Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

1η Μεσαιωνική Γιορτή

1

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2006 στο νησί της Ρόδου και στο κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, πραγματοποιήθηκε η 1η Μεσαιωνική Γιορτή πανελληνίως, ένα φιλόδοξο project από το «Μεσαιωνικό Ρόδο» με στόχο την αναβίωση την προώθηση και την ανάδειξη του μεσαιωνικού ηρωϊκού παρελθόντος του νησιού αλλά και όλης της Ελλάδας(που όσο περίεργο και να φαίνεται είναι από τα πιο πλούσια στην Ευρώπη). Αν και δεν κατάφερα μήτε εγώ μήτε κάποιο άλλο μέρος της Κοινότητας του Μεταφυσικού να παραβρεθούν στην ξεχωριστή αυτή εορτή και να την καλύψουν, εντούτοις ήρθα σε επικοινωνία με την πρόεδρο του «Μεσαιωνικού Ρόδου» ώστε να μας στείλει φωτογραφίες και το πώς η ίδια βίωσε την πρώτη τους αυτή προσπάθεια. Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται παρακάτω.. ——————————————————————————–

2

Για πρώτη φορά στη Ρόδο διοργανώθηκε μια πρωτότυπη Μεσαιωνική Γιορτή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο», με την Αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Ροδίων και με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στον Προμαχώνα του Αγ. Γεωργίου, με παιδική Θεατρική Παράσταση, εμπνευσμένη από την καθημερινή ζωή του Μεσαίωνα και στη συνέχεια, με τη δύση του Ήλιου, ξεκίνησε το.. «ταξίδι» πίσω, στη Μαγική Εποχή των Ιπποτών, με χορούς από Νεράιδες και Μάγισσες, με μελωδίες από το 15ο αιώνα, με φακίρη που έφτυνε φωτιές και ένα φαντασμαγορικό θέαμα από ξυλοπόδαρους, ακροβάτες, ζογκλέρ, έφιππους Ιππότες και.. βεγγαλικά που φώτισαν το βραδινό ουρανό πάνω από την πλατεία Ιπποκράτους!

3

4

5

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Γιορτής τα δρώμενα ανακοινώνονταν από Ντελάλη, πλαισιώνονταν από ένστολους Ιππότες, κρατούντες δάδες, συνοδεύονταν από Μεσαιωνική Μουσική, ενώ προσφέρονταν Μεσαιωνικά Εδέσματα και κρασί σε ένα περιβάλλον που κατά διαστήματα γέμιζε ομίχλη(με τη βοήθεια ειδικών εφέ). Το φυσικό σκηνικό της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου- Μνημείο Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 1992)- ήταν ιδανικό για να αναδείξει τη γιορτή και να διεγείρει τη φαντασία των χιλιάδων θεατών που συνέρεαν στην Μεσαιωνική Πλατεία. Η πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία εντυπωσίασε το κοινό της Ρόδου, μεταφέροντας το στη Μαγεία της παραμυθένιας εποχής του Μεσαίωνα και αποτέλεσε προοίμιο του 1ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Νησί των Ιπποτών το 2007 και θα αποτελέσει ένα μοναδικό γεγονός στο είδος του Πανελλαδικά!

6

Για την πρώτη Μεσαιωνική Γιορτή εργάστηκαν 75 εθελοντές που έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασία για τη δεύτερη Μεσαιωνική Γιορτή που προγραμματίζεται για το καλοκαίρι, με σπονδυλωτές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του 2006 και ελπίζουμε να σας δούμε όλους εκεί! ‘Aννα Αχιολά 7 Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 22410 74405 / 6972 178603 Υπεύθυνη Οργάνωσης: ‘Aννα Αχιολά ——————————————————————————– Μετά το πέρας της 1ης Μεσαιωνικής Γιορτής, που από ότι ενημερωθήκαμε ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, η ανταπόκριση του κόσμου έφτασε σε εξαιρετικά επίπεδα, με αλλεπάλληλες νέες προτάσεις για συνεργασίες και συμμετοχές στις μελλοντικές εκδηλώσεις του Μεσαιωνικού Ρόδου. Τέλος, όπως μας ενημέρωσε και η πρόεδρος του «Μεσαιωνικού Ρόδου», μέλη του συλλόγου προσπαθούν να οργανώσουν ένα ταξίδι για κάποιο άλλο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ευρώπης, πιθανόν αυτό του Gotland της Σουηδίας με το οποίο έχουν αδερφοποιηθεί, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία αλλά και για να αναπτύξουν περαιτέρω ουσιαστικές συνεργασίες. Από την ομάδα Gateway και την Κοινότητα του Μεταφυσικού οι καλύτερες ευχές για τη συνέχεια της προσπάθειας τους, στην οποία και θα βρουν την αμέριστη συμπαράσταση μας μέσα από την παρουσίαση των εκδηλώσεων τους μέσα από το site μας, καθώς επίσης και την προώθηση της ιδέας τους μέσα από τις συνεργασίες της κοινότητας με τον έντυπο τύπο, με πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς της χώρας μας.