Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσική Ανασκόπηση 2012

 

 

 

Λίγες μόλις ώρες πριν μας αποχαιρετήσει το πολυδιαφημισμένο 2012 και ταυτόχρονα λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση 11 ετών από τη δημιουργία της Κοινότητας του Μεταφυσικού, συγγράφουμε για 10η συνεχή χρονιά την «Μεταφυσική Ανασκόπηση» του έτους που πέρασε, μια στήλη-θεσμός που παρουσιάζεται μια φορά το χρόνο μέσα από την κεντρική σελίδα του metafysiko.gr. Ποια ήταν τα γεγονότα που μας απασχόλησαν το 2012 και τι μπορούμε να περιμένουμε για το 2013;

 

Μια διοργάνωση «σταθμός»

Αναμφίβολα το γεγονός που κέρδισε τις εντυπώσεις για τη χρονιά που φεύγει, ήταν η διοργάνωση της MetaCon 2012, της ημερίδας που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού στις 28 Ιανουαρίου του 2012 με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τη δημιουργία της. Οι θέσεις του θεάτρου «Ελεύθερη Έκφραση» στην Κυψέλη γέμισαν ασφυκτικά και όλοι απόλαυσαν μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα. Η ημέρα έκλεισε με ένα ξέφρενο πάρτυ των συντελεστών της Ραδιοφωνικής Αστρικής Πύλης στο Γκάζι.

Λίγες ημέρες αργότερα, το εβδομαδιαίο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου, τα «Φαινόμενα», παρουσίασαν ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα για τα πεπραγμένα της MetaCon. Το ολοκληρωμένο ρεπορτάζ (με φωτογραφίες, βίντεο και όλα τα παραλειπόμενα) της MetaCon μπορείτε να το βρείτε πατώντας εδώ.

Συλλεκτική Ραδιοφωνική Εκπομπή

 Λίγες ημέρες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου, οι συντελεστές της Ραδιοφωνικής Αστρικής Πύλης αφιέρωσαν τη δίωρη εκπομπή τους στα έργα και τις ημέρες της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, πραγματοποιώντας ζωντανές συνδέσεις με μέλη της Κοινότητας που βρίσκονταν σε Λονδίνο, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Μπορείτε να κατεβάσετε το συλλεκτικό αυτό ηχητικό αρχείο από εδώ.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης Online έρευνας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 10 πετυχημένων χρόνων δράσης της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας μια ανοιχτή διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τις Παράξενες Εμπειρίες των Ελλήνων.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 1133 άτομα, “έτρεξε” από τις 30 Δεκέμβρη 2011 – 25 Ιανουαρίου 2012, απευθυνόταν αποκλειστικά στους χρήστες του internet (ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας) και στόχος της ήταν να μετρηθούν οι πεποιθήσεις όσο και οι εμπειρίες των ατόμων, όσον αφορά μεγάλα ζητήματα του Παραφυσικού. Δείτε τα αποτελέσματα εδώ.

Συνδιοργανωτές στο 2ο  Πανελλαδικό Συμπόσιο Κορυφής!

Λίγους μόλις μήνες μετά τη MetaCon και πιο συγκεκριμένα το διήμερο 19-20 Μαΐου, το Πανελλαδικό Συμπόσιο για την Αναζήτηση επέστρεψε δυναμικά στο θέατρο Άλφα στην Αθήνα, με το κεντρικό του θέμα να είναι εναρμονισμένο με τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

Η διοργάνωση της μεγάλης αυτής γιορτής της πνευματικής αναζήτησης (στην οποία συμμετείχαν μεγάλα ονόματα του χώρου, ακαδημαϊκοί, έγκυροι ερευνητές, εκδότες κ.α), πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά με πρωτοβουλία των εκδόσεων Έσοπτρον και των περιοδικών Hellenic Nexus και Τρίτο Μάτι.

Όμως, αυτή τη φορά στους συνδιοργανωτές βρέθηκε και το όνομα της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού! Το γεγονός αυτό θεωρούμε πως αποτέλεσε μεγάλη τιμή για το metafysiko.gr και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικτυακή αυτή οργάνωση.

Ζωντανή κάλυψη συνεδρίου στη Βουλγαρία!

Στα μέσα του Οκτώβρη διεξήχθη στη Βουλγαρική πόλη Blagoevgrad το «1ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μεγαλιθικά Μνημεία και τις λατρευτικές πρακτικές στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

H Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού (στα πλαίσια των ταξιδιών της εξερευνητικής ομάδας Πυθέας) ήταν το μοναδικό ελληνικό διαδικτυακό Μέσο που ταξίδεψε ως εκεί (ανταποκριτής το μέλος της Μηνάς Παπαγεωργίου) για να καλύψει το γεγονός. Μεταφέρθηκαν ζωντανά πληροφορίες, εικόνες και εντυπώσεις από όσα διαδραματίστηκαν στην πολύ σημαντική αυτή επιστημονική σύναξη. Διαβάστε κείμενο και δείτε εικόνες και βίντεο εδώ.

Προβολή του πρώτου Μυθικιστικού ντοκιμαντέρ

Για πρώτη φορά από τη δημιουργία της το 2002, η Κοινότητα του Μεταφυσικού ήρθε σε επαφή με παραγωγούς και σκηνοθέτες στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας για το ελληνικό κοινό την προβολή ενός νέου και «ψαγμένου» ντοκιμαντέρ έναν μόλις μήνα μετά την προβολή του στις ΗΠΑ!

Στα τέλη του Οκτώβρη (συγκεκριμένα στις 27 και 28 του μήνα) παρουσιάσαμε στον Μικρόκοσμο –σε συνεργασία με τους Έλληνες Μυθικιστές- το νέο φιλμ για τη θεωρία του Μυθικισμού (που αμφισβητεί την ιστορικότητα του Ιησού): Το Caesar’s Messiah!

Οι προετοιμασίες υπήρξαν πυρετώδεις και αφορούσαν κυρίως το κλείσιμο της κινηματογραφικής αίθουσας, το θέμα με τους ελληνικούς υπότιτλους, τους βιντεοχαιρετισμούς συντελεστών της ταινίας, την προώθηση και προβολή του event στον Τύπο και άλλες μικρολεπτομέρειες… Το αποτέλεσμα κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό.

Εξελίξεις στα social media

Τα Social Media έχουν καταστεί πλέον ο κυριότερος –πέραν της γνωστής αναζήτησης μέσω google- φορέας τροφοδότησης επισκεπτών για τις ιστοσελίδες της Κοινότητας του Μεταφυσικού. Αυτό το έχουμε εμπεδώσει για τα καλά τα τελευταία χρόνια, έτσι πέρα από τους ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς σε Facebook και Twitter, φέτος προχωρήσαμε από τα μέσα του Νοέμβρη στη δημιουργία ειδικής Σελίδας-Page, η οποία στη δύση του 2012 αριθμεί ήδη 679 μέλη. Μάλιστα στα τέλη του Δεκέμβρη ανακοινώσαμε μέσα από τη νέα facebookική Σελίδα μας και τον πρώτο διαγωνισμό με έπαθλο πέντε βιβλία μελών της Κοινότητας!

Το κλείσιμο του κύκλου της Αστρικής Πύλης

Στις αρχές του Μαΐου ολοκλήρωσε το πρώτο της εν Αθήναις κύκλο και η ραδιοφωνική Αστρική Πύλη των Μηνά Παπαγεωργίου και Ανδρέα Πανουτσόπουλου. Η άκρως επιτυχημένη αυτή ραδιοφωνική προσπάθεια (που αναβίωσε την «Αστρική Πύλη» της ομάδας Κ.Α.Π.Α στη Σάμο), απέκτησε εκατοντάδες φίλους και έκλεισε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο: Τη διοργάνωση εξόρμησης στην πασίγνωστη σπηλιά του Νταβέλη με ανοιχτή συμμετοχή στις 24 Ιουνίου! Είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή (αν όχι την επόμενη σαιζόν) η εκπομπή θα πραγματοποιήσει δυναμικό come back στα ερτζιανά.

Συνεχίστηκαν οι συνεργασίες με περιοδικά έντυπα

Κατά τη διάρκεια του 2012 συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε τόσο με το εβδομαδιαίο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου, τα Φαινόμενα, όσο και με το μηνιαίο περιοδικό των εκδόσεων Εσοπτρον, το Hellenic Nexus, πάντα στα πλαίσια της αλληλοδιαφήμισης και αλληλοϋποστήριξης με ποικίλους τρόπους. Ευχαριστούμε και τα δύο έντυπα για τη συνεργασία και ευχόμαστε στους συντελεστές τους καλή και δημιουργική χρονιά.

Νέες ποιοτικές μελέτες και άρθρα

Και το 2012, τόσο η κεντρική του metafysiko.gr, όσο και η ιστοσελίδα της FantasyGate αλλά και τα περισσότερα από τα blogs του Meta-Δικτύου, συνέχισαν να ενημερώνονται με ποιοτικά και πρωτότυπα κείμενα μελών και συνεργατών μας. Όσα χρόνια κι αν περάσουν άλλωστε, ο στόχος σε ότι αφορά το σημαντικότερο –κατ’ εμάς- κομμάτι της Κοινότητας είναι ο ίδιος: Η δημιουργία μιας πρότυπης database κειμένων, γραμμένων με μεράκι και με σοβαρή προσέγγιση, που ως στόχο θα έχουν τη δημιουργία αναχωμάτων απέναντι στη μπουρδολογία που δυστυχώς εξακολουθεί να μαστίζει το ελληνικό διαδίκτυο σε ότι αφορά ζητήματα που σχετίζονται με το χώρο της εναλλακτικής και της πνευματικής αναζήτησης. Θεωρούμε λοιπόν πως και το 2012 παραμείναμε μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

Η Κοινότητα με αριθμούς

Πάνω από 12.000 μέλη αριθμεί πλέον το Φόρουμ του Μεταφυσικού (συγκεκριμένα 12.205). Τα συνολικά 95.000 μηνύματα και τα 5900 διαφορετικά νήματα συζήτησης το καθιστούν ένα από τα πιο ενεργά φόρουμς πανελλαδικά (αν συνυπολογίσει κανείς την πτώση της κίνησης στις διαδικτυακές αγορές εξ’ αιτίας του χρόνου που προτιμούν να καταναλώνουν πλέον οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα).

Σε ότι αφορά ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που μας δίνει το google analytics, ελάχιστες ώρες πριν την έλευση του 2013, διαπιστώνουμε τα εξής: Μέσα στο 2012 η κεντρική σελίδα του metafysiko.gr (δίχως να υπολογίζουμε τα fantasmagoria.gr, explorers.gr, metafysiko.org και τα blogs του Μeta-Δικτύου) δέχτηκε συνολικά 669.152 επισκέψεις από 454.000 μοναδικούς χρήστες, ενώ τα συνολικά χτυπήματα (hits) άγγιξαν τα 2.064.000. Από τις 669.152 επισκέψεις οι 609.485 προήλθαν από τη χώρα μας, 19.746 από την Κύπρο, ενώ την πρώτη δεκάδα χωρών-επισκεπτών συμπλήρωσαν κατά σειρά η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βουλγαρία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η ημέρα του έτους με την υψηλότερη επισκεψιμότητα στο metafysiko.gr ήταν η 20η Δεκέμβρη, όταν και εξ’ αιτίας της αναζήτησης για άρθρα και συζητήσεις εν όψει της καταστροφής του κόσμου, μας επισκέφτηκαν περίπου 3600 μοναδικοί χρήστες που άφησαν 7560 «χτυπήματα» (hits)!

Μετά το 2012

Η έλευση του 2013 σηματοδοτεί ταυτόχρονα και τον ερχομό μιας νέας εποχής. Η οικονομική κρίση, η οποία θα εξακολουθήσει δυστυχώς να πλήττει τους πολίτες της χώρας μας και αυτόν τον χρόνο (παρά την προπαγάνδα που υφίστανται για το αντίθετο), δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες να ανιχνεύσουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης αυτής, που κατά τη γνώμη μας σχετίζονται άμεσα με την κρίση ταυτότητας που κουβαλάμε ως λαός από τη δημιουργία αυτού του κράτους. Ευχόμαστε λοιπόν το 13’ να είναι ένα έτος συνειδησιακής αλλαγής για τον Έλληνα, μιας και μόνο μια τέτοιου είδους μετάλλαξη θα μπορούσε να προκαλέσει ουσιαστικές μεταβολές στην κοινωνική και πολιτική ζωή αυτού του τόπου.

Για την Κοινότητα του Μεταφυσικού, που εισέρχεται πλέον στον εντέκατο χρόνο συνεχούς λειτουργίας της (τα 10 χρόνια λειτουργίας πολλοί… μιμήθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε, τη συνέχεια και συνέπεια μέσα στο χρόνο όμως… :) ), θα είναι ένα ακόμα έτος πρόκληση μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για τα μέλη της (ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται πλέον για μια ομάδα φοιτητών, αλλά εργαζόμενων ανθρώπων που διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδας). Συμμετοχές σε ειδικού τύπου επιστημονικά συνέδρια, έκδοση τουλάχιστον δύο νέων βιβλίων από μέλη μας, εναλλακτικά ταξίδια και διενέργεια πρωτότυπων ερευνών, αναμένεται για ακόμα μια χρονιά να στιγματίσουν τις δραστηριότητές μας. Ακολουθήστε μας!

 

Το «Πειρατικό» της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού
σας εύχεται και φέτος, καλή χρονιά!

 

Για την ομάδα Gateway,
Χάρης Θώμος, Ράνια Ιωάννου, Νικόλαος Κουμαρτζής, Μηνάς Παπαγεωργίου & Μιλτιάδης Τσαπόγας