Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Βίβλος Αποκρυφισμού (εκδ. Κέδρος)

book_24

Τίτλος: Βίβλος Αποκρυφισμού
Συγγραφέας: Έλενα Π. Μπλαβάτσκυ
Εκδοτικός Οίκος: Κέδρος

Το βιβλίο αυτό απευθύνετε σε όλους τους φιλομαθείς που γοητεύονται από την ενασχόληση με την μεταφυσική (κατά την αριστοτελική έννοια), την ανατολική φιλοσοφία, την αρχαία μυθολογία, τα μυστήρια και την μύηση, την κοσμογονία, όλες εκείνες τις παράξενες δυνατότητες του ανθρώπου που δεν έχουμε ακόμα ξεκλειδώσει και αγνοούμε, τον λόγο ύπαρξης των πάντων.
Το σύγγραμμα αποτελεί ένα λεξικό απόκρυφων όρων που κυκλοφόρησε το 1892 από την ιδρυτή της Θεοσοφικής Εταιρίας και ήρθε στην Ελλάδα μόλις το 1995. Θεωρείται σπάνιο ακόμα και στο εξωτερικό μιας και δύσκολα κάποιος μπορεί να το εντοπίσει στα βιβλιοπωλεία. Ανατρέχοντας στις 370 περίπου σελίδες του συναντάμε αρκετές πληροφορίες για τις βασικές θιβετανικές, χαλδαϊκές, εβραϊκές, ελληνικές, λατινικές, σανσκριτικές, καμπαλιστικές κ.λ.π. λέξεις, όπως επίσης και της διαλέκτου Παχλεβί. Επίσης, το σύγγραμμα περιέχει και όρους των Γνωστικών και του Αποκρυφισμού που χρησιμοποιούνται στη θεοσοφική φιλολογία και σχεδόν σε όλα τα κείμενα της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ.
Το λεξικό του αποκρυφισμού κυκλοφορεί με μορφή που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Φέρει σκληρό εξώφυλλο και την χαρακτηριστική κόκκινη κορδέλα που συναντάμε σε βιβλία παλαιότερων εποχών ως σελιδοδείκτη. Το περιεχόμενο του είναι μέρος μιας ευρείας ομάδας εννοιών και νοημάτων που σφράγισε πνευματικά την εποχή που διανύουμε. Από το έργο της συγγραφέα επηρεάστηκαν γνωστοί καλλιτέχνες σαν τον Καντίνσκυ, παράδοξοι και αλλόκοτοι συγγραφείς όπως ο Aλντους Χάξλευ (βλέπε «Οι Θύρες της Αντίληψης»), αλλά και μεγάλοι πνευματικοί διδάσκαλοι όπως ο Μαχάτμα Γκάντι.
Μέσα στο εγχειρίδιο υπάρχουν κρυμμένες οι εκατοντάδες εμπειρίες ενός ανθρώπου που ταξίδευε από μικρό παιδί σε χώρες άγνωστες για την εποχή του. Το ταξίδι της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ συνεχίστηκε μέχρι και τον σωματικό της θάνατο, περνώντας έτσι από τον Καναδά, την Νότια Αμερική, την Νέα Ορλεάνη, την Ινδία, τo Θιβέτ, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τόσα άλλα μέρη.
Στην «Βίβλο του Αποκρυφισμού» συμμετείχε με κάποιους όρους της Καμπαλά, των ερμητικών ή ροδοσταυρικών δοξασιών, και ο Γουίλιαμ Γ. Γουέστκοτ, Γενικός Γραμματέας της Ροδοσταυρικής Εταιρίας και Πραιμονστρατήνσιος της Καμπαλά στο Ερμητικό Τάγμα Golden Dawn. Δείγμα της γνώσης και των διασυνδέσεων που κατείχε η συγγραφέας με πάρα πολλά αποκρυφιστικά, και μη, τάγματα. Το βιβλίο δεν περιέχει άρθρα για τα επιμέρους θέματα, παρά μόνο επεξηγήσεις. Δεν είναι εγκυκλοπαίδεια και θα απογοητεύσει όσους περιμένουν τα μεγάλα κείμενα και την πληθώρα πληροφοριών που φέρει η τελευταία. Αποτελεί λεξικό και ως τέτοιο κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο ενημερωμένα. Είναι το σύγγραμμα ενός ανθρώπου που δεν διάβασε απλά, αλλά έζησε τις διδασκαλίες που περιγράφει, και αυτό αν μη τι άλλο το κάνει σπάνιο.