται λοιπόν πως αρκεί η κατάλληλη και “δυνατή” σκέψη για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία που μία επιθυμία υλοποιείται και γίνεται πραγματικότητα. Η εκπληκτική αυτή διαδικασία βασίζεται στον περιβόητο “νόμο της έλξης”, ο οποίος εν συντομία ορίζει πως όταν σκεφτείς κάτι και πιστέψεις πως θα γίνει πραγματικότητα, τότε αυτό αργά ή γρήγορα (αλλά σίγουρα κάποτε) υλοποιείται…
Πολλές φορές θα έχετε ακούσει το γνωστό ρητό “όταν επιθυμείς κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το επιτύχεις”. Αυτή η φράση είναι αληθέστατη αλλά μόνον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν επιθυμήσει έντονα και διαρκώς όχι τα επιπλέον αλλά τα απολύτως απαραίτητα στη ζωή τους και δεν είδαν (ούτε θα δουν) ποτέ αποτέλεσμα; Ξέρετε πόσοι άστεγοι ή πεινασμένοι κλαίνε όλη μέρα και παρακαλούν το θεό ή αυτό το “κάτι” για να τους δώσει μία καλύτερη ζωή; Αν κοιτάξετε γύρω σας, αν διαβάσετε λίγα στατιστικά από την Alexa (www.alexa.com) και αν κάνετε μερικές συζητήσεις με ανθρώπους χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου από το δικό σας, θα καταλάβετε τι εννοώ. Όλοι αυτοί οι δύσμοιροι άνθρωποι, στην ουσία δοκιμάζουν κάθε μέρα το “Μυστικό” απλά δεν το έχουν καταλάβει. Κάθε μέρα επιδίδονται σε δημιουργικούς οραματισμούς και θετικές σκέψεις, όμως η πραγματικότητα σταδιακά τους γονατίζει και η θέληση για αλλαγή γκρεμίζεται από μια δυσάρεστη πραγματικότητα που δεν έχει τέλος…
Εκτός από το παραπάνω ρητό που ανέφερα, υπάρχει και το ρητό “συν Αθηνά και χείρα κίνει”, όμως φαίνεται πως το συγκεκριμένο βιβλίο μένει μόνον στην “επίκληση της Αθηνάς” (αλλά εις μάτην…). Όταν λοιπόν η μαγική συνταγή που προτείνει το βιβλίο είναι “ζήτησε, πίστεψε και θα σου δοθεί”, τότε κάτι τελικά δεν πάει καλά. Όλα αυτά θεωρητικά ενδυναμώνονται από τη συνθήκη πως “εμείς δημιουργούμε τον κόσμο μας”. Δηλαδή, το βιβλίο ισχυρίζεται πως όταν θέλουμε να μας πηγαίνουν όλα καλά στη δουλειά μας, πχ να είμαστε παραγωγικοί και εξελίξιμοι, τότε αυτό που αρκεί, είναι μόνον το να επιθυμήσουμε και να οραματιστούμε μία “νέα” εργασιακή κατάσταση. Μήπως όμως ξεχνάμε τους παράγοντες της διαύγειας πνεύματος; της συγκέντρωσης; της νηφαλιότητας; της ικανότητας κριτικής σκέψης; της ανελέητης προσπάθειας; της “τριβής” μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, της ικανότητας εργασίας υπό πίεση, της ικανότητας ανάκαμψης από μία αποτυχία, των γνωριμιών και το να χτυπήσουμε την κατάλληλη πόρτα στην κατάλληλη στιγμή; Μήπως τελικά αυτά είναι που δημιουργούν τον δρόμο προς την επαγγελματική επιτυχία αλλά και πάλι χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα; Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως μία θετική επαγγελματική πορεία δεν θα προκύψει επειδή εγώ το οραματίστηκα ως νέες εργασιακές συνθήκες αλλά γιατί δούλεψα πάνω στην επιθυμία μου, γιατί “πόνεσα” για να αποκτήσω (τα καλά κόποις κτώνται…) τις νέες και ευχάριστες εργασιακές παροχές μου.

2. Το “Mυστικό” Είναι: Σου Πουλάω Αυτό που Έχεις Ανάγκη
Όπως ακριβώς οι τράπεζες ξεφυτρώνουν εκεί που υπάρχει φτώχεια, έτσι ακριβώς κι ένα βιβλίο τέτοιου περιεχομένου (αλλά και μύρια άλλα) ξεφυτρώνει σε μια εποχή που ο μεσοαστός αλλά πλέον και ο άνθρωπος της υψηλής κοινωνίας έχει φτάσει στο “αμήν” της εξέλιξής του και δεν βλέπει “φως”… Αυτό το βιβλίο δεν απευθύνεται στα άτομα του τρίτου κόσμου. Όχι, γιατί αυτά τα άτομα είναι οι αδιάσειστες αποδείξεις πως το “μυστικό” τελικά ΔΕΝ λειτουργεί, ή αν θέλετε λειτουργεί σε επιλεγμένες διανοητικές προσωπικότητες, πολύ πιο εξελιγμένες από τις συνήθεις…
Αυτή τη στιγμή πιστεύω πως τόσο η μεσοαστική τάξη, όσο και οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις, έχοντας μπει σε μία ατραπό του τύπου “ζω για να δουλεύω”, χρειάζονται μία τόνωση, ένα μαγικό ραβδάκι που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Ο μεσοαστός αγωνίζεται καθημερινά για να κάνει πράξη το “αμερικάνικο όνειρο”, ενώ ο “ατσαλάκωτος” των υψηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, επειδή πλέον τα έχει όλα και τα έχει δοκιμάσει όλα, έχει φτάσει σε σημείο να αδιαφορεί για τα πάντα και να έχει πλέον ανάγκη από κάτι νέο, από κάτι “δυνατό”, από κάτι που θα δώσει και πάλι νόημα στην ανιαρή (πλην όμως υλικά πλουσιότατη) ζωή του.
Μέσα σε όλα αυτά, θεωρώ πως το “Μυστικό” συμβάλλει στην κατευθυνόμενη (άρα χειραγωγημένη) δόμηση αυτών που “πρέπει” να ορίζουμε ως πραγματικά αγαθά στη ζωή μας. Χωρίς να δίνει την πιθανότητα της ποικιλομορφίας στην έννοια του αγαθού (υλικού ή πνευματικού), το βιβλίο μας δίνει πχ τον τρόπο του πώς να γίνουμε πλουσιότεροι αγνοώντας το ρητό που λέει πως “πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει τα περισσότερα αλλά αυτός που χρειάζεται τα λιγότερα”. Είναι πολλοί που πιστεύουν σε αυτό το ρητό (δεν εξετάζω αν έχει βάση) αλλά φαίνεται πως το “Μυστικό” δεν είναι για αυτούς τους “λίγους”…

3. Το Αναπόδεικτο της Θεωρίας της “Έλξης”
Πραγματικά μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως αψηφώντας αλλά και “τροποποιώντας” κάποιους νόμους της Φυσικής αλλά και κατάλληλα χειριζόμενη τα δεδομένα της κβαντικής Φυσικής, η συγγραφέας παραμελεί εντυπωσιακά κι επιδέξια να αποδείξει στο αναγνωστικό κοινό το πως τελικά αυτή η “ενέργεια” που στέλνει ένας άνθρωπος επιστρέφει τελικά σε αυτόν ως υλοποίηση.
Για παράδειγμα, μέσα στο βιβλίο προτείνεται στους αναγνώστες, αν θέλουν να αγοράσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή αν θεωρούν πως δεν τους αρμόζει το τρέχον οικονομικό επίπεδο, τότε αρκεί μία διαδικασία του τύπου “σκέφτομαι πως είμαι πλούσιος -> πιστεύω πως θα γίνω πλούσιος -> γίνομαι πλούσιος” ώστε να αλλάξουν όλα για αυτόν τον “έξυπνα” σκεπτόμενο άνθρωπο… Ως παραδείγματα για τέτοιες διαδικασίες, η συγγραφέας φέρνει κάποιους ανθρώπους που (λίγοι όντες) έχουν συγκεντρώσει τον περισσότερο πλούτο του πλανήτη και αυτό ισχυρίζεται πως δεν συνέβη λόγω των προσεκτικών βημάτων στην εξέλιξή τους αλλά ακριβώς στο “Μυστικό”, δηλαδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάποτε οραματίστηκαν τη ζωή που έχουν τώρα και σύμφωνα με τον νόμο της έλξης, η επιθυμία τους έγινε πράξη… Μάλιστα, θεωρεί πως ο μεγαλύτερος πλούτος είναι συγκεντρωμένος σε λίγα μόνον άτομα επειδή μόνον λίγοι (μέχρι τώρα) άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία αυτή τη διαδικασία του δημιουργικού οραματισμού και της θετικής σκέψης. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για το background δραστηριοτήτων που όλοι αυτοί οι άνθρωποι ακολούθησαν προκειμένου να αποκτήσουν όλα αυτά τα χρήματα.
Σε όλα αυτά, η συγγραφέας θεωρεί πως επειδή σύμφωνα με την κβαντική Φυσική όλα συνδέονται και ο παρατηρητής επηρεάζει τη συμπεριφορά του αντικειμένου που παρατηρεί, τελικά η σκέψη μας (που μεταφράζεται σε εκδηλωμένη ενέργεια), τελικά επιστρέφει σε εμάς ως υλοποίηση. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η διαδικασία του πως αυτή η σκέψη γίνεται πράξη. Πουθενά δεν διάβασα το πως συμβαίνει αυτή η “μεταστοιχείωση” της σκέψης, με τελικό αποτέλεσμα την επιθυμητή για τον “φωτισμένο” κατάσταση… Σαφώς και σύμφωνα με την κβαντική θεωρία όλα συνδέονται και μάλιστα αυτό ήδη έχει αναλυθεί πολλάκις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ντοκυμαντέρ “What the bleep do we know!?” και “Kymatica”, όμως η ίδια θεωρία επισημαίνει πως τελικά αυτό που είμαστε “τώρα” είναι ήδη παρελθόν, πως αυτό το σύνολο που ονομάζεται Μαρία, Κώστας ή Αντώνης, διαρκώς μεταβάλλεται γιατί ούτε η πνευματική του φύση αλλά ούτε και η φυσική του υπόσταση παραμένει ποτέ σταθερή. Κατά συνέπεια, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα αυτή η ενέργεια που στέλνουμε ως σκέψη, κατά την επιστροφή της τελικά να “αστοχήσει” και να μη μας βρει ποτέ… Αν λοιπόν δούμε το ζήτημα της “έλξης” έστω και από αμιγώς επιστημονικής-τεχνικής πλευράς, καταλαβαίνουμε πως δεν έχει πεδίο εφαρμογής.
Το βιβλίο λοιπόν, ενώ εστιάζει στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας, αδυνατεί τεχνιέντως να αναλύσει-αποδείξει το ενδιάμεσο της διαδικασίας. Άρα λοιπόν, πρέπει να δεχτούμε αυτό που ευαγγελίζεται το βιβλίο ως απλή θεωρία κι όχι ως ένα ισχύον επτασφράγιστο μυστικό που κυκλοφορεί μόνον μεταξύ “μυημένων” ανά τους αιώνες… Σε αυτό το ζήτημα μου κάνει εντύπωση το πως και γιατί η συγκεκριμένη συγγραφέας έγινε ξαφνικά ο Προμηθέας αυτού του “Μυστικού”, το οποίο ακόμα και ως τίτλος είναι λάθος, μιας και ένα μυστικό που γίνεται best seller, δεν είναι πλέον μυστικό. Αλλά και αν ήταν, όπως πολλές φορές μιλάμε για μυστική γνώση κλπ, τότε αναρωτήθηκε η συγγραφέας αν έπρεπε να το αποκαλύψει; Τι είναι αυτό που τη χρήζει αγγελιαφόρο αυτού του μηνύματος; Μήπως ο ανθρωπισμός; Μα χρειάζεται πολλά περισσότερα πέραν αυτού και μάλιστα χρειάζεται πολύ λιγότερες εισπράξεις… Πλέον το “Μυστικό” έχει γίνει αντικείμενο εμπορευματοποίησης με πολλές εκδοχές του βιβλίου, μηνύματα ψυχολογικής υποκίνησης για το κινητό σας κλπ…

4. Οι Αρνητικές Συνέπειες της Θεωρίας της “Έλξης”
Το θέτω απλά και άμεσα: Έστω ότι κάνω ό,τι λέει το βιβλίο. Έστω ότι ακολουθώ κατά γράμμα όλη τη διαδικασία του δημιουργικού οραματισμού και της θετικής σκέψης με ικανή προσήλωση και πίστη στο αποτέλεσμα. Κι αν τελικά αυτά που επιθυμήσω δεν γίνουν πράξη; Αν τελικά το μόνο αποτέλεσμα που είδα ήταν τα 25 ευρώ που λείπουν από την τσέπη μου; Μα ακόμη χειρότερα (και ρεαλιστικά), αν τελικά αυτό το όνειρο, η επιθυμία μου να αλλάξω τη ζωή μου, να επιτύχω επαγγελματικά, να πλουτίσω, να αγαπήσω και να αγαπηθώ, να αποκτήσω ένα νέο σπίτι ή ένα νέο αυτοκίνητο ή να βρω μια κενή θέση στο πάρκινγκ (ναι, το βιβλίο δίνει τη λύση και σε αυτό!), αν τελικά όλες αυτές οι μικρές ή μεγάλες προσδοκίες στη ζωή μου ΔΕΝ πραγματοποιηθούν, τότε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα;
Προχωρώ λίγο περισσότερο την υπόθεση και παρατηρώ από τη μια μεριά τα παγκόσμια δεδομένα περί ευημερίας και από την άλλη μεριά τις πωλήσεις του βιβλίου (ήδη έχει ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε μορφή βιβλίου και τα 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα σε DVD, εξαιρουμένων των πειρατικών αντιτύπων που είναι τουλάχιστον άλλα τόσα…). Με βάση λοιπόν αυτά τα αδιάσειστα δεδομένα, βγάζω ένα συμπέρασμα και στην ερώτηση “τι άλλαξε στον κόσμο από τότε που κυκλοφόρησε το μυστικό;”, η απάντηση είναι: ΤΙΠΟΤΑ… Οπότε οδηγούμαι σε κάποιες λογικές αιτίες: ή αυτοί που αγόρασαν το βιβλίο είναι ανίκανοι να κάνουν πράξη τα όσα διάβασαν, ή όσοι αγόρασαν το βιβλίο το παράτησαν στη μέση γιατί έχασαν το ενδιαφέρον τους, ή ήταν αγράμματοι και δεν ήξεραν να διαβάζουν ή τελικά ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ! Εγώ διαλέγω την τελευταία αιτία, ακριβώς ορμώμενος από τα δεδομένα που έχω γύρω μου κι όχι από τα δεδομένα που ευαγγελίζεται το βιβλίο πως θα συμβούν.
Είναι έξω από την πραγματικότητα το να θεωρούμε ότι ξαφνικά στους πλούσιους, στους επαγγελματικά επιτυχημένους, σε αυτούς που ερωτεύονται με επιτυχία ή βρίσκουν κενή θέση στο πάρκινγκ ξαφνικά προστέθηκαν άλλα 5 εκατομμύρια ανθρώπων. Επιπρόσθετα, οι τελευταίες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στον πλανήτη και οι συνέπειές τους θα ήταν το πλέον εύφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει το “Μυστικό” αλλά και πάλι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όμως το πλέον επικίνδυνο στην όλη υπόθεση είναι το “target group” όπου απευθύνεται το βιβλίο. Θεωρώ ότι άνθρωποι που ως ένα ικανό βαθμό βρίσκουν το χρόνο και την πρόθεση να μιλήσουν με τον εαυτό τους ως βάση αυτοβελτίωσης, κυριολεκτικά δεν έχουν ανάγκη κανένα βιβλίο τέτοιας θεματολογίας.
Έτσι, αυτό το βιβλίο πουλά σε ανθρώπους απελπισμένους, σε αυτούς που τα έχουν δοκιμάσει όλα στη ζωή τους προκειμένου να δουν επιτέλους μια “άσπρη μέρα” και βλέπουν πως αυτή η μέρα, ακόμη και μετά από τις οδηγίες του βιβλίου εξακολουθεί να μην έρχεται! Κάποιοι από αυτούς τους απελπισμένους αναγνώστες βρίσκονται ένα βήμα πριν την αυτοκτονία ή τη διάλυση του σπιτιού τους. Κάποιοι από αυτούς τους απελπισμένους επίδοξους αναγνώστες είναι έτοιμοι να (ξε)φύγουν σε μοναστήρια ή άλλα περίεργα κοινόβια, εγκαταλείποντας οικογένειες και φίλους κι εκτός αυτών, το διαβάζουν άνθρωποι που εκπροσωπούν πλείστες άλλες περιπτώσεις κοινωνικής παραίτησης, τις οποίες όλοι σας βλέπετε γύρω σας καθημερινά να αυξάνουν. Αν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτάσει στο “αμήν” της υπομονής τους και των προσπαθειών τους και βιώνουν καθημερινά μία ανεκπλήρωτη επιθυμία για αλλαγή, τότε να είστε επίσης σίγουροι πως αυτό το βιβλίο που υπόσχεται τόσα όσα τελικά δεν πραγματοποιεί, θα τους χαρίσει ίσως άλλο ένα βήμα (ή το τελευταίο) προς την κατάθλιψη, τον κοινωνικό αποκλεισμό ή την αυτοαπόρριψη, θα τους αναγκάσει να χάσουν έστω κι αυτά τα ψίχουλα αυτοεκτίμησης που τυχόν έχουν γιατί είδαν πως τελικά ούτε αυτή η μέθοδος λειτουργεί επάνω τους…
Άλλοι σε μεγάλο βαθμό, άλλο σε μικρότερο βαθμό αλλά ευτυχώς όχι όλοι οι αναγνώστες του βιβλίου, θα ζήσουν τον νόμο της “αντιέλξης”, δηλαδή, αυτό που οραματίζονται, τελικά θα τους επιστραφεί αλλά αντεστραμμένο…

5. Γενικά Συμπεράσματα για Το Μυστικό
Αν και κάποιοι θα σπεύσουν να συμπεράνουν πως είμαι υπερβολικός ή ότι κινδυνολογώ και θα υπερασπιστούν τα όσα το βιβλίο ευαγγελίζεται, σημειώνω και πάλι πως όλα τα ανωτέρω αλλά και άλλα που λόγω χώρου δεν παραθέτω, αποτελούν μόνον προσωπικές εντυπώσεις και σε καμία περίπτωση δεν τα γράφω για να επηρεάσω υποχρεωτικά κάποιους άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για μία προσωπική προσέγγιση στο θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο και τίποτα περισσότερο.
Το “Μυστικό” της αλλαγής, ή αν θέλετε, ο πραγματικός νόμος της έλξης, δεν βρίσκεται ούτε σε βιβλία, ούτε σε εύκολες λύσεις για τεμπέληδες (πραγματικά, είτε είσαι τεμπέλης, είτε εργατικός, το βιβλίο θεωρεί πως η “έλξη” θα λειτουργήσει χωρίς διάκριση και η επαγγελματική επιτυχία θα είναι δεδομένη και για τις δύο περιπτώσεις…). Θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιο μυστικό προς τη γενικότερη ευημερία μας γιατί η ζωή του καθενός είναι διαφορετική από κάθε άλλη και οι παράγοντες που μας οδηγούν στην επιτυχία ή στην αποτυχία είναι από πολλοί έως μη προβλέψιμοι για κάθε άνθρωπο. Αν το βιβλίο θέλει να με μετατρέψει σε “λευκό μάγο” που μέσω του οραματισμού και της διαδικασίας “ζήτησέ το -> πίστεψέ το -> λάβε το” θα μου λύσει τα προβλήματά μου, χωρίς εγώ να κάνω θυσίες και να μοχθήσω προς μία καλύτερη ζωή, αν το βιβλίο θέλει να μου δώσει μια λύση που είναι εντυπωσιακά αλλά και περίεργα απλή, εύκολη και ανέξοδη, τότε ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω…
Πολλές φορές μου έρχεται στο μυαλό το παράδειγμα της νύμφης που μέσα από την προσπάθειά της για να βγει από το κουκούλι, τελικά μετατρέπεται σε μια πανέμορφη πεταλούδα ικανή να πετάξει. Σε αυτό λοιπόν το παράδειγμα, αναφέρεται η αξία της προσωπικής προσπάθειάς μας ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για αυτοβελτίωση και πλειοτροπική εξέλιξη. Αν ανοίξουμε το κουκούλι όπου βρίσκεται η νύμφη και δεν την αφήσουμε να “ζοριστεί” για να βγει, τότε η νύμφη θα πεθάνει γιατί δεν ήταν έτοιμη να βγει στον κόσμο της πεταλούδας μη έχοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιβίωσης.
Ροδοσταυρικά, κάποιοι λένε πως αν δεν υπάρξει “σταύρωση”, τότε δεν ανθίζει το “ρόδο” κι έχουν απόλυτο δίκιο. Πραγματικά δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και σκέψεις των 10 δευτερολέπτων για να έχεις καινούργιο σπίτι, καινούργιο αυτοκίνητο, επιτυχημένη ερωτική ζωή ή πολλές πωλήσεις στη δουλειά σου. Το βιβλίο μου προτείνει πως για να γίνουν πολλές πωλήσεις χρειάζεται μόνον να σχηματίσω στο μυαλό μου αυτή τη νέα κατάσταση (να το δω λίγο στο “αστρικό πεδίο” το θέμα…) και αφού το πιστέψω μέσα μου πως θα γίνει πραγματικότητα, τότε η επιθυμία μου αυτή ως ενέργεια που εκπέμπεται στο σύμπαν, θα επιστρέψει σ’ εμένα υλοποιημένη πλέον… Όμως, το μυστικό για πολλές πωλήσεις αλλά και γενικότερα για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία κρύβεται σε μία φράση: Στην αρχή δουλεύεις πολύ, μετά δουλεύεις πολύ κι έξυπνα και στο τέλος δουλεύεις μόνον έξυπνα… Αυτό ναι, είναι ένας νόμος και βγήκε μέσα από την πολύχρονη εμπειρία των επαγγελματικά επιτυχημένων ανθρώπων κι όχι από μία απλή ευχή.
Πραγματικά χρειάζεται να έχεις πολλά περισσότερα από το “Μυστικό” για να γίνεις ένας νέος Ωνάσης, ένας νέος Einstein (κι αυτός ήξερε το “μυστικό”…), ένας νέος Churchill, ένας νέος Hawking. Η ζωή μας είναι ένα χρηματιστήριο ιδεολογικών αξιών κι ευκαιριών εμπλουτισμένη από μία διανοητική “προίκα” που μας δώρισε η μητέρα Φύση (αν και άνισα). Όσο κάποιος από εμάς γίνεται “πλουσιότερος”, τόσο κάποιος άλλος γίνεται “φτωχότερος” και όλα αυτά συμβαίνουν πλειοτροπικά. Κάποιοι ποτέ τους δεν θα γίνουν πλούσιοι, όπως και κάποιοι άλλοι ποτέ τους δεν θα αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι. Είναι όμως κρίμα που αυτό το βιβλίο δεν τους το λέει…
Είναι ουτοπία να φανταζόμαστε πως όλα τα θετικά συμβαίνουν τόσο εύκολα και απλά. Αν και σέβομαι τη “Ροδοσταυρική Ουτοπία” ως διακήρυξη, ως ιδέα, εντούτοις θεωρώ πως αποτελεί μια ιδεατή κατάσταση, γι’ αυτό και ονομάστηκε “ουτοπία”. Πάραυτα οι σκοποί και οι επιδιώξεις αυτής της ουτοπίας είναι άξιοι και η όλη διαδικασία προς την υλοποίησή της εμπεριέχει κόπους, προσπάθειες, αποτυχίες αλλά και επιτυχίες. Η Ροδοσταυρική Ουτοπία είναι ένας φάρος πνευματικών και ανθρωπιστικών ιδεωδών, δεν μοιάζει όμως σε τίποτα με αυτό που θεωρητικά μπορεί να μετατραπεί η ανθρωπότητα μέσω του “Μυστικού”, σε μια ανθρωπότητα που θα αποτελείται μόνον από πλούσιους, από επιτυχημένους επαγγελματίες, από ευτυχισμένους οικογενειάρχες και από άπειρες κενές θέσεις πάρκινγκ!
Θ ήθελα να κλείσω αυτή την παρουσίαση με το εξής συμπέρασμα: αυτό το βιβλίο ήλθε στη βιβλιοθήκη μου ως ένα δώρο που μου χάρισε μια καλή μου φίλη και είναι όντως αναπάντεχα χρήσιμο για εμένα και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Την ευχαριστώ γιατί μέσω αυτού του βιβλίου, μου έδωσε την ευκαιρία να δώσω για άλλη μια φορά αξία στον εαυτό μου και τα πιστεύω μου, να ανακαλύψω μέσα μου νέα αποθέματα θέλησης, δημιουργικότητας και μεθόδων προς αυτοβελτίωση και όλα αυτά μέσα από την υπενθύμιση πως είναι άσκοπο αλλά και χάσιμο χρόνου να αναζητούμε εύκολες λύσεις στη μεταστοιχείωση των καταστάσεων μέσα μας και γύρω μας. Δίνω μεγάλη αξία στην προσπάθεια και τη θυσία προς την επίτευξη κάποιου στόχου, στην “τριβή” με την καθημερινότητα, στην αξία των επιλογών μας, στην αναγνώριση των παθών μας και στην ελαχιστοποίηση των λανθασμένων αποφάσεών μας μέσα από τη διαδικασία της εμπειρίας. Αυτό το βιβλίο υπήρξε μία άριστη αιτία για να φέρω όλες αυτές τις αξίες και πάλι στην επιφάνεια. Ένα πραγματικά υπέροχο δώρο!