Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Δαίμονες και Διάβολος στην Ελλάδα (εκδ. Ταξιδευτής)

daimones kai diavolos

Tίτλος Βιβλίου: Δαίμονες και Διάβολος στην Ελλάδα
Εκδόσεις: Ταξιδευτής
Συγγραφέας: Charles Stewart

Περίληψη: Στη σύγχρονη Ελλάδα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μιλάνε για ξωτικά, γοργόνες, κυνόμορφα πλάσματα και άλλα τερατόμορφα όντα, παρόμοια με εκείνα που απεικονίζονταν στους μεσαιωνικούς χάρτες. Αμφισβητώντας τις κοινότυπες αντιλήψεις για αυτούς τους μοχθηρούς δαίμονες, δηλαδή ότι εναπόκεινται αποκλειστικά και μόνο στη σφαίρα της λαογραφίας και των δεισιδαιμονιών, και ότι διαχωρίζονται εντελώς από το Χριστιανισμό, ο Charles Stewart μελετά τα «πιστεύω» των Ελλήνων σχετικά με τα ξωτικά και τον Ορθόδοξο Διάβολο, προκειμένου να καταδείξει την αλληλεξάρτηση της δογματικής θρησκείας με τις διάφορες ελληνικές τοπικές λατρείες.
Συγχρόνως, ο C. Stewart εξετάζει την κοινωνική δυναμική των ξωτικών, η οποία βοηθά τους ανθρώπους είτε να αποδεχτούν αυτούς τους δαίμονες ως έναν κρίκο που συνδέει την κλασική Ελλάδα με τη σύγχρονη, είτε να τους απορρίψουν εντελώς από τη ζωή τους θεωρώντας τους ως στοιχεία οπισθοδρομικότητας και αμάθειας.

Η Γνώμη: Πρόκειται για μια πανεπιστημονική μελέτη του αξιόλογου ακαδημαϊκού ανθρωπολόγου Charles Stewart. Το βιβλίο εμπεριέχει ταυτόχρονα στοιχεία λαογραφίας, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, θρησκειολογίας και παραδοξολογίας, όλα στα πλαίσια επιτόπιας έρευνας του συγγραφέα στον ελληνικό χώρο (κυρίως στο νησί  της Νάξου).

Στο έργο καταδεικνύεται ότι οι αρχαιοελληνικές αλλά και ύστερες δοξασίες για την ύπαρξη μυθικών πλασμάτων που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην επερχόμενη θρησκεία του χριστιανισμού. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τις πολυάριθμες σχετικές τοπικές παραδόσεις της ελληνικής υπαίθρου, εκεί όπου οι “ιδιότητες” των χριστιανών αγίων θυμίζουν κάτι από αρχαιοελληνικές νύμφες και δαιμόνια.