Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Η Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας

84

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πλέον τη Βρετανική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών του Λονδίνου, έχουμε ακούσει για την παλιά Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών του Αγγελου Τανάγρα στην Αθήνα, ενώ έχουμε έρθει σε μία πρώτη επαφή με το Institut Metapsychique International στο Παρίσι όπου μάλιστα προεδρεύει ο ελληνικής καταγωγής Μάριος Βαρβογλής.
Τι γίνεται όμως στον υπόλοιπο κόσμο σήμερα; Έχουμε δει πως η επιστημονική κοινότητα της παραψυχολογίας αναπτύσσεται πλέον ραγδαία κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση από τη συμβατική επιστήμη, είναι όμως κάτι που αφορά αποκλειστικά την Αγγλία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία;
Με τη Βραζιλία και την Αργεντινή τι γίνεται; Με την Αυστραλία και την Ιαπωνία; Την Πολωνία, την Ιταλία, την Ινδία κ.ά.; Η γειτονική μας Τουρκία ή ακόμα και η σύγχρονη Ελλάδα συμμετέχει καθόλου στις διεθνείς εξελίξεις;
Πριν από λίγους μήνες, μία τέτοια ερώτηση θα έβρισκε απροετοίμαστο κάθε παραψυχολόγο, όσο ενημερωμένος και αν ήταν, μιας και είχε αρκετές δεκαετίες να πραγματοποιηθεί παγκόσμια καταγραφή του επιστημονικού αυτού κλάδου. Ως εκ τούτου, πραγματοποιούνταν σημαντικότατες έρευνες και ανακαλύψεις παγκοσμίως, δίχως ποτέ να φτάνουν στο φως της δημοσιότητας.
Όλα αυτά όμως άλλαξαν πρόσφατα, όταν το Νοέμβριο του 2008 το Institut Metapsychique International έδωσε στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη αυτή έρευνα. Και το όνομα αυτής… Livre Blanc de la Parapsychologie ή αλλιώς Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας.

84_1

Το εξώφυλλο της έρευνας Livre Blanc de la Parapsychologie.

Τι Συμβαίνει Σήμερα Παγκοσμίως;
Η έρευνα κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο, συμμετείχαν αρκετά μέλη της γαλλικής εταιρίας, ενώ συνεισέφεραν με πληροφορίες περισσότεροι από 40 επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και ερευνητές παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένου του γραφόντα για την Ελλάδα). Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό: η έκδοση μίας μελέτης 114 σελίδων που πραγματικά έλειπε από τη διεθνή κοινότητα, στην οποία παρουσιάζονται πλήθος μοναδικών και πολύτιμων πληροφοριών.
Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι στην Ουγγαρία υπάρχει ακαδημαϊκή ομάδα που ασχολείται με παραφυσικά φαινόμενα (Association RACIO, Πανεπιστήμιο Βουδαπέστης); Ότι στην Ινδία υπάρχει ολόκληρο σχετικό τμήμα Ψυχολογίας και Παραψυχολογίας (Πανεπιστήμιο Andhra); Ότι η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν δύο πανεπιστήμια με σχετικές ερευνητικές ομάδες (Πανεπιστήμια του Amsterdam και της Utrecht και Πανεπιστήμια του Gotenberg και του Lund αντίστοιχα); Ή ότι στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει επιστημονική ομάδα από το 1994 που να ασχολείται με τη μεταφυσική (Ίδρυμα Bilyay);

84_2

Η πρώτη σελίδα του κεφαλαίου για την κατάσταση της παραψυχολογίας σήμερα στην Ελλάδα.

Η Κατάσταση στην Ελλάδα Σήμερα
Ανατρέχοντας τις σελίδες της γαλλικής αυτής έκδοσης (δυστυχώς προς στιγμήν προσφέρεται μόνο στα γαλλικά), φθάνουμε στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα και κατέχει δύο σελίδες. Όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος του αφιερώνεται στον Άγγελο Τανάγρα και την Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών, η οποία ιδρύθηκε το 1923 προσφέροντας πολλά στη διεθνή παραψυχολογική κοινότητα. Έκτοτε, όπως αναφέρει η μελέτη, δεν έλαβε χώρα καμία σημαντική (σε επιστημονικό πάντα επίπεδο) προσπάθεια πάνω στην παραψυχολογία και τις ψυχικές έρευνες.
Ως προς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, η Λευκή Βίβλος αναφέρει την ύπαρξη ενός μόνο ακαδημαϊκού σε ελληνικό πανεπιστήμιο που πραγματοποιεί έρευνες πάνω στην παραψυχολογία, δημοσιεύοντας σχετικά άρθρα σε ξενόφωνα journals και συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια. Σαφώς και υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες ακαδημαϊκοί με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, όπως όμως είναι αναμενόμενο δεν αποκαλύπτουν τις όποιες ανησυχίες τους φοβούμενοι τις συνέπειες στον πανεπιστημιακό τους χώρο. Σεβόμενος την προσπάθεια και τους κινδύνους που διατρέχει, η ανωνυμία του εν λόγω ακαδημαϊκού θα προστατευθεί από την παρούσα στήλη.
Κάπως έτσι, φθάνουμε στην τελευταία παράγραφο όπου παρουσιάζεται η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα σε επίπεδο κοινοτήτων. Σε ελεύθερη μετάφραση, η Λευκή Βίβλος αναφέρει πως:
«Μόλις η δραστηριότητα της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών [ενν. του Α. Τανάγρα] σταμάτησε, διάφορες κοινότητες δημιουργήθηκαν με την πιο σημαντική εξ αυτών να είναι η Μεταφυσική Κοινότητα Αθηνών [Societe Metaphysique d'Athenes], αλλά καμία δε κατάφερε να φτάσει το επίπεδο αναγνώρισης και επιστημονικής ανάπτυξης της κοινότητας του Τανάγρα.
Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού [πρωτότυπο: Societe Hellenique de Metaphysique], η οποία ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον του κοινού μέσα από μια σημαντική κοινότητα στo διαδίκτυο που μελετάει τη μεταφυσική φιλοσοφία και τα παραφυσικά φαινόμενα γενικότερα [εννοεί την ιστοσελίδα www.metafysiko.gr και την αγγλόφωνη www.metafysiko.org].
Η μόνη πραγματική προσπάθεια για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, πραγματοποιήθηκε από τις υποομάδες της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (η ομάδα Κ.Α.Π.Θ.) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο (η ομάδα Κ.Α.Π.Α.). Έχοντας ιδρυθεί το 2004, οι δύο αυτές ομάδες είναι σήμερα ανενεργές, μιας και τα άτομα τα οποία τις ίδρυσαν δεν είχαν την ευκαιρία να κυνηγήσουν τις προσπάθειές τους μετά την αποφοίτησή τους».

84_3

Η παράγραφος που αναφέρεται στην Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού.

Όταν Έρθει το Πλήρωμα του Χρόνου
Αποτελώντας έναν από τους συντονιστές της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού και ένας εκ των ιδρυτών της φοιτητικής ομάδας Κ.Α.Π.Θ. (Κοινότητα Αναζήτησης Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης) μαζί με τον Χ. Θώμο και τον Π. Μανωλούδη, η αναγνώριση του έργου που έχουμε προσφέρει μέσα και από τις δύο αυτές προσπάθειες είναι άκρως σημαντική (αν και αργοπορημένη στην περίπτωση της Κ.Α.Π.Θ.).
Η συντονισμένη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 4 περίπου χρόνια για την προβολή και την πραγματοποίηση επιστημονικής προσέγγισης των παραφυσικών φαινόμενων στην Ελλάδα, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και δεν θα αργήσει να αποκτήσει ξανά πιο επίσημη μορφή (ήδη έχει συγκεντρωθεί ένας αξιολογότατος πυρήνας ανθρώπων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε πλήθος επιστημονικών πεδίων).
Έως τότε, κάθε ακαδημαϊκός, επιστήμονας ή ερευνητής που πραγματοποιεί επιστημονική έρευνα πάνω στα παραφυσικά φαινόμενα γνωρίζει που πρέπει να απευθυνθεί ώστε να έρθει σε επαφή με ομοϊδεάτες του, δίχως να κινδυνεύσει σε καμία περίπτωση το κύρος και η δουλειά του από την άγνοια που επικρατεί στην Ελλάδα.

Σημείωση
Όποιος αναγνώστης γνωρίζει τη γαλλική και ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη μετάφραση της Λευκής Βίβλου της Παραψυχολογίας στα ελληνικά, μπορεί να απευθυνθεί στο προσωπικό μου email (nkoumartzis [at] hotmail.com).

84_4

Αναφορά σε όσους βοήθησαν στην έρευνα για το κεφάλαιο σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα.