Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Εγκυκλοπαίδεια Μυστικιστικών & Παραφυσικών Εμπειριών (εκδ. Anubis)

book_23

Τίτλος: Εγκυκλοπαίδεια Μυστικιστικών & Παραφυσικών Εμπειριών
Συγγραφέας: Rosemary Ellen Guiley
Εκδοτικός Οίκος: Anubis

Τι είναι το αβατάρ; O Μυστικισμός; Ποιος ήταν ο Ρασπούτιν και ποιος ο Νοστράδαμος; Τι το ιδιαίτερο είχαν που τους έκανε τόσο ξεχωριστούς; Γνωρίζατε ότι υπάρχει Επιτροπή Επιστημονικής Έρευνας των Παραφυσικών Φαινόμενων με έδρα τη Νέα Υόρκη; Έχουν διεξαχθεί επιστημονικές έρευνες πάνω σε θέματα του ανεξήγητου;
Η εγκυκλοπαίδεια Harper περικλείει όλα τα παραπάνω θέματα σε ένα εκτενή σύνολο λημμάτων, σε θέματα που η τετράγωνη και πεζή λογική της κοινωνίας μας αγνοεί επιδεικτικά. Μια ανάλυση σε τομείς που δεν «υφίστανται» για τους καθημερινούς ανθρώπους, στηριζόμενη όχι σε απόψεις προσωπικές και αβάσιμες αλλά σε πειράματα, πανεπιστημιακές έρευνες, θεωρίες επιφανών επιστημόνων και εμπειρίες.
Η επίτομη εγκυκλοπαίδεια της R. E. Guiley αποτελεί κλασσικό πλέον βιβλίο για όλους τους ερευνητές μη συμβατικών φαινόμενων, αρχάριους και έμπειρους. Καταπιάνεται με θέματα που για τον νεοεισελθόντα στο παράξενο θα φανούν υπεραρκετά. Ίσως ορισμένοι παλαιότεροι ερευνητές να την βρουν ελλιπή σε κάποια λιγοστά λήμματα, όπως π.χ. στον «Εξορκισμό» ή στον «Χριστιανικό Μυστικισμό», αλλά σε γενικές γραμμές αποτελεί μια σπάνια πηγή αναφορών από όπου μπορεί να ξεκινήσει κάθε είδους παραφυσική έρευνα. Έτσι, στις παραπομπές των λημμάτων θα βρείτε περισσότερα από 1.100 βιβλία και εκατοντάδες άρθρα ξένων περιοδικών για να «πατήσετε» πάνω σε αυτά και να συνεχίσετε την μελέτη σας.
Σημαντικό μειονέκτημα του βιβλίου αποτελεί η περιορισμένη παράθεση φωτογραφιών, αν και η ίδια η εγκυκλοπαίδεια διαφημίζεται ως «πλούσια εικονογραφημένη». Ένας κατάλογος «μεταφυσικών και θρησκευτικών οργανώσεων στην Ελλάδα» παρατίθεται στο τέλος, ενώ υπάρχει και ευρετήριο των λημμάτων στην Αγγλική γλώσσα, κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους χρησιμοποιούν ως πηγές ξενόγλωσσα κείμενα.
Σίγουρα δεν είναι το βιβλίο που θα διαβάσετε για να ξεχαστείτε. Δεν θα βρείτε στις σελίδες του την λογοτεχνική πένα που θα σας ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς γεννημένους από κάποια προικισμένη φαντασία. Θα ταξιδέψετε όμως… και ίσως αυτό το ταξίδι να χαράξει βαθιά την αντίληψη σας μιας και δεν θα είναι ένα ακόμα λογοτεχνικό ταξίδι.
Είναι ένα παράδοξο ταξίδι στον δικό μας κόσμο, αυτόν που υπάρχει γύρω μας, αυτόν που μας δίνει ζωή. Και η εγκυκλοπαίδεια αυτή σίγουρα θα σας βοηθήσει να δείτε την αθέατη πλευρά του, να γευτείτε την μαγεία του. Να ανοίξετε τα μάτια σας και να αρχίσετε να παρατηρείτε. Ίσως τότε καταλάβετε ότι καμία εγκυκλοπαίδεια αφιερωμένη στο ανεξήγητο δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί πλήρης, μιας και το Παράδοξο δεν δύναται να κλειστεί μέσα σε σελίδες. Όσες και να είναι αυτές…