Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσική Ανασκόπηση 2007

69

Η στήλη αυτή της «Μεταφυσικής Ανασκόπησης» γράφεται κάθε χρόνο, από το 2003. Και είναι κοινά παραδεκτό (μια ματιά στα κείμενα των προηγούμενων ετών θα σας πείσει), πως κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, στοιχεία που την κάνουν να δείχνει περισσότερο εντυπωσιακή και … απογειωμένη! Η στήλη αυτή ξεκίνησε να γράφεται πριν από 4 χρόνια για λογαριασμό μιας μικρής και σχετικά άγνωστης διαδικτυακής ομάδας ονειροπόλων νέων, της ομάδας Gateway. Σήμερα, αφορά κάτι πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο. Την Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού! Την ομάδα Gateway, την ομάδα Πυθέας, την ομάδα FantasyGate, τα μέλη του φόρουμ του Μεταφυσικού, την International Gateway, την ομάδα του Μεταφυσικού Στεκιού, τις πανεπιστημιακές Κ.Α.Π.Α και Κ.Α.Π.Θ!
Το 2007 ήταν χωρίς αμφιβολία η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της προσπάθειας αυτής. Η αλήθεια είναι πως η παραπάνω πρόταση τείνει να γίνει «κλισέ» τις τελευταίες ημέρες των τελευταίων 5 ετών… Κι όμως, δίχως υπερβολή, αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα. Ελάτε να περιηγηθούμε μαζί στο πιο γλυκό και όμορφο ετήσιο ταξίδι αναμνήσεων που κάναμε φέτος στην Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού!

banner_gateway
Η ιστοσελίδα της ομάδας Gateway (www.metafysiko.gr)
Ο «βομβαρδισμός» της κεντρικής σελίδας του Μεταφυσικού με νέο υλικό συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και το 2007. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, έγκειται όπως είναι φυσικό στην ποιότητα των κειμένων, που αντικατοπτρίζουν πλήρως την εξέλιξη των δημιουργών τους στον τομέα της συγγραφικής. Συνολικά διαβάσαμε: 12 νέες μελέτες των μελών της Gateway (ανάμεσα σε αυτές άρθρα που ταρακούνησαν έντυπο τύπο και τηλεοπτικές εκπομπές!), 8 άρθρα μελών της Κοινότητας (που συνεχίζουν από το 2003 να καταθέτουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους), 7 άρθρα συνεργατών, 13 άρθρα επικαιρότητας, 8 συνεντεύξεις (που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεματολογιών) και μια ντουζίνα βιβλιοπαρουσιάσεις.
Η σελίδα δεν αντιμετώπισε το παραμικρό τεχνικό πρόβλημα (με εξαίρεση μια πτώση διάρκειας 6 ημερών την τελευταία βδομάδα του Ιουνίου) και έσπασε το ρεκόρ εισόδου ετήσιων «unique users» που κρατούσε από το 2004, φτάνοντας περίπου στις 89.000 εισόδους. Αξίζει να αναφέρω πως τα hits (χτυπήματα) των ιστοσελίδων της κοινότητας διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2006, φτάνοντας λίγο πιο πάνω από τον αριθμό των 1.430.000!!
Στο τομέα των συνεργασιών μας με τα έντυπα, η παραδοσιακή μας στήλη (στην οποία και από το 2004 ανακοινώνεται κάθε μήνα το παραγόμενο στην ιστοσελίδα έργο – γεγονός πρωτοφανές για ανάλογες ελληνικές ιστοσελίδες του χώρου) φιλοξενήθηκε και φέτος στο περιοδικό Mystery! Παράλληλα, πέρα από τη συνεργασία μας με το ΙΧΩΡ, δωρεάν καταχώρηση της ιστοσελίδας μας (όπως και όλες οι υπόλοιπες άλλωστε), υπάρχει και στο νέο περιοδικό ΑΩΤΟΝ!

banner_pytheas
Η ομάδα Πυθέας (www.explorers.gr)
Εάν στην προηγούμενη ανασκόπηση χαρακτήρισα το 2006 ως τη χρονιά της Πυθέας, φέτος ότι και να πω θα αδικήσω την εξερευνητική ομάδα της Κοινότητάς μας! Ακόμη περισσότερα άτομα εντάχθηκαν στη συντροφιά των ταξιδιών μας. Συνολικά δημοσιεύτηκαν 24 αποστολές και φωτορεπορτάζ (ανάμεσα σε αυτές, στο Δρακόσπιτο της Όχης, στη Δρακόλιμνη Ηπείρου, στον Ευρωπό, στη Σύρο, στη Θάσο, στην Αίγινα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σπιναλόγκα της Κρήτης κτλ), εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο το explorers.gr! Highlight της χρονιάς, η 15μελής αποστολή στην Κωνσταντινούπολη το Μάϊο, καθώς επίσης και το εντυπωσιακό project «Pytheas Google Earth» του Ευριπίδη! Στο φόρουμ του Μεταφυσικού, η Πυθέας απέκτησε τη δική της ξεχωριστή κατηγορία με το γενικό τίτλο «Στα ίχνη της Πυθέας», στην οποία φιλοξενούνται δύο νέες κατηγορίες, η «Οργάνωση Αποστολών» και η «Θρύλοι και Παραδόσεις». Αξίζει τέλος να αναφέρω πως η αναγνωρισημότητά της ιστοσελίδας έχει πλέον φτάσει σε υπερ-ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ τα ετήσια hits, ξεπέρασαν τις 37.500 (ενδεικτική είναι η σύγκριση των επισκέψεων του τελευταίου περσυνού τετραμήνου με το φετινό: 6.800 hits πέρσυ, κάτι περισσότερο από 15.500 hits φέτος την ίδια εποχή!).

banner_fantasy
Η ομάδα FantasyGate (www.metafysiko.gr/fantasygate)
Τις τελευταίες ημέρες του 2006 κάναμε την εξής ευχή για τη FantasyGate: Ευελπιστούμε το 2007 να αποδοθούν καρποί ανάλογοι με αυτούς που έδωσε η Πυθέας τον πρώτο έτος δράσης της.
Τα αποτελέσματα ένα χρόνο μετά, κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά! Οι άνθρωποι που αγκάλιασαν τη FantasyGate τη χρονιά που φεύγει, την έκαναν να «τρέχει» λες και επρόκειτο για ένα καλοδουλεμένο team. Πάνω από 30 νέες καταχωρήσεις (που αφορούν διηγήματα, άρθρα, βιβλιοπαρουσιάσεις και fantasy art) παρήλασαν από το Metafysiko.gr/fantasygate, προσελκύοντας και τις πρώτες συνεργασίες με σχετικές ιστοσελίδες του χώρου. Η νέα αυτή ομάδα αποτελεί μια από τις λίγες ηλεκτρονικές γωνιές λογοτεχνικής έκφρασης του Φανταστικού, φιλοξενώντας πραγματικά ποιοτικά κείμενα νέων και ταλαντούχων δημιουργών. Επιγραμματικά η FantasyGate πραγματοποίησε το πιο εντυπωσιακό «ντεμπούτο» νέας ιστοσελίδας στην σχεδόν 6χρονη ιστορία της Κοινότητας. To τελευταίο εξάμηνο της χρονιάς, δέχτηκε κάτι περισσότερο από 9.300 hits! Το 2008 της ανήκει!

banner_forum
Το forum της κοινότητας του μεταφυσικού.
Στα τέλη του 2005 αποτελούταν από 2.000 μέλη. Ένα χρόνο αργότερα είχε ήδη φτάσει τους 3.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Λίγα 24ωρα πριν την είσοδο του 2008, κάτι περισσότερο από 4.600 άτομα έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στις κατά κοινή ομολογία πολύ ενδιαφέρουσες και ποιοτικές συζητήσεις που αναπτύσσονται πάνω σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.
Εκμεταλλευόμαστε την ταχύτητα και την αμεσότητα του διαδικτύου! Το φόρουμ του Μεταφυσικού, δεν είναι πλέον μόνο ένα must στέκι – σταθμός για τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες ή επιθυμούν να λάβουν μέρος στις συζητήσεις (εναλλακτικά να τις παρακολουθήσουν)… Αποτελεί ένα ειδησεογραφικό κέντρο εισροής πληροφοριών και νέων, ένας τόπος που ανανεώνεται συνεχώς και πρώτο με … «δικές» μας ειδήσεις (του ελληνικού και διεθνούς χώρου της πνευματικής αναζήτησης)! Ένα ζωντανό και συνεχώς εξελισσόμενο ηλεκτρονικό περιοδικό αναζήτησης!

Πανεπιστημιακές Ομάδες Αναζήτησης.
Με προσκεκλημένο ομιλητή το Γιάννη Τριανταφύλλη και τη διοργάνωση της ομιλίας «Πεντέλη και Ανεξήγητα Φαινόμενα» τον Ιούνιο, η φοιτητική ομάδα του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου (Κ.Α.Π.Α), έκλεισε οριστικά τον επιτυχημένο 4ετή κύκλο της στο νησί της Σάμου. Στο περιοδικό Mystery (τεύχος 36, Δεκέμβριος 2007), δημοσιεύτηκε τετρασέλιδη συνέντευξη των ιδρυτικών μελών της πρώτης πανεπιστημιακής ομάδας αναζήτησης στη χώρα μας, όπου ξεδιπλώθηκε στους αναγνώστες η ιστορία και η δράση της, ενώ παράλληλα παρατέθηκαν φωτογραφίες και ανέκδοτες ιστορίες.
Η Κ.Α.Π.Θ παρέμεινε και φέτος ανενεργή, ωστόσο είναι δεδομένη η διάθεση να επιστρέψει κάποια στιγμή πιο δραστήρια από ποτέ!

sin_metafysiko_org
International Gateway (www.metafysiko.org)
Από το Μάϊο προστέθηκε στην οικογένεια των ιστοσελίδων της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού. Με το www.metafysiko.org , δημιουργήθηκε η πρώτη συγκροτημένη και συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη του ελληνικού χώρου της πνευματικής αναζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο! Η νέα ομάδα International Gateway που δημιουργήθηκε, σαφέστατα και δεν έχει «δέσει» ακόμη επαρκώς, παρ’ όλα αυτά ο στόχος έχει επιτευχθεί, μιας και η ιστοσελίδα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει τις επαφές της με ανθρώπους από το εξωτερικό.

Εξωδιαδικτυακές δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού.
Οφείλω να χωρέσω και αυτή την κατηγορία στη φετινή ανασκόπηση. Η ύπαρξή της και μόνον, καταδεικνύει την ωριμότητα που έχει επέλθει στις τάξεις της Κοινότητάς μας. Η δράση μας επεκτάθηκε και εκτός διαδικτύου, όσο ποτέ άλλοτε, γεγονός που σκόρπισε τον ενθουσιασμό πρωτίστως σε εμάς τους ίδιους!
Με τι να πρωτοξεκινήσω; Με τον εορτασμό για τα 5 χρόνια metafysiko.gr και τις εκδηλώσεις (party και αγώνας paintball Βορείων Νοτίων) που τον συνόδεψαν; Με τη διοργάνωση του πρώτου πανελληνίου Camping Αναζήτησης στη Σκοτίνα Πιερίας τον Αύγουστο; Με την ανάληψη της χορηγίας επικοινωνίας του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πνευματικής Αναζήτησης που διοργανώθηκε από το περιοδικό ‘Αβατον τον Οκτώβριο; Με την ίδρυση του Μεταφυσικού Στεκιού στην Αθήνα, τη δημιουργία της ομάδας (μέσα από το φόρουμ) που το διαχειρίζεται και τις πρώτες επιτυχημένες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν; Ή με την «απορρόφηση» ακόμη περισσότερων μελών της Κοινότητας από περιοδικά έντυπα του χώρου, παγιώνοντας τις προβλέψεις που κάναμε από το 2005, πως δηλαδή η μορφή της προσπάθειας αυτής (ένα ολοκληρωμένο Portal πνευματικής αναζήτησης, που αποτελεί επιτέλους κάτι περισσότερο από ένα φόρουμ!) θα την καταστήσει με μαθηματική ακρίβεια μελλοντικά σαν ένα χώρο εκκόλαψης νέων ερευνητών και συγγραφέων;

Θα μπορούσα να γράψω άλλα τόσα, όμως πρέπει να ετοιμαστώ, μιας και σήμερα (29/12/2007) βρίσκομαι στον Ευρωπό, για να τιμήσω το φίλο και συνάδελφο στη Gateway, Νίκο Κουμαρτζή, που παρουσιάζει στους συμπολίτες του το βιβλίο που κυκλοφόρησε μέσα στο 2007 (το πρώτο βιβλίο ενεργού μέλους της Gateway), με τίτλο «Κάστρα και Θρύλοι στην Ελλάδα»!

2008: Σπέρνουμε ότι θερίζουμε!
Υποτίθεται πως κάπου εδώ πρέπει να κλείσω με έναν τίτλο που θα δώσει ένα στίγμα για τη χρονιά που έρχεται. Έχω την αίσθηση πως ο παραπάνω αντικατοπτρίζει πλήρως τα συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν αναπολώντας τις στιγμές αυτές. Προβλέψεις, όπως κάθε χρονιά, δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Σκέψεις βέβαια υπάρχουν πολλές! Έτσι κι αλλιώς, στο τέλος πάντα προκύπτουν γεγονότα και περιστατικά πολύ πιο χαρμόσυνα από όσο φανταζόμασταν στην αρχή του έτους.
Ευχόμαστε σε κάθε μέλος και επισκέπτη της Κοινότητας αυτής, καλή χρονιά με υγεία και μεγάλες δόσεις δημιουργικότητας, δράσης και φαντασίας!