Home » από Συνεργάτη Κοινότητας του Μεταφυσικού, Άρθρα Επικαιρότητας
από Συνεργάτη Κοινότητας του Μεταφυσικού

Είναι το “Παράξενο” Είδος προς Εξαφάνιση;

108

Διαβάζω τελευταία σε περιοδικά και blogs πως το παράξενο έχει κρυφτεί, έσβησε ή ακόμη και εγκατέλειψε αυτό τον πλανήτη προς αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. Εν μέρει συμφωνώ – από την μια βλέπετε, η ακραία εμπορευματοποίηση του ανεξήγητου ενισχύει την δυσπιστία των αναγνωστών μειώνοντας αλυσιδωτά και το ενδιαφέρον τους. Από την άλλη, οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της περιόδου στρέφουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε διαφορετικά θέματα, περιθωριοποιώντας τα μεγάλα αινίγματα του πλανήτη.
Κατά κύριο λόγο όμως, αυτό που συμβαίνει είναι μια ευρύτερη αλλαγή στα συστήματα πίστης. Καλώς ή κακώς, το παράξενο τροφοδοτείται περισσότερο από τις δεισιδαιμονίες, τις υπερβολές και την παθολογική μυθοπλασία, παρά από τα αυθεντικά δυσεξήγητα φαινόμενα, που αν και πραγματικά, είναι πιο σπάνια και ασφαλώς λιγότερο εντυπωσιακά από τις ιστορίες που φτάνουν στην αντίληψη μας.
Ο κόσμος λοιπόν, στρεφόμενος σε μια επιστημολάγνα ορθολογία της καθημερινότητας, προσπαθεί να τινάξει από πάνω του την άμμο των φαντασμάτων που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες εποχές και αναζητά πιο εύκολα τη βιοχημεία των δαιμονισμένων και την κβαντική φυσική της ψυχοκίνησης, παρά τις «εξωτικές» ερμηνείες των πνευματιστών και των αυτόκλητων ερευνητών.
Η νέα αυτή στάση, όπως κάθε τι άλλωστε, έχει θετικές και αρνητικές πτυχές… Προσωπικά είμαι υπέρ της επιστημονικής σκοπιάς και του υγιούς σκεπτικισμού. Επίσης σέβομαι όλες τις παραδοσιακές θεωρίες και τα μοντέλα σκέψης. Δεν ανήκω όμως σ’ εκείνους τους ρομαντικούς που ισχυρίζονται πως το παράξενο πρέπει να παραμείνει ανεξήγητο για να μην χάσει την ατμόσφαιρα του, και έτσι ο κόσμος μας να μην γίνει φτωχότερος!
Σε όλους αυτούς έχω να απαντήσω πως το μυστήριο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ποτέ από την ζωή μας, είτε γιατί το σύμπαν είναι τόσο μεγάλο που πάντα θα έχει σημεία και γωνιές άγνωστα και αινιγματικά, είτε γιατί το παράδοξο αυτό καθέ αυτό υφίσταται κυριολεκτικά.
Γιατί φοβάστε λοιπόν την επιστήμη όταν αυτή η ίδια έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει όλα αυτά που διηγούνται οι πατεράδες μας; Γιατί, ναι υπάρχουν φαντάσματα, δυνάμεις Ψ και εξωγήινα πλάσματα. Αυτό που η επιστήμη ίσως καταδείξει είναι η αληθινή μορφή αυτών των φαινομένων, διότι μπορεί οι ξένοι από το διάστημα να μην είναι greys ή τα φαντάσματα να μην είναι οι συνειδήσεις των νεκρών και οι δυνάμεις Ψ να είναι τελικά γεννητικά τροποποιήσιμοι.
Αν όλα αυτά, και πολλά περισσότερα, αποδειχτούν τελικά, είναι γεγονός πως ο κόσμος μας θα αλλάξει. Αλλάζοντας όμως την σχέση μας με το ανεξήγητο δεν σκοτώνουμε τις ιδέες μας ούτε καν την ψυχή του παράξενου. Απλά ωριμάζουμε και από Πήτερ Παν γινόμαστε αληθινοί Fox Mulder και Walter Bishop. Θέλετε να πετάτε στα όνειρα ή να πετάτε ψηλά με όχημα την πραγματικότητα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που οφείλει κάθε ενδιαφερόμενος στο μυστήριο να απαντήσει.


Σημείωση: Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο apopheneia.blogspot.com