Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Προμήθεια 2006

1

Το τριήμερο 23- 25 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν στους πρόποδες του Ολύμπου τα Προμήθεια 2006: εκδηλώσεις τιμής, προβολής και ανάδειξης της ελληνικής κοσμοθέασης. Χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας μαζεύτηκαν στον Όλυμπο για να γιορτάσουν, να συζητήσουν, να θέσουν νέους στόχους και να προβληματιστούν. Ήταν η 11η συνεχής χρονιά διοργάνωσης των Προμηθείων, που έχουν γίνει πλέον θεσμός στη συνείδηση όλων των αρχαιοφίλων. Το metafysiko.gr έδωσε το παρόν και τις 3 ημέρες διεξαγωγής των δρωμένων και σας μεταφέρει εικόνες και ειδήσεις από το ‘Aλσος Προμηθέως. Στην αποστολή μετείχαν τα μέλη της ομάδας Gateway SolonAimonas και beetlejuice, τα μέλη της κοινότητας Antonia, Masterdin και Lady M, καθώς επίσης ο καλός μας φίλος αρχισυντάκτης του περιοδικού Mystery, Γιώργος Ιωαννίδης.

2

Οι πρώτες στιγμές. Φτάσαμε στο ‘Aλσος νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής και ξεκινήσαμε με το στήσιμο των σκηνών. Δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη φτάσει εκεί πριν από εμάς και είχαν «στρατοπεδεύσει». Η αίσθηση του κοινοτισμού κυριάρχησε καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. ‘Aνθρωποι που δεν είχες συναντήσει ποτέ στη ζωή σου (γνώριζες όμως ότι είχες κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις μαζί τους) σε κερνούσαν κρασί ή μοιράζονταν το φαγητό τους μαζί σου. Κατά τις 19:30 τα σύννεφα από τον Όλυμπο κατέβηκαν νοτιότερα. Αυτό είχες ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια πολύ δυνατή μπόρα συνοδευόμενη από χοντρό χαλάζι, που χάλασε τα σχέδια των διοργανωτών. Έτσι αναβλήθηκε η τελετή αφής του προμηθεϊκού πυρός. Στο φιλοσοφικό συμπόσιο της Παρασκευής με θέμα «Επίκουρος και Επικούρειοι», η συζήτηση άναψε όταν διασταυρώθηκαν απόψεις που υποστήριζαν διαφορετικές φιλοσοφικές σχολές. Όμως όπως μας μεταφέρει ο Μέγας Ιουλιανός, μπορεί κάθε ελληνική φιλοσοφική σχολή να έχει τις διαφορές της, παρ’ όλα αυτά όλες έχουν ένα πολύ μεγάλο κοινό: την αναζήτηση της αλήθειας. Όλοι οι δρόμοι, υποστηρίζει, είτε από στεριά πας, είτε από θάλασσα, οδηγούν στην Αθήνα (εννοώντας εκείνη την εποχή τη φιλοσοφία). Αργά τη νύχτα οι δεκάδες σκηνές που είχαν στηθεί φιλοξενούσαν δεκάδες φιλοσοφικά, κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτικά πηγαδάκια. Οι συζητήσεις δεν είχαν τέλος γύρω από τις φωτιές. Πραγματικά πολύ όμορφα συναισθήματα.. Οι διοργανωτές υποστήριζαν πως πρώτη φορά υποδέχονταν τόσο κόσμο από την Παρασκευή. Περίμεναν λοιπόν ακόμη περισσότερο την επόμενη μέρα.

3

4

Το Σάββατο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος! Το Σάββατο το πρωί τελέστηκε η αφή του Προμηθεϊκού πυρός. Επρόκειτο για καλλιτεχνικό δρώμενο της Αφής, μέσω του Ηφαίστου, από τις Ιέρειες. Η συνδρομή του πολιτιστικού συλλόγου «Απόλλων» (από τη Θεσσαλονίκη- όπως όλα τα σωματεία των Διοργανωτών (ΥΣΕΕ Β. Ελλάδος και «Δευκαλίων»)) ήταν καταλυτική. ‘Aψογη η παρουσία των νεαρών ιεριών και των ανθρώπων στα μουσικά όργανα. Η προετοιμασία τους διήρκεσε περίπου ένα 3μηνο. 5 Η ώρα περνούσε και ολοένα και περισσότεροι κατασκηνωτές έφταναν στο ‘Aλσος. Παράλληλα οι διοργανωτές ετοίμαζαν και τον Κυκεώνα, αρχαιοελληνικό έδεσμα που αποτελείται από χοιρινό, δημητριακά, φρούτα, κρεμμύδι και λάδι. Ο ήλιος είχε κρυφτεί πλέον πίσω από το βουνό και τα σκηνικά για την έναρξη του κυρίου προγράμματος των δρωμένων (υπό τον τίτλο «Προμηθεϊκόν Πυρ. Αείζωον και αεί υπάρχων») είχαν ήδη στηθεί.

6

Κάτι περισσότερο από 4.000 κόσμου (αριθμός ρεκόρ για τα Προμήθεια) υπολογίζεται πως ήταν παρόντες εκείνη την ώρα(από τις 21:30 και έπειτα). Το «κοσμογονικό ταξίδι της γενέσεως του Κόσμου κατά Ησίοδο», ο «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου και η «Μεταμόρφωση του Προμηθεϊκού Πυρός σε Απολώνιο φως, η γέννηση της αρετής, η ανάδειξη και η πεμπτουσία του ελληνικού πολιτισμού» ενθουσίασε το κοινό που παρακολουθούσε εκστασιασμένο το θεατρικό δρώμενο. Τα μικρά προβλήματα ήχου που παρουσιάστηκαν από το ψιλόβροχο που έπεσε κάποια στιγμή δεν αλλοίωσαν ούτε στο ελάχιστον τα συναισθήματα. Ένα τέλειο φυσικό σκηνικό είχε στηθεί, με τις πυγολαμπίδες να πεταρίζουν στο ξέφωτο πίσω στο φόντο και τις αστραπές στα νότια να φωτίζουν κάθε τόσο τον ουρανό.. Η φύση «αντιδρούσε», μαζί με ηθοποιούς και κοινό. Ένιωθες πως οι Θεοί ήταν «εκεί»..

7

Η Θρακιώτικη μουσική του Αγάθωνα και της κομπανίας του εκτίναζαν λίγο αργότερα το κέφι στα ύψη! Έβλεπες ανθρώπους να ψυχαγωγούνται επειδή ψυχαγωγούνταν και όχι επειδή έπρεπε να ψυχαγωγηθούν. Μην την περάσετε έτσι αυτή την παρατήρηση. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε κάποιο νυχτερινό κέντρο ή ένα επαρχιακό πανηγύρι.. Αξίζει να σημειώσω ότι η συναυλία άνοιξε και έκλεισε με το γνωστό πλέον τραγούδι του Αγάθωνα «Μολών Λαβέ»!

8

Η τελευταία ημέρα και η.. “βόμβα” του Ε.Α.Ρ ! Η Κυριακή 25 Ιουνίου επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Το ΥΣΕΕ ανέλαβε από πρωί πρωί να μας καθηλώσει με την τελετή κάθαρσης του χώρου. Ακολούθησε μια επίσης μαγευτική τελετή για τον εορτασμό του Θερινού Ηλιοστασίου (21 Ιουνίου). Σύμφωνα με την πατρώα παράδοση, η περίοδος αυτή συμβολίζει την ανώτερη πνευματική κατάσταση του ανθρώπου και το πέρασμα του σε ανώτερες συνειδησιακές καταστάσεις.

9

10

Ακολούθησαν ονοματοδοσίες με το τυπικό της πατρώας παράδοσης, όπου και 10 συμπατριώτες μας άλλαξαν τα ονόματά τους σε ελληνικά. Αντίοχος, Ηλέκτρα, Μορφέας και Ορφέας, ήταν μόνο μερικά από αυτά. Μετά το πέρας της τελετής (στην οποία συμμετείχαμε όλοι ενεργά με τις ευχές μας), όλοι οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να συγχαρούν όσους πήραν τη γενναία αυτή απόφαση.

11

12

Μια ώρα αργότερα ξεκινούσε το τελευταίο κομμάτι των Προμηθείων. Το συμπόσιο με θέμα «Επαναγένεση αξιών, Ιδεολογικές και Θεσμικές ζυμώσεις» με συντονιστή τον κ. Μπεξή (εκδότη του περιοδικού Ιχώρ), έκρυβε ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη του 3ημέρου. Αυτό που ζητούσαν πολλοι και συζητιόταν ψυθυριστά όλα αυτά τα χρόνια είναι γεγονός! Η ίδρυση του Ε.Α.Ρ (Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα), μια πολιτική-πολιτιστική κίνηση, που θα ενώνει όλους τους αρχαιόφιλους, παραμερίζοντας φιλοσοφικές ή άλλου είδους διαφορές προκάλεσε αίσθηση στους παρευρισκόμενους. Ο βροντερός λόγος του δημοσιογράφου Στ. Μυτιληναίου που μίλησε για «ένα σύνολο αξιών με κοινούς στόχους, ενάντια στο ρωμαίϊκο που κατατρώει αυτό το τόπο αιώνες τώρα», ανάγκασε όλους τους παρευρισκομένους να σηκωθούν και να χειροκροτούν επί 2-3 λεπτά! Η ατμόσφαιρα μου θύμισε στην κυριολεξία αρχαίο συμβούλιο όπου και κάθε εκπρόσωπος πόλης κράτους έβγαινε στη μέση (σ.σ στο χώρο δεν υπήρχε βήμα) τασσόμενος με τον Λόγο του σε ένα κοινό σκοπό. Η «’Aμεση Δημοκρατία» αναφέρεται τουλάχιστον 10 φορές στο πολυσέλιδο καταστατικό του κινήματος που πρόκειται να κατατεθεί εντός ολίγων ημερών στον ‘Aρειο Πάγο. Το Ε.Α.Ρ δεν θα συμμετέχει σε βουλευτικές εκλογές παρά μόνον εάν το αποφασίσει το Κοινό του, σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε 4 χρόνια (και θα πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια). Θα έχει όμως παρεμβατικό ρόλο σε όλη την επικράτεια, καθώς έχουν ήδη οργανωθεί μεγάλοι πυρήνες σε ολόκληρη την χώρα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει (και ούτε θα υπάρξει ως το 2010) προεδρείο. Έχουν ήδη ενοικιαστεί γραφεία 300 και πλέον τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας (ιδεολογικά η έδρα του Ε.Α.Ρ τοποθετείται στους Δελφούς) όπου και θα στεγάζεται το Κίνημα. Σύντομα το metafysiko.gr θα έχει κατ’ αποκλειστικότητα το πλήρες καταστατικό του κινήματος, το οποίο και θα δημοσιευτεί στο φόρουμ του μεταφυσικού (θα δημιουργήσουμε Link μέσα από αυτό το άρθρο). Στο ίδιο συμπόσιο, αίσθηση τέλος προκάλεσε και η ανακοίνωση (από το Γ. Κόκκα) της εκδήλωσης «Γιορτή ‘Aμεσης Δημοκρατίας: Σύγχρονες Εκκλησίες του Δήμου» που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 14 Ιουλίου (εκτενές άρθρο επικαιρόττηας πολύ σύντομα). Μετά το πέρας του συμποσίου δημιουργήθηκε ουρά για την εγγραφή μελών στο Ε.Α.Ρ .

13

Μικρά Μικρά, φωτογραφικό υλικό, δηλώσεις και συνεντεύξεις. * Σε αποκλειστικές δηλώσεις που έκαναν στο metafysiko.gr .. “Ο κόσμος ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά και ξεπέρασε τις 4000. Τα δρώμενα ήταν εμπλουτισμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σκοπός μας ήταν να δώσουμε ένα στίγμα της ελληνικής κοσμοθέασης ξεκινώντας από τα μυθολογικά χρόνια, φτάνοντας εως και τα ελληνιστικά, με δόσεις από θρησκεία, φιλοσοφία και άλλες πτυχές της προχριστιανικής μας παράδοσης. Θα ήμουν πολύ πιο ευχαριστημένος εάν δεν είχαμε τα τεχνικά προβλήματα ήχου (στα δρώμενα του Σαββάτου) που οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο ψιλόβροχο που έπεφτε κατά περιόδους. Αφουγκραστήκαμε όμως τον κόσμο ο οποίος και δήλωσε ενθουσιασμένος και συγκινημένος από αυτά που είδε. Το ΥΣΕΕ Β. Ελλάδος έχει ζωή ως νομικό πρόσωπο μόλις λίγους μήνες. Προέκυψε ως μια ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό νομικό πρόσωπο (φυσικά στα πλαίσια του ΥΣΕΕ) στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει ο ικανοποιητικός πυρήνας αξιόλογων ανθρώπων προκειμένου να σταθεί μια τέτοια κίνηση. Ο Βορειοελλαδικός χώρος έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Ένας Αθηναίος αλλιώς αφουγκράζεται τα πράγματα και όσο καλή διάθεση και να έχει δε θα μπορέσει να αποκωδικοποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό κάποια στοιχεία που συνθέτουν τη βορειοελλαδίτικη προσωπικότητα και την εν γένει κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε αυτό το όνομα και δεν είναι τυχαίο ότι μας εμπιστεύθηκε το ίδιο το ΥΣΕΕ, προκειμένου να διαχειριστούμε τα ζητήματα που αφορούν τη Β. Ελλάδα αποφορτίζοντας την Αθήνα. Οποιαδήποτε δραστηριότητά μας θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο αμέσως μετά τη διαμόρφωση του χώρου που έχει ενοικιάσει το ΥΣΕΕ Β. Ελλαδος Οι άνθρωποι που δεν έχουν επισκεφτεί ακόμη τα Προμήθεια, όχι μόνο δεν έχουν να χάσουν τίποτα.. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δουν, να γνωρίσουν στοιχεία της προχριστιανικής παραδόσεως μας, να οσφρανθούν τον ελληνικό κόσμο και τους Έλληνες οι οποίοι είναι θιασώτες και οπαδοί της παράδοσής μας. Δε σφάζουμε κανέναν(γέλια), δεν είμαστε τίποτα περίεργοι, είμαστε άνθρωποι σαν όλους τους άλλους που κάποια στιγμή υπερέβησαν τον ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ που λέγεται βάφτιση και κατήχηση που έλαβαν χωρίς να ερωτηθούν. Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν και οι ίδιοι την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε έναν χώρο για τον οποίο ίσως ακούν θεότρελα πράγματα ορισμένες φορές.” Νίκος Πρανδέκας , συντονιστής του ΥΣΕΕ Βορείου Ελλάδος.

14

“Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε κάνει μια επιτροπή με συλλόγους από τη Θεσσαλονίκη (ΥΣΕΕ Β. Ελλάδος και Δευκαλίωνα) και έχουμε αναλάβει ολοκληρωτικά τη διοργάνωση τον Προμηθείωνμετά από μια 5ετή συνεργασία με τον Τρύφωνα Ολύμπιο. Είναι πολύ δύσκολο να διοργανωθεί μια εκδήλωση σαν τα Προμήθεια. Από τις τελευταίες ημέρες του χρόνου που μας πέρασε ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες. Οι ρυθμοί ανέβαιναν σταδιακά ώσπου φτάσαμε στην τελευταία εβδομάδα όταν και κανείς από εμάς δεν κοιμόταν παρά λίγες ώρες την ημέρα. Ο Απόλλων είναι ένας σύλλογος με έδρα τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που υπάρχει από το 1998. Το αντικείμενο ενασχολήσεώς μας είναι η ελληνική γραμματεία και ο πολιτισμός. Η φιλοσοφία μας είναι ανθρωποκεντρική. Προσπαθούμε να κάνουμε πράξη τη θεωρία. Αξίζει τον κόπο να μας επισκεφτούν όσοι ακόμη δεν έχουν πράξει. Αξίζει γιατί είναι κάτι το μοναδικό. Έχουμε δει πολλές αρχαίες κωμωδίες και τραγωδίες που παίζονται σε θέατρα.. Αυτό όμως είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ιδιαίτερο διότι βασίζεται στην προσπάθεια απλών ανθρώπων (αναφερόμενος στα καλλιτεχνικά δρώμενα).” Ο Μανώλης Σαραλής, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Απόλλων.

15

* Πολλοί ήταν οι συγγραφείς, οι διαδικτυακοί χρήστες και γενικότερα οι ομάδες που τίμησαν τα Προμήθεια με την παρουσία τους. Εκτός από τους διοργανωτές (ΥΣΕΕ, Δευκαλίων και Απόλλων), στις εκδηλώσεις παρευρίσκοντο εκπρόσωποι ομάδων από τη Λακωνία, τη Θράκη κ.α., αλλά και συγγραφείς όπως ο Μιχάλης Καλόπουλος, ο Μάριος Βερέττας, ο Λυκόφρων (διαχειριστής του 12830.gr ), κλπ. * Πηγαδάκια μεταξύ προσωπικοτήτων του ελληνικού ρεύματος στήνονταν κάθε τόσο. Στη φωτογραφία κάτω ο συντονιστής της Μ.Κ.Ο. «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών» (‘Aμεση Δημοκρατία) Γιώργος Κόκκας, συζητά με τον ιδρυτή των Προμηθείων Τρύφωνα Ολύμπιο. Αποκαλυπτική ήταν και η συνομιλία μου με τον δεύτερο, όταν και τον ρώτησα για τις συνθήκες διοργάνωσης των Προμηθείων τα πρώτα χρόνια. Εκκλησιαστικοί κύκλοι είχαν διαρρεύσει στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες την πληροφορία ότι τα Προμήθεια ήταν κίνηση για διαχωρισμό της Mακεδονίας από την Ελλάδα (άκουσον άκουσον!). Έτσι τα πρώτα χρόνια η παρουσία ασφαλιτών ήταν κάτι το αναμενόμενο..

16

* Στην εκδήλωση για το θερινό Ηλιοστάσιο το πρωί της Κυριακής παρεβρέθησαν και 2 Ιταλοί εκπρόσωποι ομάδων της Ρωμαϊκης προχριστιανικής παραδόσεως που συμμετείχαν κάποια στιγμή στο δρώμενο.

17

* Πριν από τα δρώμενα του Προμηθεϊκού Πυρός την εκδήλωση χαιρέτησε ο Τρύφων Ολύμπιος, καθώς και εκπρόσωπος της φυλής των Καλάς που ταξιδεψε από τα βάθη της Ασίας! * Η παρουσία του metafysiko.gr στο χώρο της κατασκήνωσης ήταν έντονη!

18

Το ραντεβού δόθηκε ξανά για τα Προμήθεια του 2007. Εύχομαι μέσα από τη ψυχή μου καλή δύναμη στους διοργανωτές! Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!