Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Φιλέλληνες και Έλληνες Τέκτονες το 1821 (εκδ. Τετρακτύς)

ellines tektones

Tίτλος Βιβλίου: Φιλλέληνες και Έλληνες Τέκτονες το 1821
Εκδόσεις: Τετρακτύς
Συγγραφέας: Χρήστος και Ανδρέας Ριζόπουλος

Περίληψη:
Στην περίπτωση του 1821 τρεις είναι κυρίαρχες προσεγγίσεις όταν γίνεται άμεση ή έμμεση σύνδεση του Επαναστατικού Αγώνα και του Τεκτονισμού.
Η πρώτη είναι εκείνων που για οποιοδήποτε λόγο αντιστρατεύονται τον Τεκτονισμό και συνίσταται στην ελαχιστοποίηση ως ακόμα και την παντελή άρνηση οποιασδήποτε σχέσης των δύο.
Η δεύτερη είναι των υπέρμαχων του Τεκτονισμού, ξανά για οποιοδήποτε λόγο, οι οποίοι φθάνουν στα όρια της υπερβολής υποστηρίζοντας ενίοτε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Τεκτονισμός έκανε την Επανάσταση. Οι οπαδοί αυτής της προσέγγισης επεκτείνουν την επιχειρηματολογία και τοποθετούν όλες τις σημαντικές επαναστάσεις κάτω από την επιρροή του Τεκτονισμού.
Η τρίτη προσέγγιση είναι εκείνων των ιστορικών οι οποίοι επισημαίνουν μια πολύμορφη σχέση των δύο.
Το παρόν βιβλίο ακολουθεί μια ιδιαίτερη πορεία.
Ο Τεκτονισμός είναι ένα διακεκριμένο σύστημα ηθικής, εντελώς ξένο προς τις πολιτικές και θρησκευτικές διενέξεις και δεν μπορεί να έχει σχέση με πολιτικές και μάλιστα επαναστατικές εξελίξεις. Αντίθετα ο τέκτονας έχει όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον να μετέχει της πολιτικής, οφείλει όμως ταυτόχρονα όταν προσέρχεται στη Στοά να αφήνει έξω από τη Στοά τις ατομικές του απόψεις και απασχολήσεις.
Έτσι το βιβλίο παρουσιάζει τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία και όχι απόψεις για την πραγματική και ουσιαστική συνεισφορά των Φιλελλήνων και των Ελλήνων Τεκτόνων στη μεγαλειώδη Ελληνική Επανάσταση.

Η Γνώμη:
Τι γίνεται στην περίπτωση όπου σε ένα βιβλίο η απαγορευμένη ιστορία συναντά τον τεκτονισμό; Σίγουρα πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό, πόσο μάλλον όταν ο συγγραφέας του πονήματος αποτελεί έναν βαθύ γνώστη της ιστορίας αλλά και της τεκτονικής παράδοσης της χώρας μας.
Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πτυχές της τίθενται κάτω από το μικροσκόπιο και αμφισβητούνται ανοιχτά τα τελευταία χρόνια. Αποκορύφωμα όλων φυσικά η διαμάχη για το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού μερικά χρόνια πριν.
Τεκτονισμός στην Ελλάδα. Συνδεδεμένος με ένα σωρό φήμες για τον σκοτεινό και υποκινούμενο ρόλο του, ιστορίες που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας ακόμα και για κάποιον αδαή αντικειμενικό παρατηρητή.
Όμως τελικά έπαιξαν κάποιο ρόλο φιλλέληνες και Έλληνες Τέκτονες στην επανάσταση του 1821; Και αν ναι, με ποιον τρόπο συνέβαλαν στην οργάνωσή της; Ποια η σχέση των τότε Ελλήνων Τεκτόνων με ευρωπαϊκές Στοές; Υπάρχουν ντοκουμέντα και κείμενα που αποδεικνύουν ότι όντως τα προηγούμενα έχουν κάποια βάση;
Ο Χρήστος και ο Ανδρέας Ριζόπουλος συνέλεξαν μια πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που ξετυλίγει μπροστά στα μάτια μας άγνωστες πτυχές της νεότερης ιστορίας μας. Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο γνώμης και το στοιχείο αυτό ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο την αξία του. Οι επιστολές, τα σπάνια έγγραφα, αλλά και το βοηθητικό γλωσσάρι που θα βρει ο αναγνώστης στο τέλος του βιβλίου, απλώς συμπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα εξειδικευμένο αλλά άκρως πολύτιμο πόνημα για τη βιβλιοθήκη των ιστορικών ερευνητών.