Πως Ορίζουμε το Μεταφυσικό;
Η μεταφυσική φιλοσοφία αποτελεί έναν από τους βασικούς και παραδοσιακούς κλάδους της φιλοσοφίας και ως όρος πρωτοεμφανίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τον Ανδρόνικο τον Ρόδιο, όταν κατά τη διάρκεια κατάταξης των έργων του Αριστοτέλη, τοποθέτησε μετά το έργο “Φυσικά” το σύγγραμμα “Πρώτη Φιλοσοφία“. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετονομαστεί το τελευταίο σε “Μετά τα Φυσικά“.
Κάπως έτσι, η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού (ΕΚτΜ) αντιλαμβάνεται τον όρο μεταφυσική ως το αντικείμενο που πραγματευόταν ο Αριστοτέλης στο έργο του Πρώτη Φιλοσοφία , δηλαδή την έρευνα των πρώτων αρχών και αιτιών. Με λίγα λόγια, η μεταφυσική για τον Αριστοτέλη και την ΕΚτΜ, ερευνά την αρχή των πάντων, μία έρευνα που ξεκίνησε με μεταφυσικά ερωτήματα που είτε έχουν ήδη βρει τη λύση τους (“γιατί δεν μπορούμε να πετάξουμε ενώ τα πουλιά μπορούν;”, “γιατί το φως και το σκοτάδι εναλλάσσονται διαρκώς;” κ.ά.), είτε παραμένουν μέχρι σήμερα αναπάντητα (“πως δημιουργήθηκε ο κόσμος;”, “υπάρχει θεός – ανώτερη πνευματική οντότητα;” κ.ά.).
Η μεταφυσική αναζήτηση για την ΕΚτΜ, δεν δύναται να εισέλθει σε αυστηρά καθορισμένα πλαίσια και αφορά τη μελέτη θεμάτων που φαινομενικά ανήκουν σε ετερόκλητα μεταξύ τους πεδία (από τη μυθολογία έως την επιστημονική προσέγγιση των παραφυσικών φαινομένων, από τον αποκρυφισμό και τον εσωτερισμό έως την πολιτική κ.λπ.), έχουν όμως τον ίδιο πυρήνα: την αναζήτηση προσωπικών ή καθολικών παραδοχών σε εναλλακτικές πνευματικές οδούς.
Για την ΕΚτΜ, η μεταφυσική έρευνα δεν μπορεί να οριστεί καλύτερα από ό,τι στα παρακάτω λόγια του Δρ. Θεοδόση Πελεγρίνη, κοσμήτωρα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «[Η μεταφυσική αναφέρεται] σε πράγματα, ορισμένως, που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά μέσω των αισθήσεων [...] καθιερώθηκε για να δηλώνει την έρευνα που αφορά στον προσδιορισμό των εσχάτων λόγων της πραγματικότητας. Ενώ, ορισμένως, στο πλαίσιο των φυσικών επιστημών επιχειρείται να καθοριστεί η πραγματικότητα όπως μπορεί να συλληφθεί εμπειρικά, η μεταφυσική αναφέρεται σε έναν υπερβατικό κόσμο…»
Gateway Team
Νοέμβριος 2009