Home » από Μέλος Gateway Team, Εκδηλώσεις Αναζήτησης
από Μέλος Gateway Team Εκδηλώσεις Αναζήτησης

Τεχνών (επ)Ανάστασις (τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κέρκυρα, 24, 25 και 26 Ιανουαρίου 2014)

Για πρώτη φορά από το 2007 (και την τελευταία εκδήλωση της ομάδας Κ.Α.Π.Α στο νησί της Σάμου), η Κοινότητα του Μεταφυσικού εμπλέκεται στη διοργάνωση μιας σπουδαίας εκδήλωσης που λαμβάνει χώρα στη νησιωτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κέρκυρα! Η “Τεχνών (επ) Ανάστασις” πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Σάσσας Μεταλληνού-Chaitow και αποτελεί σύμπραξη της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, της Ακαδημίας Phoenix Rising και των εκδόσεων Δαιδάλεος.

Στην εκδήλωση της Κυριακής θα συμμετέχουν με ομιλίες τους τα μέλη της Κοινότητας του Μεταφυσικού, Μηνάς Παπαγεωργίου και Γιώργος Ιωαννίδης.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης

Όταν όλα  αλλάζουν και καταρρέουν υπάρχουν τρεις επιλογες. Η άβουλη αποδοχή των γεγονότων, η εσωστρεφής θωράκιση μέσα σε ασφαλείς πεπατημένες και αέναο αρνητισμό, ή μπορούμε να πράξουμε, χαράζοντας νέα μονοπάτια σε αχαρτογράφητα νερά. Η Τεχνών (επ)ανάστασις εκπροσωπεί τον τρίτο δρόμο.

Η Τεχνών (επ)ανάστασις είναι μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από δύο βασικές εμπνεύσεις.

Η πρώτη είναι αυτή του νέου, δημιουργικού ανθρώπου που προβληματίζεται απέναντι στην αβεβαιότητα της εποχής μας και αναζητά τρόπο να (αντι)δράσει εποικοδομητικά. Η δεύτερη πηγάζει από την πεποίθηση ότι η ιστορία κάνει κύκλους, και το παράδειγμα που έδωσαν κάποιοι άλλοι νέοι, δημιουργικοί άνθρωποι πριν από ακριβώς έναν αιώνα καθώς έβλεπαν το οικοδομημα της πραγματικότητάς τους να κατακρημνίζεται μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις της δικής τους εποχής. Κάθε φορά που ένας πολιτισμός ταλανίζεται, οι άνθρωποι ανατρέχουν στα στοιχεία εκείνα που αποτελούν σημεία αναφοράς – και τα σημεία αναφοράς ενός πολιτισμού επιβιώνουν πάντοτε μέσα στους μύθους και τις τέχνες – τη μυθιστορία - που αποτελεί διαχρονική λύδια λίθος της ταυτότητας και του αυτοπροσδιορισμού ενός εκάστοτε λαού. Αυτό έκαναν οι ποιητές της Μπελ Επόκ, αυτό κάνουν και οι σημερινοί. Η τέχνη αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο νοηματοδοσίας όταν τα πάντα (κατα)ρέουν και αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας.

Η τριήμερη αυτή εκδήλωση αποτελεί μια σύμπραξη ανθρώπων που πιστεύουν αφενός στην ικανότητα των τεχνών να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και πεδίο διαλόγου, αφετέρου ότι τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να έχουν την τιμητική τους εάν είναι να μην αφεθούμε στην αδράνεια, την απογοήτευση, και την αδιαφορία. Ως ενεργοί πολίτες, αυτός είναι ο τρόπος μας να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι στην θετική πλευρά των πραγμάτων και να αναζητήσουμε νέα μονοπάτια σε αχαρτογράφητα νερά, αναδεικνύοντας εμπράκτως πόση δύναμη κρύβουν οι τέχνες και τα γράμματα σε στιγμή κρίσης.

Το τριήμερο εκδηλώσεων έχει σχεδιαστεί ώστε να εκπροσωπηθούν οι περισσότερες τέχνες στο μέτρο του δυνατού. Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης γίνεται με τη συνοδεία ποίησης και μουσικής. Τη δεύτερη μέρα, η παρουσίαση βιβλίου της Σάσσας Μεταλληνού-Chaitow με τη συμμετοχή του Ζέφυρου Καυκαλίδη ξετυλίγει μέσα από έναν Πλατωνικό διάλογο την έμπνευση της εκδήλωσης. Την τρίτη μέρα, διακεκριμένοι ομιλητές δίνουν τη δική τους απάντηση γιατί έχουν ανάγει τον πολιτισμό σε τρόπο ζωής σε πείσμα των ημερών.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης

Δείτε το πρόγραμμα

Γνωρίστε τους ομιλητές

Γνωρίστε τους καλλιτέχνες