Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Λαιμητόμος Αρετή (εκδ. Ανοιχτή Πόλη)

book_47

Τίτλος: Λαιμητόμος Αρετή
Συγγραφέας: Βλάσης Ρασσιάς
Εκδοτικός Οίκος: Ανοιχτή Πόλη

«Η βία που αναδύεται από την κοινωνική σύγκρουση δημιουργεί ηθική και παράγει μεγαλείο»
Ζωρζ Σορέλ
«Σκέψεις επάνω στη βία», 1908

Περίληψη (κείμενο οπισθόφυλλου)
Τιμή και ιστορική αποκατάσταση τριών υποδειγματικών επαναστατών, που βρέθηκαν σε κάποια στιγμή κυκλωμένοι από παντού, στεκόμενοι πολύ ψηλά και άρα πολύ εκτεθειμένοι, αποφασισμένοι ανάμεσα σε καθάρματα αλλά και φοβισμένους παλινδρομούντες. Τιμή σε τρεις επαναστάτες που βρέθηκαν σχεδόν εξώκοσμοι απόστολοι μιας Αρετής, προς την οποία όμως ήδη είχαν εκφράσει τον αμυντικό, οξύ φθόνο της, όχι μόνο οι τύραννοι, οι αντεπαναστάτες, οι απατεώνες και οι κερδοσκόποι, αλλά και η πολυπληθής μάζα των επίδοξων τσαμπατζήδων καταναλωτών της κοινωνικής ισονομίας, της υλικής ευημερίας και της πολιτικής ελευθερίας. Τιμή σε τρεις εξαιρετικούς ανθρώπους που βρέθηκαν απόστολοι μιας απαιτητικής Αρετής, που όφειλε να καρατομήσει τους αντιπάλους της, να γίνει δηλαδή η ίδια λαιμητόμος.

Η Γνώμη
Η Γαλλική επανάσταση είναι μια χρυσή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας. Πρόκειται για μια χρονική περίοδο κατά την οποία παλιές και ξεχασμένες αξίες ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο, αξίες που κατάφεραν να ξεριζώσουν (σχεδόν ολοκληρωτικά) ένα καλά δομημένο κατεστημένο σύστημα της άρχουσας τάξης των Γάλλων, αξίες που επηρέασαν αφάνταστα την πορεία του δυτικού κόσμου τους μετέπειτα αιώνες.
Το νέο βιβλίου του εξαίρετου Ανθρώπου, συγγραφέα και ερευνητή Βλάση Ρασσιά, έρχεται να αποκαταστήσει ιστορικά τις τρεις κορυφαίες μορφές της περιόδου αυτής, τους Ροβιεσπιέρο, Σαιν Ζυστ και Κουτόν. Τρεις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που υπηρετώντας τη χαμένη Αρετή, ανέλαβαν τα ηνία του κινήματος των επαναστατών αντιμετωπίζοντας ένα πλήθος από ηθικά (και όχι μόνον, αλλά κυρίως) διλλήματα. Στο έργο αναλύονται διεξοδικά οι προσωπικότητες των τριών επαναστατών, καθώς επίσης και οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες ανήλθαν στην εξουσία. Στη συνέχεια ακολουθεί η εξιστόρηση των γεγονότων της περιόδου που στις μέρες μας είναι περισσότερο γνωστή ως «Τρόμος».
Στις ζωή σας αγαπητοί αναγνώστες, ίσως να έχετε νιώσει και εσείς τα ίδια ακριβώς συναισθήματα. Να έχετε δηλαδή βρεθεί (μόνοι ή στα πλαίσια μιας ομάδας) σε κάποια στιγμή της ζωής σας, απόστολοι «απαιτητικών» αρετών, περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που είτε αδυνατούν να σας κατανοήσουν, είτε βρίσκονται πολύ πιο μακριά (ή και χαμηλά θα τολμούσα να πω) από το δικό σας αξιακό υπόβαθρο. Ποιοι παράγοντες θα σας οδηγήσουν στην απόφαση να καταστήσετε τις αρετές αυτές ως «λαιμητόμους» προς τους όποιους αντιφρονούντες;

«Η ολοκλήρωση της Επανάστασης ταυτίζεται με τον θρίαμβο της αθωότητας»
Μαξιμιλιανός Ροβιεσπιέρος