Ταξίδι στη Σελήνη (εκδ. Ιδεοθέατρον)
Τίτλος: Μια αληθινή ιστορία: Το ταξίδι στη Σελήνη και ο πόλεμος με τους κατοίκους του Ήλιου
Συγγραφέας: Λουκιανός
Εκδοτικός Οίκος: Ιδεοθέατρον
Περίληψη (κείμενο οπισθόφυλλου)
Ο Λουκιανός ήταν Σύρος στην καταγωγή. Γεννήθηκε στα Σαμόσατα, πρωτεύουσα της Κομμαγηνής, στον πάνω Ευφράτη της Συρίας, γύρω στο 120 μ.Χ. Αφού έλαβε την ελληνική παιδεία, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 165, την “πρωτεύουσα του πνεύματος” της εποχής εκείνης. Εκεί ανέπτυξε τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του, χρησιμοποιώντας κατά κόρον τον λιτό και απέριττο διάλογο και τη χαριτολογία. Τα έργα του έχουν ένα κωμικό, πειρακτικό ύφος, που είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Συχνά όμως, ιδιαίτερα προς το τέλος της ζωής του, ο λόγος του γεμίζει με πικρία και σαρκασμό. Είναι ένας λόγος οξύς, όσο και υπεύθυνος. Το γνωστότερο και πιο πολυσυζητημένο μυθιστόρημά του είναι το “Μια αληθινή ιστορία: Το ταξίδι στη Σελήνη και ο πόλεμος με τους κατοίκους του Ήλιου”. Πρόκειται για παρωδία των ταξιδιωτικών μυθιστορημάτων που ήταν αγαπητά κατά τους Αυτοκρατορικούς χρόνους, ένα είδος “σατιρικής επιστημονικής φαντασίας”, θα λέγαμε σήμερα. Πραγματεύεται ένα φανταστικό ταξίδι στη Σελήνη, την οποία ο Λουκιανός παρουσιάζει κατοικημένη από αλλόκοτα όντα. Παρά τον κωμικό χαρακτήρα του έργου, ο Λουκιανός αναπτύσσει τις “τερατολογίες” του με τέτοια μαεστρία, ώστε θεωρήθηκε πρόδρομος των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, ιδιαίτερα του Ιουλίου Βερν.
Η Γνώμη
Οι συνεφίλ του μεταφυσικού πρέπει να αποκτήσουν οπωσδήποτε το μικρό σε μέγεθος αυτό βιβλίο(δεν ξεπερνά τις 60 σελίδες). Το χόλλυγουντ σήμερα συνεχώς παράγει ταινίες που αποκαλούνται παρωδίες. Σατυρικά έργα τα οποία διακωμωδούν μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες με μοναδικό τρόπο.”Το ταξίδι στη Σελήνη” αποτελεί ίσως την πρώτη παρωδία παγκοσμιώς.
Στο στoχαστρό του βρίσκεται κυρίως ο Όμηρος και το έπος του Οδύσσεια, το οποίο ο Λουκιανός πιστεύει ότι βρίθει από υπερβολές. Στο στοχαστρό του βρίσκονται επίσης και άλλοι ιστορικοί και φιλόσοφοι του παρελθόντος. Από την αρχή του έργου του κιόλας ο Λουκιανός τονίζει πως τίποτε από όσα γράφει δεν είναι αληθινό και γι’ αυτό οι αναγνώστες του με τίποτα δεν πρέπει να τον πιστέψουν.
Ο συγγραφέας απαντά με υπερβολή στην υπερβολή και καταφέρνει εν τέλει να συγγράψει ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών! Η άφιξη στη Σελήνη και η συνάντηση με το βασιλέα και τα παράξενα όντα του τόπου, η συμμετοχή στην εκστρατεία εναντίον του βασιλέως του Ήλιου, ο παράξενος οπλισμός των στρατευμάτων, ο τρόπος ζωής των εξωγήινων κατοίκων, η ζωή και οι περιπέτειες που έζησαν μέσα στο κήτος που τους κατάπιε κατά την επιστροφή τους στη Γη..
Με μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα εμφανείς ομοιότητες χωρίων του κειμένου του Λουκιανού με σκηνές από σύγχρονες κινηματογραφικές υπερπαραγωγές: Η περιγραφή των πλασμάτων με την ονομασία “Ιππόγυπες” ταιριάζουν απόλυτα με τα πλάσματα της θρυλικής ταινίας του Flash Gordon. Οι τεράστιες αράχνες που συναντώνται στη Σελήνη και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν μου θύμισε αμέσως τα τερατώδη πλάσματα της ταινίας επιστημονικής φαντασίας Starship Troopers. Ακόμη και με την τριλογία Harry Potter και τα πλάσματα που αυτή παρουσιάζει βρήκα ομοιότητες.
Στην εποχή μας οι ελλαδέμποροι καραδοκούν. Πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο έργο να ξέφευγε απ’ τα χεράκια τους; Οι Έλληνες πήγαμε στη Σελήνη(!), φαμφαρολογούν καθημερινά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Μακάρι να ζούσε ακόμη ένας Λουκιανός, για να μυθιστοριοποιήσει το θέατρο που στήνουν αυτοί οι τηλεβιβλιοπώλες σε βάρος της τσέπης του ανυποψίαστου κοινού.