Home » Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

“Αγαλματένια Κρίνα” και “Η Εκάτη της Νύχτας”: τα νέα βιβλία των μελών της Κοινότητας!

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δαιδάλεος τα δύο νέα βιβλία των μελών της Κοινότητάς μας! Πιο συγκεκριμένα, ο Μηνάς Παπαγεωργίου παρουσιάζει την ιστορική μελέτη “Αγαλματένια Κρίνα: εννέα ιστορίες για την επιβίωση της αρχαίας ψυχής (9ος-20ός αιώνας)” και ο Γιώργος Ιωαννίδης τη μελέτη-έρευνα “Η Εκάτη της νύχτας & η αναζήτηση της ψυχής για τη μέθεξη με το θείο“. Αμφότερα τα συγγραφικά έργα κυκλοφορούν σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Ακολουθούν τα κείμενα οπισθοφύλλου των δύο βιβλίων, ώστε να πάρετε μία πρώτη γεύση από το περιεχόμενό τους:

Αγαλματένια Κρίνα: 

Ποιοι λάτρευαν το δωδεκάθεο κατά τον 9ο αιώνα στην Πελοπόννησο; Υπήρχαν Illuminati στο Βυζάντιο; Για ποιον λόγο την εποχή του Μεσαίωνα οι Κρήτες οραµατίζονταν την Αρτέµιδα και οι Μανιάτες έστελναν τους νεκρούς τους στον Άδη; Ποιες µαγικές τελετουργίες για την προστασία της Αθήνας λάµβαναν χώρα στα τέλη του 18ου αιώνα και µε ποια αφορµή οι Επτανήσιοι σκόπευαν την ίδια περίοδο να επαναφέρουν την αρχαία θρησκεία, αναβιώνοντας παράλληλα τους Ολυµπιακούς Αγώνες; Πώς είναι δυνατόν στα χρόνια του Έλγιν οι κάτοικοι της Ελευσίνας να τιµούν ένα αρχαίο άγαλµα της Δήµητρας; Πού έχουν τις ρίζες τους οι µαγικές πρακτικές των νησιωτών, που κατά τα νεότερα χρόνια «παγίδευαν» τους ανέµους; Και για ποιον λόγο οι κάτοικοι της επαναστατηµένης Ελλάδας «έβλεπαν» τους αρχαίους προγόνους τους ως µια λησµονηµένη φυλή γιγάντων;

Ο δηµοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Παπαγεωργίου συνέλεξε και παρουσιάζει εννέα παράξενες ιστορίες που καταγράφονται στον ελλαδικό χώρο από τον 9ο µέχρι και τον 20ό αιώνα. Ιστορίες που µαρτυρούν ότι ήθη, πρακτικές και εικόνες του αρχαίου κόσµου, που υποτίθεται πως είχαν εξαλειφθεί αιώνες πριν, εξακολουθούσαν να υφίστανται, συνειδητά ή ασυνείδητα, σε οµάδες πληθυσµών ανά την επικράτεια. Πρόκειται για γεγονότα, καταστάσεις και ιδέες, που κατά έναν περίεργο τρόπο µοιάζει να αποκλίνουν από τη συµβατική ροή της Ιστορίας µας, καταδεικνύοντας ότι ποικίλες όψεις της «αρχαίας ψυχής» κατάφεραν να επιβιώσουν ή και να αναγεννηθούν µέσα στο χρόνο, διαµορφώνοντας, εν τέλει, πτυχές της πολυσύνθετης -και σε πολλές περιπτώσεις προβληµατικής- νεοελληνικής ταυτότητας.

Η Εκάτη της νύχτας: 

Ίσως η πιο μυστηριώδης θεότητα της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας, η νυκτιπόλος Εκάτη, έχει ελάχιστα ερευνηθεί ακριβώς εξαιτίας της σχέσης της με τις δυνάμεις της νύχτας, τη μαγεία αλλά και τον θάνατο.

Στη μονογραφία αυτή, ο ψυχολόγος και συγγραφέας Γιώργος Ιωαννίδης, ανατρέχει σε ολόκληρη την αρχαία γραμματεία για να διαφωτίσει τα διαφορετικά πρόσωπα της θεάς: την επίφοβη μάγισσα των Αργοναυτικών κειμένων και των Ελληνικών Μαγικών Παπύρων, την εράσμια συνοδοιπόρο της Δήμητρας στο Ελευσίνιο δράμα αλλά και την σωτήρα των ψυχών, έτσι όπως αυτή αναδεικνύεται στους Χαλδαϊκούς Χρησμούς.

Μαζί εξετάζονται ορισμένα παράπλευρα θέματα που άπτονται της θεολογίας της Εκάτης και αφορούν τη σχέση της θεάς με τις μάγισσες της Θεσσαλίας και την Ερωτική Μαγεία, τον συμβολισμό της εξερχόμενης λάμψης μέσα από τα ιερά σπήλαια, τη σχέση του θανάτου με τη μουσική, του χορού με την κίνηση των άστρων, το φιλοσοφικό νόημα πίσω από την αρπαγή της Περσεφόνης και την αξία της θρησκευτικής τελετουργίας ως οντολογική τροπή στην εμπειρία της αλήθειας, που υπερβαίνει καθετί ανθρώπινο και περατό.

Στην αναζήτηση του ανθρώπου για το θείο, η Εκάτη αναδεικνύεται η κλειδούχος όλου του κόσμου, ο δρόμος που βαδίζει ο καθένας που θέλει να επιστρέψει την ψυχή του από τούτο τον Άδη. Διότι η σκιά σκοτίζει την αλήθεια, ενώ ο πυρσός της θεάς την αποκαθάρει.

 

Καλοτάξιδα και τα δύο ευχόμαστε. Το 2017 μας επιφυλάσσει και άλλες εκδοτικές εκπλήξεις από τους ανθρώπους που βρέθηκαν και βρίσκονται πίσω από το metafysiko.gr!