Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Η Αναζήτηση στην Κάρπαθο: Ενότητα Ελληνισμός

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου του 2005 και στα πλαίσια της 9ης Πολιτιστικής Συνάντησης και Ημέρας του Καρπάθιου μετανάστη διοργανώθηκε ειδική επιστημονική ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού με τίτλο «Ο χώρος της αναζήτησης στην Κάρπαθο :Ενότητα Ελληνισμός». Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κάτω από την αιγίδα του πολιτιστικού φορέα « Καρπαθιακό Κέντρο Έρευνας και Πολιτισμού» ,πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Μανώλης Μελάς. Στην οργάνωση της ημερίδας βασικό ρόλο έπαιξε ο νεοσυσταθείς σύλλογος «Καρπαθίων Φίλων της Γνώσης» για τον οποίο θα αναφέρω κάποια πράγματα παρακάτω. Οι ομιλητές καθώς επίσης και τα θέματα που κλήθηκαν αυτοί να αναπτύξουν ήταν προσεκτικά επιλεγμένοι ,έτσι ώστε να «μυήσουν» το άπειρο ακόμη κοινό της Καρπάθου σε ορισμένες πτυχές της ενότητας του ελληνισμού.

Την εκδήλωση άνοιξε με μια 15λεπτη εισαγωγική ομιλία το μέλος της ομάδας Gateway , Μηνάς Παπαγεωργίου . Ο τίτλος του θέματος που ανέπτυξε ήταν « Η κοινωνία της αναζήτησης» ένα κοινωνικο-φιλοσοφικού χαρακτήρα κείμενο. Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Γιώργος Χατζηκουτσός ,δημοσιογράφος στο νησί , ο οποίος και έκανε μια αναφορά στους στόχους και το όραμα της ομάδας των φίλων της γνώσης. Στη συνέχεια η εκδήλωση μπήκε κατά κάποιο τρόπο στη ροή που είχε προγραμματιστεί.

Ο κ. Βλάσης Ρασσιάς (ιστορικός – συγγραφέας) ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για την «Ελληνική Κοσμοθέαση» ένα καθαρά φιλοσοφικό θέμα το οποίο όμως ανέδειξε μια διαφορετική και -δυστυχώς- άγνωστη στους περισσότερους οπτική των λειτουργιών του σύμπαντος : της ελληνικής! Ο ερευνητής Γιάννης Πηλιούνης (φυσικός – αναλυτής πληροφορικής) έκανε περισσότερο προσιτό μέσα από την ομιλία του το ζήτημα «Η σύγχρονη επιστήμη μέσα στον Πλάτωνα» φέρνοντας παράλληλα το κοινό σε επαφή με τις απόψεις του μεγάλου αυτού Έλληνα φιλοσόφου, φροντίζοντας να ενημερώσει παράλληλα για τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Πλάτωνα και άλλους Έλληνες «πανεπιστήμονες». Τελευταίος (αλλά όχι λιγότερο σημαντικός!) ο κ. Γιάννης Λάζαρης (Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠκαι αντισυνταγματάρχης Τ/Χ) που ενθουσίασε το κοινό μέσω της ομιλίας του «Αρχαία Τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη» (πρόκειται για αποσπάσματα από το βιβλίο του «Η Τεχνολογία των θεών» που θα βρείτε στις βιβλιοπαρουσιάσεις του metafysiko.gr).

Όπως θα καταλάβατε επρόκειτο για μια προσεκτικά δομημένη εκδήλωση ,στην οποία και έγινε προσπάθεια να δοθεί στο κοινό μια μικρή γεύση του τι ακριβώς σημαίνει ελληνισμός , πως ορίζεται τέλος πάντων ο όρος ελληνικότητα. Βλέπετε ακόμη και στην εποχή που ζούμε οι έννοιες αυτές βρίσκονται στον αέρα… Αξίζει να αναφερθεί πως όλες οι ομιλίες συνοδεύτηκαν από πλούσιο οπτικό υλικό μέσω προτζέκτορα και φορητού Η/Υ διευκολύνοντας το κοινό στην κατανόηση ορισμένων σχετικά δύσκολων ζητημάτων. Τα πρώτα βήματα του χώρου της αναζήτησης στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου είναι ήδη πραγματικότητα. Ευελπιστούμε το μέλλον να είναι λαμπρό σε ότι έχει να κάνει με τις δραστηριότητες του Συλλόγου Καρπαθίων φίλων της Γνώσης και ως εκ τούτου τους νέους ορίζοντες που διανοίγονται για την πνευματικότητα του νησιού αυτού. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως στην εκδήλωση παρεβρέθησαν οι Ανδρέας Πανουτσόπουλος- apan@samos και Δημήτρης Σιαντίκος- xamini (μέλη του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου), ο Νίκος Κουμαρτζής- Solon Aimonas ( μέλος της ομάδας Gateway και συντάκτης στο «Μυστική Ελλάδα») και ο Γιώργος Ιωαννίδης (αρχισυντάκτης του περιοδικού Mystery) που απολάμβαναν εκείνες τις μέρες τις διακοπές τους στην Κάρπαθο. Αν συνυπολογίσει κανείς πως ουσιαστικά ο κ. Ρασσιάς εκπροσώπησε το περιοδικό Διιπετές ,ο κ, Πηλιούνης τα περιοδικά Τρίτο Μάτι και Hellenic Nexus και ο κ. Λάζαρης το περιοδικό Δαυλός ,συμπεραίνουμε πως -όσο κλισέ κι αν είναι η έκφραση- η καρδιά του ελληνικού χώρου της αναζήτησης χτύπησε την 12η Αυγούστου στην ακριτική αυτή γωνιά της Δωδεκανήσου.

 

Λίγα λόγια για το Σύλλογο «Καρπαθίων Φίλων της Γνώσης» Πρόκειται για μια ανοικτή ομάδα Καρπαθίων που αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα σύλλογο με σκοπό να εξωτερικεύσουν τη δραστηριότητά τους στην κλειστή κοινωνία του νησιού. Σαν κύριοι στόχοι της ομάδος (σύμφωνα με το καταστατικό το οποίο και «δουλεύεται» αυτή τη χρονική περίοδο) ορίζονται «η αναζήτηση της γνώσης» και «η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Καρπάθου». Η ομάδα πρόκειται να αναπτύξει πλούσια δράση ανάλογη με αυτή των 2 πανεπιστημιακών ομάδων της κοινότητας του μεταφυσικού ,της Κ.Α.Π.Α και της Κ.Α.Π.Θ. Δηλαδή εκδηλώσεις με προσκεκλημένους γνωστούς ερευνητές του χώρου της αναζήτησης, δημιουργία ανοικτής βιβλιοθήκης και ιστότοπου ,επισκέψεις σε αρχαιολογικούς τόπους και σπήλαια, φροντίζοντας για την ανάδειξη τους και πολλά άλλα. Η ομάδα Gateway εύχεται κάθε επιτυχία στους Καρπάθιους Φίλους της Γνώσης και υπόσχεται να παραμείνει και στο μέλλον αρωγός σε κάθε τους προσπάθεια.