Home » από Μέλος Gateway Team, Συνεντεύξεις
από Μέλος Gateway Team Συνεντεύξεις

Μίκρο

mikro01

Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος της αναζήτησης δεν κρύβεται μόνο μέσα στα βιβλία και τα περιοδικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η αναζήτηση υπάρχει μέσα στη ψυχή του καθενός από εμάς. Μένει απλά να δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα έτσι ώστε να εκφραστεί αυτός ο ανεξάντλητος πόθος για την έρευνα . . . Και είναι αλήθεια επίσης ότι μέσα στην ανθρώπινη ιστορία ,πολλοί ήταν εκείνοι που μέσω της τέχνης τους προσπάθησαν να εκφράσουν τις δικές τους προσωπικές ανησυχίες. Μέσα από το τραγούδι ,το θέατρο ,τη ζωγραφική κ.α .

Η ομάδα Gateway φέρνει κάτι καινούργιο στη στήλη των διαδικτυακών της συνεντεύξεων ,καθώς εισάγει με το παρόν άρθρο τη φωνή και τις απόψεις διαφόρων καλλιτεχνών ,οι οποίοι και εμπνέονται από τον εναλλακτικό χώρο .

Οι «Μίκρο» αποτελούν ίσως ότι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή η χώρα μας στην παγκόσμια αγορά του ηλεκτρονικού ήχου. Και δε σας κρύβω ότι και εγώ προσωπικά αποτελώ έναν από τους πολλούς φανατικούς τους φίλους. Οι εκπληκτικοί ήχοι των τραγουδιών τους και οι ακόμη πιο αινιγματικοί (για τους πολλούς) στίχοι που τα συνοδεύουν ,μου τράβηξαν αμέσως το ενδιαφέρον. Βλέπετε όταν κάποιοι «μιλούν την ίδια γλώσσα» η επικοινωνία είναι το πιο εύκολο πράγμα . . . Συνάντησα τους «Μίκρο» στο νησί της Σάμου στις 17/5/2005 αμέσως μετά από μια συναυλία που έδωσαν σε γνωστό club της πόλης. Τους ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν και τους εύχομαι ότι καλύτερο για τη συνέχεια. Καθώς η αναζήτηση συνεχίζεται . . .

( Την άκρη προσπαθώ του νήματος να βρω ,στο χάος περπατώ ,μέσα στο λαβύρινθο . . .- τραγούδι «Λαβύρινθος από το cd 180 μοίρες )

1) Θεωρείστε σήμερα το κορυφαίο συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Από το 1999 πρωτοπορείτε και προσφέρετε συνεχώς νέες καινοτομίες στο χώρο .Πόσο δύσκολη ήταν η συγκεκριμένη κατάκτηση για 4 νέους από τη Θεσσαλονίκη;

Το βασικό χαρακτηριστικό μας ως συγκρότημα είναι ότι ξεκινήσαμε την πορεία μας και συνεχίζουμε με μικρά και σταθερά βήματα, κατακτώντας σταδιακά τους στόχους μας. Σίγουρα συναντήσαμε πολλές δυσκολίες στο δρόμο μας και ακόμα περισσότερες απογοητεύσεις όμως η αγάπη για αυτό που κάνουμε, η δυνατή μας φιλία και η αισιοδοξία που μας διακρίνει μετέτρεψαν αυτή την πορεία σε μια λατρεμένη εμπειρία.

2) Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ηλεκτρονική μουσική γενικότερα είναι πολύ αινιγματική ,καθότι έχει την ικανότητα να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ψυχισμό του ατόμου. Ποια είναι η άποψή σας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και ποιο είναι το επίπεδο της συγκεκριμένης μουσικής στον ελλαδικό χώρο;

Συμφωνούμε απόλυτα με την παραπάνω τοποθέτηση. Θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική μουσική επιδρά μαγικά στην ψυχολογία και στα συναισθήματα μας. Οι ηλεκτρονικοί ήχοι επειδή ακριβώς δεν προέρχονται από φυσικά όργανα, είναι πιο αλλόκοσμοι και ονειρικοί και σε παραπέμπουν σε εξωπραγματικές εικόνες.Η μουσική αυτή έχει την ικανότητα να ηρεμεί, να συγκινεί αλλά και να μεταφέρει κύματα ενέργειας στο δέκτη.

Στην Ελλάδα το επίπεδο της ηλεκτρονικής μουσικής είναι σε καλό στάδιο και υπάρχουν αξιόλογα projects και ολοένα περισσότερα νέα παιδιά στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην εκμάθηση καινούργιων τεχνολογιών για την εγγραφή μουσικής.

3) Οι ήχοι των κομματιών σας δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο οποιονδήποτε φίλο της ηλεκτρονικής μουσικής. Αυτό όμως που έχετε καταφέρει να πετύχετε είναι να μας ταξιδεύετε σε κόσμους ονειρικούς μέσα από τους στίχους σας. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;

Οι πηγές έμπνευσης μας είναι ο κόσμος που θα θέλαμε να ζούμε, το ιδανικό, το μη υπαρκτό, η σφαίρα της φαντασίας αλλά από την άλλη έμπνευση αποτελεί και η σκληρή πραγματικότητα που περιλαμβάνει λανθασμένη χρήση εξουσίας, πολέμους, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αδιέξοδα, εκμεταλλεύσεις, εμπορευματοποίηση, χειραγώγηση από τα ΜΜΕ και γενικώς όλα αυτά που βλέπουμε ή θα θέλαμε να ζήσουμε στη σημερινή εποχή.

4) Είναι αλήθεια ότι πολλοί φαν του συγκροτήματός σας υποστηρίζουν πως ο χώρος της αναζήτησης αποτελεί μια από τις πηγές έμπνευσής σας. Ασχολείται κάποιο από τα μέλη του συγκροτήματός σας με τη συγκεκριμένη θεματολογία; Και αν ναι ,ποια ζητήματα τον/την απασχολούν ειδικότερα;

Σίγουρα είναι η αναζήτηση νέων μέσων έκφρασης, πέρα από την κοινότυπη και αναμενόμενη αναφορά στα πράγματα που βλέπουμε. Όλοι πειραματιζόμαστε, δε φοβόμαστε να ρισκάρουμε, δεν μας αρέσει η επανάληψη, ψάχνουμε νέους τρόπους έκφρασης μέσα από τη μουσική, το στίχο αλλά και την εικόνα. Αν παρακολουθήσετε τα video που προβάλλουμε στα live μας θα καταλάβετε τι μας συγκινεί και τι μας ανησυχεί.

Όσον αφορά τον ευρύτερο χώρο της αναζήτησης, παρακολουθούμε τις εναλλακτικές απόψεις και θέσεις, διαβάζουμε σχετικά βιβλία και πιστεύουμε πως μερικές από αυτές τις υποθέσεις μπορούν να μας οδηγήσουν στην αλήθεια. Από τη θεματολογία αυτή δεν μας συγκινούν οι εσχατολογικές προσεγγίσεις και οι καταστροφολογίες γιατί θέλουμε να πιστεύουμε οτι υπάρχει ελπίδα να γίνουν οι ζωές μας καλύτερες. Είμαστε υπερ των εναλλακτικών θέσεων όταν αυτές οδηγούν στην απελευθέρωση, στην αυτοίαση και στο ξύπνημα του ατόμου.

5) Τελευταία αρχίζει και αναπτύσσεται στη χώρα μας ένα τεράστιο ρεύμα νέων (κυρίως!) ανθρώπων που ασχολούνται με τα εναλλακτικά αυτά θέματα. Θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να βγουν αύριο από το μάτριξ που μας περιβάλλει; («Κι όταν σηκώθηκες ν’ ανάψεις το φως τότε κατάλαβες πως είσαι τυφλός» – από το τραγούδι “Η σειρά σου”»)

Αυτή είναι και η δική μας ευχή! Το Ματριξ ήταν μια ταινία που μας είπε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας. Κάποιοι την προσπέρασαν γιατί θεώρησαν ότι ήταν μια action movie με καταπληκτικά effects,

άλλοι αποκρυπτογράφησαν τα νοήματα πίσω από τις εικόνες. Πιστεύουμε οτι πολλοί νέοι στράφηκαν στα εναλλακτικά θέματα μετά από αυτή την ταινία και διάλεξαν να πάρουν το κόκκινο χάπι γιατί ακριβώς θέλουν να αλλάξουν αυτό που ζούνε. Ναι , πιστεύουμε ότι θα έρθει σύντομα η στιγμή να βγούμε από το Μάτριξ, αρκεί να το θέλουμε…

6) Αλήθεια ποια στοιχεία θα αλλάζατε από τον σημερινό κόσμο οραματιζόμενοι έναν καινούργιο; Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον η απάντησή σας

Αυτό που είναι απαραίτητο να αλλάξει και μετά να ακολουθήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις είναι ο τρόπος σκέψης. Θέλουμε ανοιχτά μυαλά, κατάργηση του φόβου, του εγωισμού και του ψυχολογικού χρόνου. Θα αλλάζαμε το παρελθόν, εκείνη τη μοιραία στιγμή που έγινε η λάθος στροφή και από αγνά και αθώα ανθρώπινα πλάσματα γίναμε βίαια εγωιστικά όντα. Θα αλλάζαμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, δεν θα υπήρχε διαχωρισμός, σύγκριση, το άγχος του να είσαι καλύτερος, διχόνοια, έλεγχος της σκέψης, απόκρυψη της γνώσης. Θα υπήρχε η απόλυτη ελευθερία..

Το πιο σημαντικό είναι να πιστεύουμε ότι δεν είναι αργά και μπορούμε να δημιουργήσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε ξεκινώντας από την προσωπική μας αλλαγή.

7) Ποια τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον; Τι καινούργιο πρέπει να περιμένουμε από τους ΜΙΚΡΟ;

Πολλά, πολλά live, την κυκλοφορία του καινούργιου single των Μίκρο που θα περιέχει το 24000 baci για τη σειρά SafeSex, καθώς και 2 νέα τραγούδια, καινούργια videoclips σε δικιά μας σκηνοθεσία

. Επισκεφτείτε το site μας www.mikro.gr για να μαθαίνετε τα νέα μας.

8.) Τέλος θα θέλαμε την άποψή σας για την ιστοσελίδα του metafysiko.gr,καθώς και ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολυάριθμους επισκέπτες της σελίδας μας πολλοί εκ των οποίων παρακολουθούν σίγουρα κάθε σας βήμα στη μουσική σκηνή της χώρας μας.

Επισκεφτήκαμε το site σας, διαβάσαμε άρθρα των μελών και των συνεργατών σας ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες έρευνες και το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον και εύχρηστο.

Αφιερώνουμε τους παρακάτω στίχους από το τραγούδι των Μίκρο «Χρυσαλλίδα» στους επισκέπτες του site: «Ξαφνικά στον ήλιο πετάς σαν μια χρυσαλλίδα

δείξε πια πως έχεις φτερά, αγγίζεις δειλά την ελευθερία . . .»

mikro

Λίγα λόγια για τους Μίκρο:

Όλα ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τα 4 παιδιά ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος για τη μουσική και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Το όνομα Μίκρο αναφέρεται σε μονάδα μέτρησης και υιοθετήθηκε γιατί συμβολίζει την εξέλιξη της τεχνολογίας, κάτι που εκφράζει απόλυτα το group λόγω του ηλεκτρονικού του ήχου. Γνωρίσαμε τους Μίκρο το 1999, με το album «Το Τέλος Του Κόσμου» και αυτό ήταν αφορμή για να μπει ένα τέλος στην γκρίνια που υπήρχε για έλλειψη ηλεκτρονικής σκηνής στην Ελλάδα. Μετά από τα singles τους «Λάθος Κωδικός», «Σταγόνες», «Σφαίρα», «’Aσπρη Σοκολάτα» και το «Καλύτερο Σου Λάθος» που κινούνται σε ένα κλίμα break beat, trip hop και easy listening, οι Μίκρο κάνουν ένα ακόμα βήμα και αναλαμβάνουν το soundtrack της ταινίας «E-MAIL» που αποτελεί και το δεύτερο προσωπικό τους L.P. Ο επόμενος τους δίσκος με τίτλο Tronik*πλάσμα, κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2003. Το 1ο single “Μίκρο tronik*πλάσμα” προκάλεσε κύματα αναζήτησης, αφού ενθουσίασε όλα τα Μίκρο-πλάσματα του πλανήτη Happy, που περιμένουν κοσμική αγάπη…

Οι Μίκρο έχουν δώσει ξεχωριστά live όπως το support στους Hooverphonic και αργότερα στον Morrissey, όπου στην κυριολεξία έκλεψαν την παράσταση με την ενέργεια που βγάζουν επί σκηνής. Ακολούθησαν διάφορες εμφανίσεις στην Ελλάδα καθώς και συμμετοχή σε φεστιβάλ. Ξεχώρισε το One day Festival στην Αθήνα, όπου οι Μίκρο έπαιξαν live με τους Ladytron, τους Client και τον Andy Fletcher των Depeche Mode.

Το Μάρτιο του 2002 έγινε μια εκπληκτική συναυλία στο Λονδίνο σ’ ένα club στο οποίο γίνονται τα party του περιοδικού «MIXMAG» και είναι το στέκι των projects της Ninja Tune, το Cargo. Σ’ ένα τέτοιο χώρο οι Μίκρο απέδειξαν ότι ο ήχος τους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ αυτόν του εξωτερικού και απόδειξη ήταν ο ενθουσιασμός του κόσμου, που δεν ήταν στην πλειοψηφία του μόνο Έλληνες!

Οι ΜΙΚΡΟ μετά την απήχηση αυτή εμφανίζονται τον Απρίλιο του 2004 ξανά στη Μ.Βρετανία (London: Notting Hillς Arts Club , Coventry: Colosseum, Leicester: Sumo). Τα live είχαν μεγάλη επιτυχία. Στο Λονδίνο ανάμεσα στους θεατές ήταν και μέλη των Archive που δε σταμάτησαν να χορεύουν στους ρυθμούς των Μίκρο!

Οι παραγωγοί ραδιοφώνου, από την άλλη χαίρονται να παίζουν τα κομμάτια των Μίκρο στις εκπομπές τους: Ο Nick Harcourt, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους Smashing Pumpkins, από τον KCRW, έναν ανεξάρτητο σταθμό στο Los Angeles που προωθεί καινούργιες μουσικές, άκουσε τυχαία το single της «’σπρης Σοκολάτας». Από τη στιγμή που ανακάλυψε τους Μίκρο άρχισε να παίζει πολύ συχνά στις εκπομπές του κομμάτια από τα album τους.

Ακολουθεί άλλη μια κρούση από την Αμερική αυτή τη φορά από το Μεξικό. Παραγωγοί μιας πρωτότυπης τηλεοπτικής εκπομπής (ένα documentary που ακολουθεί τους δημιουργούς-πρωταγωνιστές στις διάφορες ηπείρους) ήρθαν στην Αθήνα το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων για να τραβήξουν αποκλειστικά πλάνα με live και συνέντευξη των Μίκρο

..


Σχολιάστε το κείμενο στο FORUM του Μεταφυσικού