Home » από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού, από Μέλος Ομάδας Πυθέας, Νέα από Όλο τον Κόσμο, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού από Μέλος Ομάδας Πυθέας Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσικό Πανόραμα (Σεπτ.-Δεκ. 2006)

56

Αρχικός Τίτλος: Μεταφυσικό Πανόραμα – Νέα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
(Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2006)

[Γενική Θεματολογία:]

Απολιθωμένο φοινικόδασος τριών εκατομμυρίων ετών εντοπίστηκε στη Λακωνία.
Ένα απολιθωμένο φοινικόδασος, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι μοναδικό στον κόσμο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στη Λακωνία.
Απολιθωμένοι φοίνικες, ακόμη και παλαιότερης ηλικίας έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στον Έβρο, στη Λέσβο και τη Λήμνο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ολόκληρο δάσος.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο», δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο καθηγητής Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευάγγελος Βελιτζέλος. Το δάσος εντοπίστηκε στον Δήμο Βοιών και οι παλαιοντολογικές μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι οι απολιθωμένοι κορμοί των φοινίκων εκτείνονταν από τον Αγιο Νικόλαο και την Αγία Μαρίνα Λακωνίας μέχρι τη Νεάπολη και την Ελαφόνησο.
Οι κορμοί έχουν ηλικία δύο έως τριών εκατομμυρίων ετών, ενώ αποτελούν σπάνιο εύρημα εξαιτίας και του τρόπου που απολιθώθηκαν: ασβεστώθηκαν εξαιτίας της θάλασσας και δεν πυριτιώθηκαν από τις τέφρες κάποιου ηφαιστείου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα επικρατούσε υποτροπικό κλίμα με μέση ετήσια θερμοκρασία γύρω στους 18 βαθμούς ενώ εκδηλώνονταν και αρκετές βροχοπτώσεις. Oι φοίνικες που φύονταν στην περιοχή έφθαναν μέχρι την παραλία.
Κάποια στιγμή η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει και να καλύπτει τους φοίνικες οι οποίοι άρχισαν να απολιθώνονται και να ασβεστοποιούνται εξαιτίας της δράσης του ανθρακικού ασβεστίου. Αργότερα η στάθμη του νερού υποχώρησε και πάνω στους κορμούς εναποτέθηκαν θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως όστρακα, τα οποία εντοπίστηκαν και αυτά απολιθωμένα.
Το είδος των φοινίκων που υπήρχε τότε στη Λακωνία δεν φύεται σήμερα στη χώρα μας. Πρόκειται για το είδος Rhyzoplmoxylon sp. που ευδοκιμεί σήμερα στη Βόρεια Αμερική και κυρίως στη Φλόριντα. Είναι σαν τους φοίνικες που βρίσκονται στον Εθνικό Κήπο και οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Περιμένοντας τους δεινόσαυρους.
Οι μαθητές που εμπνέονται από το «Τζουράσικ Παρκ» και προσβλέπουν σε καριέρα παλαιοντολόγου θα έχουν κάτι να ανακαλύψουν όταν τελικά αποφοιτήσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι δεινόσαυροι που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα αντιστοιχούν μόλις στο 29% του συνόλου.
«Είναι ασφαλές στοίχημα να πει κανείς ότι ένα παιδί που γεννιέται σήμερα μπορεί να περιμένει μια πλήρη καριέρα στην παλαιοντολογία των δεινοσαύρων» υπόσχεται ο Πίτερ Ντόντσον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα με τον Στιβ Ουάνγκ του Κολεγίου Swarthmore στις ΗΠΑ.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο 527 γένη (ομάδες συγγενικών ειδών) δεινοσαύρων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα γένη που διατηρούνται σε απολιθωμένη μορφή σε όλο τον πλανήτη πρέπει να ανέρχονται στα 1.850.
Τα γένη όλων των δεινοσαύρων που έζησαν ποτέ ήταν ακόμα περισσότερα, πιθανώς διπλάσια, δεδομένου ότι πολλά δεν άφησαν πίσω τους απολιθώματα.
Η εκτίμηση βασίστηκε στον αριθμό νέων ειδών δεινοσαύρων που ανακαλύπτονται κάθε χρόνο και τον αριθμό των νέων απολιθωμάτων που αντιστοιχούν σε ήδη γνωστά είδη (όλοι οι γνωστοί δεινόσαυροι απαριθμώνται στο επιστημινικό βιβλίο Τα Δεινοσαύρια, το οποίο συνυπογράφει ο Δρ Ντόντσον).
Κάθε χρόνο ανακαλύπτονται 10 με 20 νέοι δεινόσαυροι, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται από έτος σε έτος. Η παλαιοντολογία των δεινοσαύρων φαίνεται ότι βρίσκευται σε φάση αναγέννησης. Αυτή η «έκρηξη» νέων ειδών, αναφέρουν οι ερευνητές, οφείλεται κυρίως στην ανασκαφή νέων περιοχών στην Κίνα και τη Λατινική Αμερική.

Ο μικρότερος άνθρωπος του κόσμου!
Ο 14χρονος Γκανέντρα Τάπα Μαγκάρ από το Νεπάλ μοιάζει σαν να ξεπήδησε μέσα από τα “Ταξίδια του Γκιούλιβερ”. Κι αν ο ίδιος δεν έχει ακούσει ποτέ του για τον ήρωα του συγγραφέα Τζόναθαν Σουίφτ, το μέγεθος του σίγουρα φέρνει στου νου τους κατοίκους της Λιλιπούτης. Ο Γκανέντρα έχει ύψος 50 εκατοστά και βάρος μόλις 4,5 κιλά, χωρίς αυτό να τον εμποδίζει να παίζει, να αστειεύεται και να τραγουδά και να δείχνει την ενεργητικότητα που δείχνουν όλα τα παιδιά. Ζει σε ένα χωριό της επαρχίας Μπανγκλουνγκ, κάπου 400χλμ μακριά από την πρωτεύουσα Κατμαντού και μέχρι πρότινος οι συμπατριώτες του αγνοούσαν την ύπαρξη του. Όμως τους τελευταίους μήνες μετατράπηκε στο αγαπημένο πρόσωπο των τοπικών ΜΜΕ.
Η οικογένεια του υποστήριξε ότι η κατάσταση της υγείας του υπήρξε ο λόγος που έδωσαν στο φως της δημοσιότητας την περίπτωση του. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης Ποκχαρα προκειμένου να τον δουν από κοντά έναντι εισιτηρίου. Αρκετοί αντέδρασαν κάνοντας λόγο για μεσαιωνικές πρακτικές, όμως οι δικοί του είπαν πως τα λεφτά θα χρησιμοποιηθούν για ιατρικές εξετάσεις. “Είναι τόσο μικρός που χωρά σε μία σακούλα”, λέει ο πατέρας του, δηλώνοντας πως ανησυχεί που η ελάχιστη ανάπτυξη του έχει σταματήσει εντελώς και έχει χάσει βάρος. Ο Γκανέντρα αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο, διότι οι συμμαθητές του τον μεταχειρίζονταν σαν κούκλα.
Οι συγχωριανοί του όμως έχουν διαφορετική γνώμη. Θεωρούν την ύπαρξη του “καλοτυχία” για το χωριό και σε αυτόν αποδίδουν την έλευση του ηλεκτρικού ρεύματος στην απομακρυσμένη περιοχή τους. Κάποιοι άλλοι Νεπαλέζοι το πάνε ακόμα πιο μακριά και τον ευχαριστούν για τη βροχή που διέκοψε την περίοδο ξηρασίας που ταλαιπωρούσε την επικράτεια. Τον θεωρούν μετενσάρκωση του Βισνού, της θεότητας που σύμφωνα με την ινδουιστική θρησκεία κατέβηκε στη γη ως Μπαμαν Αβαταρ, με τη μορφή νάνου, προκειμένου να ταπεινώσει έναν ισχυρό βασιλιά.

Βιονικό χέρι που λειτουργεί με τη σκέψη.
Ο 59χρονος Τζέσι Σάλιβαν έχει δύο τεχνητά χέρια, όμως μπορεί να ανεβαίνει πτυσσόμενες σκάλες, να βάφει τοίχους με το ρολό, ακόμα και να αγκαλιάζει τα εγγόνια του. Είναι ο πρώτος λήπτης ενός «βιονικού» τεχνητού μέλους που συνδέεται με τα νεύρα και ελέγχεται με τη σκέψη.
Ο Σάλιβαν, ο πρώτος από δύο ασθενείς στους οποίους δοκιμάζεται η νέα τεχνολογία, μπορεί να διατάζει νοερά το τεχνητό μέλος να περιστρέφεται στον ώμο, τον αγκώνα και τον καρπό και να ανοιγοκλείνει την παλάμη, σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτόχρονα.
Συνολικά το βιονικό χέρι μπορεί να εκτελεί τέσσερις από τις 22 διακριτές κινήσεις του ανθρώπινου άνω άκρου. «Τέσσερις είναι τέλεια» σχολιάζει ο 59χρονος πρώην εργάτης, που έχασε τα χέρια του σε βιομηχανικό ατύχημα πριν δύο χρόνια. Το δεξί του χέρι είναι ένα παλαιότερο μοντέλο τεχνητού μέλους, το αριστερό είναι βιονικό. Το χέρι αναπτύχθηκε από τον Δρ Τοντ Κούικεν, διευθυντή Νευρομηχανικής στο Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Σικάγο, ένα από τα 35 αμερικανικά ερευνητικά κέντρα που μετέχουν σε σχετικό πρόγραμμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας (DARPA) του Πενταγώνου.
Ο Σάλιβαν χρειάστηκε να υποβληθεί σε ειδική χειρουργική επέμβαση ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το μέλος. Οι χειρουργοί πήραν το άκρο του νεύρου που κανονικά διέρχεται από τον αγκώνα και το συνέδεσαν στον θωρακικό μυ. Έτσι όταν ο ασθενής δίνει εντολή να κινηθεί το χέρι του, αντ΄αυτού συσπάται ο μυς του στήθους. Όταν μάλιστα τον αγγίζουν στο στήθος, νιώθει ότι το ερέθισμα προέρχεται από το ανύπαρκτο χέρι.
Ηλεκτρόδια καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες του στήθους και διαβιβάζει τα σήματα στον υπολογιστή του τεχνητού χεριού. Το σύστημα αναγνωρίζει έτσι ποια κίνηση σκόπευε να εκτελέσει ο ασθενής και την αναπαράγει με ακρίβεια.
Ο Σάλιβαν, τόσο ενθουσιασμένος με το βιονικό χέρι ώστε το έχει σπάσει αρκετές φορές σε απαιτητικές εργασίες, εξηγεί ότι το να ελέγχει τις κινήσεις του έχει γίνει πλέον αυτόματη διαδικασία.

Πρόληψη Τσουνάμι σε Αιγίο-Ιόνιο.
Ένα πρωτοποριακό σύστημα προειδοποίησης για επερχόμενο τσουνάμι εγκαθίσταται μέσα στους επόμενους έξι μήνες στη Μεσόγειο. Με την τοποθέτηση παλιρροιογράφων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, η χώρα μας θα διαθέτει ένα άρτιο ενόργανο σύστημα μέχρι το τέλος του 2007. Όπως αναφέρει τη Δευτέρα η εφημερίδα Έθνος, το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, η επεξεργασία του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, τελεί υπό της αιγίδα της UNESCO και θα καλύπτει όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Επικεφαλής από ελληνικής πλευράς έχει τεθεί ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ.Το σύστημα προβλέπεται να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχεδόν ταυτόχρονα με την εκδήλωση παλιρροϊκών κυμάτων βαρύτητας σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας και θα βρίσκεται σε σύνδεση με τις κρατικές αρχές και τους κοινωνικούς φορείς.Στόχος είναι η άμεση ειδοποίησή τους, προκειμένου να εφαρμοστούν εγκαίρως σχέδια εκτάκτου ανάγκης στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν.
Η μέση στατιστική αποφαίνεται πως στο μεσογειακό χώρο βλαβερό τσουνάμι εκδηλώνεται κάθε δέκα χρόνια, ενώ καταστροφικό, το οποίο προκαλεί εκτεταμένες βλάβες, κάθε 30 χρόνια. Το τελευταίο βλαβερό εκδηλώθηκε το 2003 μετά από ισχυρό σεισμό στην Αλγερία, ενώ στην Ελλάδα το πιο πρόσφατο βλαβερό ήταν αυτό του Κορινθιακού κόλπου το 1963, ενώ το τελευταίο καταστροφικό εκείνο της Αμοργού το 1956.
«Στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο μπορεί να εκδηλωθεί τσουνάμι ανά πάσα στιγμή. Δεν έχει νόημα να λέμε πως μπορεί να συμβεί ύστερα από κάποια χρόνια, καθώς έτσι δίνουμε απλώς παράταση στην εφαρμογή μέτρων. Τσουνάμι είναι πιθανό να έχουμε ακόμη και αύριο» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Ελληνας, ο ευφυέστερος άνθρωπος του κόσμου!!!
Ελληνας είναι ο ευφυέστερος άνθρωπος του κόσμου. Μαθηματικός, 36 χρονών, ο Κύπριος Νίκος Λυγερός ζει και εργάζεται μόνιμα στη Γαλλία ως καθηγητής δίνει τον δικό του αγώνα για τη δημιουργία ελληνικών σχολείων στα κατεχόμενα και για την προώθηση προσφυγών εκδιωγμένων Ελλήνων κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Ο κ. Λυγερός νιώθει δικαιωμένος για την αρνητική στάση που κράτησε στο σχέδιο Ανάν και αναλύει τις ευνοϊκές συνθήκες για τη επίλυση του Κυπριακού. Ο άνθρωπος με το υψηλότερο IQ, παραχώρησε συνέντευξη στην ηλεκτρονική έκδοση της «Κ», στη διεύθυνση kathimerini.gr, όπου μεταξύ άλλων αμφισβητεί έντονα τις on line εγκυκλοπαίδειες στο Ιντερνετ.
Αν και ο δείκτης νοημοσύνης του Νίκου Λυγερού αγγίζει το απίστευτο αριθμό 189 σε κλίμακα Stanford-Binet την ώρα που η νοημοσύνη του Αλμπερτ Αϊνστάιν ήταν 164, ο ίδιος δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του «εμπνευστή της σχετικότητας». Ο κ. Λυγερός δεν παραλείπει να αναφερθεί στην «καχυποψία» με την οποία αντιμετωπίζονται τα προικισμένα παιδιά από την κοινωνία. Τονίζει χαρακτηριστικά πως στις περισσότερες συνεντεύξεις που δίνει καλείται να αποδείξει το αυτονόητο: ότι είναι άνθρωπος και όχι μηχανή. Η νοημοσύνη του συνοδεύεται από μνήμη και αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο «σύγχρονος Ευκλείδης» πονάει με τα δεινά του ελληνικού λαού, προσπαθώντας συνεχώς να συμβάλει προσωπικά με «λόγια και έργα».
Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Λυγερός αναφέρεται στον σημαντικό ρόλο που πρόκειται να παίξει η Θράκη μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως δηλώνει, το θέμα δεν είναι τα λάθη που έκαναν οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή, αλλά ένα μελλοντικό σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης της στρατηγικής -για την Ελλάδα- θέσης που είναι η Θράκη. Ο Νίκος Λυγερός δεν πίνει και βέβαια δεν καπνίζει, γιατί όπως λέει και ο ίδιος, το κάπνισμα μειώνει το IQ, αν και ο ίδιος δεν έχει φόβο μήπως του λείψει.

Γκουαντάναμο.
Οι πράκτορες του FBI κρατούσαν ημερολόγιο στο οποίο περιγράφονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όπου οι αιχμάλωτοι κρατούνταν αλυσοδεμένοι στο έδαφος, σε εμβρυϊκή στάση, για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς φαγητό και νερό. Οι αξιωματούχοι περιέγραφαν επίσης ότι χρησιμοποιούνταν σκύλοι για τον εκφοβισμό των κρατουμένων.
Στο ημερολόγιο δύο ετών, που καλύπτει μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο αναφέρεται ότι ένας κρατούμενος πέρασε μια ολόκληρη νύχτα τραβώντας κυριολεκτικά τα μαλλιά του, ενώ ένας άλλος εξαναγκάστηκε να φορέσει την ισραηλινή σημαία και «βομβαρδίστηκε» με δυνατή μουσική προκειμένου να «σπάσει» και να συνεργαστεί στην ανάκριση.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τα ονόματα δύο εκ των τριών κρατουμένων που αυτοκτόνησαν στις φυλακές του Γκουαντάναμο, επισημαίνοντας ότι θα εντείνει τις προσπάθειες της για τον επαναπατρισμό όλων και των 100 Σαουδαράβων κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι αυτόχειρες είναι οι Μάνι Αλ Οτάϊμπι και Γιασσέρ Αλ Ζαχρανί. Ο τρίτος αυτόχειρας ήταν Υεμένιος και το όνομα του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Οι κρατούμενοι χρησιμοποίησαν ρούχα και σεντόνια για να κρεμαστούν αργά το Σάββατο το βράδυ.
Δικηγόρος ορισμένων Σαουδαράβων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο δήλωσε ότι θεωρεί τις ΗΠΑ υπεύθυνες για τους θανάτους και ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν ένδειξη της κακομεταχείρισης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και την έκταση που έχουν πάρει οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντως ο διοικητής των φυλακών, ο ναύαρχος Χάρρυ Χάρρις, χαρακτήρισε τις αυτοκτονίες «ασύμμετρα πολεμικά αντίποινα».
Φυλακή με συνθήκες κράτησης τύπου Γκουαντάναμο στην αμερικανική βάση Καμπ Μπόντστιλ στο Κόσοβο. Γερμανός πολίτης λιβανέζικης καταγωγής συλλαμβάνεται από τη CIA, ανακρίνεται επί πέντε μήνες στο Αφγανιστάν, και αφήνεται ελεύθερος χωρίς ούτε ένα «συγγνώμη, λάθος». Τα αεροπλάνα της CIA πηγαινοέρχονται σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια και μεταφέρουν σε μυστικές φυλακές στο ευρωπαϊκό έδαφος κρατουμένους που έχουν αυθαίρετα συλλάβει. Η ομοβροντία αποκαλύψεων για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες εκκωφαντική.
Οι αποκαλύψεις δημιουργούν απορίες ως προς το αν έχουν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες βουτήξει το δαχτυλάκι τους στην τερατώδη κινούμενη άμμο που παρασκευάζουν και συντηρούν χρόνια τώρα οι ΗΠΑ. Κυρίως όμως δείχνουν με σαφήνεια ότι η Ευρώπη είναι όλο και πιο απρόθυμη να παίξει σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι.
Στην Αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, κρατούνται και ανακρίνονται εδώ και ενάμιση χρόνο πάνω από 600 ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάϊντα. Παρ’ότι οι περισσότεροι συνελήφθησαν στα πλαίσια του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, δεν θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου και επομένως δεν προστατεύονται από την συνθήκη της Γενεύης. Δεν αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, ούτε γνωρίζουν αν, πού και πότε θα δικαστούν.
Ο Κλάϊβ Στάφορντ Σμιθ, δικηγόρος δύο κρατούμενων στο Γκουαντάναμο, εξηγεί στον Στέλιο Κούλογλου ότι δεν έχει πρόσβαση στην δικογραφία, ούτε επαφή με τους πελάτες του, οι οποίοι ούτε καν γνωρίζουν ότι εκπροσωπούνται από δικηγόρο!! ναυτική βάση στον Κόλπο Γκουαντάναμο, της Κούβας, έχει μετατραπεί σε μια επίμαχη φυλακή, στην οποία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κρατά πάνω από 500 άνδρες που αποκαλεί «εχθρικούς μαχητές» στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το Γκουαντάναμο ήταν μια ελάχιστα γνωστή βάση. Εξελίχτηκε όμως σε διεθνούς φήμης στρατόπεδο συγκέντρωσης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον της Αμερικής.
Σε αναζήτηση του εγκεφάλου των επιθέσεων εκείνων, αρχηγού της Αλ Κάηντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο Μπιν Λάντεν παραμένει άφαντος αλλά πολλοί από τους συνεργάτες του πιάστηκαν και κρατούνται τώρα στο Γκουαντάναμο. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως η Αμερική παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατουμένων αυτών.
Η ναυτική βάση Γκουαντάναμο εκτείνεται σε 12 χιλιάδες στρέμματα της Κουβανικής γης. Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει πως δεδομένου ότι η βάση βρίσκεται στην επικράτεια της Κούβας οι κρατούμενοι εκεί δεν μπορούν να διεκδικούν συνταγματικά δικαιώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως πρόσβαση σε Αμερικανικά δικαστήρια.
H Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε πρόσφατα μια συμβιβαστική λύση που είναι να δικάζονται οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο από στρατοδικεία και στις περιπτώσεις που αυτά τους επιβάλουν την εσχάτη των ποινών, ή φυλακίσεις για δέκα χρόνια και πάνω, θα μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφαση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

Eπιβεβαίωση Big Bang: Νόμπελ Φυσικής 2006.
Οι Αμερικανοί John Mather και George Smoot κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ του 2006 στη φυσική για την εργασία τους, που βοήθησε να θεμελιωθεί στέρεα η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και να εμβαθύνει την κατανόηση της προέλευσης των γαλαξιών και των αστεριών.
Ο Mather, 60 ετών, εργάζεται στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA ενώ ο Smoot, 61 ετών, δουλεύει στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence στο Μπέρκλευ της Καλιφόρνιας.
Οι επιστήμονες αυτοί ανακάλυψαν τη φύση της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου που θεωρείται ότι έχει προέλθει από τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν γεννήθηκε το σύμπαν. “Δεν έχουν αποδείξει τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης αλλά του έδωσαν πολύ ισχυρή υποστήριξη”, λέει ο Per Carlson, πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ για τη φυσική.
“Είναι μια από τις μέγιστες ανακαλύψεις του αιώνα. Θα την έλεγα την πιο μεγάλη. Αυξάνει τη γνώση μας για τη θέση μας στον Κόσμο”.

Strange science – Τρελοί νομπελίστες!
Έρευνες για την κακοσμία των ποδιών, για την ανοσία των τρυποκάρυδων στον πονοκέφαλο, καθώς και για τον ανατριχιαστικό ήχο που κάνουν τα νύχια όταν ξύνουν το μαυροπίνακα περιλαμβάνονται στους νικητές των φετινών βραβείων Ig Nobel -το χιουμοριστικό αντίστοιχο των βραβείων Νόμπελ που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Η απονομή των Ig Nobel -ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη ignoble, που σημαίνει «φαύλος» ή «αχρείος»- πραγματοποιήθηκε και φέτος σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό «Χρονικά της Απίθανης Έρευνας», σε συνεργασία με την Ένωση Επιστημονικής Φαντασίας Χάρβαρντ-Ράντκλιφ και της Εταιρεία Φυσικών Σπουδών Χάρβαρντ Ράντκλιφ.
Μεταξύ των επιστημών που τιμήθηκαν -ή μάλλον δυσφημίστηκαν-, οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι ο λόξιγκας μπορεί να θεραπευτεί με δακτυλικό μασάζ στον πρωκτό, καθώς και ο Ουαλός εφευρέτης μιας συσκεύης που απωθεί τους εφήβους.
Οι έρευνες αυτές είναι πραγματικές και μάλιστα τα αποτελέσματά τους έχουν δημοσιευτεί –συχνά σε έγκυρα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά. Σε αντίθεση με τα Νόμπελ, όμως, οι νικητές των Ig Nobel δεν κερδίζουν χρήματα και μάλλον δεν έχουν πολλές πιθανότητες να αλλάξουν την πορεία της επιστήμης με τις έρευνές τους. «Με τα βραβεία τιμούμε το ασυνήθιστο και το φανταστικό και ξυπνάμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την επιστήμη, την ιατρική και την τεχνολογία» δήλωσε ο εκδότης του περιοδικού, Μαρκ Έιμπραχαμς.
Τα βραβεία απονέμονται στους διακριθέντες από πραγματικούς Νομπελίστες σε μια ιλαρή τελετή που μεταδόθηκε στο Διαδίκτυο.

Ορισμένοι από τους βραβευθέντες:
Βιολογία: Μπαρτ Κνολς του Γεωργικού Πανεπιστημίου Βάγκενινγκεν της Ολλανδίας, μαζί με το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Τανζανίας, την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και το συνάδελφό του, Ρούουρντ ντε Γιονγκ, γιατί απέδειξαν ότι τα θηλυκά κουνούπια Anopheles gambiae έλκονται εξίσου από τα δύσοσμα πόδια και από ένα είδους βελγικού τυριού. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση.
Ορνιθολογία: Ιβάν Σουάμπ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ντέιβις και Φίλιπ Ρ.Α. Μέι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, επειδή εξήγησαν το γιατί οι τρυποκάρυδοι δεν παθαίνουν πονοκέφαλο.
Ειρήνης: Χάουαρντ Στάπλετον από την Ουαλία, ο οποίος εφηύρε μια συσκευή που απωθεί τους εφήβους παράγοντας έναν ήχο υψηλής, τον οποίο οι ενήλικοι δεν μπορούν να ακούσουν. Αργότερα ο Στάπλετον χρησιμοποίησε την τεχνολογία σε ένα κουδούνισμα για κινητά τηλέφωνα το οποίο ακούν οι μαθητές αλλά όχι οι δάσκαλοι στην τάξη.
Ακουστική: Λιν Χάλπερν, Ράντολφ Μπλέικ και Τζέιμς Χίλενμπραντ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο, οι οποίοι το 1986 μελέτησαν το γιατί ο ήχος των νυχιών που γρατζουνίζουν ένα μαυροπίνακα είναι τόσο ενοχλητικός (φταίει η συχνότητα του ήχου).
Ιατρική: Φράνσις Φέσμιρ του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τενεσί και συνεργάρες από το Ιατρικό Κέντρο Μπνάι Ζιόν της Χάιφας, στο Ισραήλ. Δημοσίευσαν μελέτη με τίτλο «Τερματισμός του Ασταμάτητου Λόξιγκα με Δακτυλικό Πρωκτικό Μασάζ».
Μαθηματικά: Σβένσον και ο Πιρς Μπαρνς του Επιστημονικού και Ερευνητικού Οργανισμού της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία, επειδή υπολόγισαν πόσες φωτογραφίες θα πρέπει να τραβήξει ένας φωτογράφος ώστε να είναι σίγουρος πως κανένας από τους εικονιζόμενους δεν θα έχει κλειστά τα μάτια του.

O Πάπυρος του Δερβενίου.
Ολοκληρώθηκε, μελετήθηκε και εκτυπώθηκε η πρώτη πλήρης έκδοση του αρχαιότερου βιβλίου της Ευρώπης, του περίφημου παπύρου του Δερβενίου. Η παρουσίαση της πρώτης αυτής έκδοσης του κειμένου που έγινε από τους καθηγητές Κυριάκο Τσαντσάνογλου (ομότιμο καθηγητή της κλασσικής φιλολογίας), Θεόκριτο Κουρεμένο (αναπληρωτή καθηγητή της κλασσικής φιλολογίας) και Γιώργο Παράογλου (καθηγητή της παπυρολογίας) θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τον γνωστό, από το Φεβρουάριο του 1962, πάπυρο με ορφικό κείμενο, που βρέθηκε καμένος στον κιβωτιόσχημο τάφου του Δερβενίου (στον ίδιο όπου βρέθηκε ο εντυπωσιακός χάλκινος κρατήρας με την τέφρα του νεκρού, χρυσό στεφάνι και άλλα σκέυη). Ο πάπυρος φέρεται να γράφηκε στο δεύτερο μισό του 5ου π.Χ αιώνα (πριν από το θάνατο και την καύση του νεκρού που προσδιορίζεται στα 340 π.Χ).
Το κείμενο του παπύρου αποτελεί μια φιλοσοφική πραγματεία δοκιμιακής σχεδόν μορφής, ένα σχόλιο ουσιαστικά πάνω σε ένα ορφικό ποίημα του 5ου π.Χ. Στο κείμενο αναλύεται η άποψη των ορφικών (φιλοσοφική θεωρία – δοξασία που διαδόθηκε στην Ελλάδα του 6ου π.Χ. από τη Θράκη και συνδέθηκε με τον Θράκα Ορφέα, στο πρόσωπο του οποίου αναγνωρίστηκε ο αρχηγέτης και δημιουργός σειρά επικών ποιημάτων με τον τίτλο «Θεογονίαι») περί της κοσμογονίας, θεογνωσίας, μυστικισμού και θρησκευτικών τελετών, ενώ σύμφωνα με τους μελετητές αποτελεί πρόδρομο του μονοθεϊσμού.
Η ανασύνταξη του βιβλίου υπήρξε επίπονη και χρονοβόρα. Σώθηκαν 266 κομμάτια, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από αυτό ενός μεγάλου γραμματοσήμου μέχρι αυτό μιας φακής. Τα κομμάτια τοποθετήθηκαν στη σωστή τους θέση δημιουργώντας έναν κύλινδρο μήκους τριών περίπου μέτρων και μέγιστου ύψους 9,5 εκατοστών που περιείχε 26 στήλες κειμένου.
Πρόσφατα μάλιστα την επιχείρηση αποκρυπτογράφησης του κειμένου ανέλαβε πολυμελής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Ντερκ Όμπινκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διευθυντή και γενικό εκδότη του σχεδίου για τους παπύρους από τον οξύρυγχο.
Η επιχείρηση ανασύστασης, μελέτης και δημοσιοποίησης του κειμένου, στην οποία μετείχε μάλιστα και ο υφυπουργός Οικονομικών Π.Δούκας, ο οποίος πέραν του προσωπικού ενδιαφέροντος δήλωσε απόλυτος υποστηρικτής του πρωτοποριακού προγράμματος φασματοσκοπικής φωτογράφησης του παπύρου, ενώ με την ιδιότητα του ως μέλος της κυβέρνησης δεσμεύτηκε για την όποια έκτακτη επιχορήγηση χρειαστεί προς το υπουργείο Πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε ως μείζον θέμα «εθνικής σημασίας».

Οι πέντε λόγοι που κάνουν τον πάπυρο μοναδικό:
Πρώτον,είναι ο αρχαιότερος ελληνικός πάπυρος που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής (και ο μόνος που έχει βρεθεί στην Ελλάδα). Χρονολογείται γύρω στο 340 π.Χ. και πιθανόν να γράφτηκε αρκετά νωρίτερα, ίσως και στο τέλος του 5ου με αρχές του 4ου αιώνα, οπότε έχει τεράστιο ενδιαφέρον από παπυρολογική και παλαιογραφική άποψη.
Δεύτερον,έχει ενδιαφέρον από αρχαιολογική άποψη, αφού όπως ανέφερα είχε τοποθετηθεί δίπλα στο σώμα νεκρού.
Τρίτον, είναι ενδεικτικός απόψεων σχετικά με τη μεταθανάτια ζωή, την τύχη της ψυχής, το ρόλο των θεών.
Τέταρτον, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κατανόηση ενός από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια του αρχαίου κόσμου, του Ορφισμού.
Πέμπτον, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η σχέση ποιήματος και φιλοσοφικής εξήγησης, που είναι ενδεικτική της σημασίας και του ρόλου της φιλοσοφίας γενικότερα.

Πράσινο φως στη Βρετανία για την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου.
Όσοι ειχατε δει τη ταινία “face off” ΄όπου οι πρωταγωνιστές John Travolta και Nicolas Cage αλλάξανε πρόσωπα και είχατε πει “Τι βλακείες είναι αυτές που μασ δείχονουν”, ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσετε άποψη.
Λίγους μήνες μετά την επιτυχή πραγματοποίηση μερικών μεταμοσχεύσεων προσώπου στη Γαλλία και την Κίνα, επιτροπή δεοντολογίας σε βρετανικό νοσοκομείο έδωσε άδεια για την πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου προσώπου. Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες σε ασθενή που δεν έχει ακόμα επιλεγεί. Αντίστοιχη άδεια έχει δοθεί στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2004, ωστόσο η ομάδα της καθηγήτριας Μαρία Σιεμιόνοφ, στο Κλίβελαντ του Οχάιο, δεν έχει ακόμα επιλέξει τον κατάλληλο λήπτη.Τώρα, η επιτροπή του νοσοκομείου Royal Free Hospital, στο Χάμπστεντ του βόρειου Λονδίνου, δίνει το πράσινο φως στο αίτημα του καθηγητή Πίτερ Μπάτλερ, ο οποίος εργάζεται για το σχέδιο αυτό εδώ και σχεδόν 14 χρόνια.
Το Δεκέμβριο του 2005 του δόθηκε το δικαίωμα να προεπιλέξει ασθενείς ικανούς ψυχολογικά να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση. Η λίστα των υποψήφιων περιλαμβάνει 34 ονόματα και συνεχώς μεγαλώνει. «Μπορούμε τώρα να προσωρήσουμε στην εκτίμηση των ασθενών και να φτιάξουμε ένα κατάλογο με τέσσερα πρόσωπα που θέλουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία» δήλωσε ο καθηγητής Μπάτλερ. «Θα συνεχίσουμε να υιοθετούμε μια πολύ επιφυλακτική προσέγγιση και να μην βιαζόμαστε» πρόσθεσε. «Μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες για να είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε την επέμβαση».
Μέχρι στιγμής, δύο ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε μερική μεταμόσχευση προσώπου: η Ιζαμπέλ Ντινουάρ, μια γυναίκα που είχε παραμορφωθεί από τα δόντια του σκύλου της και χειρουργήθηκε το Νοέμβριο του 2005 στη Γαλλία, και ο Λι Γκουσίνγκ, ένας 30χρονος κινέζος αγρότης που είχε παραμορφωθεί από μια αρκούδα και υποβλήθηκε σε επέμβαση τον Απρίλιο. Ο καθηγητής Μπάτλερ είχε ζητήσει το πράσινο φως για μια πλήρη μεταμόσχευση προσώπου το 2003, για μια 14χρονη Ιρλανδέζα. Όμως ο Σύλλογος Χειρουργών είχε αντιταχθεί στο εγχείρημα, επισημαίνοντας τις πιθανές διαταραχές προσωπικότητας που μπορεί να εμφανίζονταν στην ασθενή.
Ένας ακόμα κίνδυνος είναι η απόρριψη του μοσχεύματος.Η επέμβαση αφορά τη μεταμόσχευση του δέρματος, του υποκείμενου λιπώδους ιστού και οκτώ αιμοφόρων αγγείων.Σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις Βρετανών γιατρών, το πρόσωπο του λήπτη μετά την επέμβαση θα είναι ένας συνδυασμός δικών του χαρακτηριστικών, όπως ήταν πριν παραμορφωθεί, και χαρακτηριστικών του πτωματικού δότη.

Η επιστολή του μικρού Αλέξανδρου στην Ελευθεροτυπία.
Έγραψα την επιστολή γιατί θα ήθελα να αφυπνίσω τους γονείς. Τους γονείς που πρέπει να μιλάνε περισσότερο με τα παιδιά τους, τους γονείς που αφιερώνουν λίγο χρόνο στα παιδιά τους, τους γονείς που όταν τα παιδιά ζητάνε να βγούνε μια βόλτα απαντούν: “Δεν έχω χρόνο να πάμε βόλτα, μπορώ όμως να σου κάνω ένα δώρο”. Σ’ αυτούς τους γονείς γράφω την επιστολή μου».
Τα ερεθίσματα για όσα γράφει στο γράμμα που έστειλε στην «Ε» τα έλαβε από τη μητέρα του. «Δεν βλέπω τηλεόραση. Πολλά απ’ όσα μεταδίδονται, η μητέρα μου λέει ότι είναι απαγορευμένα για την ηλικία μου. Οσα έμαθα για τον Αλεξ στη Βέροια ή όσα έγιναν πρόσφατα στην Εύβοια τα πληροφορήθηκα μέσω της μητέρας μου», εξηγεί ο ίδιος. Από όσα μας περιέγραψε δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Εμαθε πολλά όμως για τον περίγυρο. Αναρωτήθηκε γιατί όλα όσα κουβεντιάζει με τους φίλους του δεν συμβαίνουν στο σπίτι του.
Και όλα τ’ άλλα που γράφεις, για τα παιδιά και την παραβατικότητα πώς τα σκέφτηκες; «Αυτό ήθελα να τονίσω. Μιλάω με τους συμμαθητές μου και τους φίλους μου στο σχολείο. Αρχισαν τώρα όλοι να μιλούν για παραβατικότητα. Αυτό που θέλω να πω και γράφω κιόλας είναι ότι οι γονείς είναι εκείνοι που είναι παραβατικοί. Δεν είναι τα παιδιά». Και ξεδιπλώνει με δικά του λόγια τους γονείς που «δεν μιλούν με τα παιδιά τους» ή τα δωροδοκούν για να μην τα πάνε βόλτα.
Η ημέρα του 13χρονου μαθητή της πρώτης Γυμνασίου είναι συνηθισμένη. Σχολείο και στη συνέχεια σπίτι για διάβασμα. Από φροντιστήριο πάει μόνο αγγλικά. Σε κανένα άλλο μάθημα. «Δεν μου χρειάζεται φροντιστήριο. Το μάθημα στο σχολείο είναι αρκετό», λέει. Η μονοτονία σπάει από το μπάσκετ και το τένις που αγαπάει και μαθαίνει. Οταν μεγαλώσει θέλει να ασχοληθεί με την αρχαιολογία ή γιατί όχι να γίνει συγγραφέας. «Σκέφτομαι διάφορα», λέει με την παιδική αμηχανία ενός παιδιού της ηλικίας του.
Η εικόνα που έχει σχηματίσει ο Αλέξανδρος απ’ όσα διαβάζει, ακούει και συζητάει εδώ και μήνες για άλλα παιδιά που πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις που τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναδείξει, είναι ότι οι γονείς ευθύνονται. Οχι τα παιδιά – «πρωταγωνιστές».
Η επιστολή αποπνέει την αθωότητα ενός παιδιού 13 χρόνων, έχει ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που διορθώθηκαν, είναι όμως γεμάτη αλήθειες που θα φέρουν σε δύσκολη θέση όλους εκείνους στους οποίους ο Αλέξανδρος απευθύνεται. Ο μικρός περιγράφει μ’ έναν δικό του τρόπο τις αιτίες που τον οδήγησαν να γράψει αυτό το γράμμα που περιγράφει τον «άρρωστο κόσμο που κατοικεί στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη». Χρειάστηκε μία εβδομάδα να τελειώσει το κείμενο που έστειλε στην «Ε». «Είμαι παιδί και χρειάζομαι χρόνο. Γράφω ένα κομμάτι κάθε ημέρα», λέει αφοπλιστικά.
Αναμφισβήτητα σε ό,τι αφορά την πιο συγκλονιστική είδηση από τον Τύπο και την τηλεόραση μέσα στο 2006 πρέπει να είναι η εξαφάνιση του συνομήλικού μου και συνονόματού μου Αλέξανδρου από τη Βέροια και η ιστορία με τον βιασμό μιας μαθήτριας της Αμαρύνθου.
Τα μαντάτα δυσάρεστα. Οι εμπλεκόμενοι, παιδιά της δικής μου ηλικίας, και τα σενάρια εφιαλτικά.
Οι συναισθηματικές διαταραχές μέσα στην ελληνική οικογένεια μεγάλες, και μια μανία να ανακαλύψουν συμπτώματα παραβατικά στα παιδιά τους. Η νέα λέξη που πιπιλίζουν σαν καραμέλα οι μεγάλοι είναι η παραβατικότητα. Η νέα μόδα που κατασκευάζουν οι επιστήμονες για να φωτογραφίσουν ένα παιδί άτακτο, κακό, είναι η λεξοπαραβατική.
Ξαφνικά, κρίνονται – απορρίπτονται παιδιά που μέχρι σήμερα ήταν λίγο πιο ζωηρά ή παιδιά από ξένες χώρες με άλλη κουλτούρα.
Ολα αυτά συμπληρώνονται με εκφράσεις υποτιμητικές και με πολύ πολύ μυστήριο. Σε ερώτηση που θα θέσουμε εμείς οι μικρότεροι: Γιατί τόση υστερία έτσι ξαφνικά; Τόση ευαισθησία; Σπεύδουν να μας απαντήσουν ότι το κάνουν από ενδιαφέρον ουσιαστικό και αγάπη.
Ας μην τρελαθούμε, αγαπητοί μου γονείς, ανεκπαίδευτοι κατά τα άλλα. Από εσάς ξεκινά το πρόβλημα.
Ναι, σε σας μιλάω. Δεν γεννιέται κανείς έτσι ξαφνικά παραβάτης, ούτε μας χτύπησε ίωση παραβατικότητας από τη μια στιγμή στην άλλη.
Εσείς μας την εισάγετε μαζί με τα επώνυμα ρούχα – τα ακριβά αυτοκίνητα – τα σπίτια με τις πισίνες. Μέσα από την τηλεόραση – τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μας επιβραβεύουν με μπόνους, με έναν όρο, να σκοτώσουμε όλο και πιο πολλούς. Τέλος, μέσα από την αλλοδαπή ανεκπαίδευτη προβληματική baby sitter.
Θα σας θέσω κάποιες ερωτήσεις και αν έχετε θάρρος απαντήστε μας. Πείτε μου, αν έχετε Θεό, πότε καθήσαμε στον καναπέ με παρατεταμένη αγκαλιά και χωρίς την πίεση του χρόνου του στρες σαν οικογένεια να μιλήσουμε για τους προβληματισμούς μας;
Να μιλήσουμε για ανθρώπους του πνεύματος και για την πρόοδο της επιστήμης; Να τρέξουμε στη φύση;
Αφήστε, εγώ θα σας πω, γιατί από τρελό και από παιδί μόνο ακούς την αλήθεια. Ποτέ. Με ακούτε. Ποτέ. Κάποτε όμως γινότανε. Τότε που υπήρχε το απόλυτο μέτρο σύγκρισης. Κάποτε, που συμβιβαζόσαστε με τη φτώχεια, αλλά ήσαστε ευτυχισμένοι γιατί ήσαστε τίμιοι. Αξιοπρεπείς. Δεν απορρίπτατε αξίες καθημερινές και η ζωή σας είχε χρώμα, γράφατε ποιήματα, διηγήματα την ώρα της δουλειάς.
Χωρίς να έχετε τίποτα, τα είχατε όλα.
Σήμερα παραβιάσατε τη συνείδηση, παύσατε μέσα σας να υποκαθιστάτε το θαυμαστικό με το ερωτηματικό.
Σήμερα εγκλωβιστήκατε στην καταλυτική αποχαύνωση.
Οι ανάγκες σας είναι άλλες. Τα θέλετε όλα χωρίς να μετράτε την τσέπη σας, αλλά τον εγωισμό σας.
Και να τα ακριβά αυτοκίνητα, τα ακριβά ρούχα. Και να τα δάνεια και οι λογαριασμοί. Ψέματα λέω; Αν λέω, να με κάψει ο Θεός.
Αλήθεια δεν είναι πως όπου βρεθείτε μιλάτε για μια Λάμπρου, μια Μπεζαντάκου και ένα νινί που σέρνει καράβια; Αλήθεια δεν είναι πως μιλάτε για παρανομίες και για εύκολο χρήμα; – ναρκωτικά – σεξ – αδικία – όπλα – θάνατο – fame story; Αυθάδεια και όλα αυτά μπροστά μας; Αυτό για σας λέγεται παιδεία, κουλτούρα;
Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη. Αχ! γονείς εσείς, ανεκπαίδευτοι και σαλταρισμένοι, ξύλο που σας χρειάζεται. Πέστε μου, για να μην τα πάρω, πότε είχαμε γονική παρουσία εμείς τα παιδιά του 21ου αιώνα; Πότε καθήσαμε ήρεμα στα γόνατά σας, έτσι, για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανοίξουμε ένα βιβλίο του Καβάφη, του Ρίτσου, έναν Καζαντζάκη; Σαν εκείνο να δεις που διάβαζε η γιαγιά μας σε σας, «Ενα παιδί μετράει τα άστρα». Ποτέ. Ναι, ποτέ. Μας ακούτε νεοέλληνες και τσιφτετέλληνες γονείς; Ποτέ. Μας εκπαιδεύσατε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς αισθητική. Σε έναν κόσμο που κερδίζετε με τη δύναμη της υποταγής, του φόβου, του όπλου, τη μαγκιά και την πνευματική μιζέρια.
Αλλά όταν έρθει η ώρα να δείτε κατάμουτρα το δημιουργικό σας χάλι, την κατάντια σας, αντί να προσπαθήσετε να επανορθώσετε, λέτε πως δεν μας αναγνωρίζετε. Προς Θεού τόσο εγωισμός, μα τόσο…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
13 ετών
Μαθητής Α’τάξη Γυμνασίου
(Ελευθεροτυπία 7-11-2006)

Έκλεισε η Daniken Land στην Ελβετία!
Αυτό που όλοι περιμέναμε εδώ και μετρικούς μήνες πραγματοποιήθηκε τελικά μόλις προχθές Κυριακή και το metafysiko.gr το μεταδίδει πρώτο στο ελληνικό διαδίκτυο. Το “Πάρκο Μυστηρίου” του θρυλικού Έριχ Φον Νταινικεν ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω χρεών και κακού στρατηγικού μάρκετινγκ όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι από τη χώρα της σοκολάτας.
Ο Νταινικεν ο οποίος τη δεκαετία του 50 και 60 έκανε θραύση με τη θεωρία των αρχαίων αστροναυτών (τα βιβλία του μεταφραστήκαν σε πάνω από 35 γλώσσες) βλέπει τα τελευταία χρονιά τη “μπογιά” του να μη περνάει πια στους ανά τον κόσμο αναζητητές. Το πάρκο που είχε δημιουργήσει στην γενέτειρα του περιλάμβανε ομοιώματα πολλών μεγάλων μυστηρίων του πλανήτη μας, ωστόσο όπως κατηγορήθηκε επέμεινε πολύ στο ζήτημα των ΑΤΙΑ που ικανοποιούσε τους πιστούς οπαδούς-επισκέπτες και δεν έδωσε καθόλου σημασία στον επιμορφωτικό τομές (όπως κάνει και κάθε μουσείο-έκθεση). Αυτό έκανε τα αξιοθέατα σχεδόν “στατικά” και όχι ανανεώσιμα.

O “άγνωστος” μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι «το πολυπλοκότερο υπολογιστικό αστρονομικό εργαλείο της αρχαιότητας (1ος αιώνας πΧ)» δηλώνει η διεθνής εξειδικευμένη ομάδα που τον μελετά με τη χρήση των πλέον προηγμένων τεχνολογιών.
Η ομάδα δηλώνει ενθουσιασμένη από την «άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο στα χρονικά της επιστημονικής έρευνας» που βιώνει, με την προοδευτική αποκάλυψη των μυστικών κατασκευής και λειτουργίας του μηχανισμού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.
Για το ιστορικό του μηχανισμού και τα θεαματικά αποτελέσματα της μελέτης του μίλησε η ερευνητική ομάδα σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
Η ομάδα συγκροτήθηκε πρόσφατα, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Leverhulme UK. Αποτελείται από τον αστρονόμο Μάικ Έντμουντς και τον μαθηματικό Τόνι Φρεθ, τον αστρονόμο Ιωάννη Σειραδάκη, τον αστρονόμο Ξενοφώντα Μουσά, τον φυσικό εξειδικευμένο στην ανάλυση ιστορικών αντικειμένων Ιωάννη Μπιτσάκη, τη χημικό Ελένη Μάγκου, την αρχαιολόγο μουσειολόγο Μαίρη Ζαφειροπούλου και τον φιλόλογο παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα.
Ο Μηχανισμός ανασύρθηκε το 1900 από το βάθος της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας σύνθετος τρισδιάστατος μηχανισμός υπολογιστή των φαινομένων του ουρανού. Έμοιαζε με παλιό ρολόι (διαστάσεων 32Χ20Χ10) με πολλούς οδοντωτούς τροχούς γύρω από διάφορους άξονες.
Έφερε τρεις κυκλικές κλίμακες, μία εμπρός και δύο στο πίσω μέρος, με διαβαθμίσεις και ενδείξεις. Λειτουργούσε με χερούλι (ή κάποιο βάρος), το οποίο περιέστρεφε έναν ατέρμονα κοχλία. Αυτός έδινε κίνηση σε έναν ή δύο μεγάλους τροχούς του Μηχανισμού περιστρέφοντας έτσι έναν άξονα, όπου ήταν προσαρμοσμένοι πολλοί άλλοι οδοντωτοί τροχοί διαφόρων διαμετρημάτων και με διαφορετικό αριθμό οδόντων.
Οι τροχοί αυτοί περιέστρεφαν άλλους τροχούς γύρω από άλλους άξονες, για να επιτελούν άλλες λειτουργίες και να υποδεικνύουν τις θέσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων στα τρία καντράν: Ηλίου, Σελήνης, Πλανητών. Δείχνει τις φάσεις της Σελήνης, αλλά και στην περιοδικότητα εμφανίσεως τους με έγγραφες ενδείξεις, όπως «76 έτη 19 έτη», οι οποίες υποδηλώνουν τη μεγάλη ακρίβεια του μηχανισμού. Όπως ήταν φυσικό ο Μηχανισμός από την αρχή κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι λειτούργησαν βάσει παλαιότερων μελετών.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ενεργή στήριξη από το 2005 δύο εταιρειών παγκοσμίου κύρους: της Hewlett Packard και της X-Tek Systems UK με εξειδικευμένους καθηγητές. Με τη χρήση του πρωτοπόρου τομογράφου της X-Tek βάρους 8 τόνων αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, από πτυχές του εσωτερικού του μηχανισμού, επιγραφές πάχους ενός δέκατου του χιλιοστού με σημαντικά δεδομένα για την εσωτερική δομή με τα περίπλοκα γρανάζια και τους άξονες.
«Οι αποκαλύψεις των επιγραφών» σημείωσε ο κ. Μπιτσάκης «φωτίζουν την έρευνα και συμπληρώνουν το τρισδιάστατο πάζλ». Ενδεικτικά είπε: «Οι λέξεις ‘χρυσό σφαιρίδιο’, όπως και πολλές άλλες που διαβάστηκαν, αποτελούν οδηγίες για το τι δείχνει το συγκεκριμένο σημείο. Βήμα-βήμα θα γίνει η αποκάλυψη, αποκαλύπτεται ο μηχανισμός» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Μουσάς, και με αφορμή τις επιγραφές που έχουν αναγνωστεί, δηλώνει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για εγχειρίδιο χρήσης αστρονομικού υπολογιστή παρόμοιου με το «πλανητάριο» και τη «Χρυσή Σφαίρα» του Αρχιμήδη, όπως αναφέρει ο Πλάτωνας, και κανενός άλλου στα 1300 μεταγενέστερα χρόνια.

Μαθητές ανακάλυψαν σπήλαιο στο Νεστόριο της Καστοριάς.
Δύο μύθοι που επικρατούσαν χρόνια στο Νεστόριο της Καστοριάς και η εμμονή κάποιων κατοίκων του χωριού για την ανακάλυψη ενός θησαυρού, θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει στην ανάκλυψη του σπηλαίου με τους σταλακτίτες….
Ο ένας από αυτούς έλεγε ότι το χωριό Τσούκα, 800 μέτρα μακριά από το σπήλαιο, συνεχώς ερήμωνε, κάτι που προβλημάτιζε τους κατοίκους των γειτονικών χωριών αφού τα ίχνη των κατοίκων του Τσούκα εξαφανίζονταν.
Ο άλλος μύθος υποστήριζε ότι οι μοναχοί του Μοναστηρίου κατέφευγαν σε ένα καταφύγιο εντελώς άγνωστο έως σήμερα, ώστε να γλιτώσουν από τις επιδρομές των Τούρκων και των ληστών.
Ωστόσο η ανακάλυψη του σπηλαίου -παρ’όλο που οι μύθοι όπως φαίνεται οδηγούσαν σε αυτό- έγινε εντελώς τυχαία από μαθητές του ΙΕΚ Ορεινού Τουρισμού Νεστορίου Καστοριάς και από τους αρμόδιους υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας της περιοχής.
Το σπήλαιο έχει βάθος περίπου 100 μέτρα, ενώ περιλαμβάνει και κάποιες αίθουσες στις οποίες το ύψος δεν ξεπερνά τα 20 μέτρα. Οι μαθητές βρήκαν οστά, τα οποία εστάλησαν στην Εφορία Σπηλαιολογίας στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να γίνει η χρονολόγηση τους, ενώ αύριο το σπήλαιο θα επισκεφτούν αρμόδιοι υπάλληλοι της Εφορίας.

Ένα αθεϊστικό μανιφέστο γίνεται best seller.
«Πολλοί απ’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι τους μεταμόρφωσε η αγάπη του Χριστού, στην πραγματικότητα είναι βαθιά, ακόμη και εγκληματικά μισαλλόδοξοι, και δεν δείχνουν καμιά ανοχή στην κριτική» .
Έτσι ξεκινάει η «Επιστολή προς ένα Χριστιανικό Έθνος», ένας λίβελος 96 σελίδων γραμμένος από έναν άθεο Αμερικανό, τον Σαμ Χάρρις. Οι πωλήσεις του δοκιμίου αυτού, το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο, έχουν ξεπεράσει τα 110.000 αντίτυπα.
Είναι έκτο σε πωλήσεις στο βιβλιοπωλείο του Ίντερνετ Amazon. com και βρίσκεται στην έκτη ανατύπωση. Όλα αυτά σε μια χώρα όπου το 87% του πληθυσμού λέει πως «ουδέποτε αμφέβαλλε για την ύπαρξη του Θεού» και το 44% πιστεύει ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει μέσα στον επόμενο μισόν αιώνα. Και καλά, το βιβλίο του Χάρρις να κάνει μεγάλες πωλήσεις στα Σόδομα και τα Γόμορρα της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, περιλαμβάνεται όμως και στα μπεστ σέλερ του… Κάνσας Σίτυ.
Φαίνεται πως όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αρχίζουν να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλες τις θρησκευτικές μισαλλοδοξίες, ισλαμικές και χριστιανικές. Ο Σαμ Χάρρις και ο εκδότης του είχαν προβλέψει την επιτυχία της «Επιστολής» και επένδυσαν 200.000 δολάρια σε διαφημιστική εκστρατεία που απευθυνόταν και προς τους χριστιανούς φονταμενταλιστές, οι οποίοι προσπαθούν να την αγνοήσουν. «Η ανταμοιβή, αφού ξοδέψεις 16,95 δολάρια και χάσεις μιάμιση ώρα από τον χρόνο σου για να διαβάσεις αυτό το βιβλίο, είναι η ίδια με αυτή που παίρνει κάποιος όταν χτυπάει το κεφάλι του με μαντεμένιο τηγάνι: νιώθεις καλά όταν σταματάς», αρκέσθηκε να σχολιάσει η εφημερίδα «Φορτ Γουόρθ Σταρ-Τέλεγκραμ» στο Τέξας.
Το βιβλίο του Χάρρις διαδόθηκε όμως περισσότερο από στόμα σε στόμα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» στη Νέα Υόρκη, η επιχειρηματολογία του συγγραφέα είναι συγκροτημένη, ανελέητη έναντι αυτών που πιστεύουν στη Δημιουργία ως την αρχή του κόσμου, ευφυής και πειστική. Ο 39χρονος Χάρρις δεν είναι μετριοπαθής, στρέφεται εξίσου εναντίον αυτών που ακολουθούν κατά λέξη τη Βίβλο όσο και εναντίον των μετριοπαθών χριστιανών. Όχι μόνον επί της ουσίας, αλλά και επειδή οι «σοφτ» χριστιανοί δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο βαθμό οι συντηρητικοί επιχειρούν να επιβάλουν την πίστη τους στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτούς τους φανατικούς, ο Χάρρις, ο οποίος βραβεύτηκε το 2005 για το πρώτο βιβλίο του, «Το Τέλος της Πίστης», και δημοσιεύει δοκίμια στους «Λος ʼντζελες Τάιμς» και στους «Τάιμς» του Λονδίνου, δεν τους παίρνει ελαφρά. Ως εκ τούτου, είναι μεν γνωστό ότι ζει στη Νέα Υόρκη και ότι σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά το πού ακριβώς μένει, το μέρος όπου μεγάλωσε, το επάγγελμα των γονιών του ή το όνομα του πανεπιστημίου στο οποίο τελείωσε ένα διδακτορικό με θέμα το νευρολογικό υπόβαθρο της θρησκευτικής πίστης, παραμένουν καλά φυλαγμένα μυστικά.

Χωρίς σφυγμό ζει ένας 65χρονος στον Καναδά.
ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Μπορεί να μην έχει καθόλου σφυγμό, αλλά είναι ολοζώντανος ο Καναδός άνδρας που πήρε χθες εξιτήριο από Ιατρικό Κέντρο ΜακΓκίλ στο Μόντρεαλ του Καναδά. Πρόκειται για το μοναδικό άσφυγμο άνθρωπο που αναπνέει σε όλο τον πλανήτη. Ο Καναδός βρέθηκε σε αυτήν την πιθανώς επίζηλη θέση – όσον αφορά βέβαια στη μοναδικότητά της- όταν εξαιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας από την οποία υπέφερε, οι γιατροί αναγκάστηκαν να του εμφυτεύσουν μία νέου τύπου καρδιακή αντλία απολύτως σιωπηλή. Αυτή υποβοηθά στην κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα του.
Ο άνδρας από το Κεμπέκ υποβλήθηκε στη σωτήρια επέμβαση στις 23 Νοεμβρίου, καθώς έπασχε από βαρύτατη καρδιακή ανεπάρκεια, προϊόν καρδιακής προσβολής που είχε υποστεί μερικούς μήνες πριν από την επέμβαση, ανέφερε, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ.
Εξαιτίας και διαφόρων άλλων νοσημάτων από τα οποία έπασχε ο 65χρονός ασθενής, οι γιατροί έκριναν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να υποβληθεί σε συμβατική μεταμόσχευση καρδιάς. Γι’ αυτό τον λόγο, ως εναλλακτική λύση, επελέγη η τοποθέτηση της μηχανικής καρδιάς που εμφυτεύθηκε στο στέρνο του. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της πρωτοποριακής συσκευής είναι το ότι παρέχει συνεχή ροή αίματος προς όλο το σώμα με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην έχει σφυγμό.
Ο καρδιοχειρουργός Ρένζο Τσέτσερε που πραγματοποίησε την επέμβαση και τοποθέτησε την καρδιακή αντλία στον άρρωστό του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ασθενής του είναι ο «μοναδικός ζωντανός άνθρωπος που επιβιώνει χωρίς σφυγμό και χωρίς να είναι δυνατή η μέτρηση της πίεσης του αίματός του». Μοναδικό φαινόμενο
Εξίσου κατάπληκτοι είναι και οι κατασκευαστές της μηχανικής καρδιάς. Εκπρόσωπος της εταιρείας Thoratec που κατασκευάζει τη νέα καρδιακή αντλία, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πρωτάκουστη και δεν έχει καταγράψει άλλη παρόμοια περίπτωση άσφυγμου ασθενούς, παρότι η συσκευή έχει ήδη τοποθετηθεί σε 400 αρρώστους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. «Ολοι τους έχουν ένα ρυθμό σφυγμών και μετρήσιμη πίεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Κέντρου του Νοσοκομείου ΜακΓκίλ τόνισε ότι η κατάσταση του άσφυγμου άνδρα θα μπορούσε να αποδειχθεί υπό ορισμένες συνθήκες ιδίαιτερα… δυσάρεστη. «Αν, παραδείγματος χάρη, βρεθεί σε δυστυχήμα και απλώς χάσει τις αισθήσεις του, το γεγονός ότι θα αναπνέει χωρίς όμως να μπορούν να του βρουν σφυγμό σίγουρα θα φέρει κάποιους ειδικούς σε δύσκολη θέση», δήλωσε ο κ. Ποπλ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου και προσέθεσε ότι αρχικά και ο ίδιος ο άρρωστος ένιωθε παράξενα που δεν είχε σφυγμό.

Η Ελληνική γλώσσα καθιερώνεται διεθνώς, στον επιστημονικό κόσμο.
“Hellenic Quest ” λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ “Apple”, της οποίας Πρόεδρος Τζον Σκάλι είπε σχετικώς: “Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν’ αναπτύξει τη δημιουργικότητά της να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ’ όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει”. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσεως για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.
ʼλλη συναφής εκδήλωση: Οι ʼγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά “επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων”.
Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι “Η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.
Γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως”. Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στον Η/Υ “Ίβυκο” αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους δηλαδή ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον “Ίβυκο” ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται. Μιλώντας γι’ αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: “Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ’ αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας”. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως “νοηματική” γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν “σημειολογικές”.
“Νοηματική γλώσσα” θεωρείται η γλώσσα στην οποία το “σημαίνον” δηλαδή η λέξη και “το σημαινόμενο” δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει,(πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ “σημειολογική” είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το α? “πράγμα” (σημαινόμενο) εννοείται με το α? (σημαίνον).
Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν “πρωτογένεια”, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν. Π.χ στην Ελληνική, η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία =γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).
Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα “Ίβυκος”, “Γνώσεις” και “Νεύτων” αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο διότι η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση. Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη=…LAND , ΓΕΩ…,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό…ισμός ,ΗΛΕΚΤΡΟ…., κυκλο…., ΦΩΝΟ…. ΜΑΚΡΟ…. ,ΜΙΚΡΟ…., ΔΙΣΚΟ….,ΓΡΑΦΟ …,ΓΡΑΜΜΑ…, ΣΥΝ…, ΣΥΜ…, κ.λ.π.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα “μη οριακή”, δηλαδή ότι μόνο σ’ αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι’ αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.
Γι’ αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Ο μεγαλύτερος ευρωδεινόσαυρος.
Τα απολιθωμένα οστά του μεγαλύτερου δεινόσαυρου που περπάτησε ποτέ στην Ευρώπη ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη βορειοανατολική Ισπανία. Οπως αναφέρει η εργασία τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, το θεόρατο ζώο που ονομάστηκε Τoυριάσαυρος ριοντεβένσις (Turiasaurus riodevensis) λαμβάνοντας το όνομά του από την περιοχή και το χωριό κοντά στο οποίο βρέθηκε, είχε μήκος 38 μέτρων και ζύγιζε όσο επτά ενήλικοι ελέφαντες. Πρέπει να έζησε πριν από 145 εκατομμύρια χρόνια και να εκινείτο με ευκολία σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ηταν αποκλειστικά φυτοφάγο, είχε μακρύ λαιμό και ουρά και περπατούσε στα τέσσερα. Επίσης, όπως υποδεικνύουν άλλα ευρήματα της περιοχής όπου ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα, ο Τουριάσαυρος πρέπει να συνυπήρξε ειρηνικά με άλλους δεινοσαύρους, όπως ο Στεγόσαυρος, με προϊστορικές χελώνες και με ερπετά παρόμοια με τους σημερινούς κροκοδείλους.

Φίδια προβλέπουν τους σεισμούς σε ινστιτούτο της Κίνας.
Η υψηλή τεχνολογία συνδυάζεται με το ζωικό ένστικτο για την προστασία από τους σεισμούς: Γεωδυναμικό ινστιτούτο στην Κίνα παρακολουθεί τη συμπεριφορά φιδιών για να προβλέψει τις δονήσεις.
Το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Νανίνγκ, πρωτεύουσας της αυτόνομης επαρχίας Γκουανγκζί στα νότια της χώρας, έχει εγκαταστήσει βιντεοκάμερες στα εκτροφεία φιδιών της περιοχής, τα οποία διαθέτουν το εμπόρευμά τους σε εστιατόρια. Η εικόνα μεταδίδεται ζωντανά στο εργαστήριο μέσω ευρυζωνικής διαδικτυακής σύνδεσης, αναφέρει το Reuters.
«Από όλα τα πλάσματα της Γης, τα φίδια είναι πιθανότατα τα πλέον ευαίσθητα στους σεισμούς» δήλωσε στην Ημερησία της Κίνας ο διευθυντής του ινστιτούτου Ζιάνγκ Ουεισόνγκ.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα φίδια αντιλαμβάνονται σεισμούς που θα συμβούν έως και 120 χιλιόμετρα μακριά, δύο με τρεις ημέρες πριν εκδηλωθούν.
Τα ερπετά αντιδρούν με ασυνήθιστες συμπεριφορές: «Όταν επίκειται σεισμός, τα φίδια βγαίνουν από τις φωλιές τους, ακόμα και μέσα στο κρύο του χειμώνα» εξηγεί ο Ουεισόνγκ.
«Αν ο σεισμός είναι μεγάλος, τα φίδια μπορεί ακόμα και να χτυπιούνται στους τοίχους προσπαθώντας να αποδράσουν» προσθέτει.

Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου.
Συνδεθείτε κι εσείς στην ιστοσελίδα www.new7wonders.com και συμμετέχετε στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των επτά νέων θαυμάτων του κόσμου!

[Αστρονομικά νέα - Διαστημική:]

Συντριβή στη Σελήνη και … αποστολή εξετελέσθη!
Η αποστολή του ευρωπαϊκού Smart-1 ολοκληρώθηκε την Κυριακή με το σκάφος να συντρίβεται ελεγχόμενα σε μια σεληνιακή πεδιάδα. Επίγεια τηλεσκόπια ανέλυσαν τη σκόνη που σηκώθηκε από την πρόσκρουση, αναζητώντας στοιχεία για τη σύσταση του φεγγαριού.
Στις 05.42 ώρα Γκρίνουιτς (08.42 ώρα Ελλάδας) το σκάφος, βάρους 366 κιλών, συνετρίβη σε μια πεδιάδα γνωστή ως «Λίμνη της Υπεροχής», ανακοίνωσε το κέντρο ελέγχου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.
Αφού απέφυγε στην κάθοδό του το απειλητικό χείλος ενός κρατήρα, το Smart προσέκρουσε με ταχύτητα δύο χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας κρατήρα με διάμετρο από τρία έως δέκα μέτρα.
Η λάμψη της συντριβής καταγράφηκε από το γαλλοκαναδικό τηλεσκόπιο στο Μάουνα Κέα της Χαβάης.
Ήταν το πιο εντυπωσιακό -και χρήσιμο- τέλος για την τριετή αποστολή του Smart, το οποίο εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2003, έφτασε στη Σελήνη έπειτα από μια σειρά από περίπλοκες μανούβρες, και παρέμεινε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για 16 μήνες.
Βασικός στόχος της αποστολής ήταν να δοκιμαστεί με μικρό κόστος ο πρωτοποριακός κινητήρας ιόντων, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, στο σκάφος Deep Space 1 της NASA που εκτοξεύτηκε το 1998.
Ο κινητήρας εκτοξεύει προς τα πίσω έναν γαλαζωπό πίδακα πλάσματος -ιόντα του αέριου ξένου σε χαμηλή πυκνότητα. Η επιτάχυνση είναι πολύ μικρή, αλλά η τελική ταχύτητα μεγάλη, καθώς ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί διαρκώς για μήνες ή για χρόνια, σε αντίθεση με τους πυραυλοκινητήτες, που προσφέρουν μεγάλη ώση αλλά λειτουργούν το πολύ για μερικά λεπτά.
Το Smart-, κόστους μόλις 120 εκατ. ευρώ, χαρτογράφησε με λεπτομέρεια τη σεληνιακή επιφάνεια στις περιοχές του υπέρυθρου και των ακτίνων Χ και εντόπισε περιοχές στους πόλους της Σελήνης όπου ο ήλιος δεν φτάνει ποτέ και είναι πιθανό να κρύβουν μεγάλα αποθέματα πάγου.

Μερική Έκλειψη Σελήνης – 7 Σεπτεμβρίου 2006.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2006, όπου είχαμε Πανσέληνο, συνέβη το φαινόμενο της Μερικής Έκλειψης Σελήνης. Η Σελήνη εισήλθε στην παρασκιά της Γης και ένα μικρό μέρος της (18% περίπου του δίσκου της) εισήλθε στην σκιά της Γης και πήρε το χαρακτηριστικό ερυθρό χρώμα.
Όλο το φαινόμενο είχει διάρκεια περίπου 4 ώρες και 18 λεπτά. Η Σελήνη περέμεινε (κατά ένα μέρος) στην σκιά της Γης για 94 λεπτά. Δηλαδή είδαμε την Σελήνη να σκοτεινιάζει λίγο στην Βόρεια πλευρά της όσο διαρκεί αυτό το διάστημα.(από τις 21:05 έως τις 22:37 περίπου).

Στοιχεία για την έκλειψη:
Ανατολή Σελήνης: 19:38 της 7ης Σεπτεμβρίου 2006
Μεσουράνηση: 0:31 της 8ης Σεπτεμβρίου 2006
Δύση Σελήνης: 6:01 της 8ης Σεπτεμβρίου 2006
Ώρα έναρξης εισόδου Σελήνης στην παρασκιά της Γης: 19:42 (Ύψος : +00°24′)
Ώρα έναρξης εισόδου Σελήνης στην σκιά της Γης: 21:05 (Ύψος : +14°50′)
Ώρα μέγιστου (μέρος της Σελήνης στην σκιά της Γης): 21:51 (Ύψος : +22°21′)
Ώρα εξόδου Σελήνης από την σκιά της Γης: 22:37 (Ύψος : +30°20′)
Ώρα εξόδου Σελήνης από την παρασκιά της Γης: 00:00 (Ύψος : +38°47′)

To Νέο Ηλιακό Σύστημα!
Η 26η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) έδωσε την Πέμπτη 25 Αυγούστου την απάντηση σε ένα θέμα που απασχολούσε αστρονόμους αλλά και κοινό τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για τον ορισμό της έννοιας «Πλανήτης» και την ενδεχόμενη αύξηση ή μείωση του αριθμού των σωμάτων που θεωρούνται πλανήτες.
Ένα σοβαρό ενδεχόμενο θεωρείτο μέχρι πρόσφατα η αύξηση του αριθμού των πλανητών καθώς η ανακάλυψη του σώματος 2003 UB313, του μεγαλύτερου σώματος της ζώνης Kuiper και μεγαλύτερου από τον Πλούτωνα, σήμαινε ότι δύσκολα με καθαρά επιστημονικά κριτήρια θα μπορούσε να θεωρείται πλανήτης ο Πλούτωνας και όχι το σώμα 2003 UB313.
Η Γενική Συνέλευση, με παρουσία περισσότερων από 2500 αστρονόμων, τελικά κατέληξε σε ένα νέο ορισμό της έννοιας «πλανήτης» που όχι μόνο δεν αυξάνει τον αριθμό τους αλλά αντίθετα τον μειώνει. «Θύμα» της απόφασης ο Πλούτωνας που, 76 χρόνια μετά την ανακάλυψη του, θεωρείται πλέον ένας «Πλανήτης-Νάνος». Η απόφαση έδωσε τον εξής ορισμό του Πλανήτη:
Πλανήτης είναι ένα ουράνιο σώμα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, έχει επαρκή μάζα ώστε να αποκτήσει σχήμα υδροστατικής ισορροπίας (σχεδόν σφαιρικό) και είναι το κυρίαρχο σώμα στην τροχιά του.
Με την απόφαση της IAU, δημιουργήθηκε, επίσης, μια νέα κατηγορία σωμάτων, που ονομάζονται Πλανήτες-Νάνοι, τα οποία έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Πλανήτης-Νάνος είναι ένα ουράνιο σώμα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, έχει επαρκή μάζα ώστε να αποκτήσει σχήμα υδροστατικής ισορροπίας (σχεδόν σφαιρικό), δεν είναι το κυρίαρχο σώμα στην τροχιά του και δεν είναι δορυφόρος. Τέλος, όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο θα ονομάζονται «μικρά σώματα του ηλιακού συστήματος». Τέτοια είναι οι αστεροειδείς και οι κομήτες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ορισμοί αφορούν μόνο Πλανήτες και σώματα του δικού μας ηλιακού συστήματος. Αρχική πρόταση, που τελικά απορρίφθηκε, πρότεινε ορισμό που θα δεχόταν το 2003 UB313 και άλλα σώματα ως πλανήτες με ενδεχόμενη συνεχή αύξηση του αριθμού των πλανητών καθώς θα ανακαλύπτονταν και νέα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. Τελικά, η απόφαση της IAU οδηγεί πια σε ένα ηλιακό σύστημα 8 πλανητών: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, ‘Aρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας.
Για περισσότερα δείτε http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1651

Το Σινικό Τείχος δεν φαίνεται τελικά από το Διάστημα.
Ένας Κινέζος αστροναύτης έρχεται να καταρρίψει το μύθο που διδάσκονταν για πάρα πολλά χρόνια οι Κινέζοι μαθητές ότι το Σινικό Τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φαίνεται από το διάστημα με γυμνό μάτι.
Ο Γιανγκ Λιούι, που πέρασε 21,5 ώρες σε τροχιά στο πρώτο επανδρωμένο σκάφος της Κίνας, παραδέχεται ότι δεν μπόρεσε να δει το μνημείο.
Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τους εκδότες των σχολικών βιβλίων να απομακρύνουν από τα κείμενα τον υπερβολικό ισχυρισμό.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος του κινεζικού Υπουργείου Παιδείας: «Το να έχουμε αυτή την ανακρίβεια τυπωμένη στα βιβλία του δημοτικού είναι πιθανότατα ο κύριος λόγος που αυτή η παρανόηση είναι διαδεδομένη τόσο ευρέως».

Δελτίο καιρού για πρώτη φορά σε εξωηλιακό πλανήτη!
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA κατέγραψε για πρώτη φορά τις ημερήσιες και νυχτερινές θερμοκρασίες ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Η διαφορά ημέρας-νύχτας στον μακρινό κόσμο φτάνει τους 1.400 βαθμούς Κελσίου.
Οι παρατητήσεις, που δημοσιεύονται την Παρασκευή στο Science, είναι οι πρώτες που καταγράφουν οποιασδήποτε μορφής διακύμανση στην επιφάνειας ενός εξωηλιακού πλανήτη -μέχρι σήμερα οι μετρήσεις περιορίζονταν σε παραμέτρους όπως το μέγεθος και η μάζα.
Το τηλεσκόπιο Spitzer λειτουργεί στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, το οποίο αντιστοιχεί σε εκπομπή θερμότητας. Εστιάστηκε στον πλανήτη Upsilon Andromedae b, ο οποίος περιφέρεται γύρω από ένα άστρο στον αστερισμό της Ανδρομέδας που απέχει 40 έτη φωτός και είναι ορατό με γυμνό μάτι.
Ο εξωπλανήτης είναι ένα αέριος γίγαντας παρόμοιος με τον Ήλιο, ωστόσο απέχει από το μητρικό του άστρο έξι φορές λιγότερο από ό,τι ο Ερμής από τον Ήλιο και ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω του σε μόλις 4,6 ημέρες.
Το Spitzer στρεφόταν στο σύστημα του Upsilon Andromedae περιοδικά ανά πέντε ημέρες ώστε να τον παρατηρήσει από όλες τις πλευρές καθώς κινείται στο Διάστημα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία του άστρου, που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του, αυξομειωνόταν δραματικά συγχρονισμένα με την τροχιά του. Οι αστρονόμοι συμπέραναν ότι ο πλανήτης είναι «κλειδωμένος» στο άστρο του, δηλαδή έχει πάντα στραμμένη την ίδια πλευρά του προς το άστρο, όπως η Σελήνη έχει πάντα στραμμένη την ίδια πλευρά προς τη Γη. Έτσι, η μία πλευρά έχει πάντα θερμοκρασία ηφαιστείου, ενώ η άλλη παραμένει αιώνια κρύα.
«Η θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στιες πλευρές της ημέρας και της νύχτας μας λέει πώς η ενέργεια ρέει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη» σχολιάζει ο Δρ Τζο Χάρινγκτον του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα στο Ορλάντο, επικεφαλής της ομάδας.
«Ουσιαστικά, μελετάμε τον καιρό ενός εξωηλιακού πλανήτη».
Ο Χάρινγκτον και τρεις από τους υπόλοιπους συγγραφείς της δημοσίευσης στο Science είχαν χρησιμοποιήσει το Spitzer πέρυσι για να παρατηρήσουν άμεσα το φως που ανακλούσε ένας εξωηλιακός αέριος γίγαντας καθώς περνούσε πίσω από το μητρικό του άστρο.
Συνολικά 202 εξωηλιακοί πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί από τον εντοπισμό του πρώτου το 1995.

Γιγάντιος τυφώνας στο νότιο πόλο του Κρόνου.
Μια κολοσσιαία δίνη που θυμίζει τυφώνα, με πλάτος όσο τα δύο τρίτα της Γης, μαίνεται στο νότιο πόλο του Κρόνου με ανέμους 550 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανακάλυψε το διαστημικό σκάφος Cassini που μελετά το σύστημα του πλανήτη. Είναι η πρώτη φορά που μια θύελλα με το χαρακτηριστικό μάτι και τη δίνη των τυφώνων εντοπίζεται σε πλανήτη εκτός της Γης, αναφέρει ανακοίνωση της NASA την Παρασκευή.
«Μοιάζει με τυφώνα, αλλά δεν συμπεριφέρεται σαν τυφώνας» σχολιάζει ο Αντριου Ίνγκερσολ, μέλος της ομάδας απεικόνισης της αποστολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech). «Ό,τι και να ‘ναι, θα εστιαστούμε στο μάτι αυτής της καταιγίδας και θα βρούμε γιατί βρίσκεται εκεί».
Οι τυφώνες και οι κυκλώνες στη Γη δημιουργούνται από υγρά ρεύματα αέρα που πνέουν πάνω από την επιφάνεια των ωκεανών, ανυψώνονται κατακόρυφα, και αφήνουν την υγρασία τους ως βροχή καθώς περιστρέφονται γύρω από το μάτι της διαταραχής.
Ο τυφώνας του Κρόνου, που περιστρέφεται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, διαφέρει. Πρώτον, μένει στάσιμος πάνω από το νότιο πόλο του πλανήτη. Δεύτερον, ο Κρόνος αποτελείται από αέρια και δεν υπάρχει ωκεανός κάτω από τη θύελλα που να τροφοδοτεί το φαινόμενο.
Η διάσημη καταιγίδα του Δία, το λεγόμενο «Κόκκινο Μάτι», που κινείται αντίστροφα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού και μετακινείται στην επιφάνεια του πλανήτη, διαφέρει από τους τυφώνες, καθώς δεν υπάρχει μάτι στο κέντρο της.
H θύελλα του Κρόνου είναι όχι μόνο πολύ πιο πλατιά από ό,τι οι τυφώνες στη Γη, αλλά και πολύ πιο ψηλή. Το μάτι περιβάλλεται από έναν δακτύλιο νεφών 30 με 75 χιλιόμετρα πιο ψηλά από ό,τι τα σύννεφα στο σκούρο κέντρο, δύο με πέντε φόρές ψηλότερα από ό,τι τα σύννεφα στους γήινους τυφώνες.
Η δίνη ανακαλύφθηκε όταν το Cassini πέρασε από απόσταση 340.000 χιλιομέτρων στις 11 Οκτωβρίου και απαθανάτισε το φαινόμενο σε 14 καρέ που ελήφθησαν σε διάστημα τριών ωρών.
Το πότε εμφανίστηκε η διαταραχή παραμένει άγνωστο, πιθανώς όμως πρόκειται για εποχιακό φαινόμενο. Το διαστημικό σκάφος, που μελετά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του από το 2004, θα συνεχίσει να μελετά τη θύελλα τα επόμενα χρόνια, καθώς η εποχή στο νότιο πόλο αλλάζει από καλοκαίρι σε χειμώνα.

Εξαντλήθηκαν τα «χρυσά» εισιτήρια για ταξίδια στο Διάστημα έως το 2009.
Όλες οι θέσεις για τουριστικά ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είναι «ρεζερβέ» έως το 2009, βεβαίωσε προς απογοήτευση πολλών δισεκατομμυριούχων ο επικεφαλής της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Το πέμπτο ταξίδι γίνεται την άνοιξη με επιβάτη πρώην στέλεχος της Microsoft. Όλες οι θέσεις για τουριστικά ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είναι «ρεζερβέ» έως το 2009, βεβαίωσε προς απογοήτευση πολλών ο επικεφαλής της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Ανατόλι Περμίνοφ.
«Έχουμε λίστα αναμονής για εκείνους που επιθυμούν να πετάξουν στον ISS έως το 2009, όλες οι θέσεις είναι κρατημένες» αναφέρει ο Περμίνοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τρουντ», η οποία δημοσιεύεται τη Δευτέρα στον δικτυακό τόπο της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το ρωσικό εργοστάσιο «Μιασιστσέβ» επεξεργάζεται τεχνολογίες για τη δημιουργία «αεροσκαφών χαμηλής τροχιάς για τους τουρίστες», πιο εύκολων στην πρόσβαση όσον αφορά στις τιμές συγκριτικά με τις πτήσεις στον ISS.
Επιβιβαζόμενοι σε ένα τέτοιο σκάφος, «οι τουρίστες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν τροχιά γύρω από την Γη, θα μπορούν όμως να μείνουν στο Διάστημα για μερικά λεπτά», εξήγησε.
Η Ρωσία έχει ήδη στείλει τέσσερις τουρίστες του Διαστήματος στον ISS με διαστημόπλοια Soyuz. Οι υποψήφιοι πλήρωσαν περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια ο καθένας για να περάσουν δώδεκα μέρες σε τροχιά.
Η 40χρονη ιρανικής καταγωγής Αμερικανίδα Ανουσέχ Ανσαρί έγινε η πρώτη γυναίκα-τουρίστρια του Διαστήματος τον περασμένο Σεπτέμβρη. Είχαν προηγηθεί ο Αμερικάνος Ντένις Τίτο το 2001, ο Νοτιοαφρικανός Μαρκ Σάτλγουορθ το 2002 και ο Αμερικανός Γκρεγκ Όλσεν το 2005.
Πέμπτος τουρίστας του Διαστήματος θα γίνει την άνοιξη ο 58χρονος Τσαρλς Σιμόνι, ένας δισεκατομμυριούχος ουγγρικής καταγωγής που βοήθησε στην ανάπτυξη του Word και του Excel της Microsoft.

Το πρώτο δείγμα κομήτη ανατρέπει τα μοντέλα του Ηλιακού Συστήματος!
Λεπτομερείες αναλύσεις των πρώτων δειγμάτων κομήτη που φτάνουν στη Γη φαίνεται ότι ανατρέπουν τα καθιερωμένα μοντέλα για το σχηματισμό του του Ηλιακού Συστήματος.
Οι επιστήμονες περίμεναν ότι οι μικροσκοπικοί κόκκοι που συνέλεξε το σκάφος Stardust από τον κομήτη Βιλντ-2 θα αποτελούνταν κυρίως από μεσοαστρική σκόνη -υλικό που προήλθε από αρχαία άστρα που πέθαναν και εξερράγησαν.
Ωστόσο, αναλύσεις σε 50 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο αποκάλυψαν ότι ο Βιλντ-2 είναι ένα πραγματικά ασυνήθιστο μείγμα. Περιέχει ελάχιστο υλικό από την εποχή πριν από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και αρκετό υλικό που σχηματίστηκε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κοντά στο νεογέννητο Ήλιο.
Αυτό σημαίνει ότι το πρώιμο Ηλιακό Σύστημα ήταν πολύ πιο ταραχώδες από ό,τι νομίζαμε, αναφέρουν οι ερευνητές με επτά δημοσιεύσεις τους στο περιοδικό Science την Παρασκευή:
Σωματίδια που σδημιουργήθηκαν στο καυτό εσώτερο Ηλιακό Σύστημα μετακινήθηκαν μυστηριωδώς μέχρι την τροχιά του Πλούτωνα, απ’ όπου προήλθε ο κομήτης Βιλντ-2.
«Ο κόσμος φαντάζεται ότι οι κομήτες σχηματίζονται σε απόλυτη απομόνωση, κάτι που σίγουρα είναι αναληθές» σχολιάζει ο Ντον Μπραουνλί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Stardust της NASA, κόστους 212 εκατ. δολαρίων.
Ο Μπραουνί εκτιμά ότι έως και 10% των υλικών των κομητών προέρχεται από το εσώτερο Ηλιακό Σύστημα.
Το Stardust πλησίασε σε μικρή απόσταση τον κομήτη Βιλντ-2 το 2004 και συνέλεξε σωματίδια της ουράς του μέσα σε ένα υλικό σαν τζελ. Το κάνιστρο με το δείγμα συνετρίβη στην έρημο Γιούτα φέτος τον Ιανουάριο, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να διασώσουν το πολύτιμο, αρχαίο υλικό.
Οι επιστήμονες θεωρούσαν τον κομήτη μια «παγωμένη χρονοκάψουλα» που θα έδινε μια εικόνα για τη σύσταση του νεογέννητου Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.
Η ανάλυση έδειξε όμως ότι ο Βιλντ-2 διαφέρει από τον κομήτη Τεμπλ-1, ο οποίος μελετήθηκε πέρυσι από μικρή απόσταση με την αποστολή Deep Impact της NASA. Σε συνοδευτικό εντιτόριαλ στο περιοδικό Science, o Μάικλ Α’Χιρν του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, επιστημονικός υπεύθυνος του Deep Impact, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της αποστολής Stardust θα αναγκάσουν τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τα μοντέλα για το σχηματισμό του πλανητικού μας συστήματος: «Το Stardust σίγουρα μας έφερε αρκετή τροφή για σκέψη» γράφει.

Νερό στον ‘Aρη ΚΑΙ σήμερα; “Πηγές… ελπίδας για ζωή!
Οι πρώτες, προκλητικές ενδείξεις για την ύπαρξη υγρού νερού στον Αρη σήμερα εντοπίστηκαν σε φωτογραφίες δορυφόρου της NASA, που ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο πλανήτης μπορεί, ή μπορούσε κάποτε, να συντηρεί ζωή.
Στις εικόνες διακρίνονται δύο χείμαρροι στις πλαγιές ενός κρατήρα, στων οποίων τις κoίτες φαίνεται ότι κύλησε νερό τα τελευταία επτά χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
«Οι παρατηρήσεις αυτές προσφέρουν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι νερό ρέει περιστασιακά στην επιφάνεια του Αρη ακόμα και σήμερα» δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ, επικεφαλής ερευνών στο Πρόγραμμα Εξερεύνησης του Αρη.
Το νερό δεν μπορεί να έμεινε σε υγρή κατάσταση για πολύ, καθώς στις συνθήκες του Αρη -χαμηλή θερμοκρασία και πίεση-μπορεί να υπάρξει μόνο σε στερεά κατάσταση ή ως υδρατμός. Νερό υπάρχει ως πάγος στους πόλους του πλανήτη, κυρίως στο βόρειο, και δορυφορικά ραντάρ διακρίνουν πάγο και στο υπέδαφος.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι πριν εκατομμύρια χρόνια υπήρχαν μεγάλοι όγκοι υγρού νερού, ίσως ρηχές λίμνες ή θάλασσες.

Το χρονικό του χειμάρρου:
Η τελευταία έρευνα ξεκίνησε όταν ο δορυφόρος Mars Global Surveyor εντόπισε ξεροπόταμους που φαίνονταν πρόσφατοι. Ερευνητές της Malin Space Science Systems, η οποία διαχειρίζεται μια κάμερα στο σκάφος, αποφάσαν να φωτογραφήσαουν εκ νέου χιλιάδες τέτοια ίχνη για να διακρίνουν πιθανές μεταβολές. Δύο χείμαρροι ήταν διαφορετικοί σε φωτογραφίες του 1999 και του 2001 σε σχέση με εικόνες του 2004 και του 2005, εκτιμά η ομάδα.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα ίχνη να σχηματίστηκαν στον κρατήρα από τη ροή ξηρής άμμου. Θεωρούν όμως πιθανότερο να δημιουργήθηκαν από υγρό: σχηματίζουν χαρακτηριστικές διακλαδώσεις, και στα άκρα τους διακρίνονται ιζήματογενείς αποθέσεις -ξερή λάσπη, άλατα ή παγετός.
Η παρουσία υγρού νερού σίγουρα αναπτερώνει την ελπίδα ότι ο Αρης ενδέχεται να συντηρεί ακόμα και σήμερα κάποιου είδους βακτηριακή ζωή.
Οι έρευνες, εκτιμούν ειδικοί, θα πρέπει να εστιαστούν σε πιθανές τοποθεσίες όπου θερμότητα από το κέντρο του πλανήτη λιώνει το νερό του υπεδάφους και το ωθεί στην επιφάνεια.
Πάντως η ύπαρξη υγρού νερού στον Αρη μπορεί να αποδειχθεί άμεσα μόνο με παρατηρήσεις επιτόπου, από νέες ρομποτικές αποστολές, και μέχρι τότε οι επιστήμονες θα πρέπει να αρκεστούν σε δορυφορικά δεδομένα.
Δυστυχώς, το Mars Global Surveyor πιθανότατα δεν θα συνδράμει στις έρευνες, καθώς η επαφή με τη NASA χάθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και όλα δείχνουν ότι ο γερασμένος δορυφόρος σταμάτησε να λειτουργεί οριστικά.

[Εναλλακτική αρχαιολογία-Αρχαία Ελλάδα-Ιστορία-Ανακαλύψεις:]

Ερείπια άγνωστου πολιτισμού στην Ονδούρα.
Τα ερείπια ενός άγνωστου έως σήμερα προκολομβιανού πολιτισμού εξετάζονται σε μια περιοχή της Ονδούρας, κοντά στη σημερινή πρωτεύουσα, όπου οι Μάγια δεν είχαν εξαπλωθεί. «Ο πολιτισμός αυτός είναι αίνιγμα» σχολιάζουν οι ανθρωπολόγοι. Στην περιοχή της ανασκαφής, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, βρίσκονται 14 τύμβοι, οι οποίοι πιθανώς σχημάτιζαν έναν αρχαίο τόπο λατρείας, δήλωσε στο Reuters αρχαιολόγος του Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας της Ονδούρας.
«Αποτελούν μέρος μιας σημαντικής τοποθεσίας, το κέντρο διοίκησης ενός προκολομβιανού πολιτισμού. Δεν είχαμε ιδέα ότι υπήρχε προκολομβιανός πολιτισμός στην περιοχή» είπε ο Όσκαρ Νιλς, επικεφαλής των ερευνών.
Αν και στην Ονδούρα υπάρχουν 14.000 αρχαιολογικές τοποθεσίες, όπως η διάσημη πόλη του Κοπάν των Μάγια, που άνθισε από τον πέμπτο έως τον ένατο αιώνα, στην περιοχή της νέας ανασκαφής δεν ήταν γνωστό να υπήρξε γηγενής πολιτισμός.
Τα νέα ευρήματα είναι εντελώς διαφορετικά, εξηγεί ο Νιλς. Μεταξύ των τεχνουργημάτων που ανασύρονται ξεχωρίζουν τα κοσμήματα και οι λίθινοι μύλοι για το άλεσμα σπόρων, κυρίως όμως ένα πέτρινο άγαλμα που ονομάζετα στέλα. «Είναι ένα γλυπτό που απεικονίζει διάφορες ανθρώπινες και ζωικές φιγούρες και είναι εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο» αναφέρει ο αρχαιολόγος.
Το στέλα, με ύψος ένα μέτρο και πλάτος ενάμισι, εκτίθεται τώρα σε πάρκο της γειτονική πόλης Μοροσέλι, περίπου 50 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα.
Το υπουργείο Πολιτισμού σπεύδει τώρα να προστατεύσει την περιοχή, καθώς τα ευρήματα παρουσιάζουν φθορές από τρακτέρ που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου.

Στο “νησί του Πάσχα” μιλούν… ελληνικά!
Ένα ταξίδι στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό θα είναι σίγουρα γεμάτο πρωτόγνωρα συναισθήματα και νέες εικόνες. Φανταστείτε την έκπληξή σας όμως αν, φτάνοντας στη Νήσο του Πάσχα, διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κατανοήσετε κάποιες λέξεις από τη γλώσσα των ντόπιων.
Πολυετής έρευνα του Αμερικανού καθηγητή Nορς Σίγκουρντ Γιόζεφσον καταδεικνύει μεγάλη συγγένεια μεταξύ των αρχαίων ελληνικών και των πολυνησιακών γλωσσών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του καθηγητή, ρίζες λέξεων από τα αρχαία ελληνικά και κυρίως λέξεις από τον πολιτισμό των αρχαίων Κυκλάδων και της Κύπρου, έχουν «περάσει» στην πολυνησιακή διάλεκτο και ειδικά στο ιδίωμα της Νήσου του Πάσχα.
Tον συναντήσαμε σε ένα από τα πιο αγαπημένα του μέρη στην Eλλάδα, τους Δελφούς, στο 1ο Παγκόσμιο Συμπόσιο του Eλληνοαμερικανικού Eθνικού Συμβουλίου. Aν και τα κινητικά του προβλήματα δυσκολεύουν τη μεταφορά του, ο Nορς Γιόζεφσον βρέθηκε στο συμπόσιο με τη σύζυγό του και συμμετείχε ενεργά στο συνέδριο.
«Aγάπησα πολύ την Eλλάδα μέσα από την έρευνά μου. Δεν έχω κανένα συγγενή στη χώρα σας, δεν είχα κανένα λόγο να διαπιστώσω πως οι πολυνησιακές γλώσσες έχουν εν μέρει καταγωγή αρχαιοελληνική. H σχέση αυτή μού προέκυψε κατά την αναζήτηση της καταγωγής των λέξεων της Nήσου του Πάσχα. Kαι αυτό μου έγινε έργο ζωής», δηλώνει στο «Eθνος της Kυριακής» ο καθηγητής.

Κοινωνία και θρησκεία.
Iδιαίτερες ομοιότητες μεταξύ των δύο γλωσσών παρατηρούνται σε στοιχεία ναυσιπλοϊας, κοινωνικών δομών, καθώς και θρησκευτικών δοξασιών. Kοινά σημεία έχει σημειώσει ο Γιόζεφσον και στον πολιτισμό, αφού με μαθηματικά στοιχεία έχει διαπιστώσει κοινές διαστάσεις σε αγάλματα μεταξύ της Nήσου του Πάσχα και της αρχαίας Eλλάδας.
H εξήγηση που δίνει ο Γιόζεφσον για το παράδοξο αυτό γεγονός είναι ότι κατά τους 7ο και 6ο αιώνα προ Xριστού, Eλληνες ταξίδεψαν προς τον Eιρηνικό ωκεανό και αποίκησαν στο συγκεκριμένο νησί, χωρίς να ξεχάσουν τη μητρική τους γλώσσα, αρχαϊκής προέλευσης.
Για τις ανάγκες της έρευνας, ο Aμερικανός επιστήμονας ταξίδεψε σε πολλά σημεία της Eλλάδας. «Eπρεπε να μαζέψω στοιχεία. Nα μάθω τις ελληνικές λέξεις και τη σημασία τους. Aρχισα να μαθαίνω ελληνικά, να διαβάζω τη γλώσσα. Eίναι πολύ ενδιαφέρουσα η γλώσσα σας», λέει ο Nορς Γιόζεφσον.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Γιόζεφσον έχει στη μελέτη του χρησιμοποιήσει και άλλες επιστήμες πέρα από την εξέταση αυστηρά γλωσσικών όρων και ριζών.

Και μουσικές ομοιότητες.
Στην σύγκριση που έκανε μεταξύ αρχαίων μονάδων μέτρησης στη Nήσο του Πάσχα, το Mεξικό και την προκολομβιανή Nότια Aμερική με τις ελληνικές μονάδες μέτρησης βρήκε πολλά κοινά σημεία, ίδιες διαστάσεις και παρόμοιες αναλογίες. Aκόμη και στη μουσική εντοπίστηκαν κοινά σημεία με την ελληνική. H λέξη «ako» που παραπέμπει στο «άδω» και η λέξη «paina» που παραπέμπει στη λέξη «Παιάν» είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική.
«Mεγάλη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι στη Nήσο του Πάσχα υπάρχει ένα μνημείο ιστορικό, που το λένε Ahu Te-pito-te kura. Είναι ένας στρογγυλός ομφάλιος λίθος, που κατασκεύασαν για να τιμήσουν τον τόπο καταγωγής τους, τον Oμφαλό της Γης όπως είχαν στο μυαλό τους την Eλλάδα», λέει ο Nορς Γιόζεφσον. «O ομφαλός του κόσμου είχε ένα παρακλάδι στον νότιο Eιρηνικό. Kαι τα σημάδια τα έχουμε…».

Πού βρίσκεται ο «Μεγάλος Βράχος».
Bρίσκεται σε απόσταση 3.800 χιλιομέτρων από τις ακτές της Xιλής. H επιφάνειά του είναι περίπου 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Tο νησί ανακαλύφθηκε το 1722 από τον Oλλανδό εξερευνητή Jacob Roggeveen και το πλήρωμά του σε ταξίδι τους στον νότιο Eιρηνικό. O Oλλανδός βάφτισε το νησί «Nήσο του Πάσχα», επειδή εκείνη την ημέρα που αποβιβάστηκε εκεί ήταν Πάσχα.
Oι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού το αποκαλούν «Pάπα Nούι» (Mεγάλο Pάπα ή Mεγάλος Bράχος) ή «Tε Πίτο ο Tε Xενούα» (Oμφαλός της Γης).
Σύμφωνα πάντως με εξερευνητές που επισκέφθηκαν το νησί τον 17ο αιώνα μετά Xριστόν, «το χρώμα του προσώπου των κατοίκων είναι σχεδόν ίδιο με αυτό των Eυρωπαίων και όχι των Aμερικανών».

Ποιος είναι ο Νορς Σ. Γιότερσον.
Γεννήθηκε στην Kαλιφόρνια το 1942. O πατέρας του ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνια και της Σορβόννης, ενώ η μητέρα του είχε διδακτορικό δίπλωμα στη γλωσσολογία από το πανεπιστήμιο της Xαϊδελβέργης. Aπό εκεί ο Nορς «κληρονόμησε» την αγάπη του για τη γλώσσα.Kαι για την περιπέτεια όμως.
«O πατέρας μου ήταν άνθρωπος που ήθελε να γνωρίσει πολλές χώρες και πολιτισμούς και γι αυτό ταξιδέψαμε πολύ οικογενειακώς», λέει σήμερα ο Nορς. Eνας από τους προορισμούς τους ήταν στη Nήσο του Πάσχα της Πολυνησίας. Aνήσυχος νεαρός και ο Nορς, διαπίστωσε ότι πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν δεν ήταν πολυνησιακές, δεν είχαν δηλαδή ρίζα από τη γλώσσα Mαορί.
«Tότε ξεκίνησα να ψάχνω την καταγωγή των λέξεων. Δοκίμασα συγκρίνοντας πολλές οικογένειες γλωσσών, αλλά ομοιότητες βρήκα μόνο στην αρχαία ελληνική γλώσσα», λέει σήμερα ο Γιοζεφσον. Στην επαγγελματική του καριέρα, ο Γιόζεφσον απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Iστορία της Mουσικής και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Kαλιφόρνια.
Tο 1992 συνταξιοδοτήθηκε κι από τότε έχει αποσυρθεί στη Γερμανία, απ όπου κατάγεται η σύζυγός του. O ίδιος θεωρεί πάντως ότι το έργο του «Eνας αρχαϊκός-ελληνικός πολιτισμός στη Nήσο του Πάσχα» που έχει μεταφραστεί ήδη σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες, ήταν για εκείνον έργο ζωής.
(Ένα άρθρο από την εφημερίδα Έθνος (4/10/2006)

Μήνυμα του yahoo στους εξωγήινους από την πυραμίδα του Ήλιου!
Η Πυραμίδα του Ήλιου στο Μεξικό, κάποτε το κέντρο ενός προκολομβιανού πολιτισμού, θα γίνει σύντομα η αφετηρία μιας απόπειρας επικοινωνίας με εξωγήινους. Το Υahoo θα μεταδώσει μήνυμα της ανθρωπότητας με μια δέσμη λέιζερ που θα εκπεμφθεί από το μνημείο.
Το πρόγραμμα Χρονοκάψουλα (Time Capsule) του δημοφιλούς δικτυακού τόπου δέχεται από την Τρίτη τις συνεισφορές των χρηστών, κείμενα, εικόνες και ήχους που αντανακλούν την ανθρώπινη φύση.
Το τελικό μήνυμα θα ψηφιοποιηθεί και θα εκπεμφθεί στο Διάστημα από την πυραμίδα στις 25 Οκτωβρίου, αναφέρει το Reuters.
Η τοποθεσία του Τεοτιχουακάν, κοντά στην Πόλη του Μεξικού, αποτέλεσε το κέντρο ενός πολιτισμού που άκμασε στη Μεσοαμερική την πρώτη χιλιετία μ.Χ., αλλά εξαφανίστηκε πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων για άγνωστους λόγους. «Έχουμε αυτή την απίστευτη αρχαία τοποθεσία και από την τοποθεσία αυτή μπορούμε να προβάλουμε σύγχρονο περιεχόμενο» δήλωσε αρχισυντάκτρια του Yahoo.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος στέλνει μηνύματα στο Διάστημα με την ελπίδα ότι κάποτε θα τα λάβουν εξωγήινοι πολιτισμοί. Τη δεκαετία του 1970, ο αστρονόμος Καρλ Σέιγκαν δημιούργησε έναν χρυσό δίσκο, πάνω στον οποίο χαράχθηκαν χαιρετισμοί και εικόνες της Γης, ως πορτραίτο της ποικιλότητας της ζωής και του πολιτισμού στον πλανήτη.
Τοποθετημένος στο διαστημικό σκάφος Voyager, ο δίσκος ταξιδεύει τώρα έξω από το Ηλιακό Σύστημα.

«Nεκρική Πομπηία».
Κάτω από την Αγία Εδρα, η νεκρόπολη «μιλά» για τη ζωή της μεσαίας τάξης Οι επισκέπτες του Βατικανού θα μπορούν, στο εγγύς μέλλον, να επισκέπτονται μια αρχαία νεκρόπολη, έναν ολόκληρο κόσμο στα έγκατα της γης, ακριβώς κάτω από την Αγία Εδρα. Πρόκειται για τον νεοανακαλυφθέντα τόπο ταφής μελών των πλουσίων και των λαϊκών τάξεων της αυτοκρατορικής Ρώμης. Η νεκρόπολη, τεράστιου ιστορικού ενδιαφέροντος, ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία, πριν από μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής χώρου στάθμευσης. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που ασχολήθηκαν με τα ευρήματα, τα γλυπτά, οι περίτεχνες ανάγλυφες απεικονίσεις και ο πλούτος των διαφόρων κτερισμάτων που βρέθηκαν στους τάφους καθιστούν τον αρχαιολογικό χώρο, μια «μικρή Πομπηία».

Σκελετός βρέφους.
Στο νεκροταφείο ο αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μικρές νεκρικές ληκύθους από τερακότα μέχρι και περίτεχνες, γλυπτές σαρκοφάγους, που χρονολογούνται από το τέλος της περιόδου του Αυγούστου (23 π. Χ. έως 14 μ. Χ.) μέχρι και την περίοδο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, περί τον τέταρτο αιώνα μετά Χριστόν.
Από ειδικά κατασκευασμένους διαδρόμους, ο επισκέπτης μπορεί να «επιθεωρήσει» και αρκετούς σκελετούς – μεταξύ των οποίων και αυτός ενός βρέφους. Κατά την ταφή του οι αγαπημένοι του τοποθέτησαν δίπλα στο νεκρό σώμα, το αυγό μιας χήνας. Το αυγό, που οι αρχαιολόγοι ανασύνθεσαν από τα σπασμένα του κομμάτια, πιθανώς συμβολίζει τις ελπίδες για αναγέννηση μετά τον θάνατο.
Ο σκελετός του παιδιού -το γένος του δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστεί- ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής των διαδρόμων της νεκρόπολης, μετά την ολοκλήρωση της κύριας ανασκαφής.
Οπως αναφέρει ο αρχαιολόγος Ντανιέλε Μπατιστόνι, στη νεκρόπολη βρίσκονται θαμμένα μέλη των ανώτερων τάξεων της Ρώμης, αλλά και απλοί βιοτέχνες, που έχουν κοιμηθεί τον αιώνιο ύπνο τους περιστοιχισμένοι από τα σύμβολα του επαγγέλματός τους.
Η ανακάλυψη άνοιξε ένα ανεκτίμητο παράθυρο στους ερευνητές και τους προσέφερε μια μοναδική άποψη της ζωής των μεσαίων και κατώτερων τάξεων. «Βρήκαμε μια πραγματική νεκρική Πομπηία» εξηγεί ο Τζιαντομένικο Σπινόλα, διευθυντής του τμήματος κλασικών αρχαιοτήτων των Μουσείων του Βατικανού. «Ηδη, διαθέταμε το μαυσωλείο του Αδριανού και αυτό του Αυγούστου, αλλά τώρα γνωρίζουμε πολλά και για το τι συνέβαινε όταν πέθαινε ο απλός, ο μέσος Ρωμαίος πολίτης».
Μεταξύ των ατόμων που έχουν ταφεί στη νεκρόπολη συγκαταλέγεται και ένας σχεδιαστής σκηνικών του θεάτρου της Πομπηίας, που υποτίθεται ότι βρισκόταν κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας. Ο τάφος του διακοσμήθηκε με τα εργαλεία του επαγγέλματος: μία πυξίδα και ένα Ταφ. Στην νεκρόπολη έχει ταφεί και ο αρχειοφύλακας της ιδιωτικής περιουσίας του Νέρωνα, αλλά και πολλοί ταχυδρόμοι.

Ενδιαφέροντα ευρήματα.
Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη είναι ασπρόμαυρο μωσαϊκό δάπεδο, και διάφορες διακοσμήσεις, μεταξύ των οποίων αγαλματίδια που αναπαριστούν μορφές σατύρων και του Διονύσου, όπως και μια ανάγλυφη απεικόνιση του τρύγου.
Τέλος, στο σημείο έχει ταφεί και ένας Ρωμαίος έφηβος που ανήκε στην τάξη των ιπποτών. Τον τάφο του κοσμεί άγαλμα που τον απεικονίζει με τα χέρια προτεταμένα μπροστά, σαν να βρίσκεται σε προσευχή. Αυτή ακριβώς η στάση θεωρείται σύμβολο των πρώτων χριστιανών.
Όπως και να έχει, επισημαίνει ο αρχαιολόγος Πάολο Λιβεράνι, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της νεκρόπολης είναι ότι καλύπτει, με τα ευρήματα που φιλοξενεί, μια μεγάλη ιστορική περίοδο, «κατά την οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν εξειδικευμένα, καθοριστικά, χριστιανικά στοιχεία», επειδή ο χριστιανισμός ως νέα θρησκεία βρισκόταν υπό διωγμό. Έτσι, ήταν δύσκολο να τοποθετηθούν στα ταφικά μνημεία σύμβολα της νέας θρησκείας.
Ο αρχαιολόγος Μπατισόνι παρατηρεί την ύπαρξη μιας οριζόντιας διαστρωμάτωσης στο έδαφος που καλύπτει το ανώτερο τμήμα της νεκρόπολης, και αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα αχνάρι κατολίσθησης λάσπης του δεύτερου αιώνα που καταπλάκωσε τμήματα της νεκρόπολης.

Έλλειψη οξυγόνου ίσως ενέπνεε τους χρησμούς στο Μαντείο των Δελφών.
Η υπνωτική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Πυθία όταν έδινε χρησμούς στο Μαντείο των Δελφών οφειλόταν σε έλλειψη οξυγόνου, λόγω αέριου μεθανίου που αναδυόταν από το υπέδαφος μέσα στο Αδυτο του ναού, υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες που μελέτησαν την περιοχή. Η μελέτη του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geology, αντικρούει τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας, σύμφωνα με την οποία η Πυθία εισέπνεε αιθυλένιο από το υπέδαφος.
Χτισμένο στους πρόποδες του Παρνασσού, το Μαντείο των Δελφών, ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα, ήταν μια από τις πλέον ιερές τοποθεσίες της αρχαίας Ελλάδας από το 700 π.Χ έως το 381 μ.Χ, oπότε καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Στο υπόγειο, μικρό και ανάερο Αδυτο, η Πυθία καθόταν πάνω σε ένα τρίποδο και έδινε χρησμούς ενώ βρισκόταν σε κατάσταση έκστασης.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο ναός βρισκόταν ακριβώς πάνω από ένα ρήγμα στο υπέδαφος.
Αρκετές παλαιότερες έρευνες στην περιοχή είχαν αποτύχει να ανιχνεύσουν ύποπτα αέρια που αναδυόταν από σχισμές του υποκείμενου βράχου. Όμως στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έρευνα του Πανεπιστημίου Wesleyan του Κονέκτικατ βρήκε ίχνη μεθανίου, αιθανίου και αιθυλενίου.
Οι Αμερικανοί ερευνητές είχαν τότε συμπεράνει ότι η υπνωτική κατάσταση της Πυθίας οφειλόταν στο αιθυλένιο, ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ευφορία και παραλήρημα.
Τώρα, ο Ιταλός Δρ Τζουζέπε Ετιόπε υποστηρίζει ότι η θεωρία του αιθυλένιου είναι μάλλον εσφαλμένη. «Όντως ανακαλύψαμε ίχνη αναθυμιάσεων στους Δελφούς, αλλά το ενδεχόμενο μέθης από αιθυλένιο είναι πολύ απίθανο» αναφέρει ο Ετιόπε στο Discovery News.
Εξηγεί ότι το αιθυλένιο παράγεται συνήθως από βακτήρια και είναι απίθανο να αναδυόταν από το ασβεστολιθικό πέτρωμα κάτω από το Μαντείο.
Η ιταλική ομάδα θεωρεί ότι η Πυθία δεν εισέπνεε κάποιον ψυχοτρόπο παράγοντα, αλλά ότι ο αέρας του ναού απλά δεν περιείχε αρκετό οξυγόνο.
Οι ερευνητές ανίχνευσαν αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και αιθανίου, αέρια που αντικαθιστούσαν το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του άδυτου και προκαλούσαν στην Πυθία υποξία.
Πάντως και η νέα θεωρία είναι στην πράξη αδύνατο να επιβεβαιωθεί.

Μαρμάρινο πορτρέτο του Αριστοτέλη αποκαλύφθηκε στου Μακρυγιάννη.
Το πιο χαρακτηριστικό μαρμάρινο πορτρέτο του φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αριστοτέλη, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των ανασκαφών στου Μακρυγιάννη, για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.
Είναι το μόνο πορτρέτο που σώζει τη χαρακτηριστική κυρτή μύτη του φιλοσόφου, ο οποίος πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αθήνα.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, το μαρμάρινο πορτρέτο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη διευθύντρια Ακροπόλεως ʼλκηστη Χωρέμη στη διάρκεια του τριήμερου συμποσίου για τη Ρωμαϊκή Αθήνα.
Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του Αριστοτέλη στο μαρμάρινο πορτρέτο, η κ. Χωρέμη υπογράμμισε ότι και τα είκοσι πορτρέτα του Αριστοτέλη που σώζονται στα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού παρουσιάζουν τον Σταγειρίτη σε ηλικία περίπου εξήντα ετών και αντιγράφουν ένα χαμένο πρωτότυπο έργο.
Στη διάρκεια του ίδιου συμποσίου παρουσιάστηκαν, επίσης, άλλα τρία αρχαία πορτρέτα.
Πρόκειται για το ημίεργο φαλακρό κεφάλι ενός γενειοφόρου φιλοσόφου που αποδίδεται στον φυσικό φιλόσοφο Αναξίμανδρο και προέρχεται από ανασκαφή στην Πλατεία Λυσικράτους, το πορτρέτο γενειοφόρου άνδρα -ίσως ιερέα- με στεφάνι από φύλλα μυρτιάς(του 180-195 μ.Χ.) και ένα εκπληκτικής τέχνης πορτρέτο του Αυτοκράτορα Αδριανού από τη Ρωμαϊκή Αγορά (του 128-130 μ.Χ.).

Ίχνη των πρώτων Ευρωπαίων… στη Ρουμανία.
Οι πρώτοι… Ευρωπαίοι ανακαλύφθηκαν από Αμερικανούς ερευνητές στη Ρουμανία. Ομάδα παλαιοντολόγων εντόπισε έξι οστά στο σπήλαιο Πέστερα Μουϊέρλι της Ρουμανίας, τα οποία χρονολογούνται πριν από τριάντα χιλιάδες χρόνια και είναι τα παλαιότερα οστά σύγχρονου ανθρώπου (homo sapiens) που βρεθήκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ωστόσο, τα ευρήματα, υποστηρίζουν οι ειδικοί, θέτουν κάποια ερωτήματα σχετικά με τη θέση που έχει, ή τουλάχιστον θα μπορούσε να έχει, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ στο γενεολογικό μας δένδρο. Μέχρι στιγμής, αναφέρει η μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο Proceedings of the Νational Academy of Sciences, έχουν βρεθεί ελάχιστα ανθρώπινα οστά με ηλικία μεγαλύτερη των 28.000 ετών. Ο Ερικ Τρίνκαους του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και οι συνάδελφοί του κατάφεραν κάνοντας χρήση των ραδιοϊσοτόπων άνθρακα να διαπιστώσουν την ακριβή ηλικία των οστών, αλλά και να αναλύσουν την ανατομία τους.

Χαρακτηριστικά από τον Νεάντερταλ.
Οπως διαπιστώθηκε, τα οστά ήταν τριάντα χιλιάδων ετών και πρέπει να ανήκαν σε homo sapiens. Μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα; Ο καθηγητής Τρίνκχαους και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι τα οστά έχουν χαρακτηριστικά του Ανθρώπου του Νεάντερταλ. Από αυτούς τους απώτερους προγόνους μας έχουμε απολιθώματα τα οποία χρονολογούνται πριν από 400 χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, οι Νεάντερταλ είχαν εξαπλωθεί σε μια πελώρια έκταση από τη Βρετανία και την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι το Ισραήλ και το Ουζμπεκιστάν. Ο σύγχρονος άνθρωπος έφτασε στη Γηραιά Ηπειρο πριν από σαράντα χιλιάδες χρόνια. Υστερα από δέκα χιλιάδες χρόνια, οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την ήπειρο. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι απλά αφανίστηκαν, εξαιτίας του ανταγωνισμού ή της κλιματολογικής μεταβολής της εποχής. Κάποιοι, όμως, πιστεύουν ότι ο άνθρωπος του Νεάντερταλ και ο Χόμο Σάπιενς ήλθαν σε επαφή και αναπαρήχθησαν. Ο καθηγητής Τρίνκαους και οι συνεργάτες του υποδεικνύουν πολλά ανατομικά χαρακτηριστικά από τα απολιθωμένα οστά της Ρουμανίας που θυμίζουν τον Νεάντερταλ, όπως την πίσω πλευρά του κρανίου, κάποια στοιχεία της κάτω γνάθου και της ωμοπλάτης. Ο μοναδικός τρόπος για να μάθουμε, όμως, κατά πόσο ο σύγχρονος άνθρωπος και ο Νεάντερταλ αναπαρήχθησαν για να παράγουν τους πρώτους Ευρωπαίους είναι να αναλύσουμε το γενετικό τους υλικό. Προηγούμενες προσπάθειες είχαν υποδείξει ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος Χόπο Σάπιενς και Νεάντερταλ έζησαν πριν από 600 χιλιάδες χρόνια.

Αναζητώντας την ομηρική Ιθάκη!!!
Ομάδα Βρετανών επιστημόνων έρχεται να αμφισβητήσει καθιερωμένες αντιλήψεις για την ελληνική μυθολογία προτείνοντας διαφορετική τοποθεσία για την ομηρική Ιθάκη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ταυτίζουν την ομηρική Ιθάκη με το ομώνυμο νησί του Ιονίου Πελάγους. Ωστόσο αυτή την εβδομάδα γεωλόγοι θα πραγματοποιήσουν γεώτρηση στην Kεφαλονιά στην προσπάθειά τους να διαπιστώσουν εάν η χερσόνησος της Παλικής είναι πράγματι η πατρίδα του Οδυσσέα. Αυτό που ελπίζουν να αποδείξουν οι γεωλόγοι είναι ότι κάποτε η χερσόνησος της Παλικής ήταν διαχωρισμένη από την Κεφαλονιά από ένα στενό κανάλι. Σύμφωνα με την ομάδα μόνο κατά τα τελευταία 2,500-3,000 χρόνια και σίγουρα μετά την εποχή του Ομήρου το κανάλι γέμισε με προσχώσεις και έγινε ξηρά. «Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ιστορία της Οδύσσειας είναι αληθινή, αλλά θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι γεωγραφικά ο Ομηρος είχε δίκιο», λέει ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κ. Τζον Αντερχιλ, ο οποίος θα επιβλέπει τις εργασίες.
Στο επίκεντρο βρίσκονται μερικοί στίχοι της Οδύσσειας όπου ο ποιητής περιγράφει την πατρίδα του Οδυσσέα μιλώντας για χαμηλούς λόφους που πέφτουν προς τη θάλασσα στη δυτική πλευρά του νησιού. Η ομάδα, η οποία αποτελείται από γεωλόγους, κλασικιστές και αρχαιολόγους, υποστηρίζει ότι η σημερινή Ιθάκη δεν ταιριάζει με την περιγραφή. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί αντιπαραθέσεις από την αρχαιότητα», εξηγεί ο Τζέιμς Ντιγκλ, καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών στο Κουίνς Κόλετζ του Κέμπριτζ. «Προτάθηκαν κατά καιρούς πολλές υποψήφιες τοποθεσίες και το γενικότερο αίσθημα είναι ότι η ομηρική και η σημερινή Ιθάκη είναι ο ίδιος τόπος_ απλώς όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις γεωλογικές πληροφορίες που έχουμε για την ομηρική Ιθάκη. Η πρότασή μας, την οποία προσπαθούμε να αποδείξουμε με γεωλογικά στοιχεία είναι ριζικά διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς περιλαμβάνει το χωρισμό της Κεφαλονιάς σε δύο τμήματα». Προκειμένου να αποδείξει την υπόθεσή της η βρετανική ομάδα θα πρέπει, τουλάχιστον, να αποδείξει ότι η θάλασσα κάποτε περνούσε μέσα από ένα στενό κανάλι που σήμερα είναι ο ισθμός της Θινιάς που ενώνει την Παλική με την υπόλοιπη Κεφαλονιά. Βεβαίως αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί καθώς το ψηλότερο σημείο του ισθμού έχει ύψος μόλις 180 μέτρα. Επιπλέον τα τελευταία 3.000-5.000 χρόνια η Κεφαλονιά ανέβηκε από τη θάλασσα το πολύ έξι μέτρα. Η ομάδα υποστηρίζει ότι το κανάλι καλύφθηκε, μετά από μια κολοσσιαία κατολίσθηση με χώματα και πέτρες από τους γειτονικούς λόφους, κυρίως αυτούς που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας των Θινιών. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε βάθος 100 μέτρων και εφόσον ευσταθεί η θεωρία, τότε θα πρέπει να βρεθούν χαλαρά πετρώματα κατά μήκος του ισθμού.

Ενηλικίωση με “σώμα και αίμα θεού”… στην αρχαία Κρήτη!
Σώμα και αίμα θεού «κοινωνούσαν» στην Κρήτη τον 9ο π.Χ. αι. οι νεαροί κατά την τελετή ενηλικίωσής τους, όταν δηλαδή από έφηβοι γίνονταν άνδρες. Μεταλάμβαναν μαγειρεμένη τροφή (βραστό κρέας, ένα είδος μέλανα ζωμού) από τον ίδιο λέβητα και έτσι μέσα από ένα τελετουργικό μύησης περνούσαν στην κοινωνία των ανδρών-υπερασπιστών της οργανωμένης κοινωνίας, της πόλης-κράτους. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Ν. Σταμπολίδης, έπειτα από μια συγκριτική μελέτη των χάλκινων αγγείων που βρέθηκαν τόσο στο νεκροταφείο της Ορθής Πέτρας και κυρίως σε έναν ασύλητο τάφο στην αρχαία Ελεύθερνα όσο και στο Ιδαίον Αντρον. Στο μικροσκόπιο της έρευνάς του (τα συμπεράσματα της οποίας θα ανακοινώσει την Κυριακή το πρωί στο συνέδριο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής), έχουν μπει οι χάλκινοι λέβητες και κυρίως τα χάλκινα στόμια (ασπίδες) που κάλυπταν τα τεφροδόχα αγγεία. Οι χάλκινοι λέβητες της Ελεύθερνας δείχνουν πως πρόκειται για τυπικό λειτουργικό νεκροδοχείο. Εκεί μέσα παρασκευαζόταν η τροφή που μοιραζόταν στους συμμετέχοντες στην τελετουργία. Αλλωστε, στο νεκροταφείο αυτό το 90% που είχαν ταφεί ήταν άνδρες νεαρής ηλικίας.
Ανάλογες τελετουργίες μετάβασης των νέων κατά την ενηλικίωσή τους στην κοινωνία των αριστοκρατών-πολιτών, θεωρεί ο κ. Σταμπολίδης ότι γίνονταν και στο Ιδαίον Αντρον. Κι αυτό γιατί ερμηνεύει όχι ως αμυντικό όπλο τις «ασπίδες» του Ιερού, αφού δεν έχουν βρεθεί άλλα όπλα στον χώρο, αλλά ως καπάκια των μεγάλων χάλκινων αγγείων. Οι «ασπίδες» αυτές «ουσιαστικά άσπιζαν, προστάτευαν, το περιεχόμενο του λέβητα. Αλλά ποιο μπορεί να ήταν το περιεχόμενο του λέβητα μέσα σε ένα Ιερό; Το πιο πιθανόν είναι να πρόκειται για κομματιασμένο κρέας βοδιού (ή κριού) βραστού, ένα είδος μέλανα ζωμού.
»Ο μελισμός του ζώου και η ρίψη των τμημάτων του στο ιερό σκεύος με τη βοήθεια της τελετουργικής διαδικασίας -λεκτική, μουσική, δοξαστική- γίνεται τροφή και η τροφή αυτή μετατρέπεται σε σώμα και αίμα θεού, που περνά στα μέλη που συμμετέχουν στο τελετουργικό ως κοινωνία. Το άτομο με την κοινωνία της τροφής από το ίδιο ιερό σκεύος, γίνεται σύνολο, όπως ανανεωμένο ολόκληρο βγαίνει το τεμαχισμένο ζώο από τον λέβητα της Μήδειας ή από τα μέλη του Διονύσου Ζαγρέα ξαναγίνεται ολόκληρος (συνολικός) θεός».
Αυτού του είδους η τροφική τελετουργική κοινωνία mutatis mutandis είναι ανάλογη με την καθ’ ημάς Θεία κοινωνία, όπου ο οίνος και ο άρτος στο ιερό Δισκοπότηρο μετατρέπεται σε σώμα και αίμα Κυρίου και οι συμμετέχοντες, μέλη της κοινωνίας του Θεού, γίνονται ένθεοι. Υπ’ αυτήν την έννοια, η εικονογραφία της Θείας Κοινωνίας, όπου μέσα στο άγιο Δισκοπότηρο υπάρχουν τεμαχισμένα τα μέλη του Χριστού ή από όπου εξέρχεται το ημίτομο του σώματος του Ιησού, βρίσκει τα πρότυπά του στο ανάλογο εικονογραφικό μοτίβο του ανανεωμένου Κούρου που βγαίνει μέσα από τον ιερό τρίποδα, με όποιον τρόπο και αν έχει περάσει ανά τους αιώνες η πίστη της ένωσης του ανθρώπου με το Θείο.

Ο Τύμβος του Σοφοκλή αρχαιολογικός χώρος.
Αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε ο λεγόμενος Τύμβος του Σοφοκλέους στη θέση Παναγίτσα Βαρυμπόμπης.
Ο χώρος, που είναι περιφραγμένος, βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, πάνω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης, 150 μ. από τον Δήμο Αχαρνών. Το ΥΠΠΟ που θέλει να αναδείξει την περιοχή (η έρευνα έγινε από τη Μαρία Πλάτωνος), έχει σκοπό να κάνει επισκέψιμο το μνημείο από σχολεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο τύμβος έχει ύψος 13 μ. και διάμετρο 40 μ. Στο εσωτερικό του υπάρχει ταφικός περίβολος με τέσσερις σαρκοφάγους. Σύμφωνα με τον Ανώνυμο βιογράφο του Σοφοκλή, οι Σπαρτιάτες έδωσαν την άδεια να ταφεί στο φρούριο της Δεκέλειας ο Σοφοκλής αν και ήταν δημότης Κολωνού, ύστερα από έκκληση των Αθηναίων.

Κείμενα του Υπερείδη στο «Παλίμψηστο» του Αρχιμήδη.
Με τη χρήση υπέρυθρων ακτίνων, το «Παλίμψηστο» του Αρχιμήδη φανερώνει τα εδώ και χιλιετηρίδες κρυμμένα μυστικά του .
Το διεθνές πρόγραμμα για την αποκρυπτογράφηση των σχεδόν κατεστραμμένων σελίδων του «Παλίμψηστου» αποδίδει καρπούς με την αποκρυπτογράφηση κειμένων του σοφιστή Υπερείδη που περιλαμβάνονται στο αρχαίο κείμενο. Ο Υπερείδης είναι μία από τις θεμελιώδεις προσωπικότητες της ελληνικής δημοκρατίας και της χρυσής εποχής της Αθηναϊκής δημοκρατίας.
Το «Παλίμψηστο» έγινε αρχικά γνωστό λόγω των κειμένων του αρχαίου μαθηματικού Αρχιμήδη τα οποία περιέχονται σε αυτό και αποτελούν την πλειοψηφία του συνολικού όγκου του. Ωστόσο, στο «Παλίμψηστο» περιλαμβάνονται δέκα σελίδες με λόγους του Υπερείδη η αποκρυπτογράφηση των οποίων παρέχει νέες σημαντικές πληροφορίες για τη μάχης της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. στην οποία οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες, καθώς και της μάχης της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., η οποία σήμανε την αρχή του τέλους της αρχαίας Ελληνικής δημοκρατίας.
Ο Υπερείδης έζησε από το 390 ή 389 π.Χ. έως το 322 π.Χ. και υπήρξε φιλόσοφος που έγραφε λόγους για δημόσιες συναντήσεις και συνεδριάσεις. Σύγχρονος του Αριστοτέλη και του Δημοσθένη, εκτελέστηκε από Μακεδόνες για συμμετοχή σε αποτυχημένη επανάσταση.
Τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι σήμερα για τους λόγους του Υπερείδη ήταν πολύ λίγα παρά το γεγονός ότι υπήρξε από τους σημαντικότερους ρήτορες της εποχής του. Σε ένα από τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο «Παλίμψηστο» ο Υπερείδης αναφέρει τον ακριβή αριθμό ελληνικών πλοίων που πολέμησαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας – 220 – και που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστος. Σε έναν άλλο λόγο του μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, ο Υπερείδης αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της ήττας ήταν καθαρά τυχαίο και όχι αποτέλεσμα κακής πολιτικής, ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει την πολιτική του Δημοσθένη που οδήγησε στην ήττα.
Ο κυριότερος όγκος του «Παλίμψηστου» έχει μεταφραστεί και θα είναι διαθέσιμο το 2008 στους ακαδημαϊκούς, ενώ θα εκτεθεί σε μουσείο. Το «Παλίμψηστο» του Αρχιμήδη αποτελεί, σύμφωνα με ιστορικούς και ερευνητές ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία κατανόησης της αρχαίας ιστορίας.

Η μεγάλη επιστροφή:Το ρομπότ εξερευνά στη Μεγάλη Πυραμίδα.
Ένα ρομπότ θα σταλεί σύντομα να εξερευνήσει έναν μυστικό χώρο που ανακαλύφθηκε το 2002 στην πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα, τη μεγαλύτερη πυραμίδα της Αιγύπτου, ανακοίνωσε η αρχαιολογική υπηρεσία της χώρας. «Ένα νέο ρομπότθα σταλεί σε έναν πολύ στενό διάδρομο στον λεγόμενο Θάλαμο της Βασίλισσας, όπου το πρώτο ρομπότ εστάλη το 2002» δήλωσε ο Ζαχί Χαουάς, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Πριν από τέσσερα χρόνια, ένα μικρό τροχοφόρο ρομπότ εξερεύνησε ένα οριζόντιο φρεάτιο που εκτεινόταν προς τα βόρεια από το Θάλαμο της Βασίλισσας βαθιά στην πυραμίδα.
Η εξερεύνησε σταμάτησε 65 μέτρα μακρύτερα, όταν το ρομπότ συνάντησε έναν «πέτρινο τοίχο ή πόρτα» με χάλκινες χειρολαβές. Ένα ίδιο εμπόδιο εντοπίστηκε και στο νότιο φρεάτιο.
Το ρομπότ μπόρεσε να ανοίξει μια μικρή τρύπα στον τοίχο και να εισάγει μια μικροκάμερα, η οποία αποκάλυψε έναν μεγάλο μυστηριώδη χώρο ανάμεσα στους δύο τοίχους ή πόρτες.
Η νέα αποστολή, που αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή ειδικών από την Αίγυπτο, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, θα προσπαθήσει τώρα να εξερευνήσει τον αρχαίο χώρο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν εδώ και δεκαετίες να ανακαλύψουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στον ταφικό χώρο του ίδιου του φαραώ Χέοπα, που έζησε δυόμισι χιλιάδες χρόνια π.Χ.

Τα μαθηματικά των Μινωιτών.
6ος αιώνας π.Χ.: Κλάσματα, δεκαδικό σύστημα, γεωμετρικές πρόοδοι…
Σύνθετες και πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις γνώριζαν να πραγματοποιούν οι Μινωίτες από τον 16ο αιώνα π.Χ. με κλάσματα και χρήση του δεκαδικού συστήματος, γεγονός το οποίο ανατρέπει πλήρως την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα για την επιστήμη και τις εφαρμογές της στον αρχαίο κόσμο και μάλιστα τόσο νωρίς. Τη συγκλονιστική αυτή ανακάλυψη πραγματοποίησε ο ερευνητής αιγαιακών γραφών Μηνάς Τσικριτσής, σε πρωτότυπο μαθηματικό κείμενο που βρίσκεται χαραγμένο στον τοίχο του διαδρόμου της μινωικής έπαυλης της Αγίας Τριάδας που είναι πλησίον του ανακτόρου της Φαιστού. Το ίδιο κείμενο είχε εντοπίσει το 1965 ο Μ. Pope που δημοσίευσε στο περιοδικό BSA, όπως αναφέρει ο Μηνάς Τσικριτσής, λέγοντας πως πρόκειται για γεωμετρική πρόοδο, αλλά χωρίς κανέναν άλλο σχολιασμό. Μάλιστα ο Ελληνας ερευνητής τονίζει ότι αντίστοιχα μαθηματικά συναντώνται μόνο στον Ευκλείδη, δηλαδή 11 αιώνες αργότερα.
Η πρωτοποριακή αυτή ανακάλυψη έρχεται να δικαιολογήσει τη δημιουργία των αρχιτεκτονικά πολύπλοκων και πολυδαίδαλων μινωικών ανακτόρων για τα οποία χρειαζόταν ένα συγκροτημένο υπόβαθρο επιστημονικών και θεωρητικών γνώσεων σε διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα και όχι μόνο καλούς εμπειρικούς μαστόρους. Επίσης το ανεπτυγμένο μινωικό εμπόριο στη Μεσόγειο, η εξελιγμένη μικροτεχνία, η ανακάλυψη ολόκληρου οικισμού στον Ψηλορείτη στα 1.200 μέτρα υψόμετρο (Ζώμινθος) απαιτούσαν μια τεχνολογία αρκετά προωθημένη.
Ο ερευνητής Μηνάς Τσικριτσής, με τη χρήση μαθηματικού αλγόριθμου, έχει αναγνώσει τη Γραμμική Α’ Γραφή, βρίσκοντας πως συγγενεύει με τη Γραμμική Β’, ενώ το 70% των εγγράφων της Γραμμικής Α’ είναι μία πρώιμη Αιολική Γραφή και το 30% είναι σε μία άγνωστη γραφή πιθανόν Λουβική. Τη μελέτη του εξέδωσαν οι εκδόσεις της Βικελαίας Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσικριτσή, «Τα αριθμητικά σύμβολα που χρησιμοποιούνται στο δεκαδικό σύστημα της γραμμικής Α’ είναι όμοια με εκείνα της γραμμικής Β’:
* Η κάθετη γραμμή Ι για τη μονάδα Ι
* Η οριζόντια γραμμή – για τη δεκάδα -
* Η κουκκίδα ή κύκλος για την εκατοντάδα ο
* Το σύμβολο για τη χιλιάδα .ο+
π.χ. ο αριθμός 1224 γραφόταν ο+ ο ο =Ι Ι Ι Ι

Εκτός των ακεραίων αριθμητικών συμβόλων οι Μινωίτες καταγραφείς χρησιμοποιούσαν ένα πολύπλοκο σύστημα κλασματικών σημείων για τα μέτρα των στερεών και ρευστών προϊόντων.
Γι’ αυτό το σύστημα ο ίδιος ερευνητής αναφέρει: «Χαρακτηριστικά ο υπάλληλος που απασχολείτο με διανομή των προϊόντων, αν ήθελε να αποδώσει 4 και 3/8 (δηλαδή 4 >7) μονάδες κρασιού, μετρούσε πρώτα 4 ολόκληρα μέτρα, έπειτα το 1/4 και τέλος το 1/8 του μέτρου.
Ο παρακάτω πίνακας περιέχει τα βασικά σύμβολα, όπως συναντώνται στις πινακίδες της γραμμικής Α’, που δηλώνουν μεγέθη μέτρησης υγρών και στερεών. Τα περισσότερα έχουν συσχετισθεί, από τον Ε. Bennett και άλλους ερευνητές, με κλασματικά μεγέθη. Στις δύο τελευταίες γραμμές εμφανίζεται ο αντίστοιχος του κλασματικού μεγέθους όγκος σε λίτρα, με αναγωγή στη μονάδα των 144 λίτρων για τα στερεά και των 36 λίτρων για τα υγρά.
Κλασματικά μεγέθη με αναγωγή στη μονάδα μέτρησης
Σύμβολο 7 + > λ >7 < <7 τ <λ
Κλάσμα 1/8 1/5 1/4 1/3 3/8 1/2 5/8 1/6 3/4 5/6
Στερεα 144 18 28,8 36 48 54 72 90 24 108 120
Υγρά 36 4,5 7,2 9 12 13,5 18 25 6 27 30

Για την πολυπλοκότητα των Μινωικών Ανακτόρων και τη χρήση των μαθηματικών, ο κ. Τσικριτσής, επισημαίνει τα εξής: «Στην αρχιτεκτονική κατασκευή των αυλαίων χώρων των ανακτόρων ο W. Graham προσδιόρισε έναν ιερό πόδα 36 εκατοστών (παρατήρησε στην Κνωσό η κεντρική αυλή να έχει διαστάσεις 180Χ90 πόδια, στα Μάλια και Φαιστό 170Χ80 πόδια ενώ στη Ζάκρο 100Χ60 πόδια). Είναι ενδιαφέρον ότι η υποδιαίρεση του ποδιού σε μονάδες (2, 3, 4, 6, 9, 12 και 18) βοηθούσε πιθανόν στις κλασματικές πράξεις».
Μινωικά Μαθηματικά
po-to ku-ro 400+50+2+0,5
ποσσόν ούλο 452,5
ku-ro 31+1 ούlo 31+1
ku-ro 65 ούlo 65
qo-to – ku-ro 97 ποσσόν ούlo 97

Αναλύοντας το σύστημα των Μινωικών Μαθηματικών, ο ίδιος ερευνητής τονίζει: «Σε 32 πινακίδες της γραμμικής Α’ υπάρχει, στην τελευταία σειρά, η λέξη ku-ro=χουλο=ούλον, και ακολουθεί το αριθμητικό ποσό, που είναι το άθροισμα των μονάδων που αναγράφονται στις προηγούμενες σειρές. Σε δύο πινακίδες της Αγ. Τριάδας αναγράφεται μερικό άθροισμα με τη λέξη ούλο, και στο τέλος μια γραμμή με τη φράση po-to – ku-ro = po-(s)o- ku-lo, που ερμηνεύεται “ποσόν ούλον” και ακολουθεί το συνολικό άθροισμα των προηγηθέντων μερικών αθροισμάτων». Το συγκλονιστικό εύρημα
Εκτός των παραπάνω καθημερινών τρόπων καταγραφής των μαθηματικών υπολογισμών των αναγκών της μινωικής γραφειοκρατίας, υπάρχει και ένα μοναδικό εύρημα στην Αγ. Τριάδα (έπαυλη πλησίον της Φαιστού). Στη βορεινή πλευρά του δωματίου, που είχε τοιχογραφίες με παραστάσεις κρίνων και αγριόγατων που κυνηγούν φασιανούς, μία σκάλα οδηγεί σε ένα διάδρομο με τρεις κολώνες. Ο τοίχος του διαδρόμου είχε επίχρισμα, που είχε 3 εγχάρακτες επιγραφές (graffiti). Οι δύο εγχάρακτες επιγραφές αναφέρουν σε γραμμική Α’ τις φράσεις: «αισθάνομαι να με διατρέχει η σκέψη του Διός» και «θεραπεία η σκέψη του Διός».
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τρίτη εγχάρακτη επιγραφή, η οποία φέρει με κλασματικά σύμβολα της γραμμικής Α’ τους τέσσερις πρώτους όρους μιας γεωμετρικής προόδου. Το κείμενο της εγχάρακτης επιγραφής παρατηρούμε στην παρατιθέμενη εικόνα. Η μεταγραφή των αριθμητικών σημείων του κειμένου και η μετατροπή τους σε σύγχρονη μορφή είναι η εξής:
1 1½ 21/4 3 1/4 1/8 ta 3 1/6
1 3/2 9/4 27/8 στάν 19/6

Στους παραπάνω όρους της γεωμετρικής προόδου παρατηρούμε ότι επιλύεται ένα σύνθετο κλασματικό πρόβλημα: (1+3/2)+(9/4/27/8) = 19/6. Οπου τα αποτελέσματα των πράξεων αποδίδονται (αντί του=) με την λέξη ta= στάν (αναύξητος επικός τύπος αορίστου β’ με σημασία στον Ομηρο ζυγίστηκαν). Αντίστοιχη μορφή μαθηματικών παρατηρούμε την ίδια περίοδο του 16ου π.Χ. αιώνα στον αιγυπτιακό πάπυρο του Rhind. Το πρόβλημα που επιλύει είναι σχετικό με μια γεωμετρική πρόοδο με ακέραια πολλαπλάσια του 7 και στο τέλος ευρίσκει το άθροισμα των τεσσάρων πρώτων όρων.
Ο πάπυρος Rhing.
Το πρόβλημα είναι το εξής: σε 7 σπίτια (pr w) είναι 7 γάτες (myw w), που κάθε μια τρώει 7 ποντίκια (pnw w). Αν κάθε ποντίκι έτρωγε 7 στάχια σίτου (bd t), που αν τα έσπερνε κάποιος, θα παρήγαγαν 7πλάσια μονάδα Hekat, πόσο στάρι σώθηκε. Το αποτέλεσμα (dmd) των πράξεων παρατηρούμε από τον παρατιθέμενο πίνακα, που στο τέλος κάνει την πράξη:
(7+49+343+2301+16807)=19607

Το μαθηματικό πρόβλημα της γεωμετρικής προόδου παρατηρούμε ότι είναι γνωστό στους Αιγυπτίους από τον 16ο αιώνα π.Χ. με ακεραίους αριθμούς και συγκεκριμένα πολλαπλάσια του 7.
Το πρωτότυπο που παρατηρούμε στο εγχάρακτο αριθμητικό κείμενο στον τοίχο του διαδρόμου της Αγ. Τριάδας είναι ότι: περίπου στο 1550 π.Χ. οι Μινωίτες καταγράφουν μία κλασματική γεωμετρική πρόοδο με λόγο 3/2 που σε κανέναν άλλο λαό δεν συναντάται, παρά μόνο ύστερα από 11 αιώνες στα μαθηματικά του Ευκλείδη. Παράλληλα δε επιλύουν ένα σύνθετο μαθηματικό κλασματικό πρόβλημα.
Τη χρονική περίοδο, γύρω στο 16ο αι., οι Μινωίτες, όπως παρατηρούμε αφενός από το εγχάρακτο αριθμητικό κείμενο της Αγ. Τριάδας με την κλασματική γεωμετρική πρόοδο, και αφετέρου από τις λογιστικές πινακίδες με το άθροισμα των μερικών συνόλων προκύπτει ότι είχαν ανακαλύψει σύνθετες μαθηματικές πράξεις. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να χαρακτηρισθεί πρωτοποριακό στην παγκόσμια ιστορία των μαθηματικών (τουλάχιστο με τις μέχρι σήμερα γνωστές γραπτές πηγές).

[Κρυπτοζωολογία:]

Προϊστορικά «θαλάσσια τέρατα» βρέθηκαν στην Αρκτική.
Μια πληθώρα απολιθωμένων θαλάσσιων ερπετών, ηλικίας 150 εκατ. ετών, ανακαλύφθηκε στα απομακρυσμένα νησιά Σβάλμπαρντ, ανάμεσα στη Νορβηγία και το Βόρειο Πόλο. Ένα από αυτά, που βαφτίστηκε «Το Τέρας», ήταν «μεγάλο σαν λεωφορείο» με κεφάλι δύο μέτρων.
«Είμαστε σίγουροι ότι [το απολίθωμα] είναι πλήρες» αναφέρει ο παλαιοντολόγος Χάραλντ Χούρουμ του Πανεπιστημίου του Όσλο. «Έχουμε το κεφάλι και διακρίνουμε έξι μέτρα σπονδύλων πριν [η άκρη] εξαφανιστεί στο έδαφος». Το ερπετό, ένας πλησιόσαυρος, ήταν «μεγάλο σαν λεωφορείο, με δόντια μεγαλύτερα από αγγούρια [...] σε ένα κεφάλι που θα μπορούσε να καταπιεί ολόκληρο άνθρωπο» αναφέρει ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου. Το συνολικό του μήκος ίσως υπερβαίνει τα δέκα μέτρα.
Τμήματα αυτού του είδους πλησιόσαυρου έχουν βρεθεί και σε άλλες τοποθεσίες, όπως στην Αγγλία, τη Ρωσία και την Αργεντινή, ωστόσο το εύρημα των Σβάλμπαρντ είναι το μόνο πλήρες.
Στις δύο εβδομάδες που διήρκεσε η αποστολή τον περασμένο Αύγουστο, οι ερευνητές ανακάλυψαν συνολικά 21 πλησιόσαυρους με μικρό κεφάλι και πολύ μακρύ λαιμό, τον πλησιόσαυρο-τέρας, που ανήκει σε άλλη κατηγορία, με μεγάλο κεφάλι και κοντό λαιμό, καθώς και και έξι ιχθυόσαυρους, ερπετά που θυμίζουν δελφίνια. Οι ερευνητές του μουσείου σκοπεύουν να επιστρέψουν στα νησιά το επόμενο καλοκαίρι για να συνεχίσουν την ανασκαφή.

«Σχεδόν εξωγήινοι» οργανισμοί στα πιο αφιλόξενα σημεία των ωκεανών!
Ακόμα και τα πιο ακραία και αφιλόξενα περιβάλλοντα στους ωκεανούς, στην πραγματικότητα βρίθουν από παράξενες μορφές ζωής, δείχνουν τα φετινά ευρήματα της Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής, ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή 70 χωρών.
Από τα υδροθερμικά φρεάτια στον πυθμένα του Ατλαντικού, όπου το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 407 βαθμών Κελσίου, μέχρι τις υπόγειες λίμνες της Ανταρκτικής, φαίνεται ότι «δεν υπάρχει μέρος όπου δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε κάτι νέο» σχολιάζει ο Ρον Ο’ Ντορ, μέλος της αποστολής.
Στη διάρκεια του 2006 ανακαλύφθηκαν περίπου 150 νέα είδη ψαριών και 500 νέα θαλάσσια είδη, ανακοίνωσαν οι ερευνητές. Και το πρόγραμμα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010.
«Η εποχή της ανακάλυψης δεν έχει τελειώσει» δήλωσε στο Reuters ο Τζέσι Ασούμπελ του Ιδρύματος Sloan στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα «είναι προκλητικά για τη NASA και για τους επιστήμονες που ενδιαφέρονται για τη ζωή σε μέρη εκτός της Γης», είπε.

Μεταξύ των νέων ευρημάτων:
*Στον πυθμένα του Ατλαντικού βόρεια του νησιού της Αναλήψεως, σε βάθος 2 χλμ, βακτήρια, οστρακοειδή και γαρίδες ζουν γύρω από το θερμότερο υδροθερμικό φρεάτιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, το οποίο εκτοξεύει νερό σε θερμοκρασία 407 βαθμών Κελσίου. Παραμένει αίνιγμα πώς τα είδη αυτά ανέχονται θερμοκρασίες άνω των 8ο βαθμών, ενώ το νερό λίγο πιο πέρα δεν ξεπερνά τους δύο βαθμούς.
* Στη Θάλασσα των Κοραλιών, εντοπίστηκε να ζει και να βασιλεύει η γαρίδα Neoglyphea neocaledonica, για την οποία οι επιστήμονες νόμιζαν ότιείχε εξαφανιστεί πριν από 50 εκατ. Χρόνια. Βαφτίστηκε η «ιουράσσια γαρίδα».
* Στη θάλασσα γύρω από την Ανταρκτική, ένα οικοσύστημα επιζεί βυθισμένο στο σκοτάδι κάτω από 500 μέτρα πάγου. Η δειγματοληψία αποκάλυψε περισσότερα άγνωστα είδη παρά γνωστά.
* Μια άλλη αποστολή εντόπισε καρκινοειδή, μέδουσες και μονοκύτταρους οργανισμούς σε μια υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής, θαμμένη κάτω από 700μ. πάγου, 200 χλμ από την ανοιχτή θάλασσα. Τα περισσότερα είδη ήταν νέα στην επιστήμη.
* Το μεγαλύτερο νέο είδος ήταν πιθανότατα ένας αστακός των βράχων έξω από τη Μαδαγασκάρη, με βάρος 1,8 κιλά.
* Τέλος, στο μεγαλύτερο ταξίδι ζώου που έχει ποτέ καταγραφεί, οι ερευνητές παρακολούθησαν το θαλασσοπούλι θυελλοπόρο να καλύπτει 70.000χλμ. πετώντας σε σχήμα «8» γύρω από τον Ατλαντικό, περίπου 350χλμ. την ημέρα κατά μέσο όρο.

Γιγάντιο καλαμάρι φωτογραφίζεται ξεκάθαρα για πρώτη φορά!
Μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα κατάφερε να βιντεοσκοπήσει ένα γιγάντιο καλαμάρι κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας -πιθανότατα για πρώτη φορά στον κόσμο. Το νεαρό μαλάκιο, που μεταφέρθηκε στο εργαστήριο, έχει μήκος «μόλις» επτά μέτρα, μαζί με τα πλοκάμια, και ζυγίζει 50 κιλά.
«Όπως δείχνει το βίντεο, το τεράστιο καλαμάρι πάλεψε βίαια για να ξεφύγει εκτοξεύντας νερό από τη χοάνη του» περιγράφει ο Τσουνέμι Κουμποντέρα, επικεφαλής της αποστολής του Εθνικού Μουσείου Επιστημών της Ιαπωνίας.
«Πρόκειται πιθανότατα για το πρώτο βίντεο ενός ζωντανού γιγάντιου καλαμαριού, αν και προς το παρόν δεν το έχω επιβεβαιώσει» είπε.
Το καλαμάρι συνελήφθη όταν τσίμπησε το δόλωμα -ένα μικρό καλαμάρι- σε βάθος 640 μέτρων στο Βόρειο Ειρηνικό, περίπου 1.000 χλμ νότια του Τόκιο.
Οι ερευνητές έφτασαν στην περιοχή ακολουθώντας τις φάλαινες φυσητήρες που είναι γνωστό ότι τρέφονται με γιγάντια καλαμάρια σε μεγάλο βάθος.
«Τα καλαμάρια, συμπεριλαμβανομένων των γιγάντιων καλαμαριών, είναι η κύρια τροφή για τις φάλαινες φυσητήρες. Και κάθε φάλαινα φυσητήρας πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 500 κιλά κάθε ημέρα» σχολιάζει ο Κουμποντέρα.
«Περίπου 200.000 φάλαινες φυστήρες πιστεύεται ότι ζουν στο δυτικό μισό του Ειρηνικού, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσα γιγάντια καλαμάρια πρέπει να υπάρχουν σε μεγάλο βάθος» συνεχίζει.
Τα γιγάντια καλαμάρια του γένους Architeuthis εκτιμάται ότι φτάνουν σε μήκος έως και τα 13 μέτρα.

[Εκδηλώσεις-Διαλέξεις-Συνέδρια-Ημερίδες-Ομιλίες-Μ.Μ.Ε-Πρωτοβουλίες:]

Καθέλκυση της μυθικής «Αργούς» του Ιάσονα.
Καθέλκυση της μυθικής «Αργούς» του Ιάσονα, η οποία αναβίωσε με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε στο Καρνάγιο, στα Πευκάκια.
Πρόκειται για πεντάκοπο αντίγραφο του μυθικού πλοίου, το οποίο κατασκευάστηκε από τοπικό ναυπηγείο, υπό την επίβλεψη εταιρείας που έχει ναυπηγήσει ανάλογο και στην Κρήτη. Για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί δένδρα από το Πήλιο, ενώ έχουν τηρηθεί οι κανόνες κατασκευής, βάσει της τεχνογνωσίας της εποχής στην οποία τοποθετείται από τον μύθο η ύπαρξη της.
Στόχος είναι του χρόνου τέτοια εποχή η «Αργώ» να σαλπάρει για να ακολουθήσει το ταξίδι του Ιάσονα.

Ομιλία για τον υπολογιστή των Αντικυθήρων.
Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία στον Πολυχώρο Απόλλων στον Πειραιά από τον κ. Χρήστο Λάζο με θέμα «Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων».
Μία παρόμοια εκδήλωση-ομιλία πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Θετικών Επιστημών την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου από καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.

Το καταστατικό του Ε.Α.Ρ.
Στο άρθρο επικαιρότητας που ανεβάσαμε τον Ιούνιο σχετικά με τη διοργάνωση των Προμηθειών 2006 ( http://www.metafysiko.gr/epikairotita.php?id=49 )είχαμε αναφερθεί στην πρώτη δημοσιά αναγγελία της ίδρυσης του Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος (Ε.Α.Ρ).
Λίγους μήνες αργότερα (συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου), κατατέθηκε στον ʼρειο Πάγο το καταστατικό της πρωτοποριακής αυτής κίνησης στα χρονικά του “αρχαιόφιλου” ρεύματος της χωράς μας.

Ο David Copperfield στην Αθήνα!
Για 7 μέρες ο διάσημος μάγος έδωσε παραστάσεις στο κλειστό γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου.

Παρουσίαση του βιβλίου: ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ: ΕΖΗΣΑ ΕΡΗΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ.
Η παρουσίαση έγινε στις 20 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μαράσλειου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Διεπιστημονικό συνέδριο για το Halloween.
Tις ιστορικές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές πτυχές της παγανιστικής γιορτής Halloween συζήτησαν οι 200 ακαδημαϊκοί που συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Ντυμένοι μάγισσες, μάγοι και φαντάσματα, κοινωνικοί επιστήμονες, ιστορικοί και οικονομολόγοι από 12 χώρες θέλησαν να διερευνήσουν πώς ένα παραδοσιακό φεστιβάλ (η πρωτοχρονιά των Κελτών) έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο γεγονός με ιδεολογικούς φίλους και εχθρούς, αλλά και τεράστια οικονομικά κέρδη.

Αθήνα και Σπάρτη «ταξιδεύουν» στη Νέα Υόρκη.
Δύο αντίπαλες πόλεις της αρχαιότητας, την Αθήνα και τη Σπάρτη, που συγκρούστηκαν συχνά αλλά και συνεργάστηκαν σε καίριες ιστορικές στιγμές, παρουσιάζει η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που πραγματοποιείται στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης από τις 5 Δεκεμβρίου.
Η έκθεση έχει τίτλο Αθήνα-Σπάρτη: Από τον 8ο έως τον 5ο π.Χ. αιώνα και την επιμέλειά της υπογράφει ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Καλτσάς, ο οποίος επέλεξε σπάνια έργα γλυπτικής, μικροτεχνίας και αγγειογραφίας, για να αποδοθεί η ταυτόχρονη παρουσίαση των δύο πόλεων.
Σύμφωνα με το Βήμα, την έκθεση συνθέτουν 289 αρχαία αντικείμενα που ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, ενώ λακωνικά και αττικά έργα τέχνης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες χάρις στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν η μαρμάρινη προτομή ενός οπλίτη, φερόμενη ως του Λεωνίδα, από την Ακρόπολη της Σπάρτης, ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο αττικής Κόρης από το Μουσείο της Ακρόπολης, χάλκινα ειδώλια οπλιτών από τη Σπάρτη, αιχμές βελών και δοράτων από τη μάχη των Θερμοπυλών και μία στήλη με τους απολογισμούς των δαπανών των ναυτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων των Αθηναίων στην Κέρκυρα.
Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες με μία εισαγωγική της Γεωμετρικής περιόδου. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στην Αρχαϊκή εποχή με γλυπτά, αγγεία, έργα μεταλλοτεχνίας, ελεφαντουργίας, μικροτεχνίας και νομίσματα (κυρίως του 6ου π.Χ. αιώνα) που αντανακλούν τη διαφορετικότητα αλλά και το μεγαλείο της ιωνικής Αθήνας από τη μια μεριά και της δωρικής Σπάρτης από την άλλη.
Οι δύο επόμενες ενότητες παρουσιάζουν δείγματα των καλλιτεχνικών εξελίξεων, οι οποίες σημειώθηκαν κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα στο πλαίσιο της συνεχώς μεταβαλλόμενης δυναμικής των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων και βεβαίως του Πελοποννησιακού.
Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 12 Μαΐου 2007.

Διεθνές Συνέδριο “Ο Ελληνιστικός Πολιτισμός στην Ασία”.
Υπο την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου συνέδριο με θέμα «Ο Ελληνιστικός Πολιτισμός Στην Ασία».

Πρωτοβουλία για δημιουργία “Λεσχων Αναγνωσης” σε όλη την επικράτεια.
Τα βιβλία ζητούν περισσότερους αναγνώστες κι αυτοί με τη σειρά τους έναν τόπο συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και πληροφόρησης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), προωθώντας την ιδέα των Λεσχών Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα.
«Ψυχή» της ιδέας αυτής είναι ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος παράλληλα καταθέτει την εμπειρία του από τις Λέσχες Ανάγνωσης για τα Μαθηματικά που έχει δημιουργήσει στον Πειραιά.
Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι μια οργανωμένη ομάδα δέκα περίπου ατόμων, που μπορεί να συζητά συστηματικά, κατά κανόνα μια φορά το μήνα, για ένα βιβλίο κοινό από τον κατάλογο που η ομάδα θα καταρτίσει και αφορά οποιοδήποτε είδος βιβλίου, εξηγεί ο ίδιος.
Λέσχες Ανάγνωσης μπορούν να δημιουργηθούν παντού, σε φυσικούς χώρους βιβλίου (βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες), σε εκπαιδευτικούς φορείς (πανεπιστήμιο, σχολείο), σε χώρους εργασίας, στη γειτονιά, σε ΚΑΠΗ, σε νοσοκομεία κ.ά.
«Με χαλαρότητα, χωρίς αυστηρούς κανόνες για το ποιοι, πόσοι και πού θα συναντούνται ή ποια βιβλία πρέπει να επιλέγουν. Αυτά ρυθμίζονται από την ωριμότητα της ομάδας» είπε ο Απόστολος Δοξιάδης, παρουσιάζοντας μαζί με τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισάρη και τους συγγραφείς Λένα Διβάνη, Τάκη Θεοδωρόπουλο και Βαγγέλη Ραπτόπουλο τη νέα εκστρατεία του Κέντρου να διαδώσει την ιδέα σε όλη την Ελλάδα.
Την ιδέα και τον τρόπο που μπορεί να δημιουργηθεί μια Λέσχη Ανάγνωσης έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν για λογαριασμό του ΕΚΕΒΙ, από τον Ιανουάριο του νέου έτους, περισσότεροι από 20 συγγραφείς σε 12 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, καθώς και σε χωριά που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
«Ο έντυπος λόγος είναι άκαμπτος μονόλογος. Όμως, ζούμε με τον προφορικό λόγο, που είναι ρευστός, ευμετάβλητος. Οι Λέσχες Αναγνωσης δίνουν τη ευκαιρία στο βιβλίο να ξαναμπεί στην προφορική διαδικασία» τόνισε ο Απ.Δοξιάδης, ενώ ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος επισήμανε τη σημαντικότητα κοινωνικοποίησης των ανθρώπων, που φέρνει η επαφή μέσα από τις Λέσχες.

Ζωντανό ταξίδι! Από τη σύγχρονη στην αρχαία Αθήνα.
Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η «Θόλος» του Ελληνικού Κόσμου, του πολιτιστικού κέντρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς 254. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν τώρα να μεταφερθούν 25 αιώνες πίσω και να «ζήσουν», έστω και για λίγο, στην αρχαία Αθήνα…
Η «Θόλος», ένα υπερσύγχρονο θέατρο εικονικής και διαδραστικής πραγματικότητας, είναι χωρητικότητας 132 θέσεων και συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ. Η κατασκευή της διήρκεσε τρία χρόνια ενώ σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκεται από το 2007.
Σύμφωνα με τα Νέα, χάρη στα υπερσύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, οι θεατές θα μπορούν περπατήσουν στην αρχαία Αγορά, να βαδίσουν στην οδό των Παναθηναίων, να σταθούν μπροστά στη μεγαλοπρεπή Ποικίλη Στοά, όπου δίδασκε ο Ζήνων, να δουν από κοντά τον ναό του Ηφαίστου και της Αθηνάς με τις πολύχρωμες μετόπες του, να φτάσουν ώς το Νομισματοκοπείο και το Πρυτανείο και να γνωρίσουν το πλήθος των μνημείων της πόλης.
Μέσω 12 προβολικών μηχανημάτων και ειδικών στερεοσκοπικών γυαλιών επιτυγχάνεται η πλήρης στερεοσκοπική προβολή στο σύνολο της επιφάνειας της κοίλης ημισφαιρικής οθόνης, ενώ 48 επεξεργαστές με 48GB μνήμη τελειοποιούν το αποτέλεσμα.
Επιπλέον, δύο καινοτομίες διαφοροποιούν τη «Θόλο» από τα υπάρχοντα συστήματα εικονικής πραγματικότητας.
Η πρώτη είναι η διαδραστικότητα, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όχι μόνο προς τα πού θα κατευθυνθεί και ποια πορεία θα ακολουθήσει, αλλά και να διαμορφώσει εν μέρει την εξέλιξη της προβολής μέσω ειδικού συστήματος πλοήγησης που υπάρχει δίπλα στο κάθισμά του. Η δεύτερη αφορά τη δυνατότητα της Θόλου να ενσωματώνει σε πραγματικό χρόνο διάδραση μεταξύ εικονικών στοιχείων και ηθοποιών.

H βραδιά “Mystery”.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Αρχέτυπο στην Αθήνα η Γοτική βραδιά του περιοδικού Mystery. Για περισσότερα δείτε εδώ.

Meeting της κοινότητας του μεταφυσικού!!
Για περισσότερα δείτε εδώ.

Ο πρώτος ελληνικός web e-τηλεοπτικός σταθμός είναι γεγονός!
Στη τελευταία στροφή πριν την έναρξη του επισήμου προγράμματος του μπαίνει αυτές τις ημέρες το πρώτο ελληνικό web κανάλι με την ονομασία “Tv Online” (http://www.tvonline.gr/ ). Πρόκειται για μια προσπάθεια νεαρών κυρίως ατόμων που μου θυμίζει είναι η αλήθεια τα πρώτα βήματα της κοινότητας του μεταφυσικού στο ξεκίνημα της πορείας της.
Στο Tv Online μπορείτε ήδη να παρακολουθήσετε ορισμένες από τις πρώτες εκπομπές που εκπέμπουν ήδη (σχετικά με την τεχνολογία και το cinema σε πρώτη φάση). Από τις αρχές Φεβρουαρίου όμως, θα ακολουθήσουν και άλλες το ίδιο ενδιαφέρουσες! Υπ’ όψιν ότι η προβολή των εκπομπών είναι δυνατή μονό για όσους χρηστές διαθέτουν dsl συνδέσεις. Τα περιθώρια ανάπτυξης ενός “παρθένου” τοπιού, σαν αυτού της web τηλεόρασης, στο ελληνικό διαδίκτυο φαντάζουν σαφώς δυσθεόρατα.
——————————————————————————–

43_1

Για περισσότερα νέα και πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το Forum της Κοινότητας του Μεταφυσικού: www.metafysiko.gr/forum και συγκεκριμένα το: http://www.metafysiko.gr/forum/forumdisplay.php?f=18, όπου νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο ανανεώνονται συνεχώς.
[Σημειώσεις:]
Τη συγκέντρωση των νέων και την παρουσίαση του κειμένου επιμελήθηκε το μέλος της κοινότητας μας Δημήτρης Αναστασίου(xontro_mpizeli).