Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Επτά Πειράματα που θα Αλλάξουν τον Κόσμο (εκδ. Έσοπτρον)

book_39

Τίτλος: Επτά Πειράματα που θα Αλλάξουν τον Κόσμο
Συγγραφέας: Rupert Sheldrake
Εκδοτικός Οίκος: Αρχέτυπο

Περίληψη (κείμενο οπισθόφυλλου)
Μπορούν οι άνθρωποι να διαισθανθούν πότε τους κοιτάζει κάποιος; Γνωρίζουν τα κατοικίδια ζώα πότε οι ιδιοκτήτες τους επιστρέφουν σπίτι; Πως επιστρέφουν τα περιστέρια στην εστία τους; Μπορούν οι προσδοκίες των πειραματιστών να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της έρευνας; Οι παγκόσμιες σταθερές της επιστήμης, ήταν πάντα σταθερές; Τι συμβαίνει με τα φασματικά μέλη και πως λειτουργεί το φαινόμενο πλασέμπο;

Η Γνώμη
Είχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο και να το απολαύσω τόσο πολύ. Ο Rupert Sheldrake δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ο θεμελιωτής της θεωρίας των μορφογενετικών πεδίων και μέσα από το παρόν πόνημά του μας εισάγει σε ένα νέο τρόπο θεώρησης του υλικού κόσμου, απαλλαγμένο από το συνηθισμένο λάθος της επιστήμης, που δεν είναι τίποτε άλλο από το δογματισμό.
Ο Sheldrake, χωρίς να υποτιμά την επιστήμη, της οποίας είναι και ο ίδιος λειτουργός, δεν διστάζει να στηλιτεύσει τον μονόπλευρο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων και τη δογματοποίηση βασικών επιστημονικών αρχών, που επιδεικνύουν ορισμένοι από τους συναδέλφους του επιστήμονες. Δεν στέκεται, όμως, μόνο σε στείρα κριτική, πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, προτείνοντας τη διεξαγωγή επτά πειραμάτων, εύκολων στη διεξαγωγή και σχετικά ανέξοδων, τα οποία θα ήταν ίσως δυνατό να αλλάξουν την αντίληψη που έχουμε όλοι μας για ορισμένα φαινόμενα.
Για εμένα προσωπικά, είναι πάντα σημαντικό να διαβάζω τη σκέψη επιστημόνων που δεν μένουν στάσιμοι στις πάγιες αντιλήψεις τους, αλλά διαρκώς αναρωτιούνται και ερευνούν, τιμώντας έμπρακτα τη βασική αρχή της επιστήμης, που είναι η συνεχής αμφισβήτηση, η έρευνα και το πείραμα. Ο Sheldrake θεωρώ πως ανήκει σε αυτούς τους λίγους αφοσιωμένους ταγούς της έρευνας.
Το βιβλίο-δοκίμιό του, είναι γραμμένο με τρόπο που να γίνεται κατανοητό εξίσου από επιστήμονες και από κόσμο που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις και πιστεύω πως όποιος το μελετήσει δεν θα απογοητευθεί.

σημείωση: Η τιμή του βιβλίου ανέρχεται στα 16,6 ευρώ και το μέγεθος του φτάνει τις 340 σελίδες.