Home » Forteana (Ανεξήγητα) Φαινόμενα, από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Μελέτες
Forteana (Ανεξήγητα) Φαινόμενα από Μέλος Gateway Team Μελέτες

MetaCon 2012: Όλο το υλικό της γιορτής του Μεταφυσικού!

metacon2012

Η MetaCon 2012 αποτελεί πλέον ένα κομμάτι της ιστορίας. Η μεγάλη εκδήλωση που οργανώθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού στο θέατρο “Ελεύθερη Έκφραση” στην Αθήνα, αποτέλεσε την κορύφωση των εορτασμών για τα 10 χρόνια δράσης του metafysiko.gr και των ιστοσελίδων του, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους εκατοντάδες φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα διαδραματίστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την MetaCon 2012.

Πριν:

Η αναγγελία για τη διοργάνωση της MetaCon 2012 είχε γνωστοποιηθεί αρκετές εβδομάδες νωρίτερα. Δεν ήταν μόνο οι ιστοσελίδες της Κοινότητας του Μεταφυσικού και οι λογαριασμοί της στα Κοινωνικά Δίκτυα, αλλά και οι υπόλοιπες ιστοσελίδες εναλλακτικής αναζήτησης που κοινοποίησαν πληροφορίες για το όλο γεγονός. Έγιναν ενημερωτικές καταχωρήσεις στα περιοδικά Hellenic Nexus και Mystery, ενώ υπήρξε ολοσέλιδη καταχώρηση για 1,5 μήνα και στο εβδομαδιαίο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου, τα Φαινόμενα.

Επιπροσθέτως, επί δύο μήνες γίνονταν εβδομαδιαίες αναγγελίες μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή της Κοινότητας του Μεταφυσικού, την Αστρική Πύλη.

Μάλιστα, 5 ημέρες πριν από την MetaCon 2012, οι συντελεστές της Αστρικής Πύλης αφιέρωσαν ένα ολόκληρο δίωρο στο έργο και τις ημέρες της Κοινότητας του Μεταφυσικού! Ακούστε τη συλλεκτική αυτή εκπομπή από εδώ.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα μόνο από τα δημοσιεύματα που παρουσιάστηκαν στον ηλεκτρονικό Τύπο για την MetaCon:

Zougla.gr

Cosmo.gr (με μίνι συνέντευξη του μέλους της ομάδας Gateway, Νικόλαου Κουμαρτζή)

Newsbeast.gr

Newsbomb.gr

Επίσης, δημιουργήθηκε το video-αφιέρωμα της εκδήλωσης, ενώ οι φίλοι μας από την ομάδα WResearching είχαν την ευγενική καλοσύνη να φτιάξουν ένα teaser trailer για την MetaCon.

Την παράσταση τέλος έκλεψαν οι ανακοινώσεις, τόσο για  την android εφαρμογή που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την MetaCon, όσο και για τα συλλεκτικά μπλουζάκια τα οποία είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι επισκέπτες της MetaCon από κατάστημα πώλησης ειδών ένδυσης και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Κατά τη διάρκεια

Αν και η προγραμματισμένη ώρα έναρξης της MetaCon 2012 ήταν στις 10 το πρωί, οι πρώτοι φίλοι ξεκίνησαν να καταφθάνουν το θέατρο “Ελεύθερη Έκφραση” από τις 08:45! Η προσέλευση του κοινού καθ’ ολη τη διάρκεια της ημέρας (από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα) κινήθηκε σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του χώρου, οι θέσεις του θεάτρου γέμισαν δύο φορές.

bannerΤο ένα από τα δύο μπάνερ της Κοινότητας τοποθετήθηκε έξω από την είσοδο του θεάτρου.

Στο φουαγιέ της “Ελεύθερης Έκφρασης”, ένα μεγάλο τραπέζι περίμενε τους επισκέπτες. Από εκεί διατέθηκαν δωρεάν 550 τεύχη περιοδικών εναλλακτικής αναζήτησης: 300 τεύχη των Φαινομένων του Ελεύθερου Τύπου, 150 τεύχη του Ελλάνιον Ήμαρ, 50 τεύχη του Hellenic Nexus και 50 τεύχη Τρίτο Μάτι, αλλά και αρκετά διαφημιστικά έντυπα των φορέων που στήριξαν την εκδήλωση.

pagkos metacon

Στον ίδιο χώρο οργανώθηκαν και δύο φωτογραφικές εκθέσεις. Η μία είχε σαν θέμα της τον κόσμο του Φανταστικού και εκτέθηκαν έργα της Μαριλένας Μέξη και η άλλη αφορούσε το εναλλακτικό ταξίδι. Εκεί ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει ορισμένες άκρως εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ταξίδια των μελών της ομάδας Πυθέας.

ek8esi fantasy

ek8esi pytheas

Στον τομέα των ομιλιών τώρα, οι παρουσιάσεις των προσκεκλημένων μας ακολούθησαν πιστά το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί από τα τέλη του Νοέμβρη. Ανάμεσα σε αυτές υπήρξαν και ομιλίες μελών της Κοινότητας του Μεταφυσικού που ανέδειξαν το έργο που έχει συντελεστεί στις ιστοσελίδες μας όλα αυτά τα χρόνια:

apan melian metacon

Οι Ανδρέας Πανουτσόπουλος, συντονιστής του Φόρουμ του Μεταφυσικού και Ράνια Ιωάννου, μέλος της ομάδας Gateway και συντονίστρια της ομάδας FantasyGate, ανέπτυξαν ομιλίες σχετικά με την ιστορία των Πανεπιστημιακών ομάδων Αναζήτησης της Κοινότητας σε Σάμο και Θεσσαλονίκη και την πορεία της FantasyGate αντίστοιχα.

mpizelos metacon

Ο συντονιστής του Φόρουμ του Μεταφυσικού και διαχειριστής του weirdnews.gr, Δημήτρης Αναστασίου, μας ταξίδεψε στις περιπλανήσεις της ομάδας Πυθέας από το 2003 έως σήμερα.

minas metacon Το μέλος της ομάδας Gateway, Μηνάς Παπαγεωργίου, αναφέρεται στο έργο της ομάδας και τις ενδοδιαδικτυακές και εξωδιαδικτυακές κινήσεις της Κοινότητας τα τελευταία 10 χρόνια.

Παρακάτω ακολουθουν σύνδεσμοι προς όλο το υλικό με τις ομιλίες της MetaCon 2012 (ευχαριστούμε την ομάδα W Researcing για την υπερπολύτιμη βοήθειά της):

Α’ Ενότητα

Εισαγωγή της MetaCon από τον Μηνά Παπαγεωργίου & η ομιλία “Μεταφυσική Ελλάδα” από την Sasha Chaitow

“Από το σύμβολο στον μύθο: Από τη διαχείριση της επιστήμης στη διαχείριση του μεταφυσικού” από τον Στέφανο Παϊπέτη

“Μαγεία και Μύηση στην ψηφιακή εποχή” από τον Γιώργο Ιωαννίδη

Αποσπάσματα από “Το χρονικό δράσης της ομάδας Κ.Α.Π.Α (Κέντρο Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου)” από τον Ανδρέα Πανουτσόπουλο

“Γαία, Μύθος, Λόγος: Εισαγωγή στη Γεωμυθολογία” από τον Γιάννη Μπαντέκα

“Η αναζήτηση της μυστικής Σαμπάλα: Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ Invisible World” από τον Μάνο Κοκορομύτη *

“Οι εξερευνήσεις της ομάδας Πυθέας” από τον Δημήτρη Αναστασίου

Β’ Ενότητα

Παρουσίαση της έρευνας της Κοινότητας του Μεταφυσικού, “Παράξενες Εμπειρίες στην Ελλάδα” από τον Γιώργο Ιωαννίδη (Τα επόμενα 24ωρα το σημείο αυτό του κειμένου θα ανανεωθεί με σύνδεσμο που θα παραπέμπει στα αποτελέσματα)

“Η Ύπνωση της Καθημερινότητας” από τον Άγγελο Βιαννίτη

“Οι Οικονομικοί Εκτελεστές της Ελλάδας” από τον Χρήστο Κασταμονίτη

“Ομάδα Gateway: 10 χρόνια metafysiko.gr” από τον Μηνά Παπαγεωργίου

“Το Παραφυσικό στην Ελλάδα μέσα από τα ΜΜΕ της κάθε εποχής” από τον Θανάση Βέμπο

“Ψυχικές Έρευνες & Παραψυχολογία στην Ελλάδα”. Σχολιασμός από τον Νίκο Κουμαρτζή *

“Ο Φανταστικός Κόσμος της ομάδας FantasyGate” από τη Ράνια Ιωάννου **

“Η Φαντασία ως Δύναμη Ανατροπής” από τον Σταμάτη Μαμούτο **

Υ.Γ* Τα αποσπάσματα από την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τη Σαμπάλα αλλά και από το βίντεο των Ψυχικών Ερευνών και της Παραψυχολογίας στην Ελλάδα δεν μπορούν να παρουσιαστούν από εδώ, μιας και η άδεια προβολής τους είχε εξασφαλιστεί αποκλειστικά για τις ανάγκες της MetaCon 2012.

Y.Γ** Οι ομιλίες των Ράνια Ιωάννου και Σταμάτη Μαμούτο δεν κατέστη δυνατόν να μαγνητοσκοπηθούν για τεχνικούς λόγους.


Στην MetaCon κληρώθηκαν για τους παρευρισκόμενους περίπου 80 βιβλία, δωρεά των εκδόσεων iWrite, Εκάτη, Δίον και Οξύ, καθώς επίσης και δύο θέσεις, άνευ διδάκτρων, στο μάθημα “Εισαγωγή στον Δυτικό Εσωτερισμό” της Ακαδημίας Phoenix Rising. Η όλη διαδικασία έγινε μέσω λαχνών που μοιράστηκαν στο κοινό κατά τη διάρκεια των δύο μικρών 10λεπτων διαλλειμάτων της ημερίδας.

Προς το τέλος της δεύτερης ενότητας της MetaCon, ξεκίνησε η διανομή των 300 Βεβαιώσεων Παρακολούθησης που εκτυπώσαμε ως ένα ακόμα συμβολικό δώρο προς όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

vevaiosi metacon

Λίγες ώρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα από τις 22:30 ξεκίνησε το μεγάλο party της Αστρικής Πύλης στο bar The Hive στο Γκάζι. Μετά από συνενόηση με το κατάστημα, όλα τα ποτά προσφέρονταν σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή για τους παρευρισκόμενους, ενώ οι προσκεκλημένοι μας dj’s έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Μας τίμησαν με την παρουσία τους περίπου 110 άτομα, αρκετοί από τους οποίους αποχώρησαν τις πρώτες πρωινές.

Μετά:

Το μεγαλύτερο δώρο για ολους όσους “έτρεξαν” και έφεραν εις πέρας την διεξαγωγή της MetaCon, ήταν η “απαίτηση” των παρευρισκομένων για τη διοργάνωση μιας αντίστοιχης εκδήλωσης το 2013. Οι κριτικές που απέσπασε η ημερίδα ήταν άριστες, σε ότι αφορά την οργανωτική της δομή, την προσέλευση του κοινού, αλλά και την ποιότητα των ομιλητών.

Η MetaCon 2012 έχει καταφέρει να αφήσει ήδη το δικό της στίγμα στον ελληνικό χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης. Και η αλήθεια είναι ότι το επόμενο ραντεβού δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε πότε ακριβώς θα δοθεί!

Ακολουθούν ορισμένα κείμενα που κυκλοφόρησαν για την MetaCon μετά την 28η Ιανουαρίου:

Ρεπορτάζ του cosmo.gr (+videos)

Η MetaCon μέσα από τα μάτια του Phoenix Rising

Η MetaCon μέσα από τα μάτια των μελών της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ

Κάποιες κριτικές που λάβαμε εκ των υστέρων από ομιλητές της MetaCon:

Sasha Chaitow: Στις 28/1 στέφθηκε με επιτυχία η εξαιρετική ημερίδα MetaConτης Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, η οποία σημείωνε την επέτειο 10 ετών δράσης της Ε.Κ.Μ. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές της ημερίδας, καθώς η ποιότητα και ατόσφαιρα της ημερίδας ήταν πραγματικά θαυμάσια. Τους ευχαριστώ ξανά που με προσκάλεσαν να μιλήσω, και τους εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια. Εύχομαι να σκεφτούν να κάνουν κάθε χρόνο τέτοια εκδήλωση, όπως τους έχει ήδη ζητηθεί από πολλούς συμμετέχοντες, και η Ακαδημία Phoenix Rising θα χαρεί να στηρίξει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Θανάσης Βέμπος: Πολύ καλές οι δικές μου εντυπώσεις. Συγχαρητήρια και μπράβο σε όλους. Κι επειδή η καλόπιστη κριτική είναι χρησιμότερη από τους επαίνους, στην επόμενη διοργάνωση θα πρέπει να αποφευχθεί η συμπύκνωση τόσο πολλών δραστηριοτήτων προκειμένου να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου, πχ θα μπορούσαν να λείψουν τελείως οι κληρώσεις, να τηρηθεί αυστηρότερα το χρονοδιάγραμμα των ομιλιών και ο παραπανίσιος χρόνος να αφιερωθεί στο feedback με το κοινό.

Γιώργος Ιωαννίδης: Παρά τις έστω και λιγοστές αρνητικές ευχολογίες ορισμένων «καλοθελητών» που αδικαιολόγητα φθόνησαν την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, η MetaCon ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και ομιλητές, τόσο για τον άψογο συντονισμό της εκδήλωσης, όσο και για την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα των ομιλιών.
Το θέατρο γέμισε κυριολεκτικά από κόσμο και πλημμύρισε από καινούργιες ιδέες, απόψεις και προβληματισμούς που πρόσφεραν οι δέκα ομιλίες πάνω σε μια πλειάδα θεμάτων, γεγονός που άναψε μυριάδες συζητήσεις στα διαλείμματα, στο party που ακολούθησε αλλά και τις επόμενες μέρες.
Ακόμη και τώρα, έχοντας περάσει αρκετά 24ωρα από την λήξη της Ημερίδας, παραμένω συγκινημένος όσο και ενθουσιασμένος έχοντας δει το ομαδικό πνεύμα της Κοινότητας να υλοποιεί ακόμη ένα όνειρο, αλλά και να αποδεικνύει περίτρανα πως η δεκαετής δράση της δεν περιορίζεται στην ασφάλεια των πληκτρολογίων, ούτε εγκλωβίζεται στα στεγανά του internet αλλά προεκτείνεται εμπράκτως σε όλους τους τομείς, εντός και εκτός του Παγκόσμιου Ιστού.
Η MetaCon πιστεύω πως αποτελεί πλέον ένα σημείο αναφοράς, όπως επίσης ένα ζωντανό όραμα που ελπίζω να βρει συνεχιστές που θα στοχεύσουν εξίσου στην ποιότητα και την καινοτομία στον χώρο της Ελληνικής Εναλλακτικής Αναζήτησης που τόσο άδικα μαστίζεται από εγωτισμούς και μνησικακίες.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φίλους και τις φίλες που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση. Οι κουβέντες που ανταλλάξαμε στα διαλείμματα είναι μια ισχυρή στήριξη στους περίεργους καιρούς που διανύουμε. Εύχομαι λοιπόν να βρεθούμε ξανά, σε μια νέα εκδήλωση, για να συζητήσουμε περισσότερα για τον εσωτερισμό και τα μυστήρια του κόσμου.

Σταμάτης Μαμούτος: Η εντύπωση που άφησε το Metacon 2012 στα μέλη της Λέσχης μας ήταν η καλύτερη. Πρώτα απ’ όλα, η επιλογή του χώρου αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχής. Το θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση» είναι πολύ όμορφο και αναδίδει μια ατμόσφαιρα η οποία συμπυκνώνει το γοτθικό στοιχείο με την βυζαντινή τέχνη. Συνυπολογίζοντας ότι η πρόσβαση αποδείχτηκε εύκολη μπορούμε να δηλώσουμε ότι ως χώρος λειτούργησε ιδανικά για την εκδήλωση.     Η οργάνωση υπήρξε υποδειγματική με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να κυλήσει με σταθερό ρυθμό, η τεχνική υποστήριξη βοήθησε σημαντικά και συνδέθηκε αισθητικά με την όλη θεματική. Τέλος, οι ομιλίες ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.     Κλείνοντας δεν μένει παρά να πούμε ένα μεγάλο εύγε στα παιδιά του «Μεταφυσικού». Ευχαριστούμε για την πρόσκληση, ευχόμαστε, το Metacon να γίνει θεσμός και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα για οποιαδήποτε βοήθεια…