Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

“Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών”, του Μηνά Παπαγεωργίου

 

Από τα τέλη Μαρτίου του 2014 η Γ’ έκδοση του βιβλίου του δημοσιογράφου και μέλους της Κοινότητάς μας, Μηνά Παπαγεωργίου, με τίτλο «Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών» (εκδ. Δαιδάλεος) κυκλοφορεί για το ελληνόφωνο κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό (Α’ έκδοση Μάιος 2013).
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του ελληνικού αναγνωστικού κοινού για το άγνωστο -μέχρι πρότινος- Μυθικιστικό ζήτημα, για το θέμα της ιστορικότητας του Ιησού, για τις ομοιότητες του ιδρυτή του χριστιανισμού με άλλες προχριστιανικές μυθικές φιγούρες και για τις ποικίλες προεκτάσεις όλων των προηγούμενων σε ιστορικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό, εθνολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

Περιγραφή του βιβλίου

Ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του Χριστιανισμού είναι η πίστη στον Ιησού ως ιστορικό πρόσωπο που γεννήθηκε σε συγκεκριμένη εποχή και τόπο, πραγματοποίησε απτά θαύματα, μαρτύρησε στο σταυρό και στη συνέχεια αναστήθηκε έτσι ακριβώς όπως αναφέρει η Καινή Διαθήκη. Υπάρχουν όμως εξωβιβλικές αποδείξεις για όλα τα προηγούμενα; Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ή για έναν ακόμα μύθο;
Το ερώτημα αυτό εξετάζει ο Μυθικισμός, ένα ρεύμα ιδεών που πρεσβεύει ότι πολλοί θεοί της αρχαιότητας, ανάμεσά τους και ο Ιησούς, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες που παρουσίαζαν μεταξύ τους κοινά αρχετυπικά στοιχεία και σε αρκετές περιπτώσεις συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα όπως ο Ήλιος, οι καιρικές συνθήκες, οι γεωλογικές μεταβολές κ.ά.
Οι πρώτοι Μυθικιστές ξεκίνησαν να ερευνούν το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού στα τέλη του 18ου αιώνα. Έκτοτε έχουν καταγραφεί επιπλέον στοιχεία από ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, θεολόγους και ανεξάρτητους ερευνητές, που ρίχνουν περισσότερο φως στο μυστήριο της ζωής του Ιησού.
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται οι απόψεις αρκετών σύγχρονων εκπροσώπων του Μυθικισμού που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τις θέσεις τους. Η δημοσιογραφική έρευνα του Μηνά Παπαγεωργίου αποτελείται από δεκαεννιά συνεντεύξεις μελετητών και πανεπιστημιακών που απαντούν με εμπεριστατωμένα στοιχεία και σοβαρά επιχειρήματα στο ερώτημα: ήταν ο Ιησούς ιστορικό πρόσωπο ή όχι;

Στην έρευνα αυτή, συμμετέχουν με αποκλειστικές συνεντεύξεις οι: Δρ. Robert Price (θεολόγος), Δρ. Richard Carrier (ιστορικός), Δρ. Maria Dzielska (ιστορικός), Δρ. Gerd Ludemann (θεολόγος), Δρ. Gunnar Samuelsson (θεολόγος), Δρ. Lena Einhorn (βιολόγος και ιστορική ερευνήτρια), Δρ. Payam Nabarz (συγγραφέας και αναβιωτής του ναού του Μίθρα), Raphael Lataster (θρησκειολόγος), Earl Doherty (ιστορικός), D.M. Murdock / Acharya S (συγγραφέας και ερευνητής συγκριτικής μυθολογίας), Kenneth Humphreys (συγγραφέας και ερευνητής), Joseph Atwill (συγγραφέας και ερευνητής), Neil Godfrey (συντονιστής του Μυθικιστικού blog Vridar), Fritz Heede (σκηνοθέτης), Fransesco Carotta (γλωσσολόγος και ερευνητής), Daniel Unterbrink (συγγραφέας και ερευνητής), Ιωάννης Μπουσίου (ερευνητής και τελετάρχης των «Κήπων του Αδώνιδος»), Χρήστος Μόρφος (συγγραφέας και ερευνητής), και Χαρίτα Μήνη (φιλόλογος και συγγραφέας).

 

Πως θα το αποκτήσετε

Πέρα από τα γραφεία του εκδοτικού οίκου Δαιδάλεος, το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία:

Στην Αθήνα: Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας), Ιανός (Σταδίου 24), Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5), Έσοπτρον (Στοά του Βιβλίου, Πανεπιστημίου 47) και Πύρινος Κόσμος (Ιπποκράτους 16)

Στην Θεσσαλονίκη: Ιανός (Αριστοτέλους 7), Πρωτοπορία (Λ. Νίκης 3), Ψαράς (Φιλικής Εταιρείας 39)

Στην Πάτρα: Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33)