Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Κρυπτοζωολογία (εκδ. Αρχέτυπο)

book_16


Τίτλος: Κρυπτοζωολογία
Συγγραφέας: Θωμάς Π.Μαστακούρης
Εκδοτικός Οίκος: Αρχέτυπο

Περίληψη
Ένα βιβλίο πραγματικό ανθολόγιο για την επιστήμη της Κρυπτοζωολογίας απότον Θωμά Μαστακούρη. Πρόκειται για τον καρπό χρόνιας έρευνας και σοβαρής μελέτης, βιβλιογραφικής και διαδικτυακής αναζήτησης για όλα τα μυστήριαπλάσματα του πλανήτη μας. Το βιβλίο εξ αρχής χωρίζεται στηνΚρυπτοζωολογία του σήμερα και του χθες, ένας διαχωρισμός πολύτιμος καθώς ο συγγραφέας δεν ασχολείται μόνο με τα σύγχρονα και συνήθως εμπορικά «τέρατα» αλλά και με αναφορές για μυστήρια πλάσματα όπως αυτές καταγράφονται σε ιστορικά και μη κείμενα ανά τους αιώνες σε όλες σχεδόν τις ηπείρους της Γης. Επίσης, ξεκαθαρίζεται από την αρχή ότι το κείμενο θα ασχοληθεί με όντα τα οποία έχουν εμφανιστεί κατά ομάδες και όχι μοναδικά όπως ο Μινώταυρος, η Χίμαιρα ή άλλα. Ένας τρίτος διαχωρισμός, απαραίτητος για μια σοβαρή έρευνα, είναι αυτός της φύσης των πλασμάτων που ερευνούνται. Έχουμε έτσι την διαίρεση σε ζώα του αέρα, της θάλασσας και της ξηράς. Στο τέλος του βιβλίου έχουμε ξεχωριστή αναφορά για τους Δράκους, ένα φαινόμενο τόσο μυστήριο όσο και γοητευτικό. Οι πηγές του συγγραφέα είναι η παγκόσμια λογοτεχνία, ιστορικά και θρησκευτικά κείμενα, η Τέχνη και φυσικά οι πολύτιμες λαϊκές παραδόσεις και θρύλοι πολλώνπεριοχών στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Στο βιβλίο θα δούμε όχι απλά μια παρουσίαση κάποιων παράξενων όντων αλλά και μια προσπάθεια για την ερμηνεία της προέλευσης. Σε αυτό ο συγγραφέας αφήνει ελεύθερη την φαντασία του και το μυαλό του. Δεν αποκλείει τίποτα αλλά επιστρατεύει και την φυσική επιστήμη για μια επιστημονική αλλά ελεύθερη διερεύνηση ενός τόσο παράδοξου γεγονότος. Η ίδια η φύση της Κρυπτοζωολογίας είναι μυστήρια και γι’ αυτό κάθε ερμηνεία έχει επιστρατευτεί. Στο βιβλίο ο Θωμάς Μαστακούρης χρησιμοποιεί την Παλαιοντολογία, την Βιολογία αλλά και την φιλολογία περί Εξωγήινων, τις αναφορές για επέμβαση υποχθόνιων υπηρεσιών και διαδόσεις για παράνομες στρατιωτικές και μη δραστηριότητες όπως ακούγονται εδώ και χρόνια. Η πρόθεση του συγγραφέα είναι η γνωριμία του αναγνώστη με τα μυστήρια όντα που απασχολούν την Κρυπτοζωολογία. Όπως μάλιστα λεει ο συγγραφέας αναφερόμενος σε αυτά τα όντα « η γνωριμία μαζί τους αν μη τι άλλο διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και προσθέτει νέες έδρες στο υπέροχο πετράδι της ανθρώπινης συνείδησης».

Η Γνώμη
Το βιβλίο αποτελεί ένα πολύτιμο εγχειρίδιο που μας ξεναγεί στον γοητευτικό και μυστήριο κόσμο της Κρυπτοζωολογίας. Ασχολείται συγκεκριμένα με κάθε παράξενο πλάσμα που εμφανίστηκε κατά την διάρκειατης ιστορίας σε διάφορους πολιτισμούς, ανθρωπόμορφο και μη. Για τον αδαή αναγνώστη είναι μια πρώτη γνωριμία και για τον έμπειρο αναγνώστη μια ακόμη πηγή για την έρευνα του. Είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο, με ύφος αναλυτικό και απλό ώστε να προσεγγίζει τον αναγνώστη ανεξαρτήτως μορφώσεως, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα αξιόλογο καθώς όλοι μπορούν να μετέχουν της ίδιας γνώσης, χωρίς όμως έτσι να στερείται το βιβλίο επιστημονικών ερεισμάτων. Τα στοιχεία που προσφέρονται είναι αρκετά και το γεγονός ότι συλλέγονται οι πληροφορίες από πολλές πηγές μας δίνει μια καλύτερη εικόνα για αυτά τα μυστήρια όντα. Ωστόσο, το βιβλίο στερείται φωτογραφικών δεδομένων. Υπάρχουν ενταγμένες κάποιες εικόνες αλλά μάλλον λίγες και όχι ιδιαίτερης ποιότητας, πράγμα το οποίο στερεί τον αναγνώστη ενδείξεων πολύτιμων όπως οι φωτογραφίες. Είναι γεγονός βέβαια πως πολλές φωτογραφίες έχουν απορριφθεί ή έχουν παραμείνει ανεξήγητες και έτσι δεν αποτελούν επιστημονικές ενδείξεις αλλά η ένταξη κάποιων ανεξήγητων φωτογραφιών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η Επιστήμη απορρίπτει οτιδήποτε μέχρι να αποδειχτεί η ύπαρξη του (όπως ο κοιλάκανθος). Τα σχέδια όμως για τα όντα των οποίων δεν έχουμε φωτογραφικές αποδείξεις είναι άκρως ενδιαφέροντα και δίνουν μια πολύτιμη γενική εικόνα για τα παράξενα όντα που κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνιση τους ανά τον κόσμο. Ακόμη ίσως κουράσει κάποιους η λογοτεχνική αναφορά που υπάρχει ως εισαγωγή σε κάποια κεφάλαια. Το βιβλίο ακουμπά ένα θέμα πολύ μεγάλο και προσπαθεί να το καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερο.
Η γνώμη του γράφοντος είναι πως το βιβλίο είναι πολύ καλό για μια πρωταρχική γνωριμία αλλά όχι για εξειδικευμένη έρευνα για κάποιο συγκεκριμένο πλάσμα. Και αυτό γιατί η φιλολογία γύρω από πολλά από αυτά τα πλάσματα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται το κάθε ένα από αυτά ένα βιβλίο ολόκληρο. Σίγουρα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την έρευνα τους για τον κόσμο της Κρυπτοζωολογίας του χθες και του σήμερα.