Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Χρόνος, Οδηγός για Ταξιδιώτες (εκδ. Κέδρος)

book_50

Τίτλος: Χρόνος, Οδηγός για Ταξιδιώτες
Συγγραφέας: Clifford Pickover
Εκδοτικός Οίκος: Κέδρος

Περίληψη (κείμενο οπισθόφυλλου)
Τι είναι ο χρόνος; Κινείται προς μία μόνο κατεύθυνση; Έχει αρχή και τέλος; Αιώνες τώρα τα ερωτήματα αυτά έχουν απασχολήσει τους μυστικιστές, τους φιλόσοφους και τους επιστήμονες χωρίς ποτέ να δοθεί ικανοποιητική απάντηση. Από την εποχή που κυκλοφόρησε το περίφημο μυθιστόρημα του Χ. Τζ. Γουέλς “Η μηχανή του χρόνου” (1895), η ιδέα ενός ταξιδιού στο χρόνο κέντριζε τη φαντασία των ανθρώπων. Σήμερα γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και δεν αφορά μόνο τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας ή της μυθοπλασίας.
O Clifford A. Pickover μας ξεναγεί σ’ ένα απρόβλεπτο ταξίδι μέσα στο χωροχρόνο. Όπως σημειώνει, σκοπός του δεν ήταν να γράψει μια συστηματική μελέτη για την έννοια του χρόνου, αλλά να ασχοληθεί με την επιστήμη του ταξιδιού στο χρόνο μέσα από την παρουσίαση μιας σχετικής γκάμας θεμάτων. Συνδυάζοντας τη θεωρία της σχετικότητας, τη σωματιδιακή φυσική, την κβαντική μηχανική, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον Σοπέν και τον Αϊνστάιν και ξεκινώντας τα περισσότερα κεφάλαια με έναν φανταστικό διάλογο ερευνητών που πειραματίζονται με το χρόνο στο Μουσείο Μουσικής της Νέας Υόρκης, ο συγγραφέας εξηγεί με σαφή και απολαυστικό τρόπο βασικές επιστημονικές αρχές, φωτίζοντας το πιο αινιγματικό όσο και γοητευτικό φαινόμενο του σύμπαντος: τον ίδιο το χρόνο.

Η Γνώμη
Ο Clifford Pickover μας παρουσιάζει ένα καλογραμμένο και απολαυστικό βιβλίο προωθημένης εκλαϊκευμένης επιστήμης σχετικά με ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που έχουν απασχολήσει τον άνθρωπο από την αυγή της ιστορίας: Τη μελέτη του χρόνου. Η ανάγνωση του είναι ευχάριστη παρά τις 360 σελίδες του, ακόμα και αν δεν έχετε ιδιαίτερες σχέσεις με την επιστημονική ορολογία, μιας και τα παραδείγματα που δίνονται είναι απολύτως κατανοητά για τον μέσο αναγνώστη.
Μια από τις πρωτοτυπίες που συναντά κανείς στο συγκεκριμένο πόνημα και που αξίζει να σημειώσουμε, αποτελεί το γεγονός ότι το νοητικό «ταξίδι» που πραγματοποιείται στο θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι των προσπαθειών του είδους μας για το ταξίδι στο χρόνο, βιώνεται από τον αναγνώστη μέσα από πανέξυπνους και χιουμοριστικούς διαλόγους μεταξύ τριών προσώπων στο Μουσείο Μουσικής της Νέας Υόρκης του Μέλλοντος. Μάλιστα ο αναγνώστης τοποθετείται στον πρωταγωνιστικό ρόλο του καθηγητή ο οποίος και συνεπικουρείται από την όμορφη Κωνσταντία και τον εξωγήινο κ. Βέϊλ!
Μετά την ανάγνωσή του βιβλίου αυτού, η ιδέα για τα ταξίδια στο χρόνο ίσως να φαντάζει περισσότερο δυνατή μέσα στο μυαλό σας. Όχι, δεν πρόκειται για λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας, οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει σε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τις δυνατότητες πραγματοποίησης τέτοιων ταξιδιών μέσα στην τέταρτη διάσταση! Παρ’ όλα αυτά τα εμπόδια που καλούμαστε να ξεπεράσουμε ίσως να φαντάζουν προς το παρόν σχεδόν ανυπέρβλητα…