Επίσκεψη/Ξενάγηση στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (17/2)
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ Caesar’s Messiah στα τέλη του Οκτώβρη, η Κοινότητα του Μεταφυσικού επιστρέφει με τη διοργάνωση ενός ακόμη ανοικτού event στην Αθήνα.
Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, σας προσκαλούμε στην είσοδο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών (Πανεπιστημίου 12) με σκοπό να ξεναγηθούμε για 1-1,5 περίπου ώρα από αρχαιολόγο/νομισματολόγο του Μουσείου με την οποία έχουμε ήδη έρθει σε επαφή ως Κοινότητα (θα υπάρχει και χρόνος για ερωτήσεις-διευκρινήσεις). Να σημειώσουμε εδώ ότι το εισιτήριο για την είσοδο κοστίζει 3 ευρώ και βαραίνει τους συμμετέχοντες.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ένα ακόμα παραδοσιακό meeting μελών και φίλων της Κοινότητας σε κάποιο cafe του κέντρου της πόλης για ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Σας περιμένουμε!
Λίγα λόγια για το Νομισματικό Μουσείο
Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα κρατικά μουσεία της Ελλάδος.
Θεσμοθετήθηκε το 1834, την ίδια χρονιά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η αρχαιολατρία της εποχής διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη και η πρόσφατη ίδρυση του νεοελληνικού κράτους δημιούργησαν τις συνθήκες της προστασίας της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, από την αρχή, η ιστορία του Μουσείου συνδέθηκε άμεσα με την ιστορία του νεοελληνικού κράτους, τις κοινωνικές συνθήκες και τις πολιτιστικές κατευθύνσεις της κάθε εποχής. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του όμως, έπαιξε και η προσωπικότητα των ανθρώπων που το διεύθυναν.
Το 1843, το Μουσείο συστεγάζεται με την Εθνική Βιβλιοθήκη σε μία αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Tο 1856, διορίζεται ως νομισματογνώμων ο Αχιλλέας Ποστολάκας, ο οποίος θα αποσυρθεί από τη διεύθυνση του Μουσείου το 1888. Ο Ποστολάκας θέτει τις βάσεις της επιστημονικής οργάνωσης του Mουσείου, μεριμνά για την αύξηση των συλλογών του, καταγράφει και δημοσιεύει νομισματικές συλλογές, και επιμελείται συστηματικά τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης.
Το 1867, το Νομισματικό Μουσείο ορίζεται επίσημα με νόμο ως παράρτημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.