Home » από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού, Αρχαία Μυστήρια - Πολιτισμοί, Μελέτες
από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού Αρχαία Μυστήρια - Πολιτισμοί Μελέτες

Εξερευνήσεις των (αρχαίων) Ελλήνων

greek_trireme

Μνημοσύνην καλέω, Ζηνός σύλλεκτρον, άνασσαν, ή Μούσας τέκνωσ’ ιεράς, οσίας, λιγυφώνους, εκτός έχουσα κακής μνήμην βλαψίφρονος αιεί, πάντα νόον συνέχουσα βροτών ψυχήσι αι σύνοικον, ευδύνατον κρατερόν θνητών αύξουσα λογισμόν, ηδυτάτη, φιλάγρυπνος, υπομνήσκουσά τε πάντα, ων αν έκαστος αεί στέρνοις γνώμην κατάθηται. Ούτοι παρεκβαίνουσι, επεγείρουσα φρένα πάσιν. Αλλά μάκαιρα θεά, μύσταις μνήμην επέγειρε ευϊέρου τελετής, λήθην δ’ από τώνδ’ απόμεμπε.

Εισαγωγή
Τα επιτεύγματα των αρχαίων ελλήνων: ένα μεγάλο κεφάλαιο που σίγουρα δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε δυο τρία φύλλα χαρτιού. Είναι δύσκολο να ξέρουμε τι πραγματικά έγινε στο παρελθόν θα μου επιτρέψετε να πω πως είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως η ιστορία που μαθαίνουμε (ή μάθαμε) στα σχολεία είναι η πραγματική, ιδιαίτερα αυτή που αναφέρεται από την αρχαία Ελλάδα ως το Βυζάντιο. Το ποιοι είναι οι λόγοι που δεν μαθαίνουμε την πραγματική ιστορία το αφήνω στην κρίση σας) εγώ απλά θα σας μιλήσω για κάποια πράγματα που ξέρω ή έχω ακούσει. Σαν Νεοέλληνας έχω χρέος να αφιερώσω και εγώ λίγο χρόνο για να γράψω αυτό το άρθρο σε αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους χρωστάει πολλά ολόκληρη η ανθρωπότητα, τους αρχαίους Έλληνες….

Επιστήμες , τέχνες, τομείς ανάπτυξης της Αρχαίας Ελλάδας

Τι να πρωτοπεί κανείς για τους αρχαίους Έλληνες, για ποια τέχνη ή επιστήμη να μιλήσει από όλες αυτές που οι πρόγονοι μας ανέπτυξαν;Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ποιες είναι αυτές:

* Ιστοριογραφία
* Φιλοσοφία
* Ποίηση
* Αρχιτεκτονική
* Βιολογία
* Ανθρωπολογία
* Φυσική
* Γεωμετρία
* Μαθηματικά
* Ιατρική
* Βοτανολογία
* Μουσική
* Πολιτική επιστήμη (θεμελίωση Δημοκρατίας)
(αυτά μου έρχονται προς το παρόν στον νου).

Να προσθέσω ακόμα τομείς που δεν ανήκουν στις επιστήμες και στις τέχνες όπως τον αθλητισμό και το ολυμπιακό ιδεώδες, ακόμη την τεράστια τεχνολογική ανάπτυξη που από την περίοδο του xαλκού φτάνουμε στην κατασκευή ναών (θέλω να τονίσω τα μέσα και τα υλικά με τα οποία δημιουργήθηκαν), ανάπτυξη εμπορίου, ναυσιπλοΐα, αγγειοπλαστική και ζωγραφική.

Εξερευνήσεις των Αρχαίων Ελλήνων

Υπήρχαν πολλά αίτια τα οποία έκαναν τους Αρχαίους Έλληνες να θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη και να ανακαλύψουν νέους τόπους, στους οποίους θα μεταδώσουν πολιτισμό. Αίτια: Οικονομικά, όπως ανάγκη για προμήθεια πρώτων υλών, ειδών διατροφής, αναζήτηση νέων εμπορικών δρόμων κ.λ.π. άλλα αίτια ήταν ο υπερπληθυσμός, οι πολιτικές ανωμαλίες και η συνείδηση υπεροχής έναντι των βαρβάρων. (πηγή εγκυκλοπαίδεια 2002)Ακόμη λέει:

Δεύτερος ελληνικός αποικισμός (750-550 π.χ.)
Κατά την εποχή αυτή σημειώνεται και ισχυρή μεταναστευτική κίνηση, από την κυρίως Ελλάδα και από τις μικρασιατικές πόλεις, προς όλες τις κατευθύνσεις της Μεσογείου. Ιδρύονται αποικίες στα παράλια του Ελλήσποντου και του Εύξεινου Πόντου (’βυδος, Λάμψακος, Κύζικος, Σινώπη, Τραπεζούντα, Ολβία, Ίστρος, Οδησσός, Ταναϊς, Φάσις κ.λ.π.), στις εκβολές του Νείλου (Ναύκρατη), στην Ισπανία (Μασσαλία, Μαινάκη), στην Κορσική (Αλαλία), στην Κάτω Ιταλία (Ελέα, Κύμη, Ρήγιο, Γέλα, Ακράγας, Τάρας κ.λ.π.), στην Σικελία (Ζάγκλη, Νάξος, Συρακούσαι κ.λ.π.), στη Β Αφρική (Κυρήνη, Βάρκα) κ.λ.π.

Και έρχομαι τώρα εγώ να τα σχολιάσω
Βέβαια το γιατί δεν προχώρησαν οι Έλληνες πιο μακριά θα είναι επειδή φοβόντουσαν τα μεγάλα τέρατα τα οποία νόμιζαν πως υπήρχαν εκεί.
Κατά την γνώμη μου οι Έλληνες δεν εξερεύνησαν μόνο την περιοχή γύρω από την Ελλάδα (βλέπε Ευρώπη) αλλά… Αλλά έκαναν και υπερατλαντικά ταξίδια.
Γνωστή η μαρτυρία πολλών φυλών στην περιοχή της κεντρικής Αμερικής.

1. Υπάρχει μια φυλή η οποία υποστηρίζει πως προέρχονται από τους αρχαίους Έλληνες, και πώς το αιτιολογούν; Λένε πως οι πρόγονοι τους ξεκίνησαν από την Ελλάδα ταξίδεψαν προς την ανατολή και μετά έφτασαν εκεί. Βέβαια αυτό δεν λέει τίποτα και σε μένα μέχρι που έμαθα ότι το σύμβολο στην σημαία τους είναι ο δικέφαλος αετός2
2. Μία φυλή Ινδιάνων λέει (μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά) πως κάποτε ήρθαν κάποιοι άνθρωποι με αστραφτερά και καθαρά πουκάμισα (βέβαια θα εννοούσαν τις στολές) που μας δίδαξαν την δημοκρατία και την ισότητα.

Βέβαια είναι γνωστό ότι βρέθηκαν ελληνικές επιγραφές στην Αμερική που χρονολογούνται εκείνη την περίοδο.Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς άραγε βρέθηκαν οι Ινδιάνοι στην κεντρική κυρίως Αμερική, και γιατί τους λένε Ινδιάνους; Ακόμη κάποιοι μεταξύ σοβαρού και αστείου λένε πως στο μεγάλο ταξίδι του ο Οδυσσέας προς την Ιθάκη έφτασε και ως την Αμερική. Θα ήθελα να πω πως είναι πολύ πιθανό να έχουν φτάσει οι Έλληνες ως την Αμερική με βάση του μεγάλου παράγοντα που λέγεται τριήρης, το οποίο ήταν πολεμικό πλοίο των αρχαίων Ελλήνων. Η τριήρης είχε τρεις σειρές κουπιά, η μία σειρά πάνω από την άλλη, δυο ιστία και ένα έμβολο στην πλώρη. Ήταν πλοίο ευκίνητο και η ταχύτητα του έφτανε τα 8 μίλια την ώρα.
DNA Test
Όπως ξέρετε η ιατρική επιστήμη συνεχώς αναπτύσσεται,και πλέον, με ένα test dna μπορούμε να διακρίνουμε αν μία φυλή έχει Ελληνικές ρίζες (όπως είναι γνωστό η δομή του DNA της κάθε φυλής είναι διαφορετική). Οι φυλές που ανέφερα παραπάνω πρότειναν να κάνουν αυτό το test αλλά κάποιοι απέρριψαν τη πρόταση τους.

Αλέξανδρος Άμμωνος Ρα ή Μέγας Αλέξανδρος
Όταν κάθομαι μόνος και σκέφτομαι τον Αλέξανδρο δακρύζω, σκέφτομαι το μεγαλείο του, από την Ελλάδα έως τα αφιλόξενα βάθη της Ασίας τον προσκυνούσαν όχι σαν έναν βάρβαρο αλλά ως έναν λυτρωτή ως έναν άνθρωπο που θα τους χάριζε τα φώτα της σοφίας του ελληνισμού
H Ασία και ένα μέρος της Αφρικής δεν ήταν άγνωστα για τους αρχαίους Έλληνες λόγο του εμπορίου και την αναζήτηση υλικών αγαθών ήταν μέρη που επισκέπτονταν συνεχώς.Ο Αλέξανδρος ο Μέγας λοιπόν δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο της ελληνικής ιστορίας, είναι ένα τρανταχτό και αδιάψευστο παράδειγμα της εξάπλωσης του ελληνικού πολιτισμού.

Χριστόφορος Κολόμβος!!!

Κι όμως ήταν Έλληνας, Χριστόφορος Κολοβός, μετανάστευσε με την οικογένεια του σε πολύ μικρή ηλικία από ένα Ελληνικό νησί στην Γένοβα της Ιταλίας (η οποία παρεμπίπτοντος ιδρύθηκε από Έλληνες). Δεν μιλούσε Ισπανικά παρά Ελληνικά και Ιταλικά και υπέγραφε ως Χριστόφορος. Υπάρχει ακόμη μια χρονική σύγχυση με τους χάρτες του Ρέις ο οποίος ήταν ’γγλος ναύαρχος. Ο Κολόμβος χρησιμοποίησε τους χάρτες του Ρέις για τα ταξίδια του, ο Ρέις όμως ήταν μωρό όταν ο Κολόμβος έκανε τις ανακαλύψεις…
Αφού έψαξα στην εγκυκλοπαίδεια τι έγραφε για τον Κολόμβο βρήκα:
Για τα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Γεννήθηκε πιθανόν στην Γένοβα Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο πατέρας του ήταν υφαντουργός και ότι ο ίδιος ακολούθησε την τέχνη του πατέρα του μέχρι τα 22 του.
Όπως καταλάβατε έμεινα άναυδος.Δεν έμεινα όμως ικανοποιημένος και έψαξα και στην εγκυκλοπαίδεια encarta 99 που έλεγε: Information about the beginning of his seafaring career is uncertain, but the independent city-state of Genoa had a busy port, and he may have sailed as a commercial agent in his youth. In the mid-1470s he made his first trading voyage to the island of Khνos (or Chios), in the Aegean Sea.Σε γενικές γραμμές η μετάφραση λέει ότι δεν ξέρουμε για την αρχή της “ταξιδιωτικής του καριέρας”, η ανεξάρτητη πόλη της Γένοβα ήταν ένα δραστήριο λιμάνι, και μπορεί να έκανε ταξίδια σαν έμπορος. Γύρω στα 1470 έκανε το πρώτο του ταξίδι στο νησί Χίος του Αιγαίου
Ακόμη τον αδερφό του τον έλεγαν Βαρθολομαίο

Επεξηγήσεις

1. Την Μνημοσύνη καλώ, ομόκλινη του Διός, άνασσα. Που γέννησε τις Μούσες, τις ιερές, τις όσιες, τις γλυκόφωνες. Που έχει τη μνήμη πέραν της βλαβερής για την καρδία κακίας. Που συνέχει κάθε ανθρώπινο νου, σύνοικο των ψυχών, αυξάνοντας των θνητών το δυνατό και στέριο λογισμό. Γλυκύτατη είναι και φιλάγρυπνη, υπενθυμίζοντας εκείνα για τα οποία ο καθένας έχει στην ψυχή του σχηματίσει γνώμη. Ούτε βέβαια παρεκτρέπεται, μα διεγείρει το μυαλό σε όλους. Αλλά, θεά μακάρια, τη μνήμη ξύπνα στους μύστες της ιερής τελετουργίας και διώξε απ’ αυτούς τη λήθη.
Ορφικοί Ύμνοι
2. Δικέφαλος Αετός
* Αρχαία Ελλάδα:
Λέγεται πως είναι αρχαίο σύμβολο, ο Δίας άφησε ψηλά έναν δικέφαλο αετό ώστε να ταξιδέψει προς την ανατολή και την δύση.
* Βυζάντιο:
Βυζαντινό αυτοκρατορικό έμβλημα, το οποίο συμβόλιζε την κυριαρχία του Βυζαντίου στην Ευρώπη και στην Ασία.