Home » από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού, από Μέλος Ομάδας Πυθέας, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού από Μέλος Ομάδας Πυθέας Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσικό Πανόραμα (Ιαν.-Μαρτ. 2008)

74

Αρχικός τίτλος: Μεταφυσικό Πανόραμα- Νέα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (Ιανουάριος- Μάρτιος 2008).
(Από το forum του metafysiko.gr και την κατηγορία «Νέα Από την Ελλάδα και τον Κόσμο».)
——————————————————————————–
Παράξενα νέα – Ειδήσεις – Επικαιρότητα
Γάτα με πέντε πόδια!!!
Έκπληκτοι και εντυπωσιασμένοι έμειναν οι κτηνίατροι της πόλης Κάνονσμπουργκ στην πολιτεία της Πενσυλβανίας, όταν οικογένεια της περιοχής τους έφερε μία γάτα με… πέντε πόδια. Η οικογένεια βρήκε τη γάτα στο δρόμο, καθώς ήταν αδέσποτη, και χωρίς αμφιβολία εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι διέθετε ένα ακόμη πόδι. Η γάτα, που την ονόμασαν Baby Girl, θα υποβληθεί τις προσεχείς ημέρες σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να της αφαιρεθεί το περιττό πόδι, που βρίσκεται στο αριστερό τμήμα του σώματος της. Η Baby Girl μετά την εγχείρηση δεν θα μπορεί να ονομάζεται “συμπαθές τετράποδο”, καθώς εκτός από το πέμπτο πόδι οι κτηνίατροι σκοπεύουν να της ακρωτηριάσουν και το δύσμορφο αριστερό πίσω πόδι της. Όπως τόνισαν, πάντως, η συγκεκριμένη γάτα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς ήδη έχει προσαρμοστεί στην ιδέα της χρήσης μόνο των τριών «καλών» ποδιών της. Προς το παρόν κανένας δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να υιοθετήσει την διαφορετική αυτή γάτα, ωστόσο όπως τόνισαν οι κτηνίατροι που την παρακολουθούν υπήρξαν τηλεφωνήματα ατόμων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το γεγονός ότι υπάρχει πεντάποδη γάτα.
74_1
Η κότα με τα… πράσινα αυγά!
Τα πράσινα αβγά που γέννησε μια εκκεντρική κότα προκαλούν την περιέργεια των κατοίκων στα Τρίκαλα, που σπεύδουν να τα δουν από κοντά.Τα πράσινα αβγά παρουσίασε ο κτηνίατρος Νίκος Πάλλας, ο οποίος δήλωσε ότι του τα έδωσε φίλος του. Εξήγησε ότι το πράσινο χρώμα μάλλον οφείλεται σε κάποια τροφή που κατανάλωσε η κότα, ή αλλιώς σε γενετική ιδιοτροπία του πουλερικού.
74_2
Οι Βρετανοί μελετούσαν το ζώδιο του Χίτλερ.
Προκειμένου να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στράφηκαν προς τον προσωπικό αστρολόγο του γερμανού ηγέτη. «Καλοθελητής» υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που η ΜΙ5 χαρακτήριζε «τσαρλατάνο».Όπως αποκαλύφθηκε από τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας θέλησαν να μελετήσουν τον αστρολογικό χάρτη του Φίρερ, τον οποίο μπορούσε να αναπαράγει ο ούγγρος Λούντβιχ ντε Βολ – όπως τουλάχιστον ισχυριζόταν ο ίδιος. Ο ντε Βόλ είχε πείσει το Λονδίνο ότι εάν γνώριζε τις προβλέψεις του προσωπικού αστρολόγου του Χίτλερ – τον Ελβετό Καρλ Ερνς Κράφτ – θα μπορούσε να μαντέψει τις επόμενες κινήσεις του.Η MI5, ωστόσο, προειδοποιούσε ότι ο ντε Βολ ήταν ένας «τσαρλατάνος» και τίποτα περισσότερο. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα: ενώ για μερικούς ήταν «γελωτοποιός» και «απατεώνας», άλλοι τον χαρακτήριζαν «υπερβολικά ευφυή» με μια εξαιρετική ενόραση αναφορικά με τον τρόπο του σκέπτεσται του ηγέτη των Ναζί.Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΜΙ5, καμία από τις προβλέψεις του ντε Βολ δεν επαληθεύτηκαν, εκτός από αυτή που έλεγε ότι η Ιταλία του Μουσολίνι θα έμπαινε στον πόλεμο στο πλευρό του Φίρερ, κάτι που ήταν όμως «προφανές σε οποιονδήποτε εξέταζε έστω και λίγο τους πολιτικούς και διεθνείς συσχετισμούς της εποχής».Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι ο Χίτλερ δεν έδινε καμία σημασία στις αστρολογικές προβλέψεις…

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα του κόσμου.
Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα του πλανήτη, ψήφισαν οι αναγνώστες του site www.askmen.com. Όποιος καταφέρει να επισκεφθεί έστω και μερικά από αυτά – ακόμη και ένα εξ αυτών – θεωρείται υπερτυχερός.
1. Stonehenge, Μεγάλη Βρετανία. Πασίγνωστο νεολιθικό μνημείο, το οποίο αποτελείται από 30 κατακόρυφους λίθους σε κυκλική διάταξη και περίπου 30 λίθους τοποθετημένους οριζόντια πάνω στους κατακόρυφους. Οι έρευνες ανά τους αιώνες θέλουν το Stonehenge να έχει υπάρξει εξειδικευμένο αστρονομικό παρατηρητήριο. Προσελκύει εκατομμύρια τουριστών ετησίως.
2. Chichen Itza, Μεξικό. Μεγάλη προ-κολομβιανή αρχαιολογική περιοχή που χτίστηκε από τους Μάγια. Βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν, στο Μεξικό.
3. Παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Αποτελεί χώρο θρησκευτικής κατάνυξης και παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι διαιρεμένη σε τέσσερις συνοικίες: Την αρμένικη, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή.
4. Rapa Nui, ή αλλιώς Νησί του Πάσχα. Θεωρείται το πιο απόκρημνο σημείο της γης, αφού πλησίον του δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Βρίσκεται περίπου 3.700 χιλιόμετρα από το δυτικό άκρο της νοτίου Αμερικής. Εξαπλώνεται στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και έχει 3.000 μόνιμους κατοίκους.
5. Βατικανό, Ρώμη. Εκεί εδρεύει η Αγία Έδρα, το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Στο Βατικανό μπορεί να θαυμάσει κανείς την Καπέλα Σιστίνα, τις δημιουργίες του Michelangelo και πολλά άλλα έργα ιστορικής και αμύθητης αξίας.
6. Πυραμίδες της Γκίζα, Αίγυπτος. Εντάσσονται στα επτά θαύματα του κόσμου. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι του Χέοπα. Το σύμπλεγμα θεωρείται ότι χρησιμοποιείτο για τον ενταφιασμό των Φαραώ και η κατασκευή του χρονολογείται στο 2.580 π.χ.
7. Αγία Πετρούπολη, Ρωσία. Η πόλη είναι γεμάτη από παλάτια τσάρων και αξιωματούχων του προ-σοβιετικού καθεστώτος. Τα περισσότερα κτίσθηκαν από ιταλούς αρχιτέκτονες που προσκλήθηκαν για το σκοπό αυτό στη χώρα και σήμερα λειτουργούν ως μουσεία. Ναοί, δημόσια κτίρια, αγάλματα, γέφυρες και υδάτινα κανάλια δεσπόζουν κατά μήκος της πόλης, σε ένα ρεσιτάλ πολιτιστικής κληρονομιάς.
8. Everglades Park, Florida, ΗΠΑ. Ενα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου. Ο συνδυασμός του πράσινου, με τους κροκόδειλους και τους αλιγάτορες να κόβουν βόλτες σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη, είναι εντυπωσιακός.
9. Alhambra, Ισπανία. Βρίσκεται στην Γρανάδα της Ανδαλουσίας και είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ισπανίας. Το όνομά της προέρχεται από την πλήρη ονομασία της που είναι «Καλάτ αλ-χάμρα», δηλαδή «Κόκκινο φρούριο». Και αυτό, επειδή χτιζόταν στη διάρκεια της νύχτας και τα τείχη της από μακριά και κάτω από το φως των αναμμένων πυρσών έδειχναν κόκκινα.
10. Notre Dame De Paris, Γαλλία. Πρόκειται για το μητροπολιτικό χριστιανικό ναό της πόλης των Παρισίων. Η Παναγία των Παρισίων είναι γοτθικού ρυθμού, και αποπερατώθηκε το 13ο αιώνα.

Ξωτικά στην Αργεντινή.
Ένα μυστηριώδες πλάσμα που μοιάζει με νάνο των παραμυθιών εθεάθη στην πόλη General Guemes της Αργεντινής. Το πλάσμα αυτό είδε μια ομάδα νεαρών να διασχίζει το δρόμο νύχτα, ενώ κατάφεραν να καταγράψουν τη σκηνή σε βίντεο!
74_3
Μαιευτήριο στη Νορβηγία εξοπλίζει τα νεογνά με αντικλεπτικό συναγερμό!
Τα μωρά που γεννιούνται σε ένα πανεπιστημιακό μαιευτήριο κοντά στο Όσλο θα εξοπλίζονται με σύστημα συναγερμού κατά της κλοπής, προκειμένου να αποφεύγονται τα μπερδέματα και οι περιπτώσεις απαγωγής.«Ο κύριος λόγος είναι ότι θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην ασφάλεια» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ερικ Νόρμαν, επικεφαλής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ακέρσους. «Υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν στη Νορβηγία αρκετές απαγωγές βρεφών» πρόσθεσε.Το σύστημα συναγερμού αποτελείται από δύο βραχιόλια με ενσωματωμένο μικροτσίπ, ένα για το χέρι της μητέρας και ένα που δένεται στο αστράγαλο του νεογνού αμέσως μετά τον τοκετό.Ο συναγερμός ενεργοποιείται όταν τα δύο βραχιόλια απομακρυνθούν μεταξύ τους πέρα από μια προκαθορισμένη απόσταση, ή όταν κάποιος προσπαθήσει να αφαιρέσει διά της βίας το βραχιόλι του μωρού.Το νοσοκομείο θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το «ανέξοδο» αντικλεπτικό σύστημα από την 1η Οκτωβρίου.

Στην Ολυμπία για το Θιβέτ.
Ηχηρό μήνυμα κατά της Κίνας για την κυριαρχία της, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστροφική επιβάρυνση του περιβάλλοντος στο Θιβέτ έστειλαν χθες από την Αρχαία Ολυμπία σ’ όλον τον κόσμο 12 Θιβετιανοί πολίτες. Λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί η ομάδα των Θιβετιανών, δέκα γυναίκες και δύο άνδρες, που είχαν έρθει στην Αρχαία Ολυμπία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο. Προσπάθησαν ν’ ανάψουν μια δάδα και να οργανώσουν μέσω ειδικής τελετής τη δική τους αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, εν όψει και της Ολυμπιάδας που διοργανώνεται στην Κίνα στις 8 Αυγούστου. Η διαμαρτυρία τους για την επί δεκαετίες κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ εκφράστηκε τελικά με το άναμμα της δάδας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στην Αρχαία Ολυμπία, παρενέβησαν αμέσως και οδήγησαν τους Θιβετιανούς έξω από το αρχαίο Στάδιο. Εκείνοι επέμεναν και προσπάθησαν να οργανώσουν την τελετή τους πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, όπου κι εκεί όμως παρενέβη η Αστυνομία, η οποία και τους απαγόρευσε την εκδήλωση και τους απομάκρυνε.Η παρουσία των Θιβετιανών στα ξενοδοχεία της Ολυμπίας είχε θορυβήσει τις αστυνομικές Αρχές και για το λόγο αυτό υπήρξε χθες μεγάλη κινητοποίηση και αποκλεισμός του αρχαιολογικού χώρου. Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Αηδόνης καταδίκασε την ενέργεια της ομάδας των Θιβετιανών και χαρακτήρισε την πράξη τους προσβολή για την Αρχαία Ολυμπία.

Πτήση με “ηλιακή ώθηση”.
Θέλει να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο, χωρίς να καταναλώσει ούτε μια σταγόνα κηροζίνης. Ο λόγος για τον Ελβετό Μπερτράν Πικάρ, ο οποίος θα προσπαθήσει να πετάξει με αεροσκάφος, τα φτερά του οποίου θα έχουν ειδικό σχεδιασμό ώστε να «φυλακίζουν» την ηλιακή ενέργεια.Όπως αναφέρετε σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου του Σαββάτου (15/3), το 1999 ο Πικάρ γύρισε τον κόσμο με αερόστατο μέσα σε 19 ημέρες, χωρίς να κάνει καμία στάση. Τώρα επιδιώκει να κάνει το ίδιο εγχείρημα, πετώντας αυτή τη φορά με την «Ηλιακή ώθηση» και να κερδίσει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες.Το αεροσκάφος με άνοιγμα φτερών 61 μέτρα, πιο μεγάλο και από εκείνο του Boing 747, θα είναι τελείως καλυμμένο από ηλιακά κελιά. Τα 200 τετραγωνικά μέτρα κελιών θα απορροφούν ηλιακή ενέργεια, η οποία θα κινεί τις τέσσερις μηχανές. το αεροπλάνο θα μπορεί να απογειωθεί χωρίς βοήθεια και θα μεταφέρει μπαταρίες λιθίου που θα του επιτρέπουν να ταξιδεύει και κατά τη διάρκεια της νύχτας με μέγιστη ταχύτητα 45 χλμ την ώρα.Η πρώτη δοκιμαστική πτήση θα πραγματοποιηθεί εντός του 2008, ενώ τον επόμενο χρόνο ο Πικάρ θα πετάξει για πρώτη φορά υπό το φως του φεγγαριού. Το 2010 θα βρεθεί πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιήσει το πολυαναμενόμενο εγχείρημα.Σε όσους του καταλογίζουν τρέλα, ο ίδιος απαντά: «Η τρέλα δεν είναι ότι εμείς προσπαθούμε να κατασκευάσουμε ένα αεροπλάνο που θα πετάει πρωί και βράδυ χωρίς μια σταγόνα κηροζίνης. Η τρέλα είναι ότι ο κόσμος συνεχίζει να πιστεύει ότι θα επιβιώσουμε χρησιμοποιώντας εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Δεν έχουμε καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο οδηγούμε τον πλανήτη μάς στην καταστροφή».Η Διεθνής ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το εγχείρημα του Πικάρ, παρέχοντάς του οικονομική ενίσχυση ύψους 90 εκατ. δολαρίων.

Έστειλε μπούμερανγκ στο διάστημα και γύρισε πίσω!
Ιάπωνας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), απέδειξε ότι ένα μπούμερανγκ επιστρέφει στο σημείο εκκίνησής του ακόμη και στο Διάστημα. Με λίγα λόγια, ένα μπούμερανγκ που ρίχνεται σε ένα περιβάλλον μικροβαρύτητας επανέρχεται στο σημείο εκκίνησής του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γη. Για του λόγου το αληθές, ο αστροναύτης Τακάο Ντόι, έκανε και το σχετικό πείραμα: πέταξε ένα μπούμερανγκ με τρία πτερύγια στο Διάστημα και αυτό επέστρεψε! «Εξεπλάγην από τη διαπίστωση ότι πετούσε με τον ίδιο τρόπο, όπως και στο γήινο περιβάλλον» δήλωσε ο αστροναύτης στη σύζυγό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Mainichi Shimbun.Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πέταξε το μπούμερανγκ δεν υπάρχουν, ωστόσο σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο για το πείραμα αυτό σε συνθήκες μικροβαρύτητας, κατόπιν αιτήματος του πρωταθλητή κόσμου στο πέταγμα του μπούμερανγκ, του Ιάπωνα Γιασουχίρο Τογκάι.

Ιατρικό παράξενο με άνδρα που έμεινε έγκυος.
Ένας Αμερικανός άνδρας που γεννήθηκε γυναίκα ανακοινώνει με άρθρο του σε περιοδικό ότι είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα, δημοσιεύοντας και τη φωτογραφία του όπου εμφανίζεται με γένια, επίπεδο στήθος και φουσκωμένη κοιλιά.Ο Τόμας Μπίτι, που περιγράφει τον εαυτό του ως τρανσεξουαλικό άνδρα, περιγράφει πώς η απόφασή του να αποκτήσει παιδί «συνάντησε τις διακρίσεις και τον απερίφραστο χλευασμό» των γιατρών στους οποίους απευθύνθηκε.Το άρθρο του δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του The Advocate, ενός περιοδικού με έδρα το Λος Αντζελες που απευθύνεται σε ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς και τρανσεξουαλικούς αναγνώστες. Όπως αναμεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Τόμας έχει υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης του στήθους και ακολουθούσε θεραπεία με τεστοστερόνη, δεν είχε προχωρήσει όμως σε επέμβαση αλλαγής των γεννητικών του οργάνων.Νομικά αναγνωρισμένος ως άνδρας, ζει με τη γυναίκα του Νάνσι στο Μπεντ του Όρεγκον. Το ζευγάρι ήθελε να αποκτήσει παιδιά, ωστόσο η Νάνσι δεν μπορούσε να συλλάβει καθώς είχε χρειαστεί παλαιότερα να υποβληθεί σε υστερεκτομή.Έτσι, ο Τόμας αποφάσισε να κυοφορήσει ο ίδιος το παιδί -σταμάτησε την ορμονική θεραπεία και η περίοδός του επέστρεψε, εξηγεί ο ίδιος.Πολλοί γιατροί όμως τον αντιμετώπισαν με εχθρικότητα και ορισμένοι αρνήθηκαν να αναλάβουν την περίπτωσή του. Ο πρώτος γιατρός στον οποίο απευθύνθηκε «μου είπε να ξυριστώ», γράφει.«Οι ρεσεψιονίστ γελούσαν μαζί μας. Οικογένεια και φίλοι δεν μας υποστήριξαν• οι περισσότεροι στην οικογένεια της Νάνσι δεν γνωρίζουν καν ότι είμαι τρανσεξουαλικός».Έπειτα από προσπάθειες ενός χρόνου με επισκέψεις σε εννέα γιατρούς, ο Τόμας έμεινε έγκυος με κατεψυγμένο σπέρμα , ωστόσο η εγκυμοσύνη ήταν εξωμήτριος και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η δεύτερη απόπειρα ήταν επιτυχημένη και το μωρό αναμένεται στις 3 Ιουλίου, αναφέρει. «Πώς νιώθει ένας έγκυος άνδρας;» γράφει ο Τόμας στο άρθρο του.«Απίστευτα. Παρά το γεγονός ότι η κοιλιά μου μεγαλώνει με μια νέα ζωή μέσα μου, είμαι σταθερός και έχω αυτοπεποίθηση ως άνδρας. Κατά μια τεχνική άποψη βλέπω τον εαυτό μου ως παρένθετο γονέα, αν και η ταυτότητα του φύλου μου ως άνδρα παραμένει σταθερή».»Για τη Νάνσι, είμαι ο σύζυγός της που κυοφορεί το παιδί μας. Εγώ θα είμαι ο πατέρας της κόρης μου και η Νάνσι θα είναι η μητέρα της. Θα είμαστε οικογένεια» απαντάει.Εκπρόσωπος του περιοδικού δήλωσε στην Telegraph ότι η εγκυμοσύνη του Τόμας επιβεβαιώθηκε από το γυναικολόγο του.
——————————————————————————–

Επιστήμες

Μικρή δόση αιμομιξίας δίνει περισσότερους απογόνους.
Η αιμομιξία μεταξύ συγγενών δευτέρου ή τρίτου βαθμού μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης των απογόνων, ωστόσο οι γάμοι ανάμεσα σε τρία ή τέταρτα ξαδελφια είναι βιολογικά οι πιο πετυχημένοι, καθώς δίνουν τα περισσότερα παιδιά, αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη στη Δανία.Στις περισσότερες δυτικές χώρες, η αιμομιξία θεωρείται ταμπού και αποθαρρύνεται, με το επιχείρημα ότι οι απόγονοι τέτοιων ενώσεων παρουσιάζουν κληρονομικά προβλήματα υγείας. Στην αντίληψη αυτή υπάρχει επιστημονική βάση: Αν και οι δύο γονείς είναι φορείς κάποιας κληρονομικής πάθησης (φορείς υπολειπόμενου γονιδίου), ο απόγονος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσει την ασθένεια. Όμως το φαινόμενο αυτό παύει να ισχύει από τον τρίτο βαθμό συγγένειας και μετά, αναφέρουν στο περιοδικό Science ερευνητές της ισλανδικής εταιρείας DeCODE Genetics.Ο Δρ Κάρι Στέφανσον και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα εκτενή δημογραφικά αρχεία της Ισλανδίας, μιας χώρας με ομοιογενή πληθυσμό τόσο από γενετική όσο και από κοινωνικοοικονομική άποψη.Η ανάλυση έδειξε ότι οι γάμοι ξαδέλφων δίνουν στατιστικά περισσότερους απογόνους. Στην περίπτωση γάμων ανάμεσα σε πρώτα και δεύτερα ξαδέλφια, οι απόγονοι είναι περισσότεροι από το κανονικό, παρουσιάζουν όμως προβλήματα υγείας. Αν επιζήσουν μέχρι την ενηλικίωση, αποκτούν τελικά λίγα δικά τους παιδιά.Το πρόβλημα αυτό εξαφανίζεται στους γάμους μεταξύ τρίτων ή τέταρτων ξαδέλφων, οι οποίοι δίνουν περισσότερα υγιή παιδιά κατά μέσο όρο.Για παράδειγμα, οι γυναίκες που γεννήθηκαν το διάστημα 1925-1949 και παντρεύτηκαν έναν τρίτο ξάδελφο απέκτησαν κατά μέσο όρο 3,3 παιδιά και 6,6 εγγόνιαμ ενώ οι συνομήλικές τους που παντρεύτηκαν συγγενή όγδοου βαθμού και πάνω απέκτησαν μόλις 2,5 παιδιά και 4,9 εγγόνια.Σχολιάζοντας την έρευνα στο Νature.com, ανεξάρτητοι ειδικοί αναφέρουν ότι η αιμομοξία δεν ήταν πάντα ταμπού. Μέχρι τα νέσα του 190υ αιώνα ήταν συνήθης πρακτική ακόμα και στη Δύση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αναζητήσουν συντρόφους έξω από τις δικές τους μικρές κοινότητες.Ακόμα και σήμερα, οι γάμοι μεταξύ συγγενών είναι συχνοί σε χώρες της Ασίας, προκειμένου να εξοικονομούνται τα χρήματα της προίκας και να διαφυλάσσεται η οικογενειακή περιουσία.Επιστημονική εξήγηση για τα οφέλη της τεκνοποίησης ανάμεσα σε συγγενείς προς το παρόν δεν υπάρχει. Οι ερευνητές υποψιάζονται όμως ότι το επιτυχημένο ζευγάρωμα βασίζεται σε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη γενετική συμβατότητα και τη γενετική ποικιλότητα.
——————————————————————————–

Αστρονομία – Διαστημική – Εξωγήινοι

Βρέθηκε “ενεργός” παγετώνας στον Αρη!
Ένας πιθανός ενεργός παγετώνας προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στον ʼρη. Οι λευκές του άκρες δείχνουν ότι μπορεί να είναι περιοχές από πρόσφατα εκτεθειμένο πάγο.Κατά το παρελθόν, έχουμε παρατηρήσει στον ʼρη αρχαίους παγετώνες ηλικίαςπολλών εκατομμυρίων ετών, αλλά αυτοί μπορεί να είναι ηλικίας λίγων χιλιάδων ετών μόνο. Ο νέος παγετώνας εμφανίζεται στην περιοχή Deuteronilus Mensae μεταξύ των νότιων ορεινών περιοχών του ʼρη και των επίπεδων βόρειων πεδινών τοποθεσιών. “Εάν ήταν μια εικόνα της Γης, θα έλεγα ότι είναι παγετώνας, λέει ο Δρ Gerhard Neukum, κύριος υπεύθυνος για τις κάμερες του διαστημικού σκάφους. “Δεν ήμαστε σε θέση ακόμα να δούμε τη φασματική υπογραφή του νερού.Αλλά το Mars Express θα πετάξει πάνω από αυτό τον στόχο στους ερχόμενουςμήνες και θα πάρουμε μετρήσεις. Στις παγετώδεις κορυφογραμμές μπορούμε να δούμε τις άσπρες άκρες, οι οποίες μπορούν να είναι μόνο πρόσφαταεκτεθειμένος πάγος. Αυτό το θέαμα το βρίσκουμε σε πολύ λίγες θέσεις στονκόκκινο πλανήτη, επειδή όταν εκτεθεί ο πάγος στο Αρειανό περιβάλλον,εξαχνώνεται από στερεό άμεσα σε αέριο. Στην θέση Deuteronilus Mensae, οNeukum υπολογίζει ότι το νερό εμφανίστηκε από το υπέδαφος τα τελευταία 10.000 έως 100.000 χρόνια. “Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας ενεργός παγετώνας τώρα. Είναι μοναδικός, και πιθανώς να υπάρχουν περισσότεροι πρόσφατοι παγετώνες, ” τονίζει ο Neukum. Το νερό πάγωσε στη συνέχεια και αναπτύχθηκαν οι παγετώνες, εξηγεί ο ερευνητής από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Βερολίνο. Όμως δεν υποστηρίζουν όλοι οι ερευνητές την άποψη του. Μερικοί θεωρούν ότι οι χιονοπτώσεις αναγκάζουν τη δημιουργία παγετώνων στον ʼρη, όπως γίνεται και στη γη. Αλλά ο Gerhard Neukum νομίζει ότι υπάρχει λίγη χιονόπτωση στον κόκκινο πλανήτη για να συμβεί αυτό. Παγετώδη χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχουν φανεί και πριν, στο ηφαίστειο Olympus Mons. Αλλά αυτά είναι μάλλον τεσσάρων εκατομμυρίων ετών. Ο Neukum διευκρίνισε ότι αυτές οι παγετώδεις τοποθεσίες θα ήταν οι καλύτερες θέσεις για τα ρομποτικά ρόβερ για να ψάξουν ίχνη πιθανής ζωής στον ʼρη. Εάν τα μικρόβια επιζούν βαθιά κάτω από το έδαφος στον ʼρη, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην επιφάνεια από το νερό που ανεβαίνει ψηλά από τα βαθιά. Τον περασμένο μήνα, η ESA γιόρτασε τις 5.000 τροχιές γύρω από τον κόκκινο πλανήτη του Mars Express. Η τηλεκατευθυνόμενη διαστημοσυσκευή έφθασε στον ʼρη στις 25 Δεκεμβρίου του 2003.

Ανθρωπόμορφη σκιά στον Αρη!
Είναι βράχος; Μια οφθαλμαπάτη που δημιουργεί το φως στον Αρη; Ή μήπως η πρώτη απόδειξη ότι υπάρχει ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη;Ο,τι και να είναι η παράξενη ανθρωπόμορφη φιγούρα που εμφανίζεται σε φωτογραφία της NASA, το σίγουρο είναι ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό τους επιστήμονες.Η εξωγήινη «σκιά» εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά μίας από τις πανοραμικές φωτογραφίες του Αρη που τράβηξε το εξερευνητικό ρομποτικό όχημα Spirit στα τέλη του περασμένου χρόνου.
74_4

Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης.
Γερμανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν “ένα γιγάντιο νεαρό” πλανήτη στο βαθύ διάστημα, ο οποίος όπως τονίζουν έχει μάζα κατά 10 φορές πυκνότερη από αυτήν του πλανήτη Δία, αλλά είναι ηλικίας μόλις 10 εκατομμυρίων ετών, “νεογέννητος” σύμφωνα με τα κοσμικά μέτρα.Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Μαξ Πλάνκ στη Χαϊδελβέργη τόνισαν πως πρόκειται για τον νεώτερο γνωστό πλανήτη έξω από ηλιακό μας σύστημα. Το άστρο υποδοχέας ακόμη περιβάλλεται από τον δίσκο αερίων από τον οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα, ενώ η εκτελεί μία πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό του άστρο σε 3.65 ημέρες.Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αντλήσουν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για τη δημιουργία πλανητών. Με εκτιμώμενη ηλικία τα 10 εκατ. έτη, ο νεωστί ανακαλυφθείς πλανήτης έχει μόλις το 0,2 % της ηλικίας του ηλιακού μας συστήματος. Η Γη είναι ηλικίας 4,5 δις ετών, ενώ ο Ήλιος περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερος από αυτήν.Ο νέος αυτός πλανήτης, σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό άστρο, προσφέρει την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη για την, από παλιά γνωστή, θεωρία που υποστηρίζει πως οι πλανήτης δημιουργούνται γρήγορα, μέσα στα πρώτα 10 εκατ. χρόνια ζωής του μητρικού τους άστρου. Μέχρι πρόσφατα το σύνολο των 250 και πλέον πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος έχουν βρεθεί γύρω από πολύ πιο ηλικιωμένα άστρα, ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών κι άνω.

Η … ημερομηνία λήξης της Γης.
Η αρχή του τέλους για τη ζωή στη Γη αναμένεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, καθώς ο Ήλιος θα διογκώνεται και θα αρχίσει να βράζει τους ωκεανούς. Όμως ο πλανήτης θα επιζήσει για ακόμα 6,6 δισ. χρόνια, μέχρι να τον καταπιεί το μητρικό του άστρο.Οι αστροφυσικοί είναι βέβαιοι ότι όταν ο Ήλιος αρχίσει να εξαντλεί τα καύσιμά του θα αρχίσει να διογκώνεται και να μετατρέπεται σε «κόκκινο γίγαντα» που πρώτα θα σιγοψήσει και μετά θα καταπιεί τους πλησιέστερους πλανήτες, τον Ερμή και την Αφροδίτη.Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρόμπερτ Σμιθ, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι η Γη θα γλιτώσει από την καταστροφή.Τώρα, όμως, ο Δρ Σμιθ αναγκάζεται να αλλάξει γνώμη.Νέοι υπολογισμοί, σε συνεργασία με τον Κλάους Πίτερ-Σρέντερ του Πανεπιστημίου του Γκουαναχουτο στο Μεξικό, δείχνουν ότι τα εξωτερικά στρώματα του κόκκινου γίγαντα θα φτάσουν μέχρι τον τρίτο πλανήτη.«Η ισχνή εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου [θα] εκτείνεται πολύ πέρα από την ορατή του επιφάνεια, και απ΄ό,τι φαίνεται η Γη θα περιφέρεται μέσα στα εξώτερα στρώματα χαμηλής πυκνότητας» εξηγεί ο Δρ Σμιθ.«Η οπισθέλκουσα που προκαλείται από αυτό το αέριο χαμηλής πυκνότητας είναι αρκετό ώστε η Γη να παρασυρθεί προς τα μέσα, και τελικά να συλληφθεί και να εξαερωθεί από τον Ήλιο».Η εξαέρωση του γαλάζιου πλανήτη απέχει 7,6 δισ. χρόνια. Όμως η Γη θα έχει πάψει να είναι κατοικήσιμη πολύ νωρίτερα. Σε ένα δισ. χρόνια, όταν ο Ήλιος θα έχει ήδη αρχίσει να διαστέλλεται, οι ωκανοί θα εξατμιστούν και θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα υδρατμούς, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη ακόμα περισσότερο.Ο Δρ Σμιθ μπορεί να φανταστεί δύο λύσεις για να γλιτώσει η ανθρωπότητα: είτε να εκκενώσει τη Γη με διαστημικές λέμβους, είτε να χρησιμοποιήσει τη βαρυτική έλξη ενός διερχόμενου αστεροειδή για να τραβήξει τη Γη έξω από τη ζώνη της καταστροφής.Η μελέτη δημοσιεύεται στην βρετανική επιθεώρηση Astrophysics.

Ακόμα ένας μεγάλος πλανήτης ίσως κρύβεται στο Ηλιακό Σύστημα.
Ένας άγνωστος μέχρι σήμερα «πλανήτης Χ», και μάλιστα μεγαλύτερος από τον Αρη, κρύβεται στο σκοτάδι στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος, δείχνουν οι υπολογισμοί αστρονόμων στην Ιαπωνία.Το μακρινό, υποθετικό σώμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, ακολουθώντας μια έντονα ελλειπτική τροχιά ακτίνας 15-26 δισ. χιλιομέτρων.«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει ένα «ουράνιο σώμα πλανητικής κλάσης, με μέγεθος 30 έως 70 τοις εκατό της μάζας της Γης, υπάρχει στην εξώτερη ζώνη του Ηλιακού Συστήματος» γράφουν οι ερευνητές σε δημοσίευση που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο στοην αμερικανική επιθεώρηση Astronomical Journal.Αν οι αστρονόμοι προσπαθήσουν αρκετά, θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τον πλανήτη Χ σε λιγότερο από δέκα χρόνια, υποστηρίζει η ομάδα του Δρ Ταντάσι Μουκάι στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε.Η νέα έρευνα έρχεται περίπου δύο χρόνια μετά τον εξοστρακισμό του Πλούτωνα από τη λίστα των πλανητών. Σύμφωνα με τους νέους ορισμούς της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, οι πλανήτες είναι μόνο οκτώ, ενώ ο Πλούτωνας και δύο άλλα σώματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, η Δήμητρα και η Έριδα, θεωρούνται πλανήτες νάνοι.Οι πλανήτες όμως ίσως αποδειχθεί ότι είναι περισσότεροι, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Δρ Μουκάι. «Προσπαθώντας να βρούμε μια εξήγηση για τα ουράνια σώματα, θεωρήσαμε ότι ήταν φυσικό να υποθέσουμε την ύπαρξη ενός άγνωστου ως σήμερα πλανήτη» εξηγει ο ερευνητής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.«Βασισμένοι στην υπόθεσή μας, υπολογίσαμε πώς τα διαστημικά θραύσματα κινήθηκαν τα τελευταία τέσσερα δισ. χρόνια. Τα αποτελέσματα ταίριαζαν με την πραγματική κίνηση των [υπόλοιπων] ουράνιων σωμάτων όπως την παρατηρούμε σήμερα».Ο καθηγητής αστρονομίας μπορεί ακόμα και να μαντέψει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του αόρατου πλανήτη Χ. «Λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, η επιφάνειά του θα καλύπτεται από πάγο, παγωμένη αμμωνία και μεθάνιο» είπε.

Ενεργός πλανήτης ο Άρης – φωτογραφήθηκαν κατολισθήσεις!
Σκάφος της NASA που τέθηκε σχετικά πρόσφατα σε τροχιά γύρω από τον Αρη είχε την σπάνια ευκαιρία να καταγράψει ένα ενεργό φυσικό φαινόμενο εν δράσει στον φαινομενικά νεκρό πλανήτη -κατολισθήσεις πάγου και σκόνης σε πλαγιές του νότιου πόλου.Τέσσερα σημεία στα οποία συνέβαιναν εκείνη την ώρα κατολισθήσεις είναι ευδιάκριτα σε μία εικόνα που συνέλαβε στις 19 Φεβρουαρίου η κάμερα υψηλής ανάλυσης του MRO (Αναγνωριστικός Δορυφόρος του Αρη) .Σύννεφα σκόνης πλάτους έως και 200 μέτρων εξαπλώνονται πάνω από την απότομη πλαγιά όπου διακρίνεται η ροή του λεπτόκοκκου μείγματος από χώμα και και διοξειδίου του άνθρακα.Είναι μια σημαντική επιτυχία για τον δορυφόρο MRO, το νεότερο από τα σκάφη της NASA που παρακολουθούν τον πλανήτη από τροχιά. Η αποστολή έφτασε στον πλανήτη το 2006. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες δορυφορικές παρατηρήσεις από τον Αρη απεικόνιζαν τοπία που δεν έχουν αλλάξει εδώ και εκατομμύρια χρόνια.«Προσπαθούσαμε να εντοπίσουμε εαρινές αλλαγές στην πάχνη διοξειδίου του άνθρακα που κάλυπτε έναν αμμόλοφο, και ήταν εντελώς αναπάντεχο που βρήκαμε τις κατολισθήσεις» σχολίασε η Κάντις Χάνσεν του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, το οποίο διαχειρίζεται την αποστολή.Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Geology, μια σειρά από άλλα ίχνη που φωτογραφήθηκαν στον Αρη το 2006 και ερμηνεύτηκαν από τους επιστήμονες ως ενεργοί χείμαρροι νερού δεν αποκλείεται να οφείλονταν και αυτά σε κατολισθήσεις.

74_5
——————————————————————————–

Συνωμοσίες

Τα X-Files του υπουργείου ʼμυνας της Βρετανίας.
Πως θα αντιδρούσατε αν κάποιος σας έλεγε ότι πορτοκαλί UFO καταδιώκουν βομβαρδιστικά της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας ή ότι ιπτάμενοι δίσκοι με αιγυπτιακά ιερογλυφικά εισέβαλλαν στον εναέριο χώρο της Μεγάλης Βρετανίας; Σίγουρα θα γελάγατε μέχρι δακρύων με αυτά που ακούτε ή ίσως θα θεωρούσατε ότι αυτός που τα λέει δεν βρίσκεται και στη καλύτερη ψυχική κατάσταση. Κι όμως, τέτοιες υποθέσεις και ακόμα περισσότερες βρίσκονται στους «Φάκελους Χ» (X-Files) του υπουργείου ʼμυνας της Βρετανίας, που ανοίγουν την ερχόμενη άνοιξη. Μια μονάδα στρατού (DI55) που ειδικεύεται σε τέτοιες περιπτώσεις, δρα συστηματικά στη Μεγάλη Βρετανία με σκοπό την αποσαφήνιση περίεργων φαινομένων.
Το βρετανικό υπουργείο ʼμυνας προσπαθούσε μέχρι τώρα να κρατήσει μυστικές τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης μονάδας στρατού, όμως «το όργιο της φημολογίας που συνοδεύει την κυβέρνηση και την υποτιθέμενη ανάμειξή της σε ιστορίες με UFO», την ανάγκασε να τη φέρει στο φως της δημοσιότητας.Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 7.000 αναφορές έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια που περιγράφουν διαφόρων τύπων μυστήρια φαινόμενα.Επίσης, το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι και άλλες χώρες έχουν αρχίσει να κάνουν εκτενής αναφορές στο ζήτημα της εξήγησης παράξενων φαινομένων.Συγκεκριμένα, η Γαλλία τον περασμένο Μάρτιο έθεσε στη διάθεση του κοινού όλα τα επίσημα αρχεία που είχε στη κατοχή σχετικά με τα ΑΤΙΑ, ενώ και οι ΗΠΑ μετά από μαρτυρίες κυβερνητών αεροσκαφών, καθώς και επιστημόνων που ειδικεύονται στα συγκεκριμένα φαινόμενα, δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους σχετικά με τις έρευνες για τα UFO.
——————————————————————————–

Εκδηλώσεις – Ομιλίες – Συνέδρια/Ημερίδες

Βραδιά Mystery (18/1/2008).
Για 3η συνεχομενη χρονια το Mystery διοργανωνει βραδια Μυστηριου για τους φιλους και αναγνωστες του περιοδικου! Αυτη τη φορα η βραδια θα συνοδευτει απο την προβολη μιας σειρας σπανιων ντοκυμαντερ για το ανεξηγητο, τη μαγεια και το παραξενο. Πιο συγκεκριμενα θα παρουσιαστουν οι ταινιες:
1) Aleister Crowley: In search of the Great Beast (125 min)
2)Alien Autopsy: The true story (82 min)
3) Alternative 3 (52 min)

Πρόσκληση σε ομιλία του Ελευθέριου Σαραγά.
Ομιλία του Ε. Σαραγά πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24.01.2008 και ώρα 20.00 στο ξενοδοχείο Grand Chalet στην Πολιτεία (Κηφισιά) επι της οδού Κοκκιναρά 38.
Η ομιλία είναι η ίδια με αυτή που είχε γίνει πριν λίγο καιρό στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων και είχε θέμα “Η Τέχνωση του Νου κατά τον Αριστοτέλη”.

Φόρουμ για τον Ευρωπαίο Πολίτη: Μια καινοτομία ευθύνης.
Το Σαββατοκυριακο 2-3 Φεβρουαριου, πραγματοποιειται στο Ζαππειο ενα πολυ ενδιαφερον φορουμ συνεδριο με θεμα τον Ευρωπαιο Πολιτη. Διοργανωτης ειναι η “Ευρωπαϊκη Εκφραση”, ενα δικτυο οργανωσεων για την ενωμενη Ευρωπη, για τις οποιες μπορειτε να μαθετε πολλα μεσω του www.ekfrasi.gr .Στο προγραμμα της εκδηλωσης συμμετεχει και η Μ.Κ.Ο “Βημα για Δημοκρατια Πολιτων” με το θεμα “Δημοκρατικο Ελλειμμα της ΕΕ και οι Αμεσοδημοκρατικες δυνατοτητες υπερβασης του”.

Παζάρι Βιβλίου 2008 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Από την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου και για δέκα ημέρες, έως και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται το Παζάρι Βιβλίου 2008 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Η καθιερωμένη γιορτή γνωριμίας με το Βιβλίο διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμουΑθηναίων.Σε ένα περίπτερο 1.000 τ.μ., ενιαίο για όλους τους εκδότες, εκτίθενται χιλιάδες τίτλοι, όλων των ειδών, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, που ξεκινούν από 1 ευρώ. Το Παζάρι Βιβλίου 2008 θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:45 το βράδυ.

Βασικό εισαγωγικό σεμινάριο στην κλινική ύπνωση.
Βασικό εισαγωγικό σεμινάριο στην κλινική ύπνωση
Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008
Διοργάνωση: «Eλληνικό Kέντρο Συμβουλευτικής και Kλινικής Ύπνωσης» περισσότερα εδώ http://www.counseling.gr/aridea.html

Ομιλία του Γ. Ιεροδιάκονου με θέμα “Αστρονομία, μια επιστήμη Ελληνική” (20/2).
Διάλεξη του συγγραφέα-ερευνητή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ με θέμα:
«ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ»
Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008, ώρα 19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»
(Πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα)
Υπό την αιγίδα του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου
(πλατεία Κολωνακίου 2, Τηλ.:210 3606231

Παρουσίαση βιβλίου: “ʼμεση Δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη” (18/2).
τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη 2007, ώρα: 19:00
στο Βιβλιοπωλείο «ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ», Ιπποκράτους 38, Αθήνα
στη παρουσίαση από τον συγγραφέα Δρ. Φιλοσοφίας Γιώργο Οικονόμου του ξεχωριστού βιβλίου του:
«ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» ( Εκδόσεις Παπαζήση, 2007).
Θα προλογίσει και θα συντονίσει τη διαδικασία ο υποψήφιος Σύμβουλος Δ.Σ.Α. του συνδυασμού μας δικηγόρος της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Γιώργος Λ. Κόκκας, εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών» και του Παγκόσμιου Κινήματος ʼμεσης Δημοκρατίας (W.D.D.M.) (site: www.world-wide-democracy.net).

Σπηλαιολογικά Σεμινάρια από την Ε.Σ.Ε στην Θεσσαλονίκη.
Στις 27/2 ξεκίνησαν τα σεμινάρια του τοπικού τμήματος Β. Ελλάδος της Ε.Σ.Ε στην Θεσσαλονίκη.
——————————————————————————–

Έφυγαν από την ζωή…

Σερ Έντμουντ Χίλαρι, o άνθρωπος του Εβερεστ.
Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο σερ Έντμουντ Χίλαρι. Ο Νεοζηλανδός ήταν ο πρώτος άνθρωπος που, το 1953, μαζί με το Νεπαλέζο Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι, ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το όρος Έβερεστ των Ιμαλαΐων.«Ο θρυλικός ορειβάτης και φιλάνθρωπος είναι ο γνωστότερος Νεοζηλανδός που υπήρξε ποτέ. Πάνω απ’ όλα όμως, ήταν ένας τυπικός Νεοζηλανδός» είπε, ανακοινώνοντας τη δυσάρεστη είδηση, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ.Τα αίτια του θανάτου του Χίλαρι δεν ανακοινώθηκαν. Η υγεία του πάντως είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό και, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έπασχε από πνευμονία.Ο Χίλαρι ήταν 33 ετών όταν ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ, μαζί με τον Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ, το 1953. «Είναι σαν να φτάνεις στο φεγγάρι χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας» περιέγραψε το κατόρθωμά του. «Η κατάκτηση του Έβερεστ ήταν σαν να κερδίζεις έναν πόλεμο για χάρη της ανθρωπότητας».Αργότερα οργάνωσε και άλλες αποστολές στο Νότιο Πόλο και τα Ιμαλάια και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στο να προσφέρει βοήθεια στους Σέρπα, τους Νεπαλέζους που ζουν στη σκιά του Έβερεστ. Μεταξύ άλλων, ο σερ Έντμουντ Χίλαρι, ίδρυσε το Ταμείο των Ιμαλαΐων, που συγκέντρωνε περίπου 250.000 δολάρια ετησίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παράλληλα, βοήθησε να χτιστούν στο Νεπάλ νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες, ακόμη και ένα αεροδρόμιο.«Ήταν ένας κολοσσός. Ήταν μια ηρωική προσωπικότητα που, όχι μόνο υπέταξε το Έβερεστ, αλλά έζησε μια ζωή με αποφασιστικότητα, ταπεινότητα και γενναιοδωρία» προσέθεσε στα σχόλιά της η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.Ο Χίλαρι ήταν ο γνωστότερος Νεοζηλανδός παγκοσμίως και ο μοναδικός εν ζωή, το πρόσωπο του οποίου αποτυπώθηκε σε χαρτονόμισμα της χώρας του.«Η κληρονομιά του σερ Έντμουντ Χίλαρι θα συνεχιστεί. Τα επιτεύγματά του συνεχίζουν να εμπνέουν τις νέες γενιές των Νεοζηλανδών, όπως γίνεται εδώ και μισό αιώνα. Αυτή τη θλιβερή στιγμή οι σκέψεις μου είναι με τη λαίδη Χίλαρι, με τα παιδιά, την ευρύτερη οικογένεια και τους στενούς φίλους του σερ Έντμουντ» κατέληξε η Έλεν Κλαρκ.

Εις μνήμην του Γιώργου Ντούρου.
Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Ντούρος που υπήρξε προϊστάμενος του δασαρχείου Πάρνηθας την περίοδο 1988 – 1996.Επειδή όλοι έχουμε συνηθίσει να χαρακτηρίζουμε τους κρατικούς υπαλλήλους με πολύ κακά κοσμητικά επίθετα, δεν σημαίνει ότι όλοι είναι το ίδιο.Αυτό το κράτος κρατιέται ακόμα χάρη στο φιλότιμο, τον μόχθο και την εντιμότητα ανθρώπων όπως ο Γιώργος Ντούρος, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε την θέση του για να αποκτήσει μια μεζονέτα στα βόρεια προάστια και ένα ακριβό αυτοκίνητο, αν και θα μπορούσε να το κάνει. Υπήρξε ένας αξιόλογος ʼνθρωπος με απίστευτη οικολογική συνείδηση, ο οποίος γνώριζε και εκτιμούσε την πραγματική αξία της φυσικής κληρονομιάς. Ήταν ο άνθρωπος που αντιστάθηκε με σθένος σε όλες τις πιέσεις για αποχαρακτηρισμούς περιοχών της Πάρνηθας προκειμένου να τσιμεντοποιηθούν και δεν υποχώρησε σε κανέναν που του ζητούσε να κάνει πράγματα που με οποιονδήποτε τρόπο θα έβλαπταν το αγαπημένο του βουνό.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν αγαπητός από όλες τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα μέλη τους. Δυστυχώς μετά την αποχώρησή του είδαμε τις πληγές που άρχισαν σιγά σιγά να ανοίγουν επάνω στο βουνό τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τις πυρκαγιέςτου καλοκαιριού, οι οποίες κόστισαν πολύ στην ψυχή αυτού του εξαίρετου ανθρώπου. Ίσως… δεν ξέρω… αλλά λέω ίσως, αυτός να ήταν ακόμα ένας λόγος για τον οποίο αυτός ο άνθρωπος «έφυγε» τόσο νέος από κοντά μας…Νομίζω ότι όλοι μας που αγαπάμε την μητέρα φύση σε ότι και αν πιστεύουμε, οφείλουμε να ανάψουμε ένα κερί, να σιωπήσουμε για ένα λεπτό ή να πιούμε ένα ποτήρι κρασί εις μνήμην αυτού του εξαίρετου συνανθρώπου και μακάρι το παράδειγμά του να βρει μιμητές στην πράξη και όχι στα λόγια…

Εκοιμήθη στις 5.15 o Χριστόδουλος.
Εκοιμήθη στις 5.15 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και � άσης Ελλάδος Χριστόδουλος, έπειτα από μία σκληρή μάχη για τη ζωή που έδωσε επί επτά μήνες με σθένος και υποδειγματική ψυχική δύναμη.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κατέληξε στην κατοικία του, καθώς οι γιατροί σεβάστηκαν την επιθυμία του να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο ό,τι και να του συμβεί. Στις 7.15 η σορός του Αρχιεπισκόπου μεταφέρθηκε από την αρχιεπισκοπική κατοικία στο Λαϊκό Νοσοκομείο για τη νεκροτομή και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο παρεκκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπου θα ψαλεί δέηση.

Πέθανε ο μεγάλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ.
Ο Βρετανός Αρθουρ Κλαρκ, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο βοηθός του.Ο δημιουργός του διάσημου 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος υπέκυψε τα ξημερώματα στην αναπνευστική ανεπάρκεια από την οποία έπασχε το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ο βοηθός του Ρόαν Ντε Σίλβα. Ο Κλαρκ είχε γράψει πάνω από 100 βιβλία, όπως Γαιόφως, Οι Επικυρίαρχοι, Ραντεβού με τον Ράμα, Η Αυτοκρατορία της Γης, Πηγές του Παραδείσου και 3001: Η Τελική Οδύσσεια.Το 1998 ο συγγραφέας εμφάνισε το σύνδρομο που εκδηλώνεται σε ορισμένους επιζώντες της πολιομυελίτιδας, δεκαετίες μετά την εμφάνιση της νόσου, και καθηλώθηκε σε αναπηρική πολυθρόνα. Το Σεπτέμβριο του 2007 δήλωσε ότι δεν θα εγκατέλειπε ποτέ ξανά το σπίτι του στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα.Ο Αρθουρ Κλαρκ γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1917 στο Μάινχεντ του Σόμερσετ. Από μικρή ηλικία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αστρονομία και την επιστημονική φαντασία.Αν και δεν είχε τα χρήματα για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στη Βασιλική Αεροπορία ως ειδικός στα ραντάρ και συμμετείχε στην ανάπτυξη του συστήματος προειδοποίησης που επέτρεψε στη RAF να κερδίσει τη Μάχη της Βρετανίας. Μετά τον πόλεμο πήρε πτυχίο Μαθηματικών και Φυσικής από το King’s College του Λονδίνου.Μετά τον πόλεμο υπήρξε επίσης διευθυντής της Βρετανικής Διαπλανητικής Εταιρείας και ήταν ο πρώτος στον κόσμο που πρότεινε την ιδέα χρήσης δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά ως αναμεταδοτών στις τηλεπικοινωνίες.Τα πρώτα του σημαντικά διηγήματα, Loophole και Rescue Party, δημοσιεύτηκαν το 1946 στο περιοδικό Astounding Science Fiction.To 1953 o Κλαρκ γνώρισε και παντρεύτηκε την 22χρονη τότε Μέριλιν Μέιφιλντ, η οποία είχε ήδη έναν γιο από τον πρώτο της γάμο. Χώρισαν σε διάστημα έξι μηνών, αν και το διαζύγιο δεν επισημοποιήθηκε μέχρι το 1961, πέντε χρόνια μετά τη μετανάστευσή του στη Σρι Λάνκα.Στις αρχές του 1998, λίγο πριν ο πρίγκιπας Κάρολος τον στέψει ιππότη στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σρι Λάνκα, η βρετανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα Sunday Mirror τον κατηγόρησε για παιδοφιλία. Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα και αργότερα το ίδιο έτος κρίθηκε αθώος από τις Αρχές της Σρι Λάνκα. Η εφημερίδα απέσυρε τους ισχυρισμούς της και ο Αρθουρ Κλαρκ στέφθηκε ιππότης το 2000.Με ευκαιρία τα 90ά του γενέθλια το Δεκέμβριο του 2007, ο Κλαρκ βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα με το οποίο έλεγε «αντίο» σε φίλους και αναγνώστες.

Συντριβή ελικοπτέρου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Τραγωδία σήμερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς τρεις αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά ΘεσσαλονίκηςΤραγωδία σήμερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς τρεις αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου “Χιούι” στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης κι αμέσως έπιασε φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πτώση μάλλον οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εντόπισαν απανθρακωμένα τα τρία μέλη του πληρώματος στα συντρίμμια του ελικοπτέρου ενώ οι σοροί τους μεταφέρονται αυτή την ώρα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το ελικόπτερο, που συμμετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση του Στρατού Ξηράς, είχε απογειωθεί από βάση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και εκτελούσε πτήση προς Ρεντίνα. Από τις πρώτες έρευνες είναι εμφανές ότι ο χειριστής του έκανε μεγάλη προσπάθεια να το προσγειώσει μακριά από κατοικημένη περιοχή. Τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για “τον τραγικό χαμό των τριών παιδιών μας, που έπεσαν υπηρετώντας το καθήκον”, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας περισσότερες πληροφοριές. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Βαγγέλης Μεϊμαράκης περισσότερες πληροφοριές κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και εξέφρασε προς τις οικογένειες των άτυχων χειριστών τη βαθιά του οδύνη και τα θερμά του συλλυπητήρια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος περισσότερες πληροφοριές εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης “θλίψη για την απώλεια της ζωής των τριών νέων μας, οι οποίοι υπηρετούσαν το ύψιστο αγαθό της πατρίδος”.
Το πλήρωμα του ελικόπτερου αποτελούσαν οι:Καρδόπουλος Ευστάθιος, του Σάββα, ετών 33, ο οποίος καταγόταν από το νομό Κιλκίς, Ανθυπασπιστής Κυβερνήτης Κατσιας Αθανάσιος του Μάρκου, ετών 24, ο οποίος καταγόταν από το νομό Θεσσαλονίκης, Επιλοχίας ΣυγκυβερνήτηςΚαστανίδης Ευάγγελος, του Σωτηρίου, ετών 28, ο οποίος καταγόταν από το νομό Πιερίας, Επιλοχίας Ιπτάμενος Μηχανικός.Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνά η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Αεροπορίας Στρατού. Από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν στον τόπο της συντριβής ήταν ο αντιδήμαρχος Κορώνειας νομού Θεσσαλονίκης, Παύλος Παπαγερίδης. Μιλώντας στη ΝΕΤ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγερίδης χαρακτήρισε το θέαμα “ανατριχιαστικό”. Πυκνός καπνός είχε καλύψει την περιοχή μεταξύ του Αγίου Βασιλείου και του χωριού Βασιλούδι, ενώ το μόνο που φαινόταν από μακριά ήταν το φτερό του ελικοπτέρου. “Βρισκόμουν καθ’ οδόν στο Λαγκαδά, όταν είδα στην άσφαλτο κτηνοτρόφους να τραβάνε τα μαλλιά τους, φωνάζοντας πως έπεσε ένα ελικόπτερο. Πυκνός καπνός είχε καλύψει την περιοχή. Η λίμνη του Αγίου Βασιλείου είχε μαυρίσει και βλέπαμε μόνο το φτερό του ελικοπτέρου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγερίδης. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και στον τόπο της τραγωδίας έσπευσε ισχυρή αστυνομική και πυροσβεστική δύναμη. Σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγο, Δημήτρη Φαφούτη, η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση και κατάφεραν μέσα σε λίγη ώρα να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε από την πτώση.Το ΠΑΣΟΚ μέσω του εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα ‘Αμυνας Μιχάλη Καρχιμάκη εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά προς στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ χαρακτήρισε δραματική και συνεχώς επιδεινούμενη την επιχειρησιακή κατάσταση της Αεροπορίας Στρατού. Έκανε λόγο για “διώξεις και αθρόα φυγή έμπειρων στελεχών, για ελλείψεις ανταλλακτικών, συντήρησης και σχεδιασμού και για εγκατάλειψη και ατελέσφορη καταπόνηση των μονάδων ελικοπτέρων” και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία. “Σήμερα, θρηνούμε τρεις ιπτάμενους και καμία επικοινωνιακή μεγαλοστομία δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό” είπε και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αγωνιζεται με κάθε τρόπο, για την ταχύτερη δυνατή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της επιχειρησιακής κατάστασης κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων.
——————————————————————————–

Κοινωνικά – Πολιτικά – Πολιστικά νέα

Έσπασε το άβατο του αγ. όρους!
Δέκα γυναίκες, ανάμεσά τους και η βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου, έσπασαν το άβατο και πέρασαν χθες τα χερσαία όρια του Αγίου Ορους, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για την άλωση χιλιάδων στρεμμάτων της Χαλκιδικής από τις μονές και κυρίως για την τελευταία παραχώρηση μεγάλη έκτασης στην περιοχή Ουρανούπολης στη Μονή Βατοπεδίου.Με ένα δυναμικό συλλαλητήριο, που έγινε χθες το πρωί λίγο έξω από την Ουρανούπολη και μπροστά από τη χερσαία είσοδο του Αγίου Ορους, στη Μονή Ζυγού, πάνω από 500 άτομα διαδήλωσαν για την διεκδίκηση δασικών και δημόσιων εκτάσεων, αλλά ακόμη και ιδιωτικών, από μοναστήρια που επικαλούνται βυζαντινά χρυσόβουλα, οθωμανικά μολυβδόβουλα και νόμους της χούντας.Μετά το τέλος της κινητοποίησης, δέκα γυναίκες κινήθηκαν προς την είσοδο και βρέθηκαν μπροστά σε ένα ανθρώπινο τείχος που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικές δυνάμεις.Με πείσμα και αγωνιστικότητα κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και μπήκαν μερικά μέτρα μέσα στην αθωνική πολιτεία.

Ένταση προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι.
Δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το να υπερασπιστώ την χώρα μου, την Κύπρο. Οι θέσεις μου για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το νησί, αποτελούν και θέσεις του ΟΗΕ».Με την γραπτή αυτή δήλωση ο Κύπριος τενίστας απάντησε στις επιθέσεις που δέχεται σήμερα από το σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης αλλά και από πολιτικούς, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο YouTube που τον δείχνει να κρατά ένα καπνογόνο, αγκαλιά με τον πρόεδρο του σωματείο Ελλήνων Φιλάθλων (Hellas Fan Club), Χρήστο Βλαχογιάννη, ο οποίος αναμίχθηκε στο περιστατικό της περασμένης Τρίτης, κατά το οποίο η αστυνομία έκανε χρήση σπρέϊ στον αγώνα Γκονζάλες-Οικονομίδη.Σε ένα από τα βίντεο οπαγδατής καταδικάζει την τουρκική εισβολή του νησιού του, σε άλλο μαζί με τον Βλαχογιάννη λένε “οι Τούρκοι έξω από την Κύπρο”, τελειώνοντας με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, ενώ αλλού υποστηρίζουν “Η Ελλάδα και η Μακεδονία πρέπει να είναι μαζί”.”Αυτό έγινε το 2007. Τώρα θέλω να επικεντρωθώ στον αυριανό αγώνα μου” αναφέρει ο Παγδατής.Αντίπαλός του θα είναι ο Αυστραλός Χιούϊτ και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είναι άσχετη η επίθεση των Αυστραλών εναντίον του Κύπριου αθλητή.Τα αυστραλιανά μέσα κάνουν ιστορική αναφορά στο κυπριακό, όπου, όπως λένε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, βίωσαν ταραχώδη γεγονότα μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη Βρετανία το 1960. Αναφέρεται ότι σε συνέχεια μιας ταραγμένης περιόδου το 1974 και μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία εισέβαλε στο βόρειο μέρος της Κύπρου, και κατέλαβε το 1/3 του νησιού. Το κατεχόμενο τμήμα σήμερα αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, ενώ τα ΗΕ ελέγχουν μια νεκρή ζώνη μεταξύ των ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών.

ΗΠΑ κατηγορούν Ευρώπη για ελευθερία…
Σε συνέντευξή του στο BBC χθες (σ.σ. Τετάρτη) ο Aμερικανός επικεφαλής του Tμήματος Eσωτερικής Aσφάλειας Mάικλ Tσέρτοφ δήλωσε ότι η Eυρώπη είναι η νέα ανερχόμενη πηγή απειλών για τις HΠA, επειδή έχει αναδειχθεί σε «φυτώριο τρομοκρατών». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις τρομοκρατικές ενέργειες στο Λονδίνο και στη Mαδρίτη και επεσήμανε ότι εσχάτως όλο και περισσότερα σχέδια για τρομοκρατικά χτυπήματα καταστρώνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πρόσθεσε, δε, ότι «επικίνδυνα» άτομα από τη Mέση Aνατολή και τη νότια Aσία ταξιδεύουν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς προς την Eυρώπη, με σκοπό να χτυπήσουν στόχους εκεί. O Aμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας για άτομα που ταξιδεύουν από την Eυρώπη προς τις HΠA, εντατικότερους σωματικούς ελέγχους και ελέγχους αποσκευών και πιο επίπονες διαδικασίες έκδοσης βίζας. Eμμέσως πλην σαφώς ο κ. Tσέρτοφ μας είπε ότι η Eυρώπη δεν εφαρμόζει αρκετά αυστηρή πολιτική καταπολέμησης της τρομοκρατίας και καταλήγει να είναι ο «παράδεισος του τρομοκράτη», λόγω αυξημένων δημοκρατικών ελευθεριών και χαλαρών πολιτικών στον τομέα της δημόσιας τάξης.

Έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα η Ρωσία.
Με ανάληψη στρατιωτικής δράσης – ακόμα και προληπτικά – απειλεί η Ρωσία προκειμένου να προστατεύσει την κυριαρχία της χώρας και των συμμάχων της. «Δεν σκοπεύουμε να επιτεθούμε σε κανένα, αλλά θεωρούμε απαραίτητο όλοι οι εταίροι μας να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της θα χρησιμοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ άλλων και προληπτικά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του πυρηνικού όπλου, στις περιπτώσεις, που προβλέπεται από το αμυντικό δόγμα της Ρωσίας» δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας στρατηγός Γιούρι Μπαλουέφσκι.Και πρόσθεσε: «Η στρατιωτική ισχύς μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επίδειξη αποφασιστικότητας της ανώτατης ηγεσίας της χώρας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και – ως ακραίο μέτρο – σε γενικευμένη χρήση, όταν όλα τα υπόλοιπα μέσα αποδειχθούν αναποτελεσματικά».Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Μπαλουέφσκι είχε μιλήσει για μια «εν δυνάμει στρατιωτική απειλή που σήμερα αναγεννάται», χωρίς ωστόσο να φωτογραφίσει συγκεκριμένα κράτη που απειλούν τη Ρωσία.
Τέρμα οι πλαστικές σακούλες στην Αθήνα.
Μέτρα για την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με άλλες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, παίρνουν ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με αρκετά Super Market.Σε συνάντηση εργασίας της Δευτέρας αποφασίστηκε η 6η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία για την υπογραφή συμφωνίας των παραπάνω, ώστε η διανομή από τις νέες σακούλες να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.Στη συνάντηση που διεξήχθει υπό την προεδρία του Νικήτα Κακλαμάνη και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης, Δ. Σκιαδά, έδωσαν την παρουσία τους και εκπρόσωποι των Super Market Α-Β Βασιλόπουλος, Carrefour, DIA, METRO, Atlantic, Bazaar, Αφοί Βερόπουλοι, Σκλαβενίτης και Γαλαξίας.Επιδίωξη όλων είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχει επιτευχθεί η πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας, ενώ συμφώνησαν στη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση του μέτρου.

Ένα γεγονός στην Κίνα, τροφή για συζήτηση…
Σε θάνατο καταδικάστηκε ο Γου Τιάνσι, πρώην μέλος της κινέζικης Εθνοσυνέλευσης, για τους βιασμούς 20 μαθητριών γυμνασίου. Στόχος του 61χρονου ήταν να συνευρεθεί με 100 παρθένες, καθώς πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό μπορούσε να παρατείνει τη ζωή του, σύμφωνα με μια προαιώνια κινεζική πρόληψη.

Διαμάχη για τα εννέα βυζαντινά πιάτα.
Με έρανο 1 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν τα πιάτα που διεκδικεί η Βουλγαρία από τα ελληνικά μουσεία. Στις εννέα το βράδυ, λίγοι υπάλληλοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα σπίτι τους στη γειτονική Βουλγαρία. Στο μικρό γραφείο του εισαγγελέα Κάμεν Μίχοβ, όμως, στον πέμπτο όροφο του δικαστικού μεγάρου της Σόφιας, τα φώτα είναι ακόμα ανοιχτά. Τον τελευταίο καιρό, ο Μίχοβ δουλεύει έως πολύ αργά τα βράδια μαζί με τον μόλις 32 χρονών έμπιστο σύμβουλο του υπουργού Πολιτισμού της Βουλγαρίας, Τοντόρ Τσομπάνοφ. Οι δυο τους μαζεύουν στοιχεία για εννέα βυζαντινά πιάτα μεγάλης ιστορικής αξίας, που έχουν στην κατοχή τους τρία μεγάλα ελληνικά μουσεία: το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα. «Ενα έγκλημα έχει διαπραχθεί εις βάρος της Βουλγαρίας και οι υπαίτιοι θα πρέπει να τιμωρηθούν», διατείνεται κατηγορηματικά ο Μίχοβ, ενώ δίπλα του ο Τσομπάνοφ δεν φαίνεται να συμφωνεί. Γι’ αυτόν μεγαλύτερη σημασία έχει η επιστροφή των πιάτων στη Βουλγαρία και η τοποθέτησή τους στην κεντρική αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας. Μπορεί για τον Τσομπάνοφ η υπόθεση να είναι «εθνική», όμως το ίδιο συμβαίνει και για τα τρία ελληνικά μουσεία που το 2003 συγκέντρωσαν κάτι παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ για την αγορά των πιάτων. Εχοντας εξασφαλίσει 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείου Πολιτισμού, οι διευθυντές των τριών μουσείων έκαναν τότε δημόσια έκκληση σε όλους τους πολίτες να χρηματοδοτήσουν την αγορά τους από έναν άγνωστο μέχρι σήμερα Ελληνα συλλέκτη του εξωτερικού. Στην πρόσκληση, μαζί με άλλους επώνυμους και ανώνυμους, ανταποκρίνεται και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστας Καραμανλής, καταθέτοντας σημαντικό μέρος της βουλευτικής του αποζημίωσης.Για τα βυζαντινά πιάτα δεν θα είχε εγερθεί κανένα θέμα, αν τον Οκτώβριο του 2006 ο Οίκος Κρίστις του Λονδίνου δεν ανακοίνωνε ότι θα δημοπρατήσει ένα παρόμοιο πιάτο με προέλευση τη Βουλγαρία. Την ίδια κιόλας μέρα που η φωτογραφία του έκανε την εμφάνισή της στις βουλγαρικές εφημερίδες, ο Βούλγαρος αρχαιοκάπηλος Νάιντεν Μπλάκνεβ πήγε εξαγριωμένος στο Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας για να δηλώσει… ιδιοκτήτης. Ο Μπλάκνεβ, που είναι σήμερα ο βασικός μάρτυρας των Βούλγαρων στη διεκδίκηση των πιάτων από την Ελλάδα, δηλώνει απόλυτα σίγουρος ότι το πιάτο των Κρίστις είναι ένα από τα 13, που έβγαλε ο ίδιος από το χώμα τον Δεκέμβριο του 2000. Ο Βούλγαρος εισαγγελέας Μίχοβ είναι στην αρχή δύσπιστος αλλά τελικά στέλνει γράμμα στους Κρίστις για να σταματήσει τη δημοπρασία. Ο οίκος αρνείται κάθε είδους συνεργασία και η υπόθεση καταλήγει στο βρετανικό δικαστήριο. Εκεί οι Βούλγαροι έρχονται αντιμέτωποι με έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους σε θέματα αρχαιοκαπηλίας, ο οποίος παρουσιάζει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το πιάτο είχε αποθηκευτεί στο τμήμα αρχαιοτήτων του οίκου Σόθεμπις το 1997. Τρία χρόνια δηλαδή πριν από την ημερομηνία που ο Βούλγαρος αρχαιοκάπηλος ισχυρίζεται ότι το ανακάλυψε. Στο χαρτί αυτό δεν υπάρχει λεπτομερής περιγραφή του πιάτου ούτε επισυνάπτεται κάποια φωτογραφία, αλλά ο Βρετανός δικαστής το θεωρεί αρκετό ώστε να δώσει το πράσινο φως στον οίκο Κρίστις και η δημοπρασία να πραγματοποιηθεί. Ο Μίχοβ γυρίζει στη Σόφια με άδεια χέρια και μάλλον πεπεισμένος ότι ο Βούλγαρος αρχαιοκάπηλος δεν λέει την αλήθεια, μέχρι που μια παλιά δικογραφία ξεθάβεται από το αρχείο και τα δεδομένα ανατρέπονται. Σε αυτή αναφέρεται ότι το 2001 ο Μπλάκνεβ είχε πουλήσει τα πιάτα σε έναν αρχαιοπώλη της Φιλιππούπολης. Μόλις συνειδητοποιεί ότι ο αρχαιοπώλης του έδωσε πλαστά χρήματα, αρχίζει να τον παρενοχλεί και σύντομα βρίσκεται στο δικαστήριο για απόπειρα δολοφονίας. Στη δίκη που ακολουθεί, τρεις διαφορετικοί μάρτυρες περιγράφουν τα πιάτα. Η περιγραφή θα μπορούσε να είχε γίνει μόνο εάν οι Βούλγαροι τα είχαν δει στα ελληνικά μουσεία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι καταθέσεις φέρουν ημερομηνίες πολύ πριν αυτά εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Η απάντηση για την προέλευση των αντικειμένων έμελλε να βρίσκεται πολύ πιο μακριά: σε ένα μικρό διαμέρισμα μιας από τις αριστοκρατικότερες συνοικίες του Λονδίνου, όπου ζει ο μυστηριώδης συλλέκτης που πούλησε τα άγνωστης προέλευσης βυζαντινά πιάτα στα τρία ελληνικά μουσεία. Ο Θεόδωρος Σαρμάς αποφάσισε να δώσει για πρώτη φορά τις δικές του απαντήσεις σε όλα όσα λένε οι Βούλγαροι σε μια αποκλειστική συνέντευξη στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Δίπλα σε ένα μαρμάρινο κιονόκρανο, δεκάδες γυάλινα βυζαντινά σκεύη και σπάνια νομίσματα, ο Σαρμάς μιλά για την εμμονή του σε ό,τι αρχαίο ελληνικό και ιδιαίτερα βυζαντινό. Σκοπός του κάποια ημέρα είναι η συλλογή του να επαναπατριστεί. Οταν η συζήτηση έρχεται στα εννέα βυζαντινά πιάτα, ο Σαρμάς είναι αφοπλιστικός. «Δεν μπορώ να καταλάβω πού βασίζονται οι Βούλγαροι. Τα πιάτα αυτά βρίσκονται στην κατοχή μου από το 1963, τα κληρονόμησα από τον πατέρα μου και μέχρι την ημέρα που τα πούλησα αποτελούσαν το προσωπικό μου σερβίτσιο». Οι οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει τον Δεκέμβριο του 2001 κάνουν τον Σαρμά να αρχίσει συζητήσεις με το Μουσείο Μπενάκη, που τον γνωρίζει από παλαιότερες δωρεές και αγοραπωλησίες. Οπως κάθε μουσείο οφείλει να κάνει, το Μπενάκη ζήτησε από τον Σαρμά κάποιο έγγραφο που να καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία τη νόμιμη κατοχή των εννέα πιάτων. Αντ’ αυτού ο Σαρμάς τους έδωσε ένα οικογενειακό γράμμα που αναφερόταν αόριστα σε μια μεγάλη βυζαντινή συλλογή του πατέρα του και τότε οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την τύχη των εννέα πιάτων. Οι διευθυντές των τριών μουσείων, αλλά και ο Σαρμάς θα πρέπει να δώσουν ικανοποιητικές εξηγήσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που με καθυστέρηση έξι μηνών αποφάσισε να κάνει την έρευνα που ζητούσε ο Βούλγαρος Εισαγγελέας Μίχοβ. Οπως λέει εξάλλου ο Μίχοβ, στην πρώτη του διεκδίκηση αρχαίου αντικειμένου από άλλη χώρα -αυτή των βυζαντινών πιάτων από τα ελληνικά μουσεία- το παράδειγμά του είναι οι ελληνικές διεκδικήσεις από τα μεγάλα ξένα μουσεία κι αυτές μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχουν υπάρξει αρκούντως επιτυχημένες.

Το Λουξεμβούργο αποποινικοποιεί την ευθανασία.
Το κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στους γιατρούς να θέτουν τέρμα στη ζωή ασθενών οι οποίοι έχουν εκφράσει ρητή επιθυμία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας.Το νομοσχέδιο – το οποίο είχε κατατεθεί από το 2001 – εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης (19/2) σε πρώτη ανάγνωση από μικρή πλειοψηφία 30 βουλευτών σε σύνολο 59 εδρών του Κοινοβουλίου και καταψηφίστηκε από το σύνολο των βουλευτών του Χριστιανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (CSV) του πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με εξαίρεση ενός. Προκειμένου να καταστεί νόμος του κράτους, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και σε δεύτερη ανάγνωση. Στην περίπτωση αυτή, το Λουξεμβούργο θα γίνει η τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποποινικοποιεί την ευθανασία, μετά την Ολλανδία και το Βέλγιο το 2002.Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στην καθολική κοινωνία του Λουξεμβούργου, καθώς θεωρεί – όπως και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών – ότι η βοήθεια προς τους ασθενείς που θέλουν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους είναι ανθρωποκτονία.

Κατά των κλινικών μελετών για το AIDS τάσσεται η Ν. Αφρική!
Τα παραδοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τους Αφρικανούς θεραπευτές δεν μπορούν να αξιολογηθούν με κλινικές δοκιμές δυτικού τύπου, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Νοτίου Αφρικής, η οποία παλαιότερα είχε αφήσει άφωνη τη διεθνή κοινότητα με τις απόψεις της για το AIDS.Η αξιολόγηση των παραδοσιακών φαρμάκων δεν πρέπει να «βαλτώσει» σε κλινικές μελέτες, δήλωσε η Μάντο Τσαμπαλάλα-Μσίμανγκ, μιλώντας σε ομάδα εργασίας για τη νομική ρύθμιση των παραδοσιακών θεραπειών.«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυτικά μοντέλα πρωτοκόλλων για έρευνα και ανάπτυξη» είπε, επισημαίνοντας ότι «πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται από παραδοσιακούς θεραπευτές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν τάσσεται κατά όλων των κλινικών δοκιμών.Η Μσίμανγκ είχε παλαιότερα γελοιποιηθεί σε διεθνές επίπεδο όταν υποστήριξε τη χρήση σκόρδου και λαχανικών για την καταπολέμηση του AIDS, στη θέση των σύγχρονων φαρμάκων.Είχε επίσης ταχθεί υπέρ της άποψης που διατηρούσε παλαιότερα ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τάμπο Μπέκι, ότι το AIDS δεν οφείλεται στον ιό HIV.Η Νότιος Αφρική εξακολουθεί σήμερα να έχει το υψηλότερο ποσοστό ασθενών με HIV στον κόσμο.

Θα εκδώσει γραμματόσημα το Άγιον Ορος!
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνία με την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους για την κυκλοφορία ιδιαίτερων γραμματοσήμων Αγίου Όρους, ως αυτοδιοίκητης περιοχής, αντί των κανονικών ελληνικών γραμματοσήμων που κυκλοφορούν εκεί μέχρι σήμερα. Η πρώτη έκδοση των γραμματοσήμων αυτών αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάρτιο. Τα ΕΛΤΑ δηλώνουν ότι έχουν λάβει την θετική γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη καθώς και την συγκατάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είναι και η προϊστάμενη αρχή της Ιεράς Κοινότητας. Η κίνηση αυτή γίνεται για καθαρά εισπρακτικούς λόγους (οι χίλιοι περίπου μοναχοί δεν χρειάζονται κάτι τέτοιο). Υπάρχουν όμως υπαρκτοί εθνικοί κίνδυνοι από μία τέτοια ενέργεια. Το 1977 είχε ξαναγίνει μία τέτοια προσπάθεια η οποία είχε αποτραπεί τότε για εθνικούς κυρίως λόγους.Κάποιες άλλες χώρες έχουν αποδεχθεί την έκδοση γραμματοσήμων διαφορετικών για κάποιες περιοχές τους. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα εκδίδει ιδιαίτερα γραμματόσημα για τα νησιά της Αζόρες και Μαδέιρα. Όμως η Πορτογαλία δεν έχει προβλήματα αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας της, ή του θαλάσσιου χώρου της από γείτονες της. Ούτε είχε ποτέ στο παρελθόν αμφισβητηθεί η εθνική κυριαρχία της εκεί, από άλλες χώρες.Στο ʼγιο Όρος υπάρχουν και μονές αλλοεθνείς. Στο παρελθόν δε μεγάλη χώρα είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει πληθυσμιακή πλειοψηφία στον ʼθω αποστέλλοντας εκεί «μοναχούς» κατά χιλιάδες, επιδιώκοντας να μεταβάλει το ʼγιο Όρος σε μεγάλη ναυτική της βάση στο Αιγαίο. Ακόμα η πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριάρχη επί του Αγίου Όρους δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο αυτό δεν θα τύχει εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά η οποία θεωρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένα απλώς τουρκικό ίδρυμα. Το θέμα αυτό έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις στους φιλοτελικούς κύκλους της χώρας μας.

Η Αγκυρα “στήνει” μειονοτικό.
Αθόρυβα και συστηματικά κλιμακώνεται η προσπάθεια της Αγκυρας για την κηδεμονία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η οποία αντιμετωπίζεται ως «στρατηγική μειονότητα» από την τουρκική διπλωματία ειδικά μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην περιοχή «τουρκικοί σύλλογοι» (τελευταίο παράδειγμα ο «Πλάτανος» στην Ξάνθη) που υπόσχονται να βοηθήσουν τη μειονότητα -με χρηματοδότηση από το εξωτερικό- να αποκτήσει νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και άλλου είδους υποδομές κοινής ωφέλειας.
Παράλληλα, επεκτείνεται ραγδαία το δίκτυο των συλλόγων που εκπροσωπούν τους «Δυτικοθρακιώτες» στο εξωτερικό, με προφανή επιδίωξη τη διεθνοποίηση εντυπώσεων «καταπίεσής» τους. Η κινητικότητα των μη αναγνωρισμένων από την ελληνική Πολιτεία μουφτήδων και του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή είναι εντυπωσιακή και το πέρασμα των συνόρων για τους εκπροσώπους της μειονότητας που διατηρούν στενή επικοινωνία με την Αγκυρα γίνεται όλο και πιο τακτικό.Τέσσερις κινήσεις που δεν έγιναν γνωστές αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο τη στρατηγική της Αγκυρας σε σχέση με τη μειονότητα της Θράκης, η οποία επιχειρείται να εκπαιδευτεί σε αυτονομιστικές αντιλήψεις. Συγκεκριμένα:? Η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» επεκτάθηκε με νέα παραρτήματα στο Λονδίνο και τη Χάγη. Και έχοντας status παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εγκαλεί συνεχώς την ελληνική Πολιτεία για παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών.? Ο πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» κ. Ερόλ Κασίφογλου (κάτοικος Τουρκίας με καταγωγή από τη Θράκη) κάλεσε τους «ομογενείς» του να αυτονομηθούν με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η απόσχιση της πρώην σερβικής επαρχίας θα λειτουργήσει ως «παράδειγμα». Λίγες μέρες μετά, γευμάτισε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του «Συλλόγου Επιστημόνων» της μειονότητας δικηγόρος Ξάνθης κ. Αχμέτ Καρά.? Ο αντινομάρχης Ροδόπης κ. Μ. Δεβετζή Ογλού επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκυρα και σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρθηκε στον «Αττίλα» ως «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».? Πριν από λίγες μέρες ο «εκλεγμένος μουφτής» Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ επισκέφθηκε την Αγκυρα όπου είχε επαφές με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.Το θέμα της μειονότητας χειρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Και το ανέδειξε δημοσίως ως ένα από τα τρία που συζητήθηκαν (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητες) ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Αλί Μπαμπατζάν μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με την ομόλογό του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο των συνομιλιών της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Μπαμπατζάν για τις μειονότητες, απάντησε ότι έγινε μια σύντομη αναφορά στους πρόσφατους νόμους που αφορούν στα βακούφια, στα μειονοτικά ιδρύματα και τις περιουσίες τους. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει «δομημένος διάλογος, επιτροπές ή άλλος μηχανισμός για τα μειονοτικά θέματα» και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να υπάρχει σε κάθε ευκαιρία διάλογος με την κυβέρνηση της Τουρκίας ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις. Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρονται οι καταγγελίες πομακικών συλλόγων ότι ασκούνται πιέσεις από μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας ώστε να απαρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας (εκτουρκισμός). Αναφέρεται επίσης ότι χάρη στις προσπάθειες της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων Ξάνθης αυξήθηκε η προσέλευση των παιδιών των Τσιγγάνων στα σχολεία.

Σκληρή αντίδραση της Ιεράς Συνόδου για το σύμφωνο συμβίωσης.
Την αντίθεσή της στο νόμο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης εκφράζει η Εκκλησία της Ελλάδος διά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τα μέλη της ΔΙΣ για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διετύπωσαν τις απόψεις τους όλοι οι ιεράρχες.Στην απόφαση που ελήφθη τονίζεται πως «είναι παντελώς αδύνατο» η Εκκλησία να συγκατατεθεί στο διαμορφούμενο νομοσχέδιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, «η εφαρμογή του οποίου υποθάλπει και νομιμοποιεί βαρύτατα ηθικά αμαρτήματα και το οποίο σε περίπτωση εφαρμογής θα αποτελέσει καταστροφική βόμβα στα θεμέλια της χριστιανικής οικογενείας και όλης της ελληνικής κοινωνίας». Η Ιερά Σύνοδος «εκφράζει την ελπίδα και την ευχή να μην καταστεί νόμος του κράτους το εν λόγω νομοσχέδιο» και καλεί «το ιερό πλήρωμα των πιστών τέκνων αυτής να βεβαιωθούν ότι η Εκκλησία υπερασπιζομένη ανέκαθεν τα της ιερότητος του ιερού μυστηρίου του γάμου, φροντίζει για την εφαρμογή της διδασκαλίας του Κυρίου Ιησού Χριστού, για την τήρηση των αρχών του ιερού Ευαγγελίου σε όλους τους τομείς της ζωής και τον σεβασμό προς τους παραδεδομένους ιερούς κανόνες σχετικά με το βίο και τη συμπεριφορά των τέκνων της Εκκλησίας».Τέλος, διακηρύσσει «τον απόλυτο σεβασμό και την παραδεδομένη τιμή προς το υπό της Εκκλησίας τελούμενο ιερό μυστήριο του γάμου», σημειώνοντας πως η Εκκλησία «δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του γάμου κατά το ορθόδοξο τυπικό ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη ‘συζυγική’ σχέση εκτός αυτού». Σχολιάζοντας την απόφαση της ΔΙΣ, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Αποτελεί άλλο πράγμα η νομιμοποίηση της ελεύθερης συμβίωσης με θρησκευτικό γάμο (όπως απαιτεί, ευλόγως, η Εκκλησία) και τελείως διαφορετικό η ρύθμιση των υπαρκτών κοινωνικών της συνεπειών, που θέλει να επιφέρει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης». Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε πως «επιβάλλεται η Πολιτεία να προστατεύσει τα παιδιά που αποκτιούνται από την ελεύθερη συμβίωση» και πως το σύμφωνο καθιστά τις έως τώρα ελεύθερες σχέσεις συμβίωσης «λιγότερο ελεύθερες» και τους πολίτες περισσότερο υπεύθυνους.«Αντιδραστική και σκοταδιστική» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη θέση της ιεραρχίας της εκκλησίας αναφορικά με τη δήλωση ότι «αποτελεί πορνεία κάθε γάμος, κάθε σχέση έξω από τον θρησκευτικό γάμο.
——————————————————————————–

Ανακαλύψεις – Εφευρέσεις

Ποια ήταν τελικά η Μόνα Λίζα;
Γερμανός μελετητής από την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη Χαϊδελβέργης διεπίστωσε οριστικά ποια βρίσκεται πίσω από το μυστηριώδες χαμόγελο της Μόνα Λίζα, έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πρόκειται για τη σύζυγο του Φλωρεντινού εμπόρου μετάξης Φραντσέσκο ντελ Τζοκόντο, τη Λίζα Γκεραρντίνι. Σε τόμο με επιστολές του Ρωμαίου πολιτικού Κικέρωνα ο επικεφαλής του τμήματος Μελέτης Χειρογράφων και Γραφολογίας της γερμανικής πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, δρ Αρμίν Σλέχτερ εντόπισε στο περιθώριο των κειμένων χειρόγραφα σχόλια που αναφέρονταν στην αρχαιοελληνική ζωγραφική. Ο ιδιοκτήτης του βιβλίου τα συνέδεε με τον Ντα Βίντσι και τρεις πίνακές του, μεταξύ των οποίων την «Τζοκόντα» -αναγράφοντας και το ονοματεπώνυμο του μοντέλου. Ανάλυση της γραφής απέδειξε ότι ο ιδιοκτήτης του βιβλίου ήταν ο Αγκοστίνο Βεσπούτσι, μορφωμένος υπάλληλος στη Φλωρεντία, γνωστός του Μακιαβέλι και συμπολίτης του ζωγράφου την ίδια εποχή, που εκείνος δημιουργούσε στην αυλή των Βοργία. Το βιβλίο φέρει χρονολογία 1503.

Τα έντομα, φονείς των δεινοσαύρων (νέα θεωρία για την εξαφάνισή τους) .
Ηταν τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή όντα που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη μας, όμως σύμφωνα με μια καινούργια θεωρία, ίσως να μην εξαφανίστηκαν από τη σύγκρουση της Γης με κάποιον ογκώδη μετεωρίτη αλλά από τα ταπεινά μικροσκοπικά… έντομα! Κατά την τελευταία περίοδο της εποχής των Δεινοσαύρων, η εξέλιξη των εντόμων τα οδήγησε σε μια πρωτόγνωρη έκρηξη ποικιλίας νέων ειδών. Σε αυτή τη διαδικασία ο αριθμός τους διπλασιάστηκε και φαίνεται πως ίσως κατάφεραν ένα καίριο «τσίμπημα» στους άτσαλους γίγαντες. Οι ασθένειες που τους μετέδωσαν αλλά και η αλλαγή στη χλωρίδα που επέφερε ο πολλαπλασιασμός των εντόμων δημιούργησαν συνθήκες στις οποίες οι φυτοφάγοι γίγαντες δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν. Την υπόθεση αυτή τουλάχιστον κάνουν οι εντομολόγοι George και Roberta Poinar καθηγητές ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Δεν θα μπορούσαμε βεβαίως με σιγουριά να ισχυριστούμε ότι τα έντομα έγιναν το καθοριστικό φονικό εργαλείο που ευθύνεται για την εξαφάνισή τους, όμως πιστεύουμε ότι έπαιξαν τουλάχιστον καθοριστικό ρόλο στην πτώση τους» λένε οι δύο εντομολόγοι. «Η έρευνα μας αποδεικνύει ότι την κρητιδική περίοδο ήταν έντονη η διαδικασία της εξέλιξης και παρήγαγε έντομα ξενιστές ασθενειών, κάποια τουλάχιστον από τα οποία ήταν σε θέση να πλήξουν τα τεράστια ερπετά».Στα σωθικά ενός εντόμου που βρέθηκε στο κεχριμπαρένιο απολίθωμα ενός χυμού δέντρου εκείνης της εποχής, η επιστημονική ομάδα βρήκε τον παθογόνο παράγοντα που προκαλεί την παρασιτική ασθένεια λεϊσμανίαση, ενώ σε άλλα δείγματα βρήκαν μορφές του παράσιτου της ελονοσίας που μολύνει τα πουλιά και τις σαύρες. Στη συνέχεια μελετώντας απολιθωμένα περιττώματα δεινοσαύρων βρήκαν αυτά και άλλα παρασιτικά μικρόβια τα οποία φέρουν τα έντομα.Πέρα από τη διασπορά ασθενειών τα έντομα ήταν εξαιρετικά απασχολημένα και με τον επικονιασμό των λουλουδιών και των φυτών. Φαίνεται πως οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην εξέλιξη που επέβαλαν τα έντομα στα φυτά κι έτσι πέθαιναν από την πείνα.Οι δύο εντομολόγοι πιστεύουν ότι η κυρίαρχη θεωρία (ότι δηλαδή οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από τις συνέπειες της σύγκρουσης ενός μετεωρίτη με τη γη) είναι αδύναμη, αφού η εξαφάνισή τους άργησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Έλληνας βιολόγος κάνει τρομερή ανακάλυψη για το AIDS!
O Έλληνας βιολόγος ʼρης Κατζουράκης στo πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κάνει τρομερή ανακάλυψη για τον ιό του AIDS. Το μυστικό της αντιμετώπισης του, παίζει να αποτελεί τμήμα του DNA μας!Με λίγα λόγια, το είδος των ρετροϊών όπως εκείνου του AIDS, είναι πολύ παλαιότερο από εκείνο που φαντάζονταν οι βιολόγοι. Ουσιαστικά πάμε 7.000.000 χρόνια πίσω! Ρετροϊοί υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εξελικτικής διαδικασίας από ότι φαίνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα αρκετών οργανισμών έχει μάθει να τους αντιμετωπίζει. Απλώς για τόσα εκατομμύρια χρόνια δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν κάτι, οπότε «απενεργοποιήθηκε» η λειτουργία, αλλά όχι η γνώση. Το ενδιαφέρον είναι ότι η φυσική επιλογή, κατόρθωσε να δαμάσει κάποια στελέχη του DNA των ιών και να γίνουν τμήμα του ανθρώπινου γονιδιώματος. Ουσιαστικά το 5% – 8% του γονιδιώματος μας, είναι ρετροϊοί.Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν είχαν κατορθώσει να αναπτύξουν μοντέλα εκδήλωσης της ασθένειας AIDS, κάτι που γίνεται πλέον εφικτό, με επακόλουθο την περαιτέρω εις βάθος κατανόηση της.Προσπάθησα να κάνω μια περίληψη, αλλά μην με κυνηγήσετε αν είπα και κάποια ιατρική-επιστημονική ορολογία λάθος…

O χρόνος θα εξαφανισθει?
Επιστήμονες έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα της σκοτεινής ενέργειας με μια ριζική πρόταση, ότι δηλαδή το τέλος του Κόσμου μπορεί να έρθει όχι με ένα bang αλλά με μια ακινησία – και ο χρόνος θα μπορούσε στην κυριολεξία να επιβραδυνθεί ενώ θα μπορούσε μια μέρα να σταματήσει ολωσδιόλου. Η ιδέα ότι ίδιος ο χρόνος θα μπορούσε να πάψει να υπάρχει σε δισεκατομμύρια χρόνια – και όλα θα σταματήσουν σιγά-σιγά – έχει παρουσιαστεί λεπτομερώς από τον καθηγητή José Senovilla, Marc Mars και Raül Vera του πανεπιστημίου των Βάσκων στο Μπιλμπάο και του πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας. Το κίνητρο για αυτό το ριζικό τέλος του ίδιου του χρόνου είναι να παρασχεθεί μια εναλλακτική εξήγηση για τη “σκοτεινή ενέργεια” – τη μυστήρια αντιβαρυτική δύναμη που έχει προταθεί για να εξηγήσει ένα κοσμικό φαινόμενο που έχει μπλέξει τους επιστήμονες. Μια δεκαετία πριν, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι κάποιοι απόμακροι υπερκαινοφανείς – πολύ μακρινά άστρα που έχουν εκραγεί στο τέλος της ζωής τους – φάνηκαν να κινούνται πιο γρήγορα από αυτά που ήταν πιο κοντά στο κέντρο, που μας υπέδειξε ότι το ίδιο το διάστημα όχι απλώς διαστέλλεται αλλά και επιταχύνεται. Η δε σκοτεινή ενέργεια προτάθηκε σαν μια πιθανά αιτία γι αυτή την επιτάχυνση της διαστολής του Κόσμου. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν έχει κάποια ιδέα για το τι είναι η σκοτεινή ενέργεια ή από πού προέρχεται, ενώ οι θεωρητικοί σε όλο τον κόσμο έχουν αναστατωθεί για να ανακαλύψουν τι είναι, και έτσι να ξεφορτωθούν από το βάρος της. Η πρόταση της ομάδας πάει μακριά συνολικά με τη σκοτεινή ενέργεια. Ο Senovilla λέει, ότι η εμφάνιση της επιτάχυνσης προκαλείται από τον ίδιο τον χρόνο βαθμιαία όπως αυτός επιβραδύνεται, όπως δηλαδή ένα ρολόι που έχει ξεκουρδιστεί. “Δεν λέμε ότι η ίδια η διαστολή του σύμπαντος είναι μια παραίσθηση,” εξηγεί ο Senovilla. “Αυτό που λέμε είναι ότι μπορεί η επιτάχυνση της διαστολής να είναι μια παραίσθηση – δηλαδή η διαστολή να μας φαίνεται πως επιταχύνεται.” “Αντίθετα, εάν ο χρόνος επιβραδύνεται βαθμιαία, αλλά συνεχίζουμε αφελώς να διατηρούμε τις εξισώσεις μας για να παραγάγουμε τις αλλαγές της διαστολής με σεβασμό στην καθιερωμένη ροή του χρόνου, τότε τα απλά μοντέλα που έχουμε κατασκευάσει στην εργασία μας δείχνουν ότι παίρνουμε ένα φαινόμενο επιταχυνόμενο ρυθμό της διαστολής” συνεχίζει.Ενώ η αλλαγή του χρόνου θα ήταν απείρως αργή από την προοπτική των ανθρώπων, από τη μεριά της κοσμολογίας – που εξετάζει το φως από άστρα και γαλαξίες που έλαμψαν πριν δισεκατομμύρια χρόνια – αυτή η χρονική επιβράδυνση θα μπορούσε να μετρηθεί εύκολα. Οι αστρονόμοι είναι σε θέση να διακρίνουν την ταχύτητα διαστολής του Κόσμου χρησιμοποιώντας την τεχνική της “ερυθρής μετατόπισης”. Σύμφωνα με αυτή, ένα αστέρι που απομακρύνεται από μας εμφανίζεται πιο κόκκινο στο χρώμα από ένα που κινείται προς εμάς Οι επιστήμονες ψάχνουν για αστέρια που έχουν εκραγεί – τις σουπερνόβες – μόνο τύπου Ι που δίνουν μια καλή συγκριτική μέτρηση. Εντούτοις, η ακρίβεια αυτών των μετρήσεων εξαρτάται από το αν ο χρόνος μένει αμετάβλητος σε όλο το σύμπαν. Εάν ο χρόνος επιβραδύνεται πράγματι, έτσι ώστε σύμφωνα με αυτήν την νέα πρόταση η απομονωμένη χρονική διάστασή μας να μετατρέπεται αργά αργά σε μια νέα χωρική διάσταση, τότε τα απομακρυσμένα αρχαία άστρα που βλέπουν οι κοσμολόγοι, θα μας φαινόταν σαν να επιταχύνονται. “Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι νομίζουμε ότι η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται,” λέει ο Senovilla. Η ομάδα βασίζει την ιδέα της σε μια ειδική παραλλαγή της θεωρίας υπερχορδών, που από μερικούς θεωρείται ότι είναι η θεωρία του παντός, στην οποία ο Κόσμος μας είναι περιορισμένος στην επιφάνεια μιας μεμβράνης, ή βράνης, που επιπλέει σε ένα χώρο υψηλής διάστασης, γνωστής ως “σώμα” ή “bulk”. Σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια όμως, ο χρόνος θα παύσει να είναι εντελώς χρόνος – και όλα θα σταματήσουν. “Έπειτα όλα θα παγώσουν, σαν ένα στιγμιότυπο μιας στιγμής, για πάντα,” πιστεύει ο Senovilla. Εντούτοις, προσθέτει ότι η ομάδα υποθέτει ότι υπάρχει μόνο μια διάσταση του χρόνου. Ο Itzhak Bars του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος ʼντζελες έχει κάνει μια παράξενη πρόταση, ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις του χρόνου, όχι μία με την οποία είμαστε εξοικειωμένοι. Ο Senovilla λέει: “Ένα πράγμα που δεν συμπεριλαμβάνεται σίγουρα στα μοντέλο μας είναι η πιθανότητα να υπάρχουν περισσότερες από μία χρονικές διαστάσεις.” Παρόλο που η θεωρία αυτή είναι εξωτική, υπάρχουν μερικοί επιστήμονες που την υποστηρίζουν. Ο Gary Gibbons, κοσμολόγος στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, θεωρεί ότι η ιδέα αυτή αξίζει. “Πιστεύουμε ότι ο χρόνος προέκυψε κατά τη διάρκεια του Big Bang, και εάν μπορεί να αναδυθεί ο χρόνος μπορεί, επίσης, και να εξαφανιστεί – είναι ακριβώς το αντίστροφο φαινόμενο,” λέει. “Το πιο θαυμάσιο πράγμα για αυτές τις εξηγήσεις είναι ότι, ενώ ακούγονται περίεργα, ο Μεγάλος Αδρονικός Συγκρουστής θα μπορούσε να μας δώσει αποδείξεις για τις πρόσθετες διαστάσεις στον Κόσμο,” σχολιάζει ο Brian Cox του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, αναφερόμενος στη σύγκρουση των σωματιδίων που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2008. “Εάν αυτό συμβεί, τότε αυτές οι παράξενες θεωρίες θα μετακινηθούν από τη σφαίρα της φαντασίας στην επικρατούσα τάση της φυσικής.”

Απολίθωμα στη Βραζιλία ανήκει σε «χαμένο κρίκο» της εξέλιξης των κροκόδειλων.
Ένα καλοδιατηρημένο απολίθωμα που βρέθηκε στη Βραζιλία ανήκει πιθανότατα σε έναν χαμένο κρίκο της εξέλιξης των σύγχρονων κροκόδειλων. Το ερπετό, μήκους 1,7 μέτρων, έζησε στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου πριν από 80 εκατ. χρόνια.«Είναι σημαντικό για την επιστήμη επειδή το εύρημα αποτελεί κυριολεκτικά τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους πρωτόγονους κροκόδειλους, που ζούσαν την εποχή των δεινόσαυρων πριν από 8–85 εκατ. χρόνια, και τα σύγχρονα είδη» δήλωσε στο Reuters ο Ισμάρ ντε Σούζα Καρβάλο, παλαιοντολόγος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο.Το νέο είδος ονομάστηκε Montealtosuchus arrudacamposi από το όνομα του επιστήμονα που το περιέγραψε και της πόλης Μόντε Αλτο, στην πολιτεία Σάο Πάολο, όπου ήρθε στο φως.Το ερπετό, της οικογένειας των πειροσαυριδών, έμοιαζε αρκετά με τους σημερινούς κροκόδειλους, είχε όμως μακρύτερα άκρα.

Προϊστορικός πτερόσαυρος ήταν μικρός σαν πουλί!
Σε αντίθεση με τους περισσότερους συγγενείς του, ιπτάμενους γίγαντες με άνοιγμα φτερών αρκετά μέτρα, ένας πτερόσαυρος που ζούσε πριν από 120 εκατ. χρόνια στην περιοχή της Κίνας είχε μέγεθος σπουργίτη και πετούσε από κλαδί σε κλαδί μέσα σε πυκνά δάση.«Δεν θα περιμέναμε ποτέ κάτι τέτοιο» σχολίασε ο Αλεξάντερ Κέλνερ του Πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Ζανέιρο, ο οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα με Κινέζους παλαιοντολόγους.Οι πτερόσαυροι, που δεν ανήκουν στην ομάδα των δεινοσαύρων, άρχισαν να πετούν πριν από 230 εκατ. χρόνια, πολύ πριν από την εμφάνιση των πτηνών. Οι περισσότεροι ήταν τεράστιοι, με τα δερμάτινα φτερά τους να έχουν άνοιγμα έως και πάνω από δέκα μέτρα. Τα απολιθώματά τους είναι πάντως σπάνια και εντοπίζονται συνήθως σε παράκτιες περιοχές.Το νέο είδος Nemicolopterus crypticus (σημαίνει «αινιγματικός ιπτάμενος κάτοικος του δάσους») ανακαλύφθηκε στην επαρχία Λιαονίνγκ της Κίνας, με περιοχή που καλυπτόταν από πυκνό δάσος πριν από 120 εκατ. χρόνια. Το μικρό ερπετό είχε άνοιγμα φτερών 25 εκατοστά και τα δάχτυλα των ποδιών του ήταν κυρτά, ένδειξη ότι καθόταν σε κλαδιά. Σε αντίθεση με άλλους πτερόσαυρους, δεν διέθετε δόντια, και πιθανώς τρεφόταν με έντομα.Όταν οι ερευνητές συνάντησαν τα απολιθώματα, νόμιζαν ότι ανήκαν σε νεογέννητο. Τα οστά του κρανίου δεν ήταν ακόμα ενωμένα, οπότε δεν ήταν ενήλικο ερπετό, ωστόσο άλλα οστά ήταν πλήρως ανεπτυγμένα, οπότε δεν επρόκειτο ούτε για νεοσσό.«Πόσο ακόμα θα μεγάλωνε; Δεν έχουμε ιδέα. Ακόμα όμως κι αν διπλασιαζόταν σε μέγεθος, θα παρέμενε το μικρότερο μέλος της συγκεκριμένης ομάδας» των πτερόσαυρων, είπε ο Δρ Κέλνερ.Παραμένει άγνωστο αν ο Nemicolopterus crypticus είχε άλλους μικρόσωμους, δασόβιους συγγενείς.

Νανορομπότ προσθέτει τεχνητή νοημοσύνη στον άνθρωπο.
Η επιστημονική φαντασία δημιουργεί αντίστοιχης αντίληψης έργα στο σινεμά, ωστόσο οι επιστήμονες εφαρμόζουν στην πραγματικότητα αυτά που κάποιοι ίσως προβλέπουν για το μέλλον. Ο Ray Kurzweil, ένας από τους κορυφαίους εγκεφάλους στο θέμα της τεχνολογίας προβλέπει ότι μέχρι το 2029 οι μηχανές θα έχουν φτάσει στο επίπεδο της ανθρώπινης ευφυΐας.Ο κ. Kurzweil σημειώνει ότι η ανθρωπότητα δεν θα αργήσει να δει μικροσκοπικά ρομπότ, τα οποία θα εμφυτεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και θα του προσθέτουν τεχνητή νοημοσύνη.Ο επιστήμονας εκτιμά ότι άνθρωποι και μηχανές θα συγχωνευτούν τελικώς μέσω εμφυτευμάτων που θα συνεισφέρουν στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του εγκεφάλου. «Είναι μέρος του πολιτισμού μας» είπε ο Kurzweil.«Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να είναι μία αλλότρια εισβολή μηχανημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι μηχανές ήδη συνεισφέρουν σε πολλές ανθρώπινες λειτουργίες, σε πολλά επίπεδα» επεσήμανε ο επιστήμονας.Ο κ. Kurzweil προσθέτει ότι «εκτιμώ πως το ηλεκτρομηχανολογικό μέρος και το λογισμικό που θα πετυχαίνει νοημοσύνη στα ανθρώπινα επίπεδα- ακόμα και συναισθηματική νοημοσύνη- θα είναι έτοιμα μέχρι το 2029».Θεωρεί επίσης ότι ήδη υπάρχει ένας πολιτισμός μηχανών δημιουργημένων από τον άνθρωπο. Στο σενάριο του εκτιμά ότι αποτυπώνεται η φυσική συνέχεια αυτής της εξέλιξης.«ʼνθρωποι και μηχανές θα συγχωνευτούν τελικά μέσω μηχανισμών εμφυτευμένων στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να τους διατηρούν υγιείς και να βελτιώνουν τη νοημοσύνη τους» τόνισε.Αυτό θα γίνει με νανορομπότ που θα εμφυτεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσω των τροχοειδών αγγείων και θα αλληλεπιδρούν αμέσως με τους βιολογικούς νευρώνες.«Το νανορομπότ θα μας κάνει πιο έξυπνους, θα θυμάται καλύτερα και αυτομάτως θα εισχωρεί στην υπάρχουσα εικονική πραγματικότητα μέσω του νευρικού συστήματος» συμπλήρωσε.Ο Kurzweil θεωρείται ως ένας από τους 18 κορυφαίους στοχαστές που επιλέχθηκαν από την αμερικανική ακαδημία εφαρμοσμένης μηχανικής να αναγνωρίσουν τις τεχνολογικές προκλήσεις του 21ου αιώνα στον τομέα.

Ευρήματα ελληνικού πολιτισμού στη νήσο Φαϊκάνα του Κουβέιτ.
Λαμπρά στοιχεία ελληνικού πολιτισμού δύο και πλέον αιώνων, διαδεδομένα από το Μέγα Αλέξανδρο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νήσο Φαϊλάκα του Κουβέιτ. Το οχυρό, ο ναός, ο βωμός και οι αρχαιοελληνικές επιγραφές, που αποκαλύφθηκαν στις εσχατιές του ελληνιστικού κόσμου, στη νησίδα στο μυχό του Περσικού Κόλπου, αποτελούν, για τους αρχαιολόγους, ελληνιστικό σύνολο μοναδικό στο είδος του.Τα ευρήματα στη Φαϊλάκα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, τα μέλη επιστημονικής αποστολής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παρέμειναν στην περιοχή για έξι εβδομάδες και επέστρεψαν πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα.Όπως τόνισε η αρχαιολόγος, επικεφαλής της αποστολής, δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, “η νησίδα αποτελεί ένα αληθινό αρχαιολογικό πάρκο, όπου μπορεί κανείς σε μικρογραφία να παρακολουθήσει την ιστορική εξέλιξη αυτής της πολυτάραχης περιοχής. Η παρουσία των Ελλήνων, που έφτασαν εδώ με τον Μεγαλέξανδρο, είναι εμφανής για δύο τουλάχιστον αιώνες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αρχαίες πηγές, ο ίδιος ο Αλέξανδρος έδωσε στο νησί το όνομα Ίκαρος, ενώ οι διάδοχοί του στο αχανές βασίλειο των Σελευκιδών εξακολούθησαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποικία στο νησί, με τη μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς έλεγχε τη θαλάσσια είσοδο της Μεσοποταμίας”.”Το ελληνιστικό οχυρό ήταν μια βάση ελέγχου του θαλάσσιου δρόμου, ένα ‘φυλακείο’ και είναι προφανές ότι στο σημερινό όνομά του, που δεν σημαίνει τίποτε σε καμιά από τις γλώσσες και διαλέκτους της περιοχής, διατηρείται η ελληνική λέξη, που όριζε το χαρακτήρα της αρχαίας αποικίας και διασώθηκε μέσα από τους αιώνες”, επισήμανε η κ. Κοτταρίδη.Όπως ανακοινώθηκε, με τις παλιότερες ανασκαφές από Δανούς, Αμερικανούς και Γάλλους είχε αποκαλυφθεί ο ναός και ολόκληρο το ανατολικό τμήμα του ελληνιστικού οχυρού.Η ελληνική αποστολή προχώρησε στη συστηματική ανασκαφή στο δυτικό τμήμα του χώρου, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη του δυτικού σκέλους του τείχους, την ανεύρεση τμήματος εργαστηρίου, στο οποίο, γινόταν, προφανώς, επεξεργασία λίθινων μελών και αναθημάτων, και τέλος, την ανακάλυψη δωματίου ενός ελληνιστικού οικήματος.Παράλληλα με τις εργασίες στο νησί, η ελληνική αποστολή φρόντισε για τη συντήρηση της περίφημης στήλης της Ικάρου, που φέρει μεγάλη ελληνική επιγραφή, η οποία ήταν εκτεθειμένη στο μουσείο του Κουβέιτ και υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την εισβολή των Ιρακινών, που κατέστρεψαν το μουσείο και λεηλάτησαν τα εκθέματα.Η αποστολή έγινε σε συνέχεια συμφωνίας, που είχε υπογραφεί το περασμένο καλοκαίρι ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια υπηρεσία του Κουβέιτ. Ήταν η πρώτη επίσημη αποστολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο εξωτερικό και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Εκ μέρους των υπηρεσιών του Κουβέιτ μάλιστα, διατυπώθηκε η επιθυμία να ανανεωθεί η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αναδειχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα ελληνιστικά λείψανα.Η πρόταση έτυχε θερμής υποδοχής από τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος έδωσε εντολή να κινηθεί άμεσα η σχετική διαδικασία.

Στα 7 εκατ. χρόνια χρονολογείται ο αρχαιότερος γνωστός «άνθρωπος».
Ένα απολιθωμένο που βρέθηκε το 2001 στην Αφρική και φέρεται να ανήκει στο αρχαιότερο γνωστό μέλος της ανθρώπινης οικογένειας έχει ηλικία 6,8 έως 7,2 εκατ. ετών, έδειξε η ραδιοχρονολόγηση. Αν πρόκειται όντως για συγγενή του ανθρώπου, το εξελικτικό μας δέντρο πρέπει να επανασχεδιαστεί.Οι επιστήμονες υπέθεταν μέχρι σήμερα ότι οι ανθρωπίδες, δηλαδή η οικογένεια στην οποία ανήκουν οι άνθρωποι, διαχωρίστηκε από τους πιθήκους πριν από 4-5 εκατ. χρόνια.Αν το απολίθωμα που ανακαλύφθηκε το 2001 στο Τσαντ ανήκει πράγματι σε ανθρωπίδη και είναι όντως τόσο παλιό, οι άνθρωποι πρέπει να διαχωρίστηκαν από τους πιθηκόμορφους συγγενείς τους αρκετά νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.Οι επιστήμονες που το είχαν ανακαλύψει δήλωναν βέβαιοι ότι πρόκειται για «άνθρωπο», πρά τις διαφωνίες άλλων συναδέλφων τους, γι΄αυτό και ονόμασαν το είδος Sahelanthropus tchadensis.Ο Γάλλος ερευνητής Μισέλ Μπρουνέ παρουσιάζει τώρα αξονικές τομογραφίες που υποδεικνύουν ότι το κρανίο του Sahelanthropus, αν και πρωτόγονο, διαφέρει από τα κρανία του γορίλα και του χιμπατζή. Επιπλέον, ο Sahelanthropus, με ύψος γύρω στα 1,2 μέτρα, πιθανότατα περπατούσε στα δυό του πόδια, κάτι στο οποίο οι πίθηκοι δυσκολεύονται.«Ο Sahelanthropus tchadensis μαρτυρά ότι ο τελευταίος διαχωρισμός ανάμεσα στον χιμπατζή και τον άνθρωπο σίγουρα δεν είναι πολύ πιο πρόσφατος από οκτώ εκατομμύρια χρόνια πριν» γράφει ο Δρ Μπρουνέ στο αμερικανικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πως το ηφαίστειο της Σαντορίνης άλλαξε τον κόσμο.
Ο παγκόσμιος χάρτης ίσως να ήταν διαφορετικός σήμερα αν το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν είχε εκραγεί πριν από 3.500 χρόνια, προκαλώντας μία έκρηξη που οι γεωλόγοι θεωρούν ως την ισχυρότερη που συνέβη ποτέ στα χρονικά.Το ηφαίστειο της Θήρας δεν δημιούργησε απλά μία τεράστια τρύπα στο νησί της Σαντορίνης, αλλά άλλαξε ριζικά το ρου της ιστορίας της αρχαίας Μεσογείου, όπως ένα τραίνο αλλάζει ράγιες και κατευθύνεται προς μία εντελώς νέα κατεύθυνση.Ο μινωικός πολιτισμός, ο κυρίαρχος πολιτισμός της Μεσογείου εκείνη την εποχή, κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της έκρηξης αυτής, σύμφωνα με τους ιστορικούς, αλλάζοντας οριστικά το πολιτικό τοπίο του αρχαίου κόσμου. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελέστηκαν έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την υφήλιο, φτάνοντας ακόμα και στην Κίνα και ενδεχομένως στη Βόρεια Αμερική και την Ανταρκτική.Με την επική, όμως, καταστροφή συνδέονται και ο θρύλος της Ατλαντίδας και η ιστορία των Βιβλικών Πληγών με την επακόλουθη έξοδο από την Αίγυπτο.Ιστορικοί και αρχαιολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς την ημερομηνία που εξεράγη το ηφαίστειο της Θήρας, με πιθανή χρονολογία κάπου μεταξύ 1645 και 1500 π.Χ. Από διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις στάχτες που απέμειναν στο βυθό της θάλασσας, βρέθηκε πως όταν εξεράγη το ηφαίστειο, η έκρηξη που προκλήθηκε ήταν η ισχυρότερη που συνέβη ποτέ στα χρονικά της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα, αλλά οι επιστήμονες είναι σε θέση να κάνουν σύγκριση από τις αναλυτικές καταγραφές της έκρηξης του διάσημου ηφαιστείου Κρακατόα, στην Ινδονησία, το 1883.Η ισχυρότατη έκρηξη του Κρακατόα σκότωσε πάνω από 40.000 ανθρώπους μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, προκάλεσε γιγάντια τσουνάμι ύψους 12 μέτρων, εκτίναξε λάβα σε διάφορα μέρη της Ασίας, προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την υφήλιο και δημιούργησε περίεργα χρωματιστά ηλιοβασιλέματα για 3 χρόνια. Μαρτυρίες λένε πως η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση 3.000 μιλίων.Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας ήταν τέσσερις με πέντε φορές ισχυρότερη από αυτή του Κρακατόα σύμφωνα με τους γεωλόγους, ενώ η ενέργεια της αντιστοιχεί με την ταυτόχρονη έκρηξη εκατοντάδων ατομικών βομβών σε κλάσματα του δευτερολέπτου.Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανένα πολύτιμο στοιχείο που να βοηθάει στη μελέτη του ηφαιστείου, όπως μέταλλα ή ακόμα και ανθρώπινα απομεινάρια, υποδηλώνει πως οι κάτοικοι της Σαντορίνης είχαν προβλέψει την έκρηξη και είχαν εκκενώσει το νησί. Δυστυχώς, όμως, ο μινωικός πολιτισμός δεν είχε την ίδια τύχη.Με βάση του το γειτονικό νησί της Κρήτης, ο ισχυρός τότε μινωικός πολιτισμός παρήκμασε ξαφνικά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα τσουνάμι που προκλήθηκαν καταπόντισαν τον ναυτικό του στόλο και τα παράκτια χωριά. Η πτώση της θερμοκρασίας που προκλήθηκε εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του θείου που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα, οδήγησε σε ψύχος για πολλά χρόνια και βροχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Ο θανάσιμος συνδυασμός έπληξε κάθε ισχυρό Μινωικό οχυρό σε διάστημα μικρότερο των 50 χρόνων.Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η ειρηνική και αποτελεσματική κυριαρχία τους έδωσε τη θέση της στο εμπόλεμο σύστημα πόλης-κράτους της Αρχαίας Ελλάδας, που κυριάρχησε πλέον στη Μεσόγειο, ενώ το Αιγαίο απετέλεσε θεμέλιο λίθο για την ιστορία της Ευρώπης.Το ηφαίστειο της Θήρας δεν άλλαξε απλά την πολιτιστική ιστορία της Ευρώπης αλλά έδωσε το έναυσμα και σε πολλούς τυχοδιώκτες και επίδοξους κυνηγούς θησαυρών να κυνηγήσουν την τύχη τους. Όταν ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας περιέγραφε τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σχεδόν μία χιλιετία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, ίσως είχε ως αναφορά τις λαογραφικές παραδόσεις της Θήρας που πέρασαν από γενιά σε γενιά και διογκώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων, όπως συμβαίνει και με το χαλασμένο τηλέφωνο. Η έκρηξη συνδέθηκε, όμως, και με τη Βιβλική ιστορία του Μωυσή και την έξοδο από την Αίγυπτο. Οι επιπτώσεις από την έκρηξη του ηφαιστείου θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πολλές από τις Πληγές που περιγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη, συμπεριλαμβανομένων των ημερών σκότους και της μόλυνσης των ποταμών.