Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Έκλεισαν οι “Πύλες του Ανεξήγητου”

piles

Επί 6 συνεχείς τηλεοπτικές σαιζόν εκάνε τα Σαββατόβραδά μας περισσότερο ενδιαφέροντα. Η τηλεοπτική εκπομπή “Πύλες του Ανεξήγητου” δεν θα μας κρατήσει συντροφιά φέτος, κάτι που επιβεβαιώσαμε στις 25/8 μετά από επικοινωνία μας με βασικό συντελεστή της επιτυχημένης εκπομπής του Alter.

Οι ακριβείς λόγοι για την εξέλιξη αυτή δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστοί, αν και από το τέλος της περσινής τηλεοπτικής χρονιάς είχε ανακοινωθεί πως ο Κώστας Χαρδαβέλλας και οι συνεργάτες του θα συνέχιζαν να επισκέπτονται τις οθόνες μας και το 2011…

Η αναγνωρισημότητα των “Πυλών” κυμαινόταν σε υψηλά επίπεδα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ τα ρεπορτάζ και οι μαρτυρίες που παρουσιάζονταν αποτελούσαν σχεδόν πάντα αντικείμενο συζήτησης μέσα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις μεταξύ των φίλων της εναλλακτικής αναζήτησης στο διαδίκτυο σχετικά με την ποιότητα της εκπομπής  διίσταντο όλα αυτά τα χρόνια. Η κυριότερη ένστασή τους αφορούσε στις συχνές διακοπές για διαφημίσεις που ανέκοπταν συχνά τον διάλογο μεταξύ των καλεσμένων σε κρίσιμα σημεία και προκαλούσαν τον εκνευρισμό του τηλεθεατή. Από την άλλη όμως, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα θρυλικά αφιερώματα στον Όλυμπο, στο λαβύρινθο της Κρήτης, στην αρχαία θρησκεία, στον Όλυμπο, στην ομάδα Έψιλον και στις υπόγειες στοές της Αθήνας;

Στο metafysiko.gr κρίνουμε ότι η παρουσία μιας εκπομπής, όπως αυτή, στην ελληνική τηλεόραση, είχε εν τέλει θετικό ρόλο. Οι Πύλες του Ανεξήγητου έφεραν το “παράξενο” μέσα στα ελληνικά σπίτια, δίνοντάς του μια περισσότερο mainstream πορεία. Αναγνωρίζουμε ότι αρκετές φορές ίσως παρακολουθούσαμε επιφανειακές αναλύσεις ή ανούσιους διαλόγους μεταξύ των καλεσμένων, παρ’ όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε πως επρόκειτο για μια εκπομπή που απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως του βαθμού ενασχολήσεώς τους με τα ζητήματα αυτά, ενώ αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο εμπορικό ζήτημα, που καλώς ή κακώς παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στα τηλεοπτικά δρώμενα στις μέρες μας. Επιπροσθέτως, μπορούμε να σημειώσουμε ότι αρκετοί ήταν αυτοί που δεν αρκούνταν στα της εκπομπής, αλλά συνέχιζαν να ψάχνουν πληροφορίες στο διαδίκτυο, ακόμα και μέρες μετά την προβολή της. Γεγονός που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε μετά από 6 χρόνια παρατήρησης των στατιστικών των ιστοσελίδων μας (σχετικά με την επισκεψιμότητα τα 24ωρα μετά το πέρας της εκπομπής, την αναγνωσιμότητα των σχετικών με τα όσα παρουσιάστηκαν στις “Πύλες” άρθρων μας, τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες για να εισέλθουν στην ιστοσελίδα μας κ.α). Αυτό σημαίνει ότι οι Πύλες του Ανεξήγητου έδιναν τα απαραίτητα ερεθίσματα στον τηλεθεατή να συνεχίσει να ερευνά και μόνος του όλα αυτά τα θέματα.

Πλέον δημιουργείται ένα τεράστιο κενό σε ότι αφορά την “εκπροσώπηση”(sic) του χώρου της εναλλακτικής αναζήτησης στην ελληνική τηλεόραση. Ευχόμαστε το κενό αυτό να καλυφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και μάλιστα με τρόπο ακόμα καλύτερο από τον προκάτοχό του.

pyles intro

Οι τρεις βασικοί συντελεστές της εκπομπής: Κώστας Χαρδαβέλλας, Γιάννης Μούτσος και Όλγα Τάντου. Αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις Νάντυ Παπαμήτσου και Μίρκα Γιαννούλη που έκαναν περίφημη δουλειά πίσω από τις κάμερες.

Δείτε το σχετικό thread στο Φόρουμ του Μεταφυσικού.


Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Κοινότητα του Μεταφυσικού ήρθε σε επαφή με ανθρώπους του χώρου της εναλλακτικής αναζήτησης και πήρε το σχόλιό τους για το θέμα μας.

Απόστολος Αντωνάκης (δημοσιογράφος, διευθυντής περιοδικού Φαινόμενα – Ελεύθερος Τύπος):

Με έκπληξη, αρκετές απορίες, προβληματισμό και πίκρα πληροφορήθηκα το κλείσιμο των “Πυλών του Ανεξήγητου” που επιμελείτο ο καταξιωμένος συνάδελφός μου Κώστας Χαρδαβέλας με την αξιόλογη συντακτική του ομάδα. Αδυνατώ να ερμηνεύσω τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη δυσάρεστη απόφαση ωστόσο εκτιμώ ότι απ’ όπου κι αν πάρθηκε η απόφαση ήταν βεβιασμένη, άκαιρη και ασύμβατη ως προς τα δεδομένα που είχε δημιουργήσει η εκπομπή κατά τον χρόνο παρουσίας της στον τηλεοπτικό σταθμό που την φιλοξενούσε. Αν και είχα τα τελευταία 2 χρόνια αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στοιχεία της εκπομπής (αυτό δεν αποτελεί κακοπροαίρετη κριτική αλλά δημοκρατική κατάθεση άποψης) πιστεύω ότι αποτελούσε κοσμογονική καινοτομία. Διότι τόλμησε και ακούμπησε πράγματα τα οποία όσοι συζητούσαν -και συνεχίζουν να συζητούν- χαρακτηρίζονται “εξωπραγματικά” ενώ οι ίδιοι γραφικοί…


Συνεπώς πέραν από τις όποιες αντίθετες απόψεις σχετικά με τον τρόπο που παρουσιαζόταν κάποιες φορές η εκπομπή, εκτιμώ πως επετέλεσε ένα σημαντικό σκοπό τον οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Διότι τα αινίγματα του κόσμου μας είναι ατέλειωτα και χρειάζεται σοβαρή προσέγγιση ώστε να μην παρερμηνεύονται από επιτήδειους οι οποίοι στην ουσία για ίδια οφέλη και σκοτεινές σκοπιμότητες παραπληροφορούν την κοινή γνώμη. Κάτι το οποίο βέβαια ο Κώστας Χαρδαβέλας με την εμπειρία του απέφυγε και ως προς αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια. Και επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού εύχομαι οι Πύλες που έκλεισαν, αυτές του Ανεξήγητου, να ξανανοίξουν για να διέλθει μέσα απ’ αυτές η γνώση και να εξέλθει προς το ανακυκλωτήριο του Σύμπαντος η κάθε μορφής ουτοπική παραπληροφόρηση.

Μαρία Λυσάνδρου (αρχισυντάκτρια περιοδικού Hellenic NEXUS):

Αν όντως ισχύει η είδηση περί μη συνέχισης των «Πυλών του Ανεξήγητου», τότε πρόκειται αναμφισβήτητα για το κλείσιμο ενός πραγματικά πρωτοπόρου ελληνικού τηλεοπτικού κεφαλαίου. Γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι «Πύλες» αποτέλεσαν την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια μεταφοράς στην τηλεόραση –και, κατ’ επέκταση, στο ευρύτερο κοινό– ορισμένων θεμάτων που για πολλούς θεωρούνται «ταμπού».
Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση με το Ανεξήγητο, εφόσον γίνεται ειλικρινά και υπεύθυνα, δεν αποτελεί καθόλου «εύκολο» θέμα. Οι δυσκολίες στην οπτικοποίηση, η πειστική μεταφορά και παρουσίαση αμφιλεγόμενων θεμάτων, αλλά και η αξιολόγηση πληθώρας «ανεξήγητων» στοιχείων και μαρτυριών χρειάζονται πολλή και σοβαρή δουλειά. Και οι «Πύλες του Ανεξήγητου» τόλμησαν αυτό το δύσκολο εγχείρημα, ανοίγοντας ένα νέο, τηλεοπτικό δρόμο στον χώρο της ελληνικής Αναζήτησης…

Νίκος Λελούδας (σπηλαιολόγος):
Αγαπητοί φίλοι, με έκπληξη και απορία, πληροφορήθηκα την παύση της προβολής της -καθ’ ομολογίαν- πολύ επιτυχημένης σειράς του τηλεοπτικού σταθμού ALTER “ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ”.

Με δυό λόγια λοιπόν, θα ήθελα να εκφράσω την λύπη μου (…) για την ξαφνική παύση της σειράς αυτής, στην οποία είχα συμμετάσχει κάμποσες φορές τα τελευταία 6 χρόνια, καλύπτοντας διάφορα “υπόγεια” θέματα, που άπτονται άλλωστε της επι 34 συνεχή χρόνια ενασχόλησής μου με την σπηλαιολογία..

Παρόλο, που πολλές φορές ΔΕΝ συμφωνούσα με τα λεγόμενα άλλων προσκεκλημένων στην εκπομπή και διαφωνούσα κάθετα μαζί τους, προσπαθώντας να κάνω τον κόσμο να δεί τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, δηλαδή σαν φυσικά φαινόμενα, κατασκευές κλπ, δεν έπαψα ποτέ να σέβομαι όλες τις απόψεις και, φυσικά, πρώτα απ’ όλα -και- προσωπικά τον κ. Χαρδαβέλλα, αλλά και ΟΛΟ το team της εκπομπής και κυρίως τον Γιάννη Μούτσο, που μαζί “φάγαμε στη μάπα” κάμποσες υπόγειες περιπέτειες και εμπειρίες !

Δυστυχώς, φοβάμαι ότι, εκτός όλων των άλλων, χάνεται μια ελεύθερη φωνή για “διαφορετικά” θέματα, η ΜΟΝΗ, κυριολεκτικά !

Μακάρι -προσωπική μου ΕΥΧΗ-, η εκπομπή να επανέλθει, όχι υποχρεωτικά στον ίδιο σταθμό (..), συνεχίζοντας να ανακινεί και να αναμοχλεύει τόσο πολύ ενδιαφέροντα θέματα και άγνωστα, άλλωστε, στο ευρύ κοινό….


Χριστίνα Σαββανή (εκδόσεις Locus 7):

Φαίνεται πως ένας ακόμη κύκλος στην Έρευνα του Παράξενου έφτασε στο τέλος του. Οι Πύλες του Ανεξήγητου παρουσιάσαν στο τηλεοπτικό κοινό αρκετά από τα σχετικά θέματα, αλλά και το έργο και την προσέγγιση πολλών Ελλήνων ερευνητών, και όχι μόνο. Ως εκπομπή προσπάθησε να ανταποκριθεί στο αναμφισβήτητα τεράστιο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας στο χώρο του Ανεξήγητου.
Πάντοτε, όμως, κάθε τέτοιο τέλος αποτελεί αφορμή μιας νέας ελπιδοφόρας αρχής. Στην Ελλάδα είμαστε προνομιούχοι, έχοντας να παρουσιάσουμε πληθώρα ερευνητών αλλά και ενδιαφερόμενου κοινού στο σχετικό χώρο. Δεδομένου του μεγάλου αυτού ενδιαφέροντος, ελπίζω πως στο μέλλον θα παρουσιαστεί μια ουσιαστικότερη ευκαιρία σε αξιόλογους Έλληνες ερευνητές να παρουσιάσουν εκ νέου, αλλά περισσότερο τεκμηριωμένα και με πιο σοβαρή προσέγγιση, τα θέματα του Παράξενου, καλύπτοντας αποτελεσματικά και με φρέσκια οπτική το κενό που προκύπτει. Ας ελπίσουμε σε μια νέα φιλόξενη, ανανεωμένη και κυρίως σοβαρή τηλεοπτική προσπάθεια, που να προάγει ταυτόχρονα και τη γνώση (όσο αυτό είναι τηλεοπτικά δυνατό…).


Γιώργος Ιωαννίδης (Ψυχολόγος – Συγγραφέας, Αρχισυντάκτης περιοδικού Mystery):

Ομολογώ πως με μεγάλη λύπη υποδέχτηκα την είδηση! Αν και κατά καιρούς η εκπομπή απογοήτευε τους πιο σκληροπυρηνικούς λάτρεις του παραδόξου, ξέρω καλά πως οι συντελεστές της αγαπούσαν πραγματικά αυτό που κάνανε και παλεύανε για να διατηρήσουν ένα επίπεδο μπροστά στην παλιρροιακή δύναμη των κανόνων της αγοράς και της τηλεθέασης.
Οι Πύλες του Ανεξήγητου ήταν ένα σημαντικό βήμα έκφρασης για δεκάδες ερευνητές του παράξενου και του μυστηρίου από όλο τον κόσμο, και κατάφερε να φέρει στα σπίτια μας γεγονότα, ανθρώπους και εξελίξεις που μονάχα εξειδικευμένες ιστοσελίδες και περιοδικά το τολμούσαν μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς, αφήνει πίσω του ένα κενό το οποίο ελπίζω να καλυφθεί όχι βιαστικά και όχι με βάση τον γνώμονα του ενθουσιασμού ή την λογική της τηλεαρπαγής! Οι συνεργάτες του κ. Χαρδαβέλλα είχαν ανεβάσει τον πήχη σε ένα επίπεδο – οι όποιοι συνεχιστές τους αύριο, θα πρέπει να το ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά αν θέλουμε ποιοτική ενημέρωση παρά γραφική παραπληροφόρηση, παγίδα στην οποία πολύ εύκολα μπορεί να γλιστρήσει κανείς!
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου, να κάνω μια ψυχοϊστορική παρατήρηση: Σημειολογικά μιλώντας πάντα, η εκπομπή άρχισε όταν το όλο θέμα του παράξενου σκαρφάλωσε στην χώρα μας σ’ ένα peak και τερματίζει τώρα που οδηγηθήκαμε σ’ ένα διαφορετικό σημείο (και τρόπο) αντιδράσεων. Αν θέλετε, από το μαζικό ενδιαφέρον στην μαζική αδιαφορία… Μοιάζει λες και αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ εξελίξεων που ανατέλλουν μια διαφορετική εποχή σκέψης.
Ασφαλώς αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να είναι τυχαία, λεπτομέρεια την οποία αξίζει πιστεύω να λάβουμε υπόψη μας καθώς μαρτυρά διαθέσεις που μπορεί να μην διακρίνουμε εύκολα για την ψυχολογία των Ελλήνων.


koinotita

Η Κοινότητα του Μεταφυσικού και οι “Πύλες του Ανεξήγητου“: Μια αναδρομή σε ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις όπου οι δρόμοι της Κοινότητας και των Πυλών συναντήθηκαν.


Δεν ήταν λίγες οι φορές που ως Κοινότητα συνεργαστήκαμε με τη δημοφιλή εκπομπή. Συμμετοχή σε πάνελ, γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους, παραχώρηση συνεντεύξεων, ανταλλαγή πληροφοριών και συμβουλές εκατέρωθεν. Τηλεόραση και Διαδίκτυο σε μια αγαστή συνεργασία…


pyles1

Στο πάνελ των Πυλών του Ανεξήγητου στις 27/11/04. Από αριστερά προς τα δεξιά: Μηνάς Παπαγεωργίου και Ανδρέας Πανουτσόπουλος από την Κ.Α.Π.Α (Κέντρο Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου) και Παύλος Μανωλούδης και Χάρης Θώμος από την Κ.Α.Π.Θ (Κοινότητα Αναζήτησης Πανεπιστημίων Θεσ/νίκης). Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη κατά το ήμιση στην ύπαρξη και δράση των δύο παραπάνω πανεπιστημιακών ομάδων της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού!


pyles3

Από τη συμμετοχή του μέλους της Κ.Α.Π.Α Κώστα Ράπτη, στην εκπομπή για τους αρχαίους αστροναύτες, τον Οκτώβριο του 2005.


pyles4

Από τη συμμετοχή του Μηνά Παπαγεωργίου στην εκπομπή για τα Παιδιά του 1983, τον Δεκέμβριο του 2005.


MOUTSOS

Το Δεκέμβριο του 2006 τα μέλη της Κοινότητας Νικόλαος Κουμαρτζής και Μηνάς Παπαγεωργίου “εισβάλλουν” στο άντρο των Πυλών του Ανεξήγητου και “ανακρίνουν” τον Γιάννη Μούτσο.

pyles4

Στις 14/9/2008, οι Πύλες του Ανεξήγητου έκαναν ευρύτερα γνωστή τη δημοφιλέστερη ίσως Προσωπική Εμπειρία του Φόρουμ του Μεταφυσικού, αυτή του Poltergeist στο σπίτι της φίλης Freya. Συνεντεύξεις και μαρτυρίες on camera από μέλη της Κοινότητας, αλλά και πάνω από 18.000 θεάσεις για το σχετικό thread του φόρουμ μας!


pyles 2

Στις 19/6/2010, το μέλος της ομάδας Πυθέας, Αιγέας Ψωμαδάκης, κατέθεσε τις απόψεις και τις εμπειρίες του γύρω από το αινιγματικό κτίριο της οδού Ακαδημίας 58α στην Αθήνα. Στην κοινότητα είχαμε … φροντίσει μια ημέρα πριν να σηκώσουμε πλούσιο φωτορεπορτάζ για το θέμα αυτό, γεγονός που “τιμήθηκε” από αρκετές χιλιάδες επισκεπτών τις επόμενες ημέρες.