Home » από Μέλος Gateway Team, Συνεντεύξεις
από Μέλος Gateway Team Συνεντεύξεις

Γιάννης Μούτσος

moutsos

Αμέσως μετά την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση μελών των δύο πανεπιστημιακών ομάδων της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, στην πρωτοεμφανιζόμενη τότε (Νοέμβριος 2004) εκπομπή «Οι Πύλες του Ανεξήγητου», ακολούθησε συνέντευξη την οποία μας παραχώρησε ευγενικά ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της, Κώστας Χαρδαβέλλας.
Δύο τηλεοπτικές σεζόν μετά, οι «Πύλες του Ανεξήγητου» εξακολουθούν να προβάλλονται στους δέκτες μας κάθε Σάββατο βράδυ και τα νούμερα της AGB αποδεικνύουν ότι παραμένει το ίδιο αγαπητή στους Έλληνες τηλεθεατές. Η παρουσία των δύο νεαρών δημοσιογράφων, Γιάννη Μούτσου και Όλγας Τάντου, αποτέλεσε σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη για τους φανατικούς φίλους της εκπομπής.
Τις τελευταίες ημέρες του 2006, επισκεφτήκαμε το γραφείο του κ. Γιάννη Μούτσου στον τηλεοπτικό σταθμό του Alter και συζητήσαμε για αρκετά ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με το στήσιμο της εκπομπής, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν φέτος, την πορεία του στο χώρο, καθώς επίσης και για την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία θεμάτων του παράξενου στην ελληνική τηλεόραση.
Η συνέντευξη που μας παραχώρησε κινήθηκε σε ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα (γνωριζόμαστε έτσι κι αλλιώς αρκετό καιρό). Από τη μεριά μας να τον ευχαριστήσουμε και να του ευχηθούμε την καλύτερη δυνατή πορεία στα τηλεοπτικά δρώμενα.

Μηνάς Παπαγεωργίου

moutsos2

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στο γραφείο του Γιάννη Μούτσου στις εγκαταστάσεις του Alter.

[Μηνάς Παπαγεωργίου]: Ξεκινάμε τη συνέντευξη με τον κύριο Μούτσο, για τις Πύλες του ανεξήγητου 2006-2007. Θα ήθελα να ρωτήσω,πόσο δύσκολα βγαίνει μια εκπομπή σαν τις Πύλες του Ανεξήγητου στον αέρα. Τι προεργασία υπάρχει από εσάς που αναλάβατε φέτος την εκπομπή αυτή.
[Γιάννης Μούτσος]: Είναι μια εκπομπή που έχει μεγάλες απαιτήσεις για το γεγονός ότι ο Ελληνικός χώρος κυρίως δεν έχει την δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες, τόσο από ειδικούς σε εισαγωγικά πάντα, καθώς βεβαίως και για πράγματα τα οποία κανείς μέχρι τώρα δεν έψαχνε. Και λέω κανείς, πάλι σε εισαγωγικά γιατί υπάρχουν άνθρωποι ερευνητές που ασχολούνται κυρίως με την έντυπη δημοσιογραφία σε περιοδικά, εφημερίδες και λοιπά.
Τώρα, το να ψάξει κανείς και να βρει θέματα και πληροφορίες για ένα ζήτημα είτε που αφορά τον Ελληνικό χώρο, είτε για το εξωτερικό, αποτελεί μεν πρόβλημα δύσκολο, αλλά όχι και δυσεπίλυτο. Κυρίως νομίζω ότι ο χώρος του ανεξήγητου είναι διαδεδομένος στο εξωτερικό, και γι αυτό ακριβώς και η εκπομπή μας απευθύνεται σε ξένους επιστήμονες, όπου βλέπουμε να υπάρχει μια τάση να μελετούν τέτοιου είδους φαινόμενα, καθώς επίσης και να δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην έρευνα που γίνεται για αυτά τα φαινόμενα.
Τώρα στην Ελλάδα, οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται, ναι μεν κάνουνε καλή δουλειά, αλλά ίσως δεν έχουνε την υποστήριξη την ακαδημαϊκή ή επιστημονική ή ακόμη και την επιδότηση που πρέπει να δοθεί σε τέτοιου είδους έρευνες.

[Μ.Π.]: Ποιες είναι οι διαφορές των περσινών και προ-περσινών Πυλών του Ανεξήγητου σε σχέση με τη φετινή εκπομπή; Τι καινούργιο βλέπουμε;
[Γ.Μ.]: Πρώτη βασική αλλαγή, ήταν ότι στην αρχή της σεζόν τουλάχιστον, είχαμε την παρουσίαση από εμένα και την Όλγα την Τάντου, μόνους μας σαν δίδυμο με την συμβολή του κυρίου Χαρδαβέλλα στο background. Που σήμαινε ότι καθοδηγούσε, έδινε οδηγίες, έδινε αν θέλεις την κατεύθυνση που θα έπαιρνε μια εκπομπή, παρόλα αυτά εγώ και η Όλγα αναλαμβάναμε και την έρευνα και την παρουσίαση της εκπομπής. Αυτό ήταν ένα από τα βασικότερα.
Σήμερα πλέον, αρχές Δεκεμβρίου (2006) τα πράγματα έχουν αλλάξει ελαφρώς. Ο κύριος Χαρδαβέλλας έχει επιστρέψει μόνιμα στην εκπομπή, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κεντρικού παρουσιαστή και ο δικός μας ρόλος αφορά την συμπαρουσίαση και την έρευνα.
Βεβαίως η εκπομπή έχει πάρει μια μορφή show με την παρουσία κοινού το οποίο μπορεί να εκφράσει την άποψή του ή να ρωτήσει θέματα που το απασχολούν, είτε προς στους καλεσμένους είτε προς τους παρουσιαστές. Αυτά τουλάχιστον από πρακτικής πλευράς.
Οι Πύλες φέτος έγιναν πιο ριζοσπαστικές-αν θέλεις. Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν με αυτό οι αναγνώστες ή όχι. Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα αέρα πιο διεισδυτικό στα θέματα, να μπούμε λίγο πιο βαθιά , με αρκετά μεγάλη θεματολογία και βεβαίως να βάλουμε κι έναν αντίλογο από την πλευρά του ανεξήγητου, γιατί ειδικά στην εκπομπή που έγινε το Σάββατο 9 του μήνα, και αυτή που θα ακολουθήσει τώρα 16 του μήνα, συναντούμε έναν Γάλλο καθηγητή ο οποίος αμφισβητεί ότι υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα και προσπαθεί να τα εξηγήσει με τη δυνατότητα της φυσικής. ’ρα λοιπόν εδώ λειτουργούμε και βλέπουμε και την πλευρά εκείνων που υποστηρίζουν πως όλα εξηγούνται. Δεν μένουμε δηλαδή μόνο στο ανεξήγητο.

[Μ.Π.]: Μιας και είμαστε ακόμη στην αρχή της τηλεοπτικής σεζόν , η ερώτηση αυτή ίσως ήταν λίγο άδικη, οπότε μια συμπληρωματική ερώτηση θα ήταν, τι νέο θα δούμε φέτος στις Πύλες του Ανεξήγητου.Θα υπάρχουν σίγουρα κάποια νέα πράγματα που θα έχετε κατά νου και τα οποία θα θέλετε να αναπτύξετε.
[Γ.Μ.]: Λοιπόν γίνεται μια προσπάθεια πιστεύω να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου, όχι μόνο του κοινού οι οποίοι μας έβλεπαν μέχρι τώρα και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, αλλά θέλουμε να δείξουμε στον νέο κόσμο κυρίως, το σκεπτικό ότι όλα αυτά τα οποία προβάλουμε πλέον δεν έχουν να κάνουνε μόνο με το μεταφυσικό στην επιφάνειά του, αλλά να προχωρήσουμε να δούμε και τι κρύβεται και κάτω από την επιφάνεια. Τώρα όσο αναφορά την θεματολογία, δεν θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε αυτό, γιατί ένα κομμάτι ακόμα το οποίο ναι μεν έχει προγραμματιστεί εν μέρει , αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει. Σίγουρα δεν θα λείψουνε οι περιπτώσεις όπως είναι τα φαντάσματα, τα πνεύματα, τα ψυχικά φαινόμενα, και ας μην ξεχνάμε τα ufo ή τα ΑΤΙΑ. Από εκεί και έπειτα όμως, κάνουμε ένα βήμα παραπέρα να δούμε τα περίεργα, που μπορεί να περιλαμβάνουν ιστορικά γεγονότα, Αρχαία Ελλάδα, συνωμοσιολογία, όλα αυτά.

[Μ.Π.]: Σας είδαμε και πέρυσι, όταν κάνατε τα ρεπορτάζ στην εκπομπή, αλλά και φέτος, σε εξορμήσεις. Δηλαδή στο να πηγαίνετε εσείς ο ίδιος και να κάνετε προσωπικές αποστολές. Αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο σας γεμίζει. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, αν είχατε και σεις προσωπικές εμπειρίες πάνω σε αυτά τα θέματα, αν διαβάζετε βιβλία – περιοδικά και πως τα εκφράζετε.
[Γ.Μ.]: Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το γεγονός ότι κάνω τις αποστολές, δεν είναι μόνο για λόγους του επαγγέλματος, είναι πρώτον γιατί πραγματικά έτσι νιώθω, ότι πρέπει να ερευνώ προσωπικά οπότε και αποκτώ την αμεσότητα για ένα θέμα, τόσο όσο αναφορά τη δουλειά, αλλά όσο αναφορά εμένα σαν Γιάννη.
Τώρα το ενδιαφέρον σίγουρα είναι προσωπικό, δηλαδή κανείς δεν ξεκινάει μια τέτοια δουλειά χωρίς να έχει ένα background γνώσεων και αυτό το background βεβαίως το εμπλουτίζεις καθώς περνάνε τα χρόνια και μπορείς να το εκμεταλλευτείς αναλόγως. Θα πω μόνο κάτι χαρακτηριστικό για το ενδιαφέρον μου στο παρελθόν. Όντας μεταπτυχιακός φοιτητής στο εξωτερικό, στον τομέα της τηλεοπτικής παραγωγής, είχα αυτό το ερέθισμα να ψάξω να βρω τι συμβαίνει στο ανεξήγητο. Και με ένα χαρακτηριστικό ντοκιμαντέρ στο οποίο έκανα την παραγωγή και την επιμέλειά του, είχαμε μπει σε κάποιους παλιούς μύλους κλωστοϋφαντουργίας, όπου έτυχε και εγώ και το συνεργείο να γίνουμε ας πούμε τα πειραματόζωα των όποιων ενεργειών ή του ότι βρισκότανε μέσα στον μύλο κλωστοϋφαντουργίας.
Κοινώς μπορώ να το πω, πως εν μέρει ένιωσα άβολα, για να μην πω οτιδήποτε άλλο και παρεξηγηθούμε, πως κάτι σίγουρα υπήρχε στον χώρο. Τώρα, αν επρόκειτο αυτό για επηρεασμό από τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονταν στην ομάδα, και λόγω κάποιων φημολογιών που υπήρχαν σε εκείνη την περιοχή, γιατί ας μην ξεχνάμε πως όταν κάναμε την έρευνα αυτή, την κάναμε με την βοήθεια ανθρώπων που είναι μυημένοι στον χώρο του μεταφυσικού, ψάχνονταν πάρα πολύ και βεβαίως είχανε δώσει στοιχεία για τον συγκεκριμένο μύλο, μαρτυρίες δηλαδή υπήρχαν πολλές.
Για να καταλήξω, το θέμα είναι προσωπικό, με ενδιαφέρει πάρα πολύ το μεταφυσικό, το περίεργο και οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτό, επομένως το χόμπι γίνεται δουλειά, και η δουλειά μου χόμπι.

moutsos3

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μαζί με μέλος της κοινότητας μας.

[Μ.Π.]: Ποια είναι τα μηνύματα τα οποία παίρνετε από τους τηλεθεατές μέχρι τώρα και με ποιον τρόπο μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας;
[Γ.Μ.]: Τα μηνύματα θα τα μεταφράσω σε 2 επίπεδα. Ένα είναι το μεταφορικό και ένα το κυριολεκτικό. Εάν μιλήσουμε για το κυριολεκτικό, οι τηλεθεατές μπορούν να επικοινωνήσουνε άμεσα, είτε μαζί μου, είτε με την Όλγα, είτε με το υπόλοιπο επιτελείο των Πυλών το οποίο πλέον μετά την επιστροφή του κυρίου Χαρδαβέλλα, έχει αυξηθεί ελαφρώς και γίνεται μέσα από τους γνωστούς τρόπους. Δηλαδή τηλέφωνο και e-mail, είτε με την προσωπική επαφή που μπορούμε να έχουμε με τον καθένα από τους τηλεθεατές, φίλους της εκπομπής, κτλ.
Σε ότι αφορά το εάν τα μηνύματα αυτά φτάνουν σε εμάς και πως αξιοποιούνται, βεβαίως και φτάνουν. Κάθε ένα μήνυμα αξιολογείται στο μέγιστο βαθμό αργά ή γρήγορα και ανάλογα βεβαίως με τον προγραμματισμό των εκπομπών που γίνονται. Γενικότερα τα μηνύματα είναι θετικά από τον κόσμο. Δηλαδή ο κόσμος αποδέχεται την εκπομπή, την αγκαλιάζει, όπως έχει κάνει από την πρώτη στιγμή και δείχνει ότι αγαπάει το ανεξήγητο, ότι ψάχνεται, ότι ξεφεύγει πλέον από τα τετριμμένα του ΄΄ ντάχτι ρντι ΄΄ κάθε Σάββατο βράδυ.

[Νικόλαος Κουμαρτζής]: Είχαμε παρατηρήσει τα 2 πρώτα χρόνια, ότι το πάνελ αποτελούταν από πάρα πολλά άτομα, και αυτό οδηγούσε στο να ανάψουν τα αίματα, οι συνομιλητές να ανταλλάξουν και χαρακτηρισμούς πολλές φορές και να γίνεται ένα μικρό ΄΄ μπάχαλο ΄΄ στην εκπομπή. Στην αρχή της τρίτης χρονιάς των Πυλών, είδαμε ένα μικρό πάνελ, που κατέληγε σε μια πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση, κατ’ εμέ τουλάχιστον, κάτι όμως που άλλαξε ξανά με την επιστροφή του κυρίου Χαρδαβέλλα. Γιατί πραγματοποιήθηκε η αλλαγή αυτή; Έχει γίνει κάτι στην πορεία;
[Γ.Μ.]: Το ζήτημα είναι καθαρά πρακτικό πιστεύω και είναι πρακτικό γιατί: Στην αρχή της τρίτης σεζόν με την παρουσίαση τη δικιά μου και της Όλγας, λειτουργούσαμε σε ένα πιο οικείο περιβάλλον.
Ερχόμαστε λοιπόν στην επιστροφή του κυρίου Χαρδαβέλλα στην εκπομπή, όπου η εκπομπή πλέον παίρνει διαστάσεις ενός τηλεοπτικού show, όπως ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση. Περιλαμβάνει το κοινό, καθώς επίσης και τους καλεσμένους, συνήθως 6 τον αριθμό, αντίθετα με των τεσσάρων που είχαμε στην προηγούμενη περίοδο.
Οι λόγοι είναι κυρίως πρακτικοί. Δηλαδή στη μια περίπτωση έχουμε ένα μικρό στούντιο, μια πιο μικρή οικογενειακή ατμόσφαιρα με 2 παρουσιαστές, ενώ στην περίπτωση την τωρινή έχουμε 3 παρουσιαστές, το κοινό, και 6 καλεσμένους συνήθως.
Ο αριθμός των καλεσμένων που είναι περισσότεροι πλέον, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δίνει την ευκαιρία στον κόσμο, στους φίλους που παρακολουθούν, να αγκαλιάσει, να επιλέξει όλες εκείνες τις θεωρίες που νομίζει ότι τον αντιπροσωπεύουν καλύτερα και συνέπεια έχει να μπορεί να διαλέξει από περισσότερα πράγματα, από ένα ευρύτερο πλαίσιο θεωριών, παρά από 4 άτομα. Δηλαδή σκεφτείτε ότι τα 2 άτομα, τα επιπλέον άτομα αυτά μπορούν να προσθέσουν κάτι ξεχωριστό. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, τον οποίο θα μας τον πουν οι τηλεθεατές, δεν είναι δική μου δουλειά.

[Μ.Π.]: Μια ερώτηση που μου ήρθε τώρα και λογικά θα μπει σφήνα. Πώς είναι η συνεργασία σου με την Όλγα την Τάντου, δηλαδή, πολλοί έχουν μιλήσει για ένα προφίλ που περνάει στον φακό, ανάλογο του Fox Molder και της Dana Skully. Δηλαδή εσύ να είσαι ο άνθρωπος ο οποίος κάνεις τις επιτόπιες έρευνες και ο οποίος γνωρίζει το κάτι παραπάνω γι’ αυτά τα θέματα, από έναν κοινό δημοσιογράφο για παράδειγμα, ενώ η Όλγα θα λέγαμε ότι είναι η κοπέλα η οποία διαβάζει, γνωρίζει θα λέγαμε πολύ καταρτισμένη από την προσωπική έρευνα που έχει δουλέψει. Υπάρχει συγκεκριμένος καταμερισμός εργασίας, πριν από κάθε εκπομπή στον καθένα σας;
[Γ.Μ.]: Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω κάτι για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις. Τόσο η Όλγα, όσο και εγώ, πρώτα από όλα είμαστε δημοσιογράφοι. Το τι έχει ο καθένας ως προσωπικό ενδιαφέρον, που στην προκειμένη περίπτωση για εμένα τυχαίνει να είναι ο χώρος του μεταφυσικού και γενικότερα τα περίεργα, δεν μειώνει ή αυξάνει την ισότητα των 2 ατόμων μέσα στην εκπομπή. ’ρα λοιπόν το αν εγώ κάνω μια αποστολή παραπάνω, με την έννοια του να πάω να βρω σε κάποια κατσάβραχα τι συμβαίνει και λοιπά, νομίζω ότι είναι και λίγο θέμα συγκυριών. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει τόσο πολύ με το γεγονός ότι η Όλγα θα κάτσει στο γραφείο, παράδειγμα, και θα κάνει μια τηλεφωνική συνέντευξη, ή και εγώ θα τρέχω να βρω έξω τι γίνεται. Είναι ένα γεγονός, που συμβαίνει πιστεύω λόγω συγκυριών. Δηλαδή κάποια στιγμή και η Όλγα θα πάει να κάνει ένα θέμα έξω, αν βεβαίως το θέμα της το απαιτούσε. Απλά στην προκειμένη περίπτωση, και εγώ αρέσκομαι στο να εντοπίζω μόνος μου τι συμβαίνει, να κάνω την επιτόπια έρευνα, την αυτοψία αν θέλεις, και όχι να βασίζομαι απλά και μόνο σε τρίτους, οι οποίοι μπορεί να έχουνε πάρα πολλές γνώσεις – μην ληφθεί αυτό στραβά- άρα λοιπόν είναι ουσιαστικό αυτό που λέω. Δεν υπάρχει διάκριση, του για παράδειγμα, ΄”εγώ θα κάνω μόνο εξωτερικά και η Όλγα θα κάνει την δουλειά του γραφείου ή τέλος πάντων τη δουλειά του σαλονιού”.

[Μ.Π.]: Στην τηλεόραση βλέπουμε κατά καιρούς και ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα, να παρουσιάζονται κάποιες εκπομπές, με θέματα τα οποία είναι συνιφασμένα πλέον με τις Πύλες του Ανεξήγητου. Εκπομπές όμως οι οποίες κατά κοινή ομολογία δυστυχώς έχουν ένα πολύ χαμηλό επίπεδο και από άποψη στησίματος πάνω από όλα. Ποια είναι η γνώμη σας; Μια τοποθέτηση παρακαλώ.
[Γ.Μ.]: Για τους συναδέλφους, οι οποίοι είναι πολλά χρόνια στον χώρο αυτό, της τηλεόρασης κυρίως και όχι του μεταφυσικού, δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω τις εκπομπές τους χαμηλού επιπέδου. Είναι εκπομπές οι οποίες απλά απευθύνονται σε ένα διαφορετικό κοινό.
’ρα λοιπόν, το να υποστηρίξουμε το ότι πρόκειται για ένα χαμηλού επιπέδου εκπομπή ή για υψηλότερου επιπέδου εκπομπή, είναι λανθασμένος όρος. Συνεπώς, όταν βλέπουμε κάποια εκπομπή η οποία απευθύνεται απλά και μόνο σε ένα διαφορετικό κοινό, όπως μας έχουνε συνηθίσει τουλάχιστον καθημερινά, να καταπιάνεται με ένα μεταφυσικό φαινόμενο που στο παρελθόν δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο, ίσως ο κόσμος θα πρέπει να αναρωτηθεί για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας έρευνας, η οποία μπορεί να είναι απλά προσωρινή, για να βγει κάτι στην εκπομπή και μόνο για να βγει, ώστε να καλύψει και μια θεματολογία της καθημερινότητας ή βεβαίως και για να ανακαλύψει όχι το κενό, αλλά τέλος πάντων για να δώσει ένα διαφορετικό νόημα στην συγκεκριμένη εκπομπή.
’ρα λοιπόν δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις Πύλες του Ανεξήγητου, με μια άλλη κοινωνικού περιεχομένου εκπομπή, όπως και θα ήταν άδικο να συγκρίνουμε και την κοινωνική εκπομπή, με την θεματολογία που κάνουνε οι Πύλες του Ανεξήγητου.
Ο κάθε ένας, νομίζω ότι καλό θα είναι να μένει στο κομμάτι το οποίο τον αφορά, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί περιορισμό ή απαγορευτικό κανόνα για τον οποιοδήποτε θέλει να κάνει κάτι τέτοιο.
Η τηλεόραση είναι ένας χώρος, όπου ο ισχυρότερος επικρατεί. Εμείς έχουμε ένα niche market που λέμε. Απευθυνόμαστε δηλαδή σε έναν κόσμο τον οποίο τον ενδιαφέρει το μεταφυσικό, το περίεργο, το ανεξήγητο, το διαφορετικό, αν θέλεις το εναλλακτικό. Οι υπόλοιποι, κάνουν αυτό το οποίο έχουν επιλέξει, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα.

[Μ.Π.]: Μία άλλη ερώτηση με δύο σκέλη, και με βασικό τίτλο “το ρόλο του διαδικτύου”. Ποιος είναι ο ρόλος του διαδικτύου στην διάδοση αφενός τέτοιων θεμάτων, και ποιος είναι ο ρόλος του διαδικτύου κατά την χρονική περίοδο που διεξάγετε εσείς μια έρευνα για κάποιο θέμα. Αν παρακολουθείτε τα Ελληνικά sites και με ποιόν τρόπο αντλείτε τις πληροφορίες από αυτά.
[Γ.Μ.]: Πρώτον το διαδίκτυο σε οποιαδήποτε μορφή έρευνας, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν σημαίνει όμως, ότι το διαδίκτυο είναι και η μοναδική πηγή έρευνας και πληροφοριών για την συγκεκριμένη εκπομπή, των Πυλών του Ανεξήγητου. Παίζει βεβαίως ρόλο, ιδιαίτερα δε για την επικοινωνία με ανθρώπους του εξωτερικού, όπου δεν είναι τόσο άμεση η προσωπική επαφή, και βεβαίως πράγματα τα οποία βγαίνουνε καθημερινά, ιδιαίτερα από το εξωτερικό και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, φτάνουν σε εμάς πιο γρήγορα.
Αυτό νομίζω πως είναι το κυρίως χαρακτηριστικό του διαδικτύου. Δηλαδή η αμεσότητα που σου δίνει, στο να έχεις την επαφή με τον εκάστοτε συνεντευξιαζόμενο, παράδειγμα λέω από την Αμερική ή από ένα πολύ απομακρυσμένο χώρο, και βεβαίως θεματολογία η οποία ξεφεύγει ακόμη και από τα Ελληνικά δρώμενα.
Το βασικό όμως μείον που υπάρχει στο διαδίκτυο και το έχω παρατηρήσει σε πολλά site, μέσα από τα οποία ξεχωρίζουν ορισμένα, είναι ότι ο ένας αναμασά και επαναλαμβάνει πληροφορίες που έχει βρει από κάποιον άλλο. Είτε αυτό γίνεται συνειδητά, είτε επειδή γίνεται για τον άλφα ή βήτα λόγο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Οι πληροφορίες δηλαδή δεν προσφέρουνε κάτι επιπλέον, παρά μόνο αποτελούν ακόμη ένα σημείο πρόσβασης σε περίπτωση που δεν λειτουργεί κάποιο άλλο site με την ανάλογη θεματολογία. Είναι λίγα αυτά τα site πιστεύω, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο Ελληνικό διαδίκτυο, που δίνουνε νέες πληροφορίες για θέματα, ειδικά του ανεξήγητου. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην αναφορά που έκανα προηγουμένως για τον Ελληνικό χώρο, ότι οι άνθρωποι αυτοί που ασχολούνται δεν έχουνε την υποστήριξη που θα έπρεπε ενδεχομένως για να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο βαθιά σε μια τέτοια έρευα.
Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά εάν είχανε τα μέσα, την υποδομή,την τεχνολογία και την υποστήριξη, σίγουρα θα μπορούσανε να φτάσουνε σε σημείο, που να ξεπεράσουνε και τους καλύτερους “ειδικούς” από το εξωτερικό.

[Μ.Π.]: Και η τελευταία ερώτηση, η οποία είναι κλασσική για κάθε μας συνέντευξη, ένα μήνυμα στους επισκέπτες του Μεταφυσικού, και η άποψή σου για τις δραστηριότητες της ιστοσελίδας μας, της εξερευνητικής μας ομάδας Πυθέας και των Πανεπιστημιακών μας ομάδων.
[Γ.Μ.]: Είναι μια ερώτηση που έχει πολλά σκέλη. Να ξεκινήσουμε λίγο πρώτα από όλα προς τους τηλεθεατές, φίλους, χρήστες του διαδικτύου, όσους τέλος πάντων μας παρακολουθούν από κάθε μέσο.
Πάντοτε η εκπομπή αυτή, είναι ανοικτή για να ακούσει τις απόψεις του κοινού. Και όχι το κοινό από μια τυπική θέση, αλλά την πλευρά του ανθρώπου προς άνθρωπο. Γιατί εγώ, δεν είμαι ούτε ο δημοσιογράφος που τα ξέρει όλα, ούτε είμαι ο ειδικός μεταφυσικός ερευνητής.
Είμαι πρώτα από όλα δημοσιογράφος, και έπειτα όλα τα υπόλοιπα, το ίδιο συμβαίνει και για την Όλγα. Άρα λοιπόν ακούμε και είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις που μπορεί να κάνει ο κόσμος, και σε κριτική αρνητική ή θετική, αρκεί μόνο να είναι καλοπροαίρετη.
Σχολιασμός δηλαδή του τύπου ΄΄ είσαι βλάκας γιατί δεν σε πάω ΄΄ απλά, δεν έχει να μου προσφέρει τίποτα, και εγώ αυτό δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να βελτιώσω την ποιότητα της εκπομπής, και το περιεχόμενο, ώστε να απευθυνθώ σε ένα κόσμο ο οποίος είναι συνειδητά ταυτισμένος με την εκπομπή και το περιεχόμενό της.

Τώρα, όσο αναφορά τους χρήστες του metafysiko.gr, το οποίο βρίσκω ιδιαίτερα καλά πληροφορημένο σε θέματα του μεταφυσικού γενικότερα και του ανεξήγητου, νομίζω πως είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσει κανείς να ψάχνεται, να παρακολουθεί τα γεγονότα στο χώρο αυτό.
Εγώ το βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμο πολλές φορές, και θέλω να πιστεύω ότι δεν αποτελεί απλά την συνήθη εικόνα ενός site το οποίο ασχολείται με το μεταφυσικό, αλλά κάτι περισσότερο.
Όσο για την ομάδα Κ.Α.Π.Α. (Κέντρο Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου), είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται και γενικότερα αποτελεί εφαλτήριο σημείο για εκείνους που θέλουν και έχουν μια ανησυχία και θέλουν να την εξετάσουνε εις βάθος.
’ρα λοιπόν, είναι καλό γενικότερα το να υπάρχουνε ιστοσελίδες, το να υπάρχει η εκπομπή η δική μας, που διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα του κόσμου που θέλει να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό, αυτό ακριβώς αποτελεί και την ευκαιρία για τον κόσμο. Δώστε δηλαδή ένα βήμα παραπέρα, δώστε κάτι το οποίο θα βοηθήσει τον κόσμο ώστε να αρχίσει να ψάχνει πέρα από το πρακτικό, το υλικό, ή αυτό τέλος πάντων το οποίο το συναντούμε στην καθημερινότητά μας.

moutsos4

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης. Από τα αριστερά διακρίνονται: Μηνάς Παπαγεωργίου, Γιάννης Μούτσος και Νικόλαος Κουμαρτζής.

[WHO IS WHO:]
O δημοσιογράφοςΠΓιάννης Μούτσος τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει ενεργά στο στήσιμο και την έρευνα της εκπομπής “Πύλες του Ανεξήγητου” του σταθμού Alter, ενώ εν έτη 2006- 2007 κατείχε και τη θέση του συμπαρουσιαστή της εκπομπής δίπλα στο δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα.


Ευχαριστούμε τη φίλη και μέλος της κοινότητας fairie για την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.


Σχολιάστε το κείμενο στο FORUM του Μεταφυσικού