Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Ο Άδης (εκδ. Νόηση)

adis

Tίτλος Βιβλίου: Ο Άδης
Εκδόσεις: Νόηση
Συγγραφέας: Μενέλαος Τσικλίδης

Περίληψη:

…αν υπάρχει ένας τόπος στην Ελλάδα που μπορεί να χαρακτηριστεί παράξενος…
…αν ένας κόσμος μπορεί να περικλείει όλα τα μυστήρια της ανθρώπινης διανόησης…
…αν ένα υπερβατικό και υπερφυσικό βασίλειο μπορεί να αποδοθεί με γεωγραφική ακρίβεια στην ελληνική γη…
…τότε, αυτό δεν είναι άλλο απ’ το βασίλειο του Άδη, τον χαώδη, απόκοσμο, σκοτεινό και τρομακτικό Κάτω Κόσμο.
Το βιβλίο αυτό, αν και όχι μυστηριακού περιεχομένου -πρόκειται άλλωστε για μια εξονυχιστική έρευνα υψηλής τεκμηρίωσης, ακρίβειας και εξαντλητικής διασταύρωσης και επεξεργασίας των αρχαίων και νεότερων παραδόσεων, πάνω στο θέμα που πραγματεύεται- κατορθώνει να προβληματίσει βαθιά τον αναγνώστη με την αλλόκοτη πραγματικότητα του ζοφερού Άδη.
Να τον μυήσει στα εντυπωσιακά -και μερικές φορές διφορούμενα- μυστικά του, να τον καταδύσει στις αλήθειες που κρύβονται πίσω από τους θρύλους του και να τον περιπλανήσει στις αληθινές τοποθεσίες της Χώρας των Νεκρών στην Ελλάδα.
Γιατί, στην ουσία, αν και πέρα από τη λογική και την ύπαρξή μας, ο Άδης βρίσκεται δίπλα μας! Πώς; Διαβάστε προσεχτικά αυτή τη μελέτη και ανακαλύψτε τους δρόμους που οδηγούν σ’ αυτόν.

Η «Γνώμη»:

Η πρώτη μου γνωριμία με το βιβλίο “Ο Άδης” του Μενέλαου Τσικλίδη έγινε σε μια έκθεση βιβλίου στο Ζάπειο και στο περίπτερο των εκδόσεων Νόηση. Ομολογώ πως εξεπλάγην, μιας και δεν περίμενα να ξεφυλλίσω μια τόσο προσεγμένη έκδοση (χαρτί, ποιότητα φωτογραφιών) από έναν μικρό εκδοτικό οίκο, αλλά και διότι θεματολογικά δεν είχε και πολύ σχέση με τα υπόλοιπα πονήματα του συγκεκριμένου περιπτέρου.

Όταν λίγους μήνες αργότερα απέκτησα και ανέγνωσα τον Άδη,αναγκάστηκα να επικοινωνήσω με τον κ. Τσικλίδη και να  του δώσω τα συγχαρητήριά μου. Ο συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει μαεστρικά (είναι άλλωστε και σολίστ πιάνου) το μυθικό και  γεωγραφικό ταξίδι στις τοποθεσίες που σχετίζονται με τον Κάτω Κόσμο των αρχαίων Ελλήνων. Από τον Αχέροντα μέχρι το Ταίναρο και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Θεσσαλία, παρουσιάζονται όλοι οι μύθοι και οι θρύλοι που συνοδεύουν τα ιερά του “σκοτεινού” Θεού των προγόνων μας.

Μύθοι που ξεκινούν με παραπομπές σε κείμενα αρχαίων ιστορικών και συγγραφέων και φτάνουν μέχρι τη νεότερη Ελλάδα και τις λαογραφικές παραδόσεις των νεοελλήνων. Απόδειξη του ότι οι δοξασίες για τον Άδη εξακολουθούν να είναι ζωντανές. Ο συγγραφέας ταξίδεψε στις περιοχές αυτές και παρουσιάζει φωτογραφίες  που χρησιμεύουν βοηθητικά στο κείμενο, ενισχύοντας παράλληλα το περιηγητικό ύφος του έργου.

Συνοψίζοντας, “Ο Άδης” του Μενέλαου Τσικλίδη αποτελεί ένα εξειδικευμένο βιβλίο-μελέτη, που συνδυάζει την κατάδυση σε κείμενα της  αρχαίας γραμματείας, την ταξιδιωτική περιήγηση και την λεπτομερή αναφορά σε θρύλους του σήμερα και του χτες, πάντα σε σχέση με τον μυθικό “Κάτων Κόσμο”…