Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσική Ανασκόπηση 2010

anaskopisi2010

Το 2010 φεύγει… Για εμάς τους Έλληνες, σίγουρα δεν αποτελεί την χρονιά που θα θυμόμαστε κάποτε με νοσταλγία (το αντίθετο μάλιστα!). Όμως ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη την οικονομική κρίση και ας έρθουμε στα του … «οίκου» μας.

Η ιστορικότερη στήλη στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, η Μεταφυσική Ανασκόπηση, είναι και πάλι εδώ! Από το 2003 δημοσιεύεται τις τελευταίες ημέρες του κάθε έτους και σας ενημερώνει για όλα όσα έγιναν, εντός και εκτός διαδικτύου, με πρωτοβουλία του metafysiko.gr τη χρονιά που έφυγε.

Σας παρουσιάζουμε την «Μεταφυσική Ανασκόπηση 2010», ένα αλμανάκ δράσης και πρωτοβουλιών μιας «ανήσυχης» ομάδας νέων ανθρώπων.

Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού στο 53ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παραψυχολογίας!
Στις 25 Ιουλίου παρουσιάστηκε στο 53ο Ετήσιο Συνέδριο Παραψυχολογίας στο Παρίσι το thewop.org, ένα πρωτοποριακό και εξαιρετικά ελπιδοφόρο project που ως στόχο έχει την παρουσίαση και προώθηση της παραψυχολογικής έρευνας που διενεργείται σε ολόκληρη την υφήλιο, συλλέγοντας κάθε δυνατή πληροφορία σχετικά με την έρευνα στην παραψυχολογία σε ένα κοινό ψηφιακό τόπο.
Το thewop.org αποτελεί ένα εργαλείο που έλειπε από τη διεθνή παραψυχολογική κοινότητα και το οποίο έχει χρώμα… ελληνικό, μιας και η υλοποίηση του έγινε από το μέλος της ομάδας Gateway, Νικόλαο Κουμαρτζή, αλλά και στηρίχθηκε εξαρχής (τεχνικά και ηθικά) από την Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού.
Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού κατάφερε να βάλει πάλι μία ελληνική συλλογική προσπάθεια (μετά την Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών του Α. Τανάγρα, στις αρχές του 20ου αιώνα) μέσα στον παγκόσμιο χάρτη της παραψυχολογίας, στηρίζοντας (και συμμετέχοντας) την ανάπτυξη ενός άκρως πρωτοποριακού και ελπιδοφόρου διαδικτυακού εργαλείου. Συμβάλλοντας στη δημιουργία αυτού που κάθε παραψυχολόγος θα ήθελε και αισθάνθηκε την ανάγκη του τις τελευταίες δεκαετίες.

Το thewop.org είναι πλέον πραγματικότητα και έχει χρώμα ελληνικό, γεγονός που κάνει υπερήφανο κάθε συμπατριώτη μας που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα ζητήματα αυτά!

Δείτε τη βιντεο-παρουσίαση του Νικόλαου Κουμαρτζή στο 53ο παγκόσμιο συνέδριο Παραψυχολογίας στο http://www.youtube.com/watch?v=x5oVKqcmmQo

Λίγους μήνες αργότερα η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού ανακοίνωσε με υπερηφάνεια τη βράβευση του Νικόλαου Κουμαρτζή με το διεθνές βραβείο Robert R. Coly 2010 (του οργανισμού Parapsychology Foundation), για την προσφορά του στο πεδίο της Παραψυχολογίας.

Innerfields: To νέο μέλος στο Meta-Δίκτυο
Ήταν 25 Ιουνίου του 2009 όταν μέσα από αυτές τις σελίδες ανακοινωνόταν η έναρξη λειτουργίας του Meta-Δικτύου. Έναν χρόνο αργότερα, το δίκτυο των εξειδικευμένων blogs της Κοινότητάς μας απέκτησε νέο μέλος!
Από τον Ιούνιο, τα Ενδότερα και το www.innerfields.gr του Θοδωρή Κεφαλόπουλου (aka Trithemius) ήρθαν κοντά μας για να συμπληρώσουν ακόμα ένα κομμάτι από το πολύχρωμο παζλ γνώσεων και πληροφοριών που μας προσφέρει η υπηρεσία των εξειδικευμένων blogs της Κοινότητας. Το νέο blog χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες που αφορούν τη Θεολογία, τη Φιλοσοφία, τον Εσωτερισμό και ορισμένες Σημειώσεις του διαχειριστή του.

Μεταφυσικά Podcasts!
Τη χρονιά που φεύγει εγκαινιάστηκε στην κεντρική σελίδα του ανανεωμένου metafysiko.gr το παραθυράκι των “Podcasts του Παράξενου”. Η δυνατότητα αυτή στηρίχθηκε στη συνεργασία της Κοινότητάς μας με τον ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο Alex Tsakiris, ιδιοκτήτη του δημοφιλούς -στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού- skeptiko.com, που φιλοξενεί δεκάδες ενδιαφέρουσες συζητήσεις με εκπροσώπους εναλλακτικών θεμάτων αλλά και σκεπτικιστές.
Η λειτουργία των “Podcasts του παράξενου” αναμένεται στο μέλλον να ανοίξει τις πύλες νέων και ακόμα πιο πρωτοποριακών υπηρεσιών στους κόλπους της Κοινότητάς μας (όπως π.χ εγχώριων μαγνητοφωνημένων διαλόγων και τριαλόγων ειδικού τύπου, podcasts “μεταφυσικών” ραδιο-εκπομπών κ.α)!
Ο σύνδεσμος για τα “Podcasts του Παράξενου” —–> http://www.metafysiko.gr/?cat=179

Φάκελος Επικαιρότητα: Το κλείσιμο των «Πυλών του Ανεξήγητου» και η απ’ ευθείας σύνδεση με τη NASA!
To άρθρο επικαιρότητας που αναμεταδόθηκε από τα περισσότερα διαδικτυακά μέσα ήταν αυτό της αναγγελίας της διακοπής των «Πυλών του Ανεξήγητου» για την τηλεοπτική σεζόν 2010-2011. Η Κοινότητα του Μεταφυσικού μετέδωσε πρώτη το νέο ( από τις 26 Αυγούστου), φροντίζοντας μάλιστα να φιλοξενήσει ορισμένες πρώτες αντιδράσεις από γνωστές προσωπικότητες του χώρου της αναζήτησης.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι του metafysiko.gr αρέσκονται στο να πειραματίζονται και να πρωτοπορούν κάθε τόσο. Στις 2 Δεκεμβρίου μεταδώσαμε λεπτό προς λεπτό τη συνέντευξη Τύπου της NASA (σχετικά με την ανακάλυψη του εξωγήινου βακτηρίου στη λίμνη της Καλιφόρνια) με συνεχή ροή ειδήσεων και σχόλια των επιστημόνων. Στο ζωντανό ρεπορτάζ φιλοξενήθηκαν ακόμα και print screen εικόνες από το ζωντανό πρόγραμμα της NASA Tv!

Ήταν η πρώτη φορά που ελληνικό διαδικτυακό μέσο εναλλακτικής αναζήτησης κάλυψε ζωντανά ένα γεγονός (για τη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση αποτέλεσε και πανελλήνια πρωτοτυπία!). Εκατοντάδες ήταν οι χρήστες που έκαναν συνεχώς “refresh” στη σελίδα μας από τις 21:00 μέχρι τις 22:00. Γεγονός που προκάλεσε και ρεκόρ ημερήσιων «χτυπημάτων» (hits) του metafysiko.gr για το 2010, ξεπερνώντας τις 11.000.

Η βράβευση από το ΙΧΩΡ
Στις 16 Ιανουαρίου και στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου President στην Αθήνα, η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού ήταν ένας από τους φορείς που βραβεύτηκαν «για τη συμβολή τους στην Ελληνική αφύπνιση». Η οργάνωση της εκδήλωσης έγινε από το περιοδικό ΙΧΩΡ και τον εκδότη του Ευάγγελο Μπεξή.

Οι νέες Συνεργασίες με τα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ του Ελεύθερου Τύπου και το Hellenic Nexus και το αντίο στο Mystery
Από τα τέλη του Σεπτέμβρη επανακυκλοφόρησε το περιοδικό ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος. Και σε αυτή την περίπτωση (όπως και κατά τις προηγούμενες δύο εκδόσεις του ενθέτου, το 2002 και το 2008-9), η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αυτή αναπτύσσοντας συνεργασία με το περιοδικό. Ένας λόγος παραπάνω αυτή τη φορά, μιας και δεν είναι λίγα τα μέλη της Κοινότητας που διαθέτουν είτε θέσεις ευθύνης είτε μόνιμες στήλες στο εβδομαδιαίο έντυπο της γνωστής εφημερίδας.

Εν τω μεταξύ από τις αρχές Ιανουαρίου είχε ξεκινήσει συνεργασία και με το περιοδικό Hellenic Nexus! Επρόκειτο για την πρώτη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού και των εκδόσεων Έσοπτρον σε επίπεδο περιοδικών εντύπων.
Και σε αυτή την περίπτωση, το εξώφυλλο και τα περιεχόμενα του περιοδικού προβάλλονται κάθε μήνα κάθε στην κεντρική του metafysiko.gr, ενώ ειδική καταχώρηση της σελίδας μας βρίσκεται κάθε μήνα μέσα στο έντυπο.

Αντίθετα σταμάτησε μετά από αρκετά χρόνια η συνεργασία μας με το περιοδικό Mystery. Μαζί και η δημοσίευση της στήλης που γνωστοποιούσε στο κοινό το παραγόμενο έργο στις ιστοσελίδες μας μηνιαίως, μια στήλη που δημοσιευόταν αδιαλλείπτως σε περιοδικά έντυπα αναζήτησης από το 2004. Κι αυτό γιατί η προσπάθειά μας δεν πρόκειται να ταυτιστεί σε καμία περίπτωση με μία επιχειρηματική κίνηση και τους όρους της αγοράς που τη διέπουν, όπως ίσως θα ήθελαν κάποιοι.

Η εκδήλωση για τα 7 χρόνια της Πυθέας!
Εκδήλωση για τα 7 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας Πυθέας (www.explorers.gr), της εξερευνητικής ομάδας της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, διοργανώθηκε την Κυριακή 6 Ιουνίου στο cafe Dasein στα Εξάρχεια. Μέσα σε περίπου 2 ώρες, μέλη της Πυθέας ξεδίπλωσαν με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων τους σημαντικότερους σταθμούς της πιο δημοφιλούς ίσως συλλογικότητας της Κοινότητάς μας.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο βασικές ενότητες:

Α) Στην πρώτη ενότητα, οι παρευρισκόμενοι  ενημερώθηκαν για το ιστορικό ίδρυσης και τους σκοπούς της ομάδας. Πληροφορήθηκαν για τη δομή του explorers.gr και τις βασικές κατηγορίες της αρθρογραφίας που εμπεριέχονται σε αυτό. Αναφορά έγινε στις καινοτόμες κινήσεις που έκανε η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, αποτελώντας πρότυπο για άλλες παρόμοιες προσπάθειες που δημιουργήθηκαν αργότερα.
Παρουσιάστηκαν ενδεικτικά γύρω στις 25 «αφίσες-ανοίγματα» αποστολών και φωτορεπορτάζ που έχουν παρουσιαστεί στην ιστοσελίδα της Πυθέας, ενώ έγινε αναφορά και σε παραδείγματα κάλυψης γεγονότων επικαιρότητας μέσω ταξιδιών των μελών της ομάδας. Αμέσως μετά, παρακολουθήσαμε 4 χαρακτηριστικά videos από το πρόσφατο ταξίδι μέλους της Πυθέας στις εγκαταστάσεις του CERN της Ελβετίας εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού (όλο το υλικό θα παρουσιαστεί στο μέλλον μέσα από την Meta-Tv).
Στη συνέχεια ακολούθησε η ενότητα «Πυθέας και επικαιρότητα», όπου και είδαμε σκαναρισμένες φωτογραφίες άρθρων της Πυθέας στον περιοδικό τύπο και αναφορά σε ραδιοφωνικές εκπομπές που ασχολήθηκαν με την εξερευνητική ομάδα της Κοινότητάς μας.
Σειρά πήρε η απαρίθμηση των συνεργασιών που ανέπτυξε η ομάδα με άλλες ιστοσελίδες και έντυπα, ενώ ακολούθησε η ενότητα «Δράσεις» με αναφορά σε ενέργειες κοινωνικής προσφοράς και τη διοργάνωση σημαντικών events.
Ο μαραθώνιος των αναφορών στο έργο της ομάδας έκλεισε με την προβολή videos από τις υπηρεσίες «Πυθέας video περιηγητών» και «Meta-Tv», ενώ παρακολουθήσαμε και τον βιντεο-χαιρετισμό που μας έστειλε από τη Σάμο, ο οπερατέρ της Κ.Α.Π.Α Γιώργος Μαλλιαμάνης (που μας συνόδευσε στα ταξίδια της Βοσνίας και της Μ. Ασίας και συνέβαλε τα μέγιστα στην παραγωγή των δύο ντοκυμαντέρ που δημιουργήθηκαν αργότερα)!

Β) Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, τα μέλη της Πυθέας, Μίλτος Τσαπόγας (aka KANE), Αιγέας Ψωμαδάκης (aka Mystica) και Μηνάς Παπαγεωργίου (aka Beetlejuice), παρουσίασαν με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού 6 αποστολές μελών της ομάδας.
Αυτές ήταν τα ταξίδια: 1) Στην κοιλάδα των Πυραμίδων στο Βίσοκο της Βοσνίας, 2) Στο ιερό τρίγωνο των ναών της Ιωνίας στη Μ. Ασία 3), Στο παράξενο νανοχωριό της Ρόδου, 4) Στον μυθικό Όλυμπο και στην κορυφή του τον Μύτικα, 5) Στον Ακροκόρινθο, και τους δεκάδες μύθους και θρύλους που συνοδεύουν αρκετά κάστρα της Πελοπονήσου και 6) Στην άγνωστη Πάτρα.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσα από το http://techtv.gr/stek5.html .

Λύση προβλημάτων του Φόρουμ
Στις αρχές Οκτωβρίου λύθηκαν (ελπίζουμε οριστικά!) και όλα τα προβλήματα που ταλάνιζαν το Φόρουμ του Μεταφυσικού για πάνω από ένα χρόνο. Οι δυσκολίες αυτές σχετίζονταν κυρίως με την αδυναμία αυτόματης αποστολής e-mail επιβεβαίωσης στους νέους χρήστες (γεγονός που ρυθμιζόταν από μέλη της Κοινότητας χειροκίνητα ανά βδομάδα), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των νέων μελών που έμπαιναν στη διαδικασία συμμετοχής στη συζητήσεις ήταν επί μήνες τραγικά μειωμένο. Επιπροσθέτως υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την επιλογή «Αναζήτηση» της ηλεκτρονικής μας αγοράς, αλλά και αρκετά ακόμα «μηνύματα λάθους» που έκαναν τη ζωή των χρηστών δύσκολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Οκτωβρίου το Φόρουμ παρουσιάζει εμφανώς ανοδικές τάσεις και όλα δείχνουν πως δεν θα αργήσει να θυμίσει και πάλι τις παλιές του δόξες!

Η Κοινότητα με αριθμούς το 2010
Αν και οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την απόλυτη αλήθεια (και στο διαδίκτυο κάτι τέτοιο ισχύει διπλά – μιας και η ποιότητα και η αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας δεν μετριέται απόλυτα με αριθμούς), περίπου 580.000 ήταν οι μοναδικοί χρήστες (unique users) που πέρασαν το ηλεκτρονικό «κατώφλι» του metafysiko.gr τη χρονιά που φέυγει, ενώ τα συνολικά χτυπήματα (hits) στη σελίδα, ξεπέρασαν τα 1.880.000. Τα στοιχεία προέρχονται από την υπηρεσία google analytics που είναι εγκατεστημένη σε όλες τις σελίδες της Κοινότητας. Παράλληλα τα μέλη του ιστορικού Φόρουμ του Μεταφυσικού (το παρόν ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2005) απέχουν πλέον ελάχιστα από το να φτάσουν τις 10.000.

Εν τω μεταξύ στις αρχές του Οκτώβρη το κοντέρ έγραψε … 500! Αναφερόμαστε στον αριθμό των καταχωρήσεων (άρθρα, συνεντεύξεις, μελέτες κτλ) που βρίσκονται εντός του metafysiko.gr (και μόνον!). Πιο συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα καταμετρήθηκαν (οι αριθμοί αυτοί έχουν πλέον αλλάξει δύο μήνες μετά): 169 Μελέτες για την Εναλλακτική Αναζήτηση, 108 Άρθα Επικαιρότητας, Ανταποκρίσεις και Νέα, 54 Συνεντεύξεις,
58 Βιβλιοπαρουσιάσεις, 14 Εκδηλώσεις Αναζήτησης, 11 videos στη MetaTV,
4 Ενημερωτικά Κείμενα για την Κοινότητα, 2 Podcasts, 80 Δημοσιεύσεις εξωφύλλων και περιεχομένων Περιοδικών Εντύπων του χώρου.

Η Κοινότητα και το facebook!
O λογαριασμός και το group της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού στο facebook, συνέχισαν και φέτος να αποκτούν αρκετούς φίλους και φίλες, μεταδίδοντας νέα, ειδήσεις, αναγγελίες, δημοσιεύσεις άρθρων στη σελίδα κ.α. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το facebook βρέθηκε φέτος στη δεύτερη θέση, πίσω από την google, σε ότι αφορά τις ιστοσελίδες που «τροφοδότησαν» το metafysiko.gr με επισκέψεις, μιας και πάνω από 13.000 χρήστες μας επισκέφτηκαν ακολουθώντας συνδέσμους από το πασίγνωστο κοινωνικό δίκτυο.

Στέκι Αναζήτησης
Δύο εκδηλώσεις περιελάμβανε το «μενού» του Στεκιού Αναζήτησης (café Dasein στα Εξάρχεια) για τη χρονιά που φεύγει, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σαιζόν 2009-10. Στις 30 Ιανουαρίου ο Χρήστος Παϊζης μίλησε για τις «Φιλοσοφικές προϋποθέσεις της Αστρολογίας», ενώ στις 27 Φεβρουαρίου οι Γιώργος Λαθύρης και Γιάννης Μπαντέκας ανέπτυξαν από την ιστορική και την γεωμυθολογική σκοπιά το ζήτημα των «Ταξιδιών των αρχαίων Ελλήνων στην Αμερική». Την τελευταία έχετε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσετε από το http://techtv.gr/steki4.html .  Στις 6 Ιουνίου ο χώρος του Στεκιού χρησιμοποιήθηκε για τη διοργάνωση της ειδικής εκδήλωσης για τα 7 χρόνια λειτουργίας της ομάδας Πυθέας.

Το ευτράπελο της χρονιάς…
Ήταν χωρίς αμφιβολία η ανακοίνωση με το ban προς τον χρήστη –και μέλος διαφόρων «ομάδων»- που επί αρκετό καιρό χρησιμοποιούσε την υπηρεσία προσωπικών μηνυμάτων του Φόρουμ του Μεταφυσικού, με μοναδικό του σκοπό να λοιδωρήσει την Κοινότητα προς τα –θηλυκού γένους- νεοεισελθόντα μέλη της ηλεκτρονικής μας αγοράς! Η αλήθεια είναι ότι τα logs συζητήσεων που περιήλθαν στην κατοχή μας, αν και δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, μας έκαναν να κλαίμε… Από τα γέλια φυσικά!

Βιβλία, βιβλία, βιβλία
Είναι φανερό ότι το moto «χώρος εκκόλαψης νέων συγγραφέων» που είχαμε χρησιμοποιήσει στις ανασκοπήσεις της προηγούμενης δεκαετίας έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά. Στα τέλη του Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου του μέλους της ομάδας Gateway, Μηνά Παπαγεωργίου, με τίτλο «Υπόθεση Παιδιά του 1983: Οι Έλληνες Indigo», εκδ. Δίον. Τέσσερις μήνες μετά, ο ίδιος οίκος εξέδωσε το βιβλίο του μέλους της G, Νικόλαου Κουμαρτζή, με τίτλο «Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα».

Προς τα τέλη του χρόνου πέντε μέλη της Κοινότητας ήρθαν σε συμφωνία με γνωστό mainstream εκδοτικό οίκο για την ανάπτυξη ενός πολύμηνου εκδοτικού project ταξιδιωτικής φύσης. Τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής θα γίνουν ορατά τη χρονιά που έρχεται.

Επιγραμματικά για όλες τις Ιστοσελίδες της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού
- Το metafysiko.gr και η ομάδα Gateway συνέχισαν και φέτος να «φορτώνουν» με ποιοτικά κείμενα τη δημοφιλέστερη ελληνική σελίδα για την πνευματική αναζήτηση. Μελέτες, συνεντεύξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, άρθρα συνεργατών, άρθρα επικαιρότητας, podcasts και  βίντεο της Meta-Tv κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Κύριο χαρακτηριστικό της σελίδας παρέμεινε και φέτος το φρέσκο και πρωτότυπο υλικό που παρήγαγαν τα ίδια τα μέλη της Κοινότητας του Μεταφυσικού και οι στενοί της συνεργάτες. Στην ανάδειξή του έχει βοηθήσει τα μέγιστα η δομή του νέου metafysiko.gr, που βρίσκεται κοντά μας εδώ και περίπου έναν χρόνο.
- Η ομάδα Πυθέας και το explorers.gr έμειναν ουσιαστικά ανενεργά φέτος, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη διαδικτυακή τους παρουσία, μιας και η ιστοσελίδα της ομάδας παρουσίασε ορισμένα προβλήματα. Ήδη η νέα σελίδα της Πυθέας είναι υπό κατασκευή και θα παρουσιαστεί μέσα στο 2011. Από κει και πέρα ορισμένες δημοσιεύσεις που αφορούσαν την εξερευνητική ομάδα της Κοινότητάς μας φιλοξενήθηκαν στο metafysiko.gr. Φυσικά τα ταξίδια δεν διακόπηκαν. Highlight της χρονιάς, το 13ήμερο καλοκαιρινό road trip των μελών της Πυθέας, τα αποτελέσματα του οποίου μάθαιναν συνεχώς οι ενδιαφερόμενοι μέσω του ειδικού «Ημερολογίου Ταξιδιωτών» που δημιουργήθηκε στο φόρουμ.

- Η ομάδα FantasyGate και το fantasmagoria.gr εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο τη χρονιά που πέρασε. Η υπεύθυνη της ομάδας, Ράνια Ιωάννου, έκανε εξαιρετική δουλειά τους τελευταίους 15 μήνες, δίνοντας στη σελίδα των θαυμαστών του Φανταστικού έναν περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα – δίχως φυσικά να λείπουν οι πάντα αξιόλογες λογοτεχνικές ιστορίες τρόμου και φαντασίας.

- Η ομάδα International Gateway και το metafysiko.org δεν παρουσίασαν φέτος κάτι το αξιόλογο, παρ’ όλα αυτά η ιστοσελίδα συνεχίζει να βοηθά το «ελληνικό» κομμάτι των ιστοσελίδων μας στη δημιουργία διεθνούς δικτύου διασυνδέσεων. Έτσι και το 2010, το metafysiko.org αποτέλεσε την κατάλληλη «γέφυρα» επικοινωνίας μας με φορείς ή μεμονωμένους επιστήμονες και ερευνητές από το εξωτερικό

- Το meta-δίκτυο και τα 7 blogs του ανανεώνονται πλέον σε καθημερινή βάση προσφέροντας ποιοτική και εξειδικευμένη ενημέρωση στους επισκέπτες τους. Το δυναμικό παράθυρο του Meta-Δικτύου στην κεντρική σελίδα του metafysiko.gr αποτελεί πλέον μια διαδικτυακή γωνιά συνεχούς αναμετάδοσης νέων πληροφοριών. Δίχως αμφιβολία, το weirdnews.gr του Δημήτρη Αναστασίου κερδίζει το άτυπο βραβείο του πιο επιτυχημένου blog της Κοινότητας, ενώ να αναφέρουμε για ακόμα μια φορά το «ντεμπούτο» του Θοδωρή Κεφαλόπουλου στην «Μεταφυσική blogόσφαιρα» μέσα από τα Ενδότερα και το innerfields.gr.

Μπαίνοντας στο 2011…
Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους-επισκέπτες των σελίδων της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού ένα 2011 με υγεία και ευτυχία, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των «ειδικών». Μόνο η γνώση και η αυτογνωσία μπορούν να μας κάνουν να αποκτήσουμε εκείνον τον κοινό λόγο, τον κοινό στόχο, που θα μας ενώσει και θα μας κατευθύνει όπως άλλοτε…

Από τη μεριά της η Κοινότητα του Μεταφυσικού κλείνει σε λίγες ημέρες 9 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα διαδικτυακά –και όχι μόνο- δρώμενα. Το 2011 είναι σχεδιασμένο να αποτελέσει ένα έτος με αρκετές εκπλήξεις και πρωτότυπα events που θα σχετίζονται με όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων που έχουμε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος μας να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις αυτές κατά το κλείσιμο των 10 ετών δράσης μας.

Μείνετε συντονισμένοι στην μεγαλύτερη και πιο δραστήρια διαδικτυακή κοινότητα της εναλλακτικής αναζήτησης στη χώρα μας!

Το «Πειρατικό» της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού
σας εύχεται και φέτος, καλή χρονιά!

Για την ομάδα Gateway,
Χάρης Θώμος, Ράνια Ιωάννου, Νικόλαος Κουμαρτζής, Μηνάς Παπαγεωργίου & Μιλτιάδης Τσαπόγας