Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Τί έχουν να πουν 4 περιοδικά για τη νέα χρόνια;

68

Η εκδοτική χρονιά 2007-08 έχει ξεκινήσει εδώ και 2 περίπου μήνες. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα περιοδικά έντυπα του χώρου της αναζήτησης επέστρεψαν δυναμικά με καινοτομίες, αλλά και με ενδιαφέροντα άρθρα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των πιστών αναγνωστών τους. Νέες εκδοτικές κινήσεις έρχονται στο προσκήνιο, γεγονός που καταμαρτυρεί πως στο περιβάλλον αυτής της κατηγορίας των εντύπων πραγματοποιούνται συνεχώς ζυμώσεις που το κρατούν φρέσκο και ανανεώσιμο.
Στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο της αναζήτησης (που σημειωτέoν δεν έχει ακόμα κλείσει διψήφιο αριθμό ετών παρουσίας) έχει κερδίσει έδαφος η άποψη ότι τα περιοδικά δεν προσφέρουν τίποτα το καινούργιο, ότι υπάρχει μια συνεχής ανακύκλωση θεμάτων, ότι δεν υπάρχει βάθος στην έρευνα και άλλα παρόμοια. Θα ξεχνούν βέβαια οι υποστηρικτές των απόψεων αυτών τον τρόπο με τον οποίο κάποιος ενημερωνόταν για τα θέματα αυτά πριν από την εποχή του ίντερνετ στη χώρα μας. Τις εποχές όπου και έντυπα σαν το Τρίτο Μάτι ή το Ανεξήγητο έμπαιναν.. «παραμάσχαλα», μήπως και τα δει κάποιο αδιάκριτο μάτι.
Περιστατικά εποχών που δε γνώρισα προσωπικά ο ίδιος, παρόλα αυτά μου τα διηγήθηκαν παλαιότεροι στο χώρο. Πέραν τούτου, η ιστορία της «ανακύκλωσης» και των «επιφανειακών ερευνών» που σχετίζονται με τα περιοδικά αποτελεί μάλλον μια εύπλαστη ιστορία «αδρανών κριτών» (κύριο χαρακτηριστικό των νέο-ελλήνων) που καλλιεργείται μέσα στη θαλπωρή (sic) και τη ζεστασιά των διαδικτυακών forums.

Τι βλέπει ο γραφών για την πορεία των ελληνικών περιοδικών εντύπων του χώρου της αναζήτησης τα τελευταία χρόνια;

Να Ακολουθούν τη Γραμμή της Επικαιρότητας
Είτε αυτή αφορά συνωμοσιολογικά σενάρια, είτε τις εξελίξεις στις διάφορες επιστήμες (όπως φυσική, αρχαιολογία, ιστορία, κ.λπ.). Το γεγονός αυτό δίνει εκ των πραγμάτων άλλο αέρα στο έντυπο, μιας και η θεματολογία του ανανεώνεται συνεχώς και συνδέεται αβίαστα με γνωστά έως τώρα ζητήματα που απασχολούν τους αναζητητές.

Να Τοποθετούν στο Κέντρο του Προβληματισμού τον Ίδιο τον ‘Aνθρωπο
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική, στις θετικές επιστήμες, στην εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης, στο περιβάλλον, στις σχέσεις με τους γύρω μας κ.α, γεννούν και δημιουργούν νέα ζητήματα ηθικής, τα οποία αναγκαστικά τοποθετούνται στο μικροσκόπιο της εσωτερικής αναζήτησης.

Εξειδίκευση στα Θέματα του Παράξενου
Δεν συναντούμε πλέον άρθρα με γενικούς τίτλους όπως για παράδειγμα «Τηλεπάθεια» ή «Κρυπτοζωολογία» ή «Ανεξήγητα Φαινόμενα» κ.α. Αντιθέτως παρατηρούμε να ακολουθείται η τακτική των περιοδικών του εξωτερικού χρόνια τώρα. Με λίγα λόγια εξειδίκευση και εστίαση σε συγκεκριμένα περιστατικά, που αφορούν με τη σειρά τους συγκεκριμένα θέματα έρευνας.

Διάδραση με το Διαδίκτυο
Από τη μια το διαδίκτυο εξελίχθηκε σε πρώτης τάξεως εργαλείο για την αλίευση πληροφοριών και νέων. Το γεγονός αυτό προσέφερε ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα ενημέρωσης, κυρίως σε γεγονότα που διαδραματίζονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά του. Έτσι ο χρόνος που απαιτείται πλέον για μια γρήγορη ματιά σε ξενόγλωσσες ιστοσελίδες και φόρουμς, περιορίζεται σε ένα κλικ. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα θέματα και την ποιότητα των άρθρων περιοδικών του εξωτερικού τη στιγμή που αυτά πρωτοδημοσιεύονται. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο η δεξαμενή άρθρων των ελληνικών εντύπων.

Από την άλλη, αν αποζητάτε ένα παράδειγμα πρότυπης αρμονικής συνεργασίας περιοδικών και δικτυακών τόπων, δε χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά. Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού είναι ότι πιο χαρακτηριστικό υπάρχει στον ελληνικό χώρο. Διαρκής τροφοδότηση των περιοδικών εντύπων του χώρου με νέα θέματα που ξεπήδησαν μέσα από διαδικτυακές συζητήσεις και αναζητήσεις, καθώς επίσης και προώθηση νέων συγγραφέων και νέων ιδεών που έγιναν ένα με τα έντυπα.
Την ιδέα για ένα τέτοιο άρθρο επικαιρότητας την είχα καιρό στο μυαλό μου. Ήρθα λοιπόν σε επαφή με 4 παλαιά και νέα έντυπα του χώρου (Τρίτο Μάτι, Hellenic Nexus, Mystery και Αωτον) και πήρα ορισμένες δηλώσεις από τους συντελεστές τους σχετικά με το προφίλ τους, τις καινοτομίες της νέας χρονιάς και όποιο άλλο σχόλιο θα ήθελαν να κάνουν. Τους ευχαριστώ και τους εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά.

Μηνάς Παπαγεωργίου

——————————————————————————–

Τρίτο Μάτι
Μέσα σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον εκδοτικό χώρο της Αναζήτησης, το περιοδικό Τρίτο Μάτι εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρο τόσο ως προς τα θέματα που παρουσιάζει, όσο και ως προς τους τρόπους ανάλυσής τους, συλλαμβάνοντας -με έναν τρόπο μοναδικό για τα έντυπα της Αναζήτησης- τον σφυγμό της εποχής. Σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα παρακμής (που επικρατεί κυρίως τον τελευταίο χρόνο, στον εκδοτικό και τηλεοπτικό χώρο της Αναζήτησης, το οποίο έχει οδηγήσει πολλές εκδοτικές προσπάθειες σε αντιγραφές και πειραματισμούς, στα πλαίσια μίας κούρσας εύρεσης “χρυσών συνταγών επιτυχίας”), το κοινό συνεχίζει να έχει το Τρίτο Μάτι πρώτο στις προτιμήσεις του με διαφορά, επιβραβεύοντας την ουσιαστική και έγκυρη έρευνα που πραγματοποιεί το επιτελείο του.
Ευχόμαστε ολόψυχα ο χώρος της Αναζήτησης να ορθοποδήσει γρήγορα και να εμφανίσει και πάλι δημιουργικά και αυθεντικά δείγματα γιατί, όπως αποδεικνύεται τελικά στην πράξη, συχνά ο πιο επικίνδυνος εχθρός του πνεύματος της Αναζήτησης είναι οι ίδιοι οι “συντελεστές” της..

Δημιουργική ομάδα περιοδικού Τρίτο Μάτι

Hellenic Nexus
Η ομάδα του Hellenic NEXUS θα συνεχίσει να καλύπτει θέματα Αντιπληροφόρησης, που αφορούν στη Νέα Παγκόσμια Τάξη, στην Εναλλακτική Ιατρική, στην Απαγορευμένη Τεχνολογία και στο Ανεξήγητο, ενημερώνοντας με την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα τους αναγνώστες του για το παρασκήνιο σημαντικών θεμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ήδη, στα τελευταία τεύχη το περιοδικό έχει αρχίσει να διευρύνει τους ορίζοντές του τόσο σε επίπεδο θεματολογίας, όσο και σε επίπεδο συνεργατών: πέρα από βασικό του επιτελείο, το ΗΝ άρχισε να δίνει βήμα και σε νέους συνεργάτες, οι οποίοι ξεκινούν με όρεξη και φρέσκες ιδέες, φιλοδοξώντας να καθιερωθούν στον χώρο και ανανεώνοντας παράλληλα την ύλη του περιοδικού.
Επιπλέον, έχει ενεργοποιηθεί και η ιστοσελίδα του περιοδικού (www.nexushellas.gr), όπου οι αναγνώστες μπορούν να διαβάζουν περισσότερη ύλη από το διεθνές ΝEXUS New Times, περισσότερα πρωτότυπα κείμενα από τους Έλληνες συνεργάτες και ειδήσεις Αντιπληροφόρησης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η προσθήκη ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων χρησιμοποιούνται και σε κείμενα του περιοδικού, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους αναγνώστες να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση της ύλης του Hellenic NEXUS.
Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε μια περίοδο δύσκολη για τον χώρο των εκδόσεων και ειδικά για τις εκδόσεις της Αναζήτησης. Ωστόσο, το αναγνωστικό κοινό δείχνει ότι έχει πλέον ωριμάσει και έχει αναπτύξει ισχυρά κριτήρια ως προς το περιεχόμενο και την αξιοπιστία των όσων διαβάζει – γεγονός που αποδεικνύεται και από συζητήσεις που αναπτύσσονται σε ιστοσελίδες του χώρου, όπως το metafysiko.gr, πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η μεγαλύτερη μερίδα του κοινού των εντύπων Αναζήτησης (και κυρίως οι νέοι άνθρωποι) είναι όχι μόνο πολύ ενημερωμένοι, αλλά έχουν και διάθεση περαιτέρω δημιουργικής συζήτησης και έρευνας.

To μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους αναγνώστες μας είναι να παραμένουν το ίδιο “ανήσυχοι” πνευματικά και να εξακολουθήσουν να συμμετέχουν με τις παρεμβάσεις, τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους στη συνεχή βελτίωση του περιοδικού. Από τη δική μας μεριά, ως Hellenic NEXUS, θα συνεχίσουμε να κρατάμε τους αναγνώστες ενημερωμένους για όσα δεν γνωρίζουν (ή δεν τολμούν;) να γράψουν τα mainstream μέσα ενημέρωσης..

Μαρία Λυσάνδρου
Αρχισυντάκτρια περιοδικού Hellenic NEXUS

Mystery
Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που το περιοδικό μας έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο του ανεξήγητου. Περάσαμε από το μυθικό στάδιο στο μαγικό, για να διεισδύσουμε τώρα αποφασιστικά, και σχεδόν αποκλειστικά, στον ακόμη πιο μεγάλο κόσμο του παράδοξου.
Το mystery συνεχίζει δυναμικά για τρίτη συνεχή χρονιά με περισσότερους πλέον φίλους και συνεργάτες, μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που με γνήσιο μεράκι και γνώσεις πάνω σε εξειδικευμένους τομείς έχουν σκοπό να προσφέρουν στον Έλληνα αναγνώστη σφαιρική, σοβαρή και προπάντων έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με όλα τα ζητήματα του παράξενου.
Το περιοδικό μας μεγάλωσε (ακόμη και το μέγεθος της σελίδας έχει ψηλώσει), διατηρεί τα καλύτερά του στοιχεία, παράλληλα όμως εμπλουτίζεται και ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανάλογων περιοδικών που όλα μαζί συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση και στην προώθηση της γνώσης που τολμά και ρίχνει φως στον ασαφή κόσμο του διαφορετικού.
Αινίγματα της επιστήμης, αρχαία μυστήρια και ανεξήγητα φαινόμενα θα φιλοξενούνται σε κάθε τεύχος, μαζί με ερμηνείες και πραγματικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα του αγνώστου.
Το mystery είναι μια συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας νέων ανθρώπων, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και το ελεύθερο βήμα έκφρασης των αναγνωστών. Θέλουμε και τη δική σας συμμετοχή στο τόσο ευχάριστο αυτό έργο της αναζήτησης. Καλούμε όλους να μοιραστούν μαζί μας τις απόψεις τους, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους. Το mystery άλλωστε είναι πρώτα απ’ όλα ένα ανοιχτό βήμα για όλους που έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την παρουσίαση και την αποκάλυψη της αλήθειας.
Τέλος, με την ευκαιρία που μου δίνεται από το site σας, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όλους τους ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του περιοδικού μας. Αρθρογράφους, ερευνητές, φίλους μα και συνεργάτες… Επιπλέον, ευχαριστώ όλους εσάς, τους αναγνώστες, παλιούς, γνώριμους, ανώνυμους αλλά και νέους. Μαζί θα συνεχίσουμε σ’ ένα νέο κύκλο αναζήτησης στο φαντασμαγορικό κόσμο του μυστηρίου.

Γιώργος Ιωαννίδης
Ψυχολόγος – Αρχισυντάκτης mystery

Αωτον
Το Νοέμβριο του 2007 το Αωτον κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα κάνοντας μια νέα πρόταση πέρα από τον καθιερωμένο «κλισέ» τύπο, τόσο στην οπτική της θεματολογίας, όσο και στον σχεδιασμό. Φιλοδοξία του η κάλυψη όλων των εξελίξεων που επηρεάζουν, άμεσα είτε έμμεσα, την παγκόσμια κοινωνία και το άτομο ως μονάδα. Μια πηγή γνώσεων που λέει όχι στη στείρα ενημέρωση, ναι στην καίρια και έγκυρη πληροφόρηση και στην συνεχή επικοινωνία και επαφή.
Το Αωτον επενδύει στην ποιότητα, στο χθες στο σήμερα και το αύριο.
Κατά συνέπεια το «target group» του Αωτον είναι ο καθένας μας είναι όλοι μας! Το μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε στους αναγνώστες μας είναι να μένουν σε εγρήγορση και να συμμετέχουν ενεργά στο χτίσιμο του αύριο. Είναι υποχρέωσή μας να παραδώσουμε στους νεότερους έναν καλύτερο κόσμο.

Δημιουργική ομάδα περιοδικού Αωτον