Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας
από Μέλος Gateway Team

Ανάλυση Video, Poltergeist Αθηνών

73

Παρακάτω παρουσιάζουμε την αναλυτική παρουσίαση του μέλους της ομάδας Gateway Χάρη Θώμου (Nocturnal) για το περίφημο βίντεο της εμπειρίας που περιέγραψε το μέλος της κοινότητας μας Freya, στο forum της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού (πιο συγκεκριμένα δείτε το ). Το βίντεο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπομπή «Πύλες του Ανεξήγητου» το Σάββατο 12/4/2008.

——————————————————————————–

To video τραβήχτηκε με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό δε διακρίνονται πολλές λεπτομέρειες. Αρχικά, το video ήταν αποθηκευμένο σε format 3GP, αλλά μετατράπηκε σε MPEG για ευκολότερη επεξεργασία.
Η πορεία που ακολουθεί η μπάλα κατά τη διάρκεια όλου του video φαίνεται στο παρακάτω σχήμα: (σημείωση, τόσο η αποτύπωση της κίνησης της μπάλας όσο και του χώρου είναι απλά προσδιοριστική, δεν έχουν γίνει ακριβείς μετρήσεις για τη δημιουργία της κάτοψης και δεν ήταν δυνατό να αποτυπωθεί η πορεία ακριβώς στο σχήμα)

73_poreia

Για την καλύτερη μελέτη της κίνησης διαχωρίστηκε η όλη πορεία σε 5 τμήματα:
Τμήμα 1: Αρχή – 1:37 (περίπου)
Τμήμα 2: 1:37 – 2:06 (περίπου)
Τμήμα 3: 2:06 – 2:23 (περίπου)
Τμήμα 4: 2:23 – 2:51 (περίπου)
Τμήμα 5: 2:51 – τέλος

——————————————————————————–

[Τμήμα 1]

73_fasi1

Κατά τη διάρκεια του τμήματος αυτού (που είναι και το μεγαλύτερο) έχουμε την ταλάντωση της μπάλας γύρω από το αρχικό σημείο και τη μετακίνησή της τελικά (με περιστροφή) μέχρι το σημείο 2.
Η μπάλα ξεκινάει στην αρχή να κινείται προς τα δεξιά της κάμερας. Δεν υπάρχει μετακίνηση, αλλά ταλάντωση. Η ταλάντωση αυτή επηρεάζεται περισσότερο από το γεγονός ότι η διάφανη πλαστική μπάλα περιέχει μέσα της κάποιο διακοσμητικό το οποίο αλλάζει το κέντρο βάρους της.

73_fas1_movement

Η κίνηση αυτή της ταλάντωσης μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα με τη χρήση μιας πετονιάς και το ελαφρύ τράβηγμα της.
Αργότερα, κάπου στο 00:22, η κίνηση της μπάλας και παρατηρείται και περιστροφή. Προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τον άξονα της μπάλας οπτικά, και προβάλλοντας τον στο 3διάστατο επίπεδο γίνεται ακόμα πιο αντιληπτή η περιστροφή της μπάλας.

73_fas1_movement_2

Συνεχίζουν παρόμοιες κινήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα ακόμα περισσότερη περιστροφή, μέχρι το Τμήμα 2.

——————————————————————————–

[Τμήμα 2]

73_fasi2

Η μπάλα κινείται και περιστρέφεται στην αρχή του διαδρόμου. Η διαφορετική συμπεριφορά με πριν συνοψίζεται στο ότι υπάρχει κάποιο σύρσιμο (όχι κύλιση) της μπάλας καθώς και μια περιστροφή σχεδόν επιτόπεια, γύρω από τον κάθετο άξονα του επιπέδου y.

73_fasi2_sirsimo

73_fas2_sirsimo

Σύρσιμο 1:42.

73_fasi2_peristrofi

Σύρσιμο 1:42.

73_fas2_peristrofi

� εριστροφή γύρω από τον Y στο 1:48.

——————————————————————————–

[Τμήμα 3]

73_fasi3

Ομοίως εδώ παρατηρείται σύρσιμο και περιστροφή στον άξονα Y(2:16). Έπειτα υπάρχει ένα μεγάλο σύρσιμο που εκτελείται σε 2 τμήματα που ακολουθείται από περιστροφή.

73_fas3_megalo_sirsimo

73_fasi3_sirsimo_k_peristrofi

——————————————————————————–

[Τμήμα 4]

73_fasi4

Ενδιαφέρουσα είναι η περιστροφή της μπάλας στον Y άξονα, χωρίς την κίνησή της, ενώ ακουμπά στον τοίχο στο 2:42.

73_fas4_peristrofi

73_fasi4_peristrofi

——————————————————————————–

[Τμήμα 5]

73_fasi5

Στο 3:12 παρουσιάζεται μια πολύ απότομη κίνηση (σαν κάτι να χτύπησε την μπάλα). Δυστυχώς λόγω χαμηλής ανάλυσης, δεν είναι δυνατόν να εξεταστεί τυχόν συμπίεση της μπάλας από χτύπημα.
Έπειτα η μπάλα ηρεμεί.

73_fas5_apotomo_xtipima

73_fasi5_apotomi_kinisi

Για να αποκλειστεί η πιθανότητα η κίνηση της μπάλας να οφείλεται στη χρήση πετονιάς – σκοινιού, χρησιμοποιήθηκε το φίλτρο emboss. Δε διακρίνεται κάτι σχετικό, παρ’ όλα αυτά μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, λόγω της χαμηλής ανάλυσης του video.