Home » Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις

Κέντρο Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου

kapa

Η ενότητα «Συνεντεύξεις» στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, δημιουργήθηκε από το 2003 για να φιλοξενεί τις απόψεις σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου της πνευματικής αναζήτησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή τη φορά, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε μια συνέντευξη αλλιώτικη από τις άλλες, μια συνέντευξη που για πρώτη φορά έχει να κάνει με δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν μέσα στους κόλπους της κοινότητάς μας.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησαν τα δύο ιδρυτικά μέλη της φοιτητικής ομάδας του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου (Κ.Α.Π.Α) στο περιοδικό Mystery. Η κουβέντα τους με το αρθρογράφο του γνωστού εντύπου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2007.
Ο Μηνάς Παπαγεωργίου (μέλος της ομάδας Gateway) και ο Ανδρέας Πανουτσόπουλος (υπεύθυνος συντονισμού στο φόρουμ της Κοινότητας του Μεταφυσικού) ξεδιπλώνουν σε μια απολαυστική συζήτηση, τις πιο σημαντικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία της δημοφιλούς φοιτητικής ομάδας την περίοδο 2003-2007.

kapa2

Μέρος των συμφοιτητών μας που συμμετείχαν στα σπηλαιολογικά σεμινάρια της Κ.Α.Π.Α το 2006 με την υποστήριξη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας (Ε.Σ.Ε).

1) Πως ξεκίνησε το Κέντρο Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου;
Η Κ.Α.Π.Α (Κέντρο Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου) ξεκίνησε το ταξίδι της στις ατραπούς της πνευματικής αναζήτησης το Μάρτιο του 2003 με την πρώτη συγκέντρωση που έγινε μέσα σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι της Σάμου. Είχε φυσικά προηγηθεί πρόσκληση μέσω αφισών και global e-mail που εστάλησαν προς όλους τους φοιτητές της σχολής Θετικών Επιστημών. Ήταν πρωτοβουλία και ιδέα δική μου και του συμφοιτητή μου Ανδρέα Πανουτσόπουλου. Από ότι θυμάμαι πρέπει να μαζευτήκαμε 30 περίπου άτομα την πρώτη φορά. Στην μετέπειτα πορεία της ομάδας, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ενσωματώθηκε στην Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού (www.metafysiko.gr), από την οποία ήδη είχαμε αποκτήσει πολλά εφόδια, όπως για παράδειγμα ένα οργανωμένο δίκτυο γνωριμιών με αξιόλογους ανθρώπους που μας βοήθησαν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και άλλες χρήσιμες συμβουλές στο ξεκίνημά μας.
Η Κ.Α.Π.Α ήταν ένα στοίχημα και για την Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού, μιας και αποτέλεσε τον πρώτο από τους ομόκεντρους κύκλους που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια γύρω από την κεντρική και συντονιστική ομάδα Gateway. Έτσι αργότερα γεννήθηκαν η εξερευνητική ομάδα Πυθέας (explorers.gr), η άλλη πανεπιστημιακή ομάδα η Κ.Α.Π.Θ με έδρα το Αριστοτέλειο(www.kapth.com) και η ομάδα των λογοτεχνών του φανταστικού, η FantasyGate(www.metafysiko.gr/fantasygate). Η πορεία λοιπόν της Κ.Α.Π.Α ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, ένα στοίχημα το οποίο κερδίσαμε από τους πρώτους κιόλας μήνες.

2) Ποιοι ήταν οι σκοποί της και από πόσα μέλη αποτελούταν ο πυρήνας της ομάδας;
Σύμφωνα με το καταστατικό της ομάδας: Σκοποί της ομάδας Κ.Α.Π.Α είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φοιτητών για θέματα που έχουν να κάνουν με το χώρο της εναλλακτικής επιστήμης,του μεταφυσικού και γενικότερα του χώρου του ανεξήγητου, οι ανοικτές συζητήσεις-ομιλίες των επίσημων μελών της ομάδας που αφορούν τους παραπάνω τομείς, η δημιουργία δικτυακού τόπου, η συμμετοχή της σε πολιτιστικές εβδομάδες του πανεπιστημίου, οι προσκλήσεις που θα αποστέλλει σε γνωστούς ερευνητές του χώρου με σκοπό τις επισκέψεις τους στη Σάμο για ομιλίες, η δυνατότητα δημιουργίας ομάδων Κ.Α.Π.Α και στα υπόλοιπα νησιά (Μυτιλήνη,Χίο,Ρόδο.Σύρο), η ανάπτυξη σχέσεων με παρόμοιες ομάδες αυτόχθονων κατοίκων, η δημιουργία ανοικτής βιβλιοθήκης μεταξύ των μελών της ομάδας, καθώς και οι εκδρομές σε διάφορους αρχαιολογικούς τόπους-τόπους δύναμης.
Από κει και πέρα, τα μέλη και οι φίλοι της ομάδας που συμμετείχαν και παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις μας ήταν αρκετές δεκάδες. Υπήρξε όμως ένας μικρό κύκλος συμφοιτητών μας που αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο έναν πυρήνα της ομάδας. Οι Δημήτρης Σιαντίκος, Κώστας Ράπτης, Δημήτρης Παπαδάκης, Γιώργος Μάλλιαρης, Χρήστος Πρεβεδώρος και Δημήτρης Αμβράζης, βοήθησαν την ομάδα να εξελιχθεί και να πετύχει όλα αυτά τα χρόνια.

kapa3

Μέλη της Κ.Α.Π.Α με τον γνωστό ερευνητή Μιχάλη Καλόπουλο, σε μια από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο Καρλόβασι της Σάμου.

3) Οργανώσατε πολλές εκδηλώσεις με μια πολύ ενδιαφέρουσα μίξη θεματολογιών που προφανώς δεν ήταν τυχαία σωστά;
Πολύ σωστά. Θελήσαμε (και θέλουμε) να επαναπροσδιορίσουμε το εύρος των θεμάτων που απασχολούν το νέο πνευματικό αναζητητή του 21ου αιώνα στη χώρα μας, κάτι που πιστεύω μπορέσαμε να καταδείξουμε σε ένα μεγάλο βαθμό μέσα από την επιλογή των θεματικών ενοτήτων των εκδηλώσεών μας, καθώς επίσης και των ομιλητών που καλούσαμε κατά καιρούς (με καλυμμένα από το πανεπιστήμιο τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής τους πάντα).
Έτσι, η πρώτη μας επίσημη παρουσία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2003 στην πολιτιστική εβδομάδα του πανεπιστημίου στη Ρόδο, μόλις δύο μήνες δηλαδή μετά την αναγνώριση του καταστατικού μας από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και λίγες μόλις ημέρες μετά την επικύρωσης της απόφασης αυτής από τη Σύγκλητο (μέσω της κάλυψης των εξόδων μεταφοράς και διαμονής μελών της ομάδας στο νησί των Ιποτών). Θυμάμαι πως είχαμε γεμίσει ένα ολόκληρο αμφιθέατρο με φοιτητές από Ρόδο, Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη και Σύρο! ’λλους τους ενθουσιάσαμε, άλλους τους απογοητεύσαμε.

4) Τι εννοείς;
Δεν υπονοώ κάτι περίεργο. Απλά όσοι είχαν έρθει για να ακούσουν για πράσινα ανθρωπάκια και για άσπρα σεντόνια που τριγυρνούν στους δρόμους τα βράδια, γρήγορα απογοητεύτηκαν και αποχώρησαν. Θελήσαμε από την πρώτη στιγμή βλέπετε να δώσουμε το στίγμα των προθέσεών μας σχετικά με την έρευνα του Αγνώστου, ένα στίγμα μακριά από τις φαιδρότητες των απατεώνων και των μυθοπλαστών, μα και μακριά από παγιωμένες, δογματικές και «απρόσιτες» απόψεις του επιστημονικού «ιερατείου». Προθέσεων που θα οδηγούσαν όμως και εμάς τους ίδιους σε περαιτέρω πνευματική εξέλιξη, σε απόκτηση περισσότερων γνώσεων και εμπειριών. Και σε μια τέτοια ηλικία είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό νομίζω.

kapa4

Η προσέλευση του κοινού σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιούταν στο νησί, κυμαινόταν πάντα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

5) Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις;
Αμέσως μετά τη Ρόδο διοργανώσαμε την πρώτη μας ανοιχτή εκδήλωση και στο Καρλόβασι της Σάμου με καλεσμένο τον ντόπιο ερευνητή Νίκο Ανδρεαδάκη. Η ομιλία είχε τίτλο «Εισαγωγή στην έρευνα του Μυστηρίου» και σχετιζόταν κυρίως με τα αινίγματα της ευρύτερης περιφέρειας της αρχαίας Ιωνίας. Από την επόμενη ακαδημαϊκή σεζόν οι εκδηλώσεις έγιναν μια αγαπημένη συνήθεια για φοιτητές και μη… Τις αναφέρω επιγραμματικά:
Νοέμβριος 2003: Μάκης Ποδότας και Γιώργος Κασιμάτης – Φαινόμενο UFO φαντασία ή πραγματικότητα και Γήινες προσεγγίσεις του τρόπου πτήσης των ΑΤΙΑ
Μάρτιος 2004: Ιωάννης Λάζαρης – Η τεχνολογία των Θεών
Μάϊος 2004 (στην πολιτιστική εβδομάδα της Μυτιλήνης): Γιώργος Στάμκος – Νίκολα Τέσλα :ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον 21ο αιώνα
Νοέμβριος 2004: Μιχάλης Καλόπουλος : – Θαύματα ,δεισιδαιμονία και σκεπτικισμός
Δεκέμβριος 2004: Παναγιώτης Παππάς : Ο αιθέρας υπάρχει – Ανάλυση αποδείξεις
Απρίλιος 2005 : Ραδάμανθυς Αναστασάκης : Πυθαγόρας ,ο διδάσκαλος των αιώνων
Μάϊος 2005 (στην πολιτιστική εβδομάδα της Σάμου): Γιώργος Ιωαννίδης, Θανάσης Βέμπος : Οι πύλες του αλλόκοσμου
Δεκέμβριος 2005: Γιώργος Κόκκας – ’μεση Δημοκρατία και η ανάγκη για ένα σύγχρονο διαφωτισμό
Ιούνιος 2006: Χαρίτα Μήνη – Κώδικας Da Vinci και Μαρία Μαγδαληνή
Ιούνιος 2007: Γιάννης Τριανταφύλλης – Πεντέλη και Ανεξήγητα Φαινόμενα

kapa5

Απο τις εκδηλώσεις της Κ.Α.Π.Α στην πολιτιστική εβδομάδα του πανεπιστημίου Αιγαίου που διοργανώθηκε στη Σάμο το 2005. Εκδρομή στο Ηραίον με τη συμμετοχή φοιτητών και από άλλα τμήματα της Ρόδου, της Σύρου, της Χίου και της Μυτιλήνης.

6) Ομολογουμένως όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα πλούσιο βιογραφικό εκδηλώσεων. Όμως μείνατε μόνο σε αυτές;
Όχι φυσικά! Από τον Οκτώβριο του 2003 ξεκινήσαμε τη μετάδοση της Ραδιοφωνικής Εκπομπής «Αστρική Πύλη» από το φοιτητικό σταθμό «Χώρος», ενώ κάποια στιγμή την κάναμε και αποκλειστικά διαδικτυακή για τους φίλους εκτός Σάμου. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για όλους μας, αν και ορισμένοι είχαμε έτσι κι αλλιώς στενές σχέσεις με το ραδιόφωνο.
Επίσης η Κ.Α.Π.Α τροφοδότησε με πολλές αποστολές τη σελίδα της εξερευνητικής ομάδας Πυθέας (explores.gr). Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιήσαμε πολλές εξορμήσεις τόσο στο νησί (το οποίο και οργώσαμε), αλλά και εκτός Σάμου! Επισκεφτήκαμε το Ηραίον, το Ευπαλίνειο όρυγμα, το μοναστήρι Παναγία σπηλιανή (που δεν είναι άλλο από το αρχαίο μαντείο στην περιοχή του Πυθαγορείου), τη σπηλιά του Πυθαγόρα, το απομονωμένο εκκλησάκι της Παναγίας Μακρυνής, και το δίκτυο σπηλαίων κοντά στη Χώρα που αποτελούσε αρχαίο λατομείο. Κάναμε επίσης και ένα περιπετειώδες ταξίδι στο Ιερό τρίγωνο της Ιωνίας επισκεπτόμενοι τις πόλεις Eφεσσος – Πριήνη – Δίδυμα (Τουρκία). Μέλη της Κ.Α.Π.Α συμμετείχαν επίσης σε πάμπολλες αποστολές με άλλα μέλη της Πυθέας σε ταξίδια τόσο στην ελληνική επικράτεια, όσο και στο εξωτερικό.
Λειτούργησε και η δανειστική βιβλιοθήκη μεταξύ των μελών μας. Ήταν πολύ όμορφο συναίσθημα μετά το δανεισμό ενός συγγράμματος να παρακολουθείς το ενδιαφέρον που εκδηλωνόταν από άτομα που ως τότε δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το χώρο!
Επιπλέον ασχοληθήκαμε με την οπτικοποίηση των αποστολών μας. Τη δημιουργία δηλαδή πειραματικών ντοκυμαντέρ για εναλλακτικά ταξίδια όπως αυτό της αναζήτησης των Πυραμίδων στο Βίσοκο της Βοσνίας ή της περιπλάνησής μας στο Ιερό Τρίγωνο της Ιωνίας. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η συνεργασία μας και οι στενές μας σχέσεις με τον οπερατέρ Γίωργο Μαλλιαμάνη, στον οποίο και οφείλουμε πολλά.
Τέλος τον Απρίλιο του 2006, με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Σάμου και του δήμου Καρλοβασίων, διοργανώσαμε σεμινάρια Σπηλαιολογίας για τους φοιτητές καλώντας τους γνωστούς σπηλαιολόγους της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας κ.κ Λελούδα, Αβτζή και Χατζηλιάδη να μας δώσουν τα φώτα τους. Ήταν ένα πραγματικά συναρπαστικό τριήμερο με πλούσιες εμπειρίες αλλά και εκπλήξεις, όπως την εύρεση ενός παμπάλαιου και άγνωστου έως τότε ανθρώπινου κρανίου στο σπήλαιο «Τρύπα του Τζουτζέ» από τον συνεντευξιαζόμενο!

kapa6

Μηνάς Παπαγεωργίου και Ανδρέας Πανουτσόπουλος μπροστά από τη βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο.

7) Γνωρίζω ότι και οι σχέσεις σας με τα media δεν ήταν και τόσο άσχημες!
Ναι, αυτός ήταν ακόμη ένας τομέας στον οποίο τα πήγαμε πολύ καλά. Και αυτό μας χαροποίησε, διότι επιδιώκαμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους φοιτητές από το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας με στόχο την ίδρυση ανάλογων ομάδων και και στις σχολές τους. Έτσι τα μίντια ήταν το καταλληλότερο μέσο για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, όποτε φυσικά εμείς το κρίναμε.
Υπήρξε βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση όλων των εκδηλώσεων και ομιλιών μας από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Σ.Α.Τ. Το Μάρτιο του 2004 δώσαμε συνέντευξη στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΤ-3 σχετικά με το προφίλ και τη δράση της ομάδας και λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο, ο Κώστας Χαρδαβέλλας κάλεσε δύο μέλη δικά μας (τους δύο ιδρυτές συγκεκριμένα) και άλλα δύο μέλη από την Κ.Α.Π.Θ (που είχε πάνω κάτω ένα χρόνο ζωής) και αφιέρωσε τις μισές «Πύλες του Ανεξήγητου» στην ύπαρξη και τη δράση των δύο αυτών ομάδων. Για εμάς ήταν πραγματικά μια μεγάλη στιγμή για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν η αναγνώριση των όσων είχαμε πετύχει ως τότε και ο δεύτερος πως παρουσιαστήκαμε σαν μια πρωτοποριακή προσπάθεια στην Ελλάδα, ένα πρώτο βήμα για να ακολουθήσουμε και εμείς τους Ευρωπαίους με τα τμήματα παραψυχολογίας και άλλων θεματολογιών του Αγνώστου στα μεταπτυχιακά τους. Και εδώ θα πρέπει να πω πως μόλις 3 χρόνια μετά λειτουργεί από φέτος το πρώτο μεταπτυχιακό Ομοιοπαθητικής σε πανεπιστήμιο της χώρας! Δε γνωρίζω αν αποτελεί κάποιου είδους συγχρονικότητας, όμως τυγχάνει να λειτουργεί και αυτό στο πανεπιστήμιο Αιγαίου! Στις «Πύλες του Ανεξήγητου» είχαμε παρουσία δύο φορές ακόμη(Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2005). Η αλήθεια είναι πως δεχτήκαμε και άλλες «κρούσεις» από τηλεοπτικές εκπομπές, προτιμήσαμε όμως να τους βοηθήσουμε παίζοντας έναν συμβουλετικό ρόλο σχετικά με την εύρεση πηγών για τα θέματά τους ή παραπέμποντας σε κατάλληλους παρευρισκόμενους στα πάνελ τους.
Τέλος, τα νέα της Κ.Α.Π.Α γίνονταν γνωστά μέσω της στήλης της Κοινότητας του Μεταφυσικού που φιλοξενείται σήμερα στο Mystery.

kapa7

Από την πρώτη εκδήλωση της ακαδημαϊκής χρονιάς 2003-2004. Μέλη της Κ.Α.Π.Α μαζί με τους ερευνητές Μάκη Ποδότα και Γιώργο Κασιμάτη.

8.) Κάτι που θα σου μείνει αξέχαστο από την επαφή σας με το χώρο αυτό;
(Γέλια) Οι σχέσεις που αναπτύξαμε με ντόπιους κατοίκους του νησιού ήταν και είναι πολύ καλές και φιλικές. Μάλιστα πρέπει να αναφέρω τους ισχυρούς δεσμούς που έχουμε με την Πυθαγόρεια Ακαδημία Σάμου που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να παρακολουθούμε στενά και τον τοπικό τύπο, μιας και κατά κάποιον τρόπο νοιώθαμε -και νοιώθουμε- τη Σάμο σαν δεύτερο σπίτι μας. Κάποια στιγμή λοιπόν (Σέπτέμβριο του 2004 συγκεκριμένα) έπεσε στα χέρια μας το φύλλο της τοπικής εφημερίδας «Σαμιακό Βήμα», μέσα στο οποίο διαβάσαμε έκπληκτοι το άρθρο ενός Σαμίου εκπαιδευτικού, κατοίκου Αθηνών, που συκοφαντούσε ανάμεσα στα άλλα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τους Ολυμπιακούς αγώνες και τον αυτοκράτορα Ιουλιανό, εξυψώνοντας το Βυζαντινισμό. Έτσι αναγκαστήκαμε να μπούμε σε μια δίμηνη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών με τον κύριο αυτό μέσω της εφημερίδας, που πραγματικά ταρακούνησε την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά μας οδήγησαν και στο να καλέσουμε τον κ. Καλόπουλο το Νοέμβριο του ίδιου έτους για να μας μιλήσει για το… «θαύμα» του αγ. Φωτός και την απομυθοποίησή του, ιστορικά και επιστημονικά. Θυμάμαι τότε πως αμέσως μετά την καθιερωμένη από μέρους μου αναγγελία της εκδήλωσης αυτής μέσω του Ράδιο Σάμος(λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση), έκανε παρέμβαση ένας ρασοφόρος από την μητρόπολη που παρακινούσε τους ντόπιους κατοίκους να μην παρεβρεθούν, αγνοώντας «τα φαινόμενα αυτά των καιρών που παρασύρουν τους νέους μας»! Έτσι ήταν επιτακτική μια νέα … παρέμβαση από μέρους μας για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους!
Στην εκδήλωση Καλόπουλου (που σημείωσε τεράστια επιτυχία) ήταν που εστάλη το συνεργείο των «Πυλών του Ανεξήγητου», μέσω της οποίας εν πολλοίς αποφάσισε ο κ. Χαρδαβέλλας με τη σειρά του για να μας απευθύνει λίγα 24ωρα μετά την πρόσκληση στην εκπομπή! Καταλαβαίνεις λοιπόν πως ουσιαστικά επρόκειτο για ένα παράξενο ντόμινο «μιντιακών» εξελίξεων, που βοήθησε τα μέγιστα το επικοινωνιακό κομμάτι της ομάδας (αλλά και της κοινότητας του Μεταφυσικού) τα επόμενα χρόνια!

9) Αντιμετωπίσατε κάποιου είδους αντιδράσεις από καθηγητές ή συμφοιτητές;
Οι αντιδράσεις πάντα υπάρχουν και καλό είναι να υπάρχουν απέναντι στον χώρο της έρευνας του Αγνώστου. Κρατούν σε εγρήγορση τους εμπλεκόμενους και δεν τους αφήνουν να κολυμπούν σε λιμνάζοντα νερά. Τουλάχιστον για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το χώρο.
Υπήρξαν αντιδράσεις από συμφοιτητές και καθηγητές, κυρίως τον πρώτο καιρό όταν δεν είχαμε καταφέρει να δώσουμε ακόμα το στίγμα μας. Στο τέλος έμειναν ελάχιστοι κακεντρεχείς τα κίνητρα των οποίων τα συναντάμε έτσι κι αλλιώς σε κάθε έκφανση κάθε κοινωνικής μας δραστηριότητας που δεν … πάει και τόσο άσχημα! Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω!
Υπήρξαν καθηγητές και συμφοιτητές μας πάντως, που αν και δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα θέματα αυτά μας στήριξαν και με το παραπάνω γιατί βρήκαν ειλικρινή και άκρως ενδιαφέρουσα την ενασχόληση και τους προβληματισμούς μας. Και μέσα από αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να τους ευχαριστήσω.

kapa8

Το πάνελ των “Πυλών του Ανεξήγητου” κατακλύζεται από μέλη των πανεπιστημιακών ομάδων της Κοινότητας του Μεταφυσικού. Από αριστερά προς τα δεξιά: Μηνάς Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πανουτσόπουλος, Παύλος Μανωλούδης, Χάρης Θώμος.

10) Ποιο το μέλλον της Κ.Α.Π.Α από εδώ και πέρα; Εσύ και ο Ανδρέας εγκαταλείπετε το νησί από φέτος.
Κοίταξε να δεις, γνωρίζαμε από την αρχή ότι κάποτε η ομάδα αυτή θα έκανε τον κύκλο της. Και ο κύκλος της δεν είναι άλλος από τον τερματισμό της σχέσης μας με το νησί (εννοώ τη μόνιμη διαμονή) και το τέλος των ακαδημαϊκών μας σπουδών. Το ζήτημα είναι εάν αυτή η ομάδα μπορεί να μιμηθεί το σύμβολο του ουροβόρου όφι και να ξεκινήσει και πάλι το δικό της κύκλο.
Και να μην τα καταφέρει όμως, είμαι πεπεισμένος ότι ήδη έχει επιτύχει πολλά. Το έργο της είναι καταγεγραμμένο, βρίσκεται στις συνειδήσεις αρκετών ανθρώπων, υπάρχει στο διαδίκτυο και σε συνεντεύξεις σαν κι αυτή. Νομίζω είναι θέμα χρόνου η δημιουργία μιας αντίστοιχης ομάδας σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και εμείς δεσμευόμαστε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους όποιους ενδιαφερόμενους με τις πολύτιμες συμβουλές μας. Μπορούν να έρθουν σε επαφή ανά πάσα στιγμή μαζί μας μέσα από το metafysiko.gr.

11) Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις σε νεότερους αναζητητές από εσένα που περνούν τώρα στο πανεπιστήμιο και ασχολούνται με τα θέματα αυτά;
Η μετάβαση ενός ανθρώπου από τα 18 του χρόνια έως τα 22-23 (μιλώ πάνω κάτω για τα φοιτητικά χρόνια) σε σχέση με έναν άλλον που διαβαίνει το κατώφλι των 30 και φτάνει τα 34-35 απέχουν κατά παρασάγκας όταν αναφερόμαστε στην πνευματική και όχι ηλικιακή του εξέλιξη.
Εφ’ όσων ασχολείστε με θέματα του χώρου της αναζήτησης να είστε σίγουροι πως είστε μπροστά στα πιο… «παραγωγικά» σας χρόνια Από άποψη δυνατοτήτων για έρευνα, εξορμήσεων, διανοήσεων, φιλτραρίσματος των πληροφοριών και κριτικής σκέψης. Είστε σε θέση επίσης να αναπτύξετε τις συγγραφικές σας ικανότητες, κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο από όσο σας έχουν μάθει να πιστεύετε. Και θυμηθείτε ότι ένας πνευματικός αναζητητής μπορεί να κάνει ένα μοναχικό ταξίδι, στην ουσία όμως σε σύνολο ανθρώπων ανήκει και για την καλυτέρευση της κοινωνίας του συνόλου πρέπει να μάχεται. Βρείτε συνοδοιπόρους, γίνετε φίλοι και αγωνιστείτε για κοινούς σκοπούς, ακόμα κι αν στην αρχή αυτοί δεν διαφαίνονται! Είστε το καινούργιο και σας αξίζει να φέρετε το καινούργιο, ακόμη κι αν χρειαστεί να καταστρέψετε μέρος του παλιού. Κι αν τα κάνετε όλα αυτά και στην πορεία βρεθείτε αντιμέτωποι με εμπόδια, αντιστάσεις, ακόμα και συκοφαντίες (είτε από εξωτερικούς παράγοντες, είτε -ακόμα καλύτερα- από τον ίδιο το «χώρο») να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο!


Σχολιάστε το κείμενο στο FORUM του Μεταφυσικού