Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Sangreal (εκδ. Λιβάνης)

book_44

Τίτλος: Sangreal
Συγγραφέας: Lynn Picknett και Clive Prince
Εκδοτικός Οίκος: Λιβάνης

Η Γνώμη
Ο μύθος σχετικά με τον Ιησού και τη Μαρία τη Μαγδαληνή είναι πολύ γνωστός και αρκετά δημοφιλής, ιδιαίτερα μετά την έκδοση του Κώδικα Ντα Βίντσι και της ταινίας που βασίστηκε σε αυτό. Σύμφωνα με αυτό το μύθο, ο Ιησούς διατηρούσε ερωτική σχέση με τη Μαρία τη Μαγδαληνή και μετά το θάνατό του, εκείνη πήρε τον καρπό της σχέσης του και έφυγε, με πιθανότερη κατεύθυνση τη σημερινή Γαλλία. Το μυστικό αυτό υποτίθεται πως αποκαλύπτουν τα Γνωστικά Ευαγγέλια και πως το φυλάει εδώ και αιώνες μια μυστική οργάνωση που ονομάζεται Κοινό της Σιών. Το μυστικό αυτό, όμως, περιλαμβάνει και άλλες άγνωστες παραμέτρους, οι οποίες αν ποτέ αποκαλυφθούν θα κλονίσουν ανεπανόρθωτα τα θεμέλια της Εκκλησίας.
Δυστυχώς, η περιορισμένη έκταση της βιβλιοπαρουσίασης δεν επιτρέπει έναν εκτενή σχολιασμό των παραπάνω θέσεων. Οι συγγραφείς, έχοντας κάνει μακρόχρονη έρευνα, καταλήγουν στα συμπεράσματα που αναλύονται στις 690 σελίδες του βιβλίου. Κατά την άποψή μου, σε πολλά σημεία ακολουθούν λανθασμένη συλλογιστική και καταλήγουν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Παράδειγμα, ο γάμος στην Κανά, τον οποίο θεωρούν ως γάμο του ίδιου του Ιησού, ο υποτιθέμενος ρόλος του Ιησού ως μαθητή του Ιωάννη του Πρόδρομου, από τη σχολή του οποίου στασίασε, η μύησή του στα Αιγυπτιακά Μυστήρια, ο δήθεν πολιτικός ρόλος που ήθελε να αναλάβει και -το τραγικότερο- η πεποίθησή τους ότι ο σταυρικός θάνατος ήταν μια επίδειξη της μεγαλομανίας του που τον έκανε να επιθυμεί να γίνει Θεός.
Ειλικρινά, απορώ με τη συλλογιστική των συγγραφέων, οι οποίοι άλλοτε καταδικάζουν τα κανονικά Ευαγγέλια ως πλαστά και άλλοτε τα χρησιμοποιούν ως πηγές. Μέσα από αρκετές άλλες αυθαίρετες παραδοχές, είμαι σίγουρος πως μπορεί κανείς να καταλήξει σε όποιο συμπέρασμα επιθυμεί, ωστόσο θα μου επιτρέψει να μην τον θεωρήσω αξιόπιστη πηγή.
Το θέμα με τη Μαγδαληνή και το Κοινό της Σιών προσωπικά δεν βρίσκω να στηρίζεται πουθενά αλλά πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα από την επιτυχία του Κώδικα Ντα Βίντσι, για τον οποίο πολλά έχουν γραφτεί, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Οι μυστικές ομάδες πάντοτε γοήτευαν το κοινό, το οποίο αν ψάχνει για γοητεία και μόνο, σίγουρα βρήκε το βιβλίο των καλοκαιρινών του διακοπών…