Home » από Μέλος Ομάδας Πυθέας, Νέα από Όλο τον Κόσμο, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Ομάδας Πυθέας Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσικό Πανόραμα (Σεπτ.-Δεκ. 2007)

52

Αρχικός τίτλος: Μεταφυσικό Πανόραμα- Νέα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος 2007).
——————————————————————————–

70_istos

Γιγάντιος ιστός αράχνης καταπίνει πάρκο στο Τέξας!
Μοιάζει περισσότερο από σκηνικό για ταινία τρόμου δεύτερης κατηγορίας: Ένα τεράστιο δίκτυο από ιστούς αράχνης καλύπτει το έδαφος, τους θάμνους και τα δέντρα σε μήκος 200 μέτρων σε ένα μονοπάτι φυσικού πάρκου στο Τέξας.
Οι υπεύθυνοι του Πολιτειακού Πάρκου της Λίμνης Ταουακόνι δεν είχαν ξανασυνταντήσει κάτι παρόμοιο. Οι ιστοί καταλαμβάνουν έκταση αρκετών στρεμμάτων.
«Δέχομαι τηλεφωνήματα από εντομολόγους στο Οχάιο, το Κάνσας, τη Μπρίτις Κολούμπια, από παντού» δήλωσε ο Μάικ Κιν, ειδικός στη βιολογία ασπονδύλων της Υπηρεσίας Πάρκων και Αγριας Ζωής, ο οποίος ανακοίνωσε πρώτος την ανακάλυψη στο Διαδίκτυο.
Στο πάρκο της λίμνης ζουν αρκετά είδη αράχνης και παραμένει άγνωστο ποιο από όλα κατασκεύασε το εντυπωσιακό δημιούργημα, που απαντάται πιο συχνά στους τροπικούς. Ο ιστός υφάνθηκε από κοινωνικές αράχνες, που συνεργάζονται για να αυξήσουν τη λεία τους, ή ίσως πρόκειται για επικαλυπτόμενους μεμονωμένους ιστούς από διαφορετικά αραχνίδια.
«Στην αρχή, ήταν τόσο λευκό ώστε έμοιαζε σαν χώρα παραμυθιού», σχολίασε η υπεύθυνη του πάρκου Ντόνα Γκαρντ. «Τώρα που έχει γεμίσει κουνούπια, έχει αρχίσει να γίνεται καφετί. Υπάρχουν ώρες που μπορείς κυριολεκτικά να ακούσεις τον ήχο από τα εκατομμύρια κουνούπια που έχουν πιαστεί στους ιστούς».
——————————————————————————–

70_pentagono

Kυβερνοεπίθεση δέχτηκε το Πεντάγωνο
Πρόσβαση στο δίκτυο υπολογιστών του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας φέρεται να πέτυχε ο κινεζικός στρατός τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι αναγκάστηκε να κλείσει τότε μέρος των υπολογιστικών συστημάτων που εξυπηρετούν το γραφείο του υπουργού Ρόμπερτ Γκέιτς, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει για το ποιοι ευθύνονται για την επίθεση.
Πάντως, αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Financial Times δηλώνουν ότι η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι πίσω από την κυβερνοεπίθεση βρίσκεται ο κινεζικός στρατός. Αμερικανός τέως αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο εντόπισε ακριβώς την πηγή της επίθεσης, ενώ άλλο πρόσωπο, που γνωρίζει το περιστατικό, δήλωσε ότι «υπάρχει πολύ υψηλή βεβαιότητα, που τείνει στην απόλυτη σιγουριά» ότι ευθύνεται ο κινεζικός στρατός.
——————————————————————————–

«Διορθώθηκαν» άρθρα της Wikipedia για το Ιράκ και το Γκουαντάναμο
Παρέμβαση της CIA και του FBI σε άρθρα της που αφορούσαν στο Ιράκ ή στις φυλακές του Γκουαντάναμο, διαπίστωσε η διαδικτυακή ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.
ʼτομα που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές τόσο της CIA, όσο και του FBI «διόρθωσαν» τα επίμαχα άρθρα, επιφέροντας αλλαγές που ενδέχεται να παραβιάζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες της Wikipedia περί σύγκρουσης συμφερόντων, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Wikipedia.
Το πρόγραμμα WikiScanner αναπτύχθηκε από τον Βίρτζιλ Γκρίφιθ του Ινστιτούτου Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό, και επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν τους υπολογιστές απ’ όπου έγιναν αλλαγές στη δημοφιλέστερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, όπου ο καθένας μπορεί να υποβάλλει ή να διορθώσει άρθρα.
Το WikiScanner αποκάλυψε ότι από ηλεκτρονικούς υπολογιστές της CIA διορθώθηκε ένα κείμενο που αφορούσε στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Ένα γράφημα για τις απώλειες άλλαξε και προστέθηκε η σημείωση ότι οι αριθμοί είναι απλώς εκτιμήσεις. Επίσης, από υπολογιστές της CIA αλλάχθηκε η βιογραφία του πρώην αρχηγού της υπηρεσίας, Γουίλιαμ Κόλμπι.
Εξάλλου, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή του FBI κάποιος άλλαξε το άρθρο για τις φυλακές του Γκουαντάναμο, αφαιρώντας αεροφωτογραφίες και δορυφορικές φωτογραφίες.
——————————————————————————–

Ξεκίνησε η πρώτη αποστολή της Ιαπωνίας στο φεγγάρι!
Το πρώτο ιαπωνικό σκάφος σχεδιασμένο να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη εκτοξεύτηκε σε μια αποστολή για την οποία το Τόκιο υπερηφανεύεται ότι είναι η πιο περίπλοκη από την εποχή των επανδρωμένων αποστολών Apollo της δεκαετίας του 1960.
Το σκάφος SELENE (Selenological and Engineering Explorer) αναχώρησε στις 10.31 τοπική ώρα (04.31 ώρα Ελλάδας) στις 15.9.2007 από το διαστημικό κέντρο του μικρού νησιού Τανεγκασίμα, 1.000 χλμ νότια του Τόκιο. Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ο δορυφόρος αποχωρίστηκε από τον ιαπωνικό πύραυλο πάνω από τη Χιλή, προκειμένου να πραγματοποιήσει δύο περιφορές γύρω από τη Γη και στη συνέχεια να αρχίσει το ταξίδι των 380.000 χλμ μέχρι το φεγγάρι.
Το κύριο σκάφος της αποστολής θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε ύψος 100 χλμ, ενώ δύο μικρότεροι δορυφόροι που θα απελευθερώσει θα τεθούν σε τροχιά πάνω από τους πόλους του φεγγαριού.
Η αποστολή θα διερευνήσει την προέλευση και την εξέλιξη του φεγγαριού χαρτογραφώντας χημικά στοιχεία, ορυκτά και γεωλογικούς σχηματισμούς της επιφάνειας, καθώς και τις ανωμαλίες του βαρυτικού πεδίου. Ο δορυφόρος θα αναζητήσει επίσης τη φασματική υπογραφή του υδρογόνου, που αποκαλύπτει την παρουσία νερού. Η αποστολή SELENE, κόστους 279 εκατ. δολαρίων,έχει καθυστερήσει πάνω από τέσσερα χρόνια λόγω οικονομικών και τεχνικών προβλημάτων. Η Ιαπωνία είχε εκτοξεύσει το 1990 ακόμα ένα σκάφος προς τη Σελήνη, το οποίο όμως πραγματοποίησε ένα απλό πέρασμα και δεν τέθηκε σε τροχιά.
Σύμφωνα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA), η αποστολή SELENE είναι η πιο προηγμένη και περίπλοκη από την εποχή των αποστολών Apollo, που μετέφεραν τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι.
Η NASA, στο μεταξύ, σχεδιάζει την εκτόξευση του Lunar Reconnaissance Orbiter στα τέλη του 2008.
Αναμένεται και η αναχώρηση του κινεζικού Chang’e, επίσης με προορισμό τη Σελήνη, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει το ινδικό Chandrayaan.
Αν και η Ιαπωνία δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα επανδρωμένες αποστολές, σκοπεύει να έχει στείλει ανθρώπους στη Σελήνη έως το 2020 και να κατασκευάσει μόνιμη βάση στο φεγγάρι έως το 2025.
——————————————————————————–

Νέα νομοθεσία για παρακολούθηση e-mail
Η Ρωσία και η Κίνα κατασκοπεύουν αμερικανικές εγκαταστάσεις σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του Ψυχρού Πολέμου, προειδοποίησε ο επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ ΜακΚόνελ.
Και οι δύο συλλέγουν με επιθετικό τρόπο πληροφορίες για τις ΗΠΑ, δήλωσε. Ο Μάικλ ΜακΚόνελ έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώπιον του Κογκρέσου, υπερασπιζόμενος νέα νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί διεθνείς κλήσεις από τις ΗΠΑ και ηλεκτρονικά ταχυδρομεία χωρίς ένταλμα. Η νομοθεσία ψηφίστηκε τον Αύγουστο και διαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε το Κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει για την ανανέωσή της, την οποία επιθυμεί ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με αυτούς που αντιδρούν στην νομοθεσία -όπως αναφέρει το BBC-, μία παράταση στη νομοθεσία θα βοηθήσει στην καταστρατήγηση των ατομικών δικαιωμάτων και θα δώσει στην κυβέρνηση την εξουσία να παρακολουθεί τους πολίτες της.
——————————————————————————–

70_kratiras

«Μυστηριώδης ασθένεια» χτυπά χωριό του Περού μετά την πτώση μετεωρίτη!
Χωρικοί στο νότιο Περού υποστηρίζουν ότι παρουσίασαν περίεργα συμπτώματα όταν ένα μεγάλο φλεγόμενο αντικείμενο συνετρίβη στο έδαφος και άνοιξε κρατήρα διαμέτρου 30 μέτρων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι κάτοικοι τρόμαξαν από μια πύρινη μπάλα στον ουρανό, για την οποία πολλοί υπέθεσαν ότι ήταν αεροπλάνο σε πορεία πτώσης. Μια μεγάλη έκρηξη ακολούθησε κοντά στο χωριό της περιοχής Ντεσαγουαδέρο, ψηλά στην οροσειρά των Ανδεων.
Ορισμένοι κάτοικοι παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους και εμέτους λόγω μιας «παράξενης οσμής», δήλωσε αξιωματούχος των τοπικών υπηρεσιών υγείας στο ραδιοφωνικό σταθμό RPP. Επτά αστυνομικοί που έσπευσαν στπ σημείο επίσης αρρώστησαν και χρειάστηκαν οξυγόνο καθώς μεταφέρονταν στο νοσοκομείο.
«Βραστό νερό έβγαινε από τον κρατήρα και κομμάτια βράχου και αποκαΐδια βρέθηκαν τριγύρω. Οι κάτοικοι είναι πολύ ανήσυχοι», δήλωσε ο αξιωματούχος. Τον κρατήρα, βάθους έξι μέτρων, μελετούν τώρα ειδικοί.
——————————————————————————–

Έκαναν ηλεκτροσοκ σε φοιτητή επειδή ρώτησε στον Κέρρυ τη “λάθος” ερώτηση!
Ο Andrew Meyer συνελήφθη από 5 αστυνομικούς οι οποίοι τον κακομεταχειριστηκαν και αφού τον ακινητοποίησαν τον κτύπησαν με tazer-gun (ηλεκτροσόκ). 50,000 βολτ πέρασαν από το κορμί του άτυχου νεαρού και το μόνο του αδίκημα ήταν ότι υπέβαλε μια “λάθος” ερώτηση στον Γερουσιαστή John Kerry.
Ποια ήταν τα “αμαρτωλά” ερωτήματα που έκανε ο Meyer; Ρώτησε τον Kerry: α) αν είναι μέλος της μυστικής λέσχης Skull & Bones, στην οποία ανήκει και ο George Bush
β) γιατί αποδέχθηκε τόσο εύκολα να παραδώσει την Προεδρία στον George Bush αφού ήξερε πως στις εκλογές του 2004 υπήρξε καλπονοθεία στην Φλόριδα.
Μπορείτε να δείτε το σχετικό video πατώντας εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=tCBcOQkUNjI&eurl=
——————————————————————————–

Βομβαρδισμός υπεριώδους ακτινοβολίας φέτος!!!
Τις μεγαλύτερες «ποσότητες» υπεριώδους ακτινοβολίας των τελευταίων 17 χρόνων δέχθηκε φέτος η χώρα μας – σ’ αυτό οφειλόταν σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός ότι αυτό το καλοκαίρι, ακόμα και η σύντομη έκθεση στον ήλιο μπορούσε να προκαλέσει ήπιο έγκαυμα. Παραδόξως, όμως, ο βομβαρδισμός αυτός με τις λεγόμενες ακτίνες UV δεν σχετιζόταν με την αραίωση του στρώματος του όζοντος στη στρατόσφαιρα, που ως γνωστόν αποτελεί την ασπίδα του πλανήτη ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.
Αλλωστε, όπως τόνισαν οι επιστήμονες στο διεθνές συμπόσιο που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα με τίτλο «Αραίωση του Προστατευτικού Στρώματος του Οζοντος», πάνω από την Ελλάδα η στοιβάδα του όζοντος διατηρεί εδώ και χρόνια το ίδιο πάχος, περί τα 3 χιλιοστά: ούτε αυξάνεται ούτε ευτυχώς μειώνεται. Αιτία, αντίθετα, ήταν η… καθαρή μας η ατμόσφαιρα.
Πράγματι, όπως εξηγεί στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αλκιβιάδης Μπάης, η μείωση του ατμοσφαιρικού νέφους ευνοεί την εισβολή της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, η χρόνια έκθεση στην οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες, μεταξύ των οποίων καταρράκτη των ματιών και καρκίνο του δέρματος. «Το γεγονός ότι με τα χρόνια η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει από μικροσωματίδια και άλλους ρύπους είχε ως αποτέλεσμα φέτος να καταγραφεί αύξηση κατά 15% της υπεριώδους ακτινοβολίας σε σχέση με τα επίπεδα του 1990», λέει ο καθηγητής.
Μάλιστα, στους πιο «χρήσιμους» ρύπους στο πλαίσιο αυτό συγκαταλέγονται τα μικροσωματίδια και το… όζον. Το λεγόμενο και «κακό όζον», ο ρύπος εξαιτίας του οποίου συχνά πυκνά οι αρμόδιες αρχές συνιστούν σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις στο κέντρο, επιτελεί την ίδια λειτουργία με τη στοιβάδα του όζοντος, αλλά περί τα 20 χιλιόμετρα πιο χαμηλά: απορροφάει ηλιακή ακτινοβολία. «Δεν είναι βέβαια ευκταίο, ωστόσο όσο περισσότερο όζον έχουμε στην ατμόσφαιρα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία», σημειώνει ο κ. Μπάης.
Μήπως ήρθε η ώρα της έκδοσης καθημερινού… δελτίου όζοντος; «Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε, ωστόσο χρήσιμο θα ήταν εάν κάποιος είχε τη δυνατότητα να ελέγχει πότε και κατά πόσο είναι ασφαλής η έκθεση στον ήλιο». Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Εθνικό Δίκτυο Μετρήσεων της Υπεριώδους Ακτινοβολίας, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ, το οποίο εκδίδει και προγνώσεις για τα επίπεδα UV ανά περιοχή (www. uvnet. gr). Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι οι τιμές του όζοντος είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.
Σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιεί συστηματικά το Εργαστήριο Ανάπτυξης Lasers και Εφαρμογών τους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, φέτος καταγράφηκε αύξηση κατά 15% – 20% των μέγιστων τιμών των συγκεντρώσεων του όζοντος στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, το φαινόμενο οφείλεται στις δασικές πυρκαγιές. «Την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα επηρέασαν όλες οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, που σημειώθηκαν ακόμα και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου».
——————————————————————————–

Μικρόβια που ταξίδεψαν στο Διάστημα επιστρέφουν πιο θανατηφόρα!
Ακούγεται σαν σενάριο από φτηνή ταινία επιστημονικής φαντασίας: μικροοργανισμοί που εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα επιστρέφουν δυνατότεροι και πιο επικίνδυνοι. Αυτό ακριβώς συνέβη σε καλλιέργειες σαλμονέλλας που ταξίδεψαν με το διαστημικό λεωφορείο -το βακτήριο επέστρεψε τρεις φορές πιο θανατηφόρο.
Η έρευνα θα μπορούσε να αποδώσει νέα στοιχεία για την καταπολέμηση ασθενειών, έχει όμως μεγάλη σημασία και για το μέλλον των διαστημικών αποστολών.
«Όπου και να πάμε, κάτω από τους ωκεανούς ή σε τροχιά γύρω από τη Γη, τα μικρόβια θα έρχονται μαζί μας, και είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς πρόκειται να αλλάξουν» σχολιάζουν η μικροβιολόγος Σέριλ Νίκερσον, επικεφαλής της ομάδας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Οι ερευνητέςτοποθέτησαν ίδια στελέχη σαλμονέλας -συχνή αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας- μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, προκειμένου να μελετήσουν την επίδραση της μικροβαρύτητας στα παθογόνα μικρόβια. Ένας σωλήνας ταξίδεψε με το Atlantis το Σεπτέμβριο του 2006, ενώ ένας δεύτερος έμεινες στη Γη σε πανομοιότυπες συνθήκες, με εξαίρεση τη δύναμη της βαρύτητας.
Όταν το διαστημικό λεωφορείο επέστρεψε, οι ερευνητές χορήγησαν τα βακτήρια σε ποντίκια. Έπειτα από 25 ημέρες, η γήινη σαλμονέλα είχε σκοτώσει το 60% των πειραματόζωων, ενώ το διαστημικό μικρόβιο είχε σκοτώσει το 90%.
Στην περίπτωση της σαλμονέλας που είχε καλλιεργηθεί σε τροχιά, η θανατηφόρος δόση ήταν τρεις φορές μικρότερη, αναφέρουν οι μικροβιολόγοι στο Proceedings of the National Academy of Science.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η παραμονή σε τροχιά επηρέασε την έκφραση (λειτουργία) συνολικά 167 γονιδίων. Ωστόσο, το πώς αυξήθηκε η παθογένεια παραμένει ακόμα ασαφές.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το φαινόμενο έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας η δύναμη που ασκεί το περιβάλλον υγρό στην επιφάνεια των κυττάρων είναι μειωμένη.
Παλαιότερα πειράματα στη Γη είχαν δείξει ότι η μείωση της δύναμης αυτής όντως αυξάνει την παθογένεια, ανπαραμένει άγνωστο το γιατί.
——————————————————————————–

Βάση στη Σελήνη το 2020 και μέχρι το 2037 άνθρωποι στον ʼρη σχεδιάζει η ΝΑΣΑ
Με τη βοήθεια των διεθνών εταίρων της, η NASA σκοπεύει να ξεκινήσει το 2020 την κατασκευή μιας μόνιμης βάσης στη Σελήνη, πιθανότατα στο νότιο πόλο, η οποία θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί μόνιμο προσωπικό τέσσερα χρόνια αργότερα. Η επιχείρηση θα βασιστεί σε μια νέα σεληνάκατο και στο σκάφος Orion, που θα αντικαταστήσει το διαστημικό λεωφορείο.
Η βάση θα αποτελέσει εργαστήριο δοκιμών για τις τεχνολογίες που θα απαιτηθούν αργότερα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA παρουσιάζοντας το σχέδιο τη Δευτέρα στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον.
Το 2004, ένα χρόνο μετά την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Columbia πάνω από το Τέξας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε ανακοινώσει το σχέδιο για επιστροφή στη Σελήνη το 2020 και, αργότερα μια αποστολή στον Αρη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα διαστημικά λεωφορεία θα παροπλιστούν οριστικά το 2010, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), και θα αντικατασταθούν με νέο σκάφος το 2014. Το Orion θα δοκιμαστεί χωρίς πλήρωμα το 2009 και η πρώτη επανδρωμένη αποστολή θα ακολουθήσει το 2014.
Η επιστροφή στο φεγγάρι θα χρηματοδοτηθεί με τα κονδύλια που διατίθεντο μέχρι σήμερα στο διαστημικό λεωφορείο και στον ISS. Πέρυσι, η NASA είχε ανακοινώσει ότι το πρώτο ταξίδι στη Σελήνη θα κοστίσει γύρω στα 104 δισ. δολάρια.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο πρόγραμμα Apollo της δεκαετίας του 1960, οι ΗΠΑ αυτή τη φορά θα χρειαστούν τη βοήθεια άλλων χωρών, οι οποίες θα καλύψουν μέρος του κόστους και πιθανώς θα συνεισφέρουν τεχνολογία για χρήση στην επιφάνεια της Σελήνης.
Οι χώρες που ήδη συμμετέχουν στη λεγόμενη Συνολική Στρατηγική Εξερεύνηση της NASA είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Νότιος Κορέα, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (στην οποία ανήκει και η Ελλάδα).
Οι αστροναύτες θα προσεληνωθούν το 2020 με τη σεληνάκατο, ενώ το σκάφος Orion θα τους περιμένει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Όταν η αποστολή τους ολοκληρωθεί, θα εκτιναχθούν από την επιφάνεια με ένα τμήμα της σεληνάκατου και θα επιστρέψουν στο σκάφος που θα τους μεταφέρει πίσω στη Γη. Έως το 2024, η βάση θα μπορεί να φιλοξενήσει αστροναύτες έως και μία εβδομάδα κάθε φορά, ενώ αργότερα θα επανδρωθεί μόνιμα.
Η βάση θα κατασκευαστεί σε πολική περιοχή της Σελήνης, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες, Πιθανότατα θα επιλεγεί ο νότιος πόλος, όπου υπάρχει ηλιοφάνεια τα τρία τέταρτα του χρόνου, αυξάνοντας τη διαθέσιμη ενέργεια. Τελικά η πυρηνική ενέργεια ίσως αντικαταστήσει τους ηλιακούς συλλέκτες, ενώ αργότερα μπορεί να ξεκινήσει και η εκμετάλλευση διαθέσιμων σεληνιακών πόρων, όπως νερού και υδρογόνου.
——————————————————————————–

Μωρό γεννήθηκε βάρους 7,7 κιλών!
Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, μία γυναίκα από τη Σιβηρία που γνώρισε για 12η φορά τη μητρότητα έφερε στον κόσμο ένα μωρό βάρους 7,7 κιλών!
Η μικρή Νάντια, όπως τη βάπτισαν οι γονείς της, δεν είναι απλώς υπέρβαρη αφού ζυγίζει σχεδόν τέσσερα κιλά πάνω από τον μέσο όρο των νεογέννητων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα νεογέννητα ζυγίζουν κατά μέσο όρο 3,2 κιλά.
Σαστισμένοι οι γονείς , η 43χρονη Τατιάνα Μπαραμπάνοβα από τη Σιβηρία και ο σύζυγός της, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως η Νάντια (το όνομά της στα ρωσικά σημαίνει ελπίδα) ζυγίζει όσο ένα βρέφος 4 μηνών, αν και στο παρελθόν είχαν βιώσει ανάλογες εκπλήξεις με τα υπόλοιπα παιδιά τους, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό.
«Απλά συγκλονιστήκαμε όλοι μας», δήλωσε η μητέρα του παχουλού μωρού στον ρωσικό Τύπο.
Η Τατιάνα παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόσεχε την διατροφή της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς, όπως υποστήριξε, τα οικονομικά της οικογένειας δεν ήταν ανθηρά.
«Ετρωγα τα πάντα. Δεν έχουμε χρήματα για ακριβή διατροφή, γι αυτό και τρεφόμουν με πατάτες, ντομάτες και ζυμαρικά», τόνισε, προσθέτοντας ότι, όλα τα παιδιά της, όταν γεννήθηκαν, ζύγιζαν πάνω από πέντε κιλά.
Η Νάντια γεννήθηκε με καισαρική τομή σε μαιευτήριο στην περιοχή Αλτάι, στις 17 Σεπτεμβρίου, και συνολικά θα έχει οκτώ αδερφές και τρεις αδερφούς.
Ανάλογα… θαύματα της φύσης έχουν καταγραφεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Πριν από 52 χρόνια, είχε γεννηθεί στην Ιταλία ένα μωρό βάρους 10,2 κιλών και το 1879 στις ΗΠΑ, ένα μωρό βάρους 10,8 κιλών, το οποίο υπέκυψε ύστερα από 11 ώρες.
——————————————————————————–

ΤΑ Παχουλά Μωρά του Γκίνες
Τα πιο παχουλά μωρά παγκοσμίως, σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
Το 1879, στις ΗΠΑ, γεννήθηκε ένα κοριτσάκι , βάρους 10,8 κιλών, όμως, έπειτα από έντεκα ώρες, υπέκυψε.
Το 1955, στην Ιταλία, γεννήθηκε ένα αγοράκι, βάρους 10,2 κιλών.
Το 2003, στη Βραζιλία, γεννήθηκε ένα αγοράκι βάρους 7,6 κιλών.
Το 2005, στο Μεξικό, ήρθε στον κόσμο ένα αγοράκι βάρους 6 ,6 κιλών.
Το 2007, στη Ρωσία, γεννιέται ένα κοριτσάκι βάρους 7,7 κιλών.
——————————————————————————–

Supernatural courses στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης!
Μαθηματα διαρκειας 20 εβδομαδων θα προσφερει απο φετος το πανεπιστημιο της Γλασκωβης σε οσους θελουν να ερευνησουν το χωρο του μυστηριου! Ο ακαδημαϊκος καθηγητης Archie Roy ειναι αυτος που θα προσπαθησει να μυησει τους ενδιαφερομενους σε πεδια οπως τα στοιχειωμενα σπιτια, τα πολτεργκαϊστς. οι ψυχικες δυναμεις, η τηλεπαθεια, η αυτοϊαση κ.α . Τα μαθηματα εχουν συνολικο κοστος 128 λιρες (189 ευρω) και γινονται υπο την αιγιδα του τμηματος Κοινωνικων Επιστημων (Social Sciences).
——————————————————————————–

70_praga

Η Βίβλος του Διαβόλου επέστρεψε στη Πράγα
Ο Κώδικας Gigas, επίσης γνωστός και με το όνομα Η Βίβλος του Διαβόλου επέστρεψε στη Πράγα μετά από 359 χρόνια. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο που γράφτηκε πριν από 800 χρόνια με τη βοήθεια του Διαβόλου, όπως λέει ο μύθος.
Σύμφωνα με το μύθο, ένας Βενεδικτίνος μοναχός υποσχέθηκε να γράψει το βιβλίο μέσα σε μια νύχτα για να εξιλεωθεί για τις αμαρτίες του. Επειδή όμως αυτό το εγχείρημα ήταν ακατόρθωτο ζήτησε τελικά βοήθεια από τον Διάβολο. Στη πραγματικότητα οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να χρειάστηκαν γύρω στα 10-12 χρόνια για να ολοκληρωθεί η συγγραφή του Κώδικα, ο οποίος ζυγίζει 75 κιλά.
Το χειρόγραφο φαίνεται να γράφτηκε από κάποιο Βενεδικτίνο μοναχό στο Podlazice που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας κάπου στις αρχές του 13ου αιώνα.Το ανεκτίμητο αυτό χειρόγραφο κλάπηκε από το Κάστρο της Πράγας από τους Σουηδούς στρατιώτες που εισέβαλλαν στη Πράγα. Έκτοτε φυλάσσεται από τους Σουηδούς. Οι Τσέχοι όμως πάντα επιθυμούσαν την επιστροφή του.
Φέτος οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία. Αποφασίστηκε να εκτεθεί το χειρόγραφο στην Τσέχικη Εθνική Βιβλιοθήκη από τις 20 Σεπτεβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Όπως ήταν αναμενόμενο η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών της έκθεσης.
——————————————————————————–

Εξωγήινα πρόβατα εν μία νυκτί!
250 “εξωγηινα” πρασινα προβατακια αντικρυσαν οι κατοικοι του Ρουμανικου χωριου Αρσα πριν λιγα 24ωρα!
Τελικως η λυση στο αινιγμα δοθηκε απο τους ειδικους, οι οποιοι βρηκαν τον ενοχο που δεν ειναι αλλος απο τον ιδιοκτητη των καημενων των ζωντανων!
“Μερικα απο τα προβατα μου ειχαν αρρωστησει εδω και ενα χρονο, επασχαν απο καποιου ειδους δερματοπαθεια. Δοκιμασα ολες τις πιθανες θεραπειες, αλλα τιποτα δεν εδειχνε να εχει αποτελεσμα. Ετσι, αποφασισα να δοκιμασω να τα τριψω με ασβεστολιθο και ολα μου τα προβατα μοιαζουν σαν εξωγηινα τωρα!”, δηλωσε ο δυστυχης βοσκος! Ο κτηνιατρος Grigore Mertoiu δήλωσε: “Ο καθενας απο εμας ηταν λιγο μπερδεμενος στην αρχη, αλλα στη συνεχεια ο ιδιοκτητης μας ειπε πως χρησιμοποιησε τον ασβεστολιθο για να γιατρεψει τα προβατα του.” [φώτο: πρόβατα]
——————————————————————————–

70_indianoi

«Άγνωστη» φυλή εθεάθη στον Αμαζόνιο!
Πετώντας πάνω από το πυκνό κάλυμμα της ζούγκλας του Αμαζονίου στο Περού, οικολόγοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναζητούσαν παράνομους υλοτόμους φωτογράφισαν μέλη μιας άγνωστης φυλής που ζουν σε οικειοθελή απομόνωση.
Οι 21 Ινδιάδοι εντοπίστηκαν το Σεπτέμβριο γύρω από τις καλύβες τους στις αμμώδεις όχθες παραπόταμου Λας Πιέδρας στο Εθνικό Πάρκο Αλτο Πούρους, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία. Μια γυναίκα φάνηκε να σημαδεύει το αεροπλάνο με τόξο καθώς περνούσε από πάνω, δήλωσε ο Ρικάρντο Χον, διαχειριστής του πάρκου και επιβάτης της πτήσης.
«Έχουμε βρει πέντε ακόμα σημεία με τέτοιες καλύβες κατά μήκος του ίδιου ποταμού. [..] Η ομάδα είναι νομαδική» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ακτιβιστική οργάνωση Amazon Watch, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, στην κοιλάδα του Αμαζονίου ζουν σήμερα 65 φυλές αυτοχθόνων που έχουν αποτραβηχθεί στη ζούγκλα, οι περισσότεροι από την «έκρηξη» του καουτσούκ πριν από έναν αιώνα.
Οι απομονωμένοι Ινδιάνοι συχνά επέλεξαν την απονωση από το φόβο των ξένων ασθενειών. Πράγματι, επειδή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα σε εξωτερικές ασθένειες, κινδυνεύουν να μολυνθούν από την επαφή με ξένους. «Η εμπειρία στον Αμαζόνιο έχει δείξει ότι συνήθως το ένα τρίτο του πληθυσμού μιας φυλής μπορεί να πεθάνει εντός λίγων ετών από την πρώτη επαφή» δήλωσε η Ατόσα Σολτάνι, ιδρυτής και διευθύντρια της οργάνωσης.
Η ζούγκλα καλύπτει ακόμα και σήμερα τα δύο τρίτα του Περού, και η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν προστατεύει τους αυτόχθονες από τη δραστηριότητα των βιομηχανιών πετρελαίου και ξυλείας.
Οι περιβαλλοντιστές προειδοποιούν ότι ακόμα και η απλή περιέργεια της Δύσης για τις εξωτικές φυλές του Αμαζονίου είναι επικίνδυνη για την επιβίωσή τους.
——————————————————————————–

Έπεσε σε κώμα μετά από τσίμπημα κουνουπιού
ʼσχημη κατάληξη είχαν οι διακοπές στις ΗΠΑ ενός άνδρα από το Εδιμβούργο, καθώς ενώ ψάρευε τον τσίμπησε κουνούπι, μεταδίδοντας του έναν επικίνδυνο ιό και ρίχνοντας τον τελικά σε κώμα.
Ο 35χρονος ζωγράφος και διακοσμητής Michael Nicholson, έκανε τις καλοκαιρινές του διακοπές στο New Hampshire των ΗΠΑ, όπου και εικάζεται ότι τον τσίμπησε το κουνούπι ενώ ψάρευε. Από το τσίμπημα ο Nicholson κόλλησε τον ιό «Triple E», ο οποίος θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους ιούς που μεταδίδονται από τσίμπημα κουνουπιού στη βόρεια Αμερική, με ποσοστό θνησιμότητας 35%.
Τα συμπτώματα του ιού εμφανίζονται δέκα ημέρες αφού έχει προσβάλει έναν οργανισμό και ενώ ξεκινούν ως συμπτώματα απλής γρίπης, η κατάσταση του νοσούντος γρήγορα επιδεινώνεται, με τη δημιουργία φλεγμονής στον εγκέφαλο που τελικά ρίχνει τον ασθενή σε κώμα και μπορεί να αποβεί μοιραία.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τον ιό, ούτε και κάποιο προληπτικό εμβόλιο, με αποτέλεσμα όσοι ταξιδεύουν στις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ να είναι επιρρεπείς στα επικίνδυνα τσιμπήματα κουνουπιών.
Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του Nicholson, ακόμα και αν ο άντρας συνέλθει από το κώμα, δεν θα μπορέσει ποτέ να επανέλθει πλήρως. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους γιατρούς το συγκεκριμένο κρούσμα του «Triple E» είναι το πρώτο που καταγράφεται στην Ευρώπη.
——————————————————————————–

Τα «αντιβραβεία» Νόμπελ 2007
Οι αντισυμβατικές και περίεργες εφευρέσεις δεν μένουν πλέον στο ντουλάπι αλλά βραβεύονται με τα ετήσια «αντιβραβεία» Ig Nobel που απονέμονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό «Χρονικά Απίθανης Έρευνας». Φέτος, η πρωτοτυπία ήταν αστείρευτη…
Μεταξύ των νικητών του 2007, είναι η εφευρέτης μιας μεθόδου για την παραγωγή ελαίων βανίλιας από την κοπριά των αγελάδων, οι στρατιωτικοί ερευνητές που κατασκεύασαν μια «γκέι βόμβα» και μια ομάδα που μελέτησε το πώς τσαλακώνονται τα σεντόνια.

Τα βραβεία παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης (5/10) σε τελετή στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Οι νικητές κλήθηκαν, όταν παρέλαβαν το βραβείο τους, να εξηγήσουν την εργασία τους σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού.
Τα βραβεία Ig Nobel αποδίδονται κυρίως σε εφευρέσεις που «αρχικά κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και κατόπιν να σκέφτονται», όπως αναφέρει το περιοδικό.
Φέτος, ορισμένα από αυτά απονεμήθηκαν και σε πραγματικούς Νομπελίστες, όπως Κρεγκ Μέλο (Νόμπελ Ιατρικής 2006), Ντάντλεϊ Χέρσμπαχ (Νόμπελ Χημείας 1986) και Σέλντον Γκλάσοου (Νόμπελ Φυσικής, 1979).
Τα σημαντικότερα από τα φετινά βραβεία είναι τα εξής:
Χημεία: το αντιβραβείο απονεμήθηκε στον Μάγιου Γιαμαμότο του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη μιας μεθόδου παραγωγής βανιλίνης ή ελαίων βανίλιας από την κοπριά των αγελάδων.
Γλωσσολογία: νικητές είναι οι Χουάν Μανουέλ Τόρο, Χοσέπ Μπ. Τρομπάλον και Νουρία Σεμπαστιάν Γκάλες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, επειδή απέδειξαν ότι ορισμένες φορές τα ποντίκια αδυνατούν να ξεχωρίσουν ένα άτομο που μιλάει ανάποδα γιαπωνέζικα από κάποιον που μιλάει ανάποδα ολλανδικά.
Ειρήνης: το αντιβραβείο απονεμήθηκε στο Εργαστήριο Ράιτ της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ντέιτον του Οχάιο που ανέπτυξε ένα χημικό όπλο, τη λεγόμενη «γκέι βόμβα», η οποία «καθιστά τους στρατιώτες του εχθρού ακαταμάχητους τον έναν στον άλλο».
Βιολογία: νικητής είναι η καθηγήτρια Γιοχάνα ΕΜΧ Βαν Μπρόνσγουικ, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν, η οποία μέτρησε όλα τα έντομα, τις αράχνες, τους ψευδοσκορπιούς, τα αρθρόποδα, τα βακτήρια και τους μύκητες που μοιράζονται κάθε βράδυ το κρεβάτι μας.
Οικονομία: νικητής είναι ο Κούο Τσενγκ Χσιέχ, από την Ταϊβάν, για το μηχανισμό του με τον οποίο συλλαμβάνει ληστές τραπεζών πιάνοντάς τους σε ένα δίχτυ. Δεν κατέστη, ωστόσο, δυνατό να βρεθεί ο εφευρέτης από τους εκπροσώπους των Ig Nobel για να του παραδοθεί το αντιβραβείο. Σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού «ίσως να έχει πιαστεί στην ίδια τη μηχανή του».
——————————————————————————–

Ποινή του θανάτου
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης επικύρωσε την ποινή του θανάτου για τις πέντε νοσηλεύτριες από τη Βουλγαρία και τον Παλαιστίνιο γιατρό που βρίσκονται στη φυλακή εδώ και οκτώ χρόνια μετά την καταδίκη τους για μετάδοση του ιού HIV σε παιδιά σε νοσοκομείο της Βεγγάζης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, τον τελικό λόγο στην υπόθεση έχει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο και ενδέχεται να ανατρέψει τη θανατική καταδίκη με δεδομένο το συμβιβασμό που επετεύχθη για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των παιδιών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διά των αρμόδιων επιτρόπων κάλεσε τη Λιβύη να δείξει επιείκεια στην υπόθεση που έχει ξεσηκώσει παγκόσμια κατακραυγή.
Ο συμβιβασμός για καταβολή αποζημιώσεων επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Ιδρύματος Καντάφι, του οποίου προεδρεύει ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι.
Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν έκανε καμία αναφορά στη συμφωνία που ανακοίνωσε την Τρίτη το Ίδρυμα Καντάφι μεταξύ των οικογενειών των παιδιών και των κατηγορουμένων για οικονομική αποζημίωση. Λεπτομέρεις γύρω από τη συμφωνία δεν έγιναν γνωστές.
Οι Βουλγάρες νοσηλεύτριες και ο Παλαιστίνιος γιατρός κρίθηκαν ένοχοι για εσκεμμένη μόλυνση με τον ιό του AIDS 426 παιδιών στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βεγγάζης τη δεκαετία του 1990. Οι καταδικασθέντες υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι και ότι τους βασάνισαν για να ομολογήσουν.
Δυτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αμέλεια και κακές συνθήκες υγιεινής στο νοσοκομείο ευθύνονται για τη μόλυνση των παιδιών με τον ιό του AIDS.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο συνέρχεται υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τη θανατική καταδίκη, ή να επιβάλλει ελαφρύτερη ποινή. Η τελεσίδικη ετυμηγορία του Συμβουλίου αναμένεται προσεχώς.
Ο δικηγόρος των νοσηλευτριών παραμένει αισιόδοξος εν όψει της τελικής απόφασης. Σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στην απόφαση, το Συμβούλιο μπορεί να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Λιβύης (του 1984), βάσει της οποίας οι νοσηλεύτριες μπορούν να εκτίσουν την ποινή τους σε φυλακές της πατρίδας τους.
——————————————————————————–

Κατασκευάζουν φτερωτά μικροσκοπικά ζόμπι
Αμερικανική υπηρεσία αμυντικών μελετών ξεκίνησε πρόγραμμα για την ανάπτυξη εντόμων με ενσωματωμένα μικροτσίπ τα οποία θα ελέγχονται με τηλεχειρισμό και θα χρησιμοποιούνται στην ανίχνευση εκρηκτικών. Πολλοί εντομολόγοι θεωρούν ότι το σχέδιο είναι απλά «γελοίο».
Όπως αναφέρει το BBC, η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας (DARPA), η οποία υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, ζητά από τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες να καταθέσουν τις προτάσεις για τηλεκατευθυνόμενους ζωντανούς ανιχνευτές.
Η υπηρεσία έχει ήδη πειραματιστεί με τροποποιημένες σφήκες, τα πειράματα όμως έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα όταν τα έντομα προτίμησαν να αναζητήσουν… ταίρι για να ζευγαρώσουν, αντί για εκρηκτικά.
Η DARPA συνεχίζει όμως να πιστεύει ότι η ενσωμάτωση μικροσκοπικών μηχανισμών είναι εφικτή στο στάδιο της νύμφης, όταν ο οργανισμός του εντόμου είναι έτοιμος να υποστεί τις δραματικές αλλαγές της μεταμόρφωσης σε πλήρες φτερωτό ενήλικο άτομο. «Μέσα από κάθε στάδιο μεταμόρφωσης, το σώμα του εντόμου διέρχεται από μια διαδικασία ανανέωσης κατά την οποία μπορεί να επουλώνει τραύματα και να αναδιατάσσει τα εσωτερικά του όργανα γύρω από ξένα σώματα» αναφέρει η προκήρυξη της υπηρεσίας.
Οι επιστήμονες που θα εξασφαλίσουν το συμβόλαιο με την DARPA θα πρέπει να φέρουν τα τηλεκατευθυνόμενα έντομα σε απόσταση πέντε μέτρων από έναν στόχο που απέχει 100 μέτρα από το τηλεκοντρόλ.
Η ιδέα φαίνεται «γελοία» σχολιάζει στο BBC ο εντομολόγος Τζορτζ ΜακΓκάβιν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ο ερευνητής εξηγεί ότι ο εγκέφαλος των ενήλικων ατόμων είναι προγραμματισμένος για δύο κύριες λειτουργίες, την αναζήτηση συντρόφου και το ζευγάρωμα. Οποιαδήποτε άλλη «στρατιωτική» δραστηριότητα θα απαιτούσε τον επαναπρογραμματισμό των εντόμων, πράγμα αδύνατον. Προσθέτει ότι θα ήταν τεχνικά εξαιρετική δύσκολη η σύνδεση συσκευών ελέγχου στα νευρικά κυκλώματα που ελέγχουν τα φτερά εν πτήσει.
Αλλοι ειδικοί σχολιάζουν ότι, ακόμα και αν τα έντομα μπρούσαν να ανιχνεύσουν εκρηκτικά ή άλλες ουσίες, τα σήματα που θα μετέδιδαν από τους μικροπομπούς τους θα ήταν τόσο ασθενή ώστε οι στρατιώτες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν κεραίες με διάμετρο αρκετών μέτρων, κάτι που θα πρόδιδε την όλη επιχείρηση.
——————————————————————————–

Βρέθηκαν τεράστιες κυκλικές τρύπες ανοίγματα στο εσωτερικό του Άρη!

70_tripa1

70_tripa2

——————————————————————————–

70_seti

Νέα τηλεσκόπια του SETI αναζητούν εξωγήινους ακόμα πιο μακριά!
Ένα δίκτυο από 42 ραδιοτηλεσκόπια που θα αναζητήσουν σήματα εξωγήινων πολιτισμών από ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Καλιφόρνια, στο πλαίσιο του γνωστού προγράμματος SETI. Η διάταξη σταδιακά θα επεκταθεί στα 350 τηλεσκόπια.
Ο Σες Σόστακ του Ινστιου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης παραδέχτηκε ότι η προσπάθεια είναι σαν να ψάχνει κανείς βελόνα στ’ άχυρα. «Δεν γνωρίζουμε πόσες βελόνες υπάρχουν ανάμεσα στα γαλαξιακά άχυρα με τα 400 δισεκατομμύρια άστρα, ωστόσο πιστεύω όχι θα έχουμε εντοπίσει σήματα έως το 2025» εκτίμησε.
Τα νέα τηλεσκόπια, περίπου 420 χλμ βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, αποτελούν μέρος της Διάταξης Τηλεσκοπίων Αλεν (ATA). Ο Πολ Αλεν, συνιδρυτής της Microsoft και εκατομμυριούχος φιλάνθρωπος, καλύπτει το μισό από το τελικό κόστος των 50 εκατ. δολαρίων.
Πρώτος στόχος παρατήρησης των ραδιοτηλεσκοπίων ήταν ο κοντινός γαλαξίας της Ανδρομέδας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η διάταξη θα χρησιμοποιηθεί και για επιστημονικές έρευνες ραδιοαστρονομίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.
——————————————————————————–

Γενετικά τροποποιημένα φυτά απορροφούν τοξίνες
Μέθοδο, με την οποία παραπλανούν τα φυτά, ώστε αυτά να εκτελούν τη δύσκολη εργασία του περιβαλλοντικού καθαρισμού, επινόησαν Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες.
Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον τροποποίησε γενετικά λεύκες, ώστε τα δέντρα αυτά να αντλούν τοξίνες από μολυσμένα υπόγεια ύδατα, προσφέροντας οικονομική μέθοδο καθαρισμού μολυσμένων οικοσυστημάτων. Την ίδια ώρα, ομάδα Βρετανών ερευνητών ανέπτυξε γενετικά τροποποιημένα φυτά, τα οποία θα καθαρίζουν υπολείμματα στρατιωτικών εκρηκτικών από τον περιβάλλοντα χώρο.
«Το έργο μας βρίσκεται στα πρώτα του στάδια, αλλά οι προοπτικές είναι πολύ ενθαρρυντικές» λέει η Σάρον Ντότι, επίκουρη καθηγήτρια Δασολογίας στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας της Ουάσιγκτον στις ΒΔ ΗΠΑ. Η έρευνα της δρος Ντότι εντάσσεται στον ευρύτερο επιστημονικό τομέα της «φυτοεπανόρθωση», που εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες δένδρων, χόρτων και άλλων φυτών για την αφαίρεση επικίνδυνων ουσιών από το οικοσύστημα. «Η “φυτοεπανόρθωση” είναι κατά βάση ένα ηλιακό σύστημα αφαίρεσης ρυπογόνων ουσιών. Αξιοποιεί τη φυσική ικανότητα των φυτών να αντλούν χημικές ουσίες από το νερό, το χώμα και τον αέρα» εξηγεί η δρ Ντότι.
Οι γενετικά τροποποιημένες λεύκες του δρος Ντότι άντλησαν 91% της τοξίνης τριχλωροαιθυλένιο από υγρό διάλυμα. Φυσιολογικά φυτά κατάφεραν να αντλήσουν ποσοστό μόλις 3% της τοξίνης, που είναι η πιο κοινή μολυσματική ουσία στα υπόγεια ύδατα των ΗΠΑ. Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά στη μελέτη της δρος Ντότι αναπτύχθηκαν σε συνθήκες εργαστηρίου, ενώ το ύψος τους δεν ξεπερνούσε τα λίγα εκατοστά. Τα μικροσκοπικά αυτά φυτά, όμως, αποδείχθηκε ότι έχουν την ικανότητα να μεταβολίζουν τις ρυπογόνες ουσίες σε ακίνδυνα υποπροϊόντα, εκατό φορές πιο γρήγορα από ό,τι τα φυσιολογικά φυτά.
Την ίδια ώρα, ερευνητές στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Γιορκ, δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα φυτά, αξιοποιώντας γονίδια μικροβίων, ικανών να διασπάσουν την αποδεδειγμένα καρκινογόνα εκρηκτική ύλη RDX.
Για να δοκιμάσουν τη μέθοδό τους, οι επιστήμονες στο Γιορκ εισήγαγαν γονίδια στο φυτό «αραβιδόψις», που χρησιμοποιείται ευρέως σε κάθε είδους έρευνες. Οι βιολόγοι Ρόζαμοντ Τζάκσον, Νιλ Μπρους και οι συνάδελφοί τους διαπίστωσαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά αφαιρούσαν το εκρηκτικό RDX από μολυσμένα υγρά και χώματα, ταχύτερα από ό,τι τα μη τροποποιημένα. «Οι μελέτες έδειξαν ότι τα γονίδια αυτά μπορούν να εισαχθούν σε φυτικά είδη, κατάλληλα για καλλιέργεια σε στρατιωτικά πεδία βολής, ώστε να επανορθώσουν τις βλάβες που έχει προκαλέσει η ουσία RDX», αναφέρει η επιστημονική ομάδα στην έκθεσή της.
Οπως συμβαίνει, όμως, και με τις γενετικά τροποποιημένες τροφές, μερίδα της επιστημονικής κοινότητας θεωρεί ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά αποτελούν απειλή για το οικοσύστημα. Η δρ Ντότι και οι συνάδελφοί της επέλεξαν τη λεύκα για την ταχεία ανάπτυξή της και την ιδιότητά της να μεγαλώνει για χρόνια, χωρίς να ανθεί, δίνοντας χρόνο στους επιστήμονες να κόψουν το δέντρο προτού αυτό αναπτύξει σπόρους.
Εξαιτίας των ανησυχιών αυτών, η δρ Ντότι ανέφερε ότι τα πειράματα πρέπει να εξετάζονται και να ελέγχονται με ιδιαίτερη προσοχή και να πραγματοποιούνται μόνο σε ειδικές εκτάσεις που ορίζονται από τον Νόμο Περιβαλλοντικής Προστασίας του 1980. Αν και τα φυσιολογικά φυτά έχουν κι αυτά την ικανότητα της φυτοεπανόρθωσης, η φυσική διαδικασία είναι πολύ αργή.
——————————————————————————–

«Μιλούσε» ο άνθρωπος του Νεάντερταλ;
Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ενδέχεται να πληρούσε τις βασικές προϋποθέσεις για να αναπαράγει ήχους ομιλίας ώστε να αναπτύξει τη δική του γλώσσα, καθώς ήταν εφοδιασμένος με το μοναδικό μέχρι σήμερα γονίδιο που έχει συσχετιστεί άμεσα με τη συγκεκριμένη ανθρώπινη ικανότητα. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας Max Planck στο Λίπζιγκ της Γερμανίας, οι μελέτες των οποίων έδειξαν ότι ο μακρινός πρόγονος του Χόμο Σάπιενς διέθετε το γονίδιο FOXP2, γνωστό και ως γονίδιο της ανθρώπινης ομιλίας. Παρά ταύτα, η πλειοψηφία των επιστημόνων διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά την ικανότητα των Νεάντερταλ να μιλήσουν -πόσω μάλλον να αναπτύξουν διαλέκτους- και επισημαίνουν ότι είναι πιθανό να ανακαλυφθούν στο μέλλον περισσότερα γονίδια που σχετίζονται με την ικανότητα της ομιλίας.
«Η ανακάλυψη του γονιδίου FOXP2 στο DNA του Νεάντερταλ μας υποχρεώνει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν την πιθανότητα να είχε την ικανότητα της ομιλίας», δήλωσε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Max Planck Γιόχαν Κράουζ. Σύμφωνα με τη μελέτη του δρος Κράουζ και των συνεργατών του, η οποία δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Current Biology», το γονίδιο FOXP2 ανακαλύφθηκε στο DNA απολιθώματος που βρέθηκε σε σπήλαιο της Ισπανίας. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck υποστηρίζουν ότι το εν λόγω γονίδιο πρωτοεμφανίστηκε πριν από 300.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της περιόδου συνύπαρξης του Νεάντερταλ και του Χόμο Σάπιενς και όχι πριν από 200.000 όπως είχε υποτεθεί. Οσον αφορά το γονίδιο FOXP2, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ομιλία κατά την περίοδο ανάπτυξης του ανθρώπινου εμβρύου. Αλλωστε, οι άνθρωποι με ελαττωματικό αντίγραφο του γονιδίου αυτού αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα ομιλίας.
Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ζούσε σε τμήματα της σημερινής κεντρικής Ευρώπης, της κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής για περίπου 170.000 χρόνια. Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τον πλανήτη πριν από 28.000 χρόνια. Στο παρελθόν, οι ανθρωπολόγοι είχαν υποστηρίξει ότι ο Νεάντερταλ διέθετε κάποια από τα απαραίτητα εκείνα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να μιλήσει κανείς -όπως το σύμπλεγμα νευρών που οδηγούσαν στους μυς της γλώσσας- και ως εκ τούτου μπορούσαν να αναπαράγουν ήχους ομιλίας.
——————————————————————————–

Εξωγήινοι βάζουν φωτιές σε χωριό της Σικελίας
Το χωριό Canneto di Caronia στη Σικελία έγινε γνωστό πριν από 3 χρόνια, όταν με ανεξήγητο τρόπο, ψυγεία, τηλεοράσεις και λοιπές ηλεκτρικές συσκευές τυλίγονταν καθημερινά στις φλόγες. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια ενδελεχών ερευνών η απάντηση βρέθηκε. Για όλα φταίνε οι εξωγήινοι.
Δεκάδες ειδικοί και επιστήμονες, όπως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και φυσικοί της ΝΑSA, αλλά και στρατιωτικοί και αστυνομία, εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται στο χωριό και ερευνούν το περίεργο φαινόμενο, το οποίο είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε το Βατικανό είχε στείλει τον καλύτερο εξορκιστή του για να διώξει το Κακό. Μάλιστα, ένας επιστήμονας ισχυριζόταν ότι είδε ένα καλώδιο που δεν ήταν στην πρίζα να τυλίγεται ανεξήγητα στις φλόγες.
Ωστόσο, δεν βρέθηκε κάποια λογική απάντηση και η έρευνα, την οποία διέταξε η ίδια η ιταλική κυβέρνηση, καταλήγει ότι «οι φωτιές προκλήθηκαν από ισχυρές ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές, ισχύος ως και 15 Γιγαβάτ, οι οποίες δεν προκλήθηκαν από ανθρώπους, αλλά όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, από εξωγήινους που δοκιμάζουν μυστικά όπλα».
Μάλιστα, στην έρευνα αναφέρονται και λεπτομέρειες πιθανής ύπαρξης UFΟ στην περιοχή, καθώς υπάρχουν ίχνη από προσγείωση άγνωστου αντικειμένου σε ένα χωράφι κοντά στο χωριό.
——————————————————————————–

Αψηφά τους νόμους της βαρύτητας
Μπροστά σε ένα περίεργο θέαμα βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες περαστικοί μπροστά από το Λευκό Οίκο.
Τι είδαν; Είδαν το μάγο Ramana, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, έχοντας ένα μπαστούνι, το οποίο λειτουργεί μάλλον διακοσμητικά, στηρίζεται κυριολεκτικά στον αέρα. Κανείς από όσους πλησίαζαν ανά τακτά διαστήματα τον μάγο Ramana, δεν πίστευαν στα μάτια τους, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να βάλουν τα χέρια τους στο κενό, ούτως ώστε να διαπιστώσουν εάν αυτό που έβλεπαν είναι πραγματικό ή όχι.
Απόφοιτος της Ινδικής Ακαδημίας Μάγων, ο Ramana αφηφά τους νόμους της βαρύτητας και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικά σόου. Λίγο πριν πραγματοποιήσει την…απειλή του, μασάει βελόνες και κλωστές, τα οποία όπως ισχυρίζεται του δίνουν ενέργεια, ενώ χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό, απλώς υψώνεται στον αέρα και παραμένει εκεί για ώρες ολόκληρες. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην Ολλανδική τηλεόραση όπου άφησε άφωνο το κοινό.
Ο ίδιος πάντως συνιστά στους θαυμαστές του να μην επιχειρήσουν το νούμερό του. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Αυτό είναι σίγουρο.
——————————————————————————–

70_moumia

Εκτίθεται για πρώτη φορά έπειτα από 85 χρόνια το πρόσωπο του Τουταγχαμών!
Για πρώτη φορά, ακριβώς 85 χρόνια μετά την εύρεση της μούμιας, εκτίθεται από την Κυριακή σε δημόσια θέα το πρόσωπο του Φαραώ της Αιγύπτου Τουταγχαμών.
Η μούμια αφαιρέθηκε από την σαρκοφάγο και εκτίθεται πλέον σε έναν κλιματολογικά ελεγχόμενο χώρο στον τάφο του Τουταγχαμών στο Λούξορ. Αντίθετα με άλλες μούμιες που εκτίθενται σε μουσεία, αυτή του Τουταγχαμών θα παραμείνει για πάντα στον τάφο που βρέθηκε.
Είχε προηγηθεί μία μακρά διαδικασία αποκατάστασης της μούμιας που κράτησε δύο χρόνια ενώ υποβλήθηκε ακόμη και σε λεπτομέρειες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάστασή της.
Μόνο 50 άνθρωποι έχουν δει μέχρι σήμερα το πρόσωπο του θρυλικού βασιλιά που παρέμεινε άθικτο επί περισσότερους από 30 αιώνες χάρη στην διαδικασία της μουμιοποίησης. Η μούμια ήταν τυλιγμένη σε λινά υφάσματα.
Ο Τουταγχαμών, αν και πέθανε σε νεαρή ηλικία – πιθανόν στην εφηβεία του – χωρίς να έχει επιδείξει έργο είναι γνωστός για τον πλούσιο και ασύλητο τάφο του που ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
Οι εξετάσεις σε αξονικό τομογράφο έδειξαν ότι είχε σπάσει το αριστερό του πόδι, μάλλον από ατύχημα και πιθανολογείται ότι πέθανε από μόλυνση εξαιτίας του ατυχήματος. Αποκλείστηκε επίσης το ενδεχόμενο δολοφονίας του νεαρού ηγεμόνα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν Αιγύπτιος αρχαιολόγος τα ευρήματα κινδυνεύουν «να γίνουν σκόνη» από την ζέστη και την υγρασία που προκαλούν τα πλήθη των τουριστών που συρρέουν για να τα δουν. «Το μόνο κομμάτι που έμεινε σε καλή κατάσταση στη μούμια είναι το πρόσωπο• πρέπει να το διατηρήσουμε» υπογράμμισε.
——————————————————————————–

Το αναπνευστικό μεγάλο ατού των δεινοσαύρων
Στον τρόπο με τον οποίο ανέπνεαν οφείλεται η τρομακτική φύση πολλών ειδών δεινοσαύρων, αναφέρει μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Οπως διαπίστωσαν ερευνητές, κάποια είδη δεινοσαύρων διέθεταν εξαιρετικά αποτελεσματικό αναπνευστικό σύστημα, ανάλογο με αυτό σύγχρονων υδρόβιων πτηνών, όπως π. χ. οι πιγκουίνοι. Χάρη στο αναπνευστικό τους σύστημα, ο οργανισμός των τεράστιων ερπετών προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και μπορούσαν να αναπτύξουν αρκετά υψηλές ταχύτητες και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις κυνηγώντας το… δείπνο τους.
Τα σαρκοβόρα δίποδα διέθεταν αερόσακους που γεμίζαν με αέρα χάρη σε κάποια, απειροελάχιστων διαστάσεων, οστά που κινούσαν το θωρακικό κλωβό.
«Η εύρεση αναλόγων δομών στα πτηνά που βλέπουμε σήμερα και τους προγόνους τους, που έχουν αφανιστεί, υποδεικνύουν ότι αυτοί οι δεινόσαυροι που μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητα διέθεταν αποδοτικό αναπνευστικό σύστημα. Κατά συνέπεια ήταν ζώα με μεγάλη ενεργητικότητα», εξηγεί ο δρ Τζόναθαν Κοντ, που πραγματοποίησε τη μελέτη. «Το σύστημα διευκόλυνε έναν τρόπο αναπνοής ανάλογο με αυτό των σημερινών πτηνών. Και βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δεινόσαυροι δεν πετούσαν».
Τα πτηνά που βλέπουμε σήμερα έχουν ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο αναπνευστικό σύστημα, που αποτελείται από ένα μικρό άκαμπτο πνεύμονα, γύρω από τον οποίο υπάρχουν εννιά αερόσακοι. Η κίνηση του στέρνου και των πλευρών ωθεί τον αέρα μέσα από το σύστημα. Κάποιες οστέϊνες ακίδες στον θωρακικό κλωβό διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, τόσο στην αναπνοή όσο και στην κίνηση του ζώου, καθώς λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως μοχλοί και κινούν τα πλευρά και το στέρνο κατά τη διάρκεια της αναπνοής.
Αυτά τα οστά είναι βραχύτερα στα πτηνά που δεν πετούν αλλά τρέχουν στο έδαφος όπως οι στρουθοκάμηλοι και τα έμου, έχουν μέσο μήκος στα πτηνά που πετούν, ενώ είναι μακρύτερα στα υδρόβια πτηνά, ιδιαίτερα αυτά που κάνουν καταδύσεις, όπως οι πιγκουίνοι.
Η ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ μελέτησε πολλά απολιθώματα δεινοσαύρων και πτηνών που δεν υπάρχουν πλέον και τα συνέκρινε με τους σκελετούς σύγχρονων πτηνών.
Οπως διαπίστωσαν, οι προαναφερθείσες οστέϊνες ακίδες υπάρχουν τόσο σε δεινόσαυρους όσο και σε σύγχρονα είδη πτηνών. Μάλιστα το αναπνευστικό σύστημα των δεινοσαύρων έμοιαζε περισσότερο με πτηνών που κάνουν καταδύσεις. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση.
——————————————————————————–

70_vinci

Ο «μουσικός» κώδικας Da Vinci
Εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον πειστεί πως οι πίνακες του Λεονάρντο ντα Βίντσι βρίθουν από κρυμμένα μηνύματα και μυστικούς συμβολισμούς. Σήμερα αποκαλύπτεται ένας νέος κώδικας Da Vinci που αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι αληθινός.
Ένας Ιταλός μουσικός και τεχνικός υπολογιστών ισχυρίζεται ότι έχει αποκαλύψει τις μουσικές νότες που βρίσκονται κωδικοποιημένες στο «Last Supper» του Leonardo Da Vinci, ενισχύοντας την άποψη ότι ο Λεονάρντο, η μεγαλύτερη αναγεννησιακή ιδιοφυία, άφησε πίσω του μια μελαγχολική σύνθεση για να συνοδεύει τη σκηνή του τελευταίου δείπνου.
«Ακούγεται σαν ένας νεκρώσιμος ύμνος» σχολιάζει ο Giovanni Maria Pala, «μοιάζει με μια μουσική σύνθεση η οποία τονίζει τα πάθη του Χριστού».
Την περίοδο 1487 – 1490 o Da Vinci ανέλαβε το περίφημο έργο του Μυστικού Δείπνου το οποίο βρίσκεται στην εκκλησία του Μιλάνου, Santa Maria delle Grazie, και αναπαριστά με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο μια από τις σημαντικότερες στιγμές του Ευαγγελίου: το τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους 12 αποστόλους πριν από τη σύλληψη, τη σταύρωση και την αναταραχή που ακολούθησε μετά την προδοσία. Ο Pala, ένας 45χρονος μουσικός ο οποίο ζει κοντά στην πόλη Lecce της Ιταλίας, ξεκίνησε την μελέτη του πίνακα του Leonardo το 2003, αφού πληροφορήθηκε ότι κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο καλλιτέχνης και εφευρέτης είχε καλά κρυμμένη μέσα στη δουλειά του μια μουσική σύνθεση.
«Ακολούθως, δεν χρειάστηκε να ακούσω τίποτα άλλο για την συγκεκριμένη υπόθεση,» σχολιάζει ο Pala σε μια συνέντευξη με την The Associated Press. «Ως μουσικός ήθελα να συνεχίσω για την αναζήτηση της αλήθειας».
Στο βιβλίο του, το οποίο εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία, ο Pala εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο συγκέντρωσε στοιχεία από τον πίνακα τα οποία έχουν συμβολική αξία στην Χριστιανική Θεολογία και τα ερμήνευσε ως μουσικές ενδείξεις.
Ο Pala είδε πρώτος ότι ζωγραφίζοντας τις πέντε γραμμές ενός μουσικού οργάνου κατά μήκος του πίνακα, τα καρβέλια από το ψωμί που βρίσκονται στο τραπέζι όπως και τα χέρια του Ιησού και των αποστόλων αναπαριστούν το καθένα από μια μουσική νότα.
Αυτή η ανακάλυψη ταιριάζει με τον συσχετισμό του Χριστιανικού συμβολισμού για το ψωμί το οποίο αντιπροσωπεύει το σώμα του Χριστού και τα χέρια τα οποία χρησιμοποιούνται για την ευλογία της τροφής.
Ωστόσο όλες αυτές οι παρατηρήσεις δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο μουσικό νόημα έως ότου ο Pala συνειδητοποίησε ότι αυτή η ακολουθία θα είχε νόημα εάν κάποιος την διάβαζε από δεξιά προς τα αριστερά, σύμφωνα με το κλασικό στυλ γραφής του Leonardo.
Στο βιβλίο του, “La Musica Celata” (“Η κρυμμένη μουσική”), ο Pala περιγράφει πως ανακάλυψε αυτό που αποκαλεί ως “επιπλέον στοιχεία” στον πίνακα και αποκαλύπτουν τον αργό ρυθμό μιας σύνθεσης και την διάρκεια κάθε νότας.
Το αποτέλεσμα είναι ένας «ύμνος στο Θεό» διάρκειας 40 δευτερολέπτων, ο οποίος όπως αναφέρει ο Pala, ακούγεται καλύτερα σε εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο χρησιμοποιούνταν συχνά στην εποχή του Leonardo για εκκλησιαστική μουσική. Ο ρυθμός της μουσικής ήταν σχεδόν βασανιστικά αργός αλλά ταυτόχρονα μελωδικός. Ο Alessandro Vezzosi, ειδικός ερευνητής του Leonardo Da Vinci και διευθυντής ενός μουσείου αφιερωμένου στον καλλιτέχνη, είπε ότι δεν είχε δει την έρευνα του Pala όμως η μουσική υπόθεση του πίνακα του Μυστικού Δείπνου ήταν εύλογη.
Ο Vezzosi είπε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι τα χέρια των αποστόλων στον πίνακα αναπαριστούν τις νότες ενός Γρηγοριανού ύμνου, παρόλα αυτά κανείς έως σήμερα δεν είχε προσπαθήσει να μελετήσει τα καρβέλια που βρίσκονταν στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου.
«Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της παρερμήνευσης ενός στοιχείου αλλά είναι σίγουρο ότι τα κενά διαστήματα στον πίνακα είναι ταξινομημένα αρμονικά. Όπου υπάρχουν αρμονικές αναλογίες υπάρχει και μουσική.»
Ο Vezzosi παρατήρησε επίσης ότι αν και ο Leonardo ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για τους πίνακες του, τα αγάλματα και τις εφευρέσεις του, ήταν επίσης και μουσικός. Ο Da Vinci έπαιζε λύρα και είχε σχεδιάσει διάφορα μουσικά όργανα. Στα γραπτά του συμπεριλαμβάνονται και μερικοί μουσικοί γρίφοι, οι οποίοι διαβάζονται από δεξιά προς τα αριστερά.
Από την εποχή της εμφάνισης του διάσημου μυθιστορήματος «Κώδικας Ντα Βίντσι» του Dan Brown, το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, έχουν δοθεί χιλιάδες νέες ερμηνείες στον πίνακα του «Μυστικού Δείπνου», μερικές από τις οποίες προτείνουν ότι ένας από του αποστόλους που καθόταν δίπλα στον Ιησού ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή, ότι οι δυο τους είχαν ένα παιδί και ότι η γενιά τους υπάρχει έως και σήμερα.
Ο Pala δήλωσε ότι η ανακάλυψη του δεν αποκαλύπτει οποιαδήποτε σκοτεινά μυστικά της Καθολικής εκκλησίας ή του Leonardo, αντ’ αυτού σκιαγραφεί έναν καλλιτέχνη μακριά από συνομωσίες και έχθρες.
«Αυτή τη στιγμή αποκαλύπτεται μια νέα πτυχή, ένας καλλιτέχνης μη – αιρετικός, σε αντίθεση με ότι πίστευαν όλοι. Σήμερα αποκαλύπτεται ένας άντρας ο οποίος πίστευε πραγματικά στον θεό».
——————————————————————————–

70_pithikos

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κλωνοποίησαν έμβρυα πιθήκων για πρώτη φορά!
Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν για πρώτη φορά δεκάδες κλωνοποιημένα έμβρυα πρωτεύοντος θηλαστικού (μακάκου πιθήκου στη συγκεκριμένη περίπτωση). Το επίτευγμα αυτό φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη δημιουργία κλωνοποιημένων ανθρώπινων εμβρύων.
Όπως γράφει την Τρίτη η εφημερίδα Το Βήμα, είναι η πρώτη φορά που ερευνητές καταφέρνουν να δημιουργήσουν βιώσιμα κλωνοποιημένα έμβρυα από ενήλικο (για την ακρίβεια, δέκα ετών), αρσενικού ρέζους, μάκακο πίθηκο και σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους αργότερα μέσα στο Νοέμβριο.
Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Όρεγκον για την Έρευνα στα Πρωτεύοντα Είδη, στους οποίους ανήκει το νέο επίτευγμα, αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν ότι πέτυχαν να εξαγάγουν βλαστικά κύτταρα από ορισμένα κλωνοποιημένα έμβρυα, τα οποία και μετέτρεψαν στο εργαστήριο σε ώριμα καρδιακά κύτταρα και σε νευρώνες του εγκεφάλου.
Η νέα έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής των Σουκράτ Μιταλίποφ, ο οποίος και ανακάλυψε ένα νέο τρόπο χειρισμού των ωαρίων των πρωτευόντων θηλαστικών κατά τη διαδικασία της κλωνοποίησης, που αφορά σε σύντηξη του κάθε ωαρίου με έναν πυρήνα που λαμβάνεται από δερματικό κύτταρο ενός ενήλικου πιθήκου (εν προκειμένει περιπτώσει του αρσενικού μακάκου).
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντον Γουλφ, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Όρεγκον για τα Πρωτεύοντα Είδη και ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, η νέα προσέγγιση βασίζεται σε μια τεχνική που δεν κάνει χρήση υπεριώδους φωτός και χρωστικών, καθώς οι διαδικασίες αυτές φαίνεται πως καταστρέφουν τα ωάρια των πρωτευόντων ειδών.
——————————————————————————–

Έρευνες για τα UFO ζητούν πρώην πιλότοι και αξιωματούχοι
Η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να ξανανοίξει το φάκελο για τα ΑΤΙΑ που έκλεισε το 1969, ζητά ομάδα που περιλαμβάνει πρώην πιλότους και αξιωματούχους με προσωπικές μαρτυρίες.
«Ζητούμε από την αμερικανική κυβέρνηση να παύσει να διαιωνίζει τον μύθο πως υπάρχει μία εντελώς λογική και συμβατική εξήγηση για όλα τα φαινόμενα των ΑΤΙΑ. Η χώρα μας οφείλει να ξανανοίξει την έρευνα που εγκαταλείφθηκε το 1969», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Φάιφ Σίμινγκτον, πρώην κυβερνήτης της Αριζόνα και πρώην πιλότος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος δηλώνει πως είδε Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο το 1997.
Την έκκληση υπογράφει διεθνής ομάδα από 19 κυβερνήτες αεροσκαφών, επιστήμονες και πολιτικούς, από τους οποίους οι περισσότεροι βρέθηκαν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον για να διηγηθούν τις προσωπικές τους εμπειρίες.
«Πιστεύουμε πως, για λόγους εθνικής κι εναέριας ασφάλειας, κάθε χώρα οφείλει να ταυτοποιεί κάθε αντικείμενο που κυκλοφορεί στον εναέριο χώρο της», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.
«Τίποτα στην εκπαίδευσή μου δεν με είχε προετοιμάσει γι’ αυτό στο οποίο ήμασταν μαρτυρες» είπε ο Τζέιμς Πένιστον, πρώην πιλότος της αμερικανικής αεροπορίας, καθώς περιέγραφε πώς είδε και άγγιξε έναν ιπτάμενο δίσκο με περιστρεφόμενα φωτάκια, όταν βρισκόταν σε βρετανική βάση στο Γούντμπριτζ.
Τα περιστρεφόμενα, πολύχρωμα φώτα είναι κοινό στοιχείο σε πολλές αναφορές της ομάδας.
Τη μαρτυρία του κατέθεσε και ένας πρώην κυβερνήτης αεροσκάφους της Air France, ο οποίος υποστηρίζει πως συνάντησε έναν «τεράστιο ιπτάμενο δίσκο», διαμέτρου 300 μέτρων, να πετά κοντά στο Παρίσι το 1994.
Επίσης, ένας κυβερνήτης ιρανικού μαχητικού, που είχε προσπαθήσει μάταια να ανοίξει πυρ κατά ΑΤΙΑ το 1976, ή ακόμη ένα στέλεχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροροπορίας (FAA), ο οποίος είχε διερευνήσει ΑΤΙΑ που είχε εντοπισθεί πάνω από την Αλάσκα το 1987.
Ο αξιωματούχος της FAA υποστήριξε ότι ένα στέλεχος της CIA είχε παραδεχτεί στον ίδιο ότι τα UFO υπάρχουν, αλλά η υπηρεσία του δεν μπορούσε να αποκαλύψει την αλήθεια στο κοινό επειδή θα προκαλούσε πανικό.
Το Πρόγραμμα Μπλε Βιβλίο (Project Blue Book) που διατηρούσε η αμερικανική πολεμική αεροπορία μέχρι το 1969 έδειξε ότι, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα ΑΤΙΑ ήταν αεροσκάφη, μετεωρολογικά αερόστατα, σύννεφα, μετέωρα, προβολείς που φώτιζαν τα σύννεφα, ή απλώς φάρσες.
——————————————————————————–

Ένας σκορπιός γίγαντας, ηλικίας … 390 εκατ. ετών
Απολίθωμα δαγκάνας προϊστορικού θαλάσσιου σκορπιού, μήκους 2,5 μέτρων, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες σε λατομείο της Γερμανίας. Η ανακάλυψη του απολιθώματος, ηλικίας 390 εκατομμυρίων ετών, του μεγαλύτερου εντόμου που βρέθηκε ποτέ κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι αραχνοειδή, έντομα, καβούρια και ασπόνδυλα προϊστορικά όντα είχαν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Ο δρ Σάιμον Μπρέιντι του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και ένας εκ των συντακτών της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της επιστημονικής επιθεώρησης «Biology letters», λέει: «Πρόκειται για μοναδική ανακάλυψη. Γνωρίζαμε ήδη, χάρη σε απολιθώματα, για γιγάντιες σαρανταποδαρούσες, σκορπιούς, κατσαρίδες και λιμπελούλες. Ουδέποτε μπορούσαμε, όμως, να φανταστούμε ότι τα έντομα αυτά έφθαναν σε τέτοιες διαστάσεις».
Η έρευνα διαπίστωσε πως συγκεκριμένο είδος θαλάσσιου σκορπιού έφθανε τα δυόμισι μέτρα μήκος. Ο καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πολυτεχνείου του Φράιμπεργκ στη ΝΑ Γερμανία, Γκέοργκ Σνάιντερ, επαίνεσε τη μελέτη, λέγοντας ότι προσφέρει πολύτιμα νέα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των προϊστορικών σκορπιών. «Οι σκορπιοί των 2,5 μέτρων είναι οι τελευταίοι από τους γιγάντιους σκορπιούς που κυριάρχησαν για διάστημα εκατομμυρίων ετών, καθώς δεν είχαν εχθρούς. Τελικά, αφανίσθηκαν από μεγάλα ψάρια, που εξελίχθηκαν με δόντια και ισχυρά σαγόνια», λέει ο δρ Σνάιντερ. Ο συνάδελφος του Σνάιντερ, δρ Μάρκους Πόσμαν, ανακάλυψε τη γιγάντια δαγκάνα πριν από αρκετά χρόνια σε λατομείο κοντά στην πόλη Προυμ της Γερμανίας, τοποθεσία μεγάλου έλους στα προϊστορικά χρόνια. Τα Ευρυπτερίδια, οι προϊστορικοί θαλάσσιοι σκορπιοί, θεωρούνται πρόγονοι των σύγχρονων σκορπιών και ίσως όλων των αραχνιδών, της κατηγορίας ασπόνδυλων που περιλαμβάνει αράχνες, σκορπιούς και ψύλλους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, ο δρ Μπρέιντι ανέφερε ότι το απολίθωμα ανήκει στο είδος Jaekelopterus Rhenaniae, που έζησε μόνο στη Γερμανία για περίοδο 10 εκατομμυρίων ετών, πριν από 400 εκατ. χρόνια, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των παλαιοζωολόγων, ο θαλάσσιος σκορπιός τρεφόταν με ψάρια και γόνο γαρίδας.
——————————————————————————–

Ο μυστηριώδης ήχος του Τάος
Το τελευταίο ανεξήγητο φαινόμενο είναι ο υπόκωφος ήχος που κατακλύζει και ενοχλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της μικρής πόλης Τάος, στο Νέο Μεξικό.
Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν αναφορές για αυτόν τον υπόκωφο και μυστηριώδη ήχο, που έρχεται με τον άνεμο της ερήμου. Παραδόξως, μόνο το 2% των κατοίκων του Τάος έχουν αναφέρει ότι ακούν τον ήχο αυτό. Ορισμένοι θεωρούν ότι προκαλείται από κάποια περίεργη ακουστική.
ʼλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μαζική υστερία ή για κάποιον μυστικό και μοχθηρό σκοπό. Πάντως, όποια περιγραφή και εξήγηση κι αν έχει δοθεί σε αυτόν το θόρυβο, κανείς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την πηγή του.
——————————————————————————–

70_dendro

Άνθρωπος-Δέντρο στην Ινδονησία!!!
Όγκοι που μοιάζουν με ρίζες δέντρου έχουν αναπτυχθεί στα πόδια και στα χέρια ενός τριανταπεντάχρονου ψαρά από την Ινδονησία.
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών,όμως τώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς δεν μπορεί να κάνει καμία δουλειά.
Ο αμερικανός γιατρός που τον εξέτασε,πιστεύει ότι πρόκειται για μια σπάνια μορφή αρρώστιας.
——————————————————————————–

70_egefalos

Χωρίς φάρμακα ή επεμβάσεις: Θεραπεία με μαγνητικά πεδία κατά της κατάθλιψης!
Η «διακρανιακή μαγνητική διέγερση», μια μη επεμβατική, μη φαρμακευτική τεχνική που διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου με μαγνητικά πεδία, είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς με κατάθλιψη που δεν βελτιώνονται με άλλες θεραπείες, δείχνει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη.
H πειραματική τεχνική, γνωστή ως TMS (transcranial magnetic stimulation) εφαρμόζεται με ένα ηλεκτρικό πηνίο που τοποθετείται κοντά στο κεφάλι, πάνω από συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Οι μαγνητικοί παλμοί που εκπέμπει το πηνίο δημιουργούν μέσω του φαινομένου της επαγωγής ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο διεγείρει στους νευρώνες της συγκεκριμένης περιοχής.
Η νέα μελέτη συντονίστηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και διενεργήθηκε σε 23 κέντρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, με τη συμμετοχή 301 εθελοντών με μείζονα κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονταν σε άλλες θεραπείες. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε TMS για 4-6 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε ψεύτικη θεραπεία (placebo) για σύγκριση.
Το ποσοστό των ασθενών που βελτιώθηκαν με TMS ήταν διπλάσιο απ’ ό,τι στην ομάδα ελέγχου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Biological Psychiatry.
Επιπλέον, δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις (η συχνότερη είναι μια ελαφρά ενόχληση στο δέρμα του κεφαλιού) και μόνο 5% των εθελοντών διέκοψαν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για τα συνήθη αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι περίπου τριπλάσιο.
Μια άλλη μέθοδος που βασίζεται στην ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου και εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες για σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης είναι η εμφύτευση μιας μόνιμης συσκευής σαν βηματοδότη που διεγείρει τον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια.
——————————————————————————–

Μισό μυαλό;
Γιατροί οι οποίοι εξέταζαν μια γυναίκα από την Κίνα, που παραπονιόταν για αδυναμία, ανακάλυψαν ότι η άτυχη γυναίκα είχε μόνο το μισό από έναν φυσιολογικό εγκέφαλο.
Η γυναίκα από την πόλη Wuhan, 39 ετών, έχει ζήσει μια φυσιολογική ζωή έως σήμερα και ο μόνος λόγος για τον οποίο προσήλθε στο νοσοκομείο ήταν η αίσθηση της αδυναμίας που ένιωθε να την καταβάλει τον τελευταίο καιρό.
Ο Zhang Linhong, διευθυντής του τμήματος Νευρικής Αποκατάστασης στο νοσοκομείο της πόλης, είπε: «Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι υπάρχει φαιά ουσία μόνο στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου».
«Απ’ ότι γνωρίζουμε το αριστερό μέρος του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τον λεκτικό έλεγχο. Ωστόσο η 39χρονη ασθενής δεν έδειχνε να έχει κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας.» Η μητέρα της γυναίκα είπε ότι η κόρη της ζει μια φυσιολογική ζωή.
«Αποφοίτησε από το σχολείο με πολύ καλούς βαθμούς, η μνήμη της είναι ιδιαίτερα καλή ενώ είναι σε θέση να απομνημονεύσει τηλεφωνικούς αριθμούς και ονόματα χωρίς μεγάλη δυσκολία».
——————————————————————————–

Οχυρωμένοι σε σπηλιά περιμένουν το τέλος του κόσμου!
Περισσότερα από 30 μέλη μιας ρωσικής αίρεσης έχουν οχυρωθεί σε μια απομονωμένη σπηλιά, η οποία βρίσκεται σε χιονισμένο λόφο στην κεντρική Ρωσία, περιμένοντας το τέλος του κόσμου και απειλούν να αυτοκτονήσουν εάν επέμβει η αστυνομία, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι και μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.
“Εχουν κλείσει την είσοδο της σπηλιάς, αρνούνται να βγουν και απειλούν να ανατιναχθούν”, δήλωσε αξιωματούχος στο γραφείο του τοπικού εισαγγελέα. Τα μέλη της αίρεσης, μεταξύ των οποίων 29 ενήλικες και τέσσερα παιδιά, οχυρώθηκαν στη σπηλιά αυτή, στην περιοχή Πένζα, στις 7 Νοεμβρίου.
“Κανένας δε θέλει να αναλάβει ευθύνη και να τους προκαλέσει…γιατί απ΄ό,τι γνωρίζουμε υπάρχουν και παιδιά ανάμεσά τους”, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύεται ότι έχουν μαζί τους προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα. Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες εμφανίζεται καπνός και ατμοί να βγαίνουν από μια τρύπα στην καλυμμένη από το χιόνι πλαγιά του λόφου.
Αστυνομική περίπολος φρουρεί την περιοχή για να εμποδίσει οποιονδήποτε να πλησιάσει.
“Είναι απλοί Χριστιανοί”, δήλωσε ιερέας της περιοχής στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. “Πιστεύουν ότι η εκκλησία κάνει κακή δουλειά, ότι έρχεται το τέλος του κόσμου και ότι ο σώζον εαυτόν σωθήτω”, πρόσθεσε.
Πληροφορίες των ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα μέλη της αίρεσης πιστεύουν ότι η Ημέρα της Κρίσης θα έλθει εντός του Μαίου. Η αστυνομία περιμένει ότι από τη σπηλιά θα βγουν όταν τους τελειώσουν οι προμήθειες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιζβέστια, ο αρχηγός της αίρεσης αυτής ονομάζεται Πιοτρ Κουζνέτσοφ και κρατείται από την αστυνομία. Πρόκειται για έναν 43χρονο που πάσχει από σχιζοφρένεια και ο οποίος τους τελευταίους μήνες κοιμόταν σε φέρετρο.
Η αστυνομία οδήγησε τον Κουζνέτσοφ στη σπηλιά για να πείσει τους οπαδούς του να βγουν, χωρίς όμως επιτυχία.
——————————————————————————–

70_kinezos

Κινέζος εκκρίνει πράσινο ιδρώτα!
Εμβρόντητοι έχουν μείνει οι γιατροί στην Κίνα με την περίπτωση ενός 52χρονου άνδρα, ο οποίος άγνωστο πως και γιατί εκκρίνει πράσινο ιδρώτα.
Ο Cheng Shunguo από την πόλη Wuhan της Κίνας, επισκέφτηκε πανικόβλητος το τοπικό νοσοκομείο στα μέσα Νοεμβρίου, ενημερώνοντας τους γιατρούς ότι ξύπνησε και τα σεντόνια και οι πυζάμες του είχαν μια πράσινη απόχρωση. «Ακόμη κι όταν ήμουν ιδρωμένος κι έκανα ντους, το νερό γινόταν πράσινο», είπε ο άνδρα, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα.
Αν και ο άνδρας δεν αισθάνεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα, ούτε και νιώθει άρρωστος, οι γιατροί τον υποβάλλουν συνεχώς σε εξετάσεις για να βρουν την αιτία του παράξενου αυτού φαινομένου. «Έχει υποβληθεί σε ένα σωρό εξετάσεων, έχουμε καθαρίσει τις μασχάλες του αλλά ο ιδρώτας του συνεχίζει να είναι πράσινος. Πραγματικά, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο και δεν έχουμε ιδέα που οφείλεται», παραδέχτηκε ο επικεφαλής των γιατρών που έχουν αναλάβει τον Cheng.
Οι γιατροί αποφάσισαν να σπάσουν το ιατρικό απόρρητο και να δημοσιοποιήσουν την περίπτωση του Shunguo, ελπίζοντας ότι ίσως μέσω της προβολής από τα media βρεθεί απάντηση σε αυτό το περίεργο φαινόμενο.
——————————————————————————–

Χιμπατζήδες νικούν φοιτητές σε διαγωνισμό μαθηματικών!
Αν υπήρχε στοίχημα για το νικητή διαγωνισμού μαθηματικών μεταξύ χιμπατζήδων και φοιτητών πανεπιστημίου, οι περισσότεροι θα πόνταραν στους φοιτητές. Όπως αποδείχτηκε όμως, θα έχαναν…
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία έβαλαν απέναντι νεαρούς χιμπατζήδες και προπτυχιακούς φοιτητές μαθηματικών και τους υπέβαλαν σε τεστ απομνημόνευσης αριθμών, με στόχο να μελετήσουν την μνήμη των χιμπατζήδων σε σχέση με αυτή των ανθρώπων.
12 φοιτητές είχαν «αντιπάλους» 12 χιμπατζήδες (τρία ζευγάρια ηλικίας 5 ετών με τις μητέρες τους) και χωρισμένοι σε ομάδες κάθονταν μπροστά σε μια οθόνη αφής στην οποία παρουσιάζονταν νούμερα από το 1 μέχρι το 9. Αφού άγγιζαν το πρώτο νούμερο, τα υπόλοιπα μετατρέπονταν σε λευκά τετράγωνα, στα οποία οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να τοποθετήσουν τους αριθμούς που βρίσκονταν εκεί πριν.
Οι χιμπατζήδες νίκησαν πανηγυρικά, πετυχαίνοντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό σωστών απαντήσεων από τους φοιτητές, και αποδεικνύοντας, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι σε συγκεκριμένα τεστ μνήμης είναι πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους. Όπως εξήγησε και ο επικεφαλής της έρευνας, Tetsoro Matsuzawa «οι νεαροί χιμπατζήδες έχουν εξαιρετική μνήμη-πολύ συχνά καλύτερη από αυτή των ανθρώπων».
——————————————————————————–

Σύνδεση Σαρκοζί – Εβραϊκού λόμπι καταγγέλει Αλγερινός υπουργός!
Σε τεντωμένο σχοινί δείχνουν να βαδίζουν οι διπλωματικές σχέσεις της Γαλλίας με την Αλγερία, καθώς, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στη χώρα, υπουργός της αλγερινής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι πίσω από την ανάδειξη του συντηρητικού πολιτικού στην ηγεσία της Γαλλίας βρίσκεται το «εβραϊκό λόμπι, που έχει το μονοπώλιο στη γαλλική βιομηχανία».
Τις επίμαχες δηλώσεις φέρεται να έκανε στην εφημερίδα Al Khabar ο υπουργός, αρμόδιος για θέματα Βετεράνων, Μοχάμεντ Σερίφ Αμπάς, προκαλώντας την αντίδραση του Παρισιού. Ο Αμπάς συνέδεσε το θέμα με τις ρίζες του Σαρκοζί, καθώς ο παππούς του -από την πλευρά της μητέρας του- ήταν Εβραίος.
Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Πασκάλ Αντρεανί, δήλωσε «έκπληκτη» από τις δηλώσεις αυτές. «Εκπλησσόμεθα από τις δηλώσεις αυτές που εμφανίσθηκαν στον Τύπο και δεν ανταποκρίνονται στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, στο οποίο προετοιμάζουμε την επίσημη επίσκεψη του προέδρου» είπε. Η Αντρεανί επιχείρησε να προβάλει τις θετικές διαστάσεις της επίσκεψης του Νικολά Σαρκοζί στην Αλγερία (3-5 Δεκεμβρίου), δηλώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις «ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο στενές».
Ο Αμπάς -βετεράνος του πολέμου της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία της περιόδου 1954-1962- δεν διέψευσε τις δηλώσεις αυτές, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στην Al Khabar, αλλά την Τετάρτη επανήλθε στο θέμα, λέγοντας ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει την εικόνα ενός ξένου ηγέτη.
Στην επίμαχη συνέντευξή του, ο Αμπάς μίλησε ανοικτά για το θέμα της αναγνώρισης, από μέρους της Γαλλίας, των εγκλημάτων που διέπραξε την εποχή της αποικιοκρατίας στην Αλγερία (1830-1962). «Όσο η Γαλλία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Αλγερία, δεν μπορούμε να οραματισθούμε ούτε τη συμφιλίωση ούτε την εξομάλυνση» τόνισε.
Ο Σαρκοζί είχε προκαλέσει το αίσθημα πολλών Αλγερινών, δηλώνοντας ότι η Γαλλία δεν «μετανοεί» για το αποικιοκρατικό της παρελθόν• οι απόψεις του για τους γόνους μεταναστών Γάλλους πολίτες και τους μουσουλμάνους έχουν επίσης προκαλέσει αρκετό θόρυβο.
Οι σχέσεις Γαλλίας-Αλγερίας παραμένουν αρκετά τεταμένες μετά την ακύρωση μιας συμφωνίας φιλίας, κατόπιν της άρνησης του Παρισιού να αποδεχθεί το αίτημα του Αλγερίου να ζητηθεί συγγνώμη για τα εγκλήματα της αποικιοκρατικής περιόδου. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αλγερία, υποτίθεται πως αυτή θα πραγματοποιούνταν μαζί με τον γνωστό τραγουδιστή Ενρίκο Μασίας του οποίου τα τραγούδια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και έχουν αγαπηθεί πολύ από τους Αλγερινούς.
Δυστυχώς όμως ο γνωστός τραγουδιστής παρά την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αλγερία, δεν θα συνοδέψει στο ταξίδι του το Νικολά Σαρκοζί. Πρόκειται για μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον ίδιο και αναγράφεται σε δύο εφημερίδες.
——————————————————————————–

Αυλαία ζωής για τον γηραιότερο άνθρωπο στον κόσμο
Υπερπλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου. Ο Ουκρανός Γκιγκόρι Νέστορ άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 116 ετών. Ο υπερήλικας κατέληξε με ήπιο τρόπο στον ύπνο του. Ο Νέστορ ζούσε στο χωριό Stary Yarychev δυτικά της επαρχίας Lviv. Εκεί γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1891 και ως τα 100 του χρόνια εργαζόταν ως αγρότης. Ποτέ δεν παντρεύτηκε διότι θεωρούσε ότι είναι πολύ κοντός και αρκετά φτωχός για να σαγηνεύσει μία γυναίκα. «Αν είχα μια γυναίκα, θα ήμουν στον τάφο εδώ και καιρό» είχε δηλώσει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει.

Όταν ο Νέστορ γεννιόταν:
- Ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη ήταν κάτω από τα 50 έτη.
- Ο Αδόλφος Χίτλερ δεν είχε φτάσει καν στα 2 του χρόνια.
- Η περιφέρεια στην οποία έζησε ανήκε στην Αυστρία.
- Η Σάρα Μπερνάρ και ο Τσαϊκόφσκι ξεκινούσαν την περιοδεία τους στις ΗΠΑ.
Δεν γνωρίζουμε εάν η έλλειψη συζύγου αποτέλεσε τη συνταγή της μακροζωίας του… ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ο Ουκρανός έκανε υγιεινή ζωή. Δεν έπινε παρά μόνο λίγη βότκα, δεν κάπνιζε και έτρωγε μόνο φαγητά που παρήγαγε η περιοχή του.
Μολονότι γηραιός, ο Νέστορ μέχρι το τέλος της ζωής του ζούσε μία γεμάτη ζωή. Οι συγγενείς του είπαν ότι βοηθούσε μέσα στο σπίτι, μαγείρευε και ταΐζε τα ζώα.
Τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ο 116χρονος Ουκρανός διαμαρτυρόταν για πονοκεφάλους. Τη νύχτα πριν το μοιραίο είχε βάλει στο κεφάλι του κομπρέσες με κρύο νερό.
Κανείς δεν πίστευε ότι οι τελευταίες του στιγμές είχαν φτάσει. Η αγαπημένη του γάτα, όμως, εκείνο το βράδυ δεν πήγε στην καθιερωμένη της γωνία για να κοιμηθεί, αλλά παρέμεινε ξαπλωμένη στο κρεβάτι του υπέργηρου αφεντικού της.
Στην κηδεία του παραβρέθηκαν λίγοι συγγενείς και γείτονες. Ο ίδιος είχε ζητήσει να μην κλάψει κανένας στην κηδεία του και να ακολουθήσει ένα φαγοπότι στη μνήμη του. Όπερ και εγένετο. Οι παριστάμενοι απόλαυσαν ένα γεύμα με τα αγαπημένα φαγητά του εκλιπόντος: Ζεστές πατάτες, ρέγγα, λάχανο και σπιτικά λουκάνικα.
Τη θέση του ως γηραιότερου ανθρώπου στον πλανήτη καταλαμβάνει η Έντνα Πάρκερ από τις ΗΠΑ, η οποία μετράει 114 χρόνια ζωής…