Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Οι Ρίζες του Χριστιανισμού (εκδ. Κέδρος)

book_22

Τίτλος: Οι Ρίζες του Χριστιανισμού
Συγγραφέας: I. Lenzman
Εκδοτικός Οίκος: Κέδρος

Περίληψη
Ήταν ο Ιησούς πραγματικό πρόσωπο ή όχι; Τι στοιχεία αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα για την ιστορικότητά του; Τελικά, τι εντάσεις και τι αντιφάσεις περικλείει η εδραίωση του χριστιανισμού; Ο Ι. Λέντσμαν αναλύει γνωστές και άγνωστες πτυχές ενός ολόκληρου μηχανισμού θρησκευτικής οργάνωσης και προβολής. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη για το μύθο των Ευαγγελίων, τις ρίζες του χριστιανισμού, την ιδεολογική του βάση, το τελετουργικό του, τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες και αιρέσεις. Μύθοι και αλήθειες, η «επίσημη» εκδοχή και οι ανεπίσημες πηγές, το δόγμα και η αμφισβήτηση, σε μια εύστοχη κριτική μελέτη που διανοίγει νέους ορίζοντες σκέψης.

Η Γνώμη
Στο χώρο αυτό της πνευματικής αναζήτησης, βρισκόμαστε συχνά παγιδευμένοι μέσα σε απίστευτους λαβυρίνθους πληροφοριών και διαφορετικών απόψεων προσπαθώντας να αναλύσουμε κάποιο ανεξήγητο φαινόμενο, να βρούμε την κρυφή αλήθεια πίσω από ένα παράξενο γεγονός ή τέλος πάντων να δώσουμε απαντήσεις σε θέματα που προκαλούν έριδες και κόντρες. Από την όποια εμπειρία έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης μου με τα εναλλακτικά θέματα, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μελέτη της ιστορικότητας του κάθε γεγονότος πρέπει πάντα να είναι το πρώτο βήμα για τον επίδοξο ερευνητή. Πολλές φορές μάλιστα, αρκεί μόνη της να δώσει τη λύση ή τέλος πάντων κάποιες σοβαρές απαντήσεις πάνω στο θέμα που τον απασχολεί.
Το βιβλίο του Ι. Λέντσμαν (της ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ) “Οι Ρίζες του Χριστιανισμού” έρχεται να αποδείξει περίτρανα την παραπάνω άποψη. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη που γράφτηκε το 1961 (στην Ελλάδα μεταφράστηκε 50 χρόνια μετά από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) καταδεικνύει με σαφή, λογικό και επιστημονικό πάνω από όλα τρόπο την δημιουργία, οργάνωση και πορεία ενός ολόκληρου θρησκευτικού μηχανισμού που κατάφερε αργότερα να υποτάξει πνευματικά ολόκληρη την υφήλιο. Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τον 1ο μ.Χ. αιώνα, οι θρησκείες και οι λατρείες εκείνης της εποχής, οι θρησκευτικές κοινότητες των Ιουδαίων και ο ρόλος που διαδραμάτισαν, η εξέλιξη του χριστιανισμού μετά το 2ο αιώνα και οι αρχαίες κριτικές του χριστιανισμού. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα στις 300 σελίδες του εξαίσιου αυτού έργου. Βρισκόμενοι μέσα σε διαφωνίες σχετικά με τα πιστεύω του καθενός, στις συγκρούσεις των δογμάτων και των μεταφυσικών αποκαλύψεων, ίσως να παραμελήσαμε την μελέτη της ιστορικής αλήθειας που φαντάζει ικανή να ξεδιαλύνει το θολό (;) αυτό τοπίο.