Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

“Εξωγήινοι” στο Λονδίνο: Αποκλειστικό!

1

Αρχικός Τίτλος: “Εξωγήινοι” στο Λονδίνο: Ανταπόκριση και αποκλειστικές φωτογραφίες από την έκθεση “Science of Aliens”. (Το παρόν άρθρο αποτελεί αποκλειστική στον Ελλαδικό χώρο ανταπόκριση από την έκθεση “Science of Aliens”, ενώ δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Strange, τεύχος 84) «Η έκθεση αυτή είναι μία μοναδική- σπάνια ματιά στις ερωτήσεις που συναρπάζουν και τρομοκρατούν τους ανθρώπους από τις αρχές των χρόνων: “Είμαστε μόνοι στο διάστημα;”.» Jon Tucker, Head του Science Museum. «H “Science of Aliens” είναι κάτι έξω από τον δικό μας κόσμο!» Sara Milne, CEO of Science & Media LLP.

2

Μία από τις αφίσες της έκθεσης Aliens.

3 ‘Aποψη του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου, όπου φιλοξενείται η έκθεση Aliens. Ήταν προς τα τέλη του Νοέμβρη, όταν η διευθέτηση κάποιων προσωπικών υποχρεώσεων με οδήγησαν στο Λονδίνο για λίγες ημέρες. Έτσι, δράττοντας της ευκαιρίας αποφάσισα να περιηγηθώ στα παράξενα σημεία της Αγγλικής πρωτεύουσας. Στάθηκα όμως τυχερός, μιας και εκτός από τις κλασσικές strange τοποθεσίες του Λονδίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και μία ιδιαίτερα σπάνια και αλλόκοτη επιστημονική έκθεση με θέμα τους.. εξωγήινους! Και μάλιστα, σε παγκόσμια πρωτοτυπία και αποκλειστικότητα να έρθω σε επαφή με τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα και τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής στο διάστημα. Και το αποτέλεσμα; Μία άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία που με βοήθησε να πιστέψω ακόμα περισσότερο σε έναν προσωπικό μου στόχο, ότι η συνεργασία επιστήμης και παράξενου είναι εφικτή και μάλιστα αποτελεί και γεγονός για αρκετές χώρες του εξωτερικού.

4 «Η επιστήμη των.. Εξωγήινων! Πότε θα απαντήσουν στις κλήσεις μας;», αναρωτιέται η εν λόγω αφίσα κοντά στην είσοδο του μουσείου.

5 Μία εντυπωσιακή “ρόδα” αποτελεί σήμερα το σήμα κατετεθέν του Μουσείου Επιστημών και καλωσορίζει τους επισκέπτες λίγο πριν τα πρώτα εκθέματα. Η Επιστήμη των Εξωγήινων! Η έκθεση ονομάζεται “Science of Aliens” και αναπτύχθηκε σε συνεργασία του Μουσείου Επιστημών(Science Museum) του Λονδίνου και της εταιρίας Science & Media LLP, ενώ φιλοξενείται στο Μουσείο Επιστημών από τις 15 Οκτωβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

6

‘Aποψη από την είσοδο της έκθεσης Aliens στο εσωτερικό του μουσείου.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική έκθεση που εξετάζει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες, καθώς και τη μορφή που αυτή μπορεί να έχει. Όπως έχει γίνει ήδη κατανοητό, όλα τα εκθέματα και οι παρουσιάσεις της έκθεσης ακολουθούν αυστηρά επιστημονικά πλαίσια. Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς πιθανόν να σκεφτόμαστε: «Ωραία, ακόμα μία επιστημονική ισοπέδωση των θεωριών για εξωγήινη ζωή. Δεν είναι και η πρώτη για να εντυπωσιαζόμαστε τόσο..». Και όμως, οι ισχυρισμοί της έκθεσης είναι άκρως “παράξενοι” και επαναστατικοί: η πιθανότητα να υπάρχει εξωγήινη ζωή κάπου στο διάστημα είναι τεράστια, ενώ στους επιστημονικούς κύκλους έχουν εμφανιστεί έως και τα πρώτα πιθανά μοντέλα ξένων πλανητών που είναι ικανοί να φιλοξενούν ζωή.

7

«Ζούνε μέσα στους βαθύτερους ωκεανούς;» , «Πότε θα απαντήσουν στις κλήσεις μας;» , «Πότε θα έρθουν;» . Μερικές από τις αφίσες της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης.

Η έκθεση είναι δομημένη κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φυλακίζει εξαρχής το ενδιαφέρον του επισκέπτη, ενώ με μικρά και σταθερά βήματα να τον οδηγεί με ασφάλεια στα επαναστατικά συμπεράσματα κορυφαίων επιστημών. Όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι, στόχος της έκθεσης είναι: «Να δοθεί το έναυσμα στον καθένα να αντιληφθεί πραγματικά τις πιθανότητες αλλά και να έρθει σε επαφή με το έργο κορυφαίων επιστημόνων πάνω στο χώρο.»

89 Η είσοδος στην έκθεση. Εξωγήινη Φαντασία. Αφού πληρώσαμε το αντίτιμο του εισιτηρίου μας, κατευθυνθήκαμε προς την είσοδο της έκθεσης. Ενημερωθήκαμε ότι η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, στις οποίες και παρουσιάζονται ξεχωριστά μία από τις τέσσερις πλευρές του νομίσματος «Εξωγήινη ζωή» . Η πρώτη ενότητα έχει όνομα Alien Fiction(Εξωγήινη Φαντασία). Μέσω αυτής εισέρχεσαι σταδιακά στην ατμόσφαιρα της έκθεσης, μιας και τα εκθέματα που παρουσιάζονται είναι κυρίως ομοιώματα των γνωστότερων εξωγήινων του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της λογοτεχνίας. Έτσι, ένα τεράστιο ομοίωμα του γνωστότερουAlien (από την ταινία Aliens VS Predator) σε καλωσορίζει στην έκθεση. Λίγο πιο πέρα, ένα ομοίωμα ενός Vogon, των ηλίθιων και γραφειοκρατών εξωγήινων από την ταινία “Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ” (την μόνη τριλογία με πέντε βιβλία!). Ανάμεσα στις επιγραφές που υπήρχαν στην ενότητα αυτή ήταν και οι παρακάτω:

10 11 Ένα αντίγραφο του γνωστού κινηματογραφικού Alien καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο στο εσωτερικό της έκθεσης.

12 Αντίγραφα από διάφορους κινηματογραφικούς «εξωγήινους» .

13 Ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος του εξωγήινου Βόγκον της κινηματογραφικής εκδοχής του πασίγνωστου βιβλίου «Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ!» , της μοναδικής τριλογίας στον κόσμο με πέντε βιβλία. « Κίνδυνος από άλλον πλανήτη: Δίνουμε στους φόβους μας πολλά ονόματα και τα τελευταία χρόνια στην ομάδα των δαιμόνων, των φαντασμάτων, των goblin, των βαμπίρ και των δράκων έχει προστεθεί ένα τελείως νέο και πιο σύγχρονο είδος προσωποποιημένου φόβου: οι εξωγήινοι. Είναι λοιπόν αυτό το πρόσωπο του μεγαλύτερου εχθρού μας ή ένας νέος κοσμικός φίλος;»

14 15 Στο εν λόγω έκθεμα παρουσιάζονται διάφορες πιθανές φωτογραφίες UFO- ΑΤΙΑ, καθώς και πίνακες παλαιότερων αιώνων όπου εμφανίζονται αντικείμενα όμοια με ιπτάμενους δίσκους. « Αξιαγάπητοι εξωγήινοι όπως εμάς: Το να δημιουργούμε εξωγήινους που να μοιάζουν περισσότερο με εμάς σημαίνει παράλληλα ότι είναι ευκολότερο να καταλάβουμε και το ρόλο τους στην ιστορία- και επίσης γλιτώνει χρόνο από το make- up στις ταινίες. Και όταν τους κάνουμε ανθρωπόμορφους, τότε μπορούμε να τους κάνουμε και αξιαγάπητους όπως είχαμε κάποτε τα cartoon και διάφορα παιχνίδια μας.» Επίσης, στην ενότητα αυτή συνάντησα και κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα εκθέματα. Η τοποθέτηση τους στην ενότητα «Εξωγήνινη Φαντασία» είναι η αλήθεια ότι με ξένισε, όπως ίσως θα ξένιζε και τους περισσότερους από εσάς, όμως και μόνο η επιλογή τους για την έκθεση αυτή αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη.

16 «Μπορούμε να πιστέψουμε στα μάτια μας;» μοιάζει να αναρωτιέται η επιγραφή. Έχει τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από μία οθόνη που έπαιζε ξανά και ξανά το πασίγνωστο, υποτιθέμενο, βίντεο από την νεκροψία του εξωγήινου του Ρόσγουελ. Έτσι, στην επόμενη αίθουσα της έκθεσης συνάντησα φωτογραφίες UFO, το βίντεο του εξωγήινου του Ρόσγουελ, εικόνες από αγρογλυφικά(Crop Circles), αναφορές σε απαγωγές από εξωγήινους, κάποιες παλαιότερων αιώνων εικόνες που εμφανίζουν αντικείμενα όμοια με ιπτάμενους δίσκους, μία φωτογραφία από το περίφημο “Πρόσωπο του ‘Aρη”, κ.λ.π..

17 18 Εδώ παρουσιάζονται φωτογραφίες από τα γνωστά crop circles που εμφανίζονται συχνά κυρίως στις Η.Π.Α. και στη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, παρουσιάζονται εικόνες από τα «Πρόσωπα του ‘Aρη» : σχηματισμούς στο έδαφος του πλανήτη που μοιάζουν υπερβολικά με πρόσωπα ανθρωπόμορφων πλασμάτων. Παρακάτω παραθέτω ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές επιγραφές της έκθεσης, καθώς και φωτογραφίες από τα εκθέματα. « UFO Αν και οι περισσότερες φωτογραφίες UFO έχουν αποδειχθεί πλαστές, εντούτοις μερικές παραμένουν ανεξήγητες δίχως να σημαίνει ότι δείχνουν και κάποιο αεροσκάφος εξωγήινων. Οι θεάσεις UFO έκαναν την εμφάνιση τους σε μεγάλο ποσοστό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και στην αρχή της Πυρηνικής Εποχής. Επίσης, οι θεάσεις αυξήθηκαν καθώς εξωγήινοι άρχισαν να εμφανίζονται στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Η έκρηξη αυτή στις θεάσεις UFO ίσως είναι ένας ασυνείδητος τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος εξέφρασε τους φόβους που ένιωθε σε εκείνη την σκοτεινή και επικίνδυνη περίοδο.»

19 Παρατηρώντας τα εκθέματα της έκθεσης. « Implants- Alien Abduction Κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο έχουν αποτελέσει θύματα απαγωγής από εξωγήινους, αλλά και ότι οι τελευταίοι τους εμφύτευσαν διάφορα εξαρτήματα τα οποία και είναι αδύνατον να ανιχνευθούν. Ο φόβος του να έχει παραβιαστεί το σώμα μας δίχως τη συγκατάθεση μας, ή ακόμα και εν αγνοία μας, είναι κατανοητός. Όμως, ο καθηγητής Kevin Warwick έχει εμφυτεύσει ο ίδιος στο σώμα του εξαρτήματα στα πλαίσια της εργασίας του πάνω στην ρομποτική. Τουλάχιστον αυτός είχε το δικαίωμα της επιλογής, μιας και τα θύματα απαγωγής από εξωγήινους υποστηρίζουν ότι τα πάντα έγιναν δίχως τη θέληση τους.» Εξωγήινη Επιστήμη. Αφήνοντας πίσω μας την πρώτη ενότητα, αρχίσαμε να ερχόμαστε σε επαφή με τα ουσιαστικά και πιο σημαντικά εκθέματα της έκθεσης. Η ενότητα 2 έφερε το όνομα “Alien Science” και αποτελούσε μία πραγματικά πολύ καλή παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η επιστήμη προσπαθεί να προσεγγίσει το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινης ζωής σε κάποιον άλλον πλανήτη. Έτσι, στην ενότητα παρουσιάζονται μερικά από τα πιο περίεργα πλάσματα που έχουν εμφανιστεί στη γη, παρατίθενται μερικά τρομακτικά δείγματα ζωής των βαθύτερων ωκεανών του πλανήτη μας, ενώ υπάρχουν και εκθέματα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της ζωής στη γη και δείχνουν πως όλα αυτά έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Επίσης, εντυπωσιακός είναι και ο χώρος όπου μεγάλες σφαίρες, μικρογραφίες των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, περιστρέφονται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών και ένας τεράστιος χάρτης του γαλαξία μας παρουσιάζει τις τελευταίες γνώσεις της πλανητικής επιστήμης. Παρακάτω παραθέτω ορισμένες από τις επιγραφές της δεύτερης ενότητας, μέσω των οποίων πιστεύω ότι θα γίνει κατανοητός ο ρόλος της, καθώς και αρκετές φωτογραφίες από τα εκθέματα.

20 Σε αυτού του είδους τα stand παρουσιάζονται διάφορα πλάσματα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που ζουν στα βάθη των ωκεανών της γης. Με αυτόν τον τρόπο η έκθεση προσπαθεί να δείξει ότι δεν γνωρίζουμε καν ποια πλάσματα υπάρχουν στη γη, είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι για ολόκληρο το σύμπαν; «Πλάσματα από τα βάθη- τα τελικά σύνορα της γης Η ζωή στη γη πιθανόν ξεκίνησε από τους ωκεανούς και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν ωκεανοί σε πλανήτες πολλά έτη φωτός μακριά, οι οποίοι πιθανόν είναι ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία ρίχνουν σταδιακά φως στον απέραντο και μυστηριώδη κόσμο που εκτείνεται πέρα από τα όρια μας, και ο κόσμος αυτός μας δίνει ένα εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής κάπου στο διάστημα.» «Η επιστήμη είναι πιο παράξενη από τη φαντασία! Πλάσματα που μοιάζουν με εξωγήινα όντα ζουν στα παγωμένα νερά και στις θανατηφόρες πιέσεις των βαθύτερων ωκεανών της γης.» «Η ζωή στη γη, αλλά και το τι μπορεί να μας πει για την εξωγήινη ζωή Μικροσκοπική, μονοκύτταρη ζωή πιθανόν πρωτοεμφανίστηκε στους ωκεανούς της γης πολύ προτού ξεκινήσει η εξέλιξη των δισεκατομμυρίων ετών που κατέληξε στην ανάπτυξη των πολυκύτταρων, περίπλοκων οργανισμών, μερικοί εκ των οποίων έως σήμερα ζουν στην επιφάνεια της γης. Μελετώντας την ποικιλία των γήινων μονοκύτταρων οργανισμών, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο να πιστεύουν ότι η ζωή είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και να εξελίσσεται και σε άλλους πλανήτες, μερικοί εξ αυτών παρόμοιοι ενώ κάποιοι άλλοι τελείως διαφορετικοί από τη γη. Μπορούμε να μάθουμε πάρα πολλά για την εξέλιξη της εξωγήινης ζωής μέσω της μελέτης της εξέλιξης της ζωής στη γη.»

21 22

23 Τρία από τα άγνωστα γήινα πλάσματα που παρουσιάζονται.

24 Εδώ παρουσιάζονται διάφορα είδη ματιών, δείχνοντας ότι ανάλογα με τη μορφή τους επηρεάζονται και οι δυνατότητες όρασης τους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι κινηματογραφικοί εξωγήινοι, ακόμα και η κλασσική πλέον μορφή ενός εξωγήινου πλάσματος(το μικρό πράσινο ον, δίχως τρίχες και με μεγάλα μαύρα μάτια) έχει εμπνευστεί υπερβολικά από τη γήινη φύση. «Από πού έρχονται τα νέα είδη πλασμάτων; Οι οδηγίες για τη δημιουργία ενός πλάσματος υπάρχει στο DNA του, κληρονομείται με τυχαίο τρόπο ως ένας συνδυασμός των DNA των γονιών του, δημιουργώντας τα πλάσματα ελαφρώς διαφορετικά από τους προγόνους τους. Σε εξάρτηση με τον τυχαίο συνδυασμό, μερικά εξ αυτών έχουν περισσότερες και μερικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν αρκετό καιρό ώστε να μπορέσουν να έχουν τους δικούς τους απογόνους. Οι διαφορές είναι τεράστιες καθώς ο χρόνος περνάει, καθώς τα πλάσματα εξελίσσονται από γενιά σε γενιά. Έτσι, δημιουργούνται τελείως νέα είδη ζώων. Τα εξωγήινα όντα ίσως να χρησιμοποιούν το DNA τους ή κάποιο άλλο χημικό ώστε να κληροδοτούν στους απογόνους τους τα χαρακτηριστικά τους και με αυτόν τον τρόπο να εξελίσσονται.»

25

Στο έκθεμα αυτό παρουσιάζονται διάφορα πλάσματα που εξελίχθηκαν με το πέρασμα των αιώνων σε τελείως νέα είδη, με σημαντικά διαφορετικό DNA. Μέσω αυτής της πληροφορίας, η καρτέλα του εκθέματος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εξωγήινοι θα μπορούσαν μέσα από τη χρήση του DNA να περάσουν στις επόμενες γενιές μόνο τις θεμιτές τους ιδιότητες και με αυτόν τον τρόπο να εξελιχθούν ταχύτερα.

26 Εδώ παρουσιάζονται διάφορα βακτήρια που κατάφεραν να επιβιώσουν κάτω από οριακές συνθήκες (παγετοί, βαθιά μέσα σε πετρώματα, όξινη βροχή κ.λ.π.). Εφ’ όσον κάποια όντα κατάφεραν να επιβιώσουν σε τέτοιες συνθήκες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν μονοκύτταροι οργανισμοί και σε άλλους πλανήτες. Ως εκ τούτου, αφού θα υπάρχουν μονοκύτταροι οργανισμοί, τότε είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναπτυχθούν με το πέρασμα των αιώνων και πολυκύτταροι οργανισμοί.. ίσως στο επίπεδο του ανθρώπου, ή ακόμα και σε ανώτερα επίπεδα. «Φθάνοντας στα άκρα Μονοκύτταροι οργανισμοί όπως τα βακτήρια ήταν η πρώτη μορφή ζωής που εμφανίστηκε στη γη. Οι οργανισμοί αυτοί επιβίωσαν σε ακραίες συνθήκες που μπορούμε μόνο να φανταστούμε, όπως παγωμένα νερά, ισχυρό οξύ ή βαθιά μέσα σε κάποιο βράχο. Ανακαλύπτοντας το πως οι οργανισμοί αυτοί κατάφεραν να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν, μπορούμε να βοηθηθούμε στην κατανόηση των πιθανοτήτων ύπαρξης μονοκύτταρων οργανισμών σε άλλους πλανήτες. Αν κάποιο είδος ζωής μπορεί να υπάρχει σε άλλους πλανήτες, τότε και πολυκύτταροι οργανισμοί είναι πιθανόν να δημιουργηθούν μέσω της διαδικασίας της εξέλιξης.»

27 28 «Σε αναζήτηση εξωγήινης ζωής» . Μέσω αυτού του stand παρουσιάζονται οι εξερευνητικές αποστολές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε διάφορους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Επίσης, δίνονται πληροφορίες για άλλα ηλιακά συστήματα, αλλά και για τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε από τους διάφορους πλανήτες.

29 Καθώς πειραματιζόμαστε με τα εκθέματα της εν λόγω ενότητας. Απαντώντας σε ερωτήσεις Quiz μαθαίνουμε πληροφορίες για τις εξερευνητικές αποστολές σε πλανήτες όπως η Σελήνη, ο ‘Aρης και η Αφροδίτη. Εξωγήινοι Κόσμοι. Η ενότητα 3 είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή της παράξενης αυτής έκθεσης. Φέρει το όνομα Alien Worlds και σε αυτήν παρουσιάζονται δύο πιθανοί εξωγήινοι ζωντανοί πλανήτες που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο για ένα νέο ντοκιμαντέρ για το Channel 4 TV.

30 Μία από τις δύο μεγάλες διαδραστικές επιφάνειες της ενότητας αυτής. Μέσω projector προβάλλονταν πάνω τους τρισδιάστατες εικόνες και πατώντας τα εικονικά πλήκτρα παρουσιάζονταν διάφορες πληροφορίες για βακτήρια, πιθανούς εξωγήινους οργανισμούς, άγνωστους γήινους, καθώς και για διάφορα φυσικά φαινόμενα στη γη και έξω από αυτήν. Η ομάδα που ανέπτυξε τους εν λόγω πλανήτες στηρίχθηκε στα επιστημονικά δεδομένα που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα και ανέπτυξαν δύο μη υπαρκτούς, αλλά επιστημονικά πιθανούς, κόσμους με τα ονόματα Aurelia και Blue Moon. Έτσι, τα εκθέματα της ενότητας είναι δύο τεράστια τρισδιάστατα διαδραστικά τοπία με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει τη συμπεριφορά των εξωγήινων πλασμάτων που πιθανόν να έχουν αναπτυχθεί σε παρόμοιους κόσμους και με διάφορες ενέργειες του να τα αναγκάσει να κρυφτούν, να κυνηγήσουν ή να κινηθούν στον πλανήτη τους.

31 Μέσα από τα εικονικά πλήκτρα μπορούσες να επικοινωνήσεις με την τρισδιάστατη εικόνα. Η εν λόγω δυνατότητα απαιτούσε προηγμένη τεχνολογία, μιας και οι κινήσεις σου αναγνωρίζονταν από τη σκιά, κάτι που αποδεικνύει τη βαρύτητα που έδωσε το Μουσείο Επιστημών στην έκθεση αυτή. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γίνουν για λίγο οι “Θεοί” στον εκάστοτε πλανήτη, προκαλώντας τεράστιες κλιματολογικές ή μη αλλαγές και να παρατηρήσουν τα αποτελέσματα τους στη ζωή που έχει αναπτυχθεί σε αυτόν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο τύπου της έκθεσης: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που τέτοιας μορφής και τεχνολογίας εκθέματα εμφανίζονται στη Μεγάλη Βρετανία.» Εγώ απλά θα συμπληρώσω ότι ποτέ δεν έχουν εμφανιστεί, μήτε θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον, στην Ελλάδα.

32 33

34 35 Eικόνες από τις επιφάνειες διάδρασης και τα τρισδιάστατα εκθέματα της αίθουσας. Εξωγήινη Επικοινωνία. Η τέταρτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης ονομάζεται Alien Communications και έχει ως στόχο να δείξει στον επισκέπτη το πώς οι επιστήμονες «ακούνε» τα σήματα που δέχονται από το διάστημα. Επίσης, μέσω της ενότητας αυτής ο καθένας μπορεί μέσω εξομοίωσης να «αναζητήσει» νοήμονα ζωή έξω από τη γη, να αφουγκραστεί το διάστημα και να συνθέσει το δικό του μήνυμα προς κάποια εξωγήινη νόηση- επιστημονικό ή πνευματικό, να τους καλωσορίσεις ή να τους απειλήσεις.

36 37

Απόψεις από την τελευταία ενότητα της έκθεσης.

38 «Εξωγήινη επικοινωνία» . Μέσω της επιγραφής αυτής εξηγείται επαρκώς ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε οι άνθρωποι πέρα από τη γλώσσα, πάνω στον οποίο βασίστηκε και η μορφή των μηνυμάτων που έχουμε έως τώρα στείλει στο διάστημα αναζητώντας απάντηση από νοήμονα ζωή. Παρακάτω παραθέτω μία επιγραφή της έκθεσης στην οποία γίνεται λόγος για το πόσο δύσκολο είναι να επικοινωνήσει ο άνθρωπος με εξωγήινη νοήμονα ζωή(κάτι που υπαινίσσεται ότι ίσως έχουμε ήδη λάβει μηνύματα τους αλλά δεν τα εκλάβαμε ως τέτοια). Επίσης, φωτογραφίες από τα εκθέματα της ενότητας αυτής.

39

Στο έκθεμα αυτό παρουσιάζονται διάφορα μηνύματα που έχουμε ήδη στείλει στο διάστημα.

40 Ένα από τα μηνύματα που έχουμε στείλει στο διάστημα περιμένοντας κάποια απάντηση. «Επικοινωνία με τους εξωγήινους Επικοινωνούμε μεταξύ μας με μεγάλο αριθμό διαφορετικών τρόπων- όπως η γλώσσα του σώματος, η γραφή, οι ήχοι, η ενδυμασία, τα σημάδια, ακόμα και η μυρωδιά. Επειδή οι άνθρωποι μεταξύ τους μοιάζουν πολύ, κάποια βασικά απλά μηνύματα μπορούν να γίνουν κατανοητά δίχως την χρήση κάποιας γλώσσας, όπως για παράδειγμα κάποια έκκληση για βοήθεια, ή ένα χαμόγελο. Οτιδήποτε όμως περισσότερο περίπλοκο είναι πού δύσκολο να γίνει κατανοητό. Φανταστείτε να προσπαθείτε να διαβάσετε κάτι σε μία γλώσσα που δεν καταλαβαίνετε. Θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο για τους εξωγήινους να μεταφράσουν ένα μήνυμα που προέρχεται από τη γη, διότι έχουν πολύ λιγοστά σημεία κοινά με εμάς.»

41 Εδώ μπορέσαμε να πειραματιστούμε με ένα από τα εκθέματα, εξομοιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο στέλνουμε τα μηνύματα προς το άπειρο και στέλνοντας έτσι και το δικό μας. Η μοναδικότητα της έκθεσης. Η έκθεση “Science of Aliens”, που φιλοξενείται έως τα τέλη Φεβρουαρίου στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, αποτελεί μία σπάνια και εξαιρετική προσπάθεια μοναδική παγκοσμίως για τη σοβαρότητα της. Σε διάφορα μέρη της υφηλίου υπάρχουν ιδιωτικές κυρίως εκθέσεις εξωγήινων όπου παρουσιάζονται αμφίβολης εγκυρότητας φωτογραφίες εξωγήινων ή UFO, υποτιθέμενα κρανία αυτών των πλασμάτων, ανεξακρίβωτες μαρτυρίες απαγωγής ανθρώπων από εξωγήινους και τόσα άλλα. Όμως, για πρώτη φορά επιστήμη και παράξενο συνεργάζονται ώστε να παρουσιάσουν ένα τόσο σημαντικό και λεπτό θέμα, το θέμα της ύπαρξης εξωγήινης ζωής στο διάστημα. Μία προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από το κράτος και την επιστημονική κοινότητα της Αγγλίας και φιλοξενείται στον πυρήνα των επιστημών του Λονδίνου, κάτι που αποτελεί μία επιπλέον δικλίδα ασφαλείας. Όπως δηλώνει και ο Jon Tucker, Head of the Science, για τη σημαντικότητα της έκθεσης: «Η έκθεση αυτή είναι μία μοναδική ματιά στις ερωτήσεις που συναρπάζουν και τρομοκρατούν τους ανθρώπους από τις αρχές των χρόνων: “Είμαστε μόνοι στο διάστημα”;. Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες έρευνες και τη νεότερη τεχνολογία ως βάση, ζητάμε από τους ανθρώπους να σκεφτούν ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η ζωή σε κάποιο άλλο σημείο του διαστήματος. Είμαι σίγουρος ότι η έκθεση αυτή θα “μιλήσει” τόσο στους νέους όσο και στους μεγαλύτερους, προκαλώντας τις προκαταλήψεις τους και εμπνέοντας τους να ερευνήσουν ακόμα περισσότερο την επιστήμη της ζωής πέρα από τη Γη. » Η Sara Milne, CEO of Science & Media LLP, μας απαντάει για την επιστημονική προσέγγιση και την διδακτική αξία της έκθεσης: «H “Science of Aliens” είναι κάτι έξω από τον δικό μας κόσμο. Μία παγκόσμιας κλάσης δημιουργική ομάδα σχεδιαστών, συγγραφέων και παραγωγών συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν την έκθεση αυτή, η οποία παρουσιάζει τα περισσότερα από τα νεότερα δεδομένα των επιστημονικών ερευνών από όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα ευχαριστηθούν μία μοναδική ψυχαγωγική και διδακτική εμπειρία σε ένα καταπληκτικό και σύγχρονο περιβάλλον. Η έκθεση αυτή είναι πραγματικά συνταρακτική και δίνει τη δυνατότητα στο Μουσείο Επιστημών να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα- να φέρει την επιστήμη στη ζωή.» Αν και τα περισσότερα που παρουσιάζονται στην εν λόγω έκθεση είναι γνωστά για όσους ασχολούνται με το χώρο, εντούτοις η παρουσίαση του θέματος κρίνεται ολοκληρωμένη ενώ η ύπαρξη κάποιων τελευταίων τεχνολογιών της προσδίδουν ακόμα περισσότερη αξία. Η έκθεση “Science of Aliens” αποτελεί must για όλους τους fan των εξωγήινων, αλλά και για κάθε ερευνητή που ασχολείται με το χώρο. * Το εισιτήριο για τους ενήλικους ανέρχεται στις 8.95 βρετανικές λίρες(περίπου 13,5 ευρώ), ενώ το μαθητικό/ φοιτητικό/ παιδικό εισιτήριο στις 6.25 βρετανικές λίρες(περίπου 9,5 ευρώ). * Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη Μαρία που με ακολούθησε και με βοήθησε πραγματικά σε αυτό το ταξίδι μου στο Λονδίνο. Επίσης, τους “Λονδρέζους” Δάνη και Λίνα για την εξαιρετική τους φιλοξενία. * Για επικοινωνία με το συγγραφέα στο email: nkoumartzis@hotmail.com .

42

Μέλος της αποστολής έξω από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, με φόντο την αφίσα της έκθεσης “Science of Aliens”.

43 Μέλος της αποστολής της Κοινότητας καθώς παρατηρεί τα εκθέματα. (Το παρόν άρθρο αποτελεί αποκλειστική στον Ελλαδικό χώρο ανταπόκριση από την έκθεση “Science of Aliens”, ενώ δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Strange, τεύχος 84)