Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσική Ανασκόπηση 2013

 

 

Αποτελεί μία παράδοση που συμπληρώνει αισίως 10 χρόνια ζωής. Πιστοί στο ραντεβού τους κάθε 31η του Δεκέμβρη, οι συντελεστές της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού σας παρουσιάζουν και φέτος τον απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει. Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η Μεταφυσική Ανασκόπηση του 2013!

 

Επίσκεψη σε ένα μουσείο με ιστορία

Στις 17 Φεβρουαρίου η Κοινότητα του Μεταφυσικού διοργάνωσε ένα ακόμη ανοικτό και πρωτότυπο event για τα μέλη και τους φίλους της. Πραγματοποιήσαμε, λοιπόν, επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, ένα κτίριο κόσμημα, αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Σάξονα αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλερ, που αποτέλεσε μάλιστα κατά τον 19ο αιώνα οικία του μεγάλου Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν.

Όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την ιστορία των νομισματικών θησαυρών της χώρας μας και να ξεναγηθούν δωρεάν σε ένα πραγματικό ταξίδι μέσα στο χρόνο.

Τα ανεξάρτητα projects για τον Τανάγρα και τον Μυθικισμό

Το 2013 «έτρεξαν» με πρωτοβουλία μελών της Κοινότητάς μας δύο ανεξάρτητα θεματικά projects, τα οποία εκ του αποτελέσματος σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Νικόλαου Κουμαρτζή υπό τον τίτλο Tanagras Project και αφορούσε μια οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης του ελληνικού κοινού αναφορικά με το έργο και τη δράση του μεγάλου Έλληνα Παραψυχολόγου Άγγελου Τανάγρα και της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών που είχε ιδρύσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκαν αδημοσίευτα αποσπάσματα από τα προσωπικά ημερολόγια του Άγγελου Τανάγρα στα «Φαινόμενα» του Ελεύθερου Τύπου, ενώ στις 30 Μαρτίου το περιοδικό κυκλοφόρησε με ειδικό θεματικό τεύχος στην ιστορία της παραψυχολογικής έρευνας στην Ελλάδα. Το τεύχος συνόδευε ένα ειδικό dvd παραγωγής του Νίκου, με τίτλο «Άγγελος Τανάγρας: Η τελευταία διάλεξη». Το Tanagras Project θα μας απασχολήσει και μέσα στο 2014, μιας και βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους υπεύθυνους του Μουσείου Μπενάκη, για τη μόνιμη επιστροφή των ημερολογίων του Τανάγρα που βρίσκονται σήμερα στο Parapsychology Foundation των ΗΠΑ.

Το δεύτερο ανεξάρτητο project έτρεξε από τον Μηνά Παπαγεωργίου και είχε να κάνει με την απόπειρα μιας περισσότερο οργανωμένης διάδοσης των Μυθικιστικών ιδεών στη χώρα μας. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε το Mythikismos.gr των Ελλήνων Μυθικιστών, το οποίο έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσει μια πλούσια αρθρογραφία από δεκάδες ακαδημαϊκούς και ερευνητές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

10 χρόνια ΚΑΠΑ

Πέρα από την «Μεταφυσική Ανασκόπηση», το 2013 αποτέλεσε μια σημαδιακή χρονολογία για δύο συλλογικότητες της Κοινότητας. Η πρώτη είναι η ανενεργή πλέον Κ.Α.Π.Α, η φοιτητική ομάδα του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έδρασε με πρωτοβουλία της Κοινότητας στο νησί της Σάμου την περίοδο 2003-2007. Η Κ.Α.Π.Α αποτέλεσε ένα πρώτης τάξεως πείραμα για την μετεξέλιξη της ομάδας Gateway και της ιστοσελίδας του Μεταφυσικού σε μία Κοινότητα ιστοσελίδων με συγκεκριμένη οργάνωση και δομή. Τον περασμένο Μάρτιο συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη δημιουργία της, ενώ αξιοσημείωτο και συνάμα πρωτότυπο, είναι το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο «έτρεξε» μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της κοινότητας μια καμπάνια ενημέρωσης με links που παρέπεμπαν στα κατορθώματα των τότε φοιτητών της Σχολής Θετικών Επιστημών. Το έργο της Κ.Α.Π.Α είναι καταγεγραμμένο στην ειδική κατηγορία του Φόρουμ μας.

Ακόμα δύο βιβλία!

Δύο ακόμα συγγραφικά έργα προστέθηκαν στο παλμαρέ των μελών της Κοινότητάς μας τη χρονιά που φεύγει! Στα μέσα του Μαΐου κυκλοφόρησε το «88 Μύθοι και Αλήθειες» (εκδ. iWrite) από τον συντονιστή του Φόρουμ της Κοινότητας και ιδρυτή του Weirdnews.gr, Δημήτρη Αναστασίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, το μέλος της ομάδας Gateway, Μηνάς Παπαγεωργίου, κυκλοφόρησε το τρίτο συγγραφικό του έργο με τίτλο «Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών», από τις εκδόσεις Δαιδάλεος.

Τα δύο αυτά έργα έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο βιβλίων που παρουσιάζουν τα μέλη της κοινότητάς μας στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από το 2007 και εξής. Άλλωστε η σχετική φωτογραφία που ανεβάσαμε στον facebookικό λογαριασμό μας τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη τα λέει όλα!

Στο συνέδριο Παραψυχολογίας του Viterbo!

Την περίοδο 8-11 Αυγούστου έλαβε χώρα στο γραφικό Viterbo της Ιταλίας το 56ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παραψυχολογίας. Την Κοινότητά μας εκπροσώπησε επάξια του μέλος μας Νικόλαος Κουμαρτζής, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει από κοντά με σημαντικούς ερευνητές που διεξάγουν τις τελευταίες δεκαετίες σοβαρή επιστημονική έρευνα πάνω στο πεδίο των παραφυσικών φαινομένων. Ο Νίκος είχε μάλιστα την ευκαιρία να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «Άγγελος Τανάγρας: Η τελευταία διάλεξη» με αγγλικούς υπότιτλους, ένα γεγονός που ενθουσίασε το κοινό. Στα αξιωσημείωτα και η ζωντανή ανάρτηση φωτογραφικού υλικού από το χώρο του συνεδρίου μέσα από τους λογαριασμούς της Κοινότητας στο facebook.

10 χρόνια ταξίδια

Η δεύτερη συλλογικότητα της Κοινότητας του Μεταφυσικού που συμπλήρωσε το 2013 μια δεκαετία δράσης ήταν η εξερευνητική ομάδα Πυθέας. Έχοντας οργώσει Ελλάδα και εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, τα μέλη της Πυθέας ανέπτυξαν όλο αυτό το διάστημα μια ιδιαίτερη ταξιδιωτική φιλοσοφία που βρήκε πεδίο έκφρασης σε μία σειρά από δράσεις όπως τη συγγραφή βιβλίων, άρθρων, τη διοργάνωση road trips, την παραγωγή ντοκιμαντέρ, φωτορεπορτάζ, ειδικών ταξιδιωτικών events κ.α. Στα τέλη του Νοέμβρη παρουσιάσαμε ένα αφιερωματικό άρθρο για την Πυθέας στο ειδικό θεματικό τεύχος του περιοδικού «Φαινόμενα».

Νέα μέλη στην FantasyGate

Ανέκαθεν δραστήρια και φρέσκια, η ομάδα FantasyGate και το fantasmagoria.gr απέκτησε φέτος δύο πολύτιμα μέλη που πλαισίωσαν επιτυχώς την συντονίστρια Ράνια Ιωάννου. Πρόκειται για τις Ευλαμπία Τσιρέλη και Νατάσα Παυλίτσεβιτς, που από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες έδειξαν τις ικανότητες και τη διάθεσή τους να καταστήσουν τη FantasyGate ένα hot spot του χώρου του Φανταστικού στο ελληνικό διαδίκτυο!

100.000+

Παρά την εγκαθίδρυση των κοινωνικών δικτύων ως το κύριο μέσο έκφρασης των χρηστών του διαδικτύου, το Φόρουμ του Μεταφυσικού συνέχισε την ανοδική του πορεία και το 2013. Στις κατηγορίες του βρίσκονται πλέον αποτυπωμένα πάνω από 100.000 μηνύματα (posts) των 13.500 περίπου μελών που έχουν εγγραφεί σε αυτό από το 2005 και εξής, ενώ τα συνολικά θέματα προς συζήτηση ξεπέρασαν τα 6.200.

Εμείς και τα Social Media

Το 2013 σημαδεύτηκε από την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση της Κοινότητας του Μεταφυσικού στα Κοινωνικά Δίκτυα. Στο facebook το Page μας ξεπέρασε τα 2.000 μέλη, ο κύριος λογαριασμός μας συμπλήρωσε τους 5.000 φίλους, έτσι αναγκαστήκαμε να δημιουργήσουμε και δεύτερο που μέχρι στιγμής συνδέεται με 430 χρήστες. Υπενθυμίζουμε πως η Κοινότητα διαθέτει τον δικό της λογαριασμό και στο Twitter.

H Κοινότητα σε αριθμούς

Ελάχιστες ώρες πριν την έλευση του 2014, το δημοφιλές google analytics μας έδωσε τα εξής στοιχεία αναφορικά με την κίνηση που παρουσίασε η ιστοσελίδα μας τη χρονιά που φεύγει: Η κεντρική σελίδα του metafysiko.gr (δίχως να υπολογίζουμε τα fantasmagoria.gr, explorers.gr, metafysiko.org και τα blogs του Μeta-Δικτύου) δέχτηκε συνολικά 550.851 επισκέψεις από 377.000 μοναδικούς χρήστες, ενώ τα συνολικά χτυπήματα (hits) άγγιξαν τα 1.650.000. Από τις 550.851 επισκέψεις οι 500.207 προήλθαν από τη χώρα μας, 16.818 από την Κύπρο, ενώ την πρώτη δεκάδα χωρών-επισκεπτών συμπλήρωσαν κατά σειρά η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η ημέρα του έτους με την υψηλότερη επισκεψιμότητα στο metafysiko.gr ήταν η 21η Ιανουαρίου, όταν και μας επισκέφτηκαν περίπου 2300 μοναδικοί χρήστες που άφησαν 6810 «χτυπήματα» (hits)!

Η Ημερίδα της Κέρκυρας

Δύο περίπου εβδομάδες πριν αφήσουμε πίσω μας το 2013, ανακοινώθηκε η διενέργεια μιας πολύ σημαντικής εκδήλωσης στην Κέρκυρα τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Πρόκειται για την ημερίδα πολιτισμό «Τεχνών (επ) Ανάστασις», που θα λάβει χώρα το τριήμερο 24, 25 και 26 Ιανουαρίου του 2014 στο νησί της Κέρκυρας με πρωτοβουλία της Σάσσας Τσέιτοου.

Η ημερίδα πραγματοποιείται μέσω της σύμπραξης της Κοινότητας του Μεταφυσικού με την ακαδημία Phoenix Rising και τις εκδόσεις Δαιδάλεος. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2007 (και την τελευταία εκδήλωση της ομάδας Κ.Α.Π.Α στο νησί της Σάμου), που η Κοινότητά μας εμπλέκεται στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης στη νησιωτική Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι στην «Τεχνών (επ) Ανάστασις» πρόκειται να συμμετέχουν με ομιλίες τους τα μέλη μας Γιώργος Ιωαννίδης και Μηνάς Παπαγεωργίου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Αναζητώντας μια (ποιοτική) διέξοδο

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές, διερχόμενη από την δίνη της πολυεπίπεδης (και όχι μόνο οικονομικής) κρίσης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο χώρος της πνευματικής αναζήτησης οφείλει να προσαρμοστεί, να παίξει τον δικό του ρόλο, να κάνει τις δικές του προτάσεις για το αύριο.

Η διέξοδος που όλοι πασχίζουμε να αναζητήσουμε περνά πάνω από όλα μέσα από την κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού, μέσα από την εύρεση μιας ατομικής (αρχικά), αλλά και μιας συλλογικής ταυτότητας ως κοινωνία.

Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού υπόσχεται να προσφέρει και το 2014 μια σοβαρή και έγκυρη πληροφόρηση γύρω από μια πληθώρα ζητημάτων που ενδιαφέρουν τον φιλοσοφημένο άνθρωπο, τον συνειδητό πολίτη του σήμερα. Κόντρα στον κατακλυσμό της μπαρουφολογίας, της συνωμοσιοπαράνοιας και των κάθε λογής ακραίων αντιλήψεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας (φαινόμενο που έχει θεριέψει μέσω της διάδοσης των κοινωνικών δικτύων), δεσμευόμαστε πώς θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια ανεξάρτητη διαδικτυακή νησίδα όπου ο ελεύθερα σκεπτόμενος αναζητητής της γνώσης θα μπορεί να αισθάνεται «ασφαλής»!

 

 

Το «Πειρατικό» της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού
σας εύχεται και φέτος, καλή χρονιά!

 

Για την ομάδα Gateway,
Χάρης Θώμος, Ράνια Ιωάννου, Νικόλαος Κουμαρτζής, Μηνάς Παπαγεωργίου & Μιλτιάδης Τσαπόγας