Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Το Βιβλίο του Κακού (εκδ. Μαγικό Κουτί)

to vivlio tou kakou

Τίτλος Βιβλίου: Το  Βιβλίο του Κακού

Εκδόσεις: Μαγικό Κουτί

Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο


Περίληψη

Πώς θα έμοιαζε η Κόλαση αν τη γεμίζαμε σήμερα με περιώνυμους κακούς από τη λογοτεχνία, την ιστορία, την επικαιρότητα;

Με όχημα τη συγραφική φαντασία, είκοσι δύο συγγραφείς αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο να ξαναστήσουν μπροστά μας τη δαντική “Κόλαση”, να σκιαγραφήσουν ένας ένας τους νέους κακούς ήρωές της, που τιμωρούνται στους εννέα κύκλους της, τους χώρους βασανισμού των κολασμένων. Τα κείμενά τους, ακριβή ψυχογραφήματα, μικρές βιογραφίες και πυρετώδεις μονόλογοι κακοποιών, διηγήσεις φανταστικών συμβάντων με αυτούς ως πρωταγωνιστές, λαϊκές διαδόσεις, πραγματείες του κακού και ευφάνταστες επιστολές, μπλέκονται με ατμοσφαιρικά ιντερμέδια, που αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν στην κάθοδό μας στον εφιαλτικό Κάτω Κόσμο.

Το εγχείρημα άλλωστε, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη πραγμάτευση του θέματος, έχει ως σημείο εκκίνησης μια ευρεία εισαγωγή στη γενεαλογία του κακού, και, κατά την έξοδο από την “Κόλαση” του Δάντη, εκεί ακριβώς που ο Ιταλός ποιητής και ο δάσκαλός του Βιργίλιος ξαναβλέπουν ανακουφισμένοι τα αστέρια, επιχειρείται, εν είδει επιλόγου, να δοθεί απάντηση στο καίριο ερώτημα: Τι είναι κακό σήμερα;

Η “Γνώμη”

Με μία πρωτότυπη και άκρως επιτυχημένη συνταγή, “Το Βιβλίο του Κακού” επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη φύση του κακού στο χθες και στο σήμερα. Πρόκειται για ένα συλλογικό βιβλίο στο οποίο 22 συγγραφείς τοποθετούν μέσα στο σκηνικό των τελευταίων κύκλων της “Κόλασης του Δάντη” αντίστοιχο αριθμό “κακών” από το χώρο της ιστορίας, του κινηματογράφου και του μύθου. 22 κακούς που έχουν διαπράξει έστω και ένα από τα 22 διαφορετικά αμαρτήματα που ο Δάντης Αλιγκέρι θεωρεί ως “προϋπόθεση” για το μεταθανάτιο ταξίδι της ψυχής στην κόλαση.

Κάτω από τον άψογο συντονισμό και επιμέλεια του Γιώργου Βαϊλάκη, από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν γνωστοί και αμφιλεγόμενοι χαρακτήρες όπως ο Εμμανουήλ Ροϊδης, ο Χάνιμπαλ Λέκτερ, ο Μόμπυ Ντικ, ο λόρδος Βόλτεμολτ, ο Καρλομάγνος κ.α. Αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από μια μικρή εισαγωγή που παρουσιάζει τον αναγνώστη το αμάρτημα αλλά και τον κύκλο της κόλασης στον οποίο “τοποθετείται” ο χαρακτήρας του κειμένου. Το βιβλίο ανοίγει και κλείνει με δύο εξαίσια και απολύτως χρήσιμα κείμενα του Γ. Βαϊλάκη, το πρώτο με τίτλο “Μικρή εισαγωγή στη γενεαλογία και λογοτεχνία του κακού” και το δεύτερο με θέμα “Η αντιστροφή του κακού, από τη Δαντική Κόλαση στον 21ο αιώνα”.