Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Θαύμα ή Απάτη το ‘Αγιον Φως; (εκδ. Προσωπική Έκδοση)

book_40

Τίτλος: Θαύμα ή Απάτη το ‘Αγιον Φως;
Συγγραφέας: Μιχάλης Καλόπουλος
Εκδοτικός Οίκος: Προσωπική Έκδοση

Περίληψη (κείμενο οπισθόφυλλου)
Ποια η ενδιαφέρουσα προϊστορία των θαυμάτων πυρός; Ποια είναι τα θαυματουργικά υλικά και οι μεθοδεύσεις; Πως και από πότε παράγονται αυταναφλεγόμενα υλικά; Γιατί το ιερατείο πασχίζει να στηρίξει ένα τέτοιο θαύμα; Γιατί ο Κοραής αποκάλεσε το φως της Ιερουσαλήμ “Όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασύτατους θαυματοπλάστες;” Ολόκληρο το άγνωστο βιβλίο του Κοραή “Περί του εν Ιεροσολυμοις Αγίου Φωτός”, η αποσιωπημένη συγκλονιστική καταγγελία του 1826.

H Γνώμη
Μια από τις πιο πρωτότυπες έρευνες που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και έχουν προκαλέσει την αναστάτωση- για διαφορετικούς λόγους- σε ιερατείο, «ποίμνιο» και ανεξάρτητους ερευνητές. Ο γνωστός συγγραφέας και ερευνητής, πρόεδρος του Συνδέσμου Σκεπτικιστών Ελλάδος, Μιχάλης Καλόπουλος, μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη μελέτη σχετική με το υποτιθέμενο θαύμα του αγίου φωτός στα Ιεροσόλυμα. Τονίζω την λέξη ολοκληρωμένη διότι η δομή του βιβλίου είναι τέτοια ώστε να οδηγεί με κάθε τρόπο το γεγονός αυτό στην οριστική απομυθοποίησή του.
Ξεκινά με την ιστορικότητα του «θαύματος» (κατά τη γνώμη μου η πιο σημαντική πτυχή του πονήματος αυτού), όπου ο αναγνώστης μαθαίνει πότε πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο, κάτω από ποιες συνθήκες, ποιοι το «ανέλαβαν» κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Στη συνέχεια (ο αναγνώστης) γίνεται μάρτυρας μιας συγκλονιστικής όσο και αποσιωποιημένης μαρτυρίας. Αυτής του μεγάλου Έλληνα Διαφωτιστή Αδαμάντιου Κοραή, ο οποίος από το 1827 καταγγέλει ως «ψευτοκαταίβατα φώτα και απάτη την αφή του αγίου φωτός στα Ιεροσόλυμα», αποκαλώντας παράλληλα και «πλανημένους τους κατ’ έτος προσκυνητές». Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο μέσα σε ένα άλλο βιβλίο.
Για το τέλος ο Καλόπουλος μας κρατάει το καλύτερο. Σε συνεργασία με επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προτείνει μια τεχνική αυτανάφλεξης των κεριών (το χρονικό σημείο της οποίας μάλιστα δύναται να προκαθοριστεί) μέσω της εμβάπτισης του φυτιλιού τους σε διάλυμα φωσφόρου, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί τη λύση στο αίνιγμα της απάτης του φωτός της Ιερουσαλήμ.
Το «Θαύμα ή απάτη το Άγιον Φως της Ιερουσαλήμ;» αξίζει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε ανθρώπου που θέλει να νιώθει ελεύθερος. Όχι μόνον γιατί απομυθοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ένα «θαύμα» που παραπλανά ολόκληρες μάζες αιώνες τώρα, αλλά και διότι καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις τακτικές και τις δόλιες μεθόδους του θρησκευτικού ιερατείου που πασχίζει αιώνες τώρα να δημιουργήσει ανύπαρκτη ιστορία…