Home » από Μέλος Gateway Team, Συνεντεύξεις
από Μέλος Gateway Team Συνεντεύξεις

Gordon Smith

gordon smith

1. [Νικόλαος Κουμαρτζής:] Αρχικά, θα ξεκινήσω με κάποιες ερωτήσεις που σίγουρα έχετε απαντήσει εκατοντάδες φορές στο παρελθόν, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για τον απλό αναγνώστη που για πρώτη φορά έρχεται σε επαφή με την περίπτωση σας.
Ποια ακριβώς είναι η ικανότητα σας ως μέντιουμ; Τι ακριβώς δηλαδή μπορείτε να κάνετε και τι όχι;
[Gordon Smith:] Ως διάμεσος, επικοινωνώ με τη συνείδηση ατόμων που έχουν πεθάνει και έχουν περάσει στη σφαίρα του πνευματικού κόσμου.

2. [Ν.Κ.:] Πως ήρθατε σε επαφή με το ταλέντο που πιστεύετε ότι έχετε; Επίσης, πως φτάσατε στο σημείο να εξοικειωθείτε σε τόσο μεγάλο βαθμό μαζί του;
[G.S.:] Ως παιδί, είχα πολλές εμπειρίες όπου έβλεπα ή άκουγα ανθρώπους που είχαν πεθάνει και μου έδιναν πληροφορίες οι οποίες αργότερα αποδεικνύονταν πραγματικές. Αρκετά αργότερα, μετά την ενηλικίωση μου, έμαθα τον τρόπο να χρησιμοποιώ το χάρισμα μου αυτό. Στην παιδική μου ηλικία τα παραπάνω περιστατικά εμφανίζονταν τυχαία.

3. [Ν.Κ.:] Μπορείτε μέσα στις άκρες να μας περιγράψατε την πορεία σας από τη στιγμή που αποδεχθήκατε την ιδιαιτερότητα σας αυτή μέχρι σήμερα; Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που σας βοήθησαν και με ποιον τρόπο ώστε να μπορείτε πλέον να «ανοιγοκλείνετε» τον διακόπτη του μέντιουμ τόσο εύκολα και απλά;
[G.S.:] Ήρθα σε επαφή με μία Εκκλησία Πνευματιστών(αγγλ.: Spiritual Church) όπου και γνώρισα τον μετέπειτα δάσκαλο μου, τον Jean Primrose. Αυτός με δίδαξε τον τρόπο να «ανοιγοκλείνω» τον διακόπτη, αλλά και να χρησιμοποιώ το χάρισμα μου για να βοηθάω συνάνθρωπους μου.

4. [Ν.Κ.:] Φθάνουμε λοιπόν στο σημείο της ζωής σας που έχετε πλέον ανακαλύψει την ικανότητας σας, έχετε εξοικειωθεί μαζί της και την έχετε αναπτύξει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.. Πως δράσατε από τότε έως σήμερα; Πως προσπαθήσατε να χρησιμοποιήσετε την ικανότητα σας; Από μία απλή βοήθεια σε έναν συνάνθρωπο σας, έως το σημείο της βοήθειας σας προς τη σύγχρονη επιστήμη ώστε να καταφέρει να ρίξει φως σε ένα πεδίο που επί αιώνες δεν κατάφερε παρά στο ελάχιστο να εξερευνήσει..
[G.S.:] Κυρίως χρησιμοποιώ το χάρισμα μου ως διάμεσος για να βοηθάω όσους έχουν ανάγκη, όσους θρηνούν για χαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επιπλέον, έχω ήδη αφιερώσει 7 χρόνια της ζωής μου συνεργαζόμενος με την Σκωτσέζικη Εταιρία Ψυχικών Ερευνών(Scottish Society for Psychical Research- SSPR) και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, βοηθώντας τους να πραγματοποιήσουν σχετικά πειράματα τα οποία μάλιστα οδήγησαν στη δημοσίευση τριών επιστημονικών paper.

[Διαμεσότητα και επιστημονικές έρευνες..]
5. [Ν.Κ.:] Ας περάσουμε τώρα σε ερωτήσεις πιο εξειδικευμένες, οι οποίες και πιστεύω ότι ενδιαφέρουν περισσότερο τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού.
Στα κολακευτικά σχόλια που σας συνοδεύουν στην έλευση σας στη χώρα μας, αναφέρεται έντονα ότι συμμετείχατε κατά το παρελθόν σε εργαστηριακά πειράματα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, τα οποία και είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site σας: «Gordon’s extraordinary skills have attracted the attention of university scientists researching the [...]».
Γνωρίζοντας ότι επιστημονικά πειράματα οποιασδήποτε φύσης καταλήγουν σε δημοσιεύσεις paper σε διεθνή ή τοπικά επιστημονικά συνέδρια, θα ήθελα να μας ενημερώσετε σε ποιο Journal ή έστω σε ποια επιστημονική έκδοση έχουν δημοσιευθεί πληροφορίες ως προς αυτά τα πειράματα.
[G.S.:] Έχω ήδη συμμετάσχει σε πειράματα υπό την επίβλεψη των Archie E. Roy του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και Tricia J. Robertson της SSPR. Για σχετικές πληροφορίες πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί, μιας και αυτοί έγραψαν τα papers με επιστημονικό τρόπο και τα δημοσίευσαν στα αντίστοιχα περιοδικά με την υπογραφή τους(βλέπε σημείωση παρακάτω).

6. [Ν.Κ.:] Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον τρόπο που διεξήχθησαν τα πειράματα με τον κ. Archie Roy, τη μεθοδολογία, τις επιστημονικές δικλίδες ασφαλείας(εφόσον γνωρίζετε), καθώς και για τα τελικά αποτελέσματα;
[G.S.:] Εγώ δεν ήμουν παρά ένας από τους συμμετέχοντες στα πειράματα, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ακολουθήθηκαν οι πλέον αυστηροί κανόνες ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας διάμεσος που έπαιρνε μέρος δεν γνώριζε από πριν τίποτα απ’ όσα θα ακολουθούσαν. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες που οι δύο ερευνητές αποκαλούσαν Blind και Double Blind. Από όσα προσωπικά κατάλαβα, τα πειράματα απέδειξαν ότι μπορούσα να συλλέξω πληροφορίες από ανθρώπους που είχαν πεθάνει με την έννοια ότι οι πληροφορίες αυτές δεν έφθαναν σε εμένα με καμία από τις 5 γνωστές ανθρώπινες αισθήσεις.

7. [Ν.Κ.:] Επίσης, συχνά αναπαράγεται σε κάθε είδους- έντυπη, τηλεοπτική, διαδικτυακή, κλπ.- διεθνή Μ.Μ.Ε. η πληροφορία ότι το BBC έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ γύρω από την περίπτωση σας. Σε άλλα αναφέρεται απλά το παραπάνω γεγονός και τίποτα άλλο, ενώ σε κάποια άλλα γίνεται λόγος για σειρά ντοκιμαντέρ. Τι ακριβώς ισχύει και που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει πρόσβαση στα εν λόγω ντοκιμαντέρ; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία σχετικά με τις ονομασίες τους και το έτος πρώτης προβολής τους;
[G.S.:] Το ντοκιμαντέρ ονομάζεται «Mediums talking to the dead»(ελληνιστί: «Διάμεσοι συνομιλούν με τους νεκρούς»), έχει διάρκεια τριών ωρών και αποτελεί μέρος της σειράς Everyman. Παρουσιάζει τρεις διάμεσους, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, κατά τη στιγμή της «επικοινωνίας» τους. Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ κατέγραψαν τους διάμεσους τόσο μπροστά σε live κοινό, όσο και σε ιδιωτικές sessions(seances) με άτομα που το ίδιο το BBC επέλεξε. Οι διάμεσοι δεν γνώριζαν κανένα από τα παραπάνω άτομα, μήτε είχαν οποιαδήποτε πληροφόρηση για την έως τότε ζωή τους.

8. [Ν.Κ.:] Έχω ενημερωθεί ότι αποτελείται πλέον τον νέο παρουσιαστή της εκπομπής Most Haunted του βρετανικού Living TV. Στα πρώτα της βήματα η εκπομπή αντιμετώπισε σφοδρές κατηγορίες για εξαπάτηση από το συμμετέχον μέντιουμ κ. Χ. Επιπλέον, ο πρώτος τουλάχιστον κύκλος που είχα την τύχη να παρακολουθήσω, η εκπομπή αν και άφηνε ελπίδες για επιστημονική έρευνα πάνω στο παραφυσικό μέσω της συμμετοχής ενός Παραψυχολόγου, εντούτοις δεν ξέφευγε σε καμία περίπτωση από τα όρια ενός τηλεοπτικού show με αποκορύφωμα το Most Haunted Live.
Έχει αλλάξει κάτι με τη δική σας συμμετοχή στους στόχους και στην υλοποίηση της εκπομπής; Έχει δηλαδή πραγματοποιηθεί κάποια ουσιαστική έρευνα υπό την καθοδήγηση σας;
[G.S.:] Σταμάτησα οποιουδήποτε είδους συνεργασία με το «Most Haunted» μετά από λίγες εκπομπές, διότι αισθάνθηκα ότι δεν γινόταν σωστή επιστημονική έρευνα.

[Ως προς τις συνεδρίες..]
9. [Ν.Κ.:] Ας περάσουμε τώρα στις συνεδρίες που πραγματοποιείτε.. περιγράψτε μας μία συνηθισμένη τέτοια συνεδρία: πως σας «βρίσκουν» απλοί άνθρωποι, τι ζητάνε συνήθως από εσάς, πως η συνεδρία ξεκινάει, πως εξελίσσεται και πως κλείνει;
[G.S.:] Όσοι άνθρωποι έρχονται σε εμένα, συνήθως έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο και αισθάνονται ότι έχουν «αφήσει κάτι στη μέση» μαζί του. Όταν κάποια πνευματική οντότητα με πλησιάζει αισθάνομαι μία δόνηση γύρω μου και τότε γνωρίζω πλέον ότι έχει επιτευχθεί η επαφή/ επικοινωνία. Βέβαια, υπάρχουν στιγμές που δεν πραγματοποιείτε καμία επαφή, δηλαδή δεν «δουλεύει» τίποτα σωστά. Όμως, όταν επιτυγχάνεται, μπορεί να φέρει ανακούφιση και χαμόγελο στο άτομο που έχει έρθει να με δει.

10. [Ν.Κ.:] Όταν «επικοινωνείτε» με το μη φυσικό περιβάλλον αλλάζει κάτι στη ψυχοπαθολική σας κατάσταση; Αισθάνεστε εσείς ο ίδιος κάποια έντονη διαφορά στην αντίληψη σας ή το σώμα σας;
[G.S.:] Το μόνο διαφορετικό που αισθάνομαι είναι μία δόνηση γύρω από το σώμα μου, έτσι ξέρω ότι η πνευματική οντότητα είναι κοντά.

11. [Ν.Κ.:] Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικές από τις σημαντικότερες- για εσάς- συνεδρίες που έχετε πραγματοποιήσει; Είτε γιατί ο άνθρωπος που είχατε απέναντι σας ήταν κάποια διασημότητα που δεν θα περιμένατε ποτέ να σας προσεγγίσει, είτε γιατί τα όσα «είδατε» κατά τη συνεδρία ήταν πραγματικά αδύνατο να γνωρίζετε από πριν..
[G.S.:] Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλές περιπτώσεις, όμως επέλεξα να σας αναφέρω μία που έλαβε χώρα πριν λίγο καιρό. Με επισκέφθηκε μία γυναίκα που ο γιος της είχε χαθεί ενόσω ήταν στρατιώτης, δίχως να αφήσει πίσω του κανένα ίχνος. Ήρθε σε εμένα για να μάθει αν ο γιος της ήταν νεκρός ή ζωντανός. Ο γιος της βρισκόταν ήδη στον πνευματικό κόσμο(σ. μ.: δηλαδή είχε πεθάνει), από όπου με ενημέρωσε ότι είχε δολοφονηθεί από έναν άλλο στρατιώτη και ότι ο θάνατος του συγκαλύφθηκε από τον στρατό. Επιπλέον, με ενημέρωσε ότι το σώμα του βρισκόταν σε ένα ποτάμι της Γαλλίας και ότι την τρίτη επέτειο του θανάτου του θα βρεθούν τα πρώτα ίχνη σχετικά με τη δολοφονία του.
Και όντως, τη συγκεκριμένη ημέρα η αστυνομία βρήκε μηριαία κόκαλα και μέσω tests DNA αποδείχτηκε ότι πρόκειται για τον γιο της συγκεκριμένης γυναίκας. Έκτοτε, έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα τμήματα της σωρού του με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί η κηδεία του, κάτι που βοήθησε την οικογένεια να προχωρήσει στη ζωή της. Η εν λόγω υπόθεση ερευνάται ακόμα από την αστυνομία και γι’ αυτό δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερα.

12. [Ν.Κ.:] Στις περισσότερες συνεντεύξεις σας που έχω εντοπίσει σε έντυπα της Μεγάλης Βρετανίας(The Star 2-6-2006, Metro 2005, κλπ. ), διατείνεστε επανειλημμένως ότι στις συνεδρίες(one-on-one readings) που πραγματοποιείτε με απλούς ανθρώπους δεν χρεώνεται τις υπηρεσίες σας. Μάλιστα, στις αρχικές σελίδες του βιβλίου σας Unbelievable Truth δηλώνετε ότι η ζήτηση ή όχι χρημάτων αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά μεταξύ ενός τσαρλατάνου και ενός πραγματικού μέντιουμ. Όμως, στην επίσκεψη σας στη χώρα μας η συμμετοχή στο mediumship που θα πραγματοποιήσετε είναι αντί χρηματικού αντιτίμου, διόλου ευκαταφρόνητου για το μέσο Έλληνα. Αλήθεια, πως εξηγείτε την παραπάνω φαινομενική αντίφαση;
[G.S.:] Δεν έχω ποτέ χρεώσει ανθρώπους σε ιδιωτικές συνεδρίες(seances). Όταν όμως ταξιδεύω σε διαφορετικές χώρες, οι άνθρωποι ή οργανισμοί που με φιλοξενούν πρέπει να βάλουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο ώστε να καλύψουν τα έξοδα τους. Επιπλέον, έχω πραγματοποιήσει και ο ίδιος συνεδρίες επί πληρωμή, όμως τα χρήματα που συγκέντρωσα δόθηκαν σε κάποια από τις πολλές φιλανθρωπικές προσπάθειες που υποστηρίζω, σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, έχω συγκεντρώσει περίπου 100.000 Βρετανικές λίρες(περίπου 150.000 ευρώ εν έτη 2007) για φιλανθρωπίες, χρησιμοποιώντας το χάρισμα μου. Τα χρήματα δεν είναι ο λόγος που με ωθούν να εργάζομαι ως διάμεσο.

[Ως προς το παραφυσικό και τη σύγχρονη κοινωνία..]
13. [Ν.Κ.:] Πιστεύετε ότι είναι εφικτό τα παραφυσικά φαινόμενα να γίνουν πλήρως αποδεκτά από την ανθρώπινη κοινωνία; Να έρθουν σε πλήρη συμφωνία με τη θρησκεία και την επιστήμη;
[G.S.:] Πιστεύω ότι εν καιρώ θα γίνουν περισσότερο αποδεκτά από την επιστήμη.

14. [Ν.Κ.:] Πιστεύετε ότι έχετε βοηθήσει για κάτι τέτοιο και εσείς με την έως τώρα πορεία σας; Πως σκοπεύετε στο μέλλον να πράξετε προς αυτήν την κατεύθυνση;
[G.S.:] Ελπίζω ότι έχω βοηθήσει και θα προσπαθήσω στο μέλλον να βοηθήσω ακόμα περισσότερο. Περισσότερα σχετικά πειράματα ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή, δεν έχω καμία ιδέα όμως για το τι θα περιέχουν.

[Επίλογος..]
15. [Ν.Κ.:] Θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα προς όλα τα μέλη της Ελληνική Κοινότητας του Μεταφυσικού, τα οποία μεταξύ άλλων αποτελούνται και από νέους ανθρώπους, σπουδαστές και φοιτητές, οι οποίοι κατά την ταπεινή μας άποψη θα διαμορφώσουν την ελληνική επιστημονική αφρόκρεμα του αύριο.
[G.S.:] Συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνετε με καλές προθέσεις και τα καλά αποτελέσματα θα σύντομα ακολουθήσουν.


[Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί προδημοσίευση της στήλης Ψυχικές Έρευνες του Νικόλαου Κουμαρτζή, του τεύχους 30 του περιοδικού mystery.]

Τα Επιστημονικά Πειράματα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.
Παρουσίαση και αξιολόγηση.

[Μετά τη συνέντευξη με τον κ. Gordon Smith και τα στοιχεία που μου έδωσε, επικοινώνησα με έναν(Tricia Robertson) εκ των δύο ερευνητών που πραγματοποίησαν τα προαναφερθέντα πειράματα. Επιπλέον, εντόπισα στη βιβλιοθήκη τηςΠΒρετανικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών(British SPR) και μελέτησα τα 3 σχετικά papers που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα(εν έτη 2007).
Ακολουθούν τα συμπεράσματα της μελέτης και της αξιολόγησης των επιστημονικών άρθρων σχετικά με τα πειράματα και τον κ. Gordon Smith.]

Κάθε επιστημονικό πείραμα που πραγματοποιείται στο χώρο των ψυχικών ερευνών, εφόσον είναι αξιόλογο και συνάμα αποδεικνύει κάτι ουσιώδες, τότε οδηγεί οπωσδήποτε σε δημοσίευση αντίστοιχου paper: μίας έκθεσης δηλαδή σε καθαρά επιστημονικά πλαίσια, σε αναγνωρισμένο Journal του χώρου, όπου και αναφέρεται λεπτομερώς ο στόχος, η μεθοδολογία, η ανάλυση, τα αποτελέσματα και οι αδυναμίες του εκάστοτε πειράματος. ’ρα, εφόσον τα πειράματα που ανέφερε ο κ. Smith έχουν γίνει, τότε θα έπρεπε να υπήρχαν και τα αντίστοιχα paper. Και όντως, στην πρώτη μας επικοινωνία η κ. Robertson με ενημέρωσε για τρία σχετικά paper, σε συνεργασία με τον κ. Archy E. Roy (ακαδημαϊκό του τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης).

Μετά από σχετική προτροπή, συμπλήρωσε για το προφίλ του κ. Smith:
«Ο Gordon ήταν ένα από τα μέντιουμ που χρησιμοποιήσαμε στο 5ετές ερευνητικό μας πρόγραμμα. Εκείνη την περίοδο ήταν πολύ συνεργάσιμος, όμως τώρα είναι ιδιαίτερα απασχολημένος ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο με τον εκδοτικό του οίκο, τον Hay House Publishing, και είναι σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσουμε μαζί του.
Δεν κάνει ψυχικά “κόλπα”[εννοεί παραγωγή εκτοπλάσματος, τηλεκίνηση, κλπ.], όμως είναι πάντα ακριβείς στις πληροφορίες που δίνει, οι οποίες και υποστηρίζει ότι έρχονται από κάποιο νεκρό άτομο. Επιπλέον, μπορεί να έρθει σε κατάσταση trance, όμως το κάνει μόνο σε ιδιωτικές συναντήσεις ενώπιον φίλων του αποκλειστικά. Κατά τη διάρκεια της trance είναι εξαιρετικά πειστικός, μιας και όταν “καταληφθεί” μπορεί να μιλήσει με μία εντελώς διαφορετική και δύσκολη προφορά για περισσότερο από 45 λεπτά, με μία αγγλική γραμματική και λεξιλόγιο που υπό κανονικές συνθήκες δεν γνωρίζει..»

Τα θετικά σχόλια ενός ακαδημαϊκού- και φίλου του κ. Smith, μετά το πέρας των πειραμάτων- ήταν αρκετά ώστε να με ωθήσουν να ασχοληθώ από επιστημονικής πλευράς με την υπόθεση του κ. Smith. Τα τρία paper που είχα στα χέρια μου μιλούσαν για τις 5ετείς έρευνες των δύο παραπάνω ακαδημαϊκών στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Smith, δεν ήταν όμως αποκλειστικά για τον ίδιο. ’ρα, οποιεσδήποτε πληροφορίες και συμπεράσματα αναφερθούν παρακάτω αφορούν μία ομάδα διάμεσων, στην οποία ο ίδιος συμμετείχε.

Το Γνωστότερο Επιχείρημα των Σκεπτικιστών Καταρρίπτεται
Το πρώτο paper δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2001, στο Journal of Society of Psychical Research (JSPR), με τίτλοΠ“A Preliminary Study of the Acceptance by non-recipients of mediums’ statements to Recipients”. Αναφέρεται σε αρχικά πειράματα τα οποία και πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να ελεχθεί ως προς την ορθότητα της η γνωστή υπόθεση των σκεπτικιστών σχετικά με τα μέντιουμ ότι οι πληροφορίες που δίνουν για τα άτομα που τους επισκέπτονται είναι τόσο γενικές που αληθεύουν για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πριν μιλήσουμε για τα αποτελέσματα της 2ετούς αρχικής έρευνας, ας αναφέρουμε εν συντομία την άκρως απαραίτητη ορολογία για τα πειράματα: Recipient ονομάζεται το άτομο στον οποίο απευθύνονται οι πληροφορίες που δίνει το μέντιουμ όταν «επικοινωνεί» και non-recipient αυτό στο οποίο δεν απευθύνονται. Οι πληροφορίες αυτές δίνονται με τη μορφή δηλώσεων, οι οποίες και καταγράφονται από τους ερευνητές σε μία φόρμα, το set of numbered statements ή απλώς set. Οι δηλώσεις στη συνέχεια, τα set, μοιράζονται σε recipients και σε non-recipients, οι οποίοι με τη σειρά τους επιβεβαιώνουν ποιες από τις δηλώσεις αληθεύουν γι’ αυτούς και ποιες όχι.
Στις έρευνες συμμετείχαν 10 διάμεσοι, 44 recipients και 407 non-recipients. Το ποσοστό επαλήθευσης των recipients σε σχέση με αυτό των non-recipients ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οποιαδήποτε λογικά στηριζόμενη αμφιβολία κατέρρευσε. Μάλιστα, η πιθανότητα τα- τόσο θετικά- αποτελέσματα να οφείλονται στην τύχη ήταν 1 στα 5.37 x 10-11, δηλαδή μικρότερη από 1 προς 10.000 εκατομμύρια!

Το 1ο Πρωτόκολλο Πειραματισμού με Μέντιουμ στην Ιστορία της Παραψυχολογίας!
Έχοντας απαντήσει οι δύο ερευνητές πειραματικά πλέον στο ουσιαστικότερο επιχείρημα των σκεπτικιστών, το επόμενο βήμα ήταν η δόμηση μίας μεθοδολογίας πειραμάτων ικανής να επαναληφθεί, να αναλυθεί στατιστικά και να χαρακτηρίζεται από επιστημονικές δικλίδες ασφαλείας. Κάπως έτσι, οι Robertson και Roy τον Ιούλιο του 2001, στο δεύτερο σχετικό paper τους (“A double-blind procedure for assessing the relevance of a medium’s statements to a recipient”), πρότειναν το double-blind protocol ή αλλιώς Robertson Roy Protocol (RRP).
Σύμφωνα με αυτό, αν και η πρώτη φάση των πειραμάτων είχε εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα, εντούτοις υπήρχαν κάποιες αδυναμίες: ο διάμεσος θα μπορούσε ίσως να εξάγει κάποια συμπεράσματα για τους recipient από τις αντιδράσεις, τις απαντήσεις, το εκπαιδευτικό- θρησκευτικό- πολιτισμικό-κλπ. προφίλ τους, κλπ. Έτσι, με το πρωτόκολλο RRP θέτονταν κάποιες δικλίδες ασφαλείας, εκμηδενίζοντας τις όποιες αδυναμίες.
Οι δικλίδες ασφαλείας που τέθηκαν ήταν οι εξής:
α. οι διάμεσοι και οι recipients δεν έχουν κανενός είδους οπτική επαφή.
β. οι recipients δεν μιλάνε στους διάμεσους.
γ. ο εκάστοτε recipient δεν γνωρίζει ότι είναι recipient.
δ. ο εκάστοτε διάμεσος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον recipient με κανέναν φυσικό τρόπο.
ε. οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στα πειράματα δεν γνωρίζουν το ρόλο τους, δηλαδή αν είναι recipients ή non-recipients.
στ. κανένας από τους δύο ερευνητές δεν αποφασίζει ποιος είναι κάθε φορά ο recipient (αποφασίζει ένας τρίτος).

Νέα Πειράματα και Συμπεράσματα Δίχως Αδυναμίες
Στηριζόμενοι πλέον στο νέο ασφαλέστατο πρωτόκολλο, οι δύο ακαδημαϊκοί συνέχισαν τα πειράματα τους για άλλα 2,5 χρόνια, με τη συμμετοχή 10 διάμεσων και 300 απλών ανθρώπων σε Αγγλία και Σκωτία.
Όπως διαβάζουμε στο paperΠ“Results of the application of the Robertson-Roy Protocol to a series of experiments with mediums and participants” που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2004 στο JSPR, το ποσοστό επαλήθευσης των recipients παρέμεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, εν αντιθέσει με αυτό των non-recipients που κυμάνθηκε σε χαμηλά. Μάλιστα, η πιθανότητα τα εν λόγω αποτελέσματα να ήταν τυχαία ήταν μόλις 1 προς 1.000.000.

Κάπως έτσι, αν και το πρωτόκολλο κρίνεται εξαιρετικά χρονοβόρο, εντούτοις είναι εύκολο στην εφαρμογή, στη συλλογή πληροφοριών και στην επανάληψη του. Επιπλέον, τα αποτελέσματα που εξάγει χαρακτηρίζονται ως αξιόπιστα και- το σημαντικότερο- αντικειμενικά, δημιουργώντας παράλληλα μία κοινή πλατφόρμα πειραματισμού για όλα τα μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα πάνω σε μέντιουμ.

Με λίγα λόγια, μπορεί κατά το παρελθόν με την πραγματοποίηση πειραμάτων σε διάφορα μέντιουμ, όπως π.χ. στις Mrs. Piper, Mrs., Leonard, Mrs. Willet, Mrs. Garret, κλπ. (βλέπε Balfour 1920&1935, Broad 1965, Gauld 1982, Roy 1996) να «αποδείχθηκε» ότι οι πληροφορίες που παρείχαν αποκτιούνταν με τρόπο παραφυσικό, όμως τα εκάστοτε πειράματα ακολουθούσαν διαφορετική μεθοδολογία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επαναληφθούν και άρα τα συμπεράσματα τους να επαληθευτούν ή αξιολογηθούν.
Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν με το πρωτόκολλο RRP και πλέον δεν μένει παρά να περιμένουμε αντίστοιχα πειράματα να πραγματοποιηθούν και από άλλους ερευνητές, ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο δείγμα αποτελεσμάτων για να εξαχθούν καθολικά συμπεράσματα.

[Πηγές:]
* Balfour, G. W. (1920), The Ear of Dionysius, New York: Henry Holt.
* Balfour, G. W. (1935), The study of the psychological aspects of Mrs Willet’s mediumship, ProcSPR 43, p. 41-318.
* Gauld, C. D. (1982), Mediumship and Survival, London: William Heinemann.
* Robertson, T. J. and Roy, A. E. (2001), A preliminary study of the acceptance by non-recipients of mediums’ statements to recipients, JSPR 65.2, 91-106.
* Robertson, T. J. and Roy, A. E. (2004), Results of the application of the Robertson-Roy Protocol to a series of experiments with mediums and participants, JSPR 68.1, 18-34.
* Roy, A. E. and Robertson, T. J. (2001), A double-blind procedure for assessing the relevance of a medium’s statements to a recipient, JSPR 65.3, 161-174.
* Roy, A. E. (1996), The Archives of the Mind, Stansted: SNU Publications.


[Σημείωση:] ΤαΠ3 προαναφερθέντα επιστημονικά paper σχετικά με τα πειράματα πάνω σε διάμεσους (και στον κ. Gordon Smith) μπορείτε να τα βρείτε, να τα κατεβάσετε στον υπολογογιστή σας και να τα μελετήσετε από την προσωπική ιστοσελίδα του Νικόλαου Κουμαρτζή:Πnkoumartzis.metafysiko.gr.


gordon smith 2

Ένα από τα βιβλία του κ. Gordon Smith κυκλοφορεί στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Ισόρροπον, υπό τον τίτλοΠ“Απίστευτη Πραγματικότητα”.


Για περισσότερες πληροφορίες:ΠΕκδόσεις Ισόρροπον


Σχολιάστε το κείμενο στο FORUM του Μεταφυσικού