Μάκης Τριανταφυλλόπουλος
Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (σ.σ 19/12/2006) στα studio του ΑΝΤ1 radio στο Μαρούσι. Μετά το τέλος της εκπομπής του (συγκεκριμένα στις 14:00) συνάντησα τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, χωρίς αμφιβολία τον πιο πολυσυζητημένο δημοσιογράφο στη χώρα μας και εκδότη της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος είναι γνωστός για τους αγώνες του κατά της διαφθοράς όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις εκπομπές του “Ζούγκλα” και “Κίτρινος Τύπος”. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αναγκαστεί να αποχωρήσει από τηλεοπτικούς σταθμούς λόγω των πιέσεων που έχει δεχθεί ώστε να μην αποκαλύψει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Φέτος, τα τεκμηριωμένα ρεπορτάζ του για το μαύρο πολιτικό χρήμα έχουν προκαλέσει τεράστια αίσθηση. Πολλές φορές μάλιστα, οι συζητήσεις μεταξύ των προσκεκλημένων των εκπομπών του, οδηγούνται σε “αμεσοδημοκρατικά” μονοπάτια, φαινόμενο μοναδικό είναι η αλήθεια στη σημερινή γκρίζα τηλεοπτική πραγματικότητα.
Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δέχθηκε με ευχαρίστηση να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεσα. Ερωτήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία, τη σχέση ΜΜΕ και συστήματος, την άμεση δημοκρατία, το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα μας, τα εκκλησιαστικά και δικαστικά σκάνδαλα, ακόμη και τη σχέση του με το χώρο της αναζήτησης και τις “μεταφυσικές” του ανησυχίες!
Χωρίς αμφιβολία ακόμα μια μεγάλη επιτυχία για την Ελληνική κοινότητα του μεταφυσικού, η δραστηριότητα (αλλά και η αναγνωρισημότητα!) της οποίας εκτινάχθηκε στα ύψη τη χρονιά που πέρασε, αγγίζοντας πολλές εκφάνσεις της πνευματικής αναζήτησης.
Το μέλος της Κοινότητας μας Μηνάς Παπαγεωργίου με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
[Μηνάς Παπαγεωργίου:] Θεωρήστε από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ως ο νούμερο ένα πολέμιος της διαφθοράς. Θα ήθελα να μου πείτε πώς ξεκινήσατε τη δημοσιογραφική καριέρα σας.
[Μάκης Τριανταφυλλόπουλος:] Ξεκίνησα φοιτητής από την Ιταλία στα 18 μου, γράφοντας σε διάφορα περιθωριακά αριστερά έντυπα και εργαζόμενος σε ραδιοφωνικό σταθμό. Έτσι άρχισε η καριέρα μου στη δημοσιογραφία.
[Μ.Π.:] Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα φτάνατε μέχρι εδώ; Το ονειρευόσασταν;
[Μ.Τ.:] Κοίταξε, όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται, φανταζόμουν ότι μπορεί να πετύχω κάτι καλό. Σίγουρα δεν ήμουν προφήτης για να καταλάβω πού θα φτάσω. Αυτό δεν το ξέρω ούτε και σήμερα.
[Μ.Π.:] Μετά από όλα όσα έχουν δει τα μάτια σας στη δημοσιογραφική σας καριέρα, -σίγουρα έχετε δει πολλά- θεωρείτε ότι ο τηλεθεατής πρέπει να γνωρίζει τα πάντα; Ακόμη και αν η αλήθεια είναι πικρή; Έχετε προβληματιστεί πάνω σ’ αυτό το θέμα;
[Μ.Τ.:] Όχι δεν έχω προβληματιστεί ποτέ, γιατί ο δημοσιογράφος δε δικαιούται να κρατάει τίποτα για τον εαυτό του. Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει τα πάντα, είτε είναι τηλεθεατής, είτε αναγνώστης, είτε ακροατής.
[Μ.Π.:] Με λίγα λόγια θα ήθελα να μου περιγράψετε ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σχέση μεταξύ ΜΜΕ και συστήματος, και ποια είναι η συνταγή για την καθιέρωση μιας πετυχημένης ανεξάρτητης εφημερίδας όπως είναι το «Πρώτο Θέμα»;
[Μ.Τ.:] Οι σχέσεις μεταξύ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και συστήματος είναι γνωστές, δηλαδή πολλές φορές ο ένας εξυπηρετεί τον άλλο. Όταν οι σχέσεις τους δεν ικανοποιούν αυτή τη συνθήκη, που είναι και η πιο ύποπτη και επικίνδυνη, τότε πιστεύω πως και το σύστημα ξεχωρίζει, αλλά κυρίως το μέσον.
Συνταγή επιτυχίας για το «Θέμα» νομίζω ότι ήταν η χημεία μεταξύ των τριών ανθρώπων που το φτιάξαμε και η δουλειά που είχε προηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο καθένας στο δικό του τομέα είχε δουλέψει αρκετά για να μπορέσει να πειστεί ο κόσμος για να αγοράσει την εφημερίδα, να τη δει και να την επιλέξει στο τέλος.
[Μ.Π.:] Ως εκδότης έχετε δεχθεί ποτέ πιέσεις να αλλάξει κάποιο θέμα του φύλλου της Κυριακής κι αν ναι, πώς αντιδράσατε;
[Μ.Τ.:] Έχω δεχθεί πολλά παράπονα, γκρίνιες, προτροπές.. Ναι. Ακόμα και αυτό που λέτε, αλλά έχουμε πάψει να αντιδρούμε σε τέτοιου είδους πιέσεις, γιατί απλά δεν τις αισθανόμαστε. Εγώ τουλάχιστον δεν διατίθεμαι να υποστώ αυτή τη διαδικασία της πίεσης. Δεν το έκανα ως εργαζόμενος και οφείλω να μην το κάνω και ως εκδότης.
[Μ.Π.:] Θεωρείτε πως οι λόγοι που σας έχουν αναγκάσει να αποχωρίσετε από τηλεοπτικούς σταθμούς μπορούν να εκλείψουν κι αν ναι, πώς;
[Μ.Τ.:] Ναι μπορούν να εκλείψουν. Ελπίζω ότι όσο εκσυγχρονίζεται το σύστημα μπορούν να εκλείψουν. Εφόσον τα μέσα ελέγχουν δημοσιογράφοι και όχι επιχειρηματίες που έχουν άλλα συμφέροντα. Ή αν θέλετε, επιχειρηματίες που σέβονται αυτό το επάγγελμα. Όμως όταν συγκρούεται η είδηση με το επιχειρηματικό συμφέρον, τότε δυστυχώς επικρατεί το δεύτερο.
[Μ.Π.:] Να περάσουμε τώρα και στα αμεσοδημοκρατικά. Όταν ακούτε την έκφραση «’μεση Δημοκρατία» θα ήθελα να ξέρω τι σας έρχεται στο μυαλό. Θεωρείτε τον εαυτό σας ενημερωμένο πάνω στο θέμα; Το ρωτώ αυτό διότι είδαμε την αντίδρασή σας στις προτάσεις του κ. Δημοτροκάλη στην εκπομπή σας πριν μερικές εβδομάδες, όταν και ανέφερε τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας σε άλλες χώρες του πλανήτη. Παρατήρησα πως νιώσατε εντυπωσιασμένος Ποια θεωρείτε πως είναι τα αίτια της έλλειψης ενημέρωσης στη χώρα μας πάνω σ’ αυτό το θέμα;
[Μ.Τ.:] Είναι γεγονός ότι οι θεσμοί υπάρχουν και στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία αυτή είναι ελεγχόμενη. Αυτό εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ, διότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν οι κυβερνήσεις να ελέγξουν τη δικαιοσύνη και την ενημέρωση -οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές- είναι μάλλον πρωτόγονος. Δηλαδή δεν ανήκει στην εποχή που ζούμε σήμερα, αλλά σε παρωχημένους χρόνους και όχι στον ενεστώτα. Αυτό είναι και το πλέον δυσάρεστο. Όλοι καταλαβαίνουμε που οφείλεται, και περισσότερο το καταλαβαίνουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν, εργάζονται έξω από την Ελλάδα κι όταν επιστρέφουν εδώ νομίζουν ότι μπαίνουν στο Jurassic Park. Βέβαια στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε πολλά πράγματα.
[Μ.Π.:] Η ’μεση Δημοκρατία τι σας θυμίζει δε μου είπατε..
[Μ.Τ.:] Η ’μεση Δημοκρατία δε μου θυμίζει κάτι συγκεκριμένο. Μου θυμίζει όμορφες στιγμές που έζησα στο παρελθόν, και πριν από 20-30 χρόνια, δημοψηφίσματα σ’ ευρωπαϊκές χώρες, που εδώ δεν διανοούνται να τα κάνουν κι αυτό με ενοχλεί. Αυτό είναι η ’μεση Δημοκρατία.
[Μ.Π.:] Αν είχατε δικό σας τηλεοπτικό σταθμό θα δεχόσασταν το σχέδιο «Αυτοδιαχειριζόμενες Ζώνες Πολιτών»;
[Μ.Τ.:] Ναι, γιατί όχι; Κι αυτό το κάνουμε και προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε. Εγώ τουλάχιστον έχω την αίσθηση ότι οι εκπομπές μου είναι αυτοδιαχειριζόμενες ζώνες πολιτών.
[Μ.Π.:] Θεωρείται ότι τα συμπεράσματα των εκπομπών σας μπορούν να μετουσιωθούν σε μια καθορισμένη τάση κοινωνικού ή και πολιτικού ελέγχου, κι αν ναι, θα στρατευόσασταν ποτέ με αυτή;
[Μ.Τ.:] Μπορεί να συμβεί κι αυτό, αλλά ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να στρατεύεται, πρέπει να παραμένει ελεύθερος, γιατί όταν στρατεύεται γίνεται επικίνδυνος. Εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να είναι αντικειμενικός, αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί αν μπει σε μια διαδικασία στράτευσης, όσο προχωρημένο κι αν είναι αυτό το σχήμα.
[Μ.Π.:] Δικαστικός και εκκλησιαστικός κόσμος -δύο χώροι που επηρεάζουν τη ζωή μας περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε;
[Μ.Τ.:] Δύο χώροι οι οποίοι αλληλοεπηρεάζονται δυστυχώς, ενώ δε θα έπρεπε καθόλου, και με τους οποίους ερωτοτροπούν οι εκάστοτε εξουσίες. Προς άγρααν ψήφου στην εκκλησία και προς άγραν περισσότερης εξουσίας στη δικαστική εξουσία. Αυτά είναι παιχνίδια που πάντα υπήρχαν και ο καθένας το αντιλαμβάνεται.
[Μ.Π.:] Σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ο κ. Λάκης Λαζόπουλος υποστήριξε πως ο μεγαλύτερος εχθρός του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είναι η αδιαφορία του κόσμου. Θα ήθελα το σχόλιό σας πάνω σ’ αυτό. Γιατί ο κόσμος ναι μεν βλέπει τι γίνεται, αλλά στην ουσία αδιαφορεί;
[Μ.Τ.:] Δεν το είπε έτσι ακριβώς. Είπε ότι είναι ο μιθριδατισμός και η πιθανή αδιαφορία. Εγώ και ο Λάκης γνωρίζουμε ότι ο κόσμος δεν αδιαφορεί, απλώς είναι απογοητευμένος. Διότι αν υπήρχε αδιαφορία δε θα παρακολουθούσε αυτά τα προγράμματα με τόσο πάθος.
[Μ.Π.:] Ίσως εννοούσε αδιαφορία σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάληψη κάποιας δράσης..
[Μ.Τ.:] Όχι, την απογοήτευση ήθελε να τονίσει και αυτός ήταν ο τόνος που ήθελε να δώσει ο Λάκης μέσα από τη σάτιρά του, αλλά φαντάζομαι ότι έτσι συμβαίνει πάντοτε. Υπάρχουν περίοδοι όπου ο κόσμος απογοητεύεται και περίοδοι όπου αισθάνεται πιο αποφασισμένος και πιο ενεργός.
[Μ.Π.:] Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν τόσο από κυβερνητικούς όσο και από εξωκυβερνητικούς παράγοντες, έτσι ώστε ο κόσμος να αρχίσει να ενδιαφέρεται και πάλι για τη συμμετοχή στα κοινά, την πολιτική και τη δράση;
[Μ.Τ.:] Να είναι αληθινοί, να είναι ειλικρινείς και να είναι προχωρημένοι ως πολιτικοί, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να ανοίγουν δρόμους και όχι να κλείνουν. Αυτή είναι η θέση μου. Όταν έχεις να προτείνεις στον κόσμο λύσεις, τότε αυτός είναι μαζί σου. Όταν θέλεις να βρίσκεις τη λύση μέσα από τον κόσμο, τότε δύσκολα θα είναι στο πλευρό σου. Βεβαίως και πρέπει να είσαι κοντά στον κόσμο, να είσαι δίπλα του όμως και κυρίως να μην είσαι πίσω του. Μπροστά και δίπλα επιτρέπεται στην πολιτική.
[Μ.Π.:] Θα ήθελα την άποψή σας για το φοιτητικό κίνημα στη χώρα μας, μια και οι περισσότεροι είμαστε φοιτητές. Είναι πλήρως ανεξαρτητοποιημένο από τις κομματικές μηχανές, ή πολλές φορές γίνεται χώρος εκκόλαψης των αυριανών πολιτών της μίζας ίσως, οι οποίοι θα ακολουθήσουν και θα ενταχθούν και πάλι στο σύστημα;
[Μ.Τ.:] Σίγουρα εξαρτάται από το χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου τι δρόμο θα ακολουθήσει και πώς θα συμπεριφερθεί. Σίγουρα όμως, όπως και ο συνδικαλισμός, και το φοιτητικό κίνημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πολιτικό φορέα απ’ τον οποίο προέρχεται και, παρότι υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες εξάρσεις αποδέσμευσης από τον πλήρη έλεγχο των φορέων, αυτό συμβαίνει. Είναι δυσάρεστο, αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Το βλέπουμε και στις φοιτητικές εκλογές, αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων, τον τρόπο δηλαδή που επηρεάζουν τις νεολαίες των κομμάτων.
[Μ.Π.:] Για να αγγίξουμε λίγο και τη θεματολογία της ιστοσελίδας μας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν καλλιεργήσατε ποτέ κάποια υπαρξιακά σας ερωτήματα ή αν είχατε μεταφυσικές ανησυχίες.
[Μ.Τ.:] Όπως όλοι οι άνθρωποι είχα αρκετές..
[Μ.Π.:] Ειδικότερα, ποιο θέμα σας ενδιέφερε περισσότερο;
[Μ.Τ.:] Όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο είχε εμφανιστεί το Ινστιτούτο Παραψυχολογίας, το οποίο είχε κάνει και μέσα από τον Uri Geller κάποια σεμινάρια που είχα παρακολουθήσει, σ’ ό,τι αφορούσε την τηλεκίνηση και το μετασχηματισμό της ανθρώπινης σκέψης σε ενέργεια. Είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Επίσης με την αστρονομία, όχι την αστρολογία -τα ζώδια-, και την έρευνα στο διάστημα που είχε για μένα πάλι ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί είχα έναν παππού που μου μάθαινε τα άστρα και ήταν πάρα πολύ καλός, παρότι γεωπόνος. Τον ενδιέφερε το θέμα. Επίσης, όπως κάθε άνθρωπος, είχα ασχοληθεί με την έννοια του απείρου, η οποία είναι συγκλονιστική όταν μπορέσει να την αγγίξει κανείς, γιατί να τη συνειδητοποιήσει δεν είναι εύκολο.
[Μ.Π.:] Τέλος θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους περίπου 3.000 (Δεκέμβριος 2006) εγγεγραμμένους της κοινότητάς μας, που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι. Τι θα θέλατε να τους πείτε;
[Μ.Τ.:] Θέλω για το καλό να τους ευχηθώ Χρόνια Πολλά καταρχήν. Αλλά η σημαντικότερη είδηση είναι ότι έχουν καλή υγεία, γιατί όλα τ’ άλλα θα κληθούν να τα κάνουν μόνοι τους. Ακόμα θα πρέπει να έχουν πολύ κουράγιο και πίστη σε αυτό που κάνουν.
[Σημείωση:]
Στο τέλος της συνέντευξης ο κ. Τριανταφυλλόπουλος μου εμπιστεύτηκε και ένα παράξενο περιστατικό που βίωσε κάποια στιγμή κατά το παρελθόν. Μου ζήτησε ευγενικά να κρατήσω off the record την εμπειρία αυτή κάτι που σέβομαι απόλυτα.
[Διαβάστε:]
* Επισκεφτείτε το θέμα “Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία(‘Aμεση!) και σύγχρονος κοινοβουλευτισμός” του φόρουμ της κοινότητας μας και συμμετάσχετε στο διάλογο που έχει ανοίξει για την άμεση δημοκρατία στο:http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=255
* Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο συντονιστής του αμεσοδημοκρατικού κινήματος στην Ελλάδα Γιώργος Κόκκας στο:http://www.metafysiko.gr/?p=2040
*Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης στο: http://www.metafysiko.gr/?p=2091
*Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κώστας Σκανδαλίδης στο: http://www.metafysiko.gr/?p=2098
*Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο βουλευτής της Ν.Δ Αρης Σπηλιωτόπουλος στο: http://www.metafysiko.gr/?p=2936
Ευχαριστούμε θερμά το μέλος της κοινότητάς μαςΠAntonia για την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.